Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

390 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
Kari

Lol

2
GLEDEGRUER MEG!!

Står på NRK at full episode i kveld er på 50 minutter! Nesten 30 min igjen altså.. GLEDEGRUER MEG!!

3
emma

synes noora og william bruker de samme buksene hele tiden

4

Noora "the pants" Sætre og William "the tight White" Magnusson. ?

5
mopsen?

Ja han har mye penger, så hadde jeg vært han, hadde jeg spandert ei bukse på dama, og noen gensere til meg selv.????

6
Mariaes

WOW syykt pro av SKAM å bruke frampek på denne måten, De skaler en allusjon fra den berømte historien "et dukkehjem" AKA noora kommer til å forlate William akkurat slik Noora forlot Helmers i Ibsens fortelling? "mind blown"

<3<3

7
Even

Jeg vet det! Noora sin rolle er jo så lik Nora sin rolle i Et Dukkehjem. Det var sykt smart, med tanke på at Et Dukkehjem er ett av de mest kjente skuespill i hele verden.

8
Arne 66

Du må gjerne kalle det helt dust, men det er i dette tilfellet at du ser det klart og tydelig at serien er laget for unge, ikke gamliser.

9
Helt dust

Etter min mening er det helt dust, det spolerer alt, men hvis Noora ser hva som skjer i fortellingen og leser boka, så kan ting gå rette veien for Skam. Litt billig å bruke en allusjon til å spolere og ødelegge endingen. Jeg håper og tror at Noora leser stykket og tar ansvar, lærer av Ibsen's Noora sine feil. Det har vært tydelig fra starten av at sesong to er bygget på Ibsen.

10
gotta love norsk lissom

norsk timer as <3333

11

Jeg tror at Noorhelm kommer til å gå videre fordi i siste sesong so ble Jonas og Eva venner igjen og alle trodde at forholde skulle gå videre. Men nå tror alle at Noorhelm kommer til å bli 'torn apart' fordi William tok fram boka 'et dukkehjem'. Jeg tror når Noora kommer til å lese boka so ser hun at det er helt dumt til å ringe Yakuza. Jeg shipper så jævlig NOORHELM

12

Shipper?

13

Helt enig ass

14
anonym= skamfan

han som spiller William skal jo flytte på ekte til London. Det er nok derfor de tenger en ny gutt i SKAM:)

15

Funny at broren til William og William spurte vorfor hon hadde 2 "OO"i navne sitt

16
Jesper Moum

Ja lættis

17
❤️❤️❤️

Vilde + Mari

18
Celina

Hvorfor skrives med h og ikke bare v. LOL?

20
DJgutten

❤️

21
Hærlig!

Wow!

22
.......

det var søtt da

23
litt mer wiki

Ibsens oldebarn, skuespilleren Joen Bille, fortalte til Johannes Møllehaves kone, at Ibsen i den første versjonen av stykket faktisk lot Nora bli hos Helmer, etter at Helmer hadde trukket henne inn på barneværelset og vist henne de sovende barna. Ibsens kone Suzannah var imidlertid helt uenig i at dette skulle holde Nora tilbake i et så sørgelig ekteskap. «Nora går!» ropte hun. «Nora blir!» skal Ibsen ha ropt, og slik skal det ha fortsatt i to uker, til Suzannah ropte: «Enten går Nora, eller så går JEG!» Og da lot Ibsen Nora gå.

24
Edel eller ei?

Nei men det er motsatt.. W. Trodde Noora var edel. Nå går hun bak ryggen hans. For å hjelpe han. Og HAN går......ups.....

25
the real trump

Dette er bullshit.

26
Bli i dukkehjemmet, Noora

Vel, det er Noora sitt valg om hun velger å følge det høyst tvilsomme rådet til Vilde, eller respektere sin kjæreste, William, sitt nei! Hun er helt på villspor her og jeg kan derfor ikke skjønne hvorfor HUN skulle gå pga dette. Forbereder meg på ravnsvart avslutning på det jeg trodde skulle bli en fin sesongslutt med vakker kjærlighet. Akkurat nå er det William som har min sympati, ihvertfall! Moralen? Ikke bli forelsket, for kjærlighet gjør deg blind/ istand til å begå kriminelle handlinger?? Det å gjøre William såpass sympatisk, etterhvert, var nok et sjakktrekk sånn underveis i serien, men nå når vi har fått sånn godhet for paret er det rett og slett grusomt om det ødelegges. Pokkers SKAM, akkurat nå angrer jeg på at jeg ble så hekta på dette, for det gjør meg trist og det gjør dritvondt. Det blir for sterkt!!

