Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

935 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
Stakars Isak

Syntes skikkelig synd på Isak. Håper Even og Isak ender opp sammen ?

2
Christopher

Nå håper jeg Isak får seg en ordentlig kjæreste en som ikke er psykisk syk!

3
nå var du stygg Christopher

en av mine nærmeste sliter veldig psykisk,men har vert gift i over 30 år for det, selvom man er syk så er man ikke sykdommen sin, og de fortjener like mye kjærlighet som alle andre og de er like mye VERDT og fortjener alt godt i livet sitt <3

4
Troll

Dere, troll finnes overalt, dessverre også her i dette nydelige skam forum❤❤ Seff mener de ikke det de skriver! De vil bare ha de reaksjonene dere kommer med nå!

5
Hvad??

Hvad? En ordentlig kæreste? Forestille dig at Even ikke var psykisk syg og i stedet var fysisk syg. Kan du forstå hvorfor det lyder så forfærdelig når du siger det? Det er næsten som at sige ”Nu håber jeg Isak får sig en ordentlig kæreste som ikke har kræft”!! Det skal være svært hvis de prøver at være sammen, men hvis de elsker hinanden er en psykisk sygdom ikke et grund at slår op overhovedet og det er selvfølgelig ikke uordentlig!

6
Nei herregud da

Så tragisk å si. Hvis (og jeg tror) Even genuint elsker Isak og vi alle vet at Isak elsker Even, hva i all verden er kjærlighet i dag om man bare skal gå fra og gi opp bare fordi det blir vanskelig?? Sånn helt seriøst? Er alle i 2016 quitters før de har prøvd, i det hele tatt snakket sammen om hva f det er som foregår!? Altså, ekte, lidenskapelig kjærlighet er mer enn kun å holde sammen når alt er en rosa sky, for å si det sånn. Man kjemper for hverandre, man gir det et forsøk, man er tålmodige med hverandre, men viktigst av alt man kommuniserer! Her mellom Isak og Even er det enormt stor mangel på kommunikasjon.

7
Halla

Enig med deg, "Nei herregud da"! Vis oss hvordan dette kan løses - at man ikke gir opp kjærligheten! Vi trenger happy ending ❤️ Even+Isak=❤️

8
Helt enig med Christopher

Dropp even! Even er ikke isak sitt problem.

9
Tenke seg om litt

Til du som er enig med Christopher, Even er ikke et problem, han er et menneske.

10
Jeesus

Skjønner ikke en gang hvordan du kan si noe sånt. Det er helt bak mål å påstå at det bare er friske mennesker som er verdt din tid og kjærlighet. Bare fordi noen er syke så betyr ikke det at de ikke har mye kjærlighet å gi. Selvfølgelig er det tungt å være med noen som er syke, men det er ikke umulig.

Hvis man kan tro på at mora til Isak mener det når hun sier hun elsker han, hvordan kan man da også påstå at det Even føler er fake? Det er en grunn til at de to står som paralleller til hverandre!

Jeg er selv syk og jeg sliter med tanker om at ingen kommer til å bli glad i meg eller takle meg, men for helvete vi er da verdt noe vi også! Det trengs bare den ène personen som er villig til å ofre noe for kjærligheten. Og i sånne her tilfeller så går den ofringen ut på å godta at dette vil bli et forhold som til tider kan være ustabilt og kjipt. Men livet er ikke enkelt uansett, så hvorfor ikke?

11
Pissprat

Hallo? Man skal ikke være sammen med noen som ikke tar ansvar for sykdommen sin med å ta medisiner og holde seg så frisk som mulig!
Alt for mange folk som sliter psykisk bruker det som en unnskyldning for å være ansvarsløse og legge alt for mye over på andre!!!!!

12
Medisiner?

Vi vet vel ingenting om hvorvidt Even tar medisiner eller ikke??

13
Bipolar

Han tar garantert ikke medisiner om han er manisk... mulig han har tatt, men sluttet nylig da...

14
Helt enig med pissprat her

Et godt forhold forutsetter at begge tar ansvar og ofrer noe for kjærligheten. Den friske part må tåle at livet ikke blir plankekjøring, og den syke må akseptere behandling og medisinering.

Det pissprat skriver er at det i mange tilfeller blir slik at den syke part motsetter seg behandling og krever at den friske part bare må akseptere at det er sånn hen er.

Dette har jeg selv opplevd, det er ufattelig selvutslettende å leve livet sitt diktert av en annen persons sykdom.

15
DET er pissprat

Når noen er MANISK så tenker de ikke klart, slutter de da på medisiner fordi de tror alt er topp, så kan du likevel ikke legge all skylden på dem?? De er jo inni en ganske alvorlig episode med vrangforestillinger og de tenker ikke klart! Det er en SYKDOM, og det er ikke noe en har bedt om.
Og dessuten, på hvilken måte har noen som helst lagt ansvaret på Isak? Sånn som jeg ser det har Even prøvd å skjerme Isak for hele greia, ved å ikke være ærlig å si det som det er, og ved å holde seg unna han for en periode.
De som er maniske kan jo ikke styre handlingsmønsteret sitt som en frisk person kan. De blir faktisk kontrollert av hjernen sin, i stedet for at de "kontrollerer" seg selv.
Ting er ikke bare svart/hvitt! Even, eller andre syke mennesker, kan ikke noe for at det er sånn som de er. Og når man er syk kan man heller ikke alltid for at man gjør det man gjør. Det virker kanskje egoistisk for utenforstående men PRØV å se ting fra flere sider da.

16
Ærlig talt

Å ikke ville ta medisiner når man er bipolar er jo en del av sykdommen! Man føler seg bra så man tror ikke man trenger, eller vil ikke ta de fordi det føles som noe tull akkurat da. Det handler ikke om at jeg ikke tar ansvar for sykdommen, eller bruker det som en "unnskyldning for å være ansvarsløs."

Det er en del av et sykdomsbilde både å være ansvarsløs og ikke ville ta medisiner i mansik fase.

Jeg er bipolar, og når jeg begynner å bli manisk vil ikke jeg ta medisinene mine. Det du mener da, er at ingen skal være sammen med meg? Jeg har da masse fine ting ved meg! Det er det jeg har mest av. Sykdommen er jo bare i perioder. Så hvis du tror at det ikke er verdt å være sammen med en person hvis den ikke tar medisinene sine i perioder, tar du feil. Jeg har hatt flere fine forhold, og før eller siden kommer jeg til å finne den personen jeg vil dele livet mitt med. Men hadde det vært opp til deg kommer jeg til å være uten kjæreste og kjærlighet resten av livet. fordi jeg i perioder ikke tar medisinene mine.

Hilsen kreativ, omsorgsfull jente, men med en bipolar lidelse.

17

Heller en psykisk syk kjæreste enn en såkalt "ordentlig" kjæreste som mangler empati... At du kan skrive noe sånt?!

18
ordentlig

Fast psykisk sjukdom betyder INTE att man inte kan ha ett förhållande.

I såna fall skulle jag inte vara värd att älska - men det är jag.

19
Svensken

Sammma här.

20
Hopp

Känner mig helt hjärtekrossad. Alla misstänkte att det var något som inte stämde med Evens intresse för Isak, uppblandat med ett märkligt beteendemönster och händelseförlopp.

Jag hoppades så mycket på att Even och Isak var kära i varandra, och att den här serien skulle vara annorlunda än andra skildringar av homosexualitet.

Samtidigt förstår jag. Skam visar kärlek här - mellan Isak, hans vänner och hans föräldrar, och de accepterar honom som han är.

21

Skam viser STERK kjærlighet mellom Isak og Even også. Dette er tøft. Og det blir en hard prosess. Men det de har sammen er ekte. Ekte kjærlighet er ikke som på film. Det kan være jævlig og tøft og vanskelig. Men også så fantastisk. Hvis begge er villig til å jobbe for det. Hvis (når) de finner sammen igjen nå, vil Isak og Even ha en forståelse for hverandre og et samhold som kan gi dem begge styrke og en dyp kjærlighet som har blitt testet og kommet sterkere ut på den andre siden. Det blir ikke et enkelt forhold (sykdom er noe dritt) men det er deres, og ekte, og viktig, og de han ha det bra sammen og elske hverandre.

22
Enig med deg

Etter fredagens episode spilte de Part ll ( on the run) av Jay-z og hvis man sjekker teksten ( who wants that perfect love story anyway (...) I don't care I'll never give it up (...) without you I got nothing to loose. ) mener jeg at den sier sitt om kjærligheten mellom Isak og Even❤️

23
Reaksjonært

Kjærlighet mellom Isak og foreldrene og vennene hans er fint, ja. Jeg håper bare ikke moralen her viser seg å være kjærester kommer og går, men familien består. Og det vil nok være en mindre prøvelse for moren til Isak framover å fullt ut leve opp til meldingen sin hvis Isak er singel. Det å fullt ut anerkjenne homofil kjærlighet er vanskeligere enn å akseptere at en du er veldig glad i, ditt eget barn, har homofil legning. Jeg kommer fra en streng kristen familie der det er her problemene begynte, når kjærligheten meldte seg. De tror den kjærligheten er litt syk, kunne vært helbredet. Jeg er derfor så sjukt lei meg for vendingen SKAM tok i går. Forelskelsen deres har vært en så stor del av historien her. Følelsene har vært framstilt så ekte, kjemien så sterk. Det har vært så fint. Nå blir det så sårbart for å bli degradert. Æsj, jeg begynner å grine. Jeg ønsker meg mer enn noen annen julegave at dette kjærlighetsforholdet bygges opp disse to siste episodene på en sånn måte at det ikke hersker tvil om at både Isak og Even er autonome mennesker som føler det de føler for hverandre, at SKAM ikke gir noe som kan gi folk vann på mølla til å pirke bort i homofil kjærlighet, "vi så jo hvordan det gikk i SKAM". Vær så snill liksom å ikke la moralen bare bli at Isak og moren fant tilbake til hverandre fordi Isak har vokst og klarer å bygge bro til mennesker. Det ville være så fint om prøvelsen er litt større: anerkjenne og elske Isak fullt ut gjennom også å tro på og glede seg over hans kjæresteforhold. Isak og Even <3

24
Halla

Enig med deg "Reaksjonært". Er selv kristen og denne serien har faktisk hjulpet mye. Det kan ikke bli annet enn happy ending. Heier på Even og Isak ❤️

25
Maria

Dette var mye av grunnen til at jeg mener det var feil å inkludere mentale lidelser i en sesong som skulle handle om homofil kjærlighet. Altså.. homofober tror jo fra før at homofile er psykisk syke, så hvorfor gi mer flammer på bålet? Skam redaksjonen har totalt bommet her. Det var unøvendig å blande homofil kjærlighet med mentale lidelser, spesielt en så tung lidelse som bipolar. Hvorfor kunne det ikke vært en litt "lettere" ldielse, slik som angst eller depresjon, som mange homofile faktisk sliter med? Hvor mange unge homofile sliter med en bipolar lidelse? Jeg er også enig med deg at det er mye lettere for moren til Isak å akseptere han nå som han er singel, så det passet utrolig bra at Even fikk en manisk episode nå. Nei huff.. denne utviklingen liker jeg ikke. Det skulle handle om homofil kjærlighet, men det er jo ikke tilfellet. De ødelegger ganske mye for homokampen her, dessverre.

26
Cornflower

AMEN dear friend:-)

27

Der har jo vært et tema siden sesong 1 at Isak har et vanskelig forhold til familien. Trodde/ville du virkelig at de skulle la det ligge? At det ikke er viktig - spesielt for Isak? Skam er en serie som klarer å ta opp flere vanskelige tema på en gang. Det at familien er viktig for Isak gjør ikke kjærligheten mellom Isak og Even mindre viktig. Det at de må forholde seg til problemer og verden rundt dem gjør kjærligheten mellom dem mer ekte! De vil ikke få en kjærlighet "som på film", men de kan (kanskje) få en ekte kjærlighet mellom virkelige, kompliserte, hele mennesker. Det er mye mer verdt.

