Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

1104 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
YAAAS

SÅ GLAD FOR, VI LIGE BLIVER BELØNNET MED ET 14 MINUTTER LANGT KLIP EFTER SÅ FÅ I DENNE UGE <3 mit hjerte bløder for even og isak

2
asdf

Har du sett episoden eller?

3
Realist

Dette var nydelig, vakkert, morsomt, sexy, skremmende og helt grusomt. Denne episoden har vært helt rå... Veldig mye tidligere som har hintet til at dette på slutten slulle skje. Nå er det bare en vei, og det er oppover <3 Heia Isak og Even!

4
Gira(Ta det kuli my ass)

Har ikke sett episoden enda, men den er på 14min så jeg er latterlig gira nå!!

5
HAHA

Ta det kuli my ass ? I think I love u hahahahaha

6
Etterpåklokskapen

Ja, hva synes du?

7

?❤️?❤️ Isak og Even ?❤️?❤️

8
Isak er en engel

Herregud, meldingen Isak skrev til moren sin var så rørende!

9
GUTT 16

ISAK ER EN ENGEL....JEG ELSKER DEG::

10
Endelig

??❤️

11
Mathilde

This better be good....

12
Rebecca

THANK YOU. THANK YOU. THANK YOU!

13
I promise

Tjis was a very hard and bad and sad scene, so i dont think you should be happy about it

14

herregud, for en klipp! digget det samtidig som jeg hatet det. <<3 <3

15
Frisørforeningen

Glad du er fornøyd med klippen! Syns personlig det ble litt mye i nakken, men alt for kunden vettuuuu<333 Håper du kommer tilbake!!!

16
Til frisørforeningen

Takk! Det var deilig å kunne le litt.

17
Tobz

Endelig! =)

18
Skam r best

Sonia/Sonja er sikkelig slem mot Isak

19
Sonja

- er blitt oppringt midt på natten av mannen som har stukket av med kjæresten din fordi kjæresten din løper naken rundt på Grønland. Og så skulle hun ikke være opprørt og sint?

20
Hmmm

Sonja var tydelig satt ut over situasjonen, som hun sikkert hadde sett komme på en mils avstand, og samtidig forbanna fordi Isak ikke hadde svart henne på meldinger eller ringt henne tilbake. Hun mistenkte vel at Even kom til å utagere og kontaktet Isak fordi hun var bekymret. Sånn sett er det vel ikke helt urettferdig at hun reagerer slik hun gjør?

21
Svar til Skam r best

Kjenner du Sonja så godt at du kan kalle henne SLEM? Kjenner du henne? Vet du mer enn oss andre?

22
Silje

hun/han sa hu var slem MOT Isak. Og det var a. Hun er sikkert bare bekymret, kanskje litt sjalu, men hu var slem MOT Isak, ja.

23

Sonja er bare bekymra for Even

24

Can someone tell in english the main point????

25
Even

is sick as many has written the past week. He didn't take his medecin I guess. They go to a hotel to spend the night, he doesn't sleep, goes out in the street without his clothes. Isak goes to look for him, Calls Sonja who tells him, that Even is Manic and the police has Arrested him. Sonja also tells Isak, that Even doesn't love him, he is just sick and that Isak should just leave him alone...

26
pete

thank you! the unfortunate part of the planet now that doesn't speak Norwegian just understood why they are dying from heartbreak!

27
lina

basically even is manic and sonia told isak that he's not really in love with him, it's just his illness, and that isak should stay away

28
NEEEEEEIN4IOENWFIOWENGVIOWABRØB

NEEEI FY SØREN DET ER IKKE SANT?!?! HERREGUD, JEG GRÅTER NÅ. VÆR SÅ SNILL, VEKK MEG FRA DENNE FORFERDELIGE DRØMMEN

29
Øyeblikket før rage!

Even spiller FIFA, øyeblikket før rage! Stakkars Even❤️

30
Kjedelig følels.....

Er litt "redd" vi får en sånn korrekt slutt der alle og ingen vinner lizm. Isak aksepterer Even, Even er forelska i han- det var ikke manien (så langt er det bra...), men det beste for dem begge er å ta vare på seg selv, ønske hverandre alt det beste, forsones med familie - men ikke bli kjærester.. osv osv. Blablabla..boring-boring??

31
Kjæreste med bipolar!

Kjære skam redaksjon!
Min kjæreste gjennom snart 8 år er bipolar (2). At dette er en misforstått lidelse som er veldig tabubelagt er det ingen tvil om! Håper dere klarer å sette det på dagsorden og få frem alle nyanser, for dette er et tema som berører fler enn vi tror. Det fortjener helt klart en egen sesong, selvom jeg tviler på at det skjer med det første. Bare ikke la alle tro at bipolare mennesker går nakene rundt i Oslo sentrum❤️ Mvh en som er med på opp- og nedturer!

32

Det å være bipolar og manisk er forskjellige ting

33
❤???

Edward Lewis: “So what happens after he climbs up and rescues her?”
Vivian: “She rescues him right back."

Håper vi kan legge mye tro i dette sitatet som Even siterer. Even har ikke vært manisk hele sesongen, følelsene er ekte. Bare veldig forsterket.

Knuser hjertene til oss alle å se Isak. Kanskje Isak får et innblikk i hvorfor faren gikk fra moren. Sier ikke moren til Isak har bipolarlidelse, men hun er også syk. Men Isak klandrer vel faren litt for å forlate moren - tviler derfor på at han vil forlate Even.

Hvis ikke Sonja sin kommentar skremmer han helt inn i skapet og depresjon - så tror jeg vi vil få en form for lykkelig slutt. Even sier han aldri har følt det slik før, at han er lei av at Sonja forteller han hva han tenker og føler. Jeg vet det er slik mange har det når de er manisk - jeg får meg bare ikke til å tro skam skal belyse en slik historie på den måten. Som om hele den episke kjærlighetshistorien deres bare var en syk idé fra Evens side.

Jeg velger å tro skam bruker stemmen sin til å vise at om man er homofil, hetero, panfil, psykisk syk eller psykisk frisk - så er vi alle mennesker og vi er alle mer enn vår legning og psykiske diagnose.

Håper Eskild råder Isak til å prate med even - ser folk syns det er for lite tid til å belyse et så viktig tema. Alt vi trenger er at siste to episodene varer i 40-60 minutt så tilsvarer det 2-3 "vanlige" episoder - kan belyse mye på den tid.

HEIA ISAK OG EVEN ❤???

34
Håper på lykkelig slutt ❤️????

Kommentaren din traff meg rett i hjerte.. ❤️

Synes dette er et av de vakreste mest sammensatte klippene skam har laget. De fremstiller psykisk lidelse på en så ekte og åpen måte. Det smerter å se denne historien fra Isak sin side. Gjør vondt å se hvor "lost" han føler seg. Samtidig så tror jeg at han kommer seg ut av denne opplevelsen som en mye sterkere gutt enn før.

Isak og Even har etter min mening noe ekte sammen, deres historie startet før manien. Men tror nok at Isak må jobbe med seg selv for å klare å kjempe for Even, for her tror jeg nok det er han som må kjempe. Even er sårbar og stoler ikke på sine egne følelser, i tillegg har han Sonja som forteller han at dette ikke er ekte ? Jeg er ikke sint på Sonja, hun har vidt seg å være en utrolig støtte for Even. Tror likevel ikke at det er kjærlighet som holder dem sammen. Tror at det er vane, trygghet og det trenger nok Even i tunge perioder. Men JEG tror at Isak kan bli alt dette for Even, deres kjærlighet VIL overvinne alt. Det skal jo redde hverandre ?

Denne gangen har jeg trykket på hjerte for å støtte alle som har en psykisk sykdom og alle som er familiemedlemmer, kjærester, venner av en person som sliter litt ekstra. Dette er et utrolig viktig tema og belyse. Det er ikke lett å leve med en diagnose som setter en merkelapp på deg, du går jo ikke liv å føle det du føler. For de som er i relasjon med en person som har psykisk lidelse så er dette utrolig vanskelig, en må ofte sette seg selv litt på hold(i perioder) men det er absolutt verdt det.. Snakjer av egen erfaring her ?

Ser at Isak kommer til å klare dette, han har støtte fra vennen og familie ❤️ Dette SKAL gå veien ❤️ Har tro på en lykkelig slutt jeg ❤️

35
Helt enig!

Sykt bra kommentar, har tenkt akkurat det samme!

36
Forferdelig kommentar fra Sonja....

Selv om jeg kan forstå den til dels. Her har du en som har investert 4 år av livet sitt til å elske en med en psykisk lidelse. Sannsynligvis stått i det i opp- og nedturer. At disse to har sterke følelser for hverandre er ikke så rart. Even sa det jo selv, hun kjenner han til tider bedre enn han gjør selv. Så jeg forstår frustrasjonen hennes. Samtidig, å legge skylden på Isak, og be han holde seg unna? Nei nei...... det blir så feil. Isak er blitt Sugd inn i denne situasjonen uten å vite noe som helst. Man kan ikke gå rundt og mistenke alle man møter for å ha seriøse issues....det tar tid å bli kjent med folk og underveis må man ha et åpent sinn. Synes Sonja burde gitt Isak cred for at han faktisk opptrådte helt korrekt når ting ble vanskelig, han kontaktet den ene personen han visste kunne hjelpe eller i det minste som forstod. Men, vi sier mye rart når vi er redde og opprørte. Litt til Sonjas forsvar her..... kanskje vi får en unnskyldning fra Sonja i tiden som kommer....? ?

Og til alle bak SKAM ; TAKK!!!!!!

37
Pretty Woman was playing on USA (an American channel) this morning...DESTINY

FYI this clip makes much more sense if you have seen the last scene of Pretty Woman

38
Halla

Agree! Even+Isak=❤️

39
Hva sier Even

På ca 5:22?

40
Han sier

Jeg lurer på hvor mange Even og Isak liggende som dette i universet

41
Isak'er og Even'er

Det høres ut som en del av det han sier senere......"hvor mange Isak'er og Even er ligger akkurat sånn her akkurat nå"...........?

42
5:22

Even sier: Hvor mange Isaker og Evener tror du ligger akkurat som det her nå?

43
Uendelige

"Hvor mange Isaker og Evener ligger akkurat sånn her nå?" Det virker som det konseptet er noe av det han har hengt seg opp i, ettersom han nevner det flere ganger, bare i denne videoen.

44
Han sa

"Hvor mange isaker og Even Er tror du ligger sånn akkurat nå?"

45

Lurer jeg også på

46
Hva sier Even 5.22?

Det lurer jeg også på. Det ble ikke tekstet

47
Danmark skammer sig

Tekster kan se på den fulde version af episode 8.

48

Nei, ikke tekstet akkurat der... Hører 'Isak ' og kanskje 'øyne'?

49
Julie har blitt en sårbar sjel

Jeg har enda ikke samlet mot til å se klippet. Denne historien har rørt så mange deler av meg, og jeg er ikke klar for de følelsene dette vil gi meg. Jeg må rett og slett vente på nye klipp med flere positive kommentarer under, da kan jeg tillate meg å se "15.15-01.01".
#snakkomåbligrepetavIsakogEven

50
Huff...

Klarer fremdeles ikke, selv med nytt klipp?

51
Svorsk

Pusselbitarna börjar falla på plats.

Nu vet vi varför Even var på Emmas fest innan pausen. Vi undrade varför det är ok att Even är hos Emma när hon visste vad som hänt mellan Isak och Even.
Och nu vet vi mer om varför Even drog sig undan efter garderobescenen. Antagligen en kombination av Isaks kommentar om psykiskt sjuka människor och att Sonja varnat Even för att det kan vara så att han är på väg in i en manisk period. Even väljer att lyssna på Sonja för "alt hun sier, er sant", och håller sig på avstånd från Isak.

Så sorgset med alla filmreferenser om episk kärlek, när man vet inte om Isak bara är rekvisita.

Men vad är kärlek och vad är mani här? Det vet vi inte, för vi kan inte føle det Even føler.

52
Svorsk del 2

Også fikk vi vite at grunnen til at Even henger igjen et år på skolen er at han brukte all sin tid i fjor på å pugge Koranen.

53
Så er dette en cliff...

til neste sesong med Sana? Even er en som kan enten konfrontere eller minne henne eller vennene på Koranvers?