27
Henrik

Det var ikke helt sånn... Det finnes en versjon av Ibens Et Dukkehjem der Nora, men den versjonen var spesialskrevet for det tyske publikum. Tysk teater nektet nemlig å spille stykket med mindre Nora ble. #truestory

28

Shit, hm, ok. Ser mørkt ut det her ?

29
Om et dukkehjem, fra wikipedia.. hva er det de hinter til her?

"Nora forlater sin ektemann på leting etter seg selv, etter å ha innsett at han ikke var den edle personen hun hadde trodd. Hennes rolle i ekteskapet var som en dukke, hennes hjem et dukkehjem og hennes ektemann Torvald refererer stadig til henne som hans lille «lerkefugl» eller «ekorn». Hun får ikke engang ha en nøkkel til postkassen. Når hun så blir utpresset på grunn av en forbrytelse hun gjorde for å redde sin manns liv (hun forfalsket sin fars signatur på et gjeldsbrev) vil hennes mann sende henne bort. Hans eneste bekymring er hans eget rykte, selv om det var kjærligheten til ham som drev henne til det.

Når så utpresseren angrer, ville det hele vært over i et tradisjonelt viktoriansk drama. For Torvald og Nora er det for sent til å gå tilbake til slik det var. Hennes illusjoner om ekteskapet er knust, og hun bestemmer at hun må forlate ham og deres barn, forlate dukkehjemmet for å finne sitt egentlige selv"

30

Enig med deg M

31
Neben

Feilen her er at Noora er faen ingen lerkefugl! Hun har solid ballegrep men han har også solid f***egrep så her er de likestilte og det blir ikke noe dukkehjemslutt om ikke manusforfatter besto norsk. Ferdig snakka.

32
Oisann!

Da regner jeg med at hele forholdet går til helvete. Dette var en Forvarsel

33

Nå har jo aldri Noora trodd at William var edel. Noora har jo tvert i mot helt fra starten av syntes William har vært alt annet enn edel, så her er det en viktig forskjell!

34
Ææææ

Det verste er at "et dukkehjem" er basert på sann historie

35
Tenk litt er du grei(:

Du gjorde oss ikke redd ivertfall...

36
Mellomromstasten

Seriøst, ingen kommentarer?

37
Endelig!

Endelig kom det et klipp.

38
Marianne Stalksrud

Ååå, slutten?

39
Nina

Helt enig omg!!!

40

Awwwwwww

41
Faens Vilde ass

Plis ikke ring Noora. Da ødelegger du ALT!!!

42
Camilla

#NoraMåIkkeRinge

43
VÆRSÅSNILL IKKE RING!!!!

Da vet vi at alt går til h* imorgen! Faens Vilde altså! Også Noora da! Hvorfor i hule h* skal du høre på henne?? Har forsvart deg hele tiden, men nå må du jaggu få opp øya og skjønne at du ødelegger for typen din!! Venninne mine sier ingenting liksom? My ass, Vilde har jo plapret en hel haug og nå føkker hun alt til for dere, Stakkars William, dette ender med total krise. Vet ikke om jeg orker å se mer nå! ?

44

Er Vilde utspekulert egentlig? Søt hevn?

45

Vist Vilde eller Noora ringer er de helt dum i hode..

47
Hva skjer?

Fortsatt ikke fornøyd? Meget spent på sesong slutt imorgen!!? Vil vi få greie på noe som helst tro? Meget skeptisk nå? Og ta det kuli???!!' Ikke lett det??

48
Anette❤️

Helt enig?❤️ Synes det skulle komme mer norhelm idag? Og hvor mye skal vi liksom få vite til imorra??

49
wow, smelt lissom

Guud så søte de er ilag<3

50

Åh herregud skal hun gå bak ryggen og pisse han off igjen.... Dagen før slutten? Så skal han bli sur og dumpe henne final imorgen? Erre mulig! Dropp det Nora! Ligg med han istedet, skjønner ikke greia dems nå!

51
skeptisk til noora og vilde

du sier noe der, dette begynner å bli lite realistisk. de fleste roter ikke til livet så fælt

52

Omg

53
Jojo

Så søøøøøte! Kommer ikke til å takle sesong avslutningen ??????

54
Heidi

Assa, hærregud.. Hvem i hele verden er det som har så dårlig kommunikasjon, spes når de bor sammen!? Hu må da ha spurt tidligere, sånn ca sønda da han fikk brev, om hva han skal si i avhøret? Og at hun ikke sier noe om hvilke planer de har med kontakt med yakuza (og st P-Cris ikke sier noe!!??) er jo også litt uforståelig.. Trodde hun/de hadde lært at det lønte seg å være erlige, har vært litt av moralen HELE sesongen lissom! Jeezus...