28
Reaksjonært

Poenget mitt er ikke at temaet Isak og familien hans ikke er passende i denne sesongen. Snarere tvert imot, egentlig. Poenget mitt er at det lange skrittet Skam har tatt i homokampen i denne sesongen, er jeg redd kan ha blitt gått noe tilbake etter 15.15-01.01. Og hvis Isaks forhold til både far og mor blir bedre, samtidig med at de også blir kjent med Even og anerkjenner at han og Isak er sammen, ville den familiære gjenforeningen bare vært sterkere, finere og veien dit kanskje tøffere.

Så det er ikke snakk om å bare ville ha rosenrød kjærlighet mellom I og E. Det synes jeg ikke akkurat den har vært heller. Det har vært en god del angst inniblant lykken, som i virkelighetens forelskelser.

29
Godt skrevet

Jeg kunne ikke vært mer enig. Det er et minefelt de har begitt seg ut i. Homofili og psykisk syk i samme sesong. Hvis det ender med noe annet enn ekte kjærlighet mellom isak og even har de spent ben under homokampen.

30
Melis

Jeg skjønner ikke hvordan du kan mene at det spenner ben under homokampen "godt skrevet"? SKAM viser jo klart og tydelig at Isak, en helt gjennomsnittlig, kjekk fyr som alle kjenner igjen kan være homo, og ha det helt fint med det. At man kan være manisk og homo betyr jo ikke at homofili er en psykisk sykdom? Det tror jeg det er få som tenker, og jeg tenker det er fint også å vise at kjærlighet er kjærlighet på godt og vondt, uavhengig av kjønn.

31
Hopp

Åh nej gråt inte 🙁
Vi vet inte vad Even känner, det är bara han som vet det. Det finns hopp!

Ville poängtera att kärleken mellan Isak och hans familj och vänner är så himla viktig för honom.
Klem <3

32
Wednesday

Jeg tror ikke Evens interesse for Isak bare er en syk idé og et resultat av manien hans, fordi det ikke later til å være budskapet i denne sesongen. Hvis det viser seg at Even har vært manisk hele tiden, og at han kommer til å miste interessen når han blir frisk, kommuniserer de at psykisk sykdom ikke er forenelig med ekte forelskelse, og at det ikke ender godt om man involverer seg med psykisk syke mennesker. Det vil bidra til å styrke stigmaet fremfor bryte det ned, og noe sier meg at Julie Andems mål er det stikk motsatte her. Det er som vondt å se på at det er til å grine av, men jeg tror det kommer til å ende godt, uansett.

33
Isak, vær stærk og hjælp Even

Isak må hjælpe Even, så får du sååå meget kærlighed tilbage.
I må hjælpe hinanden. Ik gi op og vær svag, Isak, men kæmp for kærligheden og hjælp en, der trænger til dig.

34
Elsker skam!!!

Stakkars❤️

35
Ingen kvikk fix

Du må brette opp ermene og stå i dritten for Even sin skyld, for kjærlighetens skyld.

36

Jeg kom til å tenke på hvor lenge de egentlig har kjent hverandre. Hvor tid de har tilbrakt sammen og ikke minst hvor lenge de har vært sammen i en periode hvor Even var i en stabil tilstand. Det er ganske få ganger, kanskje bare 3 ganger. Skjønner at Isak føler at han ikke kjenner Even engang og han har 0 ansvar for Even. I tillegg er han bare 17 år, med store problemer selv og uten noe informasjon om sykdommen. Selv om det kanskje er veldig slemt å si vil jeg kunne ønske at Isak fant seg en ny, sterk gutt som var i en veldig sikker posisjon. En som kunne hjulpet Isak gjennom sin vanskelige periode. Isak er en person som ikke er sikker på seg selv engang og enda har en lang vei å gå og han kan dermed ikke hjelpe en i samme situasjon. Det blir som en blind person skulle ledet en annen blind person. Jeg vil nesten påstå at det er bedre for Even også i det lange løp å bli behandlet av mennesker som kjenner sykdommen og som kan ta riktige og overveide avgjørelser. Kanskje i et parallelt univers hadde de funket bra sammen, men i dette universet er Isak for skjør til å kunne hjelpe 🙁

37
Tullball

Isak skylder ikke Even noe som helst. Det er hans valg om han tar det eller ikke, og ingen av oss har rett til å dømme han samme hva han velger!

38

Han må ingenting. Han kan, hvis han vil. Kanskje er det han som beviser at Noora tar feil, at det faktisk er de som er villige til å ofre for kjærligheten i 2016. Men han er ikke der enda. Nå er han redd og ukomfortabel. Kanskje kan julekonserten på fredag være med på å dytte ham i riktig retning om han har en fin opplevelse med moren sin.

39

Han må ingenting. Men jeg tror han vil, og velger å kjempe for seg selv og Even.

40
?❤️

Jeg elsker Isak ?❤️

41
Voksne dama..

..sitter her og feller tårer for morskjærligheten. ❤️

42
ForGammelForSkam

Ditto ❤

43
Gråter litt nå

Kjære tid.... dette er følelsesladet også rørende ❤️En litt grå dag idag, og denne nedturen visste vi ville komme. Nå er ert bare å reise seg opp igjen med god støtte fra venner og ikke minst familie ❤️❤️

44
ffwl

Samma her. Jeg virkelig savner min mor nå ...

45
Snuppa

Jeg også. Var veldig rystet i går, men nå måtte jeg gråte av morens sterke melding. Og jeg kunne vært hans bestemor...

46
Mamma

❤️

47
Farmor

Sånn skal en mamma svare.

48
Striaght acting / Straight looking

Jeg er det man kaller straight acting, straight looking
Jeg trengte ikke å fortelle moren min noe, hun sa til meg at hun ønsket seg en svigerdatter, men om jeg ikke kunne gi henne det så ville hun veldig gjerne ha en kjekk svigersønn i stedet.

49

Den meldingen fra moren <3

50

Det er jo nå Even trenger deg mest, og det verste er å "slutt å meld meg", da blir det ikke bedre.

51

Hør her grine unger, det er skuespill?? Ikke noe av det her er ekte.. Så det er vel ikke Isak som velger hva han skal gjøre?? Tror det er manus.

52

tror vi alle vet det, h*n sier bare meningen sin, trenger ikke begynne med det der, lol. uansett kanskje h*n synes det var teit av de som skriver manuset at skulle han skrive det til even, betyr ikke at h*n tenkte at alt dette er ekte herregud

53
Yoda

Innlevelsesevne, hørt om det?

54
Isak skylder ikke Even noe som helst

Og ingen har rett til å dømme Isak samme hva han velger.

55
ingen dømmer vel isak her ?

men mange synes også synd på even, og det er også mange som ikke ser hvor vondt dette faktisk er for even også

56

Jeg og mange med meg synes fryktelig synd på Even men akkurat nå er det ikke Isaks jobb å ta vare på ham tenker jeg.

57
❤️

Det er forskjell på å ta vare på og være der. Men ingen tvil om at Isak nå er i villrede og at det enkleste da, særlig etter Sonjas kommentar, er en fullstendig shut down. Så får vi se hvordan dette utarter seg når den maniske/depressive perioden er over. Men andem har nok et mål med dette, og det er neppe å avslutte sesongen med at bipolar=håpløshet

58
Hmmm

Men det er jo ikke helt lett for Isak. Han vet jo ikke hva som foregår med Even og vet bare hva Sonja har sagt. Er jo ikke lett for Isak å være støttende med det han ble fortalt.

59
Å neida

Even tåler det ennå. Når depresjonen slår inn, derimot... ?

60
Tror

Bare han trenger litt tid til å sortere kaoset inni sitt eget hode akkurat nå.

61
Halla fra Danmark.

Herregud, han er 17 år. Han skal finde sig selv, og søge ny viden, før han igen kan rumme Even.

62
Isak er

faktisk bare 17 år. Hvordan skal han vite det? De fleste ungdommer er ikke vant til å måtte håndtere psykisk syke på et slikt nivå. Etter det Sonja sa, så skjønner jeg godt at Isak backer litt nå.

63
Hallo

Men Sonja sa jo også at Even egt ikke var forelska i Isak og då blir jo han jævlig deppa og lei seg?

64
Something good

Herremin Det var bra at selv i alt dette så ble Isak godtatt som den han er av moren❤️❤️Nydelig

65
❤️❤️❤️

Da kan jeg dra på jobb med en god følelse i kroppen, mamma Valtersen elsker det Isak ❤️

66

Så fint at Eskild ikke lukket døra! Og mammahjertet mitt.... kanskje hun er syk, men hun elsker ungen sin - uansett... <3

67
Gjest

Tarjei! Tusen takk <3

68
Ment to be

21.21

69
Isak❤️ Even

Jeg gråter, når jeg ser Isak gråte begynner jeg å gråte også. Syntes så synd på han. Han er så forvirret stakkar.. Men håper virkelig han for hjulpet Even nå.. Tror fortsatt at de kan ende opp lykkelig til slutt..❤️

70
Halla

Prat med Even, Isak! Still opp for Even!

71
Vokst opp med en far som er bipolar.

Du aner ikke hvor mange ganger jeg har prøvd å stille opp for faren min de gangene han har vært manisk, og det har ikke hjulpet en eneste gang. Han har heller utnyttet det til sin fordel. Dette er fordi maniske personer føler seg ofte uovervinnelige (Faren min tror faktsik han er Gud). En person som tror han er sentrum i universet, er en person det ikke går an å snakke fornuft med, fordi du vil oppleves av den maniske som uviten, og hva kan en som er uviten lære en Gud? Ingenting. Her må Isak holde seg unna Even til Even har fått bakkekontakt igjen. Først da kan Isak prøve å snakke med Even.

72
Martin

Her vokst opp med en far med shizofreni. Dette gikk ut over de nærmeste , anbefaler at Isak skygger banen og bruker ungdomstiden sin til noe annet enn å redde Even som så mange her ønsker han skal. Dette er ingenting å spøke med.ikke rart det gråtes.

73
Uviten

Hvor lang tid tar det vanligvis før den maniske tilstanden roer seg ned? Det er sikkert ingen fasit, da det sikkert varierer fra individ til individ. Men jeg lurer så på hvor lenge Even egentlig har vært manisk. Ble han det etter at han ble sammen med Isak forrige helg, eller har han vært det hele høsten? Kan ikke skjønne det, for han har jo oppført seg rimelig normalt hele høsten, og det eneste tegnene vi har fått har vært utrolig små. Han har jo også røyket flere ganger uten å bli synlig påvirket. Det er tydelig fra meldingene han sender Isak nå at han fortsatt ikke er tilbake til sitt normale selv, men når skjer det? Åh så mange spørsmål

74
Vokst opp med en far som er bipolar.

Hvor lang tid det tar er vanskelig å svare på. Faren min mener at han ikke er syk, men at han er slik mennesker burde være når han er manisk, og at han ikke trenger hjelp. Når han gir sykdommen fritt spillerom, kan han holde på til kroppen og hodet ikke klarer mer, og han kræsjlander i en dyp depresjon (Dette kan holde på fra noen uker til flere måneder). Under de verste maniene har vi i den nærmeste familien sørget for at han får behandling og medisinering. mange bipolare lever et godt og velfungerende liv med riktig medisinering og oppfølging fra psykolog, Det er bare det at faren min har valgt og ikke motta det tilbudet etter frivillige tvangsinnleggelser. Hvor lenge Even har vært manisk har jeg ikke svaret på, men jeg tenker at han har vært litt "små manisk" hele tiden og så har manien fått eskalere over tid, til det punktet at det går så over styr at det blir tydelig for alle rundt han, at det er noe alvorlig galt som foregår. Hun dama i resepsjonen viste ingen tegn til å forstå at Even var manisk før han gikk ut av hotellet naken, midt på natta for å kjøpe mat,

Grensen mellom det normale og unormale er hårfin, derfor kan det være vanskelig for utenforstående å se om en person er manisk eller ikke. Slik jeg tolker det nådde Even toppen av manien i gårsdagens klipp. Forhåpentligvis vil Even være tilbake til sitt normale selv når han nå kommer ut av manien, spørmålet blir da hvor dyp depresjoen vil være og om han velger å ta imot hjelp. Gjør han det, vil han kanskje klare å leve et godt liv med sin bipolare lidelse.