54
Even er et ægte menneske - hurra

Så helt utroligt velspillet af de to unge skuespillere - CHAPEAU!
Så velskrevet et plot - og så sidder man der og håber endnu mere på deres forhold skal lykkes og synes endnu bedre om Even. Hurra for mennesker med kant - dem kan vi ikke få for mange af. Ingen klicher her - ingen kedelig homogenitet. Og man ved inderst inde, at der kommer en god, realistisk og kærlig slutning - det bliver Skammies jul og ikke Dynasty, Gossip Girl eller broken hearts jul) - vi jo husker så tydeligt scene for en uge siden, hvor Even siger at Sonja ikke ved hvad han føler - at han er træt af at hun vil kontrollere hvad han føler (i bedste mening måske), men det er bare ham der ved hvad han føler for Isak, og det er den første gang han har prøvet at føle den forelskelse som han føler for Isak. Vi kan stole på forfatterne 🙂 Vi skal bare igennem den svære tid med de to unge fyre også. Sammen med Eskild, Jonas, Sana, Noora og alle de andre fantastiske venner på Nissen!

55
Halla

Ja, la det bli sånn! Even+Isak=❤️

56
Håper!!

Takk ❤️❤️

57
Tusen takk!!!

?❤

58

Du har ret. Homogenitet er et overstået kapitel, vi har brug for diversiteten på TV og mennesker med kant der føler en masse. Sådan er livet. Karaktererne i SKAM er så troværdige og reelle og derfor løser de, de her konflikter og finder ud af det - sådan går det for det meste også i det virkelige liv. Smukt og befriende.

59
Kristine

Men når Even snakket om Romeo og Julie, så siterte han "Hva skjer etter at jeg har reddet deg? Å da svarer du, jeg redder deg tilbake" Jeg tror Even vil at Isak skal redde han. Hjelpe han gjennom dette. Even har jo på en måte reddet Isak, ved å hjelpe ham ut av skapet, å til å bli trygg på den han er og følelsene sine. Nå er det Isak sin tur å redde Even ❤️ Det må være noe med den sitaten han refererte!!

60
måtte le litt av Even også

Det her var et hjerteskjærende og fælt klipp, men jeg måtte faktisk le litt av Even også når han lo seg skakk av seg selv, og "princess Viviaaan" !

61

Det er fra Pretty Women,
Ikke Romeo og Juliet

62

Når Even sa det, så ble jeg litt ødelagt, ass.. stakkars, søte jævel. Men det ordner seg på et vis, ja, uten tvil! (;

63
❤️

Sitater er jo fra Pretty Woman, akkurat som kjøkkenscenen med mat.

64
ISACANDEVENLOVER

OMG KANSKJE DU HAR ET POENG

65
❤️

Dette var vondt å se på. Trykk på hjertet ved filmklippet, folkens, så sender vi masse kjærlighet og medfølelse til alle som sliter psykisk, med eller uten diagnose. Og til alle pårørende. Og selvfølgelig masse, masse kjærlighet til Isak og Even. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

66
Halla

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Even+Isak=❤️

67
MEG SELV

Faaaaaaaaaaaen asså, jeg skulle gjerne vært regissøren ifra nå av, ikke dramatisk, men værre ....

68
SABINEE

PLEASE DON'T BREAK THEM UP

69
Chalini

Nei, fy faen si at dette er en spøk. Begynner faen meg og grine nå. Si at dette er en drøm for faen.

70
Isak må ta kontakt med noen

Håper Isak tar kontakt med noen (pappa, eskild, jonas, mamma) i løpet av natta, han kan ikke være alene nå.

71
Even elsker Isak

Selvsagt gjør han det. Å være manisk betyr ikke at man ikke kan forelske seg, elske og ha meningsfylte forhold.
Den måten de ser på hverandre. Det er kjærlighet.

72
14 år gammel hekta jente

Det du skrev nå ga meg veldig mye håp.

73
Evak Believer

To the contrary, Even is manic BECAUSE he is in love with Isak. Sonja is jealous. She doesn't allure Even anymore. She's nothing but a custodian. But Even isn't a piece of property. He's a human, and he deserves to love and have his free will. Managing his mental illness is a totally different issue from the matter of love and relationships. Sonja needs to get OUT of the picture.

74
Insider

He is not a maniac...if that was the translation then the translator misunderstood. Even is like bipolar but worse I guess. I believe that Sonka acts more like his mother than his girlfriend or ex...

75
Not like

Actually, this is exactly how bipolar disorder can be for those of us with bipolar type 1. He is at the manic part of the spectrum I'd say, nearly borderline psychotic. Been there, done that... didn't walk around outside naked, thankfully!

76
Not like

Actually bipolar... the spectrum for a person with bipolar type can include states as extreme as portrayed here.

77
Regissøren

Nei, det er skuespill 🙂

78
Ey...sånn serr

Det er bare en serie. De har det alle fint i virkeligheten og det er tross alt en dramaserie. Det skal være opp og nedturer hele tiden.

79
Maiken

LOL. det veit alle. men må vær lov å lev sæ inn i det.

80

YA! takk for kjempe viktig påminnelse - det ser ut som folka har glemmet det

81
Svar til Ey...sånn serr

Ironien ligger som en stor svart sky omkring deg ...

82

Enig. Synes det blir for drøyt om alt går som "det skal". En så god serie er perfekt fordi den ikke er perfekt.

83
I'm confident...

Frampek: Det forventes en Romeo & Julie-historie (huff), men det blir en Pretty Woman-slutt m at de redder hverandre. Det blir det.?

84
Seriøst NRK, dette er ALT for mye!

Dette er så grusomt å se på at jeg aldri tror jeg skal komme meg igjen. Jeg skjønner at dere gjerne vil ha frem poenget, men må det være så hjerterått? Når du er 15 år og sitter å ser på dette - skjønner ikke hvordanjeg skal klare det....... Jeg synes det er mer enn nok at Isak skulle komme ut av skapet og være homofil - hvorfor må dere også ha med det med manisk? Det er vanskelig nok fra før.... Det blir for mye. Tror jeg må glemme denne serien, det blir for vanskelig.... Trist.

85
heia skam som tøyer grensene

Også når den dagen kommer hvor du snubler over en som en manisk vil du takke NRK som opplyste om det.

86
Celin

Du har ikke en Eskild eller jonas du kan dele det med da?

87
For mye??

Livet er ikke alltid lett noen ganger er det vanskelig og man kan heller ikke velge hvordan det skal utarte seg, det kommer som det kommer. Så det du sier er at du heller vil lukke øynene dine fordi at andre har det vondt og vanskelig fordi du synes det blir for mye. Det er som å bytte kanalen når reklamer om sultne barn dukker opp. Det betyr ikke at de sultne barna ikke eksisterer fordet. Så ja slutt å se på det men blir for dumt å si at det blir for mye ikke alle lever i en rosa sky og tror at livet er en dans på roser.

88
Singa

Life is a bitch. Get used to it ❤

89
Line

Welcome to life

90
husk på hjælperne

Der er en masse virekligt gode hjælpere her i denne historie om Even og Isak - der er Jonas den kloge ven som støtter stille op om Isak, der er Eskild der har et enormt stort omsorgsgen og som har en søster med depression? - han kan hjælpe, der er Noora med psykolog forældre som ved en masse og er retfærdig, der er moren bliver det levende bevis på at der er liv efter nedtur 🙂 have faith!

91
Uenig

At så mange reagerer negativt nå, viser kanskje at psykiske lidelser er et større tabu enn homofili i våre dager. Det kommer til å gå bra. Skam viser oss alltid hvordan man kan mestre utfordringer.

92
Babe

Er enig på den

93
Sondree

Ta det litt kuli a, er bare oppdiktet anyway. Og det er en drama serie.

94
Ta det med ro

chillax

95

Det største problemet for meg er at det er ikke tid igjen i sesongen til å håndtere bipolar på en ordentlig måte. Hva med når Even lander? Kanskje går inn i en dyp depresjon? Alt de kan få tid til nå er, om de vil ha lykkelig slutt, er at Isak aksepterer Even for den han er og de bestemmer seg for å "go for it", samt at det gjør at Isak kommer nærmere moren. Men da har jo bipolar i praksis kun vært et såkalt "plot device" for Isaks karakterutvikling, uten at man fikk forklart godt nok hva det faktisk vil si å leve med noen som har bipolar (for Isaks del), og leve med det (for Evens del.) Såfremt ikke tanken er at Even er hovedkarakter neste sesong, da. Men det tviler jeg på. Og da er jeg skeptisk til hvor god idé det var å gjøre dette.

96
Hedda

Kanskje neste sesong handler om Even? 😉

97
Husk, at du ikke er alene

I aften var det BEDSTE og det VÆRSTE filmklip, jeg nogensinde har set.
Jeg bøjer mig i støvet for Henrik Holms præstation. Ikke bare i dette klip, men hele sæson 3.
Han har formået at tryllebinde os alle sammen med sin charme og sit smil, og samtidig har han via et bestemt tonefald, et enkelt blik og de mindste bevægelser, givet os en fornemmelse af, at noget var "off".
Der har været utallige teorier, og det har skabt en vigtig debat og fået mange af os til at tænke over, hvad det vil sige at være "normal", psykisk syg, forelsket osv.
Jeg håber, at både Henrik Holm og Tarje Sandvik Moe bliver belønnet for jeres fantastiske skuespil. I fortjener stående applaus! I får mig til at glemme, at det kun er skuespil, og historien rammer mig helt ind i hjertet.
Min egen mor var psykisk syg og begik selvmord, og det er et sårbart og vigtigt tabu at skildre og sætte ord på. Det er så realistisk skildret, men jeg er ked af, at det bliver blandet ind denne historie. Så dramatisk, kompliceret og ulykkeligt.
Hvordan skal historien fortsætte herfra? Måske elsker Isak og Even virkelig hinanden (det tror jeg), og måske redder de hinanden til slut som i Pretty Woman (det håber jeg).
Men når vi at opleve deres forhold på tæt hold? Når vi at få Evens historie ordentligt fortalt?
Jeg ved godt, at dette kun er en serie, men ikke desto mindre har den en kæmpe indvirkning på alle os, som ser den. Sender derfor et stort klem til alle, der er ulykkelige og kæmper med noget. Husk, at du ikke er alene <3

98
Bipolar

Even har allerede hatt en depresjon tidligere i dag han ikke var på skolen og unngikk Isak og en mani kan være alt fra noen få døgn til noen få måneder. Regner med Skam får til dette på en god måte ?

99
Synne

Det kan jo hende Even er neste karakter.

100
Vero

Nei, neste er Vilde, jeg trenger svar på hvorfor moren hennes er vinoholiker

101

Takk, der sa du det jeg tenkte. ?? Når man først skal ta opp eg såpass komplisert emne så bør dem også lage tid til at man får se karakterene takle det. Som f.eks Ian i Shameless US.

102
hør hør!

Dette var klokt skrevet.

103
Enig

Der er jeg helt enig. Når de først gjør DETTE, da må de følge det opp nøye for at det skal være gjennomført. Det blir for dumt feks hvis Even plutselig bare er ute av serien nå og at Isak går videre. For hva var poenget da?
Det er også litt for lite tid til at alt bare skal gå på skinner til slutt, for da får de - som du sier - ikke frem hva det vil si å være sammen med noen som er syk. Og det i seg selv syns jeg er en interessant plot-idè.
Jeg er veldig spent på hvordan dette blir løst.
Vet ikke hva jeg syns om at en homofil historie skulle bli så hardt kobla opp mot en såpass alvorlig psykisk sykdom heller. Velger de å gå den retningen hvor Even aldri hadde følelser for Isak (dette nekter jeg å tro på) er jo det bare helt idiotisk. Hva slags melding sender det?

104
Homofile som dramaturgiske woodoo-dukker

Dette ble litt mye i forhold til målgruppen - og alle oss andre. Aldri kan det vises en serie med homofile uten at det er noe ekstra dramatisk. Det holder ikke med å komme ut av skapet, det har alltid blitt lesset på med tregedie. Aids, alkohol, ustabilitet, alt med rot i virkeligheten, men ikke i mange homser reelle liv. Nå slutter dette sikkert bra, så vi kan få en ny klisje - homser er ekstra kloke, tuktet av livet som vi er. Hadde håpet at de dramaturgiske grepen hadde vært mindre fordomsfulle!

105
Nødvenigheten av..

Ja , jeg er helt enig med deg. Her har de klart å lage i utgangspunketet den fineste ,ærligste ogmest realistiske kjærlighetshistorie mellom to gutter som noen gang er vist på norsk tv og kanskje ever i tv historien i noe land. Og problematikken som ung gutt og homse,komme ut, forhold til venner ,famile, etc skulle egentlig vært nok for målgruppen her, synes jeg. Et veldig viktig tema er det jo, men ser ikke helt nødvendigheten med å koble det opp i denne historien om Isak. Skal liksom resultat bli at Isaks første og store forelskelse være en enveisgreie, og at Even bare er sammen med han pga en syk ide. Da skjønner jeg ikke hva slags signaler denne sesongen skulle tenke å gi. Dette var uhyggelig trist å se, det var virkelig et hardt slag for en 17 år gammel gutt, som har hatt det vanskelig nok denne tiden før han turte å bli den han er. Og i tillegg få slengt i seg at den han elsker ikke er forelsket i han, det er bare en syk ide han har.. hold deg unna. Jeg ble fysisk dårlig av episoden i går..

