Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

801 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
Silje

Først omg

2
Marius

Endelig!

3
evakshipper

omg <3

4
Skam fan 18.03

First

5

PRIDE WOOO

8
Isak med begge beina i salaten

Første gang jeg har hatt sympati for Eskild

9
Go esklid

Got so mad at isak in this episode, and i love that eskild showed him the true colors of the gay community. Hopes isak becomes more aware of his (and others like him) situation

10
I agree

I'm a big fan of Isak and Even love story and I must say that I really like this show, but guys it's obvious that this "gay thing" is new for Isak and he probably doesn't even know what gay really means; so he probably thinks that gay people are all "queers" (sorry for this word) even if there are a lot of gay boys that are very masculine and don't look gay at all.
It's all about the stereotypes, remember this. The show wanted to let everyone know that being gay doesn't mean to be "queer" and that people shouldn't criticize "queers" for their
eccentricity because they have been very brave too.

11
namnet

just so you know, queer doesn't mean flamboyantly gay..

12
Not convinced

The true colours? "I don't agree with you, so I don't talk to you anymore"? I think if Isak doesn't want to go to any pride parade or like the Kardashians that's his own business. It's so hypocritical to say "be who you are... unless you happen not to like any of the stereotypical gay stuff, then you are a self-hating traitor, of course".
It's a pity that the show got preachy so quickly, I really liked the storyline so far... (And I hope everything wil be fine with Isan and Even <3)

13

In my interpretation, it wasn't so much about not wanting to talk to Isak because they disagreed. I think Eskild and anyone else who has stood up for themselves and felt the battle and fought the battle, would be deeply offended by what Isak is saying. I think Eskild handles this in a very classy way, to be honest.

14
triggered

why? he has no right? the fact that only the stereotypical fag is displayed in the media is a big problem for many gays, me being one of them... Eskild should have understood that he didn't mean it like that and not be triggered...

15
FYI:

"fag" is (most often used as) a derogatery term, so you shouldn't use it if you dont want to come across as offensive..

16
Us fan

I disagree. "Stereotypical fags" paved the way for cisgender gay men and those cis men should be grateful.

17
Humane

It's because gays are very stereotyped and Isak doesn't feel he fits in there either. It probably haven't dawned on him yet that gays comes in as many varietys as the rest of us and no one is to be stereotyped or labeled cus in the end we are nothing but humane

18

I think Isak is also making the stereotype as he is not very reflected about all the different colors, and that he himself is actually among all those.

19
Humans

Sorry my phone corrected me, we are all humans!

20
Første gang?

Han har jo vært kjempe omsorgsfull hele tiden.

21
Eskild

visste det var en dybde i Eskild som ikke har syntes like godt før. Vanligvis er han rett på sak og "speak up your mind" holdning uansett om folk blir fornærma eller ikke, men når det har kommet til Isaks legning har han ikke pushet for å få en erkjennelse bare ventet på at Isak skulle komme frem til det å ville si det av seg selv.

22
Om og men Eskil!

Føler at Eskil overreagerer ein vel mykje. Skjønner veldig godt Eskil sin side (er homofil sjølv), men man må hugse at Isak er HEILT ny til ditta, og derfor er fylt opp med fordommer og rykter om/mot homofili. Ditta er ikkje Isak sin feil, så Eskil burde ikkje ha skjelt ut Isak for ditta.

23
Brandy

Han skjelt han ikke ut. E ELSKA den talen Eskild hadde. E jo det samme isak hadd meining om som om e anna svart person skulle kommet te me og sagt at ho/han ikke vil assosieres med alle andre av di derran svarte menneskan som oppfør se ditt og datt. Det Eskild sa va dypt, sterkt og fette truth.

24
Helt på sin plass

Når man kommer inn som ny i noe, skal man da være fylt med fordommer? Skal man ikke være åpen og nysgjerrig. Jeg syns Eskilds tale var helt på sin plass! Isak må skjerpe seg.

25

Ja!! PREACH ??????

26

Kan vel være at det ikke er Isak han snakker til, men OSS

27

Ja, han overreagerer i forhold til relevansen med det Isak tar opp. Spørsmålet var vel ikke om Isak hevet seg over Pride eller ikke, han er åpenbart på et sted som gjør så han ikke setter pris på det fullt, men problemet til Isak hadde ikke så mye med å rakke ned på Pride og feminine med vilje. Han kan vel ikke noe for at han ikke vil bli generalisert og assosiert med de? Hvis det holder han tilbake, så er jo det et genuint problem.. hva skulle han ellers sagt? For første gang nesten så løy han ikke, men delte sine følelser rundt temaet.. kjipt å få noe annet slengt mot seg. Har dog forståelse for at pride-"folka" kan tolke det som noe negativt, men det er ikke svart/hvitt i det hele tatt

28

Isak har det jo tydeligvis svært ved at acceptere, at han er homoseksuel og projicerer sin egen internaliserede homofobi over på andre homoer. Eskild burde have været mere forstående og støttende - det kunne han godt have været samtidig med, at han påpegede Isaks homofobi. Og uden at gøre mig til fortaler for homofobi eller hæve mig over Gay Pride, så kan jeg godt selv genkende følelsesn af, at være homo, men ikke føle man passer ind i de homonormative rammer. I hele begrebsliggørelsen af homoseksualitet ligger der jo i sig selv et element af homofobi, en reproduktion af den præmis, at man er en gruppe for sig, fordi man har følelser for sit eget køn. Det har naturligvis været bydende nødvendigt for LGBT at definere sig og samle sig for at kunne kæmpe for bedre plads og rettigheder, men prisen for det er altid, at man samtidig reproducerer en kategori, som på andre områder kan være begrænsende.

