Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

561 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
vræl

jeg ville ha klipp i dag... 🙁

2
Tobias

Klipp ? De fleste frisørsalonger har da vel stengt på søndager !

3
Hva med

når Eskild kommer hjem med fantaen? :D:D:D:D

4
Hugleik

Kommer aldri til å hate Even
<333

5

Mulig jeg leser for mye inn i det MEN han skriver "kommer aldri til å hate". Dvs ikke i går, ikke i dag og ikke i morgen. Han beskriver ikke følelsen akkurat nå, som Linn mener skal gå over i hat. Han vet og forstår at Even ikke har noen skyld. Jeg fortsetter å være Evak-optimist.

6
Enig med Hugleik ...

.... den SMS-meldinga fra Isak: "Kommer aldri til å hate Even" er bare helt rå. Er så jævlig glad for den kommentaren, den gir så mye håp. Og den forteller meg: KJÆRLIGHETEN OVERLEVER ALT! ALT! ALT! Plzzzz la det værra sant ....

7
"It wasn't over, it still isn't over"

Lige et lille citat fra The Notebook.

Isak, du må ikke gi' op nu. Vær modig, stol på dig selv og snak med Even <3

8
Smulan

Åh älskar din parallell! ❤️❤️

9
Isak ❤️

Størst av alt er kjærligheten ❤️

10
Størst av alt er virkelig kjærligheten ❤❤

For psykisk syke kan elske på samme måte som psykisk friske❣Kjærlighet er kjærlighet uansett psyke og legning ❤

11
Egentlig

er det blåhvalen som er størst.
Just sayin 😛

12

Takk "egentlig" for at du får meg til å le litt midt opp i all hjertesmerten ??

13
Størst

Ta det kuli for strutsen er verdens største fugl 😉

14
Når du sover på sofaen

Og drømmer at kommentarene på Skam.p3.no oppdatertes.

Når du går forbi Kaffebrenneriet og får klump i magen.

Når du hører en ulykkelig kjærlighetssang, og øyeblikkelig tenker på hvor treffende den var for nettopp Isak og Even.

Når du skvetter fordi en ung mann i byen har grønn sekk. Fordi fiksjonen har sivet så til de grader inn i alle sprekker at den renner over og inn i virkeligheten.

Når du betrakter elevene fra videregående på trikken med friskt blikk. For du har ikke husket hvordan det føltes å være den alderen på et halvt liv. Men nå kan hvilken som helst liten underlig detalj følelsesmessig teleportere deg dit igjen. Og du møter deg selv, den skråsikre og usikre versjonen, som er så langt unna deg idag at det virker absurd at hun hele tiden har vært der like under overflaten.

#SkamErBestIVerden

15
Hu som ikke gir seg med det Tarot greiene sine :)

Først tenkte jeg at bilde øverst på siden viser en spar + diamant (spar og ruter fra kortstokken) Men nå ser det ut som spar også ser det ut som et veikryss som leder fra spar til ruter/ diamant.

Spar er i tarotkortenenes verden tegnet for uro, fanker, problemer

Diamant/ ruter står for ro, bakkekontakt

Det er ikke det at jeg tror så veldig på tarotspådom, men jeg regner med at Julie andem har plassert disse symbolene her av en grunn

16
kan man tarotspå en tv-serie? har noen kort

og har virkelig vurdert å finne dem fram de siste par dagene..men er ikke særlig god på å lese dem.

17
Har drømt om Pretty Woman-reference (lille analyse)

Pretty Woman-reference

I "15:15-01:01" sammenligner Even sig selv med Edward i Pretty Woman, der kommer og 'redder' den prostituerede Vivian, efter han overvinder sin højdeskræk og overgiver sig med ordene: "So, what happened after he climbed up the tower and rescued her?".

Vivian er den sprudlende, lattermilde og charmende prosituerede, som langsomt bløder den hårde, indelukkede forretningsmand op og minder ham om alt det gode i livet (apropos 'life is good').

Ligesom Vivian er det Even, der bløder Isak op og vækker hans følelser til live. I filmen er det Edward, der skal opsøge Vivian og bevise, at han virkelig elsker hende, selvom hun er prostitueret. Tilsvarende skal Isak nu indse, at kærligheden imellem dem er ægte, opsøge Even og bevise, at han elsker ham, selvom han er psykisk syg.

Hvis Pretty Woman-referencen holder, kommer Isak til at indse, at han ikke kan undvære Even, og som Vivian vil Even heldigvis svare: "She rescues him right back".

Alt er love ❤️

18

Blir helt utslitt av det her.... våkner midt på natta (03:50) og kommer på: Isak må ringe Hjelpetelefon 116123 eller skrive på nettsiden sidetmedord.no. Noen med erfaring han kan snakke med.
Even+Isak=❤️ La det ordne seg!

19
Hoho..

Trikken var vist litt skeiv den, jeg snubla nettopp i en gutt :'D

20
Min teori

Jeg tror det er faktisk Sonja som til slutt kommer til å føre Isak og Even sammen igjen. Hun kommer til å innse at deres kjærlighet er ekte og at Isak er bra for Even. Hun er jo glad i Even og vi bare hans beste). Det er hun som kjenner Even best og hun kommer til å forteller Isak hele historien ( Even er dårlig å kommer ikke til å bli noe bedre med det første nå, spesielt hvis Isak ikke er med han....Og Isak må vite hele sannheten for å kunne stole på Even og i det hele tatt hjelpe han. Sonja har ikke vært noen ond person og hun bare tror at Even har en syk ide nå....

21
Sånn ser jeg det

Det går bra! Denne uka skal Isak snakke med Jonas, som i sin tur sier at sykdom ikke påvirker kjerlighet. Og at Sonja sa det bare fordi hun også er forelska i Even og det er ikke så lett for henne nå og. Siden Even var tatt av politiet, er det sannsynlig at han ikke går på skolen, ihvertfall denne uka. Kanskje blir til sykehuset. Forholdene mellom Isak og hans mor (kanskje de møter og snakker sammen) hjelp ham til å endelig ordne alle tankene i hodet sitt og GÅ FOR Å REDDE MANNEN I SITT LIV.

22
Wowowow

Jeg tror ikke at han har fortalt ham om hva som akkurat hva som skjedde, fordi då tror jeg att Esklid hadde reagert på en annen måte, akkurat som du sier "Sannheten eller ikke? (!!!)" (beklager at min norsk er dårlig, jeg er ikke fra Norge)

23
Sannheten eller ikke? (!!)

Jeg lurer på om Isak har fortalt Eskild akkurat hva som skjedde i går. Fortalte han at Even mest sannsynlig er manisk og fikk et "utbrudd", eller hva man skal kalle det, eller fortalte han kun det Sonja sa, at Even ikke elsket han mer?

Jeg tror nemlig at hvis Isak fortalte sannheten - det med at Even er manisk, og at Sonja fortalte Isak at Even egentlig ikke likte han, så tror jeg at Eskild hadde reagert på en annen måte. Jeg tror at han hadde fortalt Isak at det Sonja sa var feil, og at det er helt mulig å elske noen selv om man er psykisk syk. Da hadde han heller ikke sagt at "det går over", men at han skal kjempe videre og IKKE gi opp Even.

Jeg tror altså at Eskild kun har fått vite at Even ikke liker Isak likevel - altså kun det Sonja sa til Isak. Men dette er bare en teori fra meg.

24

Tror ikke Isak har sagt noe til Eskild. Tror at Eskild bare har skjønt at det var med Even alt gikk til helvete.

25
JA, Sannhet eller ikke

Tenkte akkurat det samme!

26
Ja ikke sant, tror heller ikke han har fortalt...

For psykisk syke elsker og blir forelsket på samme måte som psykisk friske ❤❤ Isak har nok av respekt for Even utelatt det meste, og for det beundrer jeg han enda mer.

27
❤️

Elsker alle dere som kommenterer og kommer med teorier. Hadde ikke kommet meg helskinnet gjennom helgen uten dere ??

28
Jeg bare lurer ang maniske

Hvis Even er så worst case scenario at det ikke går an for Isak å være med han, hadde han vel ikke klart å vente til Isak var ferdig med prøven sin? Han hadde vel dratt han med på hotellet med en gang? Det er jo et lite snev av kontroll over handlingene hans... Jeg vet ikke om folk at lest mine spekulasjoner om at Even er homofil, men Sonja forteller han at han ikke er det? Jeg tror det fortsatt, og jeg tror det går seg til... Hvis Even klarer å snakke uten å fyre i gang med giftemål og andre gale ideer, så kan han få Isak på kroken igjen.

Jeg tror ikke det finnes noe hat i Isak...

