Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

742 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
JAAA

ENDELIG!

2
ENDELIG!!

JAAA TAK

3
heia isak

first

4
xzkoappcjkspoaz

elskkkkkk

5
undertekster

åååååhhh hvorfor er der ikke undertekster endnu asså!!

6
tekst for %&%#

Hallo redaksjon! Snart to timer og ingen tekst! Hva skjer?

7
Dansken

Du kan se de fleste afsnit med undertekster på Nrk.no om fredagen. ?

8

Det kommer ikke undertekster på skam.

9

Jo man kan sætte undertekster på alle de andre klip 🙂

10

Det kommer alltid undertekster.

11
Elsker SKAM

Jo der gør hver fredag. Jeg kan ikke vente

12

Man kan få undertekster på alle klipp også men det kommer gjerne litt etter klippet. Vent en halvtime så tenker jeg det er mulig å få undertekster. Det er heldigvis ikke nødvendig å vente helt til fredag ?

13
Elsker SKAM

Jo der gør- hver fredag.

14
jo, det gjør det.

joda, det gjør det, om en liten stund. fra fem minutter til en halvtime, så kommer det undertekster på skam. på norsk.

15
Tull

Kanskje på tide å begynne å lære seg å forstå norsk da.. Det er altså ikke så ekstremt ulikt

16
Elenis

Jeg er norsk og skjønner ikke halvparten av hva østlendinger sier, cool off.

17
Har lært meg norsk

Har lært meg norsk, men i Bergen. Nesten ingen jeg snakker med til daglig er fra Oslo, så av og til når det går fort er det faktisk litt vanskelig å få med seg alt folk med andre dialekter sier på TV, uansett om det er Norges mest brukte talemåte og nærmere bokmål enn min egen dialekt eller ikke, så tekst er fint å ha. Gjelder vel enda mer for folk som ikke bor i landet en gang.

18
Hallo?

"På tide å lære seg norsk?" Eh? Ærlig talt. Hvis du blei hekta på en dansk serie, men den ikke hadde undertekster, ville du da dykket ned i lærebøkene og lært deg dansk da? Ærlig talt. Skjærpings. SKAM er for alle, og vi er bare glad dere andre liker serien vår! 🙂

19
Helene

Ligegyldigt hvor meget man anstrenger sig, så forstår jeg kun halvdelen. I dette afsnit forstod jeg måske det meste, i andre forstår jeg ingenting - afhængigt af, hvor langsomt folk snakker, hvor meget de mumler, hvor meget de snakker i munden på hinanden, og hvor meget man forstår konteksten - jeg forstår aldrig, hvad drengegruppen snakker om, fordi det er helt wack hver gang, mens Sana har klare pointer og taler tydeligt for at overbevise. Men det kunne da være fedt at lære, men seriøst, hvem gider at lære et nyt sprog for at kunne se 20 minutters tv-serie om ugen, når de nu er gode til at tekste det hver gang - bare altid lidt forsinket.

20
Hilde

Jeg trenger også teksting på alle disse klippene, og jeg er norsk, så det er som du sier lydkvalitet, mumling osv som også gjør at det er greit å lese hva de sier.

21
Hva er dette?

Det er noen her som er så utrolig frekke. Er det noe å hisse seg opp over at folk venter på undertekster? PÅ norsk tv har vi tekstet alt som som beveger seg en milimeter fra bokmål. De som ber folk om å lære seg norsk her, burde prøve å se en eneste ting uten undertekster. Her sitter folk og F5 og maser etter nye klipp heletiden også har man ikke forståelse for at de som trenger tekst blir utålmodig når det drøyer med teksten. De har jo også trykket F5 i 2 dager for å få et nytt klipp de også. Det verste er at de maser ikke om danske/svanske tekster de vil faktisk bare ha de norske, noe som vil hjelpe dem å forstå norsk også. Skjerpings! Og B, ditt fantastisk språkforståelse og uvilje til å hjelpe andre og gjøre deg selv forstått, er usjarmerende og du er i hvertfall ikke en del av "brødrefolket". Bros hjelper hverandre!
Vi er ikke verdens navle folkens, kanskje den beste grunnen til å benytte denne muligheten og hjelpe folk å forstå oss litt bedre.

22

Jeg som nordmann forstår dansk helt utmerket, hver gang jeg er i Danmark. Men danskene forstår ikke alltid meg. Likevel nekter jeg å snakke engelsk til "brødrefolk".

23

Jeg er også nordmann, men skjønner ikke bæret av dansk. Får kanskje med meg 1/3 til halvparten av det som blir sagt hvis jeg virkelig konsentrerer meg. Kunne ikke sett Broen uten teksting (Y)

24
Ja, ja, B

Litt prinsipprytteri her, eller..? Hvorfor ikke engelsk hvis folk ikke forstår deg?

25
Skam-forelska?

Skam-norsk er vel ikke den enkleste norsken å forstå for dansker eller svensker eller for den slaks skyld norske besteforeldre... ?

26
Kunne ikke være mere enig

Vi SKAL som minimum forsøge at forstå hinanden i norden, synes jeg. Vi har et sammenhold at beskytte! Jeg blir så provokeret når især svenskere (sorry, arbejder i butik i Kbh K) starter på engelsk ? Så fjollet. Jeg kan jo høre, at de er svenskere, så jeg svarer ofte på dansk, hvorefter de fortsat svarer på engelsk - what? Lad os nu bare prøve, det er altså ikke så svært. Men jo, teksterne gør det SÅ meget lettere ❤️

27

Kanskje på tide å lære seg hvordan man oppfører seg? Det er ikke så ekstremt anskelig....

28
Skam-forelska?

Her inne som det alltid er så positivt og hyggelig og vi får dyrke vår felles forelskelse i det herlige paret Esak, behøver vi vel ikke slenge dritt til våre skandinaviske naboer vel... ??

29
Sopp

Kanskje på tide å lære seg folkeskikk...? Det er ikke sånn at du lærer deg et annet språk bare fordi du har lyst til å se en god tv-serie. La dansker, svensker og andre utlendinger få glede seg over serien de også.

30
Tull da ? ..dårlig dag eller?

Skriftspråket er likt ja men jeg for min del synes det er vanskelig å få med meg alt av dansk tale og de synes sikkert det samme om norsk.

31
Hva med de som hører dårlig?

Det skal være undertekstet, og nei det har ikke noe med danskene å gjøre. Det er for å ta hensyn til de som er hørselshemmede.

32
kun skam for nordmænd?

Jeg forstår skam også godt norsk. Men ikke alle ord udtales lige tydeligt i dialogerne, så fra en skam-elsker til en anden, forstår du vel, at vi danskere gerne vil have det HELE med 😉

33
nordkvinne

Ofte eg heller ikkje heilt for meg kva dei seier eller høyrer heilt kva dei seier 😉 Null stress joggedress

34
Titti

Jo, undertekstene pleier å bli lagt til en times tid etter klippet. Venter på dem jeg og for synes de snakker utydelig noen ganger og kan være vanskelig å få med alt.

35
Kødder du?

Så du mener helt oppriktig at en stakkars danske skal gå inn for å lære seg norsk for å kunne kose seg med en serie? Herregud... Er det rart det er krig i verden

36
Tull sjæl

Som om det bare var danskene som må ha tekst. Det er også en god del norskinger som av ulike grunner ikke kan (døv/hørselshemmet) eller vil (er på jobb/t-bane/stille sted) ha dette på lyd, som henger rundt her og vil ha med seg dette.

37
Internasjonal revolusjonist

Ja, men det er jo ett godt poeng da! Skam er en dritgod serie, burde ikke resten av verden få lov å bli forelsket i den også?

38
Skjerp deg ass

Trenger da vel ikke lære seg et språk for å like en serie? Det er det teksting er til for. Skjerp deg

39
Sikker litt på tull?

Jeg kan ikke tenke meg at den kommentaren om å lære norsk kan ha vært helt seriøs haha. Ta det lungt nå! Det er jo undertekster:))

40
Svar til "Tull"

Det er jo ganske vanskelig å få med seg alt når det er muntlig da. Vet ikke hvordan det er med deg, men jeg klarer i hvert fall IKKE å forstå alt i en dansk serie hvis det ikke er undertekster!