29
Hilsen fra DK

Jeg er SÅ enig. Man erkender endelig at man ikke passer ind i det heteroseksuelle samfund, for dernæst at erfare at man heller ikke passer ind i det homoseksuelle samfund. Mange homoer har en meget stereotyp opfattelse af hvordan man skal være som homo. Når jeg ser Isak føler jeg at jeg er 16 igen - følelsen af ikke at passe ind

30
Mr. Polish Guy

You nailed it!

31
Michelle

Han skjelte han ikke ut direkte, men vondt for Eskild også. Og til syvende og sist er det nok bedre å høre det fra han enn noen andre. Det vil nok hjelpe en person som Isak i lengden

32
Mina

Tror det er viktig at at Isak får et reelt bilde av verden. Han kan godt synes det er dritt (som det er) med den form for steriotypering. Men sannhenten er at mange forran han har kjempen kampen for retten og friheten til å vise sin identitet.
Tror det beste som kan skje her er at folk slutter å kategorisere, og legger fra seg behove for å definere kjærlighet som noe annet en bare kjærlighet. Rett og slett mer åpenhet, og frihet

33
Jente 15

Å være fylt opp med fordommer og rykter er ikke en unnskyldning for å heve seg over homofile. Man kan ikke godta det. Isak er smart, og han vet jo at mange homofile må lide for å stå fram for den de er, det har ofte kommet frem i media. Likevel er det det ryktene og fordommene han hører på og tror på. Derfor er jeg enig i reaksjonen til Eskild. Lik hvis du er enig!

34

Men det er ikke det Isak forsøker å formidle, han forsøker å si at han ikke føler seg som den homofile som samfunnet tenker på som den typiske homofile.. Det kan og skape en konflikt for en som er homofil at han føler når han sier han er det, at han på en måte er noe han ikke er - med tanke på hva folket assosierer med homofil. Samfunnet i dag forestiller seg en homofil som kanskje litt feminin osv, men alle er forskjellige og har forskjellige personligheter, akkurat som heterofile. Jeg tror det beste som kan skje her er at folk slutter å kategorisere, og legger fra seg behovet for å definere kjærlighet for noe annet enn bare kjærlighet. Rett og slett åpenhet og mer frihet. Det er jo ikke sånn at hvis man er homo så beskriver det deg som person. Det er kun en faktaopplysning, hvis du skal presentere en ny person til en venn så påpeker man aldri "han/hun er heteroseksuel" så hvorfor er det nødvendig å påpeke at "Men han/hun er homo".

35
Enig, men ikke helt enig med Eskil

Men det er ikke det Isak forsøker å formidle, han forsøker å si at han ikke føler seg som den homofile som mennesker tenker på som den typiske homofile.. Det kan og skape en konflikt for en som er homofil at han føler når han sier han er det, at han på en måte er noe han ikke er - med tanke på hva folket assosierer med homofil. Jeg forstår det kan gjøre det enda vanskeligere for en som Isak å komme ut av skapet enn for en som for alle har vært en opplagt homofil siden 1.klasse. Hadde jeg vært Eskil der, hadde jeg møtt Isak på en helt annen måte, med forståelse for hva han sier, men samtidig sagt det Eskil sa og når Isak sier at han ikke mente å heve seg over, så hadde jeg ikke sagt jo, det gjorde du. For det mente han helt opplagt ikke, selvom han gjorde det.

36
triggered

but Eskild should understand, the gay community is much more diverse than the stereotype in which Isak doesn't identify in.

37
raise above

Yes, but the fact that Isak had to pinpoint out to Eskild, that he was not "gay gay" is a clear indication that he looked down on Eskild's way of "showing his colours". And when he denied it later on it was pretty obvious what the intentions of his remarks was.

38

Men Eskild er smart. Han gjør det så Isak skal lære.

39
Eskild som læremester

Eskild skjelte han ikke ut. Han informerte bare Isak om rene fakta. Jeg syns det var helt på sin plass det han sa. Isak tenkte ikke så mye gjennom det han sa, og var virkelig ikke noe hyggelig mot Eskild. Han har noe å tenke på nå, og så vet jeg at han og Eskild får fiksa det her senere. Det forstår man at Eskild også vil når han forklarer alt på en så ordentlig og rolig måte. Isak hadde nok godt å lære det her med en gang, fremfor å komme med samme "unnskyldning" og fordommer til andre senere.

40

Ja - Isak lærer nok mye av det her, og han blir forhåpentligvis mer reflektert og voksen. Mye vondt og vanskelig på veien for Isak, men det blir bra og ender godt for alle! (Og selvfølgelig; Isak og Even blir kjærester) ?

41

Hvem kan Isak tørre å prate med og åpne seg for nå, når ikke engang Eskild var trygt å dele utryggheten og de klønete formulerte tankene med, uten å bli forlatt?

42
Sosialt tilbakestående

Sånn for å prøve å oppsummere litt her for en som har litt tungt for å se verden fra andres perspektiv: Eskil skjønner så klart at du ikke trenger å være "camp" for å være "ekte homo", men det han ble såra og sint for var at Isak tok avstand fra "campe" homofile? Og irritert for at Isak er så lite solidarisk med de som er enda lenger ute på skalaen for hva som regnes for å være normalt, når de gjerne møter enda mer motstand? Og at han er irritert fordi Isak ikke skjønner at det er sårende?

43

Oppfølging: og grunnen til at Isak har et behov for å ta avstand er at han ikke vil dele den utsatte sosiale posisjonen som "skrullete" homofile er i! Men det er ikke Isak bevisst på selv, og er også med på å opprettholde et syn på "skrullete" homofile som veldig annerledes fra de "normale". Med på den? Og hva er det egentlig ved "skrullete" homofile som gjør at Isak og mange andre blir ukomfortable med å bli stengt inne i en bås med dem?

44
William

Han er irritert fordi Isak ikke respekterer de som er lenger ute i skalaen("camp"), og fordi Isak verken ønsker å assosieres med disse eller ha noe med de å gjøre.