29
Pedant

Det heter strengt tatt hypoteser.

30
Enig - det er guld værd

Jeg går hele tiden og tænker på Isak og Even, selvom jeg ved, at de kun er fiktive karakterer. Det er guld værd at læse så mange kærlige kommentarer og gode teorier herinde og vide, at jeg ikke er alene med alle tankerne:

Hvornår mon det går op for Even, at han har haft en episode? Hvor lang tid tager det for ham at genvinde kontrollen?

Hvornår mon det går op for Isak, at Even elsker virkelig ham? Hvor lang tid tager det for ham at finde mod og styrke til at opsøge Even?

Jeg håber, at han får snakket med Jonas i morgen og fortæller, hvad der er sket. Så han kan dele sine bekymringer og frygt. Lige nu virker det ikke, som om han har fortalt nogen om, hvad der reelt er sket. Det er også en traumatisk oplevelse, og hvordan skal han forklare det? Han må være så forvirret og fortvivlet lige nu, og jeg mærker virkelig hans smerte.

Men rejsen er ikke forbi endnu. Isak er kommet så langt allerede. Han har mødt den største accept og kærlighed. Indtil videre har ærlighed og kommunikation været vejen frem. Jeg håber, at Isaks mor kan være med til at ændre hans syn på Even og få ham til at opsøge ham efter julekoncerten på fredag. Så er Even forhåbentlig også 'landet'.

Kæmp for kærligheden, ellers vil du altid se tilbage og tænke: Hvad nu hvis? <'3

31
Halla

Vi må sette i gang - vi har en jobb! Hva skal vi gå for: #isakmåreddeeven #isakreddereven? Forslag? Even+Isak=❤️

32
eller

#IsakreddEventilbake

33

Done!

34
Ekte kjærlighet

Isak må redde Even. Ferdi

35
RainbowJ

Hva med #IsakreddEven ? Jeg setter det i gang på Twitter!!!

36
#hvorsnartkanIsakreddeEven

Vær så snill, veldig snart

37

Jeg ser klippene sikkert 10 ganger. Elsker skam! Skam er livet

38
?Det er Even så trenger fokus nå!!

Hvis vi skal skjønne hvordan sykdommen henger sammen trenger vi mer info om Even nå. Isak har nok skjønt at han er syk og lurer nok mest på om Even mente alt han sa eller om han var et prosjekt, men det vil han skjønne når han tenker seg litt om hvordan de hadde det sammen. Mest sannsynlig er Even på vei inn i depresjon og vil trenge Isak mer enn noensinne..... Isak er en smart fyr og har lest seg opp han bør send en SMS til Even ASAP.....

39
Hoho..

Depresjon er helt sykt. Jeg har det nå, fordi jeg ikke kan bruke tiden på å sove. Bare mas og skrøvl hos #parents. Isak, vedder på at du føler det samme. ROFLMFAO!

40
Der fins dager

Det fins dager fylt med glede,
det fins dager som er vonde og grå.
Det fins dager vi aldri vil glemme,
det fins dager vi aldri vil forstå.

Den eneste dagen vi kan stole på,
er dagen vi opplever akkurat nå.
Nyt den så godt du kan,
vi vet aldri hvor mange flere vi vil få. <3

41
❤️

There's always another tomorrow,
However hard the day.
There's always an end to sorrow;
Time wipes our tears away.
There's always a reason for living,
Though sad your heart may be.
There's always another horizon
Beyond the one you see

42

Ja! Isak må redde Even tilbake! ❤️

43
Til: ?

Det går ikke an å redde noen som har hans psykiske sykdom

44
Fra Isak (det han skulle ha skrevet)

Kjære Even, øyeblikkene med deg er som etset inni hjernen min. Jeg sitter her og prøver å huske hvert eneste blikk, berøring og ord sammen med deg. Jeg vet ikke hva som skjedde igår - skjønner faktisk ikke en dritt for å være ærlig. Men jeg er her. Jeg vil at du skal vite at jeg er her, og jeg vil snakke. Prøve å forstå deg. Jeg er åpen og jeg er tilgjengelig. For du ER mannen i mitt liv! De kjærligste hilsener fra Isak

45
Hoho..

Fra Sonja: Hjerteknusende kommentar, tror jeg gir Even til deg nå; unnskyld krangelen i går, var på familiefest igår. Det er en SKAM å ikke være deg.

46

Han skrev meldingen mens han aktivt forøkte å forstå mer. Og så vondt det gjorde for ham å sende den. Det lyste jo lang vei.

Nå må han bare komme seg av sjokket fra den skyllebøtta til Sonja. For om han tenker etter så vil han jo se klart som dagen at Evens følelser er ekte.

47
Kjære Isak, hør nå her:

Even elsker deg ?Og du elsker Even. Akkurat nå skjønner du ikke en dritt og det er ikke så rart. Even sliter og du visste, eller vet jo ikke noe, fordi dere ikke har snakket sammen om det. Men det er ikke farlig, og dere kan selvsagt være kjærester fortsatt. Ikke la Sonjas ord styre deg, snakk med kjæresten din, snakk med Even, og si det vi alle vet- han er mannen i ditt liv. Isak det går bra! ❤❤❤

48

Virkelig vakkert skrevet, som balsam for hjerte. Likevel er jeg usikker på om Isak kan hjelpe og ta ansvar ved psykdom hos mor og kjæreste på en gang. Eller sagt på en annen måte - det vet jeg sikkert at jeg ikke hadde klart. Min kjæreste har stått fjellstøtt når jeg har trengt styrke i møte med psyke foreldre, jeg kan ikke se for meg at jeg kunne hatt kapasitet til psyk kjæreste i tillegg. Kommentarene her har virkelig utvidet min horisont. Kanskje er det akkurat dette som er såååå fabelaktig med SKAM - at spørsmål blir hengende i luften, og løser man et så dukker det opp et nytt. Og, som om ikke det var nok, hjernen og hjerte løser spørsmålene med to forskjellige svar. Hvis Isak spurte meg om råd vet jeg virkelig ikke hva jeg skulle rådet ham til. SKAM blir en felles referanse i maaaaange år fremover, folkens! Og det har vi nok godt av.

49
Tobz

Perfekt!!

50
Linnypinny

Ååååh ja! *vræææl* Hvorfor skrev han ikke dette?? Tror også at Evens største frykt akkurat gikk i oppfyllelse når den meldinga der tikket inn på mobilen. Han må føle seg så alene og hjelpesløs nå! Isak, get yo man!!!

51
En lille hilsen

Hei Even. Det har været så hårdt at se min mor bryde sammen, og det kom som et chok, at du var manisk. Jeg har brug for lidt tid, men du skal vide, at jeg er her. Jeg venter på dig. Klem Isak

52

Så fint skrevet

53
Åh sukk ?

Dette traff meg❣ Om bare Isak hadde ordlagt seg litt bedre i går ? Skjønner han er forvirret og frustrert, men vi føler alle at Even trenger Isak mer enn noensinne. Har ikke Isak lært hvor viktig og avgjørende det er med kommunikasjon?! "Bygg broer ikke murer" ikke sant. Føler sånn med de begge to ❤❤ Sesongen har krypet inn under huden på meg. Tenker, puster og lever SKAM. Klarer ikke konse på annet?

54
Griner fortsatt

Tenk på hvordan Even må ha det nå, da! Sliter med noe dritt av en sykdom han ikke kan noe for, og så blir han totalt avvist av kjæresten sin - PÅ MELDING!

55
Helt sant

Alle bare "ÅåH, stakkars Isak!" Den forferdelige byrden av å kjenne psykisk syke mennesker.
HVA MED EVEN? Han trenger god hjelp og masse kjærlighet. Han må bare ikke bli enda en "crazynuts" karakter, men typ... Helstøpt. Vær så snill...

56
"Lei av skam drama"

Even/Henrik har det jo fint han folkens.... Dette er bare fiksjon så skjønner faen ikke hvorfor folk driver å skriver sånt -.- Elsker skam selv men blir ikke så påvirka at jeg plutselig lever i skam-verden som om det skulle vært virkelig personer.. selv om det finnes nok personer der ute men lignende situasjoner. "Åå jeg griner helt til nå pga. det som skjedde med Even og Isak" ? Get a life og lær å se på en sesong uten å la det gå utover hverdagen deres. Plutselig er sesongen slutt og alle blir psykiske syke for at den ikke endte som de ville - buhu!

57
Hoho

Så rart at du gidder å engasjerer deg. Kan jo bare la være å se på.?

