Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

640 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
Sana

?❤️

2
Isaklover

Synes så synd på isak håper det går snart over❤️

3
Loco i nøtta...

Normalt sett et rimelig velfungerende menneske i følelsesmessig likevekt... SKAM-mode: Går det dårlig med Isak og Even blir jeg utrolig trist og venter på positive livstegn. Går det bra med dem blir jeg også utrolig trist fordi mitt eget liv er så jævla kjedelig. Serr?!

4
Camilla

Identifiserer meg veldig med det du beskriver... Hvordan og hvorfor ble hverdagen så kjedelig? Man har da underveis tatt bevisste og fornuftige valg som gir det ideelt sett beste utfallet...? Men så følelsesløs hverdagen da kan bli gitt!? Denne serien har blitt en vekker som har oppfordret meg til å gi hverdagen mer farge. Mer lidenskap. Ta opp gamle kunster og hobbyer og å finne tilbake til meg selv...
Hverdagen trenger farge! Den trenger lidenskap! Verden trenger mennesker som er villige til å ofre.
Som ungdom streber man etter å være så "normal" som mulig og etter å passe inn.
Som voksen streber man etter å være seg selv, være unik og leve sitt eget liv.
Isak vil ofre "det kjedsommelig normale" til fordel for det "lidenskapelig ekte" han deler sammen med Even. Dette budskapet ligger nok den ektefølte og fantastiske manusforfatterens hjerte nært, hun som har bergtatt oss med stormende følelsesmessige oppturer, etterfulgt av nedturer.
Her er jeg overbevist. Isak redder Even, og vi andre som får være tilskuere til denne fantastiske reisen, vi må redde oss selv...

5
Teamisakogeven

Det er så sant! Isak redder Even! Even+Isak=❤️

6

?? helt enig med alt du skriver, føler lidt sånn selv jeg.

7

Så nydelig kommentar!
Ja, det er vel der mange av oss er; i ulike aldre. SKAM gjør noe med følelseslivet vårt, og langt ut over det vanlige, etter å ha sett en god film. Det griper inn i hjertet, inn i hjerteroten, og setter hjernen i aktivitet, leter etter forklaringer; hva skjer???
Isak og Even forteller hverandre: De har aldri følt noe som dette. Det har ikke jeg heller!!!
Den store forskjellen er bare; i forhold til deres relasjon er det forstålig, mens det lar seg vanskelig forklare ifht deg og meg - seeres vanvittig følelsesmessig sterke reaksjon på en fiktiv historie.
Hvilke knapper er det egentlig Julie Andem trykker på?
Resultatet er i alle fall at hun makter å puste liv i følelseslivet vårt, på godt og vondt, mest på godt. Slik blir det ikke bare Isak og Evens reise, men også vår egen.....

8
Så nydelig skrevet

Skam har inspirert meg til å ta opp igjen kontakten med en venn det skar seg med for en stund siden. Det er noe så ekte og sterkt med kjærligheten mellom Even og Isak at det blir en vekker i eget liv om å kjempe for det som betyr noe - akkurat som vi er mange her som tror at Isak nå skal gjøre for Even. <3

9
Takk❣

For dine kloke fine ord Camilla ❤
Isak "redder" Even og vi redder oss selv❣
Fantastisk!

10
Serr?!

Du har beskrevet det perfekt, det SKAM gør ved os 🙁

11
Marie

Samme her...

12
Vi må få historien til Even nå...

Hjelp oss å forstå Even, hjelp Isak og forstå. Hvem kan gi oss Evens historie? Vi kan jo bare se historien fra Isaks synsvinkel.

- Sonja! Sonja må oppsøke Isak å fortelle hele Evens historie.
Sonja kan også fortelle at hun aldri har sett Even slik som han er nå, at han bare snakker om Isak, og at hun tok feil. Even elsker Isak.

13
Jeg håper

Jeg håper heller på kompisen til Even fra den forrige skolen han gikk på, selv om det er lite sannsynlig. Han hadde fortalt en varmere historie om Even enn Sonja ville gjort, for hun vil jo bare ha ham tilbake. Hun tror fullt og fast på at Even ikke er forelsket i Isak, og hun vil gjerne ha kontroll over Even igjen. Altså, sånn hun tror han er som "frisk". Og Sonja bryr seg ikke om Isak, hun bryr seg om Even.

14
Svar til Jeg håper

Nå har jo Sonja blitt fremstilt mer som en bitch, som vi kun kjenner som en bi-rolle, da. Når vi blir kjent med, og får vite mer om bi-rollene (f.eks. Magnus, Jonas, for å nevne noen,) så viser det seg ofte at dette er også mennesker, med tanker og følelser. Så å analysere Sonja utfra de få kommentarene hun har kommet med i serien, så blir hun et opplagt offer, en bitch, syndebukk, usentimental, slem mot Isak, you name it

15
True

Har det på samme måde ??

16
Loco..

Stjernekommentar?

17
Lille My

En viktig ting SKAM viser igjen og igjen: hvordan være en god venn. ❤

18
#vennskapsgoals

Alle skulle hatt en Jonas, Sana og Eskild i livet sitt ?

19
Og..

..alle kan være en Jonas, Eskild eller Sana i noens liv ?

20
Ja der sa du det ??

Skam lærer oss å være mer ydmyke, både som eventuell parter eller venn ? Alle kan vi vise mer omsorg, aksept og støtte til de rundt oss.

21
Not ready yet Issy?

Så Isak er ikke klar for å face hva det nå måtte være som skulle komme i dag. Så da er han ikke klar for å ta noen samtale med Even heller. Føkk!! Jeg har dårlig tid ....

22

Her tror jeg du tar feil. Isak regner vel med at Even ikke er på skolen i dag etter det som skjedde i helga. Så det at han ikke drar på skolen, har nok ikke noe med at han ikke er klar for samtale med Even, men heller at han må samle tankene sine og finne ut av hva han skal gjøre, evt. så har han allerede allerede funnet ut av hva han skal gjøre og vil prøve å oppsøke Even.

23

Tror dette kan ta tid (i hvert fall noen dager). Isak har fått sjokk OG blitt fortalt at han bør holde seg unna. Godt å se at han har venner rundt seg. Og at han vet at mamma elsker ham. Håper han får pratet med noen og bearbeidet inntrykk. Og etter hvert innser at han ikke bør godta det Sonja sier uten å snakket med Even. Og at enten Isak eller Even tar kontakt igjen etter hvert. De trenger å møtes/ finne ut av ting /forhåpentligvis finne tilbake til hverandre / men i hvert fall få snakket sammen...! Tenker vi får enten møte med Even eller møte med mamma (eller begge deler) i slutten av uka? (Gjerne før altså...)

24

Even er vel sikkert ikke på skolen

25

Sannsynligheten for at han må snakke med Even er lik null. Om politiet hanker deg inn naken på gata pga psykiske issues, så havner du på observasjon i noen dager, til de er sikre på at man ikke er til fare for seg selv og andre.

26
Tvangsinnleggelse

Jeg er ikke så sikker på akkurat det, dessverre. Det skal MYE til før man bruker tvang. Min eks prøvde å ta livet av seg ved å svelge en masse piller. Det blei blålys og pumping på akutten natt til søndag. Jeg var letta og glad for at det endelig skjedde noe, - NÅ måtte han da komme inn i et system og få hjelp? Søndag kveld ringte han fra sykehuset og ville hentes. Da hadde han skrevet seg ut. De ansatte hadde forsøkt å overtale han til å bli, men han var myndig og bestemte over seg sjøl. Sjøl om Even ikke er myndig ennå, tipper jeg at han er sendt hjem med beskjed om å kontakte fastlegen sin... ?

27
Feil

Han er myndig, han er født i 97

28
psykose og sånt

De slipper dessverre folk mye lettere om de "bare" er suicidale, er man psykotisk/mister bakkekontakten bruker det å være strengere. Det betyr ikke at de holder personen lenge, men vanligvis i hvert fall i noen dager.

29
Even er 19 år

og myndig

30
Even er 19 år

Han er myndig. Han er 18. Går siste året på vgs om igjen.

31
Dama

Even er jo myndig, født i -97.....

32
Hm..

Tviler på at even er på skolen i dag og?

33

Det er helt usannsynlig at Even er på skolen i dag.

34

Da er spørsmålet, har Isak andre planer? Som å oppsøke Even? Eller er han i fremdeles i isolasjonsmodus på rommet sitt? Jeg håper vi får et klipp senere i dag som gir oss litt fremdrift.

35
Er lite eventyr

Og tvpublikumet bad Isak: kjære Isak, gå og redd Even tilbake, for han er så ulykkelig uten deg. Men Isak turte ikke, for han var redd Even hadde det best uten ham. Så tvpublikumet bad Jonas, kjære Jonas, dra hjem til Isak og si ham noen støttende ord, for Isak tør ikke redde Even, og Even er så ulykkelig uten Isak. Men Jonas trodde Isak og Even skulket skolen sammen, og skjønte ingenting. Så bad tvpublikumet Sana, kjære Sana, fortell Jonas at Isak ikke har det bra, så Jonas kan dra hjem til ham og si ham noen støttende ord, så Isak kan dra og redde Even tilbake, for Even er så ulykkelig uten Isak. Men da lo Sana og sa; Serr, tror dere Julie Andem skal skrive noe dere forventer! Er dere helt noobs?