106
Fordommer?

Dette blir for dumt. Hele poenget er jo at to mennsker forelsker seg. Og utfordringene ved psykisk helse. Hvorfor drar du homofilifordommer inn i dette? Du hadde ikke sagt det samme om det var et heterofilt par... og sist jeg sjekket hadde alle episke kjærlighets historier en eller annen plot tvist som innebar en eller annen tragedie.

107
Elias

Homofili og medfølgende helse, både fysisk og psykisk, er en dramagottepose de færresteforfattere kan motstå, hittils. Hvordan Andem forholde seg til Evens psykiske helse, når nå all tvil er feid av banen, må vi vente å se. Det er så stort og komplekst at det når vi ikke. Men det har vi heller ikke med Isaks seksuelle legning. Derimot har vi et inngående komplekst bilde av Isaks følelsesliv, og da særlig hans følelser for Even. Følelsene er det viktigste i denne fortellingen. Det er Evens følelser Sonja benekter. Isaks følelser er det som driver Isaks handlinger, og det som får ham til å kjempe for Even. For innerst inne vet han godt Sonja ikke snakker sant.

108
Ikke undervurder målgruppa

Ikke snakk på vegne av målgruppa om du ikke er en del av den da. Skjønner ikke det med at alle er så redd for ubehagelige følelser, de er en del av livet, og møter du de ikke på skjermen så møter du dem garantert i det virkelige liv. Ja, det er veldig dramatisk men livet er dramatisk og vi har alle godt av å kjenne på vonde følelser. Nå er vi jo så heldige i og med at dette er en serie, så ting kan fremskyndes og ting kan ordne seg på to uker.

109
KLOKT

Klokt skrevet fra en (ung?) pike 🙂

110
Ingen Woodu dukker.

Jeg tror hele poenget her er at homofili fra gammelt av ble sett på som en psykisk lidelse. Jeg tror SKAM redaksjonen har gitt Even en psykisk lidelse for å forsterke det at to mennesker av samme kjønn opplever like stor forelskelse og kjærlighet som heterofile. Hvis Even hadde forelsket seg i en annen jente hadde mest sannsynlig Sonja ikke akseptert det. Nå er plutselig forelskelsen til Isak en del av sykdommen i Sonja sine øyne. Følelsene til Isak er ekte. Sykdommen forsterker det bare. Det er helt GENIAL måte av SKAM å ta begge deler opp samtidig.

111
ikke enig

Isak er jo faktisk ganske stødig; skoleflink, sosial, og de problemene han har i livet takler han på en konstruktiv og god måte. Oppsøker lege om søvnvansker (selv om hun er koko), snakker med vennene sine. Og alle (mulig unntak mamma) er veldig støttende og glade på hans vegne for at han får seg kjæreste. Er det en ting denne sesongen viser er det at kjærlighet er kjærlighet og det er det overordnede. Med det sagt; psykisk sykdom er jo kjempevanlig, og det har blitt behandlet på en fin måte så langt, med Vilde og Nooras spiseforstyrrelser, Nooras tvang. Even har ikke bipolar sykdom fordi han er homofil og han er ikke homofil fordi han har bipolar sykdom. Han er simpelthen ett helt menneske han også med mange forskjellige sider, akkurat som alle andre. Og er det en ting denne serien får bra frem er det nettopp det; alle mennesker er mangefasetterte og når man ser andre utenfra ser man slett ikke alt, ikke minst ser man ikke alltid så lett hva folk virkelig strever med/prøver å skjule ved seg selv/skammer seg over. Men åpenhet, aksept og toleranse er en god ting.

112
Anette

Noras tvang? Det har ikke jeg fått med meg. Kan noen utdype?

113
Irene Nilsen

Sjekk kommentarene under sesong 2: http://skam.p3.no/2016/05/10/snylte-pa-folk/#comments. (To fiskekaker klokka fem.)

" Få inn William! 7 måneder

Det hele handler vel mest om at hun ikke har kontroll over noe annet så da tar hun kontroll over maten. Det er jo også antydet at Noora har slitt med spiseforstyrrelser så er ikke så rart at det kommer luskende tilbake igjen.

Det er så mye som foregår i livet hennes akkurat nå, så de fiskekakene var bare begeret som rant over. Uff stakkars, hun trenger William og vennene sine!"

[...]

" Sopp 7 måneder

Jeg tror det i Nooras tilfelle kan være snakka om begge deler. Ved en spiseforstyrrelse har man (snakke av laaaang erfaring) et ekstremt kontrollbehov. Når det indre og/eller ytre føles kaotisk, kan nøye planlegging av maten gi et følelse av kontroll. Selv år etter en spiseforstyrrelse er en kontrolltrang synlig, og det er veldig lett at det faller tilbake på maten da det er en av de tingene man virkelig kan styre selv (som er en av grunnene til at bulimikere føler seg mislykket i større grad enn anorektikere, da de "ikke en gang" er i stand til å kontrollere matinntaket)."

[...]

" Anonym skam elsker! 7 måneder

Tenkte også dette .For når man har en spiseforstyrrelse som anoreksia blir man veldig nøye på når man spiser, (hvis en spiser i det hele tatt) og hvor store mengder måltidet inneholder. Som vi har sett tidligere i sesongen har Noora vært veldig opptatt av dette med sunn mat. Samtidig som hun er den eneste av vennene som har skjønte hva Vilde sleit med. Noe som kan tyde på at hun vet mye om dette.
A 7 måneder

Antar at hun har hatt en form for spiseforstyrrelse tidligere og derfor må være obs på at hun får i seg nok mat ergo "to fiskekaker klokka fem".
. 7 måneder

tror hun bare er veldig kontrollerende over hva hun spiser, hvis du har anorexia spiser du jo nesten ikke i det hele tatt"

[...]

" Kanskje 7 måneder

Jeg tenkte også på det. To fiskekaker klokka fem. Kan også være at hun trenger å ha ting på en bestemt måte akkurat nå som hun har det så vondt."

[...]

Josephine 7 måneder

Å ha spiseforstyrrelsen anoreksia , betyr ikke at man er syltynn , å ha spiseforstyrrelse generelt, betyr at man har et forvrengt bilde av seg selv og mat. Og jo de kan også spise, men har en del regler osv osv. Noora viser tydelige tegn på at hun har hatt det, ( ang at hun skjønner fort hva Vilde driver med , at hun vet hvordan hun skal få Vilde til å spise , og klokkeslettene) og det tar lang tid før man blir frisk fra en slik diagnose, om man blir det. Og det kan fort komme tilbake, hvis man opplever vonde ting, fordi da trenger man kontrollen den sykdommen "ga", som Noora nå har opplevd. Og da kanskje blir det enda viktigere for henne å ha de to fiskebollene klokken fem, enn før denne hendelsen!

114

Jeg synes faktisk at din kommentar er litt fordomsfull. Det er da mange som kjenner, er venner med, og lever med folk med psykiske lidelser? Hvordan tror du en som er bipolar vil oppfatte meldingen din?

115
Ändy

Håller med. Även om de andra säsongerna haft destruktiva relationer skulle det vara skönt att bögar för en gångs skull inte skulle vara sjuka och trasiga....

116
Slapp av

Slapp nå av. Vi fikk vite at denne sesongen skulle handle om psykiskhelse og å være homofil.

117

Skulle ikke handle om homofili, men om to tenåringer som forelsker seg, og problemer de møter på veien. Det at de er to gutter har ikke hatt så mye å si for storyen, Isak slet litt med å fortelle hvem han likte til vennene, men alt har gått smud etter det. Nå får vi se at det ikke er noe problem å forelske seg og bli elsket, selv om en har psykisk sykdom.

118
R.I.P meg

Jeg DØR!

119

Korrekt det er ALT for meget og har ødelagt sæsonen for mig.

120

Vel, det er sånn virkeligheten er, livet er ikke en dans på roser. Mennesker går igjennom så mye forskjellige ting i hverdagslivet som man ikke vet om. Og å si at dette blir for mye for deg? Serier skal ikke bare ha en happy ending hele tiden. Er ikke sånn livet funker. Hvis du har vært igjennom mye dritt sjæl, vil du skjønne det. Vi får se hva som skjer. Man må store og små ting hver dag. That's life!

121
Tonje

syntes det er viktig å få mennesker il å se sannhet, og ikke bare alt det rosenrøde

122
Herman

K bye

123
Halla

Men gud. Fy fan. Vi föreställde oss det värsta men detta är värre än det.

124
Halla: ?Verre enn det verste???

Så at Even er bipolar, og utagerer manisk, er verre enn at han dør...?
Takk skal du faen meg ha.

125
Halla:?værre enn det værste?:misforstår du med vilje?

Det verste er jo ikke at Even er bipolar det verste er det Sonja sa.

126

Isak er en så bra karakter! Skam skulle ha fått 100 priser og Julie andem, hun står virkelig på. Dette er det beste jeg har sett men også den verste! Det er jo hun som har skrevet manuset og replikkene. SKAM er så herlig + at det gir mange håp for andre ved å vise homofili. Isak er så god skuespiller! Når jeg ser på dette føler jeg det er ekte! Han lever seg inn i rollen og viser kroppsspråk og følelser. Man ser nesten på ansiktet hans hva han tenker. Even er også flink og lever seg inn i rollen. Jeg tror fortsatt at det er håp mellom dem. Det var bare piss det Sonja sa om at Even ikke liker isak. Even+ Isak=?

127
Julie Andem

Spot on for denne kommentaren!

128
Improvisasjon?

Jeg har begynt å lure på om skuespillerene i noen scener får imorovisere litt for å få fram mer naturlige reaksjoner og kommentarer. F.eks i "Dette er Even", så kanskje at karakteren Jonas presentere seg med sitt virkelige navn ikke er en tabbe som ble oversett, men beste tagningen av scenen. Der jeg f.eks tror Even ble overrasket på ekte av klemmen til Magnus ☺

129
nattens soundtrack

You don't know
What's in store
But you know what you're here for
Close your eyes
Lay yourself beside me
Ohh
Hold tight
For this ride
We don't need no protection
Come on love
We don't need attention
Open your hand
Take a glass
Don't be scared
I'm right here
Even though
You don't roll
Trust me girl
You wanna be high for this
Take it off
You want it off
'Cause I know
What you're feeling
It's okay,
Girl I feel it too
Let it beat
Baby breathe
I swear I'm right here
We'll be good
I promise, we'll be so good
Ehh
Open your hand
Take a glass
Don't be scared
I'm right here
Even though
You don't roll
Trust me girl
You wanna be high for this
You wanna be high for this
You wanna be high for this
You wanna be high for this yeahh ey oh
You wanna be high for this

130
Sporet på rulleteksten

Who wants that perfect love story any way, anyway
Cliché, cliché, cliché, cliché
Who wants that hero love that saves the day, anyway
Cliché, cliché, cliché, cliché
What about the bad guy goes good, yeah
An innocent love un-misunderstood, yeah
Black hour glass, hour glass
Toast to cliché is in a dark past
Toast to cliché is in a dark past

131
ffwl

I feel u mate...mitt hjerte ? Men jeg tror at Even faktisk elsker Isak. Eller jeg virkelig, virkelig håper det...hvis ikke, vil jeg gråte hele julen. Men jeg må si at skuespill av disse gutta er fantastisk!

132
Optimist

Dette gjorde vondt ja. Men en ting jeg likte veldig godt, er at balkongreferansene er ikke til Romeo og Julie, men Pretty woman. Hvor paret finner sammen igjen og kjærlighetsdramaet får sin happy ending! Tror vi skal gjennom noe guff og tårer nå før Isak redder Even tilbake ?

133
Erik

JA FY SØREN DETTE VAR TRIST..Dette gikk så inn på meg at jeg måtte gå ut og har stått ute i minusgrader og snø, vet ikke hvor lenge... for å fordøye dette her. Jeg synes dette er hjerteskjærende. det har jo helt klart ligget litt kortene at det var noe slik med Even men det er så uendelig trist, og det å se Isak stå gråtende igjen ...ja jeg gråter med han. Men det Sonja sier der om at Even IKKE er forelsket i Isak tror jeg ingen ting på. Og nå må ISAK ikke SKYGGE BANEN men heller prøve å støtte han. uansett hvor støttende Sonja har vært for Even var det ikke fint av henne å si at Isak skulle holde seg unna..jeg tror fortsatt at dette kan løse seg, men du verden for et slag Isak fikk her i kveld. jeg føler så med karakteren Isak at jeg kan ikke få sagt det. Hjertet er knust akkurat nå. Og selvsagt stakkars Even også..