58
Tobz

Om du er så lei av drama, hvorfor bry deg? Det er bra og hyggelig at NRK har laget en så bra serie at det skaper engasjement! Det er heller ikke første serien man griner eller lar seg sterkt engasjere av. Forskjellen er at serien er lagt opp slik at WEB brukes mye og dette dramaet er en del som følger med. Dessuten temaet er slik at man ikke så lett snakker om serien hverken på skoler eller arbeidsplasser. Selv om vi lever mer enn 40 år etter at forbudet mot homofil praksis ble opphevet i Norge. Nei la folk kommentere og fortelle hva de føler uten å sette dem i båser som at de ikke har noe annet liv.

59
vims

Åååå såååå hissig da ?

60
VI FØLER DET VI FØLER

DET ER BARE JEG SOM KAN FØLE DET JEG FØLER. Det er det jeg er så drittlei av: folk som tror det bare er å "skru av" følelsene vi får av denne serien. JA det er en SERIE, men jeg har ikke følt det sånn som det her noensinne. ❤️ Til alle som skammer seg over skammen for SKAM

61

Hva gjør du HER???

62
Tobz

Han må fortelle det til Jonas, så får Jonas han på ideer om hva som skal stå i meldingene. Det bare MÅ skje!

63

Som manisk tror Even han er uovertruffen nå, så han tar seg neppe nær av at Isak avviser ham. Men kanskje når han kommer "ned" om noen dager...

64
Nei vet du hva, B!

Er manisk virkelig ensbetydende med forhøyet tanker om seg selv? Vil gjerne høre noen av erfaring sine betraktninger.

Hva går Evens maniske episode ut på? Forelskelsen hans i Isak. Etter alt å dømme er det til og med forelskelsen som utløste den. Even klare ikke å tone seg inn til Isak akkurat nå. Klarer ikke å kommunisere på en måte Isak kan forstå, i alle fall ikke så redd og forvirret som han er nå. Men følelsene hans for Isak har ikke forsvunnet. Tvert imot? De har jo gått gjennom taket. Jeg mistenker det absolutt verste som kunne skje Even akkurat nå er å miste Isak. Han må jo føle seg så knust. Hjelp. Merker det føles drøyt provoserende med en holdning om at han ikke trenger noe empati mens han er manisk.

65
?Det er ikke det at Even har mistet evnen til empati...

...Det er bare det at som manisk så blir man så "opphengt" og fiksert i ting at man ikke egentlig klarer å fokusere og tenke klart og konstruktivt. Så jeg ville heller sagt at det dreier seg om evne til oppmerksomhet, og evne til å gi de riktige tingene oppmerksomhet.
Som manisk er det for øvrig ganske vanlig å føle seg "uovertruffen" ja. Ikke fordi personen egentlig mener h*n er det! Men fordi kjemien i hjernen gjør at stemningen vipper over til det ekstreme. Man føler seg ikke bare "bra og ovenpå" - man blir rett og slett HØY på stoffer kroppen selv produserer. Even kan til og med gå ut fra at Isak tuller, og tenke at "det var lættis" før han raser av gårde og bruker mer penger, eller får for seg at han skal samle alle som elsker film til å starte et eget politisk parti som skal fremme filmindustrien i Norge. Alle møtereferatene skal selvfølgelig formuleres utelukkende med filmreferanser og sitater. Han kan bli oppsatt på dette i mange timer uten å spise eller sove (tidsfølelsen svekkes, man lever NÅ). Og så kommer han på Isak igjen og kan skrive en ny melding, med like mye kjærlighet, som om ingenting har skjedd. Klart det kan oppfattes ufølsomt når man ikke vet hva som foregår. Det er sykdom rett og slett...
Ikke alle maniske er bare "lykkelige", eller euforiske, som er et bedre ord. Noen kan også fremstå oppfarende innimellom. Når andre ikke er med på deres idéer, eller foreslår at de skal roe seg ned.
Men det er altså viktig å skille mellom dette og det å ikke ha empati! Når det gjelder "storhetstankene" er det også viktig å huske at dette er en STOR skam for mange bipolare - de aller fleste har langt fra en slik tankegang at de "er bedre enn andre" eller noe når de er ute av den maniske episoden og - ja, er seg selv.
Det som er enda verre er at man ofte får en depressiv reaksjon etter den maniske episoden som er minst like alvorlig i styrkegrad. - og da kommer det at man har gjort seg til latter og skjensel for andre oppå selve depresjonen som en enorm ekstra belastning. I tillegg til misforståelser og reaksjoner fra andre som ikke forstår at det er sykdom.
Håper det var litt svar på spørsmålet ditt.
Jeg har bipolar 2-diagnose, så jeg har ikke opplevd mani selv - men derimot flere hypomane episoder som er en mild form for mani hvor man har noe kontroll og noen sperrer slik at det ikke nødvendigvis merkes av de som ikke kjenner en godt.
Kjenner flere med bipolar 1 og har sett mani på nært hold i forbindelse med mange innleggelser.

66
Øøøøh

Ja for Even virka jo innmari selvsentrert og ikke i det hele tatt som om det eneste han brydde seg om i hele verden var Isak, Isak og atter Isak. Klart det ikke går inn på ham med den meldinga da.

67
Fra Isak..

Ja! Det var vakkert. Takk Måtte gå på badet å felle noen tårer og skrive dette.

Selv om han ikke skrev det du skrev er det det vi alle tenker og føler tror jeg. Forhåpentligvis tenker Isak det samme.

Fy søren assa, at det går ann bli så følelsesmessig involvert i en tv-sereie.. Blir helt utmattet.

Vær så snill å gi oss et nytt klipp snart. Jeg dør her.

68
Fanta

Tror muligens jeg er den eneste her som ser dobbelt betydningen i svaret fra Isak her:...

E: Isak trenger du noe?
I: Kanskje en Fanta ( as in 'Faen-ta')

AS in Faen-ta Sonja og det hun sa!!!

Julie Andem ass!!! Love you

69
Hoho..

FANTAstisk kommentar du har her. As is som du sier. Is som foten min er nå.

70

Fanta kan også tolkes som fant a. Det stemmer til og med med intonasjonen...

71
Eh...

Hvilken mening skal ligge bak 'fant' 'a'? Ser ikke den...

72

Fan ta!!!

73
The meaning of Fanta is “Beautiful day”

Åha, jeg trænger også snart til en smuk dag i dette melankolske SKAM-univers! <3

74
Fanta

Og ikke minst underbygges dobbeltbetydningen med dette siste svaret fra Noora:

Noora: Ik. Tror Isak traff et soft spot med Fantaen (faen'ta-en)

75
Halla

Haha, ja! Så skriver Nora: tror Isak traff en soft spot med den Fantaen
Du kan være inne på noe. Nå trenger vi at #isakreddereven

76
Halla

Haha, ja! Så skriver Nora: tror Isak traff en soft spot med den Fantaen
Du kan være inne på noe. Nåntrenger vi at #isakreddereven

77
Fanta

Ser innlegget er merket fanta så du har kanskje rett.

78
Fanta ??

'Ser innlegget er merket Fanta' - Hvor ser du det? Mener du i meldingsutvekslingen deres? Skjønte ikke helt

79
i url-en

Viss du ser på SKAM-sida på ein pc i alle fall: http://skam.p3.no/2016/12/04/fanta/#comments

80
Fanta

Ja ser det nå! Så kult, trodde jeg var på viddene (som antydes av andre her;)) Det frampekes jo som f... at det kommer til å gå en FAEN i Isak. Digger!!!

81
mumitrollet

noen folk trenger å fortsette å leve livet sitt utenfor skam.........

82
Halla

Ja, spot on! Helt utrolig at det påvirker sånn ? Men tror dette ordner seg - det MÅ det. Even+Isak=❤️❤️❤️4ever

83
Hanna

Så flott skrevet!!

84

Så fantastisk kommentar!!
Så poetisk, og samtidig så spot on. - Slik oppleves det å bli bergtatt; å bli ført inn i Skamuniverset...

85
Stolt homo

Når du tar trikken hjem etter jobb på fredag, ser at det har kommet ett nytt klipp, men kan ikke vente. Sitter på trikken og gråter, måper og er redd på samme tid, og den som sitter ved siden av meg spør, det der må være ett nytt klipp fra skam. Jeg hikster ett ja, og personen gir meg en klem!

86
Hoho..

Sitter på trikken, føler romantikken.
Gutt om gutt, tar aldri slutt.
Isak + Even = sant
Men skam er fortsatt skam.

87
Har Isak fortalt sannheten?

Jeg lurer på om Isak har fortalt Eskild akkurat hva som skjedde i går. Fortalte han at Even mest sannsynlig er manisk og fikk et "utbrudd", eller hva man skal kalle det, eller fortalte han kun det Sonja sa, at Even ikke elsket han mer?