36
Vi har tatt poenget nå, kom med et nytt klipp!

Jeg har en teori om at Julie Andem vil at vi alle skal kjenne på den uroen og frustrasjonen over å ikke vite hva som skjer, akkurat som Isak sikkert føler på nå. Fint dramaturgisk grep, vi har lagt merke til det, men er klar til å gå videre!

37
72 timer siden sidste klip

Jeg trænger virkelig til et SKAM-fix nu!

Kærlig hilsen
SKAM-junkie

38
tirsdagmorgen

Nå må vel Isak ha prata med en eller annen siden lørdag? Må jo være noen som lurer på hvordan han har det? Eller snakker de aldri sammen? Jonas? Skjønner vi skal føle hans isolasjon men dette ble litt veeeeel lenge.

39
skuffa

litt skuffa over at Isak ikkje fekk gjort noko som helst i går. I dag MÅ det skje noko! Isak, du må besøke mora di! Eller snakke med Jonas! Eller Sana!

Éin dag til med å sitje å oppdatere her utan at noko skjer, og eg blir innlagt, eg og.

40
Er det nå

Isak låner sovetablettene til Sana...

41
SKAM sesong 4

Tror vi at det blir flere sesonger eller har vi snart nådd høydepunktet? Er sjukemeldt og har liggi på sofan heile dagen og sett gjennom hele serien, og alt frem til nå har vært viktige historier som leder til drn viktigste og den som har blitt bygd opp under siden første episode, nemli Isaks prosess med å komme ut av skapet. Ingen av de andre har blitt fulgt så opp som Isaks reise, betyr det egentlig at vi snart er ved veis ende? Eller er det andre løse tråder som ligger å venter på å bli nøsta opp? Bare spørr...

42
Fortsatt mye å grave i

Vilde er et kapittel vi venter på, og Sana og hijabpolitiet. Kan jo også være at Even kan få mere skjertid. Ideen til 2. Sesong kom først, så ble 1. Sesong laget som en intro. Tror ikke 3. Sesong i utgangspunktet var planlagt, men håpet på og derfor ble det lagt ut en del spor de kunne spille videre på. Sikkert lurt når de ikke visste om skuespillerne fornyet kontrakten..Men med suksessen de har nå, og en masse roller presentert så kan de spisse handlingen mer. Tror ikke det slutter her..

43
It's ok love

Isak, send sangen "It's ok love" med Saybia til Even.
Jeg tror, det er lige det, han har brug for akkurat nu <3

44
De kommer til å bli sammen!

Det er litt rart om ikke de ender opp sammen, fordi hva var vitsen med denne sesongen da? Det å hvise homofili og få folk til å få motivasjon!

45

Vel, Eva endte opp singel etter sesong 1 hvor fokuset var å redde forholdet hennes.

Jeg tror ærlig talt at Even kanskje blir litt for mye, Isak kan lett finne noen som er bra for han.

46

og man ser at ingen av forholda holder. Skulle ønske dette ble det første som faktisk holdt. Noora og William funka jo heller ikke - VET at det var fordi han droppa ut av serien. Men det er jo en god grunn til å endelig få et forhold til å funke i denne sesongen! skal vi ikke ha troa på at ting faktisk ordner seg? Vil skam-redaksjonen bare få frem at ting ikke blir bra til slutt?

47
Fokuset

I første sesong var vel strengt tatt ikke å redde forholdet hennes, men det å hvordan hun fant sin egen vei etter å ha falt utenfor?

48
Lilja

Ja, Eva forble single, men det var hennes valg som resultat av hennes egne personlige utvikling. Og endte med håp og styrke. Ikke umulig at Even og Isak ikke ender opp sammen, men budskapet blir helt feil dersom det er fordi Isak ikke orker psykisk sykdom.

49
Hekta

Fokus var også på å "finne seg selv" i et mylder av sosialt press - og det syns jeg Eva klarte mer mot slutten enn undervegs i sesongen.

50
This is what we neeed

i really really really want a scene where isak and even talk about sonja saying even doesn’t love isak and how it’s just a “sick idea” he’s got. i really really want even to explain to isak why it’s not, and why he knows he’s in love with isak and why his mental illness has nothing to do with it. and it’s not just because i want these two reunited, it’s mostly because it would be so so important and impactful to give even that voice and it would teach the viewers so much. it would not only refute sonja’s statement, but also refute the general false idea that people with a mental illness aren’t aware of their own feelings, aren’t able of having genuine feelings, the very false idea that those feelings are more often than not simply the result of their mental illness

51
Manusforfatter?

Mens vi venter på Jul..ie..: fritt inspirert fra dere her:
Onsdag: isak går på skolen. jonas ser det er noe og får noe ut av isak. gir noen gode råd. (Jada ble litt tynnt dette. Fyll på..)
Torsdag klarer Eskild å overtale alle til filmkveld. Eva kommer innom for å henge med Noora. Isak får sagt unnskyld for sesong 1. Eva setter pris på unnskyldningen og spør om Even. Isak sier at han ikke vet ha som skjer, men at han elsker han. Noora gjentar Sanas råd om å kjempe for kjærligheten. Eskild kommer med dagens film: Pretty woman! Isak kjenner igjen frokost scena og balkongscena og skjønner hva Even refererte til. Og at han må redde Even. Han sender en melding : Hei. Kan vi prate ? Men ikke noe svar . .
Fredag: Isak drar på kirkekonsert med foreldrene. Store klemmer deles ut . Faren legger merke til at Isak kommer alene, men regner med at det er for å skåne moren. Men moren begynner å spørre etter han kjæresten til Isak, og faren utbryter:"Så du har fortalt om Even?"Moren legger merke til navnet. "Isak og Even", men Isak penser inn på noe annet. Vi får vite at han gjorde det bra på fysikkprøva. Etter konserten kresjer de inn i en annen familie. Det er Even og foreldrene hans. pinelig og keitete øyeblikk, Even har tydelig landet. Navn blir utvekslet. Moren utbryter: Som i Isaks Even? Det får Even til å smile. At Isak har fortalt moren om han, er et godt tegn. "Kan vi snakke?" sier han til Isak etter mye blikkveksling. Gutta går litt unna foreldrene. "Hvordan går det med deg?" spør Isak. "Doped" svarer Even litt tøysete for å lette alvoret. "Lagt inn og passet på. Fikk "fri" for å gå på julekonsert. Er fast tradisjon hos oss. Julekonserten altså, ikke alt det andre.."
Isak smiler. Foreldrene til Even vinker at han må gå. Even: "tror du du kan besøke meg?" Isak litt perpleks. Even: "Kan jeg be dem ringe deg og avtale? Får ikke ha mobil så mye". Isak nikker. Even smiler igjen."Så bra. kjempefint" Før han går med foreldrene.
Lørdag: Isak ringes opp og får et klokkeslett på søndag og en adresse.

Søndag: han møter opp på sykehuset og blir møtt av en ansatt. Isak får vite at Even har vært bekymret for han/dem. At de håper Isak kan bidra til bedring. Og at noen vil være sammen med dem under møte. Sammen med psykiater får de snakket ut. Om at Isak ikke lenger er redd for sykdommen og at manien kom pga forelskelsen og ikke omvendt.
Siste uka: Isak er daglig i kontakt m Even. Etterhvert også via mobil. Even blir utskrevet. Isak henter han: masse klinings. Så drar de på juletretenning og er kjærester forran hele skolen. Etterpå er det fest i kollektivet. Hverken Even eller Isak drikker, men er høye på kjærlighet (nei, ikke maniske, bare forelska). Plutselig er William i døra, og Noora kaster seg i armene hans. God stemning, før Even og Isak ditcher festen og drar til Even. Og klatrer opp i køya og redder hverandre.
Alt sammen selvfølgelig pakket inn i herlig SKAM realisme.

Noen bedre forslag ? Noen flere løse tråder som kan flettes inn?

52
halla

Takk til deg, Manusforfatter! Håper håper! Vi tror de finner tilbake til hverandre - Even og Isak <3 <3

53
Blir nok ligesom sæson 2

William og Noora fandt også først sammen en uge før sæsonen sluttede, så hvis vi er heldige opsøger Isak Even på fredag eller lørdag.
Jeg er bare ærgerlig over, at vi ikke når at se mere til Even og lære hans sygdom bedre at kende, før så sent...
Håber, at Isak allerede opsøger Even i morgen, men jeg tvivler. Hele den 2. sidste uge i sæson 2, gik vi og ventede på, at William skulle svare Noora. Nu venter vi på, at Isak skal opsøge Even.
Så hvis denne sæson følger samme mønster, skal vi vente hele ugen, før vi (måske) får en Evak-reunion.
Åhhh Julie Andem, du kører os rundt i manegen igen-igen! Nu trænger hjernen og hjertet snart til ro <3

54
Elli

Min teori:

Isak pratar med Sana om vad som har hänt och hon råder honom att prata med Even.

Isak får inte tag på Even som inte är i skolan men Sonja hör av sig och är arg och ber Isak att hålla sig borta, för alltid.

På fredag får Isak veta att hans mamma har hamnat på psykakuten och åker dit med sin pappa. Hon har fått medicinering och mår efter omständigheterna bättre och hon och Isak har ett fint samtal, båda gråter.