134
Støtte

Oppi alt dette er det viktig å huske Even, som du sier på slutten der. Her i fra vil det bli utrolig tungt for han. Det er jævlig å komme ned fra en sånn episode. Ofte så krasjer man helt og går inn i en dyp depresjon.

Det kan virke som om Even kun har Sonja, noe som i seg selv er utrolig trist. Jeg håper at Isak stepper up og gjør det han kan for å også være der for Even.
Bipolare forelsker seg på ekte, som alle andre mennesker. Jeg har selv forelska meg i en hypomanisk episode, og jeg krasjet veldig hardt etterpå og ble suicidal, MEN den forelskelsen, den satt. Den satt i etter jeg kom meg på et stabilt nivå igjen også.

Så jeg nekter å tro at følelsene til Even for Isak kun kommer av at han er manisk.
På kjøkkenet tror jeg at det er det Even prøver å fortelle Isak. Sonja har sagt til Even at følelsene hans for Isak ikke er reelle fordi han er syk, men Even VET at de er det. Bare Even kan føle det han føler. Det at han ikke blir tatt seriøst med det han føler, er nok med på å intensivere manien hans eller hva man skal si. Behovet hans for å ta tilbake kontroll rett og slett.

Etter Pause-klippet så trekker Even seg unna pga Isaks kommentar om syke mennesker, dette er et bevis på at Even ikke var 100% inni den maniske fasen på det punktet. Fordi han klarte å tenke rasjonelt. Dette i seg selv er et tegn på at ikke alt bare er spill fra hans side.

Even ELSKER Isak. Ferdig.

135
Erik

Du har så rett, Even ELSKER Isak.

136

Enig!

Hvis Sonja hadde vært 100% trygg på at Even ikke var forelsket i Isak, hadde hun klart å si det til Isak på en måte som rommet hvor forferdelig vondt det gjør for Isak å høre dette.
Her sier hun det på en måte som latterliggjør ham, litt sånn "du var vel ikke så dum at du trodde at han var forelsket i deg?", hvilket bare viser at hun slåss selv for å ikke tro på at Evens følelser for Isak er ekte.

Så ja, Evens følelser er ekte.
Til og med Sonja har skjønt det, innerst inne.

137
Yes!

Helt enig

138

Words!

139

Helt enig!

140
Lost all hopes

Jeg trodde også alt dette til jeg leste om Mani på wikipedia. Nesten ALT som står der stemmer over ens med alt det Even gjorde i den episoden... ):

141

kunde inte ha sagt det bättre själv. Mitt hjärta gick sönder ikväll. Jag kan inte sova...

142
DK elsker SKAM

Det skal nok blive godt igen. Even har reddet Isak - nu må Isak redde Even. Det hele er slet ikke en Romeo og Julie-reference, som Even siger, det hele kan ende godt endnu (som Pretty Woman) :). Desuden er "pauseklippet" ikke sket endnu? Ja, vi har set dem kysse i bar overkrop, men ikke fra den vinkel/på den måde. Sidste sæson skete klippene i "pauseklippet" jo senere, sådan må det også være her! (åh jeg håber virkelig, Even er jo oprigtigt forelsket i Isak).
PS. Danmark elsker SKAMs hyldest til os danske fans. Even er fantastisk sød, når han forsøger at tale dansk.

143
Irene

Apropos PS: Jasså, så Even liker å kjøre karusell, ja.(Jf koordinatene i headeren, @måkejævel)

144
Knæhøj karse

Pauseklippet vil jeg også mene skete i fredags. Men ja, elsker at danskerne fik en hyldest i receptionisten ❤️ Sjovt at man med det samme kan høre hvor 100% dansk hun er ?

145
Sorry to break it...

Men pauseklippet ER sket. Sidste fredag. Har lavet billedeanalyser hvor det passer 100%. Om 2 scener er blandet sammen i pauseklippet, ved jeg ikke. Men det fra i Fredags er ihvertfald fra pauseklippet.

146
Even elsker Isak ❤️

Jeg får ikke dette til å stemme helt - mye av sesongen har jo handlet om at Even tar et skritt tilbake og synes ting har gått for fort mellom Isak og Even .. det likner jo ikke handlingsmønsteret til en med mani. I tillegg er han tilbakeholden lenge, selv om Isak ønsker kontakt. Og så tar han kontakt på en skjønn og forsiktig måte via tegningene
Eneste forklaring; Even har følelser for Isak.. !
-helt uavhengig av mani og psykisk form.

147
❤️

Det var vel dels et resultat av Isaks kommentar om psykisk syke og dels resultat av at Sonja fortalt han at følelsene for Isak kun var en funksjon av lidelsen. På det tidspunktet var han vel fremdeles på vei inn i en manisk periode og hadde vel fremdeles en viss kontroll.

148

Even trakk seg tilbake rett etter at Isak sa at han følte livet hans var bedre uten psykisk syke personer i det (refererte til moren sin), så Even tok det nok personlig og tenkte at han burde holde seg unna. Selv om man er manisk betyr ikke det at absolutt alt man gjør er "kjør på" og sprøtt, og vi vet jo heller ikke når denne maniske episoden startet - kanskje kom den etter at han ble interessert i Isak.

149

Varför påverkas jag så mycket? Jag VILL inte! Jag hade en fin fredagskväll! Och jag VET att det kommer ordna sig, på ett eller annat sätt. Det är en ungdomsserie! Det är inte på riktigt! Det har ingenting med mitt eget liv att göra. Jag är inte 17 längre. Jag har ett eget liv med egna problem och egen kärlek. Men det går inte att mota bort, det äter sig in. Det konsumerar mig.

En liten tröst bland alla dessa känslor jag inte blir klok på är att det verkar finnas så fruktansvärt många fler än jag som känner likadant. Här och på Instagram. Pinterest. Ingen jag känner, men ändå. Det är inte bara jag som är galen...

150
Jeg vil ....

... jeg vil ha min egen måne jeg kan reise til, og så bosetter jeg meg der inntil alt har blitt bra, så reiser jeg tilbake igjen .... (hulk .... hulk ....)

151
"Hva skjer etter jeg har reddet deg?"

"Da svarer du: 'jeg redder deg tilbake.'"

152

I utgangspunktet ikke fan av overanalysering, men navnet på episoden må da hinte til noe...?
15.15 – follow the advice of a wise man
15.51 – get ready for the rapid, but short novel
16.16 – be careful on the road
17.17 – Beware of street hoodlums
18.18 – be careful on the road
19.19 – success in business
20.02 – quarrel with another person.
20.20 – scandal in the family
21.12 – the birth of a child or a new project
21.21 – a whirlwind romance
22.22 – new acquaintance
23.23 – a dangerous relationship
23.32 – problems of health
00.00 – fulfilling every desire, thought with a pure heart
01.01 – wait for good news from the men game

153
1515

Isak, du som er så modig, dra til politistasjonen og baen din ?

154
Danmark skammer sig

Så blev Skam mørkt og tragisk som et ægte skandinavisk drama skal være???

Lad os håbe, at Julie Andem viser os, at der er er vej ud herfra.

155
OMG!!!

jeg tror ikke på ka sonja sa til isak, at han even er ikke forelska i han isak, fordi at vis han er ikke det så skulle de ikke vært sammen fra starten. skjønte det var nokke galt med even fordi at han ikke svare melding fra isak, men vis du ser alle klipen om de kyssa og klina betyr ikke det at even er ikke forelska i han isak. jeg ble kvalm etter å se den slutten, klarte ikke en gang å spis det jeg har kjøpt fra rema 1000 🙁

156

Hva betyr det at klippet heter "15:15 til 01:01"
Noen forslag??

157
Seriøst?

Klippet er fra tidsperioden 15 til 01 om natten. Damn, noen må virkelig ha ting inn med teskje her

158
Klokke!

15:15 han vil at dere skal bli sammen
01:01 en sykdom kommer

159
Johanna

Det var jo så lenge de var sammen, til det skjærte seg

160

Refererer bare til klokkeslettene når klippet started og sluttet. Viser hvor mye som kan skje på kort tid, og hvor mye som kan ha forandret seg bare noen timer senere.

161
Ikke min kommentar

Tok dette fra en kommentar jeg leste her:

I utgangspunktet ikke fan av overanalysering, men navnet på episoden må da hinte til noe...?
15.15 – follow the advice of a wise man
15.51 – get ready for the rapid, but short novel
16.16 – be careful on the road
17.17 – Beware of street hoodlums
18.18 – be careful on the road
19.19 – success in business
20.02 – quarrel with another person.
20.20 – scandal in the family
21.12 – the birth of a child or a new project
21.21 – a whirlwind romance
22.22 – new acquaintance
23.23 – a dangerous relationship
23.32 – problems of health
00.00 – fulfilling every desire, thought with a pure heart
01.01 – wait for good news from the men game

162
Hva med foreldrene til Even?

Hvorfor er det Sonja som fungerer som Evens pårørende? Hvor er foreldrene hans? Hvem er det han bor med? Det er så mange løse tråder ennå... kan ikke tro at alt har vært bare spill og mani fra Evens side

163
Even's foreldre

Even er over 18 år. Altså, det kan hende at han ikke inkluderer foreldrene, og da får de ikke gjort stort pga taushetsplikten som norsk helsevesen har. Sonja har snakket med politiet selv fordi hun kjenner Even og hans sykdom. Kan være at dette har pågått i så mange år at foreldrene har "gitt opp" og overlatt ansvaret til Sonja fordi hun takler Even bedre. Virker jo som at hun har god kontroll på ham og holde tømmene.

164

Jeg har en følelse av at Even er foreldreløs

165
#teamisakogeven

vi får sikkert vite mer kommende uke - og så løser alt seg i den siste uken/episode. Det ender med at Even og Isak holder sammen. Det kan ikke bare vært manien. Følelsene er ekte. Isak må ofre noe for kjærligheten - han skal kjempe for Even. Heia Even og Isak ❤️

166
HVA FAEN FOR CLIFFHANGER SKAM ISAK + EVEN

nå som du nevner det...

167
?SPILL????

Skjønner at mange enda har en laaaaaaaaang vei å gå når det gjelder å fatte at Even er SYK! Det er ikke et "spill" - kjemien i kroppen hans gjør at virkelighetsforståelsen blir endret. Det er HELT noe annet enn å spille! På tide at folk forstår dette! Psykiske lidelser er ikke noe man VIL, eller gjør seg til med for å få gjøre som man vil her i livet. Så mye fordommer som man møter, ville det bare ikke vært verdt det, as!
Har bipolar lidelse type 2 selv, og har aldri vært så høyt oppe som det Even (som har bipolar lidelse type 1) er nå- men har møtt mange som har vært det. De spiller ikke.
I Evens verden (den parallelle virkeligheten) ER han og Isak den perfekte kjærlighetshistorien. Og er det ikke virkelig? Hvem kan egentlig si at det ikke er virkelig? Selv om det ikke kommer til å vare?
For spille, det har han ikke gjort.

168
De er sikkert på banen...

Sonja har nok snakket med dem. Sikkert slik hun fant ut at han var hos politiet, men Isak kjenner dem jo ikke så eneste som kan gi han svar er Sonja og Sonja ville jo sikkert møte Isak for å be ham holde seg unna, siden hun har kjærlighetssorg og vært gjennom dette før... lett å være litt kjip og overdrive da... er jo ikke helt det samme å være forelsket og lese koranen...

169

Sonja eier ikke Even !!
Even er fremdeles Even og ikke reduser han til en sykdom.
Dette kommer de seg gjennom og har alle muligheter til å lykkes. Det er masse god hjelp å få.
Isak er mye bedre for Even enn det Sonja er det er jeg overbevist om. Alt hun sier er ikke sant.
Isak har ett solid nettverk rundt seg nå og vennene hans tar vare på han. Isak skal ikke la seg skremme vekk nå. Det er vel det som alltid har skjedd tidligere med andre og Even sitter kun igjen med Sonja. Noe som helt tydelig ikke er bra for han. Tenk så fint og mye bedre Even kan få med Isak og hans venner.
Jeg har ikke tenkt å miste motet og er fremdeles #teamoptimist ❤

170
?"Isak er bedre for Even"?Tull.?