Jeg tror nemlig at hvis Isak fortalte sannheten - det med at Even er manisk, og at Sonja fortalte Isak at Even egentlig ikke likte han, så tror jeg at Eskild hadde reagert på en annen måte. Jeg tror at han hadde fortalt Isak at det Sonja sa var feil, og at det er helt mulig å elske noen selv om man er psykisk syk. Da hadde han heller ikke sagt at "det går over", men at han skal kjempe videre og IKKE gi opp Even.

Jeg tror altså at Eskild kun har fått vite at Even ikke liker Isak likevel - altså kun det Sonja sa til Isak. Men dette er bare en teori fra meg.

88
Hvis alle var åpne fra starten av

Hvis Sonja hadde sagt noe om dette i 21.21 eller det var blitt nevnt av noen, at Even blir manisk, så hadde jo alle skadene ikke skjedd! Men det er visst hemmelig det også, en skam. Det er som med andre psykiske sykdommer, det tales ikke om og det er ufint å sladre om. Han har nok bare sagt at alt gikk til helvette.

89
Heldigvis

Jeg tror vi skal være veldig glade for at ikke alle var helt åpne fra starten av. På det tidspunktet var nok Isak overhodet ikke klar for å slippe en psykisk syk inn i livet sitt, og vi hadde ikke fått noen av de flotte scenene vi har sett til nå.

Nå er jeg overbevist om at Isaks stødighet og Evens spontanitet går sammen som fot i hose. 🙂

90
Det der var så spot on det!

Akkurat sånn har jeg det og. Spesielt det med å se på ungdom med et nytt blikk og beundring. Jeg har kjærlighetssorg, men kan ikke snakke med noen om det fordi det er fiksjon. Syns derfor det er en trøst med kommentarfeltet her.
Takk for fine gjenkjennende ord!

91
So true

Er så enig. Dette er ikke en serie man ser, men heller opplever og føler. Tror aldri jeg har opplevd en fiksjon som har satt så mange følelser i sving. Følelser jeg ikke har kjent på veldig veldig lang tid.

92
Kommentaren din

Fra mitt liv:

Når du går forbi Oslo Plaza lørdag formiddag og kjenner at du må stoppe opp og ta deg sammen slik at du ikke begynner å gråte der og da.

93
#vondtimagen

Pappa skal bo på plaza denne uken pga kurs, og jeg "må" besøke han i morgen.... ??

94
Oslo Plaza

Og alt dette surrer og går inni våre hoder, hjerter (hele kroppen,) for kjærligheten er så fantastisk flott, men den kan også være så utrolig smertefull. Sukk

95

Jeg kom fra Bussterminalen i dag og orket ikke engang å se på Plaza. Fikk helt vondt i hjerte da jeg så bittelitt av den utvendige heisen. ??

96

Og det stikk i hjertet hver gang Boss reklamen kommer på tv...bare fordi sangen er high for this ?

97
Smulan

omg. 🙁 Hade känt detsamma om jag bott i Oslo.

98
Tina

Samme her...

99
Samme her ....

Vondt langt inn i sjelen.

100
Det?

Det er det vi får?? Ikke bra

101
det går nok

Gjorde mig i lidt bedre humør... alt kommer til at gå godt

102

Behövde lite skratt

103
haha

den setningen er så søt/ morsom på svensk

104
Det er ikke over

Mellom Isak og Even!

105

For gudsskyld alt jeg trenger er å vite er om Even har det bra

106
Svaret er nei

Vi vet jo at det ikke gjør det:( uansett hva han gjør akkurat nå

107
joda

Jajo jeg vet jo det, men jeg trenger å vite at han ikke skader seg selv på noen som helst måte

108
Det ordner seg for Even ❤️ Og Isak ❤️ Og Evak ❤️

Når politiet henter maniske på gaten med tegn til psykose blir de innlagt i tvubgen psykisk helsevern. Jeg er lege så dette kan jeg. Så jeg tenker at han er i gode hender og at alt ordner seg!

109
Besatt

Da hadde han vel ikke sendt meldinger til Isak fra mobilen sin?? (Sangteksten i går)

110
Kan ha telefon :-)

De kan ha mobil selv om de blir innlagt i psykisk helsevern 🙂 tror han er i gode hender og at det ordner seg.

111
Hehehe... ja, - alt ordner seg i norsk psykiatri!

Du er lege, så dette kan du! ...Not...!
Seriøst. Man kan få god hjelp. Men ganske ofte får man også ræva "hjelp" i psykiatrien. Se på VGs avsløringer den siste tiden for eksempel. Kom ikke overraskende på meg, men det som overrasker meg er at ikke flere sier ifra at sånn kan vi ikke ha det.
Selvfølgelig - folk er for redde, og vil ikke assossieres med psykiatri.
Synd at såkalt "psykisk sykdom" fremdeles er et av våre aller største tabuer. Man kan ikke noe mer for dette enn somatisk sykdom. I svært mange tilstander er det minst like mange fysiske som psykiske faktorer involvert.
Synes du skal være svært forsiktig med å si at du "kan" noe du tydeligvis ikke har allverdens erfaring med. Det er ikke nok å være utdannet lege for å få min tillit i alle fall, har møtt nok av leger med minimalt av innsikt i psykiatri. "Jeg er lege, så dette kan jeg" er i seg selv et dårlig tegn...

112

Flott jobb du har. Lege med ubegrensede ressurser og sengeplasser?! Er vel ingen grunn til å bruke tvangshjemmel dersom det finnes et opplegg rundt Even som kan fange han opp nå? For alt vi vet er han hjemme hos foreldrene/Sonja og blir medisinert etter et opplegg de har erfart at har fungert godt før.

113
Legeforeningen

Vi anmoder våre medlemmer om å føre debatt om ressursforvaltning i våre egne fora.

114
Legeforeningen 2

...Synes slike debatter i større grad bør foregå i det åpne. Så folk kan se hva for slags lægeforening de har å forholde seg til.

115
Bare meg

Dersom han er til fare for seg selv eller andre, vil han bli lagt inn på tvangsparagraf jo.

116
nei..

Når han er i den tilstanden han er i nå, og det er tydelig tegn til psykose, blir han ikke overlatt til pårørende. Da blir han innlagt.

117
hva er det med vennene til isak

...og dårlige råd? det er jo noe bittert med hele denne situasjonen. jeg skjønner de prøver å hjelpe, men hvorfor må de være så...dårlige på det?

118
Snuppa

Er ganske interessant hvordan de som Isak ser opp til slett ikke har rett hele tiden. Eskil får hans (og vår!) respekt når han snakker om Pride, og så ser vi at Eskil har tatt feil angående forholdet til Even. Sana som Isak (og vi) nok beundrer, tar feil om evolusjonsteorien og om nitrogen. Even som er eldre enn Isak kan mye om film og allegorier, men han roter det til i blant. Her må både Isak og vi lære å vurdere meninger og råd uansett hvem som kommer med dem. Og det er bare Isak og Even som vet hvilke følelser de deler sammen.

119
Danskk

Hvad sker der med Nooras kommentarer til Linn?! Jeg kan godt forstå hvis hun er træt af at bo med hende, især når der er et værelse for lidt i kollektivet. Men Noora udstiller Linn på en ubehagelig måde, som bare prøver at hjælpe (på sin egen facon).

Remember to be kind, always!

120
Linn-lover

Enig i at Noora var i overkant sarkastisk mot Linn. Hva med litt ekte medfølelse med folk i din nærhet, Noora.

121
Martine

? Leste den bare som humoristisk, jeg. Ikke subtil nei, men jeg leser den som leken (litt sjov) i tonen. Om det var meg (med depresjon) hadde jeg nok flirt av den dersom jeg bodde blant disse menneskene og de hadde en liten/viss (nogle) aning om meg og min situasjon.

122
Jammen..

..hvor mye VET DE egentlig? Man kan faktisk bare gi råd ut fra det man vet, og hvis det eneste de vet er at Even og Isak gikk til h... men ikke hvorfor så kan de ikke gi bedre råd.. ?

123
Måka

Dette betyr at isak har vært lojal mot even og ikke fortalt hva som skjedde. Det er sympatisk. Men det gjør også at han blir sittende helt helt alene nok en gang.

?

For første gang lengter jeg ettet et klipp hvor isak prater med og får råd av mora si.