75
?Maniens varighet og hva som vil skje med Even?

Han har sannsynligvis vært på vei inn i mani en god stund, helt siden han begynte å bli forelsket i Isak, tenker jeg. Forelske er som en rus og kan trigge mani. Du husker at han var utkledd som Gud og brøt seg inn i det huset (hvor en av foreldrene bor med ny familie...?). Det var et frempek. Og vi så hvordan Sonja var urolig for ham og han ble irritert på henne. Typisk urolig fordi hun så hvilken vei det bar. Så Even var allerede da så langt på vei inn i det at han ikke selv klarte å stoppe det.Men det er grader av mani også, og mani kan til og med gå over i psykose. Det er tydelig at Even hadde blitt verre siden sist de møttes. Er usikker på om Even er psykotisk eller bare veldig manisk akkurat nå, men tror det siste. Han snakker ikke som om han ER gud, men ville kle seg ut som Gud i bryllupet osv.
Hvor raskt han blir bedre kommer an på flere ting:
• Om han blir lagt inn.
Tro meg, hvis han ikke vil selv, er det ikke sikkert han får hjelp. Kommer an på hvem han møter i helsevesenet. Det er sprengt kapasitet overalt og hvis han klarer å snakke for seg så kan han ende opp med å ikke bli lagt inn før det blir verre. At Even skriver meldinger viser at han ikke er lagt inn på skjermet avdeling noe sted; Han har fremdeles mobilen.
• Om han tidligere har hatt medisiner som virker godt. Det fins ulike typer medisiner og de virker ikke likt på alle. Man må ofte prøve seg fram
• Om han går med på å ta medisiner.
Man tvangsmedisinerer ikke maniske, i hvert fall ikke de som ikke er psykotiske og evt ikke er i stand til å gi uttrykk for egen vilje. Even kan bli tvangsinnlagt hvis det regnes at det er fare for livet (hans eller andres), men tvangsmedisinering er noe annet.
Det er mulig manien må gå over først, for at Even skal gå med på å bli medisinert. Det kan ta kort tid, eller lengre tid (et par mnd?) alt ettersom. Det som er kjipt er at hvis han ikke er medisinert kommer han til å få en krise og gå inn i en dyp depresjon. Skjer med de fleste...?

76

Bare en liten ting:
Selv om man er tvangsinnlagt kan man ha telefonen sin. De som har fått telefonvedtak får ikke ha telefonen.
🙂

77
?Ikke på skjermet avdeling, vel??

...I hvert fall ikke der jeg har vært... og med de som er maniske følges det ekstra strengt opp.
Men helt riktig at man kan være på tvang og ha visse rettigheter, ja til og med kunne gå ut alene. Bare sjelden det er slik i begynnelsen av en innleggelse, og særlig i den tilstanden Even er hvor han ikke anser seg selv som syk....

78
Dette går bra

En kan vel tvangsmedisinere med visse beroligende midler, injeksjoner. Bare for at de skal lande litt, og få sove. Men, stemningsstabiliserende per os kan en såklart ikke tvinge noen til å ta.

79
Bipolar

Takk for at du tok det. Er selv Bipolar og ville gjerne svare, men orket ikke. Vil tilføye at Even ganske sikkert har hatt en depresjon i løpet av sesongen, ref. da han var borte fra skolen og bare kommuniserte gjennom tegninger. Vil tro han var hypoman da de brøt seg inn i det huset og manisk nå...

80
Det virker som det vet hva du snakker om! :)

men han kan ha blitt tvangsinnlagt, og det er sikkert litt ulik praksis rundt om når det gjelder å ha mobil, men jeg fikk beholde mobilen min;) Kanskje IKKE så lurt men, haha. Tror det er vanligst at den bli tatt ifra deg, så du har nok kanskje rett med at han ikke er innlagt.. blir spennende å se. Får vondt av dette :/

81
Stupedama

Muligens ikke helt vanlig å bryte seg inn i et hus for å låne svømmebassenget..

82
Alkoholpåvirket

Men da var han beruset, noe som fører til manglende impulskontroll, som er enda mer kritisk for personer med bipolar lidelse. Det trenger ikke å betyr at han har vært manisk siden da.

83
Eric

My mom has a similar problem and she has been "bad" the latest seven or eight years. It's only getting worse. I sincerely hope that Even get's the treatment he needs in time otherwise the symtoms will most likely only get worse. 🙁

85

Eric ?

86
Stå på, Isak!

Isak kommer til å klare seg fint uansett hvordan det går med Even. Han har kommet veldig langt i å godta og stå opp for seg selv siden starten av sesongen. Han har fine folk rundt seg til å støtte seg på.

Men håper jo at det ordner seg med Even også ?

87
Bånder

Even sa jo ganske tidlig til isak : jeg kan ikke dumpe Sonja

88

Tror det ordner seg for dem på hver sin kant jeg. Det blir bedre. Eskild har helt rett i det. Even har sin Sonja som ivaretar ham og alt går seg til tror jeg. ..og for en herlig respons fra mor da❤ Isak har vært gjennom mye vondt, men har også vokst og lært av det. Går nok bra med både Isak og Even men ikke sammen.

89
Enig

Ja, enig. Tror det blir bittersøtt. De elsker hvarandre men kan ikke være sammen. Even har sjona og Isak har sine venner å foreldre

90
Hm..

Jeg tror ikke Sonja på sikt er den beste for Even. Akkurat nå er det hun som kjenner han best ja og bør være der for å hjelpe han. Jeg tror at Isak er en bedre partner og fysisk og psykisk støtte for Even. Det er ikke kjærlighet mellom Sonja og Even lenger, mer trygghet og vane kanskje. For slik jeg har oppfattet det (mulig jeg tar feil altså) men Even har følt seg fanget og kontrollert i forholdetet med Sonja. Og det før han trolig sluttet med medisinene og var stabil. Han var jo ikke manisk eller ustabil når han først møtte Isak, de første episodene skildrer tydelig hans stigende interesse for Isak. Når kommentaren fra Isak om psykisk syke kom derimot, trakk Even seg unna nettopp fordi han var stabil og klar over sin psyke og utfordringer. Hans forelskelse var ekte og han ville bare skåne Isak. Når han sluttet med medisinene var det tydelig for oss alle at forelskelsen ble kraftig forsterket og gikk etter hvert helt over styr. Men de trenger hverandre ingen tvil om det. Ting må bare få roet seg litt. Tror moren til Isak vil være viktig for utviklingen videre. Hun er helt klart bedre nå, og det vil også Even bli.

91
Kloke ord!:)

....og liker at du skriver at Isak er en bedre FYSISK (og psykisk) støtte for Even, haha;) "Jeg trenger litt fysisk støtte i helgen"

92
Herreguuud

Hjertet mitt tåler ikke dette. Isaks tårer på slutten der var så hjerteskjærende. Kjære Isak bipolar betyr ikke at han ikke er i stand til å elske deg. Snakk med eskild og så snakker du med Even. Dette må løse seg på en måte.

93
Klang

Så hjerteskjærende, men likevel så nydelig slutt.

94
Dette går bra

Mennesker med psykiske lidelser er i stand til å elske. Til og med mammaen til Isak. Til og med Even

95

❤️Mamma❤️

96
Igor

Føste til å kommentere Sry har aldri vært det før hehe

97
Eskild da

Nå må Noora komme på banen. Er vel ikke uten grunn hun har flydd rundt og vasket gangene?

98
Vet ikke hva jeg skal skrive her lenger

.

99
Kari

Hjernen er alene!

100
mira

Lyrte på helt fra da Even brukte den frasen om de kom til å snike inn Delillos-sangen et sted 🙂

101
Venta på seigmenn

Tenkte kun på seigmenn eg, visste ikkje at De lillos også hadde sang som heitte det.

102
Er coverlåt

Er DeLillos som har originalen. Seigmen cover, og gjorde låta større.

103
Yoda

Uenig, de gjorde den flatere, mye større følelsesspekter i deLillos' versjon

104

Dere må høre (og se!!) Elg sin versjon på hver gang vi møtes, vanvittig sterk opptreden!

105
haha!

Ja den er veldig fin, men det ser ut som han får et slags epileptisk anfall på scenen eller 1000 watt gjennom kroppen...

106
Gud så vondt

men bra han fikk melding av mamman sin <3 håper ting order seg..

107
21:21

❤️❤️❤️

108

Smilet til Isak når han leser den siste meldingen ?

109
First!!

Haha 🙂

110
Naturlig reaksjon.

En veldig naturlig reaksjon fra Isak og lukke seg og ta avstand. Men han kommer til å være det for Even det vet jeg! De er ment to be ❤️

111

DRAMA, KJÆRLIGHET, AKKSEPT

hjertet mitt smelter T_T

112
Kari.

De som velger musikken til Skam gjør en FANTASTISK jobb!
Hjernen er alene...❤

113
First

First

114
?❤️

Gråter nå jeg, på ekte! Først av den triste stemneingen også meldingen av moren til isak. Isak blir så rørt???

115
Det var ikke dette vi trengte!!!

?????? vil dere at vi alle skal gå inn i en depresjon! Elsker meldingen fra mamma! Det løftet hjertet mitt litt ❤️

116
Hjælp hinanden

Hjælp Even, og du vil få så meget kærlighed tilbage

117
Sara griner

Uansett hvor dritt livet kan være, så vil det alltid være noen der for deg som elsker deg. Helt amazed av skuespillet og hvordan alt er lagt opp. Sjukt, keep it going. <3

118

Eskild som ikke lukka dora til Isak som å si "du er ikke alene" ???

119
Forresten!

Eskild som sier: si fra hvis du vil prate. Tror knapt Isak har pratet med ham. Bare vært ulykkelig. Derav Eskilds snakk om kjærlighetssorg som er vondt men går over.

120
Life is good

Isaks mor elsker ham - selvom hun er syg, har hun altid elsket ham, lige siden han blev født kl. 21:21 - samme tid, som han stak af med Even.
I klippet "Samme tid et helt andet sted" fortæller Even om 'hjernen er alene', og han får noia af at tænke på parallelle universer: Dét at befinde sig på samme tid, men et helt andet sted. Han er bange for at miste kontrollen over sine egne tanker.
I "15:15-01.01" mister Even for alvor kontrollen, og 'hjernen er alene' nu.
I dag starter klippet med deLillos "Hjernen er alene", og til sidst sender Even lyrics fra NAS "Cherry wine". Han forsøger at kommunikere til Isak, at han ikke er sig selv lige nu, men at Isak skal vente på ham - at han har brug for ham:

Where is he?
The man who was just like me
I heard he was hiding somewhere I can't see
I want some who like the champagne I like
My a-like, someone to talk me off the bridge any day or night
(...)
As long as there's no selfishness
Yes, as long as her love for the people is deep rooted and evident
You can be easily recruited, you haven't sent
Your smile, put me on ease
You're the woman I need, but where is she
(...)
Man who was just like me
I heard he is hiding somewhere I can't see
And I'm alone
And I realize that when I get home
When I wanna go to my red and my cherry
The man who was just like me
Cause I know he was hiding somewhere I can't see
And I'm alone
And I realize when I get home
That I wanna go to my red and my cherry
(Life is good)

Det skærer i mit hjerte, og jeg håber, at Isak indser, at Even virkelig elsker ham <3

121
Ikke bare det

Han har ikke med hele teksten fra sangen, og den meldingen han sender aller først er ikke starten på sagen. Han har også endret teksten litt. Skrevet me and my baby i stedet for bitch.