In på akuten kommer en ung kille som har försökt begå självmord, det visar sig att killen är Even. Han är inte kontaktbar och paniken är total. Eftersom en episk kärlekshisoria slutar med att någon dör har han försökt avsluta sitt liv, han tror att det inte kan sluta lyckligt. Panik. Gråt. (vi som kollar gråter lika mycket)

Dagen efter pratar de två med varandra och vi får veta att Sonja har ljugit för Even och sagt att Isak har sagt till henne att han aldrig vill träffa Even igen efter vad som hänt. Isak berättar att det inte är sant och att han har saknat Even mer än någonsin. Even berättar att han är kär i Isak på riktigt och Isak visar att han finns där för honom, alltid, och kan redde honom från allt ont. (de får gärna säga "du är mannen i mitt liv" till varandra) Sen vill jag helst se jättemycket hångel (vad heter det på norska, hooking?) och en del gråt (lättad och glad gråt) Och såklart kommer det sluta lyckligt <3

Mvh en svensk 24åring som drömmer om att vara en norsk 17åring 🙂

55
Ditcher skole i dag.

Er opptatt med å oppdatere SKAM-siden.

56

Nå er hjernen til Even virkelig alene og det smerter meg ??

57
Skam ditcher

Som Isak har tydeligvis hele skam-universet valgt å ditche idag... Skikkelig gjerrig-fest om dagen! GI OSS NOE DAAAAAA

58
Aaaaaaa

Jeg vet ikke om jeg orker dette mere! Jeg blir fysisk dårlig av å vente og er så redd for at Isak og Even ikke skal få hverandre, det hadde vært grusomt!!!!! Hjelp!

59
Lisa

Elsker at alle er så lidenskapelige i kommentarene

60
Lilja

Gjensyn med Pretty Woman, mens vi venter på utvikling ❤️❤️

61
halla

Ja, eller fordype seg i filmatiseringen av Jane Austens bøker 🙂 Da vet vi at det ender godt 🙂
Tror det ordner seg mellom Even og Isak også da, selv om det ikke blir lett.

62

Det må jo komme en eller annen twist her som kan dra Isak ut av sin tvil om forelskelsen er ekte fra Even.
Hva med Emma? Hun er venninne med Sonja og kommer jo tettere på Even og Sonja enn noen andre i historien. Tenker at hun får med seg at Even er knust og bare vil ha Isak og ser at Sonja prøver å få han vekk fra Isak og tilbake til seg selv. Er det hun som skal fortelle Isak hvordan Even har det nå slik han begynner å kjempe?
Noe må jo skje for å snu dette....
Ahhh hjertesmerte

63
Noora

Det er jo Noora Isak skal snakke med. Med psykologforeldre og egen erfaring med psykisk sykdom. Hun kan sette det i perspektiv for han! Derfor hun måtte komme hjem fra London, vettu.

64
Lisa

Jag vill att Isak ska ta sig upp ur sängen och kontakta Even. Jag vill att Sonja ska ringa Isak och säga förlåt och berätta om hur Even mår. Jag vill att Even ska vara frisk. Jag vill att Isak ska vara glad. Jag vill att Isak och Even ska vara tillsammans. Jag vill att Eskild, Jonas och alla andra hans vänner gör något kul med honom så att han får känna sig glad. Jag vill att Isak går hem till sin mamma och har ett fint samtal och får kärlek. Jag vill att Isaks pappa tar med honom på middag och visar att han finns där för honom. Jag vill att Isak går på julkonserten och får en fin upplevelse. Jag vill att Sana fattar att något är fel och kommer hem till Isak och ger honom ett gott råd, som hon alltid gör. Jag vill att Isak tittar på Pretty Woman och lyssnar på alla Evens låtar och förstår alla referenser. Jag vill att Isak ska förstå att Even är kär i honom. Jag vill att Even ska öppna upp sig angående sin sjukdom för Isak och berätta allt. Jag vill att Isak ska finna styrka och kunna vara med Even trots sjukdomen. Jag vill att allt ska kännas bra igen.

65

Låter mycket bra! Fixar ni detta skam-redaktionen?? 🙂

66
Andreas

Lisa det får vi verkligen hoppas! Vi måste få ett lyckligt slut innan jul så Isak får sin Even <3

67
Sonja

Hvordan løser du det for Sonja? Hun har virkelig ofret noe for kjærligheten, i mange år. Trår til midt på natta, ikke for første gang sikkert. Vært med på mye, elsker ham fortsatt.

68
OG....!

...at Tarjei og Henrik blir sammen etter at sesong 3 er ferdig, og oppretter en felles snapkonto med like mange mystories-poster pr dag som makeupMalin <3 <3

69
Isak

kulan, du skriver jo en tentamen......

70
Lilly

Saa utrolig nydelig sagt, Lisa! Trengte dette!

71
Gjest

Nydelig kommentar for oss håpløse romantikere <3

"Jag vill att Isak ska förstå att Even är kär i honom. "

"Kãr i honom" Svensk, ass. <3<3<3<3

72
110 % enig med Lisa

Jeg utroper deg Lisa til dagens drømme-regissør 😉

73
Smulan

ALLT DETTA JA!

74
Jeg vil også...

Jeg vil akkurat dette jeg også!!

75
Ja fremdrift...

... Nå må det gå oppover. Går det mer nedover nå så blir rennestin til jul..... 🙁

76
Halla

Ja, håper håper! Det MÅ bare bli bra for Issk og Even. MÅ! Even og Isak må være kjærester ❤️

77
Seriøst

Hvorfor vil du at de skal bli sammen? Even er jo helt mental. Ville holdt meg unna han hvis jeg var Isak

78
"Even er jo helt mental"... Savner du denne??

Og du er...?

Ikke si at noen er "helt mental".. Bare, ikke.

Kommentaren din er virkelig det dummeste jeg har lest på lenge i kommentarfeltet på SKAM-bloggen...Gratulerer.

79
Neineinei

Hallo? Hva er det du sier? Holde seg unna fordi Even er syk? Skal man holde seg unna syke folk? Unnskyld meg altså, men psykisk syke folk trenger folk, akkurat like mye som friske folk. De trenger ikke nødvendigvis være kjærester, men å komme med en mening om at Isak burde holde seg unna, fordi Even er syk.. nei, jeg er uenig! Vet dette bare er en serie, men jeg aksepterer ikke slike meninger.

80
Team Isak og Even

Blir jo helt feil å bare skulle gi opp på en person bare fordi den mentale helsen ikke er bra. Heller stikk motsatt, det er kanskje slitsomt og tøft, men man gir ikke bare opp på mennesker man er glad i, unnsett hvor vanskelig det er.
Du må huske at dette er ikke noe Even kan noe for, og han trenger mennesker som er der for han og hjelper han tilbake på rett spor.

81
True Seriøst!

ENIG!

82
Jenin

Du er ikke Isak. Du tenker ikke som han. Du vil aldri greie heller!

83
Seriøst:?...Det er en mulighet for...?

...At det også ville være det absolutt beste for Even om du holdt deg unna også, med den innstillingen.

Håper med hele meg at det aldri, aldri skjer noe i ditt liv som vipper deg av din perfekte mentale balanse.

Det krever nemlig ganske mye karakterstyrke, fleksibilitet og humoristisk kapasitet å stå i livet og fremdeles gi av seg selv til sine medmennesker med slike utfordringer.
Det krever selvironi å akseptere sine egne svakheter. Og en eksepsjonelt sterk ryggrad å møte nedlatende kommentarer og uforstand overalt hvor du går.
Når du skriver noe så ubetenksomt som at noen "er helt mental" fordi de har en episode med sykdom, tenker jeg med gru på hvordan ditt møte med en eventuell psykisk lidelse ville blitt. Det å ha empati med andre mennesker er kanskje den største gaven du kan gi deg selv - det er en investering i din egen styrke til å møte problemer og en investering i evne til medfølelse med deg selv. Så du står stødigere den dagen du selv eventuelt opplever å sitte alene med en stor SKAM.

PS: Ser at starten på dette innlegget kan virke ironisk, men det er altså skrevet uten et snev av ironi og med den aller største kjærlighet jeg klarer å mobilisere for en ukjent person. Ble kanskje litt provosert...
Ønsker ikke noe annet enn godt.
...Ta vare på hverandre.

84
Ja, seriøst, er Even humoristisk også

Even kom jo med en humoristisk kommentar om Sonja til Isak, da Isak hadde vors i kollektivet, de sto på kjøkkenet, og skulle til å kysse hverandre for første gang. Da sa Even at Sonja hadde amputert hele foten, hadde aluminiums-ben, etter å ha tråkket på en land-mine på Tjøme. "Du kødder," sa Isak. "Du kødder ikke med sånt!" "Jeg kunne køddet med at hun hadde pikk," sier da Even. (Ha, ha, ha, jeg ler alltid så mye av den episoden.) Allerede da (Episode 3,) hadde Even mye positivt å berette om Sonja! Hint. Hint!

85

omggg, du er slem, bare even vet hva even føler. liksom han får ikke en erotisk tiltrekkning av det samme kjønn uten av at den har vært der før lissom. even er kanskje litt spør, men han prøver alltid å ta hensyn til isak og fortelle isak om sine redsler gjennom metaforer. f.ks når han ikke så isak på flere uker fordi at isak hadde sakt han "var bedre uten psykisk syke i livet sitt" og nå har( hadde?) even kommet tilbake som "frisk" uten piller fordi han tror det er hva isak ønsker. han er villig til å ofre så mye og det er synd at du ikke kan se det.