124
Fryktelig bittert fra så unge folk, ja!

Jeg tror Linn og Eskild representerer den typiske holdninga til kjærlighet og parforhold i 2016: er det litt problemer, blir det litt ubehagelig, stikk! Tenk på deg selv, sett deg selv først, prioriter "meg-tid". Jeg kan tenke meg at Linn har minimal innsikt i situasjonen, og derfor egentlig ikke har grunnlag til å uttale seg om noe som helst. Hun har fått med seg at noe har skjedd mellom Isak og Even som gjør Isak trist, og konkluderer da med at det beste er å holde seg unna.

Last ned Tinder, swipe til krampa tar deg, finn neste person du kan bli høy på i noen måneder. Repeat.

125
Tror du er urettferdig mot Eskild

Jeg tror han har blitt veldig såret på et eller annet tidspunkt. Og det har satt dypt spor. Derfor han er så tilbøyelig til å tro det verste.

126
Ikke jeg heller

Kommer aldrig til å hate Even <3

127
Kristin

Får helt kjærlighetssorg selv ?

128
Ikke gi opp Even!

First

129

Søndagsåpne butikker ass!

130
Selv de kjipe søndagsåpne

butikkene har doruller og Fanta.

131

Tenkte jeg å! Haha

132
Mariann

Jeg tror jeg har innsett noe. Nerven i denne sesongen handler om mot. Isak er modig når han innrømmer for seg selv at han ikke er hetero, og han er virkelig ekstremt modig når han sier det til venner og familie. Når man forteller venner og familie at man forelsker seg i samme kjønn, tar man en vanvittig risiko. Man risikerer fullstendig avvisning, eller man risikerer at et nært forhold endrer seg og blir anspent og vondt. (Selv har jeg faktisk mistet venner pga. valget om å stole på dem og fortelle dem hvem jeg var, så noen ganger går det galt; det er en risikosport å være åpen om at man er noe annet enn hetero.) Men sesongen gjennom ser vi at Isak tør, igjen og igjen, og han blir litt sterkere og litt modigere for hver gang.
Mot dukker også opp i andre sammenhenger: Eskild forklarer ham AKKURAT hvor mye mot som kreves når man velger å være tydelig gjenkjennbar som "annerledes". Som en kontrast ser vi Isaks far, som i en tekstmelding nevner at Isak synes han er feig som dro fra moren. Jeg mener vi også har sett ting som tyder på at Even har ønsket å være ærlig mot Isak om sykdommen sin, men at han rett og slett ikke har hatt mot til det.
Nå har vi kommet dithen i fortellingen at Isak må tørre mer enn noensinne. Sonja har åpnet opp muligheten for at alle følelsene han har for Even ikke blir gjengjeldt - og som ikke det var nok, så har Even vist seg å være psykisk syk, noe Isak frykter.
Han blir nødt til å velge om han skal vike unna, eller våge enda mer. Jeg er temmelig sikker på at han tør, at han har mot nok, og at noe av det som skal skje de neste to ukene er at Isak tør å tro på at følelsene dem i mellom er ekte, og tar sjansen på å elske en som er syk. For selvsagt kommer Isak aldri til å hate Even. <3

133
Bare meg

Har også mistet venner på å fortelle om hvem jeg er, da mener jeg psykisk lidelse. De jeg fortalte det til var der hundre prosent for meg. Den dagen jeg sa jeg var bipolar, forsvant tre av dem ut av livet mitt. Kjipt, men greit å bli kvitt sånne feige, uempatiske tapere. Jo før, jo bedre!

134
Kjære Isak...❤

Du må ha mot til å tro på kjærligheten, mot til å gå imot det usikre og mot til å tro på at det du og Even har opplevd er ekte. Ingen av dere har følt det sånn som der her før ❤?❤

135
Omvendt symmetri

Tidligere i sesongen holdt Even seg borte fra Isak fordi han var redd det var best for Isak å være uten ham. Nå gjør Isak det samme. Men bare vent, Even har reddet Isak, og Isak skal redde Even tilbake. Det blir så bra! Gleder meg til hver nye oppdatering. Men gruer meg til hvert sekund til de må være fra hverandre og ulykkelige. Dessuten så utålmodig etter å få vite mer om Even.

136
Mer omvendt symmetri

Isak sliter med å stå frem som homofil. Men det viser seg å mest være et problem i hans eget hode.

Even er fullstendig avslappet til sin seksualitet, hvilken nå enn legning han har. Men han har faktisk en mental sykdom.

Even er akkurat det Isak trenger. Og Isak er akkurat det Even trenger. <3

137
Teamisakogeven

Enig! God kommentar, takk! ❤️ Jeg tror også Isak tør - og at det ordner seg mellom Even og Isak. De skal være kjærester! ❤️

138
Vil gjerne være optimist, men...

Flott kommentar. Mot er viktig, og Isak har gått en lang vei. Men er det riktig at han skal bli "den nye Sonja"? At han i en alder av 17 år, som en som nettopp har funnet seg selv, skal bli "sin brors vokter", for å bruke en bibelreferanse? At han aldri kan være helt sikker på hva Even finner på. At han hver gang telefonen ringer vil frykte at det kan være en dårlig beskjed. Hver nerve i kroppen min vil at det SKAL bli Isak og Even forever. Jeg vil gjerne rope til Isak at han må komme seg av gårde til sykehuset eller hjemmet til Even, eller hvor han når er. Men jeg vet sannelig ikke om det var det rådet jeg ville gitt Isak som mor? Jeg må si jeg lurer vanvittig på hvilken vei Julie Andem vil styre dette.

139
Fordommer igjen

Bipolare er ikke syke -hele- tiden. Tar man medisin er man "som alle andre".

140
Mona

Jeg tenker at Isak tross alt har litt erfaring med sånt da. Tror han er god på å ta vare på seg selv, kanskje litt for god (det å trekke seg unna, isolere seg som han har drevet en del med tidligere). Nå som han har folk rundt seg og tør være mer åpen, tenker jeg at han er veldig godt rustet, kanskje mer enn mange andre. Skal ikke se bort fra at han har et slags behov for å gjøre det motsatte av sin far og, det er vel gjerne noe unge mennesker gjør?

Samtidig tenker jeg at Isak nettopp ikke blir en 'ny Sonja' - fordi han forventer at folk tar vare på seg selv og ordner opp i sine egne greier så godt som overhodet mulig. Sånn jeg forstår det er dette muligens den sunneste måten å møte en syk person på. Bare være vanlig, ikke passe på dem for mye. Men selvfølgelig følge med - som vi alle gjør med dem vi er glad i, noen av oss kanskje mer enn godt er..

Jeg ville også vært skeptisk om det var min sønn eller bror i Isaks situasjon, men hvis min sønn eller bror var som Isak, tror jeg jeg hadde sagt prøv.

La oss ikke undervurdere 17-åringene våre da. Er det ikke det denne serien prøver å fortelle oss? 😉

141
Helt klart ikke det råd jeg ville gitt heller

I denne serien håper jeg med alt jeg har at disse to nydelig guttene finner hverandre og kjærligheten. IRL, derimot, hvis Isak var min lillebror eller nær venn.. Ville helt klart ha rådet ham til å tenke seg kraftig om. Men dette er heldigvis ikke real life, da. Så da kan vi heie alt vi klarer på dem:-) Er overbevist om at det blir dem til slutt. Hvilke signaler skulle denne serien ellers gi til psykisk syke?

142
Også mamma

Det er akkurat det. Trur derfor det blir en åpen slutt. Isak og Even får kontakt igjen, de klarer å gjensidig vise hverandre at det de har hatt sammen har betydd noe. Begge er sterkere. Isak ser vi er på god vei, Even har kanskje innsett et par ting om å ta ansvar for egen helse, kanskje blir det en fin erfaring å åpne seg om lidelsen sin overfor Isak (som ikke bebreider eller vil unngå ham). Serien slutter med at de er sammen fysisk og emosjonelt, men det er kanskje/kanskje ikke sikkert de blir et par

143
Ayaka

Vakkert skrevet! Og akkurat det tror jeg: Nå er det helt opp til Isak.

144
kan være...

Jeg redder deg; Even smeller opp skapdøren til Isak.
Du redder meg tilbake, sier Even;
21.21 (tallene i meldingen fra moren når det gjelder Isak's fødsel og klokkeslettet når de stikker av) peker mot at Isak har kraft og mot til å stå i dette og ikke minst har støtte...

145
Var en veldig treffende kommentar på sist klipp

Som påpekte at Even nok hadde tenkt å prate på fredag da han kom hjem til Isak. For da skjønte han at han ville miste Isak hvis ikke. Men da Isak likevel ikke krevde noen forklaring så turte han ikke lenger neste dag, for da var han redd han kunne miste Isak igjen.

146

Mot til å ofre og kjempe for kjærligheten❣

147

Seeing things for what they are, you really seem to have found an essence here that makes a lot of sense. Hope that's true and that we can get such a positive message ultimately!