41

Forstår godt at danskene trenger tekstene innimellom. Jeg er norsk og foretrekker selv å ha på tekstingen, siden det av og til er mye mumling og folk som snakker i munnen på hverandre. Og jeg skjønner heller ikke bæret av muntlig dansk :')

42
❤️

Tekstet versjon blir lagt ut en liten stund etter at klippet er lagt ut. Og kult at folk utenfor Norge liker Skam. Og at de som ikke hører så godt kan få det med seg.... Er ikke et hovedtema i skam å være inkluderende??

43

Hahaha vi forstår jo også det meste, men det er klart nemmere at læse norsk. Hilsen den skam-elskende-dansker

44
Norsk her.

Og jeg synest også noe var vanskelig og få med seg.

46
Homo her^^

First❤️

47

Er det i det hele tatt noen i serien som har et godt forhold til foreldrene sine?

48
Alvor

Å ha en forelder, en kjæreste, eller en ektefelle med en alvorlig psykisk lidelse kan være veldig krevende. Det kan ødelegge en hel familie. Det kan gå hardt utover barn som vokser opp. Noen ganger må man beskytte seg selv, og kanskje barna sine for å ikke selv gå til grunne. Hard facts, og jeg snakker av egen erfaring. Jeg vet ikke hva faren mener med at Isak kanskje vil forstå etter hvert, men fra voksenperspektivet kan jeg relatere til dette.

49
Alvorlig

Sant nok, men da burde vel faren prøve å skjerme Isak fra moren - noe det ikke virker som han har gjort eller gjør...

50
trollspeil

Litt sårt for oss voksne skam-fans at foreldrene og de voksne virker helt på tur alle sammen, men for å være ærlig så elsker jeg også akkurat dette i serien. Det tar litt perspektivet til tenåringer, som kanskje gjerne ser voksne litt som i et "trollspeil". Det er ikke bare foreldrene, men også de andre - som denne læreren som går uten bh, for ikke å snakke om helsesøstrene og den helt forrykte legen. Det blir litt som i knøttene - de voksne er bare en sånn forstyrrende, uforståelig grøtestemme. Sårt, men genialt!

51
❤️Foreldre❤️?

Jeg tror at en av de andre jentene (kanskje Chris) vil ha et bedre forhold til foreldrene sine (kan tyde på det i forhold til hytteturen), og slikt sett være et motbilde til resten av gjengen. Jonas virker også å ha et bra forhold til familien sin. Men SKAM handler først og fremst om ungdommene, deres problemer og hvordan de takler dem. Gjennomsnittsungdommen har ikke et kjempenært forhold til foreldrene sine, i min erfaring.

52
Foreldregenerasjonen

I følge det jeg har lest om "dagens ungdom" de siste åra, har storparten av den oppvoksende slekt nærmere kontakt med foreldrene sine enn noen generasjon tidligere har hatt. At de voksne er så godt som fraværende i SKAM ser jeg på som et bevisst kunstnerisk grep fra serieskapernes side, - ikke helt realistisk, men det gjør at vi til enhver tid beholder ungdommenes perspektiv og ikke lar oss forstyrre av voksne karakterer. Det grelleste eksemplet på de voksnes fravær syns jeg var i sesong 1, der Eva sa til moren sin "Alle på skolen hater meg, og nå begynner DU å bitche også? La meg være i fred, - jeg orker ikke å prate nå!" Ikke spesielt troverdig at moren ikke fulgte opp det på noe vis, men det gjorde at Evas ensomhet og fortvilelse kunne vedvare lenge.

53
SKAMalyse

Vi vet heller ikke noe om Sanas forhold til sine foreldre, så vidt jeg husker. Tror vi automatisk at hun må ha et vanskelig forhold med sine foreldre? Vi vet at broren vil gifte seg men ellers???

54

Problemer hjemme fører ofte til problemer selv I tillegg viser det at alle har sitt, og at hvis en setter seg inn i enhver situasjon for den enkelte, så er alt plutselig forståelig. Ingen har egentlig skylda, men med gode relasjoner hviskes skyld og problemer ut. Hvis det hadde vært grunnlaget til å begynne med ville ting sett veldig annerledes ut. Forståelse og respekt <3

55
Syns å huske

Ja, Eva i sesong 1 har et "godt" forhold til moren. Hun lyver og sier hun skal på hyttetur med venninner osv ja, men hun har jo fortsatt et godt forhold til henne.. hvem gjør vel ikke sant i ungdomstiden?

56
Jeg tror

Det er fordi serien skal vise hvordan ungdom selv kan håndtere livene sine. Da kan ikke foreldrene komme og hjelpe til. Så må man ha en forklaring på det. Pluss at trøbbelet med Nooras og Williams foreldre forklarer jo en del av deres oppførsel.

57
dmlnd

Jeg har lenge hevdet at Skam er en serie om omsorgssvikt. Ingen foreldre spiller noen rolle i ungdommenes liv når de trenger dem. Frie tøyler, null kontroll og totalt fravær. Det nærmeste vi kommer er at de aktivt ødelegger.

58
Emilie

Tror måske det igen har noget at gøre med seriens point-of-view - alle hovedpersonerne i serien er jo teenagere, og vi kan vist alle huske (eller oplever stadig), at man i den alder generelt bare synes, at ens forældre er latterlige og alt for strenge det meste af tiden.
Det er jo lidt ligesom det med, at Noora pludselig virkede vildt irriterende i klippet hvor Isak prøver at sove mens han er ked af det - fordi point-of-view havde ændret sig til Isak, ikke Noora

59
ENIG!

Husker særlig sesong 1 (Eva og Jonas) men også 2, (slåsskampen som førte til at Noora og William tok pause) der jeg opplevde Isak som en litt "creepy" intrigemaker som gikk inn for å ødelegge for andre.. Nå er fokuset på han og plutselig framstår han som mer sympatisk.. rart, men samtidig logisk.. 😉

60
lkjhg

önskade de hade visat någon vars relation till dens förälder gick ut över kompisgänget. t.ex. isak dissar ju bara sin mamma istället för att han kanske hade behövt ta ansvar för henne. hmm..

61
Magnus och Jonas

De verkar inte har vidare många problem med sina föräldrar. Men de andra tycks ha rätt utcheckade föräldrar som suger rätt rejält.

62
Fravær av voksne

Det er intensjonen fra SKAMs side. At foreldrene av ulike årsaker er fraværende i akkurat disse ungdommenes liv. På den måten må de selv løse de problemene som måtte dukke opp, og vokse på det.

63
Titti

Vi ser jo ingen andre voksne heller. Lærerne er kun representert med frøken hodeløse pupper og så har vi jo doktor Skrulle da..?

64
Navn

Doktor Skrulle er vel strengt tatt bare voksen-ish.

65

Og så er det jo ganske mange som haret eller annet problem / distansert forhold til foreldrene sine i den alderen? Trenger ikke være så dramatisk som hos Isak, men er mange som lever med feks skilsmisser, konflikter, psykisk sykdom eller foreldre dom tilsynelatende er mest opptatt av seg selv (selv om de kanskje egentlig bryr seg men ikke helt skjønner hvordan de skal vise det).

66
Sana4president

Sana, sana, sana SANA!!!!!!

67
Sana er rå

håper hun får en egen sesong

68
Ultraviolet

Sana og Isak har antageligvis det mest interessante forholdet i hele serien. (Og jeg elsker det)

69
HAHAHAHAHAHAHAHAHAH

luv it

70
Nei, nei, nei.

For et svar faren til Isak kommer med. Helt håpløst.. ?

71

Svaret er uproblematisk. Unge har jo mindre evne til forståelse, men ting er jo ikke så enkelt. Hva vet vi om hele bildet med oppvekst og det som hører med. Vi har null grunnlag til å konkludere med noe som helst

72
Kalle

Som første raske reaksjon fra en forelder, som kanskje ikke har tenkt tanken en gang, så ser jeg mere håp enn håpløshet i svaret hans. Han ønsker å vise omsorg for sønnen sin. Derfor er han bekymret over morens mulige raksjon. Han ønsker å støtte sin sønn men skjuler ikke mulige hindere for han.

73

Han kan jo ikke vite noe. Synes svaret var helt greit, jeg...