45
aurora

Jepp

46
To sider av samme sak

Alle har sin egen måte å komme ut på. Føler Eskild er litt ekkel mot Isak når han ikke kan se ting fra Isak sin side. Isak har vell spilt ein heterofil badboy i fleire år no, så det er ikke rart at Isak sier det han sier. Ja det er dumt det Isak sier, men ikke kall han korttenkt...for det er ikke hass skyld at miljøet rundt han har fått han til å tenke på den måten

47
lompe

altså, han skjelte han ikke ut? han ble skuffet, og fortalte hvorfor han mente det isak sa var veldig korttenkt, også gikk han. det var FLOTT og veldig modent gjort

48
Tina

Jeg synes ikke det var modent gjort en plass. Han burde latt Isak få mer tid til å komme til rette meg seg selv. Han får Isak til å skamme seg. Det hadde vært mye mer modent av Eskil å legge sine egne følelser til side og bare lytte til Isak. Det er ikke alle sannheter som trenger å forkynnes med en gang.

49
Utdanning

Jeg syns ikke nødvendigvis Eskil burde gjort det, I min mening ble det gjort på en ordentlig måte. En må ta i betraktning at Isak ikke ordla seg spesielt hyggelig Mot Eskild heller. Vil også minne om det han sa angående den "opplakte" Homoen underdansefremvisningen i forrige episode. Hvor hans heterofile kompis gikk danseren til forsvar burde vært en liten oppvekker for Isak, og Eskild sin litt harde respons en slags siste spiker i kista for Jonas sin "homofobi"

50
TRUTH

Eskild❤️

51
Christina

Åå dette er bare trist :(((

53
Lilly

Veldig sterk episode! Skam skuffer ikke!

54
Zuzu loves Skam

Ville aldri trodd at jeg skulle bli så avhengig av denne skam-sesongen. Sitter og får hetta av alle analysene folk legger ut! Ville skjekket nettsiden hvert sekund, hadde det ikke vært for Skam-appen jeg har. Jeg håpet at det skulle være Sana som ble presentert i denne sesongen men så glad for at det er Isak nå! Jeg er muslimsk jente som ikke har så sterke meninger angående homofili annet enn at alle må få lov til å elske den de vil, og jeg syns måten Skam framstiller dette temaet er fantastisk! De viser at homofili ikke handler mer enn kun kjærlighet, akkurat som i et vanlig heterofilt forhold, forskjellen er kun at homofile par møter på ganske mer fordommer, engstelse og usikkerhet. Og sånt skal det ikke være. Way to go SKAM og heia Isak og Even.

55

det var så synsykt bra sakt av Eskild.Isak kan ikke bare sitte der og si at han ikke er en sån homo som ikke bruker mascara og taits.Greit nokk at han ikke er det,men han kan uansett ikke kritisere de som gjør det.Jeg syntes det er viktig at skam viser hvor vanskelig det egentlig kan være og si at man er homo.

56
Psykisk syk

Er det bare jeg som føler at Even ble såret av den kommentaren som Isak kom med i forrige video... Den med at Isak ikke vil ha psykisk syke personer rundt seg... Og at det kanskje er derfor Even sendte den melding om at det går fort fram? Noen som har noen tanker rundt dette?

57
Skam?

Akkurat hva jeg og vennene mine tenkte

58
Marie

Ja det må være derfor

59
anne

jeg følte også litt det!

60

Tenker det samme, men syns samtidig det var rart at Even og Sonja bare hadde pause etter at Even hadde fortalt henne om Isak. Tenker det er mer sannsynlig at det hadde blitt slutt hvis han fortalte henne hele sannheten, han har jo vært utro.....

61
Trine

Jeg tror du har helt ret. Even trækker sig fra Isak, fordi han er blevet bange for om Isak ville afvise ham, hvis han kendte hans historie. Tror der er sket noget i Evens liv, der gør at han har haft et sabbatår og som også er grunden til at han er flyttet uddannelsessted

62
Vendepunkt

Wow, for en episode de som følger med på fredager for denne gangen. Jeg synes dette klippet var fantastisk 🙂 Et vendepunkt. Nå må Isak ta tak i seg selv. Det er han som nå må ta initiativ mot Even. Han må nå utfordre Even. Legg merke til hvordan Even har unngått å svare på en rekke av spm til Isak. Viktig at Isak ikke gir opp nå. Bli bedre kjent... gå frem og få Even til å fortelle om han og hva som plager han. Det er jo ingen tvil om at årsaken til at han vil ta det roligere er kommentaren Isak kom med ang psykisk syke folk. Denne sesongen har en fantastisk oppbygging. Jeg bare digger det så veldig 🙂 Come on, Isak! Ta tak i deg selv nå. Forstår fullt ut at han er sårbar med tanke på hva han akkurat har fortalt innrømmet 🙂 Tenk for en hjelp denne serien yter for så mange 🙂

63
Arne

er helt enig med deg, det er mye om kjærlighet, og skam viser virkelig hvor tungt det er. Det nølingen man ser hos Isak, det er så ekte, den sårheten er så virkelig.

Og tror vi får se mer til Sana i denne sesongen, tror hun blir en stor støttespiller til Isak etter alt det de holdt på med tidligere i episodene.

Kjærlighet er alltid riktig ❤️

64

Er det noen som vet om vi får et klipp i morgen? Eller var dette alt for denne uka...? Har det liksom skjedd før i tidligere sesonger at det ikke kommer noe klipp på fredager?

65
Snickers

Dagens episode sendes på NRK3 i kveld kl. 22:00, og neste program er kl. 22:25. Hittil denne uka har vi vel fått ca. 22 minutter med klipp? Spørs om det kanskje ikke kommer noe mer, eller eventuelt en bitteliten snutt.

66
Flere klipp?

Står på https://tv.nrk.no/serie/skam at dagens episode begynner 21.50. Hvis dette stemmer, og neste program ikke begynner før 22.30, kan det jo hende vi får litt.