148
Mot ???!

Isak har vokst ubeskrivelig mye ja. La oss håpe han har mer mot enn det hans egen far hadde ifht moren når hun ble syk.

149

Så godt skrevet. Fikk frysninger! Det er dette jeg også føler, at Isak nå kommer til å stå i det og kontakte Even. Han har nok en prat med Jonas i morgen, og får et ekstra puff. Jonas <3

150
Ja...

Elske Even?

151
Mot til å bry seg og være der for hverandre uansett

Elsker kommentaren din ❤❤ Det har vært helt fantastisk å følge Isak sin reise, se han endelig stå opp for seg selv, bli tøffere, modigere og genuint tro mot seg selv. Nå kommer den virkelige prøven som du sier. Det er fortsatt håp ❤?❤

152
#ALTERLOVE

Kommer aldri til å hate Even... Neivel, Isak, men elsker du han nok til å redde han da?! ??

153
Team evak forever

Ja det gjør han ❤

154
Tror at

Even må "reddes" fra dama som har tatt litt mye kontroll over livet hans. Kanskje Even må ha mer støtte i et godt hjelpeapparat av profesjonelle rundt seg (uten at vi vet hva slags hjelp han har nå) slik at partneren ikke blir den som må passe på hele tida, og slik at de kan ha et mye mer likeverdig forhold.

155
Martine

Definitivt! ❤️

156
Burde

ikke Even heller redde seg selv? Det er jo kjempeflott om Isak og Even finner ut av det og holder sammen, men det er ikke opp til Isak å "redde" Even. Isak kan være der som støtte til Even, men Even må faktisk ta ansvar for egen helse.

157
Jammen det er jo hele poenget

De redder hverandre. Begge trenger litt redning for å klare å ta vare på seg selv. Isak har fått det av Even alt. Even trenger det fortsatt fra Isak.

158
Teamisakogeven

La oss håpe det! Jeg tror det ordner seg. Even og Isak = ❤️

159
Det er ikke over!

Jeg kjenner at det provoserer meg veldig at de stadig snakker om kjærlighetssorg. Det innebærer at det er over. Men det er det ikke. Isak er i sorg pga håp og forventninger som brister. Så får fremtiden vise hva som blir av forholdet...

160
Nettopp derfor

tror jeg at Isak ikke har fortalt de andre hva som virkelig skjedde og årsaken til det!
De vet bare at "det har gått til helvete", altså blitt slutt. Derfor tror de kun Isak pleier en kjærlighetssorg. Sympatisk at Isak "beskytter" Even, men dette gjør jo også at han får helt feil råd og oppbacking av dem...! ??

161

For meg betyr ikke kjærlighetssorg at det er over! Jeg tror (må tro) at det går bra, men akkurat nå har jeg kjærlighetssorg.
Sover så dårlig om nettene for jeg drømmer ulike scenarier/mld/chat/scener, og våkner opp i villrede og tristhet, hva er ekte hva er drøm. Jeg har dårlig matlyst. Jeg er irritabel, tenkende, drømmende. Kjærlighetssorg.

162
Isak

Isak: JA. Men bare gi meg litt tid.

Vi andre: Orker ikke mer av all denne ventinga!!! Gi oss noe mer!!

163
Supporter for Linn

Linn er da helt sød her. Prøver at hjælpe isak på sin egen måde!

164
Stine

Enig, hun er dødssøt!

165
Support for Linn

Og jeg som har hatt følelsen av at Linn har gått inn i en tilstand av å alltid ha kjærlighetssorg. Evig kjærlighetssorg. Livet ut ... 🙂

166
Linns sorg...

Har en mistanke om at Linn blir missforsått. Hun er ikke egentlig deprimert, hun har ME og null energi.
Og være fanget i sin egen kropp slik hun er kan jo gjøre en deprimert.

167

Yepp.
Har også hele tiden tenkt at Linn har ME.
En sesong med henne ville være topp.
#syktmørkt

168

Stakkars

169
ok Noora og Linn

det har fått mig att skratta igen 😀
men nej, han kommer INTE å hata Even

170

Vet de andre hvorfor det 'slutt'?? Virker ikke som Isak har fortalt alt som skjedde. Merkelige at de andre ikke prøver å si noe om at han må ta kontakt med Even

171
Snart...

Kanskje ikke så rart at Isak tror det er slutt hvis han tror at Even aldri var forelsket. Men han skjønner nok snart at det var ekte!

172

Har lurt på det samme selv. Det eneste vi vet er at han skrev til Eskild at alt hadde gått til helvete. Jeg tror faktisk ikke han har fortalt hva som egentlig skjedde.

173

Nei.. Isak har nok ikke fortalt dem hva som hendte på Plaza for da kan ikke Eskil og de andre ha tilnærmet seg isak på denne måten. Eskild i døra..og de andre nå.. Han har nok bare sagt at det gikk til helvete og de tror at det er slutt mellom dem..de snakker jo bare om kjærlighets sorg, at det er vondt men går over... nei de vet ikke..

174

Enig, men da syns jeg nr. 2 at det er veldig rart ingen av de spør hvorfor det ble slutt? Det er det første jeg hadde gjort og jeg er 17 år som de er.

175

Ja, det er jeg helt enig med deg i, det tenkte jeg også på. men det kan jo hende de har spurt om det, og Isak vil skåne Even og ikke si hva som egentlig hendte. men, kanskje sagt noe annet som årsak...vet da fan ass.. men virker ikke som de vet..

176
xoxo

Det er vel ikke OK for Even at han forteller om Evens sykdom til alle, i alle fall ikke før han har snakket med Even og spurt om det er greit?

177

Det at Isak foreløpig har valgt å ikke fortelle noen i kollektivet om Even sin sykdom er faktisk en av de tingene jeg syns er mest rørende ved dette. Selv om Isak selv har det tøft så lar han Even eie sin egen historie og sykdom ved å ikke "oute " ham til flere enn det er behov for. 🙂

178
Enig

Som om Isak beskytter Even ved å ikke fortelle hva som egentlig skjedde. Det er vakkert <3

179

Det lurer jeg og på! Tror ikke han ga detaljer... Bare at det gikk til helvete...

180
Lille Smil

Hæ? Isak må gi Even litt space, så Even får landet litt.

181
Isak+Even

Endelig oppdatering! Men det må komme noe mer enn dette i dag!! Jeg går rundt med oppriktig kjærlighetssorg, orker ikke mat og får ikke sove! Dette må ordne seg snart 🙁 ❤❤

182
NOORA omg

Høhøøhøhøh hahahahhahaha

183
Linn ska tie stille !!!

Og Isak! Hold fast i tanken! Du skal ikke hade Even! Han har brug for dig og du er stærk nok til at rumme både kærlighed og hans sygdom!!!
#DanmarkElskerSkam ??❤️?? #Isak&EvenForever ❣️

184
Halla

Tar tak i det positive: Kommer aldri til å hate Even (!) Det er håp. Utrolig deprimerende det Linn sier, selv om det kanskje er noe sant. Sinne er mer korrekt, tenker jeg, enn hat. Even+Isak=❤️

185

Om man skal være korrekt, er vel aksept mye bedre for å gå videre enn sinne eller hat.

186
Isak,

du må redde ham. Du MÅ det!

187
Bjørn eidsvåg

Sier det best:

Eg ser du har det vondt,
men eg kan ikkje grina alle tårene for deg.
Du må grina de sjøl,
men eg vil grina med deg.
eg vil grina med deg.
Eg ser du vil gi opp,
men eg kan ikkje leva livet for deg.
Du må leva det sjøl,
men eg vil leva med deg,
eg vil leva med deg.

188

Nei Even må redde seg selv først, kanskje han får hjelp av Isak men det er ikke Isak sitt ansvar at Even blir feisk

189
Enig

Even behøver å være i et forhold der partneren ikke er støttekontakt i tillegg. Isak kan hjelpe ham ut av det forholdet ved å vise Even at han kan bli elsket av andre enn Sonja til tross for psykdommen, og profesjonelle kan hjelpe Even med å håndtere den, og Isak og Even kan elske hverandre!

190
Halla

God kommentar! Takk! Even+Isak=❤️

191

det er vel ingen som tror at "å redde" betyr et ansvar for å gjøre Even frisk?! Det er Pretty Woman-referansen det henspeiler på.

192
Dodie

Trodde ikke at noen meldinger kunne få meg gjennom så mange følelser så fort...

193
Lilja

Godt å se at Isak nå har hele kollektivet og snart kattehookegjengen til å støtte seg på. De vil ikke la ham isolere seg helt. Mye godt budskap her. Og Linn er herlig! Og Noora litt tilbake.