Og HVA skjer med å ikke snakke mer om flytting, hverken med venner, William eller kollektivet?? NOEN må snakkke (mer) om dette!

Uansett; WilliNoor ❤️ Allways

55
Hva holder W på med?

Er måten W fører denne diskusjonen på greit?

Synes ikke det i det hele tatt!

56
❤️

Ikke jeg heller, er redd jwg kommer til å bli deppa liksom??

57

Please Noora, IKKE ring!! Kommer bare til å føkke opp alt! Hør på W og bare glem det!

N og W er seriøst søte sammen! Takk for klipp!

58
#detvardetjegsa

Noorhelm -> Nora Helmer i Et dukkehjem! DET VAR DET JEG SA!

59
Detvardet

NRK har lært oss at kroppen trenger poteter, at nakenbilder av en mindreårig er besittelse av barneporno OG de inspirerer en hel generasjon ungdommer til å lese Ibsen. #folkeopplyseren

*Stående ovasjon!*

60
Litteratur til folket

Tilfeldig at romanen Halvbroren lå i bokhylla til Nora? Neppe...

61
Beste jeg har hørt til nå

???

62
Teacher don't leave those kids alone

Så enig med deg. Twnk at norske tenåringer blar febrilsk i et dukkehjem! Snakk om å varme et lærerhjerte!!!*!

63
NRK❤️❤️❤️

Takk Gud for lisensen!

64
hjelp lizzm

Typisk at Noora nå blander seg inn og gjør at han faktisk må i fengsel

65
Ida Håvik

At jeg ikke skjønte dette før!! Noora er nok inspirert av karkteren Nora i et dukkehjem, som er gift med Torvald Helmer (Wilhelm, som Noora kaller han). Noora har helt lik personlighet som Nora, og blir kontrollert (ivertfall i begynneslen, som i Ibsen) av William. Nora forfalsker også mannens underskrift, noe Noora kanskje gjør tilsvarende om hun sender melding? Men det store spøramålet er om Noora blir - eller blir hun? (to slutter i stykket) - i kjærlighet til William, som Noora av kjærlighet til barna

66

Godt tengt, enig til at det er en likhet. ? Tenkt faktisk på et dukkehjem når vi trudde William skulle dra til London(bare at han var Nora), at han liksom trengte en ny start osv.

67
Pål

Nora i Et Dukkehjem forfalsket underskriften til sin far, ikke til sin mann. Men jeg er enig i at Nora og Helmer ligner på Noora og WilHELM.

68
mopsen?

Dette med ref. Til Nora i et Dukkehjem har vi skrevet om siden Noora begynte å kalle ham Wilhelm. De har litt motsatte roller nå. Så spørs om ikke W. blir den som går. Ikke Noora. Spennende. Men blir mer og mer sikker på det går galt. Nå gjør W. det rette. Hun fortjener han ikke, hvis hun går bak ryggen hans. Det er han som er anmeldt. Jentene bør si sannheten. Hvis Noora lyver om dette. Da slutter jeg å shippe dem. Han VIL jo bli et bedre menneske! Noen mnd fengsel i verste fall. Det overlever han.

69
Desullisjonert Skamfan!

Såå enig!! At det er mulig å føkke det sånn til!! Noora bør respektere Wlilliam og gjør hun ikke det så skjønner jeg det om han går, men det gjør jææævlig ondt i hjertet å tenke på at det kan skje! Vilde lurer Noora utpå, bevisst? Åhh, nå vil jeg bare bli ferdig og legge bak meg dette her, for det har tatt en alt for stor del av livet mitt i det siste og jeg tviler på at jeg får noe godt igjen for det.. Det hjelper jo lite at vi sitter og roper "Nei, Noora", til pc'n, men vi gjør det jo allikevel for vi vil ikke at dette skal skje!!!! ?

70
Åååå

så søte!

Blir helt forelska sjæl jeg - har vel egentlig vært forelska pga skam i to måneder nå.

71

Typisk at William blir sur om Noora ringer..

72
enig,

ringer Noora bak ryggen hans, blir det trøbbel.