Du har tydeligvis ikke filla peiling på mani. Det er en livstruende tilstand! For å ta et eksempel på en reell situasjon som lett kan oppstå: En manisk person kan finne på å kjøre i feil felt i trafikken, fordi h*n er Gud og ikke kan dø uansett. Eller hive seg utfor en høy bygning fordi det virker så jævlig gøy å fly, og h*n ble jo utvalgt til å bli det eneste mennesket som kunne fly, igår.

Isak, uten kunnskap og uten å kjenne Even i dybden, er ikke "bedre for Even" akkurat nå.
Det er en tragisk situasjon for alle involverte. Og det er jævlig synd på Isak. Men det er sånn det er, og Even er nok takknemlig for å ha Sonja der, når han blir seg selv igjen. Og skamfull over sin egen framferd da han var SYK.

171
Me ⬆

Hva jeg har peiling på har du vel ikke noe grunnlag for uttale deg om eller?
Det som er mest urovekkende i ditt svar er jo at det virker som om du mener at Even bare skal ta til takke med Sonja fordi hun har passet på han så lenge. At han skal bli værende hos henne fordi dette er noe hun tilsynelatende håndterer. Skal vi bare helst stue vekk de menneskene da som ikke er helt "A4" for det er enkleste å forholde seg til?
Han skal altså måtte gi avkall på sitt kjærlighetsliv fordi diverse farlige situasjoner kan oppstå?
Det der synes jeg ikke noe om. Det virker både fordomsfylt og avvisende .
Mye dritt kan skje ja og det gjør det jo også i det virkelige liv - både med og uten diagnoser.
Det gir likevel ikke noen rett i å begrense eller stigmatisere en hel gruppe mennesker ved å nekte de å leve det livet de vil eller være glad i de menneskene de blir glad i -noe som forsåvidt gjelder både homofili eller psykisk sykdom.
Når det gjelder Isak sin kunnskap ja så kan han tilegne seg all den kunnskapen trenger og ønsker. Men mest av alt kan han være der for Even som kjæreste, venn og medmenneske og bare elske han

172
?Det mener jeg slett ikke!?

Tvert om er jeg bipolar selv og mener følelsene Even har er ekte! Jeg håper også at de finner en måte å takle det på og blir kjærester. Men AKKURAT NÅ er ikke Isak den riktige personen til å ta hånd om og hjelpe Even. Det sier seg selv. Han skjønner jo ikke en dritt, som vi i dag ser at han selv skriver til Even. Nå trenger Even at de som kjenner ham godt, både venner/familie og profesjonelle, hjelper ham til å komme ut av manien. SÅ kan han og Isak prøve å fortsette videre der de slapp.
At du ikke ser dette, gjør meg ganske sikker på at du ikke har særlig kjennskap til mani og hvordan det påvirker folk.

173
Korankunnskap

... og det at han kan koranen utenat kommer jo veldig godt med i neste sesong, når Sana er hovedperson og det handler om religion! #tenkepositivt

174
Kardemomme

???

175

Det er tull å demonisere Sonja. Hun har helt tydelig vært der for Even tidligere, som den episoden for et år siden som hun refererer til. Det er helt typisk for de med bipolar å føle at de som står nærmest prøver å kontrollere deg når du føler deg på topp (les: er manisk.) Du vil bare "være fri og leve ekte" eller hva det var Even sa, uten innblanding. Og så klart er Sonja opprørt, når hun etter å ha prøvd og få tak i Isak, blir ringt på natten og fortalt at hennes (eks-)kjæreste sprader naken rundt på Grønland. Jeg forstår godt reaksjonen hennes, selv om det ikke var veldig omtenksomt overfor Isak, som hadde null peiling.

176

Muligens tull, men ingen grunn til å snakke til Isak på den måten likevel! Så burde de heller være bekymret sammen! Alle då jo hvor fortvilet Isak var!

177

Mulig det bare er meg, men jeg skjønner at Sonja ikke er veldig keen på å vise storsinn overfor han som hooket med kjæresten hennes og ignorerte hennes forsøk på å dele viktig informasjon om Evens situasjon. Hun var opprørt, og ga uttrykk for dette. Isak er POV-karakter og det er lett å ta hans side, men her forstår jeg Sonja godt.

178

Kan godt hende hun har vært bra for Even før, og at hun prøver å hjelpe. Men det at hun sier at det Even føler og tenker ikke kan være ekte er ikke greit (ikke ovenfor Isak men i hvert fall ikke ovenfor Even!) Hun reduserer ham til å BARE være sykdommen sin, ikke en egen person!

179
Lett å fikse

Hele situasjonen kunne vært unngått med en enkel SMS: 'Even er manisk'. Blir selvfølgelig ikke like bra plott om alt løses slik. Mye mer mystisk og spennende med 'jeg må snakke med deg' i stedet for å si hva problemet er.

180
Vet ikke helt jeg

Syns Sonja virker som om hun oppriktig ønsker å såre Isak. Forståelig, for all del, men bli ikke et ørlite fnugg ok av den grunn.

Og enten så lyver hun om følelsene til Even ved å si at forelskelsen bare er en fiks manisk ide. Eller så har hun ikke særlig høye tanker om hans autonomi som menneske, uansett hvilken sykdom han har.

Hun kan jo ha blitt fartsblind etter å ha passet på ham lenge. Men jeg mistenker hun vet god at Even virlelig er forelska i Isak. Hun vil bare ikke Isak skal vite det.

181
Supergunn

?

182
Sonja tar feil

Even ER forelska i Isak. Og Even har rett: Sonja er sååå kontrollerende. Hun vil eie ham. Er helt sikker på at dette vil ordne seg. Men det ble en heftig episode i dag, akkurat sånn som jeg spådde i går. Kult også at Isak bruker Bibelens beskrivelse av menneskers verdi i mld til mora, tilsvarende det Sana sa at Islam sto for.

183

Even ER ingenting, vi vet ikke hva som skjer enda. Enten så blir de sammen til slutt, eller så har Even vært så syk i det tidsrommet denne sessongen har utspilt seg i at følelsene han har for Isak er en ekstensjon av sykdommen. Desverre.

184
James Dean

Du tar nok litt feil her, Even snakker om å være regissør i sitt eget liv, alt er et spill for han. Hvis du analyserer manuset vil du nok finne ut mer av hva som egentlig skjer her.

185
Evens følelser er ekte

Even spiller ikke med Isak. Ikke undergrav følelsene hans bare fordi dette nå kom frem. Bipolare har samme følelsesregister som de som ikke er syke, forskjellen er at det kan bli sykt intenst. Even er absolutt forelska i Isak. På ekte.
Det syns jeg kom frem i pause klippet. Isak sier dette med å ikke vil ha noe med psykisk syke å gjøre, og Even trekker seg unna med en gang. Hadde Even vært manisk der, hadde han gitt blanke faen i det Isak sa. For når du er manisk, ja da føler du deg ikke syk. Du føler det fantastisk.
Men Even reagerer, fordi Even vet han er syk. Han vet hva som kan komme - så han backer ut. Og jeg tror det var da det "klikka" og han begynte å gå inn i en manisk episode. Fordi alt ble intenst og sterkt for han.
Forelskelse kan være en trigger.

186

^dette er så sant. spot on.

187

Men vet du hva manisk betyr? han har en sykdom som gjør at han gjør veldig rare ting, kalles bipolar 1 vet det fordi faren min har bipolar 2. 2 er ikke så farlig, men 1 kan være ganske alvorlig.

188
?"Bipolar 2 er ikke så farlig?"?

Bipolar 2 er svært farlig, jo. Man har minst like dype depresjoner som de som har bipolar 1 - og det er dessverre høy dødelighet! Du har rett i at hypomani er en mindre farlig tilstand enn mani (som ingen med bipolar 2 opplever), men det er forskning som tyder på at de med bipolar 2 har gjennomgående alvorligere og hyppigere episoder med depresjon.
Med riktig medisinering kan de fleste leve godt med bipolar-diagnose. Dessverre er det ofte bivirkninger av medisinen og for endel virker heller ikke medisinene optimalt. Det er vanskelig å holde seg motivert til medisineringen hvis kiloene raser på, du føler deg avflatet og enda verre hvis en er så uheldig å ikke ha støttende personer rundt seg, rutiner og god behandling...

189
Tufs

Du bare svarer til en som nettopp har fortalt at faren har bipolar 2 at det "dessverre er høy dødelighet"?!? Medmenneskelighet hvor tok du veien....

190
?Du er heller for å bagatellisere livstruende tilstander??

Vel, jeg har bipolar type 2 lidelse selv og har opplevd å være en hårsbredd fra døden flere ganger fordi mennesker rundt meg, både i helsevesenet og utenfor (som kjenner meg godt) ikke tok tilstanden jeg var i tilstrekkelig på alvor. Er det bedre at vi rosemaler og bagatelliserer, synes du? Husk at det er flere enn personen jeg kommenterte til som leser her inne. Mange flere.

191
100% sant

selvmordsraten er mye høyere hos mennesker med type 2, da depresjonene er utrolig harde. Det er ikke noe som heter "bare type 2" eller "bare type 1", de er begge helt jævlige og de kan begge ende med død i de verste tilfellene.

192
Musikken

Alltid verdt å merke seg musikken på slutten av episoden: Det er mykje håp i teksten til Jay Z og Beyonce, berre les her: http://www.azlyrics.com/lyrics/jayz/partiiontherun.html

193
Meg, hvem ellers??

Poenget til Sonja er jo egt bare til Evenes beste, hun har sikkert vert der Isak er nå, men det gikk bedre. Isak viste jo ikke at han var syk, og nå vil hun bare ikke at han skal havne i trøbbel, tar ikke Sonja sitt parti her assa..
Men DØNN!! Det jeg sa inni meg: FY FAEN FOR NOE BULLSHIT I SATANS HELVTE!!!
Tåren til Isak da hun sa han egt ikke bar forelsket i ham, men bare var manisk?

194
Tviler på hvor ekte denne forelskelsen er

Mani er en sykelig sinnstilstand med meget høyt stemningsnivå og energinivå, noen kan være veldig seksuelt pågående og aktive, og skaffe seg mange partnere (promiskuitet).

195
EmilEng

faen jævla nørd

196
Nerd :)

Hva er negativt med å være nerd? Det å være nerd viser bare at man har peiling på noe, slik folk som ser negativt ned på andre folk ikke har 🙂

197
Hedda

Så er altså Even manisk. Men jeg tror Sonja tar feil i at Evens forelskelse skyldes manien, det var nok den forsmådde eksen i henne som sa akkurat det. Forelskelsen er nok ekte! Tror fortsatt på en lykkelig slutt for Even og Isak. Ikke gråt - to hele episoder igjen!

198
I et annet univers..

Skal man være realistisk vil Even være lagt inn mer enn to uker etter det stuntet der..

199
Kanskje....

Kan det hende at Even havner på samme avdeling på Gaustad som mora til Isak er på..?

200
Nancy

Helt enig! Sikker på at Even er forelsket i Isak, den biten handler ikke om mani. Og bipolar lidelse kan mange fint leve med, selv om det i perioder er krevende for pårørende. Så lenge det er uttalt er det mye hjelp å få. Even er forelsket i Isak, og Sonja overtolker det til å være sykdom- nå som Even endelig er ute av skapet. Og er selvfølgelig styrt av sine følelser - og ansvar- for Even. Så kan også nettopp det være en slags medisin for å holde manien/sykdommen i sjakk. Men det blir vondt for Isak fremover nå❤️

201
noen

"Behrman indicates early in his memoir that he sees himself not as a person suffering from an uncontrollable disabling illness, but as a director of the movie that is his vivid and emotionally alive life."
fant akkurat det pa den engelske wikipediasiden om "mania"
passer jo veldig bra til det even sier, om at han er regissor i sitt egen liv

202
Dansker med bipolar lidelse

Faktisk kan forelskelse udløse en manisk tilstand, hos folk med bipolar lidelse, det skete for mig da jeg fandt sammen med min kæreste for 2 år siden og har også hørt det fra et par andre.. Jeg tror også forsat på en lykkelig slutning !

203
samme her

det er en ret vild start på et forhold, men hvis forholdet kan klare det holder det for evigt!

204
sjæl ass!

for meg kan det være litt "høna eller egget" og det er uansett uendelig mye mer nyansert enn at bare fordi en er manisk og forelska samtidig er forelskelsen og følelsene ugyldige/usanne

205

?????

206
pete

OMG remember that scene when Isak says 'i decided my life would be better without mentally ill people' and even kinda looks down? that episode explains it all...

207
:)))

which scene????