122
NAS sin beskrivelse av Cherry Wine -> Brobygging mellom to sjeler!

http://genius.com/900427 skriver NAS: "It’s a song about soulmates" <3

"..someone to talk me off the bridge any day or night
She teach me how to live, she ain’t afraid of life.."

Even vil virkelig være sammen med Isak, og trenger at Isak står med ham nå. Men Isak kommer nok til å måtte ofre endel for Kjærligheten i 2016.

Så må Isak jobbe aldri så lite med tekst-tolkning av låtene som Even sender ham 😛 og Even må på sin side bygge bro over til Isak sin lille øy ved å også uten bruk av sangtekster/filmplott tydelig fortelle hva manien innebærer og hva han trenger fra Isak. Har troen!

123
Og samtidig

så spilles "I`m not in love - its`s just a silly fase I`m going through (eller noe sånt)" første gang de ligger i sengen etter bassenget. Og i sengen på Plaza spilles noe lignende (I`m not in love) mens de har sex. Som muligens kan være hint om at det hele bare er en mani - eller ikke:-)

124
ikke

Tenkte masse på at det er den låta vi hører i hjernen er alene-klippet. Det er der det skjer føler jeg, at noe mer enn tiltrekning begynner å spire mellom de to, noe dypere, mer alvorlig. Det virker som de finner sånn ro og fred i hverandre. Stemmen i sangen tror jeg er Sonjas stemme, den som Even også lurer på om er sann når han holder seg unna Isak. Men så er det Even som føler det han føler. Den sangen blir dessuten tolket av mange som å bety det motsatte, distansering fra egne følelser, som forsøk på å overbevise seg selv om at man ikke føler det man føler. Får så vondt i meg å tenke på hvor hardt Even kommer til å lande, forsvarsløs mot de sterke følelsene for Isak, samtidig med skammen over hva Isak har fått se og hatet mot seg selv for å ha kjørt det de hadde til helvete. Men de kommer til å klare det for begge føler det de føler for hverandre, er helt overbevist om det, men noen må ta vare på Even så lenge! På Isak også selvfølgelig.

125
I'm Not I love

Then again, så handler den sangen om en som ikke vil innrømme at han er forelsket, så han bare fornekter det

126
Øøøh

Hør litt nøyere på teksten til I'm not inn love kanskje. Den handler jo om å være innmari forelska men for redd til å innrømme det helt enda og der bortforklare de åpenbare tegnene på forelskelsen.

Sangen i går:
You don't know
What's in store
But you know what you're here for
Close your eyes, lay your self beside me

Open your hand
Take a glass
Don't be scared
I'm right here
Even though
You don't roll
Trust me girl
You wanna be high for this

Ikke så vanskelig å forestille seg at den sangen handler om Isaks opplevelse i løpet av klippet.

127
Weekend/High for This spilles på Plaza mens de har sex

"High For This"

You don't know what's in store
But you know what you're here for
Close your eyes
Lay yourself beside me
Hold tight for this ride
We don't need no protection
Come alone
We don't need attention

Open your hand
Take a glass
Don't be scared
I'm right here
Even though you don't roll
Trust me girl
You wanna be high for this

Take it off
You want it off
'Cause I know what you're feeling
It's okay girl I feel it too
Let it beat baby breathe
I swear I'm right here
We'll be good; I promise
We'll be so good

Open your hand
Take a glass
Don't be scared
I'm right here
Even though you don't roll
Trust me girl
You wanna be high for this
You wanna be high for this

You wanna be high for this
You wanna be high for this
You wanna be high for this

128
High for this

I sengen på Plaza spilles der "High for this" med The Weeknd:
"Let it beat
Baby breathe
I swear I'm right here
We'll be good
I promise, we'll be so good
(...)
Don't be scared
I'm right here
Even though
You don't roll
Trust me girl
You wanna be high for this"

- Don't be scared, I'm right here - you wanna be high for this, sådan lyder teksten. Dette passer meget godt på Evens mani: Isak skal ikke være bange, Even er der stadig, men han er bare "high". Om lidt crasher han.

Og sangen "I'm not in love" er jo ironisk på den måde, at sangen handler om, at man ikke vil erkende, at man er forelsket: "Just because I call you up", "I like to see you", "I keep your picture upon the wall" - men de er jo forelsket. Det fortæller sangen, og den spilles, imens de ligger og kysser hinanden. Tror ikke, at det er et hint til mani, men om kærlighed :))

129
"I'm not in love"

Har tenkt masse i dag på at det er den låta som akkompagner det klippet. Det er i dette klippet jeg føler at alt skjer. De blir noe mer enn tiltrukket av hverandre. Her begynner noe dypere, alvorligere Å spire. Det er som om de finner så mye ro i hverandre samtidig som de er superbetatte og akkurat begynner å bli kjent. Even spør om han ikke kan være der for alltid. Tror den "I'm not in love"-stemmen er den som Sonja står for - og Even lurer noen ganger på om hun kjenner han bedre enn han kjenner seg selv, men det gjør hun jo ikke. Det er bare han som føler det han føler, men han har lurt på det selv noen ganger kanskje i tiden han var "av" og tilbake hos Sonja. Beskytte seg fra de skumle sterke følelsene sånn som mange tolker betydningen av den låta også. Nå er nok Even snart totalt ubeskytta og helt naken med følelsene sine og skammen over hva Isak har fått se av ham. Herregud!

Men det må gå bra.

Og jeg mener ikke å demonisere Sonja. Hun har nok tatt en god del og vil heller ikke miste ham.

130
eller ikke :)

"I'm not in love" fra Hjernen er alene klippet, handler om en person som er forelska men som er i fornektelse 🙂
Og i "High for this" som spilles mens de har sex på hotellrommet, er jeg ganske sikker på at kjærlighet ikke blir nevnt en gang.

131
Isak ❤️

For en fantastisk tekst! Å, stakkars Even... jeg forstår så godt at Isak synes dette er uendelig vanskelig, særlig med tanke på gårsdagens opplevelser og Sonja sin ekle kommentar. Håper Isak klarer å forstå hva teksten egentlig handler om. Etterhvert. Jeg fikk frysninger da jeg så hva det var han faktisk sendte. Og så den nydelige meldingen fra mor, da❤️ Det finnes heldigvis alltid håp!

132
Halla

Jaaaaa, takk for en nydelig kommentar! Tror på happy ending for Even og Isak ❤️

133
Jeg elsker deg

for denne kommentaren <3

134
Denne

kommentaren ❤❤❤❤❤

135
Mary

Eskild. Og mamma'n. ❤️

136
Love it

Andem, du er overlegen - hva du får til i lag med hele crewet er sick

137
Love it

Andem, du er overlegen - hva du får til i lag med hele crewet er sick

138

Eskild er godgutt da❤

Håper Even vender tilbake på ett tidspunkt...

139
Laffen

Å der kom tårene hos meg. For en fin mamma, tross alt ♥️

140
Jeg også gråter

Uff. Gråter jeg også. Men der kommer til å ordne seg.

141
Lars

Sangen i introen:
Hjernen er alene av DeLillos.

Hør hør !

142

Og hør samtidig Elg sin versjon ☺

143
CHERRY WINE av Nas feat Amy Winehouse

Even siterer denne sangen, her er Amy sin del. Det gjør så jævlig vondt. Isak, du må redde han!

[Amy Winehouse]
Where is he?
The man who was just like me
I heard he was hiding somewhere I can’t see
Where is he?
The man who was just like me
Heard he was hiding somewhere I can’t see
And I’m alone, and I realize that when I get home
I wanna go through my red and my cherry
Yes I’m alone, and I realize when I get home
I wanna go through my red and my cherry

144

Even prøver å gjenopprette kontakt gjennom ett av deres første treffpunkt: Nas. </3

145
Meldingen fra Mamma

Så mye kjærlighet og aksept Isak får!! <3 ...

146
Tarjei Sandvik Moe

Stående ovationer här. ?????? Du är så sinnessjukt bra och jag blir bara mer och mer imponerad av dina prestationer. All hail Tarjei.

147
Refresh page... Refresh page... no news.

???just waiting for some update.... so bored.

148
Tortur

Som å sitte i et torturkammer dette her, jeg orker ikke å få en oppdatering idag som gir mindre håp og mer vondt i magen...

Stakkars unge folk som ser på dette, og sliter med indre problemer selv. Tipper det er mange som sliter med å sove om natten nå

Julie Andem: nå må du gi oss håpet tilbake her så vi kan få en pause fra torturen. Vi trenger å se lyset i tunnelen!

149
Kva skjer no?

Dette går bra og eg skildre på ein særdeles respektfull og realistisk måte.
Eg slit og eg kan seie at eg føler meg betre over at psykisk helse og særskilt bipolar lidelse (før kalt manisk-depressiv) blir tatt opp som eit tema. Bra jobba #skam!

150
Life is good..

Tittelen på episoden er jo frampek. Som forrige helg "slutt å meld meg", den sendte Isak til Even denne episoden. Så neste helg er er nok "life good".

151
Tobz

Ja, og ikke glem julekonserten på fredag, 5 dager til.

152
Jonas må komme på banen!

Vi trenger et nytt klipp! Jonas har evne til å si de riktige tingene, snakk med han. Hjertet mitt blør for både Even og Isak nå. Jeg håper at Even snart lander, og greier å formidle til Isak på en litt mindre kryptisk måte at han fortsatt føler det samme for han til tross for sykdommen, og Isak forstår nå som han ser at moren elsker han til tross for sin sykdom.

153

Isak har ingen sykdom!

154

Ja! Det hadde vært så godt! Even+Isak=❤️

155
Ikke følt det sånn som det her - noensinne

Isak til Nora: “William er en idiot, hvis han gir opp dere”.
Sana til Isak: “Hvis du er så usikker at du må google det, vær så god. Jeg ved at jeg har rett”.

Isak, nu må du stole på dig selv, ligesom Sana. Ikke hør på Sonja, hun ved ikke, hvad Even føler.

Isak til Even: “Det er bare du, som kan føle det, du føler”.
Even til Isak: “Og jeg har ikke følt det sånn som det her - noensinne"
Isak til Even: “Ikke jeg heller” <3

156
Halla

OMG! Så bra kommentar. Også sier Even til Isak i "mekke øl" noe sånt som: Men vi kan ikke snu nå ass. Isak svarer: Nei, vi kan ikke snu nå. Håper håper! Even+Isak=❤️

157
Halla

Nu kjører vi...

158

#mannenimitliv

159
No kjør vi!!!!

Vi kanke snu nå.
Isak du trenger også å få snakket med Even.
Alt dere har hatt er ikke bare på lissom pga sykdom.
Even prøver å fortelle deg hva han føler.
Du sjekket Julie og Romeo filmen og husker at Even sier at den eneste muligheten for å unnslippe tankene sine er å dø.
Vær så snill å kontakt Even før ...
jeg fikser ikke at Even tar livet sitt. ?

160
Lisa

Så mycket som faller på plats nu efter fredagen och lördagens avsnitt. Even är SÅ kär i Isak, det var därför har drog sig undan efter pause avsnittet, för han ville inte belasta Isak med sin sjukdom.

Even svarar sen inte på Isaks sms för han försöker hålla sig undan - för Isaks skull. Han skickar teckningar med parallella universum för att om han inte hade varit sjuk och Isak inte haft mycket dåliga erfarenheter av närstående som varit sjuk så hade de varit tillsammans, eftersom Even är så kär i Isak.

När Isak sen ställer ultimatum får Even panik och struntar i sin sjukdom i ett naivt försök till att få vara normal och få vara tillsammans med den han är kär i.

I köksscenen när Even säger att allt Sonja säger är sant men att hon inte kan känna det han säger så syftar han på att Sonja kan förutse hans maniskaperioder men att hon har fel när hon säger att han inte är kär i Isak på riktigt.

Isak: Even är så himla himla kär i dig och har hela tiden försökt skydda dig. Skydda dig genom att dra sig undan. Men tillslut gick det inte, han kunde inte motstå eftersom han är så kär i dig. Nu är det DU som måste skydda Even. Gå till honom och visa att du finns där och väntar på honom tills han mår bättre.