86
JEG STØTTER EVEN &Isak.

LOL ! Fortell meg nå, hva er det du er villig til å kjempe for om ikke genuin og vakker kjærlighet?? Alt for mange er i forhold i dag fordi de sliter og ikke våger å være alene. Forhold som er destruktive og ikke fungerende i det hele tatt "kjemper" man for i dag, lider man seg igjennom i dag. Folk gir opp sin store kjærlighet som er der ute et sted fordi feighet er fornavnet mens trygghet og komfortsonen er mellomnavn og etternavnet. Mens ekte og lidenskapelig kjærlighet som har tent både fyr og flammer i to menneskehjerter skal man bare drite i som en svak idiot fordi det oppstår litt motgang? Herregud ass. Seriøst folkens, dagens samfunn 2016!???? Come on, gro dere noen baller og VÅKN OPP

87

Seriøst. Se sæson 3 forfra. Du har misset hele pointen.

88
Seriøst

Elsker skam

89
Seriøst

Wtf

90

Nå vil jeg at du skal lese det du skrev en gang til, og tenke jævlig godt over det du sa der. Om det er sånn du faktisk tenker, så ville i hvert fall jeg heller være med Even som er "mental" enn å være med en som deg.

91
Ingen grenser

Kjærlighet kjenner ingen grenser. Hvis man har det godt sammen med en person, så kan kjærligheten være verdt å kjempe for. Hvis jeg var Isak ville jeg satser på Even. Og her kommer Gabrielle-sangen til sin rett.

92
Seriøst

Hallo, tenk visst din nærmeste venn fant ut at h*n var bipolar (hadde mani) tror du hadde vert der for h*n om du hadde vert en skikkelig venn. Det er jo ikke bare til å forlate noen, du hadde hjelp h*n. Isak har jo lyst å være med Even, men han ble veldig usikker etter det Sonja sa til han. Det er jo ikke sånn at Even har null følelser for Isak. Eg håper de finner ut av det

93

Forholdet Even hadde til Isak var et produkt av en manisk episode, det er best at Isak kommer seg videre, og lar Sonja ta det herfra

94
halla

Hvordan vet du det? Poenget er vel at vi ikke vet mye om når denne manien startet. Vi vet jo egentlig ganske lite... Hva kom først - forelskelsen eller manien? Manien et resultat av forelskelsen eller omvendt? Forhåpentligvis får vi vite mer snart. Isak må snakke med Even - Even snakke med Isak. Mange misforståelser og mye som er "upratet"... Kommunikasjon er nøkkelen. Even+Isak=<3

95
Sniff

Even ER magisk, kjærlig, spennende, tiltrekkende, kreativ, verdt å elske.
Even HAR en sykdom.
Bare Even kan føle det Even føler.
Even elsker Isak. Isak elsker Even.
Derfor.

96
Halla

Takk! Helt enig, Sniff!
Even+Isak= <3

97
Even

Jeg er ikke sykdommen min, jeg er Even.

98

Skjellaug?

99
Denne sangen

Reality av Lost Frequencies

Decisions as I go, to anywhere I flow
Sometimes I believe, at times where I should know
I can fly high, I can go long
Today I got a million, tomorrow, I don't know
Decisions as I go, to anywhere I flow
Sometimes I believe, at times where I should know
I can fly high, I can go long
Today I got a million, tomorrow, I don't know

Stop crying like you're home and think about the show
We're all playing the same game, laying down alone
We're unknown and wrong, special when I come.
Hate will make you cautious, love will make you glow.
Make me feel the warm, make me feel the cold.
It's written in our story, it's written on the walls.
This is our call, we rise and we fall.
Dancin' in the moonlight, don't we have it all?

Decisions as I go, to anywhere I flow.
Sometimes I believe, a time where we should know.
I can fly high, I can go long.
Today I got a million, tomorrow, I don't know.
Make me feel the warm, make me feel the cold.
It's written in our story, it's written on the walls.
This is our call, we rise and we fall.
Dancin' in the moonlight, don't we have it all?

100
Usikker jente

Det at alle skriver at de kommer til å finne tilbake til hverandre kan godt være mulig med tid. Men nå må vi tenke på sykdommen til Even. Den forandrer han og han har sannsynligvis vært påvirket av sykdommen mange ganger nå når jeg tenker meg om blant annet når de dro fra vorset til Isak og Even bestemte seg for å bryte seg inn i et hus for å bade. Dette er ting som gjør det vanskelig å forstå hvor hardt sykdommen påvirker Even. Jeg tror han har virkelige følelser for Isak, men det krever mye mer enn en samtale for at de to skal fungere. Sonja var frekk med Isak men hun har kjent han i mange år og vet hvor ille denne sykdommen kan være. Det er ikke en lett sykdom å håndtere og takle for både Even og de rundt ham.

Sorry men vi trenger litt virkelighet også i disse chattene ...

101
själv anhörig

Jag håller med. Bipolär sjukdom (särskilt typ 1) är inte bara något man behöver "ha förståelse för" genom att "finnas där för" den sjuke. Har man sjukdomen i familjen eller hos nära vänner vet man att det kräver mycket av människor runtomkring. Visst, jag är övertygad om att Evens känslor för Isak kommer kvarstå även efter att han kommit ned. Men är Isak redo att vara tillsammans med någon som behöver så mycket av att kunna sätta gränser, stå för sig själv, hålla koll, och hantera att hans PV (som han dessutom rätt uppenbart ser upp till) blir personlighetsförändrad, kanske aggressiv, är otrogen, gör väldigt riskfyllda saker m.m.? Jag tror inte han är redo för det.

102
Det kan da gå!

Ian i Shameless. Enda villere mani-episode enn Even. Og siden det; han har vært i flere forhold, og styrer med kjærligheten som alle oss andre. Han tar medisiner. Even må ta medisiner. Eveeeeeen. Jeg liker deg❤️

103
Hilsen psykologen

Liker ikke at Skam bidrar til å linke homofili til psykisk sykdom - dette er et utslitt tema på TV og en fordom vi helst vil se forsvinne!

Hva slags signal ville det sende til ungdom på 16-ish år - som denne serien er myntet på - hvis Isaks reise "ut av skapet" endte med tragedie og/eller kjærlighetssorg? Det ville jo ikke akkurat inspirere LBHT-ungdom til å leve ut legningen sin...

Hva slags signal ville det sendt til ungdom på 16-ish dersom Isak på vei "ut av skapet" skulle være så uheldig å forelske seg i en egentlig heterofil manisk gutt som bare hadde fått en "fiks idé" (som Sonja jo påstår)? Det ville jo ikke akkurat inspirere andre unge gutter og jenter til å komme ut.

Jeg kan ikke forstå annet enn at NRK må ta sitt ansvar og gjøre dette OK for både Isak og Even, slik at ungdommer i dag kan få noe annet enn tragiske figurer a la finsk fjernsynsteater og Wam og Wennerød som inspirasjonskilder!

Takk for meg.

104
til Usikker jente:?Hvis Even er sterk nok...?

til å tåle livet som psykisk syk, kan ikke Isak være sterk nok til å stå ved siden av?
Ser selvfølgelig at det er en vanskelig situasjon, men ærlig talt: Tror du det er noe lettere for Even å elske en som sier rett ut at han ikke vil ha psykisk syke i livet sitt?

Virkeligheten er at mange bipolare lever i velfungerende forhold, hvor begge parter tar ansvar for sykdommen; Den som er rammet av bipolar lidelse ved å bidra med åpenhet og omtanke for at det ikke alltid er lett å være partner, og velge å ta imot hjelp og behandling så langt h*n klarer. Partneren ved å akseptere at den andre ikke ER sin lidelse, men at det vil komme episoder hvor h*n er syk og at man da faktisk er nødt til å ta ekstra hensyn, ekstra ansvar en periode. Den syke blir frisk igjen etter en episode. Ingen ER bipolar, selv om det er lettvint å si det.
Det er få ting i verden som er lett, men om man ser på et forhold som et samarbeidsprosjekt og sykdommen som en felles prøvelse og ikke noe bare den med diagnosen har ansvar for, så kommer man langt.
For de som ikke har opplevd å være sammen med såkalt "friske" mennesker, kan jeg for øvrig fortelle at disse også kan være mer enn en prøvelse å være sammen med til tider. Flere av dem ville mest sannsynlig hatt diagnoser om de tok imot hjelp for alle de rare kortene de velger å holde til brystet:-)

105
Sniff

Smerte, tårer, sjokk, sorg, mani... Virkelig nok.
Tenker vi trenger litt håp også jeg.

106
Even gjennom sesongen

Se på alt som skjedde etter de brøt seg inn i huset og badet: Even som er så enormt fokusert på og lydhør for Isak i hjernen er alene. (kontrast til 15:15-01:01, hvor han ikke registrerer hvordan hans oppførsel kjennes for Isak i det hele tatt). Even som trekker seg unna etter Isaks kommentar i Pause, fordi han tror Isak vil ha det bedre uten ham i livet sitt. Om han var manisk da skulle han ikke tatt noe sånt hennsyn.

Fullblåst manisk episode har han kanskje bare hatt en veldig kort stund. Den begynte nok fredag for en uke siden da han kom på døra til Isak. Har sett forklart av andre her at mani utløses av oversensitivitet for bellønning. Og gjengjeldt forelskelse er jo blant de ultimate belønninger. Så har den maniske episoden virkelig tatt tak utover ukea og toppet seg fredag. Om han har behandlingsopplegg som fungerer fra før trenger det ikke ta så lang tid å lande igjen hvis han får begynt på det raskt og ikke har vært manisk så lenge.