Ser en på http://www.vg.no/tv-guide/ derimot, står det at dagens episode begynner kl. 22 og neste program 22.20.

67
Isakthewarrior

Sorry for å skuffe dere, men det som står er at episoden blir tilgjengelig 21:50 på nrk.no nett-TV, ikke at det er da den blir sendt på TV. NRK3 har en annen sendeplan hvis du sjekker TV-guiden. Der står at det episoden begynner 22:00 og slutter 22:30. Betyr likevel at det blir en 30 minutters episode, så da kommer jo det mest sannsynlig et klipp i hvert fall.

68
Ysak

Vet ikke hva som er riktig her.. Står at neste program begynner 22:30 på NRKs offisielle sendeplan. Det etterlater jo et hull på 8 min hvis episoden har den lengden den har nå. Med recap på starten av episoden, rulletekst og en kjapp pause før neste program blir det nok litt mindre tid enn det til overs, men likevel nok til et nytt klipp på 5-6 min kanskje. Krysser fingra. Tror de hadde sendt episoden 20:20 om det ikke var noen flere klipp.

69
Frank Ocean

Hvis man hår inn på NRK.no og trykker seg inn på episode 5, står det at den skal vare 30 min ? Så noe ekstra får vi!

70
BRitt

Kommer alltid et nytt klipp fredag kveld vel?

71
Skam-elsker

Ja, det skjedde hvertfall i episode 4 i sesong 2, men kommer nok noe i dag❤️ Håper jeg

72
Sofia

Det står att Avsnitt 5 kommer 21:50 den 4 november!

73
blubb blubb

hvor?

74

Tror det kommer noe i morgen. Episoden vises ikke på TV før kl 22. Nooras sesong hadde lange episoder, på tide at Isak får der også, da han har en mye mer viktig historie å fortelle...

75

Min teori er vel at siden dette klippet endte på en såkalt "cliff hanger" og noen av de andre episodene i SKAM har gjort det tidligere, så tror jeg dette var siste klippet for episode 5 som er denne uken. Men jeg tror det kommer et klipp på lørdag da, kanskje noe fest eller vors, et eller annet.

76

jeg lurer også på dette!!!! er det noen som vet???

77

Blir 5 min i morgen 🙂

78

Vi får jo klippet men det blir vel ikke noe noe nytt for at vi har fått rundt 20 min allerede denne uka 🙁

79
Mmmm

Nei det kommerg

80
Follj

Det var jo både 30, 40 OG 50 minutters episoder i sesong 2! Hvorfor skulle vi ikke få det denne sesongen. Det er jo den beste sv de alle!! Så langt vi er kommet nå i sesong 3, var det allerede kommet 30, og 40-minutters episoder i sesong 2.
Jeg forventer et klipp i morra ass! Det er det eneste jeg lever for nå. Sånn serr lissåm.

81

Har jo vært flere flerdags episoder av skam som har vart i godt over 30 minutter, så kommer jo forhåpentligvis et langt et imorgen og

82

Enig! Heia Isak og Even ❤️

83
Isak&Even

Zuzu: At du er sikker på at du synes alle må få elske den de vil,uavhengig av hvilket kjønn det er snakk om ,er da en sterk mening ,det !!! Og en bra og viktig en en 🙂

84
what

Hva slags skam app

85
Zuzu

Skam-appen som var i media, den som Jacob Rotschild laget men som dessverre ikke er på markedet lenger pga. uenigheter med NRK 🙂

86
Data ingeniør student

Hva kunne man gjøre i denne mappen? Hilsen studerende utvikler

87
sana4lyfe

Håper neste sesong blir Sana!

88
linn4life

tror neste sesng blir om linn!! de legger liksom litt opp til det føler jeg! tror det hadde vært spennende<33lovelinn

89
#LinnIsLife

10 uker med filmkveld og Fun Light.
I'm in

90

hahahahah Linn er den mest grineren (lættis) karakter i SKAM... hun er så død kedelig, og samtidig så virkelig... jeg tror alle har det som Linn en gang i mellem, og alle kender 100% én som Linn. Hun er fantastisk... og fortjener på ingen måder en sæson... det havde simpelthen været alt for trist.

91

????

92

OMG Græder over det hele

93
Isak + Even

Omg Eskil trenger ikke å ta deg så seriøst og værehomo! Isak må få lov til å si det han vil❤️❤️❤️ Jeg var først foresten!!

94
prøv igjen neste gang du

isak forsøker å heve seg over homofile fordi han ikke vil bli sett som uvanlig eller rar. even forteller han derfor at de som isak sier er "gay gay" er akkurat som isak, og vil mye heller bli sett på som en person heller enn noe uvanlig, noe som før har blitt kalt monster. homofile har hatt det så utrolig vanskelig og ja, isak kan si hva han vil, men even har full rett til å forsøke å bevise at isak tar feil angående dette. så neste gang du legger igjen en kommentar kanskje du skal tenke litt hardere på hvor vanskelig noen har det, og hvordan skam bare prøver å lære oss det, før du går og sier hvordan du støtter så jævlig mange homofile men ikke lar even bevise hvor vanskelig de har det.

95
lol?

Du vet du basically sa: Eskild ikke kan si hva han vil, men Isak må få lov til å si det han vil.
ALLE KAN FAKTISK SI HVA DE VIL, OG ESKILD SA ABSOLUTT IKKE NOE GÆRENT MED TANKE PÅ AT ISAK FORNÆRMET HAN. Personlig hadde sikkert ikke jeg tatt det så rolig engang.

96

Alle kan si hva de vil, men ikke til en hver tid. Det var ikke tida å fronte homosaken akkurat da Isak turte å betro seg. Å si noe som er sant, er ikke alltid klokt. Isak er 17 år og trenger ikke en lekse om homosaken. Det kunne komme på et senere tidspunkt. Eskil har selvfølgelig rett i mye av det han sier, men det var dårlig timing.