Denna kärlekshistoria är så fin och så smärtsam. Längtar efter att få se nästa klipp.

161
Veldig bra skrevet!

Fine ord og mykje god oppmuntring! Eg takkar deg 🙂 *takk*

162
Tora

du har så rätt, gud vad du säger det som jag har tänkt, Isak och Even är menade för varandra <3

163
Konge-kommentarer

En ting er sikkert: SKAM-red får ihvertfall frem det BESTE i oss seere. Kanskje det er det som er meningen? Når jeg leser igjennom (nesten) alle kommentarene på hver episode-side o.l. blir jeg STOLT og RØRT! Så utrolig fantastiske og fenomenale mennesker som sitter der ute både fra Norge, Sverige, Danmark, ja, kanskje flere land.De fleste er helt sikkert unge, men sikkert en del voksne også, og jeg ser med stolthet fremover, hvis jeg og denne generasjonen en gang i fremtiden skal ha viktige jobber og verv sammen med bl.a, sine medmennesker. JEG ER STOLT av min generasjon, og jeg har IKKE SKAM!

164
Enig i det meste

Jeg tenker at når Isak stilte ultimatumet, var Even egentlig klar til å fortelle om sykdommen. (Han skrev til og med "kan vi prate?") Han skjønte at han ville miste Isak om han ikke gjorde det, og hadde ingenting å tape. Men når han kom på døra, krevde ikke Isak noen forklaring. Dagen etter, derimot, har Even plutselig mye mer å tape på å fortelle det. Han har jo fått Isak, men kan miste han igjen om sannheten kommer på bordet. Så han skyver det unna.

165

Det blir en balkongscene som i pretty woman, men med hemsesenga til Even i stedet for en balkong. Isak klaterer opp til Even og redder ham tilbake!

166
Halla

Jaaaa! La det bli sånn! Even+Isak=❤️

167
Skulle ønske at..

..Even gikk på Cubus og kjøpte klær til ham, at Isak kunne snakke dansken til "Receptionisten", og at mani var en vakker blanding av kjærlighet og fargekombinasjon. Eskild er til stor hjelp, "och man behöver inte ge upp", mani er sympati i gudenes forbilde for deg, Isak. Husk det.. det er et godt ordtrykk for deg og dine. Life is good, life is good.

168
Undrer

Hvorfor cubus?

169
Dette

var litt vanskelig tolkbart.

170
Nå ønsker jeg meg klipp hvor....

.... Sonja oppsøker Isak og gir oss hele Evens historie. En mildere Sonja, som sier hun har tatt feil av forholdet til Even og Isak.

171
Teamisakogeven

Kunne svart hundre ganger ja på dette. Håper sånn på en lykkelig slutt for Even og Isak! ❤️

172
Eg ønsker meg eit klipp der...

Linn eller Eskild insisterer på at Isak skal vere med på filmkveld, dei ser tilfeldigvis Pretty Woman, og Isak skjønar endeleg referansane til Even og korleis Even kommuniserer med han... Det gjev han noko nytt å tenke ut frå...❤️

173
Halla

Ja, det må være neste steg (eller i løpet av uka)! Takk! Ordner seg dette -tror og håper jeg: Even+Isak=❤️

174
❤️

Jeg håper at denne uken ender med, på fredag, at Isak tar med Even til julekonserten ❤️

175
Julekonserten!

Den har vi visst om en stund. Nå er spørsmålet: kommer Even til å bli med?? Kan de to få til å bygge bro (og det var så mange bro-bilder av Oslo i begynnelsen av 15:15-21:21, men et Oslo som går fra vakker solnedgang til mørke :-((( ) såpass raskt? Det blir litt tamt hvis Isak drar med foreldrene alene, gjør det ikke? Klamrer meg til dette halmstrået av et håp om at vi er litt nærmere Evak<3 allerede på fredag. Jeg fatter ikke hvordan en serie kan gi meg så sterke følelser.

176
Ønsker å høre det fra noen andre

Jeg ønsker ikke å høre mer fra Sonja. Vil ikke demonisere henne, men jeg tror bare ikke vi kan stole helt på henne. Jeg tror hun har sterk egeninteresse i at Isak holder seg borte fordi hun vil holde på Even. Det er kanskje ikke edelt, men menneskelig. Det er bare det at det kan skape misforståelser og ødelegge for Isak og Even. Synes hun har skummelt mye makt nå til å framstille hvem Even er, hva som er best for ham og hva som ligger bak handlingene hans. Håper han får snakke med noen andre, en lege eller noe, eller en som kjenner ham godt, men ikke er interessert i ham på den måten - og selvfølgelig Even selv da.

177
Dr Skrulle og BUP henvisninga

Mandag vil være en fin dag å få den timen hos BUP som dr Skrulle skulle henvise Isak til, om så bare for å kunne prate med noen som objektivt kan fortelle litt om det å forholde seg til andre som sliter. Det hadde vært bra for Isak, seriens helt, å få noen spørsmål om hvordan han vil forholde seg til at moren er "gal" som han så fint sa det, og om hvordan han tenker å forholde seg til en virkelighet med en kjæreste som ikke er som han trodde... tror på uventet hjelp utenfra og innenfra Isak selv?

178
Det ønsker jeg meg også...

Men tror ikke det blir sånn....

179
Heartbreaking..

Du er veldig heartbreaking, og jeg skulle ønske jeg kunne se alle dine drømmer, de gir meg ett kick i rompa, og lyspæra mi blir enda skarpere for hver kommentar du legger ut. Jeg er kanskje ikke fan av deg, men har mye håp for hva du kan oppnå i sosiale medier. Takk, du har forandret mitt liv faktisk, neida, men litt'a?

180
Nå ønsker jeg meg klipp hvor...

Var den til meg???
Føler meg som et ??????? nå...
Hva mener du?

181
Trenger livstegn

Kan vi få en oppdatering snart? Vi er knust her alle sammen...?

182
Er det vi som er manusforfatterne??!

Jeg begynner å tror at det er vi som skriver store deler av storylinen her.. Så hva gjør vi? Det er to uker igjen. 40 minutter på skjerm. Hvordan kan vi løse det?

Ettersom dette er på film, så kan vi jo i hvertfall ordne det slik at Even allerede har fått plass på akuttpykiatri og at han får hjelp og medisiner og er der et par dager... Og at han er nede igjen i morgen feks... Men hva så?

183
Bipolar lidelse er tricky...

Det snur gjerne i ein håndvending, veldig- veldig raskt, men så ender Even nede i bølgedalen og der er han ikkje segsjølv og har kan komme i fare for å ta sitt eiga liv... Det vil me IKKJE, vil me vel? Nei, men om han derimot finn håp og støtte i Isak så kan han fort bli mykje betre. Even treng nokon som tar han for den han er og for ALT det han er... Han trenger å kjenne på tryggleik og den kjærleiken som Isak har og kan gi han trur eg er løysninga for Even. <3

184
Selvfølgelig ikke

Har dere overhodet ikke lagt merke til hvor mye i sesongen til nå henger sammen med hverandre, og peker fremover og bakover og med nye avsløringer kaster det nytt lys over ting vi så tidligere. Hvordan hvert sekund har vært utnyttet til det fulle.

Grunnen til at vi er gode til å gjette er jo at Andem spekker klippene med informasjon og pek, og vi nileser alle små detaljer på jakt etter dette.

Tror hun leser kommentarer for det må da være utrolig morsomt å se hvordan respons og oppmerksomhet alle de små hintene og avledningsmanøvrene hennes får?

185
Manusforfatter?

Og et sidespor til: Siden Isak har blitt en større mann denne sesongen: vil han gjøre opp for den dritten han har vært mot Eva?

186

JAA omg, var liksom det

187
Bipolar lidelse er tricky...

Godt spørsmål!

188
Manusforfatter?

Tja.. Da må vi se på hva vi har av løse tråder og hva vi lar være igjen til "The great final". Vet hva jeg ser på som største problem nå, men har ikke lyst til å vente 2 uker før det løses. Så hvis våre kjære finner sammen igjen før neste fredag, hva kan da få oss til å sitre av spenning torsdag 15.des?
Løse tråder: får Magnus hooka med Vilde, eller er Vilde egentlig forrelsket i Eva?
Blir det slutt mellom Noora og William?
Vil Thomas ha en gjesteopptreden "for old times sake?"
Vil Noora flytte fra kollektivet, hvis ikke, vil noen andre gjøre det?
Vil Eskild finne ekte kjærlighet og/ eller få trua igjen?
Hvordan gikk fysikprøva til Isak?
Får Isak noen gang stasjet til Magdi tilbake?
Hva skjer i kosegruppa? Hvordan går det med Emma? Hvordan går det med søstera til Isak? Hvem eide svømmebassenget: ei fra ungdomsskolen som Even sa eller noen i nærmere relasjon?
Hvordan blir det for Isak å se familien sin for antageligvis 1.gang på 8-9 måneder?
Hvor høyt fravær har Even nå? Må han gå enda et år om igjen? Hvem blir neste hovedrolle (for går bare ut i fra at det blir flere sesonger).
Mye å ta tak i her.

189
Hahaha!

Liker Brødrene Dahl referansen din!!

190
Fysikkprøven

Jeg tror den gikk dårlig.. På en annen side er det jo faget hans, han veit hva han prater om. Så kanskje 4/3 uten å lese noe? Jeg tror han kommer til å lyve om det slik som Eva gjorde i sesong 1. DETTE BLIR SÅ SPENNENDE! Kan puppedama skyndte seg å rette den?! Så kanskje det blir med i morgendagens klipp 😀

191
Kanskje kanskje

Even roer seg og tar kontakt med Isak. De prater sammen og alt blir oppklart. Kanskje en psykiater/psykolog er med på samtalen - bare for at det ikke skal bli noen flere misforståelser. Even kjemper for at Isak skal forstå at følelsene hans er ekte - at det ikke er manien. Sonja unnskylder seg. Isak og Even prøver igjen. Isak lærer mer og får færre fordommer mot psykisk syke. Siste episode er juleavslutningen. Even og Isak står sammen foran juletreet og så kysser de ? Ingen skjemmes lengre! Men hva vet jeg?! Håper bare at det blir bra til slutt og at Isak og Even fortsetter å være kjærester ❤️ Happy ending!

192
Bipolar lidelse er tricky...

fantastisk! Slik må det bli!

193
Yes!!

Dr Skrulle blir med på samtalen! He he he

194
Tenkt tanken

Leste her inne iløpet av sesongen under kommentarer at hun går inn å ser kommentarene vi skriver. Kan det være hun legger opp etter hva vi kommenterer? Eller er vi så gode til å gjette hva som skjer i skam? Leste også innspillingene er ferdige nå.. er det derfor vi får ei pause i skam for at hun kan forandre manuset etter hvordan vi tenker? Får ideene fra oss her inne? Men vi får vel ikke forandret så mye på det nå som det er ferdig innspilt? Bare noen tanker fra meg

195

Det er akkurat dette jeg tenker sjøl - en ting er i hvertfall helt sikkert og det er at vi aldri kommer til å få vite det heller 🙂

196
Står man sammen og hjælper hinanden, så kan alt lade sig gøre

Er moralen i denne sæson: Det er meget, meget vanskeligt at finde en kæreste, når man er homoseksuel, og hvis man er psykisk syg, så kan det slet ik lade sig gøre. Nej, det er næppe Skams hensigt!
Vi skal nok få en lykkelig slutning, for det har alle brug for denne sæson.
Tak for fantastisk skuespil, Tarjei og Henrik.
Isak+Even=Love

197
Bipolar lidelse er tricky...

<3

198
Isak+Even?

Jeg er en av de som har sett de flotte klippene med Isak og Even om igjen og om igjen og om igjen. Jeg har levd meg inn i kjærligheteshistorien deres, kjent på frustrasjonen, smerten og usikkerheten når det ikke gikk så bra, og gleden og nyforelskelsen da de endelig fant hverandre. Det har vært en berg- og dalbane, men likevel en fantastisk historie.