Det som derimot virker overveldende sansynlig er at det må være en enorm knekk for Even å miste Isak akkurat nå. Tror tvert imot at det Even trenger aller mest nå er BÅDE behandling og Isak. Kunne møte Isak åpent, og finne ut av ting sammen. Uten Isak tror jeg Even vil ha det mye verre fremover. Og det samme for Isak. Se hvordan det skar ham i hjeret å sende melding til Even i går. Og hvordan han fortsatt, selv om han antagelig har brukt hele helga på å gruble og prøve å forstå, ikke er klar til å bevege seg ut i verden og ta tak i andre ting.

107

du er klar over at det er en fiktiv serie eller?

108
hei igjen

er du klar over at dette er ting som skjer med folk i det virkelige liv stadig vekk. og da må det vel være legetimt å fundere over hvordan ting er og bør takles... eller.

109
Dette ER ekte!

Ja vi er alle klar over at dette er fiktivt, men det er ikke Star Wars eller Avatar som diskuteres her. Det er dagsaktuelle og ekte temaer med mennesker som er så godt som ekte. Hele serien er bygget opp rundt autentisitet.

Mani, homofili, skam, utrygghet. Det er temaer alle føler på så diskusjonen her inne er så ekte som den kan bli! Jeg diskuterer Even og Isak fordi jeg var Isak for noen år siden. Ikke nok med det, jeg hadde en kjæreste som slet med mani!. Dette ER ekte for meg! Og for mange andre er det helt likt! Men personene heter ikke Even og Isak, de heter alt mulig rart.

Når ting er så virkelighetsnært som dette så er det ekte for mange! Det er trøst og forståelse. Og personlig har det vært stor personlig trøst å lese innlegg her inne.

110
?Hei?

Alle er klar over det, men det er interessant å diskutere serien fordi det er en god serie og den setter tankeprosessene i gang hos mange rundt viktige temaer som virkelig er verdt å diskutere.
Det forenkler ting en hel del å skrive "Even" eller "Isak" i stedet for "den fiktive karakteren Even" og ... ja - du tar forhåpentligvis poenget.

111
Hei hei

Ha det hørt om å diskutere fiksjon på en måte som gjør deg klokere på virkeligheten?

112
Even er jo stadig Even

Even er ikke sygdommen, og det kan være forelskelsen, der har udløst manien.
Han har ikke haft en manisk episode i et helt år, lyder det til på Sonja.
Nu har Isak set det værste af Even, når han er alvorligt syg. Han blev naturligvis bange, fordi det kom som et chok, men i fremtiden vil han vide, hvordan han skal reagere.
Sammen kan de snakke om, hvordan sygdommen påvirker Even.
Mellem sygdomsepisoderne er der ofte neutrale perioder af forskellig varighed, dvs. fra uger til år eller årtier. Måske får Even ikke en alvorlig episode de næste 10 år, hvis han modtager god behandling og tager sin medicin.

Mange mennesker med psykisk sygdom lever et godt liv med arbejde, familie, kæreste osv. De er en af os. Det må vi ikke glemme <3

113
Magnus DK: Isak+Even er forelsket

Tak for en meget fin kommentar.

En af os = tykke, tynde, hvide, sorte, gule, kristne, muslimer, hinduer, homoseksuelle, hetero, mand, kvinde, hermafrodit, gamle, unge, børn, rige, fattige...

Både straight, homoseksuelle og psykisk syge kan leve et godt liv med familie, arbejde, venner.

114
Virkelighet.

Virkeligheten er at vi mennesker takler utrolig mye mer enn vi tror, og vi kan klare de mest fantastiske tingene❤️ Isak har vist seg å være en veldig sterk og modig person, så han skal ikke undervurderes i forhold til hva han takler.

115
Truth

Så enig. Der er virkelig ikke noget easy fix her. Det er en svær situation for alle involverede. Indtil videre har historierne i SKAM været virkelighedsnære, så det bliver nok hverken en happy end eller en vildt dramatisk slutning. Spændende er det!

116

Isak har jo blitt et helere menneske og vokst selv om det har vært vondt, og han elsker jo Even. Så om ikke lykkelig slutt så tror jeg det blir en sann , menneskelig og kjærlighetsfull slutt.

117
Uenig

Selv om de ender opp sammen så gjør ikke det dette mindre ekte. Det er folk hver dag som kjemper seg gjennom mye dritt for å få være med den de elsker. Kjærlighet er ikke rosenrødt og det er ikke enkelt. Men kjærlighet er der i mot veldig sterkt.
Å bli sammen med noen som er bipolar er ikke utenkelig det.
Skjønner ikke helt poenget med å introdusere Even som syk hvis det skal ende med at Isak uansett ikke takler det. Hva forteller det oss?
Nei det ekke enkelt å forholde seg til syke, men umulig er det ikke.
DETTE er jo virkeligheten: folk er nyanserte. Det er ikke bare sort vs. hvitt, frisk vs. syk. Det er alltid flere sider.
Isak og Even har jo en kobling som er sinnsykt fin og ekte. Det er rein kjærlighet og det er vondt, sårt, vakkert og fælt.
Så nei, det er ikke rart at man vil se de ende opp sammen. Det er jo fordi vi alle har håpet om at det fins noen der ute for alle uansett hvordan situasjonen er.

Ender de opp sammen vil de alltid måtte forholde seg til at Even er syk. At han når som helst kan gå inn i episoder av mani/depresjon og det vil prege de begge to, men det er også dette som gjør det ekte.
Det er ingenting som heter happy ending uansett, alle må gjennom prøvelser hele tiden, hele livet.

118
Rätt så

Väldigt vackert beskrivet och så sant, så sant.

Ingen tvekan om den saken att den möjliga, framtida förhållande mellan Isak och Even skulle vara bara lätt som en plätt, smärtfri och rosa-vacker som dans på rosor. Men det är hela poäengen med SKAM serien, eller hur, att lära ungdomar om livet på ett sanningsänligt sätt men också ge dem hopp och styrka, att uppmuntra deras vilja att våga att gå och slåss för saker som inte är lätta eller alldelles "passande".
Att släppa taget om allt när det blir alltför svårt är så lätt, och ibland också nödvändigt, men dagens samhälle är väldigt preglad av just sån attityd - "du är fortfarande ung, du är naiv, du förstår ingenting, du kan inte hantera sådant, du har hela livet framför dig, du kommer över det, det blir nya förälskelser som väntar på dig framöver.... du är inte redo..."

Vem säger att Isak måste vara redo? Och vad betyder ordet REDO egentligen? En viss ådersgräns, en viss erfarenhet fråm tidigare...? För att kunna bli redo för vad som helst, måste du först lära dig och proccesera vad som har hänt, och lärdom kommer genom svåra, obekväma livserfarenheter. Utan att våga och leva fullt kommer ingen REDO-fas heller. Så att vara REDO för något är en motsägelse i sig.
Det finns så många vuxna i dagens värld som är fega och lever "bekvämt" men det finns också modiga och starka ungdomar som vågar leva på riktigt. Hur kan du ens validera dina känslor om du icke är villig att ge allt? Hur kan du lära dig om kärleken om du evaluerar and strategiserar möjlig resultat i förväg. Hur kan du på riktigt uppskatta mänskliga relation om du är driven endast av omedelbar belöning? Isaks och Evens kärlek behöver nödvändigtvis inte hålla livet ut, men hur kan de veta det?
Hur kan de veta att de icke är forna samman av stjärnor som själsfränder om de inte ger allt, riskerar allt, vågar allt, går mot alla "odds"?

Isaks karaktär har all som behövs för att bryta genom mallen av det som uppfattas som sund, realistisk och lämpligt i denna situation. Jag hoppas att SKAM vågar visa det:-)

119
Rätt så

Så vackert beskrivet och så sant, så sant.
Man måste ständigt kämpa och slåss om att kunna älska på det äkta sättet. Isak är väldigt ung men det gör inte hans kamp mindre trovärdig. Det finns massa vuxna i dagens samhälle som icke kan hantera utmaningar och bara sticker när det blir svårt och det finns massa unga med gammal själ som kan and har vilja att jobba sig genom svårigheter för att det ät det ända rätta sättet.

Jag hoppas att denna säsongens läxa är att visa unga människors kapacitet att kunna lära sig, växa, kämpa, att inte ge up, att vara modiga och äkta... trotts allt....

120
Litt tørt...

Kan bli litt kjedelig også? Med sånn alle er glad i hverandre, men vi kan ikke være kjærester... syns det er litt sånn slapt håndtrykk, selv om det sikkert er 'det beste'. Og er det egentlig no mer sannsynlig - bare fordi det er 'riktig'? Det er vel like nærme virkeligheten at vi tar et leap of faith fordi vi elsker og vil❤️

121
Jo, men...

Så sant! Men nå har jo Sonja holdt ut som kjæresten hans, og virka veldig betatt hun også. Even er jo ikke bare den syke...han er også morsom, varm, smart og fin. Kanskje Isak syns det er verdt det? Det er vel det vi håper på!??

122
Elsker karakteren Even

Jeg tror både jeg og mange med meg, hadde blitt betatt av Even, bl.a. hans sjarm, hans spontane ideer, som å bade i et basseng i et fremmed hus, male lyrisk/filmatisk på de største verdens-lerreter, som om han var verdens mest fantastiske regissør, elske sanger som andre får litt fnatt av, lager mat, ostesmørbrød med de merkeligste krydder på, alltid positiv, kjærlig og varm, men med alt for stor patos i hvordan det fantastiske livet skulle leves. Tror ikke alt dette var sykdom/mani, men mye av det gode og fantastiske med Even. Ikke rart Isak ble forelsket i denne merkverdige personen, med så mye liv.