194
Natta

"Kommer aldri til å hate Even". jeg går å legger meg jeg. før følelsene dreper meg sakte.

195

Kommunikation Isak - rädda Even.

196
LilleMy

Linn hjelper ikke assa - trenger meeeeer!!?

197
Djar

Kunne skrevet first, men det ville vært teit så jeg dropper det

198
Lilian

Isak and Even are meant to be and I'm 99,99999% sure everything will work out

199
100%

Definitivt!

200
Kollektivminner...

...alltid tomt for dopapir...

201
Kollektivminner......................................

I mitt kollektiv måtte vi en gang bruke kaffefilter som dopapir! Og en annen gang brukte vi dopapir som kaffefilter.

202
Hadde de ikke vunnet gratis dopapir?

Ut året?

203
Investering...

De burde kanskje kjøpt pallene til Vilde i ses 1.....

204
Investering! Tak for dagens smil

Investering; dagens bedste kommentar som trods alle problemerne Isak har fik mig til at smile

205
hahah

Jeg elsker Noora I denne sesongen (og i første sesong), det var bare i sin egen sesong hun begynte å gå meg på nervene med dramaet sitt, liker henne mer light-hearted 🙂

206
Skamfan123

Det er jo mulig at Even er stabil rundt forholdet med isak, selvom han er syk? Eller er jeg for optimistisk nå?

207

Det er selvfølgelig mulig med et stabilt forhold til tross for det han sliter med, men det er viktig at Even lærer å kjenne sin egen "sykdom" og søker ordentlig hjelp så han får lært å håndtere det og leve med det. Også må han slutte å være så sta når det gjelder alkohol og røyk!
Snakka med mamma som jobber med det her da og hun sa det er fullt mulig så du er ikke for optimistisk 🙂

208
bipolar

Men det tar mange år å lære seg å takle det. Det er ikke enkelt. Men selvfølgelig kan man leve gode liv.

209
Takk

#mammantilmia<3

210
Ms. Holly Crap

#mamma <3

211
veterinæren

Jeg ville ikke gå så lag å kalle Even stabil i forholdet med Even. Kanskje stabilt på vei "opp". Bipolare kan oppleve at å være "oppe" er helt fantastisk. Nedturen er derimot like jævlig, men med motsatt fortegn. Da er man også i fare for selvmordsforsøk - særlig hvis nedturen varer en stund.
Medisinene kan flate ut følelseslivet, man får ikke de store høydene men heller ikke de dype depresjonene etter oppturen. Og livet oppleves ikke så sprakende. Hva de gjør med forelska-følelsene kan man jo bare spekulere i.....

212
jeg går på medisin

Det er en myte at man blir helt flat i følelsene av å få medisiner mot bipolar lidelse.Det er veldig leit at den myten eksisterer. Det er sånt som bidrar til at mange er redde for å få behandling.
Men, tenk om det var smertestillende, ville du da sagt at det å ta dem bedøver nervecellene. At om du tar bort smerten, så føler du ingenting?
Det kan sprake med forelskelse selv om man ikke er manisk!

213
heldigvis ulike medisiner

Det finnes også medisiner mot bipolar lidelse som ikke flater ut følelseslivet. Jeg går på medisiner som ikke gjør meg flat i følelseslivet, men som heldigvis hindrer meg i å sjeldnere gå rett opp i himmelen og rett ned til helvete. Heldigvis kan jeg være veldig glad og trist akkurat som alle andre.. 🙂

214
Til veterinæren

Trenger ikke spekulere i det faktisk, har ei venninne som ble sammen med en fyr som plutselig begynte å oppføre seg helt rart. Viste seg at han sliter psykisk og går på medisiner. Medisinene gjør som du sier at man får jevnere humør, ikke de høye topper og ikke de dype daler. Dette gjelder også forelskelsen. Han vet at han liker henne, men følelsene knyttet til forelskelsen er like flate og uten topp som andre følelser.

215
Quick English Translation

- I'm at the store, anyone need anything?
- We're out of toilet paper.
- Isak, do you need anything?
- Maybe a Fanta (soft drink).
- I've had heartache before, Isak. And it sucked. Locked myself in and slept all day.
- So you're still having heartache?
- No? First, you're only depressed, sad and hurt. But then the hatred comes.
- I'll never hate Even.
- Just wait, it'll come. Hate is a good thing. It means you're starting to get over him. And when you're done with hatred you become completely indifferent and then you're able to fall in love with someone new. Then you look back at the two of you as a good experience and that's it.
- Linn has never been this active in chat before.
- Ik (I know). I think Isak hit a big soft spot with the Fanta.

216
paris

"je ne détesterai jamais Even" c'est la premier fois qu'une série me prend au tripe comme cela.

217
paris

"i will never hate Even" so sweet!! i love Isak!

218
lovebuzz

Thanks a lot for the translation!!

219
Thank you for translating!

Seriously, super grateful native English speaker here.... wish I knew the language, but I am reliant on google translate and people like you!! Thanks again!

220
Thank you!

Always so nice to have someone helping us understand what's going on. Sooooo looking forward to the next clip right now !

221
My sweet cinnamon roll Even

Thank you SO goddamn much it's a pain in my ass to type these chats into google translate

222
"Kommer aldri til å hate Even"

Eneste positive jeg får ut av denne chatten egentlig...bortsett fra at alle i kollektivet prøver på beste måte og være der for Isak da ❤ Fint å se det, men blir bare så oppgitt og enda mer trist over at de sier så feil ting...hva med å kjempe for kjærligheten lissom? Bare Even føler det han føler ????? Hvor er kloke Jonas? Ønsker meg så et klipp med Jonas og Isak!

223
#kommunikasjon ??

Evntuelt et klipp med en samtale mellom Isak og mamman, men kanskje for tidlig å ønske seg det enda. Føler hun er viktig for Isak sin videre forståelse. Og nå har de endelig nærmet seg hverandre igjen via hennes siste rørende melding. En melding jeg føler og tror indikerer at det fortsatt er håp ❤❤❤

224
Halla

Ja! Jonas og Isak må prate - da får han sikkert gode råd! Even+Isak=❤️

225
Team evak forever

Jaaaa endelig en som har forstått det

226
Love will always win

Vet ikke om jeg skal være stressa eller glad nå.. kan ikke kollektivet bare si; Isak, snakk med Even.. hør hans side av saken.. men så vet vi ikke hva han har fortalt kollektivet heller.. men liker ikke at de sier at det vil gå over, du finner en ny.. det skal ikke være en ny, det skal være isak og even. Men Isak er smart nok til å følge sitt eget hjerte, han kommer nok til å snakke med Even. Dette skal ende godt ❤️
Og Julie Andem postet på insta "ALT ER LOVE" så jeg har troa på at det blir en vakker sesong avsluttning, Der isak og even er sammen!

227
Halla

Vi trenger happy ending! Kan ikke forstå at det kan ende på annet vis. Even og Isak må få lov til å være kjærester - også i neste sesong (!) ❤️ Heier på Isak og Even!

228
Hmmmm

Nå r det vanskelig igjen syntes jeg.. Blir for lenge p vente mellom oppdateringer. Hvordan har Even det? Er d realistisk at Isak ikke tar kontakt overhode? Han har jo 1000 spm og aner jo ingenting om hvordan Even har d.. Om han bryr seg så yt han vel kontakt...

229
Ja, det er realistisk

Isak er 17 år, redd og lei seg. Han må få tid og rom til å tenke og roe seg, men han er en smart gutt. Hvis Even fortsatt er manisk er det liten vits i å snakke nå. Det skjer når det skjer. Even får hjelp, dette er jo tydeligvis ikke første gangen han er manisk. Have faith!

230
Sonja

Er jo mulig at Sonjas tale fikk Isak til å tro at Even blir værre når han er i nærheten. Fordi hun faktisk sa at han måtte holde seg unna. Tror derimot ikke det er lett for Isak, men at han ikke helt vet hva han skal gjøre...

231

Han tror (eller frykter) jo at Even aldri var forelsket i ham, men kun var med ham pga han var syk. Isak er nok hjerteknust og skammer seg samtidig, for å ha vært dum nok til å tro på at det var ekte. Even virker fremdeles manisk, og kan nok ikke gi Isak de svarene han vil ha.

232
Julie

Okei, innser at denne chat delen var søt og slynger sånn, men hvorfor har ingen reagert på det faktum at Eskild før sommerferien vant et års forbruk av dopapir?? Hvorfor er det tomt allerede nå likksom?