74

Det er jo ikke håpløst i det hele tatt! Isak kommer ut av skapet via tekstmelding, far bruker 15 sekunder på å sende en støttende melding hvor han fullt ut godtar det !sak forteller ham. Og så er han realistisk i forhold til moren til Isak og hva hun kan finne på hvis Even blir med på konserten.

75

Han sier i praksis at hvis Even skal være med er det best at Isak heller lar være å komme.

76

Forholdet til Even og Isak er fremdeles veldig ferskt og de begynner å lære hverandre å kjenne. Jeg synes det faren sa i forhold til moren er på plass, betyr ikke at morens behov kommer foran Isaks behov. Det kan faktisk også være temmelig ubehagelig for alle parter dersom Isak dukker opp med Even og moren "flipper ut". Det ville ikke vært så trivelig for Isak eller Even, ville det? Kan hende faren nettopp tenker på utfallet det kan ha. Kanskje faren ikke umiddelbart sa det som var riktigst å si, men i realiteten sier man ikke alltid det som er riktig og noen mennesker tenker ikke før de handler/sier noe. I tillegg til at vi alle vet at Isak har løyet en del, så er det faktisk så jeg skjønner at faren lurer på om han mener alvor denne gangen. Synes han gjorde umiddelbart opp for det i neste melding og det viktigste er at han viste støtte.

77

Responsen starter med "tuller du nå?"... og igjen er morens behov mye viktigere enn Isak sine. Kunne kanskje brukt noen sekunder til før han sendte den meldingen? (Men kanskje han tenker seg om og ringer/ inviterer på middag igjen feks?)

78
Hvorfor så skeptisk?

Faren skrev bare at han var usikker på om Isak tullet. Hvis Isak aldri har gitt noen hint om at han liker gutter, og dette kom brått på for faren, kan faren i et sekund være usikker på om Isak faktisk bare vil "terge" faren. Men det tok han få sekunder å sikre seg at dersom Isak ikke tuller, er han fortsatt på sønnens side. At faren påpeker at moren kan bli stresset av å få vite at sønnen er homifil, er vel mer en konstantering av fakta. Kanskje Isak bør "break the news" på en mer skånsom måte, enn å bare møte opp med den nye kjæresten på kirkekonsert...

79
Martine

Bra skrevet! Tenker at de ikke burde ta med mor på noe dersom hun er i en tilstand hvor stabile forhold er alfa og omega slik at hun slipper å får en reaksjon på noe. Kan hende mor tidligere har på/sett/skjønt at Isak ikke er heterofil siden hun skrev mye om synd og frelse i noen mld'er, kanskje har hun t.o.m. konfrontert Isak før. Dersom far mener hun takler å dra på konsert, så tror jeg Even raskt sjarmerer mor i ro og får henne til å glemme litt hvorfor akkurat han er der. Han er rask til å lese situasjoner (danseaudition, gjenglemt caps - "...i kantina!" feks.), så han ordner nok det utmerket. Ikke det at mors livssyn ikke er - eller blir, et problem i relasjonen mellom Isak og mamma'n, men det er ikke gitt at familiære forhold alltid går eller er så bra for noen. Jeg holder meg langt unna noen i min familie, og har et avgrenset forhold til andre. Venner som jeg kan velge utifra hva som gir meg energi er de jeg heller kontakter når depresjonen er avtroppende og rehabiliteringsjobben min er å gjøre noe sosialt igjen. Om Even sliter med psykisk sykdom er ikke det unormalt, men diagnoseteoriene her er ganske så bombastiske.
Og faren til Isak reagerer nok som en som kjenner sønnen sin gjennom mange år. Om han ikke er den mest emosjonelt involverte personen i historien til Isak, så er han jo jevnt på, forsøker å nå Isak og ordne en relasjon mellom Isak, seg selv og moren. Om det kunne vært en typisk fleip fra Isak tidligere i livet deres så skjønner jeg godt at han sier at lurer. Han prøver jo på sin måte. Ingen er ufeilbarlige i noen alder, og siden SKAM tross alt er en ganske realistisk serie med oppdatert dagsorden, så er det jaggu bra det ikke konsekvent er noen 100%-ere som aldri tråkker (eller svømmer, eller virkelig dypdykker!) i salaten. Og så er det jo det faktum at dette også er et skrevet manus, og ikke minst - skuespill! Knallbra sådan - fordi mye av det som forventes å formidles som "big issues", her vises på en så vanlig måte, at det faktisk kan være sånn. Med ypperlig skuespill og råbra castingarbeid! Hatten av for gjengen foran og bak kamera! Jeg er vel langt over målgruppen i alder, men kjenner meg sånn igjen i så mye og ser heller på SKAM på fredagene. Både første og andre gangen. Og kanskje flere av reprisene i helgen også... digger opplegget, og er som flere har skrevet ganske forelsket i forholdet og forelskelsen til Even og Isak. Jeg vil óg ha det sånn! Og jeg synes det er helt greit at de ikke annonserer seg selv sånn enormt, det er jo ingenting som er så gøy som å være forelsket og i tillegg ha det litt hemmelig for seg selv og kjæresten! La de nå få ha det for seg selv om de vil det. Gleder meg til fredag ass... ❤️??????

80
Sympatisk far.

Han påpeker ikke at moren kan bli stresset pga av at han er homofil, men møte nye mennesker kan gjøre henne stresset.

81

Jeg tror det bare er en naturlig reaksjon hvis det kommer som et sjokk for han. Er ikke alltid lett å vite hvordan man skal takle slike situasjoner

82
Var en grei respons synes nå jeg

Var vel bra han skrev han gjerne ville møte han? Eneste jeg synes er rart er at han ikke kommer og banker på eller ringer. Og at han er litt overrasket er vel ikke bare rart da Isak har rotet med jenter og prøvd å skjule det. Synes han svarte positivt jeg og at det var fint Isak hadde kjæreste.

83
YOU GO GIRL

Sana er bae<33

84
Digger Sana - Kjetil

Sana. I love you!!! For en reflektert ung dame. Bra hun viser støtte til Isak. Og så er hun en så god venn for sine venninner.

85
Når man reloader SKAM som en gal...

fordi der plejer at komme et klip om onsdagen omkring kl. 11-13.
Jeg glæder mig næsten helt til, at denne sæson er ovre, så jeg kan konse/koncentere mig igen!

LOVE IS NOT RATIONAL, YOU FALL IN LOVE, YOU LOSE CONTROL <33

86

Jeg har det på nøjagtig samme måde. Orker snart ikke at have ondt i maven mere over en fiktiv historie

87
Skam, du player med os!

Isak + Even, hvor er I?? Har ikke set jer siden i lørdags....

88
Abstinenser delux!

Når man ser "Halvbroren" på bare nytt for å få flere glimt av Henrik Holm lissom ❤❤ for ikke å nevne hvor mange ganger jeg allerede har sett sesong 3 på nytt hittil?? #starstruck'd ❣❣❣
Kjære SKAM-redaksjon gi oss mer klipp og lengre episoder -disse gutta er så talentfulle ????❤

89
Da er vi flere!

Omg JAAAA!!! Men hvor får du sett Halvbroren btw??

90
RosenborgErBest!

På Viaplay. Man kan til og med se det i offline modus??

91
Tobz

Og for all del, lag en spillefilm, selv om den kanskje har et så smalt publikum at dem ville bli tilgjengelig bare for streaming og blueray. Det samme cruet må være med i alle ledd! =) Gleder meg til neste klipp.

92
Isak+Even=❤️

OMG, enig.... uutholdelig dette! ? Ja takk til flere oppdateringer/klipp - NÅ! Even og Isak sammen på skolen feks... #teamisakogeven

93
Gustav Franke Kling

Sana liker Isak

94

Even+Isak=❤️

95

Husker du på hyttetur i sesong to, når gurlsa drev med spiritisme og ånden sa hun var synsk??? Tror det har en sammenheng med at hun sier støttende ord til Isak fordi mora kommer til å bruke religion mot han.

96
smartipants

Chris og Sana mente jeg!

97
smartipants

Husker du ikke at det bare var Eva og Sana som tulla? 🙂

98
Jo men

Sanas religiøse overbevisning og prinsipper gjør henne ganske observant. Ikke synsk men.. Typisk Skam blunk å tulle litt med det?