97
Maia

Eskild får lov til å si hans meninger og følelser når som helst, det er ikke noe han skal sjule når isak retter en nedverdigende kommentar mot han, og sannsyneligvis mange av eskilds venner også. Ville ikke du sagt noe tilbqke om en person sa til deg at han/hun ikke ville bli assosiert med deg?

98

Når du først legger opp til at noen skal betro seg om noe nært og sårt og vanskelig så er det dårlig gjort å ta imot den andres tanker/frykt/følelser med "nå vil jeg ikke snakke med deg mer, du kan sitte igjen alene å tenke". Skjønner at han ble såra, men likevel. Mye av det Eskild sa var fint, og sikkert noe han både trengte å si og Isak trengte å høre. Men den slutten av samtalen var skikkelig kjip.

99
Milla

Man skal ikke alltid utabsunere sine følelser når man føler seg krenket, da skaper man harde fronter. Eskil kunne ha sagt mye av det han sa uten å la Isak få den leksa om å sitte igjen å tenke over hva han har sagt. En moden person kan holde inne sårede følelser og ta det opp på en saklig måte uten å ydmyke den som har såret. Isak mente jo nettopp ikke å såre.

100

Uansett, problemstillingen til Isak er reell og tøff for mange, helt forståelig at han tenker det, men litt feil måte å ta det opp på kanskje. Jeg vil heller ikke bli assossiert med det Isak nevnte, betyr ikke at jeg ikke respekterer de fullt ut. Pride har mye positivt med seg, men har jo virkelig skapt en skrullete generalisering, er det så veldig rart at en normalt maskulin person ikke synes det er kult, spesielt i de såreste årene? Nah

101

Forstod du virkelig ingenting av det som skjedde i denne episoden?

102
Mari

I alle dager. LHBT-personer kommer i alle former, fasonger og personligheter. Akkurat som alle andre mennesker. Jeg synes Eskild hadde all rett til å irettesette Isak her; som ikke bare sårer en venn i dette klippet, men med sine ord også reflekterer mange av tankene rundt hva homofil "er", og viser til de mange stereotypiene og skadene boksene vårt samfunn har plassert homofile i. Eskilds svar til Isak var et svært viktig signal, både for Isaks videre utvikling som karakter, og kanskje enda viktigere signal til den norske befolkningen om hvor sårende det er med slike sterotypier. At der er synd på Isak fordi han ble bedt om å roe ned generaliseringen et par hakk, er en urettferdighet i seg selv.

103
Til mari

mari mener du LHBTIQ

104
Mari

Ja, jeg hadde tenkt til å skrive "LHBTQIA+", men glemte å rette på det. Selv om jeg er streng på dette selv, så er det vel ikke den rettelsen som er viktigst i akkurat denne kommentartråden.

105
Tina

Lesbisk homobifil trans queer aseksuell, men hva står I for?

106
Mari

"I" står intersex/interseksuell. (+ B for bifil) 🙂

107
Møkk lei av dissa nye bokstavene. LHBT4ever

intet, inkjekjønn vettu sia folk e ikke gay, transe eller bi længer. dei tek d så langt at døm ikkje e någet. altså oppmerksomhets syk.
Ke e forskjella på å være queer og homofil liksom? queer betyr jo skeiv. å homofile er skeiv. men allikevel må vi ha eit ord førr d

108
Kristina

I står for intersex

109
anna

Intersex! <3

110
Håkon

Tina, I står for Intersex, dvs mennesker "uten kjønn"

111

intersex

112
Mangfold

intersex

113
Maria

Intersex

114
annen mari

Intersex, folk som er biologisk både mann og dame.

Fra wikipedia: Intersex skiller seg fra trans-begrepene fordi dette ikke dreier seg om opplevelse av kjønnsidentitet, men betegner personer som har kropper med både mannlige og kvinnelige kjønnskarakteristika. [...] Omtrent to av 100 barn født i Norge hvert år har såkalte intersexfaktorer, det vil si at deres genetiske kjønn er forskjellig fra kromosomparet XX for jenter og XY for gutter. De kan være bare X, eller XXX, XXY og noen ganger blandinger. Det forekommer også at det blir født barn med både mannlige og kvinnelige kjønnsorgan. Noen er XY, men ufølsomme for testosteron, noen få utvikler penis og pung først i puberteten.

Ellers, blir alltid litt trist over at pansexuel ikke er en del av den rekka, sukk.

115

Intersex. (Som ikke er det samme som trans. Intersex er når det biologiske kjønnet ditt ikke er klart kvinne (xx) eller mann (xy) - det finnes andre komboer). Har datet en veldig fin person som er intersex, lærte mye om å ikke sette folk i båser da.

116
Til Tina

Intersex tror jeg?

117

Interseksuell 🙂

118
Mari

"I" står for intersex/interseksuell.
(+ B for bifil) 🙂

119

Eskild må selvfølgelig ta dette så seriøst som han gjorde, Isak nedverget Eskild til de grader pga sin egen usikkerhet når alt Eskild gjorde var å støtte...

120
Heja Eskild

Skönt att Isak tog steget att berätta men synd att hans syn är så cynisk. Bra Enskild!

121
xoxo

Han er 17 år og tok et enormt skritt ved å innrømme for første gang i sitt liv at han har følelser for en gutt. Han er vel ikke, han er sikkert livredd. Syns synd på dem begge. Men håper det kan komme noe positivt ut av dette!

122
Amanda

Tror det beror på hans uppväxt och fördomar som han har fått höra.

123
Viola

Japp. Med tanke på de sms som han får av sin mamma så behöver Isak stöd och någon att prata med... inte en person som säger att dem är besviken när han var modig nog att komma ut + smset från Even gjorde ju inte saken bättre... Jag skulle nog personligen inte må så bra med den mixen.

124
Danmark elsker SKAM

Åh, stakkels Isak 🙁
Even har dårlig samvittighed...