123
Polaris

Bade i et fremmed hus... Er du så sikker på at det huset var så fremmed?

124
Fremmed hus

Det var ihvertfall ikke huset til Evens tante, som han påsto 😉 Og jentungen som ferska dem i bassenget, ga ikke noe signal om at hun kjente Even, akkurat, men pointet var vel mer om Evens personlighet, enn detaljer om det rundt-omliggende. Serru?

125
Maria sta bekk

?????????⚛???????????⚛????⚛⚛⚛⚛⚛????⚛⚛??????????????

126
jooo, men.......

Dersom det er tilfellet ser jeg ikke helt poenget med å bygge opp en så vakker romanse i forkant! Og vi må, uansett hvor ekte dette er, vite at det er KUN en serie, og der kan mye skje!! Jeg MÅ holde håpet oppe, om en EVAK ending, ellers må jeg legges inn før jul. Og da bli unga mine jævlig skuffa! Vanskelig skal de nok få det, men holder håpet oppe om at de skal jobbe fremover SAMMEN! Og at vi får en bekreftelse på at Evens følelser for Isak er absolutt ekte! Nå er man jo desperat, for det kan gå begge veier dette her. Men husk, det er en serie, og i serier skjer det jo gode ting også 😉

127
Ja nei jo

Sonja har vært med Even ganske lenge som du sier, og har derfor fått evnen til å kunne kontrollere han til en viss grad. Even er ekstremt sårbar på grunn av sykdommen hans, og det er derfor lett for henne å overbevise han om at det hun sier er rett og at hun kjenner han bedre enn det han gjør selv. Derfor er ikke det nødvendigvis sånn at Sonja er bra for Even, selv om hun er mer kjent med sykdommen enn det feks Isak er. Isaks holdning til psykiske sykdommer kan faktisk være med på å hjelpe Even å stå mer på egene bein.
Sonja ser jo åpenbart på alt som ikke passer bra for henne (altså at Even er forelsket i Isak, og at Even ville slå opp med henne) som et sykdomstegn, noe som er langt fra virkeligheten.
Når hun sier at Even ikke er forelska i Isak på ekte, så høres det mer ut som at hun prøver å overbevise seg selv. "Han er jo ikke det".
Jeg tror Isak vil være flinkere til å se på Even som Even, enn Even som er bipolar og det er det han trenger.

128
Litt virkelighet er bra

Men jeg synes at flere utfall har blitt tatt opp og diskutert her inne. Vil si at begge utfall egentlig er realistiske. Hvorvidt de finner tilbake til hverandre fordi kjærligheten er størst av alt ❤❤ eller at de kun forblir venner og vokser på opplevelsene den siste tiden på hver sin kant. Det viktigste er at Even får profesjonell hjelp tilrettelagt for han, det er et viktig poeng i storyen, men jeg tror samtidig at nå som Isak vet, kan han etter hvert være der forebyggende og som god støtte for Even. Betydningen av venner og støtte trenger vi også å se. Uten at det betyr å opptre som "forelder" eller kontrollerende som Sonja for eksempel. Even trenger Isak til å redde han fra skammen først og fremst, godta han og akseptere han. Det er den viktigste form for kjærlighet -nestekjærlighet som vi alle kan bli flinkere til. Det er alt for mange andre som Even (og Isak) der ute som trenger at en serie viser at de er like mye verdt og fortjener det samme som psykisk friske. Isak'er verden over trenger å se at psykisk sykdom ikke er en hindring. Serien bør selvfølgelig fremstille psykisk sykdom som alvorlig, men samtidig ufarliggjøre det hele litt ved å gi en happy ending med kjærligheten som overvinner alt. Og på den måten lære oss alle sååå mye mer, inspirere oss til å ta alt denne sesongen har vist oss med ut i hverdagen og påvirke det virkelige livet på en langt mer betydningsfull måte. Alvorlig psykisk sykdom har mange utfordrene aspekter, men desto viktigere at ingen i 2016 skal skamme seg❣ Så jeg spør meg selv om ikke happily ever after tross alt er mest realistisk og virkelig i dette tilfelle ❤❤

129

Jeg tror (håper i hvertfall) de fleste her er klar over og vet at ting ikke blir rosenrødt bare de får snakket sammen litt og at alt ordner seg med en gang.

Evens situasjon er kompleks og det er ikke noe som løser seg sånn umiddelbart. Men det er da fullt mulig at Isak og Even finner tilbake til hverandre for det. At de snakker sammen, at Even forteller hvordan han har det og forklarer om sykdommen. At Isak sier han fortsatt vil være sammen med han selv om han er syk, at han vil hjelpe han og være der for han i opp- og nedturer.

Det er hva i hverfall jeg legger i det å finne tilbake til hverandre og tror også andre tenker. Og DET er virkelighet ???

130
planer

eller skal han kanskje besøke mamma?
Jeg DØR av å vente på hva som skjer videre nå!! Isak, du må skynde deg, for det er ikke så lang tid igjen!!!

131
Å nei ?

Bygg broer ikke murer Isak!
Dine fantastiske venner er der for deg❤
Kommunikasjon, kommunikasjon, kommunikasjon❣❣❣

132
Maria sta bekk

Å nei????????

133
????

Isak trenger Even og Even trenger Isak ❤

134
Maria sta bekk

Ja det gjør dem❤️?

135
Vemodig

Begynnte å tenke nå at selv om det har vært slitsomt disse månedene og til tider nesten uutholdelig med alle opp- og nedturer, er jeg glad det fortsatt er et par uker igjen, selv om det er trist om dagen. For hva skal jeg gjøre når dette er over? Kommer til å bli et stort tomrom etter Skam.

Man han levd i en Skam-boble i to måneder liksom.. Helt utrolig hvor mye det har betydd. Må også si at kommentarfeltet her har vært til stor trøst, det har vært utrolig godt å lese at andre også har hatt det som meg.

Så takk til alle sammen her inne, dere er fantastiske.

Og takk igjen til alle som er involverte i produksjonen av Skam og alle skuespillere, dere er best! ?

Hilsen jente 33, som har fått oppleve hvordan det er å være tenåring igjen ❤️

❤️ALT ER LOVE❤️

136
Helene

Oh yes, jeg er 35 og har brukt hele helga på å se alt som er kommet, og nå lurer jeg på hva jeg skal gjøre når sesongen er over. :p

137
Sniff

Når vi føler at det er nærmest uutholdelig med alle disse opp- og nedturene - tenk på hvordan Even har det.

138
?Når alt dette er over (men også helst før)?

...Plei ditt eget univers...
Dine egne mennesker, som trenger det?
Gode ønsker.

139
❤️

Elsker SKAM❤️
Hilsen gutt 48

140
Jente 40

Egenerklært "Skamlis" ???

141
Elsker SKAM også

Hilsen kvinne 40
(som fremdeles er jente dypt inne)

142
Jonas to the rescue

Da er vi to M48

143
#alt er LOVE ❤❤

Skam har gitt oss tilbake troen på kjærligheten som kan overvinne alt, troen på vennskap og medmenneskelighet og likeverd ❤

Skam inspirerer oss gang på gang og minner oss om at vi alle usnsett bare er mennesker, og vi mennesker trenger andre mennesker ❤

Skam er best ❤❤

144
Enig - og klippet "15:15-01:01" sluttede med sangen

Part 2 (On the run) med Jay Z feat. Beyonce:

I don't care if we on the run
Baby as long as I'm next to you
And if loving you is a crime
Tell me why do I bring out the best in you
I hear sirens while we make love
Loud as hell but they don't know
They're nowhere near us
I will hold your heart and your gun
I don't care if they come, no
I know it's crazy but
They can take me
Now that I found the places that you take, take me
Without you I got nothing to lose

- Isak, du har intet at miste nu. Husk, hvor glad Even gør dig. Han er mere end sygdommen, og det I to har er ægte <3

145
Alt er love ?

Takk for st du la ut sangteksten.
Den ga meg håp for at Isak og Even skal finne sammen igjen.
De er Soulmate og de er der for hverandre ?

146
Så..

...dette kan ikke annet enn å ende bra❣
Det er alltids håp, og nå kan det bare gå oppover for både Isak og Even ❤❤

147
Kan det skje noe nå?!?

Takk, den roet meg litt ned innvendig ?

148

Helt helt enig

149

Vi skulle hatt et eget forum for oss oldinger som liker SKAM, så får ungdommen leke her uten oss.

150

Eller så kan man jo slutte å påpeke hvor gammel man er hele tiden.

151
skam for deg over 20-----

Er du på facebook, er det en gruppe der for oss over 20... De tar heeeeelt av! Gruppen heter SKAM - Fanside. For deg over 20 år.

152
På facebook

På facebook finnes det en gruppe for skamfans over 20. Der diskuteres det -heftig-!

153
Eget skamunivers for 20+

Anbefaler facebookgruppa Skam-fangruppe for deg over 20

154
Yepp

For plutselig har en del oldiser blitt gutter og jenter igjen, (eks.: Gutt 48, jente 35 osv,) de eier jo ikke Skam (i dobbelt betydning!) 🙂

155
Skamløst

Det gjør ikke du heller! ( i dobbel betydning!)