99
#teamisakogeven

Gjerne flere klipp/innlegg, takk ? Even+Isak=❤️

100
❤️

Åååå, Isak får tårer i øynene på slutten der..

101
Thea

Jeg også?Tenk å ha Sana som venn ?

102
rørt

ja han ser skikkelig rørt ut,,,,skjønne Isak.

103
Raja

Hun har tydeligvis vært her og sett kommentarene som ble postet om forskning på homofili og evolusjon. 🙂

104
Lilly

Haha, kongekommentar! 😉

105

dere vet at disse episodene er filmet flere uker siden...ikke sant?

106
Raja

Og det er enda lenger siden disse to diskuterte dette sist.

Vent! Er dette en diskusjon om Sana kan ha rukket å lese kommentarfeltet før innspilling? Skam er ekte nok fra før, jeg tror jeg trekker meg tilbake fra akkurat dette temaet før det går for langt 😉

107

ISSA JOKE

108
humor

Jo, det var en joke 😉

109
Ærlighet varer lengst ???

Word Sana?❣ Elsker at du sier akkurat det Isak trenger å høre! #teamevak ❤

110
#teamisakogeven

Ja, det er så bra det hun sier! Noe for alle og enhver. Om det gjelder legning, etnisitet, sykdom, hudfarge, nasjonalitet eller religion. Alle er like mye verd, uansett. Alle er unike, men likevel like. Alle fortjener å bli behandlet med respekt og kjærlighet.
❤️Even+Isak=❤️

111
Danmark skammer sig

Sana siger jo alt det om, at det er frygt, der avler had og diskriminering, ikke religion, som Isak skal huske på, når hans religiøse mor går op i en spids ved mødet med Even.

Moren er bare bange - problemet er ikke hendes religionen, husker Sana Isak på.

112
Teori:

Even blir med på julekonsert og treffer foreldrene til Isak. Isaks mor og Even kjenner hverandre fra før - fordi de har truffet hverandre gjennom psykiatrien. Hmm.

113
Kaja

Altså, jeg tror heller det Isak sa fikk Even til å tenke, fordi SONJA er den som er psykisk syk (hun trenger kontroll og sånn?) og først tenkte han at han kunne ikke forlate Sonja som Isak forlot mora, men så klarte han ikke holde seg borte fra Isak?? (Og om at han plutselig sexter selv om han ikke engang kunne svare på vanlige meldinger før, tror jeg det er fordi han ikke visste at Isak så ham kysse Sonja, så for ham var det Isak som oppførte seg litt rart??? altså, jeg aner ikke)

114
Petter

Slutt nå med det vrøvlet om at Even er psykisk syk. Han er frisk som en fisk.

115

Det som gjør Even så "gal" er at Isak er så riktig 😉

116
Skammy

Isak sliter med store søvnproblemer...! Det er ikke å være "så riktig", hvis du med det mener psykisk stabil.

117
Svar til petter

Hva er galt med å slite psykisk?
Alle har en psyke. Og akkurat som med fysiske problemer, så vil de aller fleste av oss også oppleve å slite psykisk en eller flere ganger i løpet av livet.

Det første vi burde gjøre er å ta bort tabuet rundt psykiske problemer.
Mange tror at psykisk problem er et sikkert tegn på svakhet. Men det er i kamper og i motgang en virkelig blir sterk.

118
Hanan

Nå er det ikke bare vrøvl. Even er jo ikke frisk som en fisk. Det at han brukte opp alt papiret før Isak fikk tatt den første dagen de møttes, og det at han brøt seg inn i huset til en barndomsvenn for å bade, det å snakke om at man tror man kan styre livet som på film og å tro at en annen person kan føle det du føler er alle eksempler på at det psykiske er litt i ulage. Om vi skal sitte å stille diagnoser eller ikke er jo ikke så viktig, dette er jo en fiktiv figur som verken blir støtt eller må mota noe medisin eller terapi fra oss. Vi kommenterer det vi observerer og ser. Og da kan vi jo også tenke oss hva som skjer når Isak blir obs på disse plagene til Even. Kommer han da til å følge Sana sin tankegang med likeverd, eller sitt eget snevre syn på psykisk sykdom som galskap. Og at dette også forandrer på Isaks syn på sin mor. Jeg velger jo å tro det, at Isak slutter ikke bare fred med seg selv, men også med sine foreldre.

119

Det er fullt mulig å bruke alt tørkepapiret, og også være litt impulsiv i møte med en man har lyst til å gjøre inntrykk på (innbruddet i svømmebassenget) uten å være psykisk syk.

120
Ja ikke sant, så enig med deg Petter?

Even har nok ikke vært annet enn håpløst forelsket og like mye forvirret. Høy på forelskelse og Isak (hvem av oss er ikke det lissom ??) -velger å tenke sånn til det motsatte er bevist hvertfall. Det kan være så enkelt og ferdig med det lissom?✊

121
Bare en observasjon

Jeg vil bare påpeke at det å ukritisk bryte seg inn i et hus for å bade, utkledd som Gud, er en jævlig god metafor for en manisk episode. Even virker ganske normal, men det er kanskje det som også er poenget: han ER ikke sykdommen sin. Psykisk syke personer er mennesker, ikke alle er såkalte "gærninger" eller "helt psyko". Det kan hende Even er frisk som en fisk, men det kan også hende at han er psykisk syk selv om det ikke syntes sånn hele tiden.

122
Nemlig

Sant! Jeg er bipolar. Nå medisineres jeg til det kjedsommelige, men selv uten medisiner så ER jeg ikke en vandrende sykdom. Han kan godt slite med noe sånt, men symdommen definerer han ikke!

123
En annen observasjon...

Hva om det er Sonja som sliter?

124
Digg

Sonja er digg ass

125

Men heller ikke helt uvanlig for fulle unge menn på Oslo vest, helt uten psykiatriske diagnoser.

126
Even og psykisk sykdom

Det skjer noe veldig interessant i responsen på serien her. For tiden så blir psykisk helse satt så på dagsorden i skolen. Vi hører om det stadig mer og mer. Poenget er vel å lære å ta bedre vare på seg selv og andre? Samt å ikke stigmatisere og ha fordommer mot de som faktisk sliter psykisk? Men ut fra alle de teoriene og all den diagnostiseringen av Even, virker det som om baksiden av medaljen er at vi synes vi ser avvik og psyksik lidelse veldig lett. Tror også Even er frisk som en fisk. At han tok feil av hvor lett det var å komme seg ut av et fire års langt forhold, liker å uttrykke seg på andre måter enn bare via sosiale medier og synes det er gøy å sette filmscener ut i virkeligheten, er ikke sykdomstegn spør du meg.

127

Enig i at det du nevner ikke er sykdomstegn. Men når Even blir introdusert for seerne ved at han trekker ut alle papirarkene på toalettet, legger det føringer for hvordan vi tolker senere situasjoner som at han trekker seg unna. Enig med deg i at det handler om å ta vare på seg selv og andre, og ikke stigmatisere, så hadde vel egentlig bare vært fint om dette ble tematisert i rammen av det vakre forholdet mellom Even og Isak.

128
ompa lompa

Enig med deg i det du sier! Jeg syns at Even er en utrolig kul og unik person, og at det er kjekt at det er personer i serien som er litt "annerledes", det er det som skaper spenning 🙂

129

Hvorfor er det så galt å spekulere i om Even er psykisk syk? SKAM har droppet nok av hint, og ikke bare det som nevnes ovenfor, som jeg er enig i at er helt vanlig atferd. Men hvorfor var han borte fra skolen et helt år? Og hvorfor backet han ut etter scenen i guttegarderoben, der Isak tilfeldigvis sa at han har det bedre uten psykisk syke folk i livet sitt? Og hva med de kryptiske uttalelsene om Sonja? Kan absolutt godt hende at forklaringen er en helt annen - er nesten fristet til å tro det sjøl. Men at manusforfatteren VIL at vi skal tro han er psykisk syk, er jeg helt sikker på. Samme som med Mahdi, som framsto som en usikker karakter som flere ganger hadde oppført seg litt ustilig - det var åpenbart at de ønsket seg litt spenning tilknyttet måten han ville reagere på Isak og Even. Men at det liksom skulle være fordomsfullt og rasistisk, syns jeg er helt på trynet. Helt legitim tolkning av karaktertrekk og historievendinger som SKAM selv legger opp til. Og forresten, minner om at dette er fiktive karakterer. Hadde så klart ikke vært greit å spekulere på samme måte om virkelige personer.