125
Isak eller Even må sende ny melding.

Stakkars Isak. Even trekker seg tilbake fordi Isak sa at han ikke orker psykisk syke folk rundt seg, men Isak forstår ikke noe av det Even sliter med. Isak spør jo heller ikke Even hvordan han har det. Nå må Isak sende en ny melding og be om å få ta en prat. Hva skjer? Jeg får noia...

126
Skjerp deg Even

Even vil styre hele greia sjøl. De kan være sammen når han finner det for godt å henge. Når Isak vil møte han passer det ikke. Håpet på Even + Isak = <3 men nå tror jeg kanskje det er best om Isak får forelskelsen til å blåse over.

127

Even trekker seg tilbake fordi han selv tenker det samme som Isak. Mye av det Eskild siterte til. Så dette vil kanskje hjelpe Isak (og Even)ut av skapet. Even har selv ikke akseptert det for seg selv. Da det å være homofil har vært/er tabu

128

Hvordan vet du, at even er psykisk syk??? Hvilke tegn har jeg overset utover det sidste klippet???

129
Radiohost

Det er mange små tegn gjennom hele sesongen. Ingen av tegnene er tydelige, men til sammen synes jeg de tyder på at Even sliter med noe.

130
Audun

Kan jo ikke si sikkert, men det er en del ting som kan passe med at Even er bipolar eller har noen psykiske problemer.
- Han sover ikke (uttalelse han kom med i en tidlig episode)
- Han tar unødvendig risiko (innbrudd)
- Det virker som at han er forsinka et år eller to på videregående
- Får noia av seg og tankene sine og alt inni der (Hjernen er alene)
- Blir stille når Isak sier at livet hans er bedre uten psykisk syke folk rundt seg

131

Hvem har sagt at even er psykisk syk? Jeg er enig i at det er en mulighet, men alle har bare bestemt seg for at det er sånn, selv om vi ikke har fått vite noe om det

132

Veldig enig

133

tror even skrev den meldinga pga det "psykisk syke"-utsagnet til isak i forrige klipp

134
Peder

Älskar Eskild! Bra sagt!! <3

Att "komma ut" kan vara fruktansvärt vanskelig, speciellt når man är tonåring. Ha tålamod, detta kommer gå bra! <3

135
Lise

Å himmel....

136

Dette er det beste klippet fra skam noensinne... *Vondt i magen*

137

Helt enig!

138
Katinka

Så enig!!

139

Dette er en av de få skam episodene som noen gang har fått meg til å begynne å grine

140

Til danskere: norsk "grine" = dansk "hulke"/"klynke" ("græde")

141

Forstod heller ikke helt hvad der var morsomt

142
Hjertebank

Ah ma gaaaaaad

143
Tina

Åh! Hjerte smerte!

144
Magda

Can someone please translate the text message in english?

145
Fan :)

Isak writes: Hi. I have cleaned stairs for six hours and I am dying of a overdose from the OD-day (students working for charity). What have you been up to today? It was nice to see you yesterday, do you want to hang out?

Even: Hi. It was nice to see you too. I don't know, but this have gone too fast.. I know that is my fault, but I need a little time, sorry.

Sorry for the norwenglish translate, but you will get the essence 🙂

146
Ellen

Well, to paraphrase, Isak tells Eskild that he is gay, but he specifies that he is not "that kind of gay dude" who wears make up, goes to Pride and is flamboyant - essentially that he is not the same type of gay as Eskild. However, Eskild tells him what pride is actually about, how gay people have fought and died for the right to love who we want and get married, and that is why we celebrate Pride, and he tells Isak that he doesn't want to talk to him because he is being really ignorant.

147

"Hey. It was nice to see you too. I'm not sure, but maybe things have gone a little too fast.. I know it's my fault, but I need some time, sorry"

148
Hun/henne

Berg og dalbane.

149

Halleluja

150

Dette gjorde vondt...

151
US FAN

i want to know what they're saying so badly O_O

152
Translator

The message Isak writes to Even: Hey. I've been cleaning stairs for six hours and I'm dying of OD-day (a Norwegian fundraising day for students) overdose. What did you do today? It was nice seeing you yesterday, wanna hang out?

Eskild: Hey
Isak: Hey
Eskild: I've brought you a small present/prize since you managed to pay your rent in time
Isak: You have a present/prize for me?
E: Yeah, do you want it?
I: Uh, yeah
E: Okay
Pick a hand
I: Uh, right
E: You have to pick left
I: Then I'll take left
E: Viollá (don't know how to spell it sry) for you
I: *chuckles
Air freshener, funny
E: Yeah, it's a good lavender scent that I thought you could have here in your room
I: Thanks
E: In case that Even guy comes over again, if that's his name.
Both: Uhm
I: Eskild, I might as well say it, there kind of a thing between Even and I, we're messing around.
E: Is it true? That's awesome Isak. Hey, that's fantastic.
I: *nods
You're not surprised.
E: Isak, the first time I met you, you were sitting alone in a gay bar at 2am and didn't want to go home.
I: I've told you I didn't know it was a gay bar.
But, it doesn't mean I'm gay.
E: No I mean, that doesn't really matter, the most important thing is that you've found someone you like.
I: There's nothing wrong with being gay, it's just that I'm not gay gay.
E: Okay, how?
I: Like you.
E: Okay and how am I?
I: You understand what I mean. You talk about sucking dick and Kim Kardashian and lavender scents out loud. I mean, I totally respect that you're taking the gay package all out, I'm just not like that.
E: Well, there is no 'gay package' that I've decided to take all out, I'm just trying to be myself, Isak.
I: Yeah, dude, I understand that. I didn't mean to, yeah.. of course you're being yourself. What I mean is that it seems like everyone associates being gay with being like that, and that kinda sucks for those who aren't. I'm not exactly going to put on mascara and put on tights and be all gay pride just because I like Even.
E: okay, let me... I have to tell you one thing about the people you don't want to be associated with. About those who have put on tights and mascara and fought for the right to be themselves. They are people who, through time, chosen to stand in hets and hate. That have been beaten up and murdered. And not because they absolutely want to be different, but because they'd rather die than pretend to be someone they're not. And that, Isak, that takes more courage than most people understand. And I think that before you've fought that battle, before you've stood up for who you are, you should be very careful about talking and elevating yourself above gay pride.
I: It wasn't my intention to elevate myself above gay pride.
E: Yes it was, Isak.
And now I don't really want to talk more with you, so now you can just sit here and think about what I said.