Nå er det bare trist og håpløst. De fine klippene, som jeg ikke orker å se på nytt mer, har fått en skygge over seg. Når Even snakker om at hjernen er alene, så forstår jeg nå at det ligger noe mer bak enn de "vanlige" eksistensielle spørsmål ethvert menneske stiller seg. Pause-klippet, med Isaks fatale kommentar om at han ikke vil ha psykisk syke mennesker rundt seg, er et grusomt frampek mot det som er i vente. Den fantastiske kjøkkenscenen, med kjærlighetserklæringer, musikk, flørting og lykkelig fjolleri, viser innledningen til Evens mani og blir starten på det som vi vet skal komme. Heller ikke den intense og herlige scenen hvor Isak åpner døren for Even og hvor de omsider får utforsket sitt begjær for hverandre, gir noen glede lenger, fordi du vet at den lykkelige fasen blir så alt for kort...

De flotte klippene som har gitt så masse glede... Det gjør for vondt å se de mer.

Måtte Isak finne styrke til å kjempe for Even. Måtte Even finne styrke til å være ærlig med Isak og fortelle om sykdommen sin. Måtte Isak få forståelse for hva Even går gjennom. Måtte Even forklare for Isak at hans kjærlighet for ham er ekte. Måtte kjærligheten seire.

199
Bipolar lidelse er tricky...

Bra! Gode innspill! 😀

200

fint skrevet. <3

Jeg har heller ikke noe lyst til å se de fine klippene jeg har sett utallige ganger de siste dagene og ukene fordi alt ble så vondt etter fredag.

Men jeg tror det snart vil snu og vi får enda flere klipp å sette på repeat.

201
Alt er love

Har sett klippene litt for mange ganger nå, men har bitt meg merke i "alt er love" på skapdøren hos Even i "mekke øl" og sett det i sammenheng med "episke kjærlighetshistorier" og at Even er en kjærlighetsgud eller noe. Så i dag så jeg bilde av akkurat den lappen på insta, finner den ikke tilbake nå, men det er tydrligvis flere som har hengt seg opp i den detaljen.. noen tanker?

202
Alt er love - frampek

Julie Andem postet det bildet i går på sin insta. Så at SKAM España (den spanske SKAM-siden) twittret denne nyheten i går og tolket det som at hun vil kommunisere til oss at det kommer til å gå godt. Det at Even har den på veggen betyr kanskje at Even tror at kjærlighet er selve grunnmotoren bak alt som skjer. Det at utsagnet nå har fått liv på sosiale medier, betyr forhåpentligvis at det er kjærlighet som binder de sammen, ikke at dette bare er en fiks idé hos Even, som Sonja påstår. Og at det som har skjedd ikke kan ødelegge den, men at det også på et eller annet plan er love og vil styrke kjærligheten deres ytterligere. "Du vet den eneste måten å ha noe i evig tid, er å miste det" - for først da innser du hvor mye du er villig til å kjempe for det.

203
Bipolar lidelse er tricky...

Ja! Bra formulert der på slutten 😀

204
Offer

En hittil har ofret alt for kjærligheten i år etter år. Sonja.
Hva må Isak ofre? Sin relasjon til Even?

205
Maise

Bare en tanke. Hvis man virkelig elsker nogen, så kan man ikke bare give slip. Så tror ikke Isak giver op, men at han blot skal have lidt tid til at fordøje hele oplevelsen i sig selv. Han vidste jo ikke til Evens tilstand. Det er klart han har fået et chok, Ved slet ikke hvad jeg ville tænke hvis jeg var i hans sko.

206
Trist som faen..

Kan vi ikke få en update snart..?
Deppa i dag.. Og trist..

Men, det er jo sånn det har vært hele sesongen, jeg har følt på alle følelsene Isak har hatt. Og det er godt gjort å klare å skape en serie som får til dette. Tar av meg hatten.

Bra dere tar opp så viktige temaer. Men i dag klarer jeg ikke helt å sette pris på det. Er bare trist og lei meg. Rett og slett.

Huff.. Tungt.

Håper det går bra til slutt, men jeg klarer ikke helt se hvordan de skal få til det på så kort tid som er igjen. Skal det være sånn depp i 2 uker?Det orker jeg bare ikke..

Virker som det kommer til å gå bra med Isak og foreldrene, men jeg trenger Even. Jeg trenger Isak og Evens kjærlighet. Tanken på å ikke få mer av den er skikkelig nedtur..

? ?

207
Halla

❤️❤️❤️ Det må jo gå bra! Even og Isak får en happy ending sammen! ❤️❤️❤️

208

#alterlove ?

209
2 that

Har det på akkurat samme måte ass. Tom og trist. Uten særlig evne til å motivere meg for noe. Dårlig med søvn og jammen dårlig med spising også. Må innrømme at jeg gleder meg litt til sesongen er over nå. Det er himla mye å føle på, men sitter fortsatt her og oppdaterer

210

Helt enig

211
After a marathon of season 3 (again)

I really think that all those times Even kept himself away from Isak he was really trying to keep him safe from himself, because he knows how unstable he is. I don't think Sonja could be right about the fact that "it's just another crazy ideia", he really is in love with Isak but at the same time I feel Isak doesn't deserve to suffer this much, specially giving the fact that his mother has also mental issues. I had a lot of questions before, but after last night's episode I have only 2 left, which are "what's the deal between Sonja and Even" because they are not your typical couple, I wouldn't be surprised if they had meet in some sort of psychiatric treatment; and "why did Even leave the previous school in the last year of high school".
Another thing you get once you rewatch the episodes is how much Even has tried to get together with Isak and at the same time how much he was a master of play pretend. He was in the "kosegruppe" just to meet Isak, he didn't lost the ID when they were out to buy beer and he didn't take the taxi with Sonja and Emma because he wanted to be alone with Isak so they could hook up.
Hopefully Even will decide to follow a right treatment to his condition in favor of his feelings for Isak, after all this mess and pain, Isak deserves an happy ending.
AND WE DESERVE AN EXTRA EPISODE (XMAS EPISODE) AFTER ALL THE SUPPORT WE HAVE BEEN GIVING THE SHOW!

212
Vræl

Serien heter Skam for en grunn. Her blir både homofili og psykiske problemer tatt opp på en flott måte. Må skryte av Tarjei som skuespiller. Fantastisk ❤❤❤

213
21:21

21:21, 1999 ble Isak født biologisk. "21:21" episoden, ble Isak født på nytt ettersom han kom ut av skapet. En liten genial detalj av Julie Andem nok en gang! Bøyer meg i hatten.

214
Eller?

Påvirket av noen her inne.

215
isak?

isak er så fantastisk karakter. Og tarjei er så flink til å spille isak.han fortjener virkelig denne sesongen. Dette er den beste sesongen av SKAM på grunn av at alle lever seg så gått inn i rollen. En hyllest for skam skuespillerene og for Julie andem!??

216
Julie tror...

...at Isak og Even vil fortsette forholdet etter en liten tankepause. (Isak har mye å prosessere nå, og Even må lande).
Det har vært hintet til at Isak synes faren var feig som stakk fra mora i hennes vanskelige tid.(SMS fra faren).
Det er jo det Isak gjør nå, så når han får sortert litt følelser og tanker tror jeg at han vil få en god prat med Even, og være der for han. Så blire god jul til alle!
#lovåhåpe

217
Sukk...

Er bare litt "redd" vi får en sånn korrekt avslutning.. der alle og ingen vinner? At de forsones med seg selv, familie og venner. Ja, og med hverandre i den forstand at forelskelsen var virkelig og fordommer forsvinner. MEN, så vil Skam fortelle oss at det er best om de tar vare på seg selv, og ikke som kjærester. Alt er love - blir da i vid forståelse: kjærlighet kan ha ulike former. Osv osv. Blablabla...korrekt er kjedelig. Jeg vil ha kjærester??

218
Enig

Det ville jo vært utrolig trist for en med psykisk lidelse som ser på, å se på en kjærlighets historie som ender på grunn av sykdommen. Det er faktisk utrolig mange som ikke tror de kan få kjærlighet pgr av det, meg selv inkludert. Håper kjærligheten til Isak og Even vinner over sykdommen, det er ikke urealistisk, handler bare om att noen må ofre noe for kjærligheten i 2016.

219
Svar til "enig"

Takk for kommentaren din! Er helt enig, hvis SKAM ikke lar Even og Isak få en fin slutt sammen så er det veldig trist for oss som sliter med psykiske lidelser å se på, for vi fortjener lykken vi også. Og skam skal liksom være litt mer realistisk, så da tenker jeg at det er jo mange flere med psykiske lidelser som finner kjærligheten enn de som ikke gjør det. Så hvorfor vise den 0,1% som ikke finner kjærligheten ? Så jeg både håper og tror at isak og even vil finne tilbake til hverandre ❤️ Det er jo de to!

220
Referenser

Even och Isak är sin egen episka kärlekshistoria. Inga filmreferenser behövs

221
Enig med deg!

Isak og Even sin kjærlighetshistorie kommer til å bli en "epic love story" som det vil refereres til.

222
Dr Skrulle..

må snart komme med noen visdomsord til Isak

223

Eller Jonas

224
Ja....

Det MÅ gå bra. Og ja, sikkert bra at Isak finner seg selv osv - men jeg vil han en gay kjærlighetshistorie som ender bra. Vi trenger det!

225
Halla

Ja, det MÅ gå BRA! Even+Isak=❤️

226
Halla

Enig! Even+Isak=❤️

227
Om mani

Noen her sa at dersom Even var manisk i gymgarderoben hadde han ikke holdt avstand slik han gjorde. Vil det si at han ikke er manisk mer dersom han holder seg unna med sms når Isak har bedt om det?

228
manien kommer gradvis

Den har steget gradvis helt til det tok av helt. Han brøt seg inn i svømmebassenget, det var første tegn på at noe var på gang. Og det var jo før gymgarderoben. Men han var ikke manisk da, bare så smått begynt å demre. Det er ikke noe fasitsvar på om han er av manien hvis han sender/ikke sender sms. Det store spørsmålet nå er om han får tatt medisiner for å lande, eller om han er innlagt. Håper det siste, for hvis ikke har vi ikke tid nok igjen til at han skal lande, for da kommer det til å ta tid!

229
Måka

Even fyller hodet mitt idag. Så mage jævla misforståelser. Det gjør så vondt.

Tenker på at han sikkert ikke vet hva Sonja sa til isak. På at han sikkert tror at det bare er på grunn av psykdommen at isak er avvisende, fordi han ikke kjenner alle faktorene. På hvor klaustrofobisk jævlig det er å ligge og kjenne på at ens egen ukontrollerbare psyke har ødelagt det fineste du har i livet. På det han allerede har sagt om at man ikke kan unnslippe sine egne tanker. På anger og skamfølelse og dagen derpå-angst.

På hvor kjipt det er å ikke bli tatt på alvor. På hvor kjipt det er når menneskene som er deg nærest ikke tror på følelsene dine, og ikke tror på at interessene dine er genuine, bare fordi du også er på vei inn i en episode. Selv jeg som neurotypisk opplever jo det der. At folk sier ting av typen "har du en av dillene dine nå" og "gud du er så obsessive", og så tenker jeg på hvor mange ganger sterkere Even må føle det.

Og så har jeg tenkt mye på hvilket øyeblikk det egentlig begynte å tippe over. For Sonja skylder jo på isak (og, sikkert med rette på hasjen, selv om hun gjør feil å tro at det var Isak som kom med den) Samtidig var det da hun begynte å ringe til isak at det begynte å bikke for even. Det er da han begynte å overkompensere. Da han begynte å sende meldinger konstant. Suite istedefor soverom. Frykt eskalerer alt.

Det vanskelige her er jo at jeg forstår dem alle sammen. Og det er det som er så kjipt. eg skjønner greia til sonja, og jeg skjønner greia til even og jeg skjønner greia til isak. Og det hadde kanskje kjentes lettere om jeg kunne tenkte at noen av dem oppførte seg urimelig teit. Det er vanskeligere å klandre folk som er redde og ubetenksomme.