130

Jeg syns også det er mange hint som peker i retning av at Even sliter med noe. Det betyr ikke at han er bipolar eller har en heavy diagnose, som folk har spekulert i. Kan være at han har perioder hvor han er deprimert, eller lignende. Og jeg tror Sonja kanskje har vært hans trygge havn i disse periodene. Jeg syns faktisk det ville være veldig rart hvis det ikker kommer frem at Even sliter med noe.

131
ingenting å skamme seg over

For ikke å snakke om første scenen da de to møttes på toalettet, og Evens noe bisarre og muligens tvangshandlinger når han tørket seg på hendene. Skjønner ikke hvorfor folk blir så fornærmet når Evens psyke tas opp. Det er da ingenting galt med han selv om han skulle hatt en psykisk lidelse. Det er jo slike reaksjoner som enkelte her har som viser at det dessverre fortsatt er tabu for folk med psykiske lidelser å være åpne om det. Som om det er et skjellsord.

132
Even og psykisk helse

Enig i at det ikke bør være et skjellsord eller tabubelagt. Poenget mitt ovenfor er at det vi merker oss som spesielt ved oppførselen hans, kan være karaktertrekk som ikke gir ham plager eller reduserer livskvaliteten hans. Ser vi på det som symptomer på en psykisk lidelse, sier vi vel også at det er noe det ville vært best om han fikk behandling for. Det er dumt hvis det å være unik og annerledes, som ompa lompa skrev, lett mistenkes for å bety at noen ikke har det bra.

133

Det er bare det du, at personer som er unike og anneledes ofte også sliter med mer enn personer som ikke er det. Det hører med.

134

Jeg er ikke enig i premisset ditt her. Syns ikke det blir riktig å sette likhetstegn mellom tolkninger av en fiktiv karakter som er en del av en fortelling, og hvordan vi oppfatter egenskaper hos virkelige personer rundt oss. Den Even vi ser, er en karakter slik SKAM ønsker å vise oss den, med en bestemt plass og funksjon i fortellingen. Ingenting er tilfeldig, alt skal formidle noe. Derfor gir det mening å tolke hendelser, karaktertrekk og bakgrunnshistorier som del av et plott og en historie med et budskap. Det virkelige livet er selvfølgelig ikke slik, og å forsøke å tolke virkelige personer på samme måte ville være meningsløst. Derfor syns jeg ikke at det å tolke summen av de små hintene SKAM har gitt oss om karakteren Even i mulig retning av en plot twist der Even viser seg å være psykisk syk, er det samme som å sykeliggjøre de samme egenskapene hos en virkelig person.

135
Både ja og nei.

Jeg er helt enig med det du sier fra det perspektivet. Viktig, riktig og helt på sin plass å diskutere dette frem og tilbake. Det jeg opplever at ikke er greit, er neste steget i diskusjonene, hvor Isak eventuelt ikke bør satse på Even dersom han har en psykisk lidelse. To ulike ting dette:)
Men ikke mindre skal alle si sin mening, hvordan skal vi ellers kunne komme videre i en verden av misforståelser og fordommer hvor alle ser ting fra eget perspektiv? Det finnes aldri en objektiv sannhet, bare mange subjektive opplevelser av felles hendelser og situasjoner. Forskjell på å synliggjøre og dømme...
SKAM er noe av det viktigste på lenge. Heia Andem!

136
Enig P

Enig. Godt og reflektert innlegg.

137
❤️

Tja, Han kan som meg ha vært utvekslingsstudent etter andre. Jeg havnet da ett år etter. Han kan ha skulka masse. Han kan ha vært syk på annen måte. Mange muligheter.

138

Ja, det er mange grunner, men hvorfor skulle manusforfatterne lagt til sånne unødvendige detaljer? Ganske sikker på at det er en grunn for st han ligger et år bak og bytta skole sisteåret

139
En del av prosessen med å komme ut av skapet?

kanskje han ble forelska i Mikael og at det ble vanskelig, han skulka mye og bestemte seg for å gjøre noe annet og starte på nytt på ny skole året etter.

140
Til ❤️

Ja, det er riktig. Men også det blir rene spekulasjoner. Som selvfølgelig har like stor gyldighet som alle andre spekulasjoner her inne. Men det synes tydelig for meg at SKAM med sine mange hint legger opp til at Even kan ha hatt (psykiske? rusrelaterte?) vansker av en eller annen karakter. Kanskje nettopp for å dra igang diskusjoner omkring temaet? Så får vi se hva som skjer etterhvert. En spennende karakter, er han i hvertfall!

141
#teamevenogisak

Ja! Bare ja! Enig! ❤️Isak og Even=❤️

142
Ja uff alle de teoriene som har versert om Even og psyken hans...

Tenkte på det samme her om dagen (⬆⬆) -kanskje Skam bare ønsker å ta et oppgjør med folks stigmatisering og unormalisering, og at dette underveis skaper en viktig dialog ifht at vi fort ser etter avvik og sånt. Og at de ønsker å skape en positiv endring i samfunnet #skamforlife ??? tar av meg hatten for denne sesongen as, alle rosende ord blir for fattige❣

143
Raja

Ja, akkurat de teoriene er så håpløst overdrevne... Men jeg tror nok fort at han kan ha en eller annen relasjon til psykisk sykdom, gjennom familiemedlemmer, venner eller ekser.

144
Lala

Mange av teoriene om psykisk sykdom er faktisk veldig gode, fordi de forklarer veldig mye. De forklarer hvorfor Even måtte gå 3 året om igjen/var borte ett år, hvorfor Sonja passet ("overvåket") på ham, hvorfor han trakk seg unna etter Isaks kommentar og stemmer med Evens kommentar om "noia".

Inntil jeg ser hint om at det finnes en alternativ forklaring så vil jeg fortsette å tro at Even har slitt/sliter med noe.

145
Sangen etter bassengscenen???

Etter klippet med bassengkysset spilles en sang hvor teksten er omtrent; "Im psyko in my head" eller no lignende? Frampek?

146
Pause

Fordi vi er redde for at Isak ikke vil ha Even om han er psykisk syk. For alt vi vet er det Sonja som er psykopat, når hun kontrollerer Even hver gang hun føler han slipper unna henne. Tenk at hun har fortalt han hva han skal føle i fire år, det er en ganske varm klo å komme seg unna. Hvis han har prøvd, så har hun overtalt han til å bli. Ikke rart det er vanskelig å komme seg unna. Ikke rart han er lykkelig med Isak nå, når det er EVEN som bestemmer og han kan regissere hele forholdet med filmscener. Han har sett mange filmer, og ventet sikkert hele livet på Den spesielle (#mannenimittliv) for å spille ut alt det han har i hodet og hjertet.

147
Ja, men...

det er mange som må gå et år om igjen eller som har mistet et skoleår av ulike årsaker. Det trenger ikke å være at man sliter psykisk. Dessuten går det fint an å ha kontrollerende kjærester og noia for verdensrommet og parallelle universer uten å ha en psykisk lidelse. Nemlig. Men, time will show. ..

148
Ganske enig med Lala

Ja, det er jo åpenbart at det er lagt inn hint om at Even KAN være psykisk syk, sånn at man i det minste kan holde den muligheten åpen. Prøv å spørre dæ sjæl om hva om det viser seg at han et psykisk syk? Hva gjør Isak da? Og hvordan ville det fått deg til å tenke om Even? Er forelskelsen hans falsk i så fall? Litt falsk? Hvordan skal Isak tenke om det? Kan han stole på syke-Even? Kan Isak velge Even til tross for sykdom, men avvise mora på grunn av sykdom? Og, et spørsmål som mange må forholde seg til: kan man bli nødt til å gi opp å ha et helt gjensidig forhold til nære venner og familie fordi man forstår virkeligheten så forskjellig at det blir for mange kamper til at man Jan ta dem? (Noen som har et tips til det sitste der, forresten? Lurer.)

149
Likeverd

Må et forhold alltid være helt likeverdig på alle området for å være et godt forhold (være seg vennskap, kjærlighetsforhold eller foreldre-barn)? Noen ganger er det vanskeligere å motta enn å gi hjelp/støtte...