208
I har vist ikke læst kommentarer

I har tydeligvis ikke læst kommentarer til de andre episoder... Der har jo ikke stået andet end analyser af, hvad Even fejler, og hvor det kommer til udtryk. Så så kloge er I nu heller ikke 😉
(Blev ellers så glad da Even roste Danmark i episoden 😀 - men så blev alt forfærdeligt derefter...)

209
Even skatten

Jeg lagde mærke til det så hurtigt - den måde Even reagerede. Jeg var utrolig overrasket over, at der ikke var andre, som opdagede det.

210

Vi var veldig mange som oppdaget det

211
What?

Håper du er ironisk nå...

212
Jeg er helt målløs

Som ei som har bipolar type 2, må jeg bare si at dette traff meg utrolig hardt. Jeg hadde min første hypomane (mildere versjon av mani) episode for litt over et år siden, og jeg sliter enda veldig mye med å forholde meg til alt jeg gjorde i den tiden. Jeg unngår å tenke på det så langt det går, for det er så ekkelt å vite at JEG har det i meg å gjøre slike ting.

Den måten SKAM her viser frem denne JÆVLIGE lidelsen er virkelig fantastisk vakker, det må jeg bare si. Jeg har sett mange filmer som liksom skal handle om bipolare mennesker, men det blir alltid "romantisert" om jeg kan si det sånn. Folk skal alltid snakke om at mange av de "flinkeste" og "viktigste" personene i historien, er bipolare o.l.; men dette gjør det VELDIG vanskelig for resten av oss som ikke får alle disse såkalt-fantastiske "evnene" når vi er "høye".

Dette her var en rå og jævlig ekte fremstilling av min lidelse. Min lidelse som jeg hater så jævlig at jeg ikke har ord. Min lidelse som kan forandre hele meg til det ugjenkjennelige, men likevel overbevise meg om at det er NÅ jeg er på topp og at jeg er best. TUSEN FØKKINGS TAKK, jeg er evig takknemlig.

Her i fra så er det mye som kan skje, og jeg gleder meg til å følge med videre. Når det kommer til det Sonja sa om at Even ikke er forelska, så er ikke det noe jeg tror på i det hele tatt. Man kan absolutt forelske seg på ekte selvom man har bipolar, enten man er nede, oppe eller midt i mellom. Greia er bare at alt føles SÅ mye mer intenst når man er oppe. Følelsene til Even er ekte, noe annet nekter jeg å tro på.

Håper de finner veien tilbake til hverandre.

213
En annen jente med bipolar2

Jeg er så enig, alt faller liksom på plass når man skjønner at Even er manisk. Synes beskrivelsen av manien i de siste klippene har vært utrolig bra, virkelig sånn at man kjenner seg igjen, med musikken og alt.

Men til alle dere som lurer på om Even er forelsket eller "bare" manisk: Det at du er manisk gjør ikke følelsene dine mindre reelle, men bare SINNSYKT mye mer intense. Forelskelsen til Even blir bare enda større og kraftigere nettopp fordi han er manisk.

(Forøvrig: all creds til skuespillerene som har gjort denne sesongen til den mest menneskelige av dem all <3 )

214
Så flot skrevet om dig selv

Tak for at dele dine tanker. Jeg er rigtigt glad for at høre, at du som kender denne lidelse, synes godt om, hvorledes den er fremstillet. Det betyder faktisk meget.
Stort kram til dig <3

215
Bipolart søsken

Feel ya <3

216
Bipolart søsken

Feel ya

217
Marg

Jeg er helt skjelven å satt ut av denne episoden. Så tusen takk for at du satt ord på følelsene mine ❤️ Jeg er selv Bipolar. Evens maniske episode er mer enn kjent. Smertelig kjent.

218
Elias

Det er så mye håp i det du beskriver, tross i at Bipolar er en jævlig sykdom. At følelsene er ekte, uansett hvilke tilstand man er i. At det "bare" er mye mer av følelsen er mulig å være med i, uten å bli kontrollerende. "Fasten your seat belts, it´s going to be a bumpy night"

219
Dr. Phelicia

Hei. Jobber i psykiatrisk avd., og synes kommentaren din er utrolig flott og trolig veldig representativ for flere med bipolar lidelse, både type 1 og 2.

220
I et parallelt univers

Er det i ikke realistisk at Isak og Evan kan ha noe særlig tid til å treffes på de siste 2 ukene.

Etter den runden til Even der bar det rett opp på Gaustad og oppholdet der tviler jeg på er under 2 uker...

Så vi får håpe de finner på en annen vei i dette universet.

221
mer vakkert enn vondt

Helt enig med deg, dette er mer vakkert enn vondt. Kudos til deg og til skaperne av SKAM! Hvis kjærlighet skal være noe verdt, må man kunne ofre noe for kjærligheten 😉 på den andre siden, er dette offeret kanskje en selvmotsigelse; Er ikke selve kjennetegnet på ekte kjærlighet at man gir, men får like mye på sikt, det at man ikke kan gjøre et regnskap, eller at regnskapet ikke kan gjøres opp før døden skiller oss ad (romeo&juliet) Dette går bra! Alle fortjener kjærlighet, for størst av alt er kjærligheten! <3

222
Takk

Takk for at du deler en så stor del av livet ditt her, kjenner eg blir ordentlig rørt av å lese det.

Syns selv at Sonja er litt for hard, hun er selvsagt streeset over situasjonen og bekymret for Even. Men kanskje hun burde vurdert å si noe til Isak allerede etter 21.21 klippet, hvor Even og Isak stikker for å bade. Da hadde kanskje situasjonen vært en helt annen.

Blir spennende å se om Even blir med på julekonsert på fredag.
P.S. herregud for en vakker og skjønn melding Isak skrev til sin mor.

223
for en fin kommentar

klem til deg <3

224
Even ❤️ Isak

Det er sikkert san som Even sa når han lagde frokost til Isak. Sonja er veldig kontrollerende for ham, og hun kan ikke vite hva han tenker og føler. Og han har aldri følt det sånn som han gjør med Isak. ❤️

225
fyf! Dette går ikke!

Wtf! Holy shit! Hvorfor? Hæ! Hva skjedde dær?? Fyf altså! Dette er en serie, dette er et skuespill, men altå nå unner jeg isak en "pokal" for "verdens" beste skuespiller!! Skam har ødelagt meg sykt!! ?Jeg vet ikke hva jeg skal si:(

226
Neiiiiineiiiineiiiiiineiiiii ??????

Fyttihælvette kan det bli verre nå fyyy fader holy jeeezez christ NEIIIIIIIII ??????Jeg er helt KNUST!!!! STAKKARS STAKKARS NYYDELIGE ISAK & EVEN ???? Hjertet mit blør for dere .... FYFAEN for en BITCH Sonja er !!!! ? Dette ble verre enn jeg trodde ... Åååh Isak..... ??? Can someone please wake me up from this fucking NIGHTMARE??!!!!??? ????????

227
.....

What the hell happened here? I feel so sorry for Isaac right now!!! It was this Sonja would talk to Isaac about. To no what is going to happen next?

228
AlfonsoE

Tell me the issue at the end. What did Sonja told to Isak?

229

She said that Even is manic. He is not in love with Isak, it's just a sick idea and that Isak should please back off.

230
ST. TRANSLATOR

Isak: What happens now?
Sonja: He's manic, that's what's happening now. He's not well. You think he's in love with you? He's not. pfft. It's just a sick idea he's having right now. Last year he memorized the Quran, because he thought that was a good idea. And he shouldn't smoke either, because he can't handle it as you might understand. So can you please just stay away?

231
ræggi

she told him that even is bipolar and that he doesn't love isak pretty much. wait a while and find the subtitles in english

232
....

That Even is manic. That if Isak thinks Evan loves him then he is wrong. And to stay away from Even

233

She said that Even is manic-depressive and that he is not in love with Isak

234
Damn

Akkurat når Isak kommer seg ut av skapet.. Skjer dette ?

235

Tror det ordner seg med ham og Even uansett, men om ikke, så er han i hvert fall ute og blitt godt tatt i mot av nære

236
Svar til Damn

Skal SKAM-red. lage en historie alle drømmer om, eller det som i utgangspunktet er virkeligheten for de fleste!?

237

Så virkeigheten for de fleste er en manisk kjæreste?

238
?Virkeligheten for de fleste...?

...Er at livet svært sjelden går på skinner.

239
Cliché

Akkurat det sangen på rulleteksten i tv-episoden sa!!! Cliché cliché et eller annet kjærlighet er mer ekte. Det er ikke klisjé.

240
Hallo?!

Det er på tide å vise at virkeligheten skal være fin også for homofile. Det var helt nydelig frem til nå.

241

Er ikke det på tide å vise at jo, livet er akkurat så fint eller så kjipt for homofile som for alle andre, men det er sjelden homofilien i seg selv har noe med saken å gjøre? Det kan vi jo fortsatt få.

242
Auuuu.....

Det blir bedre.... Og Even er forelska, han! Men må ta vare på seg selv samtidig...
Stakkars begge to.... og noen må skyndte seg å gi Isak en klem. Jonas? Eskild? Pappa? ❤️❤️❤️❤️

243

jeg trenger også en klem plis

244
RainbowJ

Suuuuuuuper Jonas hvor er du???????? isak TRENGER deg!! ???????

245

Ja nå trenger de virkelig en klem, både Isak og Even ..VIRKELIG.

246
Fette Kanakas

Mamma!

247
fyf! Dette går ikke!

Wtf! Holy shit! Hvorfor? Hæ! Hva skjedde der?? What??

248
#teamisakogeven

Vakkert og vondt. For noen dyktige skuespillere. Dette var vel ventet. Det er nok ikke så enkelt som Sonja sier da, at det ikke er ekte det Even føler. Ekte er det vel, men at det forsterkes veldig. Hun er vant til å ta vare på Even og godtar tydeligvis mye. Og selvfølgelig, nå møter de både Isak og Even veggen. Isak må ikke gi opp, han må kjempe for Even! Typisk at han forteller moren og så blir det en sånn nedtur. Nå kan han i det minste prate med vennene sine om problemene og oppsøke Even. Det må bare gå bra, ellers blir det alt for alt for trist. Nei, dette var ventet, og nå er det turen tilbake som blir spennende. Tror at Even og Isak holder sammen, gjennom vanskelighetene! Even+Isak=❤️

249
Tror det går fint... til slutt

Even tar medisinene sine, finner ut at han fortsatt er forelsket i Isak, dette hjelper Isaks relasjon til moren sin. Evenes blikk den siste tiden kam ille bare være på grunn av en manisk periode. Det nekter jeg å tro. He had me at "Halla" ❤️

250
Ikke hat på Sonja!

Hun har bare vært bekymret for den hun har elsket de siste årene, og som er veldig syk, men jeg mener hun tar helt feil når det gjelde forelskelsen. Even har kanskje fått en manisk episode av alle følelsene rundt forelskelsen, og i kombinasjon med røykinga (og kanskje slutta på medisiner) har han tiltet. Men å sammenligne Isak med pugging av koranen tror jeg er mest en ønsketenking fra hennes side. Jeg håper Even lander raskt igjen, og at Isak tar kontakt og ikke hører på Sonja og holder seg unna

251
MANISK

Selv om man er manisk, kan man ikke være forelsket på ordentlig? Noen som har peiling?? Jeg tror Even er forelsket i Isak, og at det ender godt. Hvis ikke så sier jeg til helvete med hele serien. *trist*

252
Bipolar

Iom. at Even har vist følelser for Isak selv da han ikke var manisk, så er han nok forelska på ordentlig ?

253
Ms. Wednesday

Jeg har bipolar lidelse, type 1. Jeg sitter akkurat nå og griner, fordi det gjør så vondt å se noen ha det sånn. Her har de virkelig greid å fange essensen av hvordan en mani ser ut. Det å være skikkelig, ordentlig manisk er noe av det mest skremmende man kan tenke seg, ikke bare for den som er syk, men også for de rundt, og det er faen ikke mye vakkert. Når det er sagt..
Jeg hadde en kraftig mani for noen år siden, og ble forelsket i en fyr som bodde på andre siden av landet. Vi ble kjent fordi jeg reiste frenetisk rundt i hele landet på impuls, fordi jeg var syk. Vi aldri sammen, men jeg var fremdeles forelsket i ham lenge etter jeg ble frisk. Ikke alle de intense følelsene man opplever under mani er symptomer på sykdommen, og man kan få veldig ekte følelser selv om man er syk. Det er forskjell på å få ville ideer som å skulle pugge koranen, bruke penger man ikke har på impulsive påfunn, ligge med alle som vil, eller som jeg gjorde, kjøpe 12 marsvin og tre kaniner på impuls, og på å faktisk bli ordentlig forelsket i noen. Jeg er mer bekymret for hvordan Isak kommer til å takle dette enn jeg er for at Even ikke egentlig er forelsket i Isak. Det er uansett en veldig skummel utvikling, og jeg liker det ikke i det hele tatt.