233
Comments til Julie

Selv om en vinner et års forbruk av noe, er det jo ikke sikkert en benytter alt selv, serru. Kan hende han ga bort til andre "trengede." (Smile) 🙂

234
Silje

Men husker dere ikke at de var tomme for dopapir allerede i oktober eller til og med tidligere? Eskild måtte jo tørke seg med bindet til Linn.....

235

Har du bodd i kollektiv? Dopapir er det alle mener det er andre sin tur å kjøpe.... Tomt før du aner det. Helt normalt!

236
Manusforfatter?

Enda en løs tråd: hva er det med dette kollektivet og forbruk av dopapir??

237
Snuppa

Fordi det brukes på soverommet også? 😉 Tror denne serien har verdensrekord i å nevne dopapir på TV. Utenlandske fans lurer på hva i verden greia er med nordmenn og denne forbruksvaren... ?

238
Papir

Isak har vel alltid en dorull på nattbordet også ?

239

Eskild har sikkert flere hoho ?

240
Doruller

I den amerikanske serien Shameless drar jo hovedpersonene rundt på offentlige toaletter og stjæler dopapir (dirker opp beholderne.) Så det er nok ikke bare et Skam- og Norges-problem

241
Matte

Fordi det er 4 personer som bor i kollektivet! 12 mnd delt på 4 er 3. Altså holder papiret i et kvart år. Ellers er Eskild gnien med papiret og gjemmer det på rommet sitt...

242
Veldedighet?

Kanskje han ga bort de fleste rullene til veldedighet? Han er jo en person som bryr seg om andre 😉

243
Mathilde

Går fort det

244
Måka

Det er vel med dopapir som med snus. Når man har en hel rull koser man seg litt ekstra, og poff så er alt borte.

245

Det kanske var beräknat för bara en person, och nu är de ju fyra? 🙂

246
Love trumps hate

Kjærlighet er så uendelig mye sterkere enn hat. Verdens beste julegave-plot: Even gikk i søvne. Sonja forsøker å manipulere Isak. Isak og Even blir sammen og lever lykkelig alle sine dager. SKAM holder skjebnen til skeive og psykisk syke unge som en krystallkule i sine hender. Vær så snill og hold hardt! <3

247
Sogndal

Føler de er litt slemme med Linn...

248
be kind, allways.

Ja, det synest eg også! Kva skjedde med "Everyone you meet is fighting a battle you know nothng about. Be kind. Allways."??
Jeg synes Noora går over streken både her og i chaten om sovemedisiner. Lurer på om dette er noe som skal tas tak i på et tispunkt.
Vilde satte jo ord på det tidligere denne sesongen, da hun overtalte Isak til å ha kosegruppe-vorset, der hun sa at Linn er dypt deprimert, og at Isak burde ta ansvar for å ta henne med ut og være en venn for henne.
Alt dette er neppe tilfeldig.

249
Empathy please

Helt enig! Syns særlig Noora er ufølsom overfor Linn her... At Linn åpenbart sliter med tungsinn og lite energi er ikke noe å gjøre narr av, særlig ikke når Linn byr på seg selv og vil hjelpe Isak. Skjerpings for Noora, synes hun er i overkant usympatisk og selvopptatt i denne sesongen. Stemmer ikke helt med tidligere karakter.

250
Lighten up

Synes dere burde ta kommentaren til Noora som det det er, vittigheter. De er jo alle gode venner i kollektivet, og da må det være lov å erte hverandre litt. Synes selv det var en vittig kommentar, selv om jeg kjenner meg en igjen i Linn en god del. Må ikke ta alt så seriøst

251
Empathy please

Fikk med meg at det var ment som en vittighet, du. Like fullt mener jeg det er utidige slengbemerkninger. Da Noora var lei seg pga William, satt Linn og trøstet og strøyk henne i håret. Noora viser seg lite annet enn spydig og oppgitt. Greit nok å reagere på at Linn ikke bidrar spes mye i kollektivet, men å redusere henne til comic relief når hun strekker ut en hånd, og antakelig er inne i en eller annen seig depresjon selv, er altså ikke på sin plass! Takk.for.meg.

252

Isak får inte bli kär i någon annan

253
EVAK

Jeg lurer på hvor lang tid Isak vil bruke på å komme over det værste sjokket fra fredag. Selv har jeg begynt å komme meg litt, og har fått reflektert litt over alle klippene vi har fått, og at ingenting i denne serien er tilfeldig. Jeg husker mange scener som er veldig viktig for Isaks videre ferd, men hvor lang tid vil han selv bruke på å huske? At Sonja ikke føler det Even føler, det er det kunn han selv som gjør? At han er en idiot hvis han gir opp det de har sammen? At han må dra etter den han elsker? At han er feig hvis han forlater den han elsker, når det viser seg at han er syk? At han bør være der for sin venn og kjæreste? At mennesker må snakke sammen og kommunisere for å forstå hverandre bedre? At ALLE fortjener respekt og anerkjennelse for de de er, uansett? At grunnen til hat og konflikt er misforståelser og frykt for det ukjente? Jeg er #teamoptimist til beinet med #Evakforever som livsmotto, men kjenner jeg likevel er litt redd denne kjærlighetshistorien ikke ender som jeg håper, siden det er så utrolig kort tid igjen av sesongen... Så, igjen, hvor lang tid vil Isak bruke på å huske alle disse viktige tingene? Jeg syns det begynner å haste litt hvis vi i det heletatt skal få en løsning.

254
Smulan

Tack för en MYCKET bra och tänkvärd kommentar! Allt detta som Isak har lärt sig på vägen måste han omvända till handling nu. Måtte vi få bevittna det! <3

255
Lilja

Mulig vi (les Isak) trenger en liten dose Sana...

256
Måka

257
Teamisakogeven

Takk for at du oppsummerer alle mine tanker! Heier med deg! Dette går bra - Even+Isak=❤️4ever

258
Evak 4ever

Jeg støtter deg 100%.. Det som bekymrer meg nå er at det er sikkert er Sonja som sitter på kontrollen. Og med mindre Even oppsøker Isak, så ser jeg ikke at han skal få muligheten til å treffe han.

259

tror han begynner å komme over sjokket ut fra det han skriver i denne chatten.

Isak trenger bare en Fanta og en stille, tenkende søndagskveld før han er klar for å kjempe for sin Even.

260
Kommer aldri til å hate Even

Ja! Isak må bare ha litt mer tid til å sortere tankene sine... han er på riktig vei her ?

261
åå isak

"kommer aldri til å hate even". der har vi det. dette ordner seg 🙂

262
LINN

Så Linn har en gang været udadgående og haft en kæreste?

263
Linn

Er mer enn det vi har fått se hittil.
Husk at vi ser karakterene gjennom de andres øyne. Hvordan vi har fått se Linn hittil, er et bilde på hvor dømmende vi er overfor folk som har problemer på en eller annen måte.
De andre er kun oppgitte over Linn, de er opptatt av seg selv og gidder ikke involvere seg aktivt for å hjelpe, støtte henne eller se hennes positive sider i det hele tatt. De bare rakker ned på henne og har det gøy på hennes bekostning.
Er ikke det ganske ræva?
Skjønner ikke at hun gidder å bo der, men hun har vel ikke råd eller mulighet til å flytte?
Tipper at Linn har problemer som overskrider alle de andres, men likevel prøver hun altså å støtte Isak.

264
Linn her og

Og oppi dette her fascinerer det meg litt at kronisk deprimerte linn fortsatt er comic relief

265
Joda

...men vet vi egentlig at hun er kronisk deprimert...?

266
Enda en "Linn"

What she said!

267
Depresjon, bipolar lidelse, angst etc. er ingenting å skamme seg over!

Hvorfor skulle vi liksom 'hate' Even? Han er syk, det er ikke hans feil og det er ingenting å skamme seg over heller. Gleder meg til å se hvordan Isak takler situasjonen videre og gleder meg virkelig til å se han endre sitt syn på moren sin og stille mer opp for henne. Dette blir bra skal dere se 😉

268

De andre vet jo ikke hvorfor ting gikk til helvete. Man hater ikke syke mennesker, men når de tror at Even har såret Isak på en eller annen måte (dratt tilbake til Sonja, dumpa Isak eller vært utro osv) så gir hat kommentaren mer mening.

Selv syns jeg hat er litt for strengt uansett, men men

269
Bruno

Linn girl I like you better when you don't speak at all !!!!!

270
Linn

I like måte...

271
Søte Linn

Heilt tydelig at han held tankane for seg sjølv. Og det er bra han ikkje utleverer Even. Det er kollektivet som seier han har kjærleiksorg, han sjølv seier nesten ingenting. Eg skjønnar ikkje Fanta-kommentaren til Noora. Nokon?