150
❤️

Nå er ikke psykisk sykdom en ensartet betegnelse. Like stort spenn som fysisk syk. Moren til Isak har åpenbart vrangforestillinger (onkelen er trump, verden skal gå under...). Det betyr ikke at ikke Isak vil kunne takle fortid med depresjon, bipolar eller hva det nå skal være (uten at jeg tror at Even faktisk har noe av dette i dag)

151
gudrun

hvorfor er man så redd for at even er psyk? sa ikke sana nettopp at alle er like mye verdt?

152

Ubehagelig når alt noen gjør tolkes inn i en sammenheng om at de sikkert er inne i en *spesifikk fase* av en *spesifikk psykisk sykdom*, uten at man vet noe om det. Vet det er fiktive karakterer men det er også mange ekte mennesker som leser kommentarene. Skal det at man grubler eller har mørke tanker noen ganger nødvendigvis bety at man har en alvorlig psykisk sykdom? Hvis man er gira og "over the top" noen ganger betyr det nødvendigvis at man har en alvorlig psykisk sykdom? Psykisk helse er et viktig tema. Og jeg syns ikke det er galt/skremmende hvis det er en del av historien her. Og oppfordringen om å snakke med noen hvis man sliter med et eller annet er såå viktig! Men tendensen til å slenge rundt seg med diagnoser basert på nesten ingen informasjon syns jeg er skummel og ubehagelig.

153

Her spekuleres det om en fiktiv karakter i en oppdiktet historie. Evens symptomer, om det er det de er, er i så fall bare en kreativ fremstilling av psykisk sykdom, ikke virkelige symptomer hos et virkelig menneske. Tror ikke det er noen grunn til å anta at folk vil begynne å tolke sykdomstegn hos hverandre over en lav sko fordi SKAM-fansen hypotetiserer over plott og vendinger i serien. Hvis man ikke liker at folk utvikler teorier basert på lite informasjon, er nok ikke kommentarfeltet her det beste stedet å henge. Nå tror jeg det er minst like sannsynlig at Even ikke er psykisk syk, at det kanskje bare er noe forfatterne ønsker at vi skal tro på dette stadiet. Men om han er det - hva så? Er han noe mindre morsom, spennende, kreativ, nysgjerrig, spontan, følsom? Er han en mindre attraktiv kjæreste? Må det bety at historien om Isak og Even ender dårlig? SKAM ønsker å bryte med tabuer, og psykisk sykdom er fremdeles et tabu som mange syns er ubehagelig å forholde seg til. Mørke tanker, oppturer, nedturer og grubling er noe alle mennesker opplever. Men noen mennesker sliter mer enn andre. Syns det er flott at SKAM tar opp dette, vi bør alle være mer bevisste på disse tingene. Blir for dumt om man ikke kan lage fortellinger om sykdom, legning eller hva det skal være, av frykt for at folk skal begynne å overfortolke egne tendenser. SKAM bidrar til å normalisere. Kjempebra!

154
Takk!

For at du skrev NØYAKTIG hva jeg har tenkt. <3

155

Er vel ingen som sier at han er mindre verdt selv om han skulle vise seg å være syk.

156

Det handler ikke om at være bange for at Even er psykisk syg. Men derimod om at det er en teori, som folk bliver ved med at hægte sig ved.

157
Bra Gudrun!

Bra!!!

158
Sammen er vi sterkere right!

Yaaa way to go Sana og Isak ???
Ærlighet varer lengst! "kjæresten min" ❤smelt❤
#sana4president

159
Nytt klipp???! Takker og bukker?❣

Word Sana ?❣ Elsker at du sier akkurat det Isak trenger å høre. Respekt ?? #sana4president

160

Så da kan vi vel tenke oss at religion blir fokuset fremover? Tenker på homofili-samtalen med Sana tidligere. Sana er rå ja, for et svar! Takk igjen! Even og Isak er kjærester - og dette kommer til å gå bra ❤️ Heia Isak og Even! ❤️

161
Heia Isak og Even❣

#SammenErViSterkere ❤❤❤

162

Så langt har ALLE reagert positivt. Kanskje vi får et klipp hvor noen ser dem sammen og reagerer litt mindre positivt ...

163

hva med moren?

164

Enig!

165

Har alltid sett for meg at moren hans kommer til å "throw a fit", som det heter på godt norsk. Gleder meg til litt action.

166

Bortsett fra en skeptisk pappa? "Vet ikke om du tuller nå"!?!

167
Dama

Tror muligens Isaks far sier "du tuller nå?" til greia med at Isak skal ta med en fremmed/ukjent person på konserten med moren... Ikke det at han har fått seg guttekjæreste.
Moren er jo syk, og det er ikke alltid så enkelt å forholde seg til fremmede..

168

Det kunne jo ha vært et forsøk på å provosere fra Isak sin side. Tror ikke det betyr noe mer.

169
meg igjen..

Han er jo veldig støttende i den andre meldingen da! Skal sies... Så det er jo veldig fint!! =) Det er vel bare dumhet og lite gjennomtenkt den første meldinga, noe jeg ikke syns er greit;) MEN, han er jo heldigvis veldig aksepterende da!! Hurra=)

170

Isak skrev jo meldingen på en rar måte. Som feks- det er et guttenavn. Faren ble vel usikker, da han ikke forventet at Isak skulle fortelle dette. Han var jo veldig forståelsesfull i neste melding.

171
Sant nok....

men når sønnen din skriver at han har fått guttekjæreste skal man som far være veldig forsiktig med å skrive "vet ikke om du tuller nå?" Da bør man droppe det, og ta det seriøst uansett om man er i tvil om det er tull eller ikke. Det kan være ganske sårende å høre sånt fra en far når man sier man indirekte sier man er homofil. Det bør han som en voksen mann skjønne.

Syns jeg da:)

172
Ikke døm faren

når har fra før ikke har svart på evigheter og plutselig svarer på den måten, er det jo ikke rart faren tror han er ironisk. Tror ikke det er så lett å tro på en sånn melding. Synes ikke man skal være negativ mot faren... alle kunne funnet på å skrive: vet ikke om Du tuller

173
Smulan

Är helt enig med dig. Han är ju positiv och stöttande i nästa meddelande.

174
Han ble overrasket.

Ikke rart det når Isak har latt som om han likte jenter. Neste melding var jo positiv.

175
avhengig

"kjæresten min" ❤️❤️❤️

176
Sana!

Well done!❤️❤️❤️

177

1st

178
dramalama

Pappa tok det bra, da, virker det som.
Mamma er og blir et problem ...

179
Delvis

Fint at faren tar det greit, men om han ikke er villig til å forsvare isak ovenfor mora er det en svak trøst. Han må jo si det. At selv om det kan hende mora bruker tid vil han støtte og stille opp for ham. Ah serr.

Even er fra ca torshov og gikk på bjølsen skole. Kan jo hende han og skal på konsert med foreldra sine. Familien min har sånn fast tradisjon, og vi er ikke kristne engang.

180

Jeg tenker at om det hadde vært snakk om at alle skulle møtes i andre omgivelser, feks hjemme, hadde saken vært en annen. Jeg forstår godt at faren ikke er gira på å risikere at moren skal lage en scene og klikke i offentlighet. Da er det bedre å møte henne et sted der hun kan reagere uten å ha en haug med tilskuere.

181
Jeg syns at

Han heller skulle skrevet noe sånt som dette.

"Hvis du har fått deg kjæreste er det veldig hyggelig Isak. Jeg vil gjerne møte ham. Om du ikke har snakket med mamma om det ennå kan jeg godt forberede henne litt så hun ikke blir for overraska. Du vet hvor stressa hun kan bli. Uansett gleder jeg med til å møte ham.

182

Men da kunne han jo foreslått å møtes hjemme da? Istedenfor en "jeg vil gjerne møte ham men det blir for vanskelig for mamma"? (Tror dette kan ordne seg altså.)

183
Raja

Vi får gi han litt mer enn 20 sekunder, kanskje det ordner seg.

184
Fra han som skrev forrige kommentaren

Enig i det, altså.
Problemet er jo at det er de kjappe svara vi får se. Og det at isak sikkert allerede sliter med at mora liksom er viktigere enn ham gjør jo at det er litt ekstra vondt.