254
Absolutt

En bipolar-lidelse er ikke det samme som det som betegnes som en personlighetsforstyrrelse (borderlinere, narsisisster, sosiopater, dissosiative osv.). De bipolare har en indre personlighetsstruktur som er inntakt på tross av den psykiske lidelsen.

255
Hilsen personlighetsforstyrret

Vil nå påstå at jeg har den indre personlighetsstrukturen min inntakt på tross av personlighetsforstyrrelsen min. Pass litt på hva du sier når du åpenbart ikke vet hva du snakker om.

256
Anna

hvordan kan du nevne bordreline, dissosiative, og NARSISSISTER OG SOSIOPATER i samme setning???
_veldig_ forskjellige lidelser!

257
Borderline hilsen

Jeg vil bare hilse fra oss med borderline personlighet og si at vi også blir forelsket. Helt på ekte

258
Borderline hilsen 2

Ville bare klargjøre det ettersom vi ofte blir puttet i sosiopat båten, men folk med borderline har empati. Dessverre blir våre kanskje litt i overkant store følelser innimellom også tolket som manipulasjon selv om de er fullstendig ektefølt.

259
Absolutt

Godt poeng! Jeg har et par venner og bekjente som er diagnostisert med personlighetsforstyrrelser. De er veldig fine mennesker og jeg aldri hatt problemer med noen av dem. De er - slik jeg oppfatter dem sett utenifra - først og fremst sårbare for visse typer stress og kanskje også for å la noen komme "for nær" over tid - da trekker de seg tilbake (noen gjør det rent fysisk, mens for andre er det følelsene deres som endres eller "forsvinner" litt eller kommer i bakgrunnen for det som stresser dem). Når de har taklet stresset og fått litt tid og ro rundt seg, er de "tilbake". Og jeg vet de jeg kjenner jobber hardt for at deres problemer ikke skal ramme andre. Nå vet jeg at det selvfølgelig er mange forskjellige typer personlighetsforstyrrelser, og de arter seg på svært forskjellig vis.

260

Bi polar lidelse er ikke en personlighetsforstyrrelse.

261
Manisk forelskelse

Selvfølgelig kan man være forelsket selvom man er manisk. Det er bare at følelsene kraftig forsterkes!

262
helt forBANNA jævlig

fy faen dette var UTROLIG vondt å se på. Jeg skjelver og jeg er drit kvalm. Er selv bipolar og jeg må bare si at dette her lever opp til hvordan jeg ville likt å se det på TV.
Dette var helt forbanna jævlig, men utrolig vakkert på en smertefull måte.

263
troverdig

også bipolar - og i sjokk. så jævlig bra spilt.

264
Engeline

Der er vi to. Jeg er også bipolar, og jeg har sjelden, om noen gang, sett det å være manisk bli så bra spilt. Ekstra fint fordi vi ser det gjennom Isak.

265
Gjest

Så vakkert. Så vondt. Orker ikke se det igjen. Klarer ikke la være å se det igjen.

266
Grinern

Word.

267
FYFAAN JEG ER DØD

AAAAAH HATER DETTE!!!!

268

Bare for å prike, skulle ønskene klippet ble delt opp og ble lagt ut etter riktig tid....!

Men skjønner de må legge ut hele fordi de må ha alt til dagens episode!

269

Hadde jo ikke blitt denne magisk vakre tvkunsten i så fall.

Jeg som trodde jeg var imponert over skuespill, manus og regi før nå! Jeg bøyer meg i støvet. Kan ikke vente på resten av sesongen.

270
Dele

De kunne ha delt den i to.
1. (Formiddag) Kaffebrenneriet - sjekke inn - sex og miniburger.
2. (Kveld) Even og Isak ligger i sengen og snakker - Even får ikke sove - Even går ut naken

Hadde fortsatt vært like vakkert

271

gråter

272
ånei

dette ender ikke godt. Visste noe var galt med Even

273

Det er ikke noe galt med Even, han bare har en litt kjip sykdom.

274
Ikke gi opp!

Håper det ender godt (og har tro på det). Men det blir ikke lett underveis. Sonja tror nok på det hun sier (at Even ikke er forelska på ordentlig) men det betyr ikke at det er sant.

275
Hva er det Even sier?

Hva er det Even sier fra 08:10 til 08:30
Hører ikke noe forståelig...

276
even sier

du vet den eneste måten å ha noe uendelig er å miste det

277

? det var som venta, stakkar Isak

278
Klang

Hjelpes, det måtte jo skje noe.

279
føkkass

scheisseføkk

280

Tror jeg vet hva som skjer her,Sonja prøver å lure Isak sånn som nico gjorde med noora

281
blah

pluss at det å være manisk gjør at du nesten ikke sover as og Even sov jo ikke en drit vis du følgte med...

282
hallo

Even er åpenbart manisk ettersom han går ut naken midt på natten etter å leid en suite. Storylinen med luring og sjalue mennesker er allerede tatt opp, SKAM trenger ikke å fyre den storylinen på nytt igjen. Denne sesongen hander om psykiske lidelser, homofili og fordommer. Ikke sjalusi, vold og seksualisering som forrige sesong. Tenker jeg ihvertfall.

283

Det forklarer ikke akkurat hvorfor Even stakk avgårde naken ut i Oslo midt på natta da.

Men det er definitivt mer under overflaten her, enn det Sonja sa..

284

Even satt å pratet at dem skulle gifte seg nakne,at dem kunne gå nakne døgnet rundt. Han pratet om mye rart mens dem satt å spiste. Isak slet med å følge med i alt Even drømte om.

285
Wednesday

Å joda, det forklarer nøyaktig hvorfor Even stakk naken ut i Oslo midt på natta. Når man er manisk kan man nemlig plutselig få det for seg at man vil ha Mækkernmat, og bare strene ut uten å tenke på at man skal kle på seg. Jeg tror imidlertid ikke at følelsene hans for Isak bare er en fiks idé.

286

Det er nok sant at han er manisk. Men det trenger ikke å bety at følelsene for Isak ikke er ekte.

287
Bruno

Holy shit I don't wanna see my boii Isak crying ever ever again. Don't do this to us NRK

288

Vel, da kan jo alle de som klaget på psykisk syk-teoriene bite i det sure eplet

289

Alle visste det var noe, stress å høre på alle teoriene fremdeles

290
Lilly

Wow, disse skuespillerprestasjonene her fortjener Oskar de neste 15 aarene!

291
❤️

Uuuuff, dårlig følelse. Men håper fortsatt så innmari på de to! Det må jo gå an å få det fint sammen selv om den ene er psykisk syk. Og Even ER forelska i Isak ass.

293
Rystet

Da kom det frem, det som de fleste trodde.. at Even er manisk. Off..får helt vondt av Isak?

294
EVEN NEI!!!!!

ååånei!!! :-(( å fy faen dette er den verste episoden av skam noen sinne! å herregud hater virkelig alt som skjedde, men samtidig er det den beste episoden. fy faen ass. og isak da 🙁 huff
følte alle mulige følelser i løpet av disse 15 minuttene. fy faen å herregud
klarer ikke si noe annet
well done skam

295

Av mit hjerte.

296
Hva var det vi sa...

Også vi som kastet rundt oss med diagnoser...

For et møkkakjerring Sonja er. Det er da virkelig ikke Isak sin skyld som bare bare forelsket deg en gutt som har vist det tilbake!

297
Ikke døm Sonja

Sonja er en tenåring som har stått i en krevende pårørenderolle i flere år. Jeg skjønner godt at Even opplever henne som kontrollerende, men vi andre bør kunne rose henne for styrken og kjærligheten hun har vist. Det er ikke enkelt å være pårørende til en bipolar. Det er spesielt vanskelig fordi man ikke vil at den som er syk skal vite at det vanskelig å være sammen med dem, nettopp fordi man vil skille mellom mennesket og sykdommen. Det er krevende.

298
Møkk?

Hun er jo ikke møkkakjerring. hvis du prøvde å ta vare på noen som behøvde hjelp, men som stakk av og fikk hjelp av andre til å grave seg dypere ned, ville nok du også hatt behov for å få ut litt frustrasjon. Tipper Sonja og Isak blir venner fordi de har en felles forståelse av det å være nær noen som er psyke

299

Tror ikke de blir venner. Sonja ber Isak å holde seg unna. Tror Isak må gå rundt henne for å få være der for Even igjen.

300
Dette

Drepte meg

301
kajsa

Serr, detta blir för drygt varför måste alltid homofila framställas som psykopater..

302
Kristin

Även om Kajsa kanske inte la fram det hela på bästa måte så kan jag ha förståelse för vad hon menar. Tyvärr framställs ofta homofila som psykiskt sjuka/självmordsbenägna i film och tv, något som
selvfølgelig blir missvisande. Jag kan ibland känna att det vore fint om vi någon endaste gång kunde få se hälsosamma och "vanliga" relationer mellan sammkönade par. Samtidigt är det det ju viktigt att få se människor med psykiska sjukdommar bli representerade, något som tyvärr förekommer allt för sällan. Skådespelarna gör ett fantastiskt jobb i vart fall, och jag är väldigt glad för att få se en serie av den här sorten, som inte är rädd för att ta upp vanskliga ämnen!

303
ER DU SERR?

Jepp, hvis du tror bipolar= psykopat, så er det på høy tid at psykiske lidelser ble tatt opp i en serie, slik at folk får mer kunnskap om dette.

304
Altså...

Å ha bipolar lidelse kan jo ikke sammenlignes med å være psykopat, er jo heilt forskjellige ting! Og det kan bli Even og Isak på tross av det ??☺️

305
Nei! Even er IKKE psykopat. Skjerpings!

Even er ikke psykopat. Han har en bipolar lidelse, som nå har gått over i manisk fase. Dette er ikke noe han styrer selv.
Fikk virkelig vondt av både Isak og Even, nå.
Virkelig, virkelig vondt. Blir spennende å se hvordan SKAM følger dette videre de to neste ukene. Med ett kom Romeo & Juliet tett på igjen...

306
Titti

Even er ikke psykopat.

307
Psykopat?

Kanskje ikke, men har psykopatiske og manipulerende trekk: "Psykopati er en personlighetsforstyrrelse kjennetegnet av affektive, mellommenneskelige og atferdsmessige symptomer[1]. Disse symptomene inkluderer egosentrert tankegang, manipulerende atferd, overfladisk følelsesliv, manglende empati og ansvarsfølelse, dårlig atferdskontroll m.m" (Wikipedia)

308

Han er på ingen måte psykopat, heller ikke manipulerende. Kilden din stemmer heller ikke. Psykopati er ikke en egen diagnose. Mange er som er veldig bastante uten å vite hva de snakker om må jeg si.

309
Eh.nei.

Han er manisk. Dvs. bipolar. Under mani kan man ikke styre seg, og er kongen på haugen og gjøre masse syke ting uten å ta hensyn til omgivelsene. Det er mani, ikke psykopatiske trekk!

310
Åneeei ?

Dette er verre, mye verre enn noe jeg hadde forestilt meg. Er det mulig å se noe lys i tunnelen her? En eller annen...Hulk, hulk, hulk ?? ....også Sonja da. Hurpe!

311

Det er jo ikke en homofil som blir fremstilt som psykopat, men Even som er manisk.

312
marthe

Den satt, Zoe. Well said

313

Alltid? Hverken Isak eller Eskild framstilles på den måten. Ville heller ikke brukt ordet "psykopat" om Even heller, det er stor forskjell på det og å være psykisk syk - alle kan bli det, uansett legning. Lite gjennomtenkt kommentar

314
Herregud

Har en far som er bipolar. Når jeg ser Even i det klippet her, og det forvirra og noe såra uttrykket til Isak så treffer det meg hardt. Håper virkelig ikke det ender sånn som det her. Og PS Sonja, di hurpe!

315

Heldigvis er det to episoder igjen. Det er ikke slutt enda. Men fy f#%* så vondt. Sikker på at følelsene til Even er ekte. Men hvis dette skal gå må de virkelig kjempe for kjærligheten!

316
Mye å fikse på to episoder...

Det kan ikke ende sånn. Skam er for ungdommer, og blant oss som ser er det helt sikkert noen med mani eller andre utfordringer. Vi er verdt å elske. Husk det! Det vi sliter med definerer oss ikke. Jeg har fortsatt trua på kjærligheten til I og E ?

317
Mye har skjedd de forrige 2 ukene,

Og mye kan skje de neste to.. ? håper ikke at det blir like stille som etter pauseuka selv om Even er nede.