73
Ida Håvik

At jeg ikke skjønte dette før!! Noora er nok inspirert av karkteren Nora i et dukkehjem, som er gift med Torvald Helmer (Wilhelm, som Noora kaller han). Noora har helt lik personlighet som Nora, og blir kontrollert (ivertfall i begynneslen, som i Ibsen) av William. Nora forfalsker også mannens underskrift, noe Noora kanskje gjør tilsvarende om hun sender melding? Men det store spøramålet er om Noora blir - eller blir hun? (to slutter i stykket) - i kjærlighet til William, som Noora av kjærlighet til barna. Men i den egentlige utgaven reiste hun... Så spent!!

74
Fuck.

Ok, har henta fram boka (har den faktisk). Greia er: Nora går bak ryggen til Helmer (aka willHELM) for å hjelpe han, men det blir jo såklart berre katastrofe... Veien til Helvete er brolagt med gode intensjonar osv osv. Fuck, eg hatar Ibsen akkurat no. Ikkje gå, Nora!!!!!!!! Drit i Ibsen!

75
eller

Leser de et dukkehjem på senga nå, så kanskje Noora ikke ringer..

76
Et dukkehjem

NETTOPP!!

77
Tone

Akkurat!

Har tenkt Et dukkehjem helt siden episode 1 pga Nora og Helmer/ Noora og Wilhelm - William.

Dette blir mer og mer spennende!!

78
97er

Åh. Hjelp. Ver så snill, redaksjonen, hjertet mitt klarer det ikkje.

79
W+N=sant!

William var så søt der! Og Noora bare "ja, det er jeg" ??

80
❤️❤️Please, la det vare ❤️❤️

Noora må ikke ringe?

81
Mbll

Kansje meningen de iver på dette super mange ganger!!daaaa de øver mye faktisk kjempe lenge

82
ææææ

naweee dette er jo helt heeeerligt? såååå søøøøtt!! thats goals???

83

William mista biledet!!!!!!

84
hearteyes emoji

what does noora say at the end that makes them both laugh?

85
he said she said :-)

She says "a play in three acts" (three-part structure). and he says "1879" as the year it was made, and she says"No" and then "Yes" as she also sees the year in print, and they laugh.

86
Wills

Engelsken din ass....

87

Tusen takk!

88
Hello

He Said: you are cute, and she answered: yes. I am 🙂

89

No, before that. She says something about acts..

90

ph er betre as

91

Gå å se på det da?

92

Helt serr håper ikke hun ringer han yakuza fyren ass

93
Nora Helmer

Neinei dette ender ikke bra. Ser nå at de har bygd opp handlingen til et dukkehjem og som vi alle vet ender den ikke bra. Nora er Nora Helmer, William er Torvald. Noora går i mot sin manns vilje for å beskytte han og gjør dette bak hans rygg. (Noora ringer Yakuza) Torvald finner ut av dette og blir rasende. Tilgir Nora til slutt, men da skjønner Nora at hun lever i et dukkehjem og forlater Torvald og barna. Nora og William = over. </3 (Alternativ slutt er at William handler i fengsel) Fortsatt no Noora and William

94

Håper hun leste boken for han (evt. at hun husker innholdet) og forstår at hun IKKE kan ringe for da kan hun miste han, slik hun nesten gjorde for bare en liten uke siden.

95
Julie

Sitter her å gråter fordi sesongen er over i morgen. Ikke Noora som hovedperson lenger. Trist. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med livet mitt nå. Jeg vet ikke om jeg overlever. Jeg trenger skam i hverdagen min.

96
Lurings ??

Så klart du overlever. Jeg tror alle vi som har fulgt med denne sesongen, trenger en sommerferie nå! Utrolig bra serie, som får halve Norge på tuppa, uke etter uke. Nei, nå får vi pleie romantikken vår selv. Det er jo faktisk mer spennende, ikke sant?

97

Enig?dette er jo ikke sunt ......

98
Nervevrak

Dette fikk jeg bare ANGST av. Hvis Noora nå hører på Vilde og ødelegger alt, griner jeg. Han får jo ikke 6 mnd. Herregud, det er en grunn til at voksne av og til bør komme på banen. W burde konfiskere telefonen til N!

99
noen ganger er det ålreit...med voksne

WORDS

100
Nei, nei, nei!!!

Assa... Noen som egentlig kjenner til "Et dukkehjem" av Ibsen? Noras mann finner ut at hun har gått bak ryggen hans, det blir et oppgjør mellom dem og det hele ender med at Nora bestemmer seg for at hun må forlate ham. Lykke til i morgen. Blir ingen lykkelig sommer. For å si det sånn ?