Even's reply: Hey. It was nice seeing you too. I don't really know, but things may have been going fast lately.. I know it's my fault, but I need some time, sorry.

Hope that helps 🙂

153
Thank you

You are now my favorite person on earth, thank you so much

154

Thank you!

155
Same person as Translator

Just read through my translation and noticed some small errors, my apologies.

156

omg thank you so much!

157
TUSEN TAKK!

THANK YOU. SO. VERY. MUCH. ❤️

158

Well, to paraphrase, Isak tells Eskild that he is gay, but he specifies that he is not "that kind of gay dude" who wears make up, goes to Pride and is flamboyant - essentially that he is not the same type of gay as Eskild. However, Eskild tells him what pride is actually about, how gay people have fought and died for the right to love who we want and get married, and that is why we celebrate Pride, and he tells Isak that he doesn't want to talk to him because he is being really ignorant

159
I + E

Fine Eskild!

..Jeg tror Even har lider av angst. Måten han reagerte på da Isak ikke ville omgås mennesker med psykiske lidelser - samt at Even finner på unnskyldninger for å ikke finne på noe og ikke dukker opp på skolen..

160

Måske er han bipolar?

161
Sandra

det är nog sant

162
Nåja

Ikke sikkert at Even har psykiske problemer selv - men kanskje noen han står nært har det, f.eks. en av foreldrene.

163
Radiohost

Men hvorfor går Even tredje året nå? Han skal jo egentlig være ferdig.

164
Linda

Eskil går på Universitetet.

165
Dansker

Jeg vil utroligt gerne have nogle undertekster, vil gerne have det hele med - for jeg kan godt forstå at det er en meget vigtig samtale Eskild og Isak har...

166
Engelsk længere oppe!

Der er en der har oversat det hele til engelsk i en kommentar lidt længere oppe.

167
Hællæ

Eller bare lær norsk 🙂

168
Stuuupid

Er du dum eller?

169

er ikke bare å lære norsk.. sånt tar tid

170
Også dansker

Ja dem glæder jeg og også til...de plejer at komme lidt senere. Både en super positivt og meget trist afsnit. Får helt ondt i maven på Isaks vegne ?

171
Trine

De kommer lidt senere.

172
Raja

Snakk om å sette skapet på plass.

173
Linda

Eskild ! ?? 🙂

175

Hahah oh the irony.

176

Ahhhh og der fikk jeg kjempeklump i magen. Hjertet mitt ORKER ikke disse opp og nedturene mellom Isak og Even. Jeg føler det altfor mye!!!

177
Person

Blei litt sur når Isak sa at han ikkje ville vær sann type homo som Eskild, ganske respektløs. Begynte nesten å grine når han Eskild sa ka "gay pride" e

178
Nei nei nei

Sms:et från Even gjorde ont i hjärtat asså </3 Men hoppas och tror att han bara blev rädd för det där Isak sa om psykiskt sjuka människor omkring sig och att det inte handlar om att han inte tycker om honom.

179

Mest sannsynlig! Kjip melding for Isak å få, men det er nok ingen grunn til bekymring.

180
Bekymring

Det er stor grunn til bekymring, for Even er ikke til å stole på.

181
Eskild

"Hallo lille venn", omg begynner nesten å gråte. Herregud så herlig han er

182
❤️ESKILD❤️

FYFAEN JEG ELSKER SKAM, DENNE EPISODEN TRAFF MEG RETT IN MY GAY HEART ❤️?️‍?❤️

183
Even da

Helvete!!!!!!!!

Hva er det Even roter med?!?!?!?!

184
Eskild er beast✌

Ja det var jo HAN som begynte å kysse han og tok initiativet, men så sier han at det har gått for fort. Kjønner det egt men det var han som ville det, og Isak slang seg på.

185
Sånn er det

- så neste gang du er utsatt for en superivrig type, vær forberedt på hva som kan komme.

186

tror det er pga det isak sa om psykisk syke i forrige klipp. even har mest sannsynlig psykiske problemer selv

187
....

Eskild ❤️

188
Skamtastisk

Credz til Eskild, det der trengte Isak å høre. Ikke bare for å slutte å se ned på andre homofile mennesker, men også for å kunne tørre å en gang stå opp for seg selv som homofil. Godt å se han tør å dele dette med Eskild.

Stakkars Even, har en følelse av at det har noe å gjøre med Isak sin kommentar mot psykisk syke folk i går...

189
Skamazing

Enig, det siste en med psykiske problemer trenger å høre er at en person sier at livet hans/hennes er bedre uten psykisk syke rundt seg

190
Emmy

Emmy!
Emmy!
Emmy!

Denne serien fortjener alle priser den kan få.

191
lene

utrolig bra sagt av eskild. det er fort gjort å ha fordommer når ting er ukjent og skummelt, selv når man kjenner på disse følelsene selv. det er viktig det han sa, og det er helt riktig. håper isak tar det inn i seg, og også legger fra seg fordommene angående dette med psykisk syke, spesielt når lgbt+ mennesker er overrepresentert i statistikken for å slite. jeg tror kommentaren til isak satt inntrykk på even, og jeg håper han skjønner at bare fordi det er forskjellige måter å være lgbt på, er det ingen måter som fortjener mindre respekt og mindre troverdighet. spennende!

192
.... .-.