Men akkurat nå. Når det ikke kommer oppdateringer, og alle tre sitter hver for seg og er alenemed følelsene sine, er det vel even som har det værst. Og jeg tror jeg kommer til å ha vondt i brystet til historia beveger seg i riktig retning.

230

MÅKA: Den kommentaren din er så fin og alt du skriver er så sant så sant. Selv har jeg hatt klump i magen i hele helgen og tenkt på hvor jævlig Even må ha det nå. Fikk tårer i øya av det siste avsnittet ditt og jeg føler det samme som deg. Ting må starte å gå i riktig retning så klumpen i magen kan forsvinne. ?

231
Eneste jeg er litt uenig i

Er om Sonja bare trår feil av vanvare. Det virker trolig at da Even fortalte om ham og Isak etter hjernen er alene, så argumenterte hun alt da med at Evens følelser for Isak ikke var reelle, men en syk ide. Er det derfor det tok så mange dager før Isak så Even igjen? Fordi Sonja ikke trodde Even når han ville ha pause, og prøvde å overtale ham til at han tok feil? Tror det er det Even prøver fortelle Isak når de snakker på kjøkkenet lørdag som var, at Sonja ikke kan føle det han føler. Men han tør jo ikke gi alle detaljene. Så kan det godt tenkes Sonja ikke gjorde det med overlegg, at hun bare har blitt så vant til å ha en rolle i relasjonen med Even at hun ikke merker når hun går langt over grensa. Skulle hun kunne sagt det samme til Even om han hadde forelsket seg i en annen dame? "Nei det er bare en syk ide." Eller skulle hun da måtte skjønne at i så fall har ikke deres relasjon vært verdt noe heller?

Også er jeg litt skeptisk til at Sonja som pårørende ikke kjenner til det som ut fra kommentarer her later til å være helt vanlig, nemlig at gjengeldt forelskelse med sine store mengder iboende belønning kan utløse mani. Hvis jeg virkelig ikke er generøs mot Sonja tror jeg hun visste det godt, og at hun ventet med å ta kontakt til hun gjorde fordi hun ønsket den type utfall vi fikk nå, hvor hun kunne komme sveipende inn og snappe tilbake Even. Men det kan også bare være farget av at jeg har store problemer med å være vennlig innstilt til henne etter hvordan hun knuste Isaks hjerte nå nettopp, og dermed indirekte også Evens.

232

Så fint skrevet, jeg er enig med det som så ofte ellers.

233
til Måka

Kommentarene dine er så fine og kloke, takk! ?

234
Kommentarene

dine er alltid så vonde og fine.

Jeg har gått med en klump i magen, mest på vegne av Even fordi det er han jeg identifiserer meg mest med, helt siden fredag. Gjennom julegavehandel og lørdagskveld med kjæresten, søndagsfrokost og førjulsmiddag med svigerfamilien.

Jeg tror det vil ende godt, og jeg tror vi har noen ordentlige godbiter av noen klipp igjen de neste to ukene, men jeg klarer ikke å la være å tenke på hvordan Even har det nå. Du setter så fint og vondt ord på det.

Jeg vil at Isak skal forstå hvor utrolig fint og ekte det er det de har sammen.

235
Isak+Even?

Måka ❤️

236
Innmari enig

Jeg tror også Even har det verst. Jeg tror han har hatt det verst siden gymgarderoben.

237
Framtidshåp

Jeg tror ikke han var manisk i garderoben, eller i starten. Dette gir håp om at de finner hverandre igjen.

238
?Nei...?

....Det kan selvfølgelig være, men det ville vært veldig rart om en mani i full blomst bare gikk over på så kort tid. Det er svært sjelden, om det i det hele tatt skjer.
Det kan være flere grunner om han ikke svarer:
• Han er innlagt og har kun tilgang til tlf 1-2 ganger i døgnet i korte, avgrensede tidsrom
• Han kan, på et nivå, ta såpass tydelige beskjeder som den fra Isak - selv om han er manisk
• Det kan sende ham rett ned i en dyp depresjon å miste det som har "holdt ham oppe i manien" på en måte... Han kan oppfatte at han har mistet Isak for alltid og få maniske vrangforestillinger rundt det f.eks... siden han er veldig syk...
• Han kan rett og slett være fiksert på noe annet, filmmaraton med episke kjærlighetshistorier samtidig som han skriver på sitt eget uovertrufne manus og pugger replikker og filmreferanser for eksempel..:
Hvem vet.
Men det at han ikke svarer betyr sannsynligvis ikke at han er ute av manien... Det første alternativet i listen er nok mest realistisk.

239

Han er nok manisk enda med de meldingene han sendte. Men denne gangen sa Isak direkte at han skulle slutte å melde han. Før han ble manisk så unngikk han Isak fordi han tok til seg at Isak sa han ikke ville ha psykiske folk rundt seg. Hadde han vært manisk er det ikke sikkert han hadde tatt til seg den kommentaren. Trur nok han har vært forelsket lenge, men pga han er bipolar så har han vært usikker på å gå inn i et forhold med Isak. Men da Isak sendte meldinga om å ringe hanner han har slått opp med Sonja, så greide han ikke holde igjen lengre. Og jeg trur etter dette han begynte å bli manisk.

240
Tove

Nei, så enkelt er det ikke. Men Even var på selve høyden av manien i går, og samtidlig på det laveste, så han er nok allerede på vei ut uansett. Men at Isak ber han holde seg unna kan nok trigge depresjonen han kan gå inn i, spesielt hvis han faktisk har de følelsene folk håper og tror for Isak (ja, jeg er og en av dem.)

241
Veit ikke ass

Eller bare fordi han virkelig elsker Isak og er redd for å såre han.. ?

242
Neppe

Akkurat nå har han manisk episode.

I resepsjonen på fredag: han sier ting som gjør Isak utilpass, og han merker det ikke engang. Se på kontrasten til tidligere i sesongen, når han har vært så oppmerksom på alle små signaler fra Isak. For eksempel da han gav ham igjen capsen. Eller når Even lurer på om han skal tørre kyss Isak i Bånder. Se hvor var han er på Isak der. Da hadde han ikke mani.

Og selv nå på lørdag ser man at den tanken på uendelighet han egentlig finner så skremmende, han liker den fordi det er Isaks tanke. Og fordi den handler om at de to er sammen. Kjærlighet. Ikke mani. Stakkars Isak som ikke enda skjønner det. Stakkars Even fordi Isak ikke enda skjønne det.

Oj. Nå begynte jeg å gråte.

243
Måka

Dette var en fin kommentar.

Jeg har ikke grått ennå.

Men jeg har fysisk vondt i brystet.

Alt bare lagrer seg der inne, og det hadde ikke gjort neo om jeg kunne grine det vekk.

244
Jeg har heller ikke grått før i sesongen

Det var skikkelig befriende. For før det hadde jeg egentlig mest lyst til å gjemme meg under dyna og ikke komme frem før Isak har vært gjennom prosessen og skjønt det han trenger så han kan redde Even tilbake.

245
Julie tror...

... at dette vil ende bra.
Det er vel svært få i dette kommentarfeltet som kan uttale seg om hvordan denne sykdommen arter seg. MEN jeg har litt erfaring og vet at personer med mani etterhvert lander og blir seg selv igjen. Det er individuelt hvor lenge de er i sine maniske perioder, og jeg ANTAR at Even nådde toppen i går/natt og vil nå ha stort behov for trygge personer rundt seg i tilfelle han går rett i depresjon. Så kan jo vi seere håpe at Isak er en av de personene.

246
Bipolar

Neida, har sett mange av oss bipolare her i kommentarfeltet! Vi vet nok ett og annet om hvordan det utarter seg ? liker at mange kan lære om denne sykdommen om de leter i kommentarene, men håper også at selve serien belyser temaet tilstrekkelig ?

247
Trist

At Isak neppe har sett pretty woman. For uten den referansen virker det Even sier om frieri helt ut i det blå. Men med den ser man at til tross for støy og forstyrrelser på frekvensen, er det et helt forståelig og reelt budskap der inne.

248
Og det er her

kollektivet kommer inn. De tvinger Isak ut av isolasjonen, setter på filmen, drikker Fun Light, og Isak skjønner sakte men sikkert alle referansene. Even mangler egne ord kanskje, og låner ord fra andre, filmer, tekster og sikkert mer til. Men, når han på kjøkkenet sier at han "aldri har følt på denne måten noensinne", og så får Isak til å gjenta at "du er mannen i mitt liv" og bare se hvor lykkelig han blir... Da er det med egne ord. Isak vil "våkne opp", håper jeg, og om drømmen til Even om balkongen og frieri, som sikkert er en ekte drøm om å finne den rette Mannen, skjer på ordentlig i siste episode, det får vi vente å se. Men, Isak kan jo komme syklende på en hvit sykkel kanskje? Uansett, jeg tror på en lykkelig slutt. Det må jo bli det, ikke sant? Livet kan jo tross alt være jævlig deilig også, og man kan møte Mannen eller Kvinnen i sitt liv og leve happy ever after. Også i 2016! ?❤️??♥️?

249
Takk

Det må det!

250
Håper

Julie har rett 🙂

251
For imponert til å ta det kuli

Hele serien er GULL. Jeg har aldri blitt så dratt inn i noe før.
Selv er jeg syk, og har jo da kun sett ting fra mitt eget synspunkt når jeg har vært inni episoder med depresjon/mani - så det å se dette fra Isaks side gjør utrolig vondt i hjertet mitt.
Det er ikke lett å forholde seg til syke mennesker, men jeg håper det ordner seg.

Ellers må jeg bare si at de som lager denne serien fortjener alle priser som fins der ute! Parallellen mellom Isaks mor og Even gjør meg helt målløs! Mammaen hans sender bibelvers for å uttrykke sin frykt/sine følelser, mens Even sender sangtekster, bilder og quotes.

Mor sine følelser for Isak er nok like ekte som Evens.

For en fantastisk serie.

252
Kærlighed overvinder alt

Min kæreste er bipolar, og den første gang, han var manisk i vores forhold var jeg også helt forvirret.. Men han var ærlig overfor mig og vi kom igennem det. I dag, 4 år efter, er jeg mere forelsket i ham end nogensinde, og han i mig, for vi har været der for hinanden i de hårde perioder. Så hvis kærligheden er der, så kommer man igennem sygdommen, og kommer ud stærkere på den anden side <3 <3

253
Halla

Takk for en fin kommentar - jeg er helt enig! Heier på Even og Isak! ❤️

254

Jeg gråt da morens melding kom. Det er ufattelig trist at Isak har tvilt på sin mors kjærlighet til ham. Mødre elsker sine barn, slik de er, som hele mennesker!

Jeg ser at flere skriver at de er bekymret for Isak. De er bekymret for Even og forholdet mellom dem. På FB kan man lese kommentarer om at Isak må holde seg unna Even, at Even ikke er verdt å elske.

Folkens, vi er alle såre klar over at dette er fiksjon. Isak og Even slik vi kjenner dem finnes kun på film. Og heldigvis for det, kanskje. Vi har latt oss rive med av en fengslende historie, kjekke gutter og gode skuespillerprestasjoner, men for all del; glem ikke at i et parallelt univers finnes en Even på helt ekte. Der finnes en ekte Isak, et barn, ungdom eller voksen som har utfordringer med psykiske lidelser i nære relasjoner.

VI MÅ TA INNOVER OSS at psykisk helse er et "folkehelseproblem" hvor psykisk lidelse kan ha mange ansikter og prege livet til den syke i ulik grad.

AKKURAT NÅ må vi ta innover oss at der er mange, mange tenåringer og unge voksne som sliter. Mange er så syke at de tilbringer mye av livet sitt i institusjon, på psykiatriske avdelinger rundt om. Mange er der frivillig. Mange er der under tvang.

DETTE ER REALITETEN.