156
He he

Oldis på 35 :p

157
Smulan

Ja det hade varit bra. Jag känner lite att jag inkräktar på något som faktiskt är deras. Jag hoppas de har överseende med oss... Vi älskar ju Skam, Isak och Even lika mycket som dom trots allt! <3

158

Så har vi kanskje litt å lære av hverandres betraktninger også ?

159
Heia oldinger/oldiser

Vi trenger dere også her, dere er jo like mye hekta og forståelsesfull som oss, dere gjør ikke "skam" på noen (V)

160
Elsker skam

Helg enig med deg. Det er bra det er en travel førjulstid på oss når det hele er over

Er mer og mer overbevist om at det er sana vi møter i neste sesong..
Hilsen 35 år gammel jente

161
Håper bare på ny sesong, jeg!

Vi kan jo håpe, men så langt har vel sesong 4 ikke vært noe tema fra Andem og co. i det hele tatt? Vi fikk vite at det ble en sesong til, ganske tidlig i ses. 2.. Nå har det vært veldig stille og jeg "frykter" at flere av skuespillerne kanskje har andre planer (studier, andre roller osv.) framover. Vi kan jo bare krysse fingrene og håpe på at serien fortsetter, men det blir kanskje endring i karakterene. De blir jo eldre etter hvert (flere vil være over 20 neste år) og jentene har vært ekstremt lite med denne sesongen. Dersom ikke fokus rettes mot dem igjen tror jeg dessverre muligheten er stor for at flere forsvinner ut.. Da forsvinner isåfall litt av SKAMmagien, som jeg ser det! Jentegjengen startet jo det hele!! Mulig jeg er ekstremt pessimistisk nå, men jeg har en litt dårlig følelse.. Håper jeg tar feil, da, for SKAM er helt ufattelig bra..og avhengighetsskapende!!! Kjære Julie Andem, gi oss et hint om hva som skjer videre, det trenger vi!

162

Sana er ikke med videre

163
Elsker skam

Hvorfor er ikke sana med videre???

164
Vilde!

Håper på Vilde! Det er så mye å ta tak i med henne! Usikkerheten vi alle kan føle på, ønsket om å være flinkest, lure på om man er bra nok. Samtidig er hun morsom 🙂
Tror også hun har et issue med moren sin. Jentegjengen kunne jo aldri være hjemme hos henne

165

Jag hoppas att Vilde får sin säsong på våren, sista året i skolan. Jag vill att hon ska vara den personen som får allt på plats i slutet efter att alla andra har hittat deras vägar. Jag hoppas att hon kommer sluta bry sig om sin omgivning och köra sitt egna race när hon som mest behöver det. En person som henne borde hitta sig själv sist då hon är den med styrkan att göra det. Hennes liv i ett kaos kommer vara resan till en ny helt amazing värld efter skolan.

166
Sana

Hvor vet du dette fra?

167
Dama

...og det vet du fordi....?!

168

Ja, det håper eg også!

Krysser fingre for Saka i vår. Så Jonas neste haust, og avsluttende sesong med ei vill russetid for Vilde!

169
Emilie

Hva med jente-Chris? Ikkje litt kjipt at hun er den eneste som eventuelt ikke får sesong?

170
Hekta

Hun går på Teaterhøgskolen, så derfor er hun bare innom denne sesongen i korte glimt.

171
Smulan

Jag vill inte ens tänka på hur det kommer bli när säsongen är slut. Jag kommer sakna Isak och Even något fruktansvärt! 🙁

172
Mina

Stakkar, han har kjærlighetssorg.. alle har vært deg Isak, just hang in there ❤️

173

I tillegg til at han har kjærlighetssorg og er i sjokk, tror han nok det er best for Even at han holder seg unna (som Sonja sa) ?

174
NEI!!

Isak trenger jo ikke å ha kjærlighetssorg - han må bare huske på det som dr. Skrulle sa. IKKE VÆR IBIZA. Isak!!!!!

175
Jonas hvor er du?!!!❣

Nå må vel Jonas komme på banen vel.
Håper og tror at han vil dukke opp i kollektivet idag siden Isak ditcher skolen. Stakkars Isak og stakkars Even, alene og forvirrede på hver sin kant ?

176
Pretty Woman-reference

I Pretty Woman er det Edward, der skal opsøge Vivian og bevise, at han virkelig elsker hende, selvom hun er prostitueret. Tilsvarende skal Isak nu overvinde sin frygt og indse, at kærligheden imellem dem er ægte, opsøge Even og bevise, at han elsker ham, selvom han er psykisk syg.

Hvis Pretty Woman-referencen holder, kommer Isak snart frem til, at han ikke kan undvære Even, og som Vivian vil Even heldigvis svare: "She rescues him right back" ❤️

177
Uendelighed

Alle Evens filmreferancer er jo ren drømmetænkning - han ville ønske at han kunne være regisør i sit eget liv, men sådan er livet jo ikke. Man kan ikke gennemanalysere sit liv som om det var en film og på den måde komme frem til hvad "det ender med". Jeg bliver ærligt talt skuffet hvis vi får en Pretty Woman slutning eller en Romeo og Julie slutning. Livet er så mange ting midt i mellem de to udfald, og det har skam redaktionen været gode til at vise indtil videre. Jeg køber ikke præmissen om at filmreferancer kan forudsige hvordan dette ender - det er sgu for tyndt.

178
Neeei!

Det er ikke feil å bruke paralleller fra filmer for å belyse handlingen i en serie som er både virkelighetsnær i sin tilnærming til mennesker og følelser. Det er jo bare berikelse.

179
For tyndt? Nej, genialt!

Dette er en serie, og der er lagt mange hints ud til os seere. Derfor er det ikke 'for tyndt' at forsøge at forudsige, hvordan denne sæson ender.
Mange har været bange for, at vi skulle få en Romeo+Juliet-slutning pga. alle de scener og sange, der er inspireret af filmen, men i "15:15-01:01" griner Even og siger, at det i virkeligheden er Pretty Woman-referencer.

Hvis du tænker over det, foregår deres allerførste samtale på en bænk til Kosegruppa. I Pretty Woman sidder Vivian på en bænk, da Edward går hen til hende. I parallel til dette sidder Even på en bænk, da Isak går hen til ham, og køkkenscenen er jo også inspireret af Pretty Woman.

Selvfølgelig er livet ikke en film, og filmen knækker jo også her. Men det er jo netop meningen, at vi skal forsøge at samle alle referencerne op, og tolke sangene, da der ligger meget betydning gemt i dem. Det er sgu ikke for tyndt - det er genialt tænkt af Julie Andem, hvis du spørger mig 😉

180
?En tredje balkongscene??

Gjetter på at det dukker opp en balkongscene av et eller annet slag - men kanskje fra en tredje film... Eller noe Isak regisserer selv... kanskje han lager en film, et eller annet. En vri på det hele blir det garantert.
Nå får de se å legge ut et klipp snart synes jeg. Vi trenger å vite mer...

181
Audun

Ikke usannsynlig at det vil kunne dras paralleller til Pretty Woman eller andre referanser som har dukket opp, men uansett hvordan denne sesongen ender, så tror jeg det kommer til å bli med en egen SKAM-vri.

182
Teamisakogeven

Ja! Håper det er sant! Even+Isak=❤️

183
Besøke mamma kanskje?

Det hadde vært fin utvikling! Men vanligvis så snur ikke historien før på onsdag, torsdag, så jeg frykter en inne-dag..

184

Isak kontakter jo ikke Even så lenge han tror at Even aldri har vært forelsket i ham. Han må først få vite at det Sonja sa slett ikke er sant, og da tror jeg helt sikkert han oppsøker Even. Blir nok bra til slutt.

185

Det kan hende Isak etter hvert skjønner selv at det Sonja sier ikke stemmer. Even sa jo lørdag morgen at Sonja prøvde å fortelle han hva han følte, men ingen andre enn han kunne føle det han føler - og da sa han jo til Isak at han aldri hadde følt det sånn før. Håper Isak husker dette og tror på det.

186
Beskyttende av Sonja

Jeg tror Isak sa det om at Sonja prøvde å fortelle ham hva han skulle føle, fordi han var inne i en manisk eller depressiv episode, og at hun ikkelot hakm føle det han følte når han var manisk.... for eksempel? Maniske personer gjør jo av og til ting som vanige folk bare ikke gjor fordi de føler seg uovervinnelige. Så hun prøvde kanskje å dra han ned på jorda igjen og da ble Even sur og mente hun kontrollerte følelsene hans. Det er det jeg tror har skjedd

187
Isak+Even?

MEN hvordan skal han få vite at det som Sonja sa ikke er sant!?

188
Isak+Even=sant

Isak ha googlet masse om sykdommen til Even mens han har sittet hjemme i et par dager nå....og i tillegg er ikke Isak dum. Han er god i fysikk på skolen-noe som også kan være med på å hjelpe han med å hjelpe Even gjennom tøffe tider..? Det må være en link der, eller hva? Nå venter jeg bare på at Isak skal ta initiativet og vise Even at han er villig til å ofre noe for kjærligheten i 2016

189
Må stole på sig selv

uafhængigt af Sonja og Even for den sags skyld, må Isak inderst inde føle, hvordan han selv føler.
Føles kærligheden ægte? Da må han stole på det <3

190

Han kan stole på sine egne følelser. Spørsmålet er om han kan stole på Even sine, og ikke tro på Sonja.