Første gang et tv-show faktisk får meg til å felle noen tårer.... Liksom, Isak... Jeg kjenner igjen tankegangen fra meg selv, at jeg på mange måter føler at "pride" gjør min legning verre da det er dette, med fjær og hele pakka, folk tenker på når de tenker på hva det å være skeiv innebærer, uten at jeg selv føler at jeg passer inn i den gruppa i det hele tatt... gjorde meg veldig usikker på om jeg i det hele tatt var skeiv... men du trenger ikke si det høyt! Herregud! Av og til kan man stoppe etter et "Takk" og "for gaven og forståelsen"

193
Skamfan

Tårer i øynene. Elsker skam! Isak minner meg om en god kamerat, som for en del år tilbake fortalte meg at han var homofil, men ikke "sånn homofil". Han tiltrekkes av andre gutter, men ville aldri gått i tights eller fjær, kjole eller sminke. Han snakker ikke med spesielt lys stemme, men ja, han har mange milde verdier og mer omsorg enn de fleste hetrofile kameratene mine. Min kamerat synes det var vanskelig å komme ut av skapet fordi han ikke ville at andre skulle tro han var en slik homofil som Eskild. Ikke fordi han har noe imot denne typen homofile, men fordi han ikke var slik. Han ville ikke at folk skulle tenke at han egentlig var slik, for det var han jo ikke. Han ville at venner og familie skulle vite at han var akkuratt slik han alltid hadde vært, at han ikke gjorde seg til for å være mer macho enn han egentlig var. Kameraten min var den samme "Filip" som han alltid hadde vært, men homofil istede for hetrofil.

Derfor forstår jeg Isak, men jeg forstår også Eskild. Dette er innmari såre og vanskelige tema. Takk Skam for at dere tematiserer det på slik en vakker og flott måte. Jeg er helt med, og føler med Isak og Even og Eskild og alle de andre. Og takk til skuespillerne for måten dere spiller så sykt ekte på.

194
Raja

Ja, seriøst, hvordan går det med dere i dag?

195
HvaMedFilip

Hvordan gikk det med kompisen din? Vær så snill, si at Filip har det bra....

196

"Bare fordi jeg liker Even, betyr ikke det at jeg er homo liksom" altså...

197

Han kan være bifil da..

198
Gutt17

Dette gjorde vondt. Jeg sitter rett og slett bare her og tørker tårer nå.

199
Lilly

Her er en klem! <3 <3

200
ESKIL ER HELT RÅ

Får frysninger når Eskil begynner å snakke❤️ Jeg kjenner det i hele kroppen og begynner nesten å gråte❤️

201
Mariann

Fantastisk som vanlig. Fantastisk skuespill, gripende og troverdig dialog, og det er så inderlig lett å se hvor både Eskild og Isak kommer fra. Kjenner meg ganske godt igjen fra komme-ut prosessen, ja...

Og akk, stakkars Even - ja, Isak sa at han ikke ville ha psykisk syke i livet sitt, så nå er du på retrett. Stakkars Isak, du skal nok gjennom en del før sesongen er over. Au, jeg gleder meg egentlig til sesongen er over, må jeg innrømme, for det er hardt for sjela, dette her. Så mye vondt og vanskelig og likevel fullstendig ekte. Utrolig bra. <3

202
Det må bare ordne seg for Even og Isak

Isak må bare akseptere seg selv først, så må han støtte Even med det han sliter med. Stakkars disse gode guttene . Digger de sykt mye.

203
puha

Av av av, håber du klarer den Isak, det gør du. Men altså Eskild... drengen er altså kun 17 år - ro på.

204
Emma

Han har brug for et skub i den rigtige retning, og det giver Eskild ham. Ingen grund til at skåne ham fordi han kun er 17.

205
Isak

Jeg synes det er fint Isak får modstand fra Eskild og får mulighed for at reflektere lidt over sine handlinger og holdninger. Isak har ikke været så sympatisk overfor blandt andet Eva og Jonas i første sæson, og det er ikke fair overfor Emma heller. Jeg er med på at det er svært for Isak, men han må tænke på andre også.

206
puha igen

Så klart han skal skubbes i den rigtige retning - synes bare Eskild nærmere losser ham end 'skubber'.. ved ikke hvordan det er med sådan noget - men er jo vel meget naturligt at være lidt i 'denial' i starten. Ville i hvert fald være synd hvis Eskild reaktion + Evans besked får Isak tilbage til square one nu..

Anywho er jeg sikker på SKAM folkene har styr på det.

(btw jeg kommenterer altså ikke for fort, jeg ta det helt kuli okay nrk 🙂 )

207

Lige præcis, jeg er helt enig i at ingen har taget skade af at få fortalt, hvordan verden hænger sammen. Men derfor føler jeg stadig med Isak, åh hvor er jeg bare bange for denne sæson bliver ubarmhjertig (krydser alt hvad jeg har om at Isak og Even bliver glade sammen)

208
Karma

Når man liksom er så mye tøffere og kulere enn andre.

209

Aj aj aj, det här avsnittet gjorde så ont!! Men Isak sa i alla fall rakt ut att det är något mellan honom och Even.

210

Hadde egentlig forventet den meldingen fra Even, tror kanskje dette ikkje har så mye med at "det går for fort" men mer med det Isak sa i forrige video om at livet hans var bedre uten psykisk syke folk. Har lest mange kommentarer om at Even har problemer med noe, og dette er måten det vil komme fram på, at han skyver Isak i fra seg.
Dette var en veldig bra video! Bøyer meg i støvet, for SKAM skaperne!

211
Sykt viktig

Dette et det viktigste klippet denne sesongen.

212

Til nå i allefall

213

Dette må være sesongens beste scene! Viktig å ta opp slike tema i dagens samfunn for å forstå, virkelig forstå. Respekt for Eskild!

214

All respekt til Eskild. Men det Isak sier er faktisk litt sant.

215

Begge har forsovet riktig. Man kan ikke assosiere homofili med det å være feminin.