Isak og Even klarer seg nok i Andems univers. Det er jo film. Og film skal gi håp til mennesker om at det venter noe bra.

I VIRKELIGHETEN kommer psykisk helsevern til kort. Kapasiteten er sprengt og behandlingstilbudet begrenset. Det finnes ikke noen hokuspokusformel som garanterer friskhet etter behandling.

VI MÅ TA INNOVER OSS at mange får tilbakefall. Mange fungerer så dårlig at de helt faller ut av skole, utdanning og jobb. Mange isolerer seg.

VI MÅ TA INNOVER OSS at god psykisk helse ikke er en selvfølge og at plutselig, plutselig en dag kan det være ens egen psyke som slår seg vrang. Enten du vil det skal skje eller ikke.

For slik er vi skrudd sammen. Noen sterkere enn andre. Men selv den sterkeste har sine sårbare punkter som kan trigges av ulike livshendelser; dødsfall i nær familie, økonomiske utfordringer, arbeidsledighet mv.

VI MÅ TA INNOVER OSS at vi alle er små i det store❤

255
Heier på Isak!

Omg, jg digger også parallellen. Håper mld fra moren er med på å få Isak til å forstå, at følelsene til Even er ekte, selv om han er syk.

256
Heilt einig: SKAM er gull

I ei tid då det å følgje med på ein fiksjonsserie er like kvardagsleg som brunost på brødskiva, klarer SKAM-skaparane å få oss hekta på ein fiksjon som er genialt laga med parallellar, metaforar, klippeteknikk, kameravinkling, dramaturgi, intertekstar og ikkje minst musikkval - kunst er viktig for at vi menneske skal forstå oss sjølv og kvarandre! Men det mest geniale er kor tett denne fiksjonen ligg opp mot fakta - dette kunne vore verkelegheit. Som om ikkje det var nok, vert det heile toppa med dette kommentarfeltet, der vi verkelege menneska kan få gå inn i SKAM-universet og møte andre verkelege menneske og lære av kvarandre, som av din fine kommentar, og alle dei andre som ope fortel om sine erfaringar knytt til det vi opplever her. Takk til alle som deler, slik at vi andre kan bli klokare og betre menneske! ❤️

Viss Platon hadde levd no, og sett SKAM, mistenker eg at han kanskje hadde revidert teorien sin om at kunsten berre er skuggebilete av verkelegheita (mimesis) og difor på det lågaste erkjenningsnivået...?

257
Til alle svensker ❤️

Hvor kan jeg se portkod? Har gitt opp skam

258
Ella

Svt play

259
❤️

ok bare kødda

Skam is life

260

Det lå på NRK i sommerferien, men kan hende det er utløpt..

261

Hva er portkod?

262
Maria

Svensk miniserie

263
klara

portkod är inte ens nära skam!! skam är 1000 gånger bättre trust me

264
enig

Enig - det er langt, langt, langt unna. Etter å ha sett Skam er det få ting som duger.

265
Cess

Vises det ikke på NRK også?:)

266
Må ikke gi opp da...

Det blir bedre, for sure! ❤️??❤️ #keepthefaith

267

Edward Lewis: “So what happens after he climbs up and rescues her?”
Vivian: “She rescues him right back."

Håper vi kan legge mye tro i dette sitatet som Even siterer. Even har ikke vært manisk hele sesongen, følelsene er ekte. Bare veldig forsterket.

Knuser hjertene til oss alle å se Isak. Kanskje Isak får et innblikk i hvorfor faren gikk fra moren. Sier ikke moren til Isak har bipolarlidelse, men hun er også syk. Men Isak klandrer vel faren litt for å forlate moren - tviler derfor på at han vil forlate Even.

Hvis ikke Sonja sin kommentar skremmer han helt inn i skapet og depresjon - så tror jeg vi vil få en form for lykkelig slutt. Even sier han aldri har følt det slik før, at han er lei av at Sonja forteller han hva han tenker og føler. Jeg vet det er slik mange har det når de er manisk - jeg får meg bare ikke til å tro skam skal belyse en slik historie på den måten. Som om hele den episke kjærlighetshistorien deres bare var en syk idé fra Evens side.

Jeg velger å tro skam bruker stemmen sin til å vise at om man er homofil, hetero, panfil, psykisk syk eller psykisk frisk - så er vi alle mennesker og vi er alle mer enn vår legning og psykiske diagnose.

Håper Eskild råder Isak til å prate med even - ser folk syns det er for lite tid til å belyse et så viktig tema. Alt vi trenger er at siste to episodene varer i 40-60 minutt så tilsvarer det 2-3 "vanlige" episoder - kan belyse mye på den tid.

HEIA ISAK OG EVEN ❤???

268
Lina

Tror det ska finnas på svtplay.se!

269
Portkod

Du kan se portkod på svt play

270
ikke fra Norge :/

rart egentlig, siden svenskar kan se skam på nrk

271
Lillo

Seff

273
Ikke nett-TV

SVT-nett-TV er stengt fra Norge og NRK-nett-TV er stengt fra Sverige, men skam.p3.no er åpen for hele verden.

274
Takknemelig

Det er jeg svært takknemelig for. Holder til for tiden i Italia. Så er veldig fornøy med at man kan se -skam rundt hele verden.

275

Rart at de svenske får se skam nrk uten å måtte betal nrk lisens! ?

276

Alle i Norge kan også se uten å betale lisens ?

277
nrk...

for å ikke måtte betale lisens kan man ikke ha tv.

278
haha!

True! 😉 Håper ikke nrk kan spore opp IP'en min nå...

279

Jag bor i Uruguay och kan se serien utan något problem... Tack NRK! <3

280
Licens

Vi betalar jo så sr licens... Syns det er godt at vi kan deles over landegrænse. 🙂

281
Lilly

Den gutten er saa fantastisk. Jeg er utrolig imponert!

282
110 % enig

Det siste klippet reddet dagen og kanskje helgen, også .... Puster bare "litt" lettet ut, inntil videre ....

283
Tarjei: A league of his own

Istemmer! Vanvittig for noen skuespillprestasjoner. Så nakent og ærlig, det går rett i hjertet! Tarjei, så ung, så talentfull, så nydelig. Vi applauderer. Følelsene og tankene når hele veien ut. ????????#elskerskam #elskertarjei

284
Kommentarfeltet er helt føkt om dagen...

Men for en story!!! Og for noen fantastiske talenter vi har lært å kjenne denne sesongen!!!! Rørende vakkert, utrolig vondt og ubeskrivelig viktig ❤ Tarjei og Henrik og SKAM- produksjonen skaper historie. Dette er ekte og realistisk og formidlingsevnen slutter aldri å imponere. Takk, tusen takk for denne reisen❣Måtte ikke kjærligheten ende så dårlig som vi alle frykter ??

285
Hva er galt

med kommentarfeltet?

286
fakk off

du er galt

287
....du er galt?

Øh?! What!?
Føkt i den forstand at kommentarer ikke går igjennom vil jeg tro. Mange som har blitt ekstra plaget de siste dagene. Lite saklig uansett"fakk off" kommentar...ikke hørt om folkeskikk kanskje? ?

288
Hehe...ikke sånn galt altså❣

Bare vel frustrert over at ingen av kommentarene mine kommer igjennom ?? vet jo at det kommer av overbelastning og ivrige seere -bare en liten utblåsning altså?

289
For et fantastisk talent du er Tarjei!!!

Du slutter aldri å imponere og din ekte formidling når verden over. Gråter på Isaks vegne nå, dette er rørende vakkert, ubeskrivelig vondt og utrolig viktig! Så mye følelser på en gang. Fineste meldingenen fra mamman ❤? åh den kunne ikke hatt bedre timing. Gråter og roper nei over meldingen du sender Even. Han trenger bare din kjærlighet og aksept han og, slik mamman din alltid har elsket nettopp DEG❣ Det dere har er ekte ❤❤

290

Men av og til så må man faktisk skjerme seg selv hvis man kjenner man blir ødelagt av andre mennesker. Even trenger først og fremst hjelp fra noen med nok kompetanse på området, og medisiner som setter sykdommen i sjakk. Isak kan ikke hjelpe noen om han ikke har det godt med seg selv. Vi har sett gjennom serien hvordan Isak sliter ovenfor mor, og hvis Isak går for nær Even nå kan det ende med at han ødelegger seg selv også. I noen situasjoner må man faktisk ha mot til å skjerme seg selv også.

291
Hjertesmerte ??

At Isak ikke klarer å ta stilling til Even akkurat nå forstår jeg godt. Han er totalt knust over Sonjas kommentar og helt sikkert også litt skremt over det han har fått vite. Han ble bokstavelig talt kastet ut i det. Er det rart han ikke skjønner en dritt. Men det var samtidig trist å se at han skrev slutt å meld meg til Even. Morens tidligere meldinger har han mer oversett og jeg frykter hva som skjer med Even nå. For når Even roer seg igjen og Isak får summet seg så er jo dette egentlig mulig å ordne opp i. De kan fint ha et godt og sterkt forhold. Det derfor dumt hvis ting Isak nå sier fører til enda mer usikkerhet og misforståelser for gutta. At de elsker hverandre og er det beste for hverandre er det ingen tvil om. Uavhengig av sin sykdom er Evens tanker og følelser ekte ❤

292

Tror han trenger en liten pause fra intense meldinger akkurat nå for å fordøye det som har skjedd. Og lære mer (glad han googler mani / prøver å forstå isteden for å bare høre på Sonja). Dette har kommet som et sjokk. Men tror ikke han gir opp Even.

293
Hvor er de voksne??

Even trenger hjelp, ingen tvil om det. Men verken Isak eller Sonja bør være den som skal ta den oppgaven.
Nå må vi få litt mer av Evens historie om dette skal ha sjanse til å "make sens"...

294

Er du sikker på det? Det er nemlig ikke jeg. Tror Isak gjør rett i å holde avstand jeg.

295

Hur kan han vara så jävla duktig?! Det är helt sanslöst. Hela säsongen igenom har jag bara blivit mer och mer imponerad. Han kommer gå långt asså.

296
For et fabelaktig talent du er Tarjei!!!

Din formidling når verden over! Gråter på dine vegne, dette er ubeskrivelig vondt, rørende vakkert og utrolig viktig og mange følelser på en gang! Gråter av glede over mammas rørende melding, samtidig som jeg gråter og hyler nei ikke steng Even ute! Han trenger bare din kjærlighet og aksept han og, slik mamman din alltid vil elske nettopp DEG! ❤?

297
Henrik Holm også

Skuespill. Manus. Regi.

Trodde jeg var usedvanlig imponert med det før gårsdagens klipp. Hvor er jeg nå? Et eller annet sted i TVseriehimmelen hvor ting er så vakkert at det knapt er til å holde ut, uansett hvilken stemning som formidles.

298
Tarjei & Henrik

To helt fantastiske talenter - så samspilte, så utrrykksfulle.... Helt utrolig imponerende <3 Finner ikke ord til å beskrive det egentlig. De leverer noe av det beste innen teater og film ever!

15:15 -01.01 var helt grusomt vakkert - jeg har så vondt inni meg at det gjør vondt fysisk. Venter og venter .... Please la dette løse seg ... Isak & Even hører sammen! Isak - nå er det du som skal redde Even <3

299

I början hade jag svårt att förstå hurdan Henrik Holms skådespelarprestation egentligen var iom att karaktären Even är något av en poser... Men nu är jag övertygad - riktigt bra jobbat.

Och regin, och manuset - ja! Så bra.

300

Han er helt enorm.

301
Stakkars

Stakkars Isak. Vil grine sammen med ham

302
Lady Stoneheart

Har hittil ikke blitt så innmari berørt av Skam, men NÅ begynte jeg å grine ❤️

303
❤️❤️❤️

Tårer i øya av den meldingen fra mor. Det kommer til å gå bra med Isak ❤️????

304
Ragnhild

Så nydelig en slutt på klippet, trengte det etter i går. Flott å se så bra skuespill og så ærlige følelser.