Jeg trodde seriøst at faren skulle reagere dårlig. Da første kommentaren kom, tenkte jeg "føkk, det var det jeg trodde", men den andre kommentaren var bedre.

Og jeg kjenner meg altfor godt igjen i følelsen av at hensynet til noen andre som sliter mer synlig enn meg alltid går først. Er nesten litt deilig å se at isak faktisk setter seg selv først i den situasjonen, på en måte som mange andre ikke klarer.

185
Even+Isak=❤️

Takk takk og atter takk! Hurra! Størst av alt er kjærligheten❤️ Even er kjæresten til Isak! #mannenimittliv #teamisakogeven

186
Ja lenge leve kjærligheten❣

Jubler over ærligheten til Isak?! #teamevak ❤❤ Go Isak?❣Alt er love ????

187
SÅ bra

At Isak turte å sende melding til pappaen sin og fortelle det. Fikk vondt i magen på hans vegne.

188
Raja

Det var sykt tøft gjort. Han har nok tenkt på den meldingen lenge.

189
Nå begynner nedturen....

Men utrolig flott å se at Isak snakker om Even som kjæresten sin..;)

190
Even +Isak = ❤️

Hvorfor må det være en nedtur? Og ift hva? Ikke mellom Even og Isak, håper jeg. Jeg tror de står gjennom vanskelighetene sammen nå - og at det blir happy ending! ❤️ Spennende tema homofili og religion, kanskje mer enn psykisk sykdom. Liker svaret til Sana!

191

Sana er så RÅ! Håper det er hennes tur i neste sesong. Tror det er ekstremt viktig for det unge norske samfunnet 🙂

192
JAAA!!

Så viktig det Sana sier! Kjenner jeg blir varm og god i kroppen av dette. TAKK SKAM, for at du/dere tar opp ting som virkelig må snakkes mer om blant ungdom!

193
It is called

cherry picking.

194
Agreed

Cherry picking. Religion er hjernevasking på et nivå kun de mest ignorante faller for.

195

Det er ganske ignorant av deg å si... Det handler om respekt å prøve å vise forståelse for folk selvom man tror på helt forskjellige ting, og kanskje mener noe annet.

196
hele bærkurven

Du vet du snakker om mesteparten av verdens befolkning nå sant? Da er det jo ekstra heldig for verden at det finnes sånne som deg og, som ikke er ignorante i det hele tatt <3

197
Uenig

Du kan tro hva du vil, men ikke prøv å disse folk som simpelthenn tror på noe som er større enn dem selv. Si meg, hva syns du er dumt med religion, siden du er så sikker på dette?

198
Religion

Verdens hellige tekster inneholder så mangt.
For å være religiøs og et godt mennekse MÅ man cherry picke de gode delene. Å tolke alt helt bokstavelig uten kritisk sans er definisjonen av være ekstrem.

Islam er svært kritisert i vesten i dag og nettopp derfor er det så bra at Sana viser at Islam også inneholder alle de gode verdiene vi ønsker i det norske samfundet. Likeverd osv.

Jeg tror hele Norge har godt av forbilder som Sana 😀

199
Religion

Er enig med Sana, men det er cherrypicking som sånn de andre sier. Hun kan ikke være religiøs og såså ikke gjøre som hennes hellige bok sier. Islam skal leses bokstavelig, de mente kristendommen hadde gått for langt vekk fra deres orginale budskap ved at manjeg kunne tolke det slik man ville.

Det er feigt av sana å tilhøre en religion somer er for steining av honofile, når hun ikke står for dette. Itillegg mener de fleste muslimer det motsatte av sana.

Hadde en voksen mann sagt atat han trodde på julenissen hadde han blitt lagt inn som psykisk syk, selv religiøse hadde trodd han var batshit crazy. Ironisk 🙂

Tldr, bra med cherrypicking, bedre uten skybært i himmelen.

200
Juhu!

Sana for president!

201

"Det er et guttenavn" Haha! Isak er dritkul. Til og med når han er pissed off.

202

"Tar med kjæresten min. Han heter Even" og i tilfelle pappaen til Isak ikke har skjønt det "Even er et guttenavn" haha..ISAK er som du sier dritkul og blitt tøfferer. Han har fått kjæresten han ønsket seg fra første blikk, og omtaler han som kjæresten min.Det er rett herlig å se at han føler seg tryggere en på lenge. Nå har han liksom Even, og da kan det meste være som det er. For han har kommet ut for gutta, som tok det strålende og vil møte kjæresten hans. Selv om han jager de på dør hahahaha Eskild og Noora vet, nå har han textet pappsen og han tok det jo rimelig greit han også. Det går veien for ISAK o EVEN.. enn så lenge, og håper alt ender godt for de to. Men noen skjær i sjøen er det nok enda. Også Sana da, den herlige kloke Sana, synes jeg ser at Isak nærmest blir litt rørt over henne.. Gode Sana, enda en støtte for Isak. NÅ har han sin Even og gode venner, Familien neste! spennende dager for oss dette her.. "dritkule skjønne ISAK"

203
Skjer av Olav H. Hauge

Det er mange skjer i sjøen.
Likevel vart det
eit skjer
som vart frelsa di.

204

Olav H Hauge ❤

205
Olav H Haugen

Tusen takk! Det har jeg ikke hørt før, selv om jeg har hørt og lest mye av Olav H. Hauge. Vakkert og tankevekkende.

206
Fint dikt

Så utrolig fint! Takk for deling - aldri hørt det før.

207

Flott dikt

208
Jaaa!

Elsker hvordan holdningen til Isak har blitt litt sånn "Føkkit, nå har jeg Even så da kan resten av verden bare mene akkurat det de vil om at jeg er homo! ❤️

209
"Sinners"

Our lives are stories, waiting to be told
In search of silver linings, we discovered gold
And judgement taught us that our hearts were wrong
But they're the ones that we'll look down upon

The rules say our emotions don't comply
But we'll defy the rules until we die

So let's be sinners to be saints
And let's be winners by mistake
The world may disapprove
But my world is only you
And if we're sinners then it feels like heaven to me

You showed me feelings I've never felt before
We're making enemies, knocking on the devil's door
But how can you expect me not to eat,
When the forbidden fruit tastes so sweet?

(Meget passende sang fra Lauren Aquilina <3 )

210

Enig. Deilig å se at Isak gir mer faen nå. Stor kontrast til hvordan han var tidligere.

211
Cool

YESSSS I LOVE IT 🙂

212
Way to go Isak og Sana??

Å "kjæresten min" ?smelt?

213

SANA <3 <3 <3

214

shit ass, er Sana også menneskelig??

215
"HAN HETER EVEN"

HELL YES HAN GJØR

216
Fy faen har ikke ORD

Der fikk SKAM meg til å gråte. Nå er det ikke flere følelser igjen som SKAM kan vekke i meg...jeg er er emosjonelt vrak!! Når barna mine blir store nok skal jeg benke de foran SKAM for dette er et kompass for selve LIVET!!

217
fantastisk

Isak, du er så rå. Sana, du lige så

218

DET RIMER!

219
Sanaa!

Du er bare verdens beste!! Og her sitter jeg og griner - IGJEN!!!

220
Jaaaaaaaaa ??

Digger at han bare kaster seg ut i det og tar med seg Even ?❤️❤️❤️❤️❤️

221
"Kjæresten min" ???

Så langt du har kommet Isak??❣ Smelter ❤❤ smiler og tror at også dette ender bra!
Go gutta!!!

222
"Kjæresten min" ???

Så langt du har kommet Isak ❤ Smelter ❤ smiler og tenker at dette også ender bra❣
Go gutta?

223
JA!!

Nå håper jeg bare virkelig at han og Even snakker om Isaks mor og at Even bestemmer seg for å bli med!

224
Kalle

Nå griner jeg nesten...eller, ikke bare nesten. Fantastisk klipp!

225
Julie

Sana ??

226
jessss

fy fader så tøff du er nå Isak! Sana er også like klok og fin som alltid <33

227
Mina

Tror vi skal følge Sana i sesong 4 jeg..

228

Blir det sesong 4 da????

229

Hvorfor skulle det ikke bli en ny sesong??

230
Jepsi

You're my girl, Sana!