318
Skjønte det....

dessverre 🙁

319
Marianne

Ok. Rett til barskapet nå....

Fuck me dette var tøft.

320
Kaja

Jeg håper det finnes en isak og en even et sted i universet der dette ikke skjedde....

321
Maja

Uff. Jeg visste det måtte komme, men det gjør ikke noe mindre vondt av den grunn. Jeg har jo blitt så utrolig forelsket i disse guttene. Så det er altså slik det kjennes når hjertet blir revet ut av brystet på en.

322

trodde han skulle dø jeg

323
Har venta på akkurat sånn støkk

Fik frempek i bassenget
Even: Trodde du jeg hadde dævva nå?
Isak: Jeg ble så redd, mann.
Da spøkte de. Ikke spøk nå.

324

gjorde jeg også i begynnelsen, fyfaen så redd jeg var for even. har merka lenge at han har vært manisk/hypomanisk og nå trodde jeg seriøst det skulle skje en ulykke eller noe.

325

Jeg var sikker på at han kom til å hoppe fra balkongen eller noe sånt. Har også merket at Even har vært syk. Jobber selv med psykisk syke mennesker, så dette kom ikke som noe sjokk.

326
Trist

JEG GRÅTER!!!!!!

327
AU!!

Det gjorde så vondt i hjertet at jeg tror jeg aldri kommer over det! Auauauauauauauau! Gå å legge seg i fosterstilling og gjenta: dette er bare en tv-serie, dette er bare en tv-serie, dette er barne en tv-serie.....

328
Det er ikke bare en tvserie

Det er SKAM <3

329
Bare du kan føle det du føler

Isak - ikke hør på Sonja, ikke hold deg unna. Bare Even kan vite hva han føler for deg.

330
#teamisakogeven

Ja, tror Even er forelsket i Isak. Følelsene er ekte, selv om han er manisk. Dette ordner seg nok. Vi kan ikke få en dårlig ende på denne kjærlighetshistorien, ikke med denne nedturen. Nå blir vel historien å handle om Isaks fordommer mot psykisk syke. Og han forsoner seg med det. Even og Isak fikser dette sammen. Han skal kjempe for kjærlighet i 2016. Even+Isak=❤️

331
Rebecca

I knew it. Stakkars Isak. Fader altså..

332

oops! i just stepped on on something sharp- OH! it's one of THE MILLION PIECES OF MY HEART THAT IS BROKEN ON THE FLOOR!!

333

Herreminhatt for eit klipp. Stakkars Isak som først tør å stå fram for mora si for så å ende opp med å bli fortalt av Sonja at han har vore med å gjere livet til kjærasten sin verre. Eg græt litt i kveld, ass.

334
Stine

Da er bipolarteorien confirmed, men det trenger ikke bety at Even bare har et innfall. Han kan være både manisk og forelska i Isak. Håper det!

335
Sonja den onde !!!!!

Jeg ble så glad, men hva skjedde nå???
Stakkars Isak og Even.
Sonja er kontrollerende . Drittdame !!!!

336
Pårørende

Som samboer med en med bipolar lidelse, må jeg si at det er veldig vanskelig å skulle hjelpe uten å bli oppfattet som kontrollerende. I noen tilfeller må man faktisk være litt kontrollerende også, noe som gjerne blir satt pris på i ettertid. Men det er en vanskelig balansegang det der.

337

Husk at Sonja har vært kjæresten til Even i flere år. For alt vi vet er hun like forelska i ham som Isak er. Hvis hun har følt at ting har gått bra mellom dem før Isak kom inn i bildet, så er det helt naturlig at hun er sint og såra og redd, og sikkert nokså sjalu. Ja, hun fremstår som ganske kontrollerende, men vi ser jo ingenting fra hennes perspektiv. Det kan godt hende at hun bare har gode hensikter og helt oppriktig tror at Even ikke er interessert i Isak. (VI vet jo at han er det, men Sonja har jo aldri sett dem alene sammen. Kanskje det er lettere for henne å tro at dette er et innfall Even har fordi han er syk, enn å tro at han ikke har følelser for henne mer...)

338
Wikipedia sier:

Mani er en sykelig sinnstilstand med meget høyt stemningsnivå og energinivå, som oftest kommer i perioder som varer i uker eller måneder. Den maniske kan bruke penger som han/hun ikke har, kjøpe dyre ting og inngå kontrakter og avtaler som er urealistiske. Mange setter i gang med en rekke prosjekter som vanskelig lar seg gjennomføre. De føler seg uovervinnelige og hemningsløse. Ofte kan maniske personer være irritable ved motgang, og noen ganger aggressive. Noen kan være veldig seksuelt pågående og aktive, og skaffe seg mange partnere (promiskuitet). De sover ofte lite, gjerne 3-4 timer i døgnet. Vedkommende skjønner ofte ikke selv at han/hun er syk. Manien vil mange ganger utvikle seg til en psykose, hvor den syke mister fullstendig grepet på virkeligheten. Mani kan være en svært stor belastning for den som rammes og deres pårørende, men innebærer også sterke positive følelser og opplevelser. Når den maniske episoden nærmer seg slutten melder angeren og selvkritikken seg, og mange går direkte over i en dyp depresjon.

Til å begynne med er det ofte ikke andre enn nær familie som oppdager at vedkommende er i ferd med å gå inn i en manisk episode, men etter hvert som sykdommen utvikler seg blir det tydelig for alle.

339

..og her gikk han i psykose. Dette her har jeg selv opplevd med en kjæreste. Han kunne godt finne på sånne ting.

340

Ikke nødvendigvis psykose det her.

341
Dansker

Hyldest til Danmark - Yay 😀
Men nøj hvor jeg stortuder nu ? Så lykkelig de kunne være også ulykkelig til sidst 🙁 Er så ked af det på Isaks vegne ?❤️

342
Usj...

Syns dette var ubehagelig. Rett og slett. Klump i magen hele veien...

343

Her også. Hjertebank og heftig skjelving. Endte i tårer. Knust.

344

Enig. Helt fra Even sa at de skulle ta inn på hotell, så hadde jeg en sterk følelse av at dette ikke kom til å ende bra.

345
Måka

Samma her. Jeg la inn en snus, kravla under dyna med bikkja, tok på headphones og forberedte meg på nedturen. Hotell, liksom.

Jeg var jo forberedt på dette. Jeg har sett hinta. Men jeg hadde forberedt meg på en vond samtale, ikke på hvor grusomt det skulle være å se det spille seg ut. Ikke på å se isak bli mer og mer ukomfortabel og engstelig, og even dårligere og dårligere på å se andre enn seg selv. Og jeg ser at det er bra tv-håndverk. Virkelig. Men. Likevel.

Nrk har lagd den korteste sesongen hittill. Ti episoder får vi. Vi har nådd endgame. Og de har behandla isaks utkommingsprosess så innmari bra. Og så kommer dette digre temaet inn med full styrke når det bare er to uker igjen av hele sesongen! Har de tid til å behandle dette like bra?

Og jeg vet ikke om jeg egentlig syns det var noen god vurdering å ta dette i denne sesongen. Var det ikke nok med isaks vansker med familien og selvaksepten? Kunne de ikke ha via en hel sesong til dette temaet istedenfor, - kunne de ikke latt tilsynelatende stabile Jonas bli sammen med noen med bipolar1 istedenfor? Og la isak med sine pårørendeerfaringer vært der for ham? Jeg sier ikke at det er urealistisk at noen får i både pose, ryggsekk og koffert, men jeg skulle ønske det ble gitt mer enn ti episoder.

Jeg er veldig, veldig lei meg.
Det kjennes som om noe er ødelagt på en sånn måte at det ikke kan bli bra igjen.

Klart jeg håper de drar det i land. Klart jeg håper at de klarer å løse dette på en god måte.
Men akkurat nå gjør det for vondt.

Og til slutt:
Vi som har bipolare kjærester har også fine liv. Og fine kjærester.
Og vær så snill. La meg få beholde den eneste bifile karakteren jeg har sett på norsk tv. Vær så snill. Det høres sikkert dust ut, men det har betydd ganske mye for meg.

346
#teamtruelove

Siden hvert klipp til nå har vært et perfekt utsøkt puslespill MÅ jeg bare prøve å stole på at de siste episodene følger samme høye standard. Tror de gjør det. Men vanskelig å føle den troa når det ser så mørkt ut.

347
Til Måka

Åhhhh.... jeg er så enig ? Vær så snill å la oss beholde disse! Det betyr så enormt mye for veldig mange av oss. Tenk å være så knust

348

skriver alltid så bra kommentarer.

Det føles som om alt isak har bygd opp gjennom høsten ble revet ned på 10 minutter. Og selvfølgelig har man ingen garantier mot at sånn som dette kan skje i virkeligheten, men når man lager tv så har man tross alt muligheten til å velge.

Jeg er også skeptisk til hvordan dette skal bli behandla på en god måte. Synes, som deg, at vi hadde nok store temaer for én sesong før dette skjedde.

Hadde et håp om at det at Even har bipolar skulle bli en vanskelig samtale med Isak, kanskje noen dagers angst og separasjon før Isak innså hvor glad han er i Even. For å understreke at psykisk sykdom ikke er verdens undergang.

Jeg sitter litt med den følelsen nå, selv om jeg selv som psykisk syk jo vet at det ikke er sånn.

Får prøve å gjøre noe ekstra hyggelig denne helga, tror jeg. 🙂

349
Måka

Forresten. Nå som det har gått noen timer, jeg har roa meg og sett klippet to ganger til. Selv om det fortsatt gjorde vondt ser det jo annerledes ut når man vet hva som skal skje.

Jeg synes meldinga isak skrev til mora si var helt nydelig. Og det viser jo faktisk det jeg har hatt følelsen av hele tida. At han har mye omsorg for henne, og at han har holdt seg unna henne ikke først og fremst fordi hun er sjuk, men fordi hennes religiøsitet gjorde det vanskelig for ham som skeiv, og fordi han var redd for at hans legning ville trigge hennes psjukdom. Jeg legger merke til at hun ikke svarer. Det gjør egentlig litt vondt. Men jeg er glad for at det ikke kom en kjip sms fra mamma på slutten av klippet. Kanskje hun snakker med faren hans i stedet. Kanskje hun, delvis i motsetning til han tenker før hun svarer. Kanskje alt blir riktig.

Selv om jeg synes det hadde vært fint om isak fikk verdens mest stabile kjæreste, kan det hende han er bedre rusta til å være kjæreste med en bipolar fyr enn mange andre ville vært. Han kan dette. Han gikk rett i krisehånteringmodus, takla det bra, og det var jo først når sonja kom og fikk forelskelsen til å virke som en fiks idé at han knakk.

Og så syns jeg egentlig at de viste én ting veldig fint i den fæle scena med sonja. Hvor lett man kan blande sammen psykdommen og ting som ikke har noe med den å gjøre. Vet jeg har gjort det selv noen ganger, men heldigvis blitt gjort obs på det. Og i motsetning til sonja er jeg er ikke et sekund i tvil på at even elsker isak med både kroppen og sjela.

350
blind av kjærlighet

mange kaller sonja bitch. ville ikke akkurat kalt henne det da... ja det er ikke isak sin skyld for at han trodde even likte han (som han kanskje gjør, hvem vet), men sonja vil jo bare hjelpe. hun kjenner Even godt, "for godt".
huff, alt jeg kan tenke på er hva som skjer nå. Isak har jo announca at even er kjæresten hans for alle de som står nærmest han. familien skulle jo møte han neste uke også.. blind av kjærlighet ass. uffameg. stakkars isak, hva skal han gjøre nå a? :((

351
Svar til blind av kjærlighet

Hvorfor bitcher så mange Sonja, fordi dere kjenner henne? Her synser folk om hva som er rett og galt, finner syndebukker, finn flere

352
Tina

Dette er jo helt crazybananas!

Jeg har en god stund trodd han var manisk. Pappa er bipolar, og han blir som Even når han er manisk. Men kjærlighet er skjeldent et resultat av sykdom. Vil si maniske perioder kan bli utløst av forelskelse. Så det Sonja sier er bare bull! Skulle ønske Isak dreit litt mer i hva Sonja sier og heller blir med til politikammeret så han viser Even at han støtter han og er glad i han tross dette.

Tror Isak vi finne støtte i kollektivet og kanskje sin far nå.

Nå må Isak kjempe for å ta et annet valg enn det hans far tok.

353
Auuuu.....

Ja! Even er jo fortsatt Even... men tipper Isak foreløpig tror på Sonja. Ikke bra.
Kjærligheten vinner til slutt❤️❤️