101
Ingen Nora er som NOOra! ??

Jeg har tenkt akkurat som deg, men etter å ha lest endel ganske så kloke kommentarer av folk som faktisk har lest "Et dukkehjem", så tillater jeg meg å kjenne på ei litta godfølelse og! Dersom Noora og William klarer å komme seg gjennom disse tre aktene, så skjønner hun kanskje at det hun leser er nettopp det hun tenker å gjøre og det er IKKE lurt! NOOra er ingen liten lerkefugl i bur, hun har bein i nesa, men søt er hun!! William, han er jo bare superherlig! Nei, få avhøret unna og gi oss litt lykke imorra! ?

102
Mordi❤

Men Julie Andem har overraset før hun! Holder alle muligheter åpne?

Må jo være utrolig artig for de som vet hva som skjer, å lese det vi gjetter på?

103
Elsker dem?

Tnåååå, dem er så søte?? hvis alt blir føkka mellom dem imorgen da gråter jeg.... Og sommeren blir også føkka??

104
Forvirret!

Det er alt for mange løse tråder! Vi må jo minst få 20 minutter i morgen.

105
Juliee

Ååååå?

106

Me 32 til og komentre yay

107
Tone

Nora og Helmer - Et dukkehjem

Noora og Wilhelm - William - SKAM

Boka er bare kødd...

Er den et symbol for noe????

108
Henrik I

lese for William.....?avledningsmanøver

109
Eller...

... er det William sin subtile måte og vise Noora at om hun går bak ryggen hans så fører ikke det noe godt med seg... En sånn "se hva hun gjorde i boka og det bør ikke du gjøre". Jeg velger å tro at dette går bra. Han får et forelegg i morgen, saken er ute av verden, de kan ha sommerfest og Noorhelm fortsetter lykkelige ut i sommerferien❤️

110
Tone

Kjempebra teori - håper du får rett!

111
Faen

Å herregud Noora kommer til å stikke fra William akkurat som Nora fra et dukkehjem med Torvald Helmer.

112

Åhh, elsket slutten❤️ Synes Noora og William er goals ass

113
Ikke gøy lenger

Greit at det er en dramaserie, men dette blir rett og slett for dumt. Avslutt med stil nå, og la W og N få ha det godt❤️

114
Helene

Endelig kom det ordentlig kjærestetull og flørting, godt å se at de kan kose seg også :):)

115
Harde Sannheten

Sorry as, men Sesong 1>Sesong 2

Halve sesong 2 er helt stille, alt for mye dødtid.

116
Noora

Hei jeg er noora i serien, w kommer ikke i fengsel, på slutten kommer vi til å ha sex?

117
Gaaad

Looool??

119
Sunniva?

Syntes att Noora skal ringe så d blir mer action, men ikke vet jeg hva hun gjør?❤️ Søtt på slutten men veldig brå at the end lissom?

120
Elsker dem sammen

Herlig å se hvordan øynene til N lyser opp når W kommer bort til henne ? Og er d mulig å være så søt som han er mot hu.

Håper ikke hu gjør noe dumt nå.

Håper d har noe med at hu skriver navnet m to O'er - at d betyr at hun ikke gjør som Ibsens Nora? Alle detaljer har jo vist seg å ha en betydning....

Dette måååå bare ende bra ?

121
Hakke lyst å nynne på "that's when you know you've fucked up!"

Ja, please, la oss som frykter at dette går gæli, ta helt feil!! Likte det med at Noora skriver navnet sitt med to o'er betyr at hun velger en annen vei enn den relativt tragisk åpenbare vi ser her!!! Noora og William er IKKE Nora og Wilhelm! De er så perfekte for hverandre!Hun har jo tross alt sluttet å kalle han Wilhelm og. Stand by your man, Noora og la oss få en happy ending her! Stol på kjærligheten og rettsvesenet!!!

122

Jævelig bra navn thats you know you are fucked up eller noe!???

123
ungdomsskolelærer

Det er jo stappfullt av referanser til Ibsen over hele linja, men i motsetning til Thorvald Helmer bare registrerer W at Noora gjemmer søtsaker (I et dukkehjem kan han ikke la være å kommentere det, på en litt nedlatende og overbærende måte.)

Det kan være parallell eller kontrast, men en virkelig smart måte å nikke til Ibsenåret på. Jeg gleder meg til å bruke denne serien i undervisning framover, særlig fordi serien klarer å aktualisere temaer for ungdommer som ofte har blitt trasige/kleine/uinteressante i tradisjonell undervisning/holdningskampanje/aktualisering.

Kudos for en ny klassiker!

124
Sasso13

Lol ass

125
Fy...

Dette var faktisk en utrolig skuffende episode...

126
I all verden

Hva er du skuffet over?

127
t45t

hmm