231
Kjæresten min #mannenimittliv

Kardemommelykke ❤️

232
71 modell

Go Sana⚢⚣⚧?

233
Dobbel betydning

Isak har jo ikke noe imot Islam, han slår nok all religion over en kam virker det som, og hans skepsis er pga moren.
Jeg tror Sana´s kommentar om at religion bare er et skalkesjul for frykt vil hjelpe Isak med å få en slags relasjon til moren igjen.

234
Religion

Islam er imot homofile, bare fordi sana ikke følger koranen gjør ikke at islam er fri for kritikk.

235
Takk

Ja det var en god tanke. Takk jeg trengte den.

236

Ja, det tror jeg også! Kanskje han til og med quoter Sana når han snakker med moren sin. Kloke Sana!

237
Sana?️‍?❤️?

Rart å sjå Sana nervøs da hun fortalte Isak samanheng mellom evolusjon og homofili? Uansett, way to go gurl? Også veldig greit at Isak får forklart at noen tolker religionen sin (med frykt/hat) på ein slik måte at dei bruker den som ein unnskyldning til å gå imot homofili (og andre seksuelle legninger). Håper dette gir Isak motet til å komme ut til mora.

238
Fantastisk flott klipp!

Elsker at de tar opp temaer som dette. Skam er en flott serie, noe vi ungdommen kan lære en masse av!

239

Ikke bare ungdommer! Det finnes mange av oss "voksne" som har et og annet å lære også!!!

240
ja ok

ok serr nå vet vi hva som skjer neste uke, isak skal på julekonsert med Even. Men FØR det: Denne uka må vi vel få svar på mye viktig?! konfrontasjon med Emma og/eller Sonja og en ORDENTLIG samtale med Even?! geez hvis dette ikke skjer, så er det altfor mange løse tråder ass!

241

Hvorfor i alle dager trenger vi flere samtaler med Emma?? Hun (og Sonja) er ute av bildet nå. Mulig Sonja har viktig informasjon (selv om jeg heller håper Isak og Even snakker sammen). Men Emma?!?

242
#teamisakogeven

Ja, Isak og Even må prate! Even+Isak=❤️

243

Får se om han kommer på den konserten. Pappa er redd for reaksjonen til mamma, og vil ikke at Isak skal ta med seg Even..

244
Enig

Føler det samme!! Husker bla når Isak var med Chris pga Yakuzi gutta eller når sana skulle ha "krig" med de andre muslimjentene men så var det bare en fra penetrators osv er sånne ting de BYGGER OPP og så sier de kort om det (så man ikke husker det) også tror folk at det ikkeble løst oppp. Hvis dette skjer igjen med EVEN oSv SÅ KLIKKER JEG (ps. Om jeg for beskjed om å kommentere for fort igjen så avbdldpwkffoldnekf)

245
Hvorfor med Emma?

Han må jo treffe på henne i gangen før eller siden, men jeg ser ikke helt at hun har noen rolle i denne serien lenger. Hva hun sier eller ikke sier er vel egentlig uinteressant. Isak var ikke interessert i henne før, og er det vel ikke nå heller. Han datet henne i tre sekunder. Hva Sonja måtte mene er vel heller ikke interessant for Isak..

246
Hvorfor snakke om alt mulig!

Når jeg var på den alderen snakket vi ikke så mye ut om ting. Ting skjedde og så gikk vi videre, levde i nuet.

247
Roten til misforståelser og problemer..

..Er å ikke prate??? Men hvis det er å leve i nuet så jaha, lykke til isak og evens forhold

248
Løse tråder

Ja! Så mange løse tråder. Vi vet fortsatt veldig lite om Even!!

249
vi vet lte om alle

vet ikke så mye om isak eller de nye vennene hans heller:/

250

Enig i at vi (Isak) nok trenger å bli bedre kjent med Even, og vite mer om ham. Men skjønner ikke at det skal være noe uavklart med Emma, eller at Isak skal ha noe ønske/behov for å snakke med henne? Og så sant Even faktisk er ferdig med Sonja (og det virker jo sånn nå!) egentlig ikke med henne heller.

251
SANA for president!!!

Åhhhhh fy faen Sana du er SÅ vigtig!!!!

252
Sana for president

Takk, Sana og Skam. Dere er så viktige!

253
isak min bruh

wow kan verkligen relatera. när man inte bryr sig om sina föräldrar är det bara att kasta ut det liksom...spelar ändå ingen roll vad dom tyckte, fuck dom however.

254
Tror Isak snart skal forstå ja

"(..) jeg er feig som gikk fra mamma, men jeg kunne ikke hjelpe henne. En dag håper jeg du forstår det."

Jeg tror Isak snart kommer til å forstå bedre enn du aner, men i motsetning til fattern, så håper jeg Isak velger å kjempe for kjærligheten. Isak har fått mye støtte denne sesongen. Tror det er på tide at Isak får vise at han kan være andres støtte også.

255
denne kommentaren

Tenkte det samme da han fikk den meldingen. Håper så inderlig at det ender godt. I klippet "Pause" hvor Isak snakker om at han har det bedre uten psykisk syke i livet sitt osv, fikk jeg inntrykket av at dette er holdninger han har "adoptert" fra faren sin, som åpenbart stakk da ting ble vanskelig. Håper Isak lærer seg at det ikke er den rette måten å takle slike ting på, og at han er der for Even dersom det er sånn at han sliter med noe.

256
Enig

Det er mye som tyder på at Even sliter med noe, og jeg håper virkelig vi får vite mer om det veldig snart! Det har jo vært teaset fra episode 1 at det er noe mystisk ved Even, at han bærer på en hemmelighet. Kan jo ikke være noe som blir avslørt helt på tampen av sesongen, vi trenger faktisk litt tid til å utforske tematikken.

257
Slepis

Men hallo? Tirsdag ettermiddag og ikke noe klipp om ar Isak og Even har snakket sammen eller møtt hverandre på skolen? Hva skjer??

258

Jeg tenker det er helt fint at vi ikke får masse klipp der alt som skjer er to nyforelskede som kliner dagen lang. Liksom, det hadde blitt gammelt veldig fort

259
Men...

... det fick vi ju väldigt gott om när det var Noora och William. Var seriöst tvungen att spola förbi ibland när jag tröttnade på att se dem hångla i eviigheetslånga klipp

260
Anonym skamoholiker

Til ballongen: Skjønner hva du mener, men jeg kunne gjerne sett på dem kline og kose dagen lang <3 Føler meg så herlig nyforelska av å se på dem være det. Savner en ordentlig samtale mellom dem da. Den må komme snart. Kanskje når Isak spør Even om han blir med på konserten.

261
Anonyme skamoholiker ????

Signerer den ass ✔
Head over heals forelsket i denne forelskelsen ❤❤ Får ikke nok!!! Skulle ønske det var 20 min sending hver dag. Crusher på Even og later som at jeg er Isak lissom? Isak og Even minutt for minutt hadde vært noe det ????

262
Anonym skamoholiker

"Isak og Even - minutt for minutt" høres faktisk så fristende ut at jeg begynner å føle meg ganske pervers...

263
Skamoholiker 2

"Til ballongen" lizzm ???

264
to koseklipp kan vi vel få :-)

Et kombinert med ordentlig snakking og et der de kommer ut på skolen.

265
Altså....

storyen ruller jo og går MELLOM klippene også - Isak og Even har vært sammen fra fredag kveld til mandag morgen, og driver og sexter på skolen på mandagen, og treffes åpenbart mandag etter skolen også - så alt er jo vel! Det er nok en del meldinger som går frem og tilbake her som vi ikke får lese 😉

266
#teamisakogeven

Tror vi får høre/se noe når det skjer noe av betydning. Altså er det status quo - og alt er bra med Even og Isak! ❤️ Isak+Even=❤️

267
Nydelig

Dette var bare nydelig. <3 Elsker Sana, hun støtter jo Isak veldig flott her, syns jeg. Viktig tema å få belyst. Og utrolig kult at Sana kan innrømme å ha hatt feil, også, hehe. Og så får vi se hva som skjer med faren og mora etter hvert... spennende. Og Isak sa "kjæresten min"! Aaaw. <3

268
Bella

Nå begynner jeg å bli rimelig sikker på at Sana får neste sesong! 🙂