191
Men..

Even har jo allerede sagt det, at Sonja ikke kan føle det han føler, eller det han tenker! ???

192
I❤️E

Isak har andre planer, garantert! Sterke, modige, nydelege Isak ❤️

193
Maria

Kan det tænkes at han besøger sin mamma?

194
Teamisakogeven

Ja? Plis gi oss et klipp. Dette er bare for vondt! Tror det ordner seg mellom Even og Isak, men usikkerheten tærer på meg ? Isak+Even=❤️

195
Translation

I: I won't go to school today, can you deliver homework for me?

S: Of course, send me an email, I can print it

I: thanks

S: Everything OK?

196
Så bra

at han ikke gir opp skolen, selv om han ikke orker å gå i dag (eller på noen dager)... <3

197
Sant

So true

198
En ting å gjøre..

Nå redder du han tilbake!

199
Sana

<3

200
Isak be strong.

I'm glad he's absent today.

201
Teamisakogeven

Er det Isak som får problemer med fraværsregelen? Det må ordne seg mellom Even og Isak - alt annet blir så deprimerende og kjipt. Heier på Isak og Even! #reddhverandeNÅ

202
Tror jeg vet det nå!

Even må reddes. På en måte tror jeg fra en relasjon med Sonja hvor hun har mistet av syne grensa mellom Even og psykdommen. Hun klarer ikke skille dem fra hverandre lenger.
Isak kan klare det. Og det er det han trenger forstå i uka som kommer. Hva er personen. Og hva er psykdommen.

Den andre forstanden er at Isak skal gjøre det Even har gjort: se Even. Elske Even for den han er. Støtte og tro på og bry seg om Even. Men ikke eie Even. Det er jo det mest vesentlige med referansen. Prinsessa er ikke hjelpesløs og avhengig av prisen for å reddes. De må være likeverdige. De må begge redde hverandre. Even har jo ikke reddet Isak ved å overta hans ansvar for seg selv. Men tvert imot ved å se ham, være glad i ham, tro på ham, gjøre ham istand til å tro på seg selv.

203
Halla

Takk for oppmuntringen! Dette gjorde godt ❤️ Det ordner seg for Even og Isak - og de får fortsette å være kjærester. Isak+Even=❤️

204
LilleMy

Lengta du vekk frå det store og tomme og grå
Vegen er lang men eg veit at du orka å gå
Inni deg brenn det ei stjerne så sterk og klar
I lyset fra den skal du finne tilbake til det som var

Fly som ein fugl
Lag deg ein veg
Så du kan komme heim til meg
Du kan gå mange mil
Men kor høyrer du til
Kor høyrer du til

...teksten til Selmas sang på årets julekalender på NRK - passer så godt i EVAK-universet om dagen - synes jeg....❤️

205
Lillebroren til Isak

Har du lagt merke til at han som kalles Pil i julekallenderen kunne vært lillebroren til Isak?

206
❤️

Gå hem till din mamma Isak. Det behöver ni båda ❤️

207

Ouf, skjønner godt at han blir hjemme idag ? Håper han får samlet seg og kommer sterkere tilbake!

208
Kjærlighetsdoktoren

Åh, Isak. Stå på! Håper på happy ending. Love hurts ? Men størst av alt er kjærligheten ?

209
Stakkars (Jeg. kommenterer. ikke. for. fort.)

Stakkars Isak. Men han blir bedre, fingers crossed

210
Dama

Bekymrer meg litt for 10%'en, jeg.....
Nå har han jo googla, lest og grubla i to dager, på tide å snakke med noen..? Even, feks...?!
Eller i det minste mamma? Pappa?! Jonas eller svar tilbake til Sana..?!
Får helt vondt av at han skal gå alene med disse bekymringene og forvirringen.....

211

#snakkmedsana

212
Sana ?

Nå håper jeg Jonas reagerer på at Isak ikke er på skolen og drar hjem til han etterpå. ❤

Eller kanskje Isak tar kontakt med mamma.

Jeg håper uansett vi nå får se at Isak har lært seg å ikke takle alt ved å trekke seg unna. Nå vet han hvor mye støtte han har. Ha mot til å be om hjelp, kjære Isak!

213
Neste klipp

Tror det er Sana som snart er på døra til Isak. Hun har ikke fått noe svar på "alt ok?" og derfor bekymra og drar til Isak etter skolen.

214
Støtter Isak..

Jeg skjønner Isak veldig godt.. Etter helgens hendelse så hadde ikke jeg heller orket å sette opp en maske for omverden..

215
EVEN&ESKIL

asså folk må slutte å håpe på Even og Isak... Even er ødelagt...
Eskil er faktsik homo, men det er ikke Even..

216

Hvis det ikke funker med Even trenger han vel litt tid alene tenker jeg, og i hvert fall ikke hoppe inn i et forhold med "storebroren"/ vennen sin! Må jo finne en han evt forelsker seg i - når han er klar for det. Ikke bare en eller annen som "er homo" ..

217
?Er du helt dust eller??

Even er ikke ødelagt, han er syk! Folk blir syke.
Du er verre ute, vil jeg si - som kaller andre "ødelagt" fordi de har en diagnose. Fy f... så stygt...

218

En psykisk lidelse betyr ikke at man er ødelagt. Han er et vanlig menneske med større utfordringer enn oss fleste, det er fullt mulig for Even å leve et normalt liv hvis han får ordentlig hjelp

219
❤️

Bare nei. Du tar feil.

220
Amanda

Älskar Sana ❤️ Knäppt att jag blir rörd av denna konvo

221
Please!!!!

We met a summer night
And I held you tight in the golden light
And ever since that time
I've been burning bright, a fire deep inside

I just wanna feel your love, I need your love
Wake me back to life
Give me, give me one more night
And I'll hold you tight in the golden light
In the golden light, in the golden light
In the golden light, in the golden light

I just wanna feel your love
I just wanna feel your love
We met a summer night
And I held you tight in the golden light
And ever since that time
I've been burning bright a fire deep inside
I just wanna feel your love
I just wanna feel your love
I just wanna feel your love

You were my only one and we've had some fun
To the jungle drums
But now the stakes are gone and I'm dancing on
In the summer sun

I just wanna feel your love, I need your love
Wake me back to life
Give me, give me one more night
And I'll hold you tight in the golden light
In the golden light, in the golden light
In the golden light, in the golden light

I just wanna feel your love
I just wanna feel your love
We met a summer night
And I held you tight in the golden light
And ever since that time
I've been burning bright a fire deep inside
I just wanna feel your love
I just wanna feel your love
I just wanna feel your love

222
Nesten first

Jeg sier bare: Lykke til, Isak!

223
nextcomedia

Sana knows... Sana knows everything XD

224
Sana er gull

Sana er som alltid gull. For ei dame. Love you Sana! Håper at Isak kommer seg ut av senga. Han har mange gode venner rundt seg! Love Isak!

225
Danmark elsker Norge

HÅBER grunden til at Isak ikke tager i skole er fordi han vil opsøge Evan i stedet så gutter kan få snakket sammen.......

Kom nu gutter - vi hepper på jer, og kan næsten ikke trække vejret, så urolige er vi for jer begge!!!

ALT ER LOVE <3

226
Torstein

Sana er en sann venn!???

227

Skjønner Isak trenger en dag borte fra skolen. Nå håper jeg han bruker den til å sortere tankene sine og finne ut av hva jan skal gjøre / hvordan han skal kontakte Even og hva han skal si.

Han må IKKE krype ned i det sorte hullet og gjemme seg, men prate med noen. Skjønner det ikke er lett, siden han ikke vil oute Even og sykdommen hans. Snakk med Jonas og betro deg til han. Han kan holde på en hemmelighet og samtidig komme med kloke ord / hjelpe han med hva han skal gjøre nå. Han har hjulpet deg før og vil gjøre det igjen!

228
Hva skal Isak ?

Tror ikke Isak skal sitte på rommet sitt med kjærlighetssorg i dag, han har nok noe langt viktigere å gjøre......❤️❤️

229
Pasty

Go to school Isak! You must face Even! He loves you and you love him!

230
❤️

Even is not at school.

231
Pasty

So neither of them are at school?

232
alva

sana love of my life

233
.......

Håper det er for å kontakte Even, men det er vel fordi han trenger å være alene ?

234
Sonja fører Isak og Even sammen

Sonja innser etterhvert at Even ikke vil ha henne og at han er forelsket i Isak. Hun vil godta det til slutt, fordi hun bryr seg om Even og vil han godt. Isak er bra for Even, og Sonja kontakter Isak og forteller han alt om Even....Isak må ha sannheten for at forholdet til Evnen skal fungere og Sonja sitter på sannheten 🙂

235
Nyansering av Sonja-karakteren

Det begynner jeg også å tro, at Sonja bare må innse det hun ikke har villet innrømme for seg selv, at Even ikke har de følelsene han skal ha for henne for å være kjæresten hennes. Hun kommer kanskje til å si til Isak at det ikke var riktig av henne å si at Even ikke er forelsket i ham.

Jeg har vært så bekymret for koblingen som er gjort her av homofili og psykisk sykdom (på grunn av alle fordommer - som fortsatt finnes i en del miljøer, tro meg, jeg har følt dem på kroppen i likhet med mange andre jeg kjenner - om at det var feil at homofili ble tatt ut av diagnosesystemet for noen tiår siden). Men etter å ha tenkt over dette hele helgen (!), tror jeg nettopp det at Sonja var så ekstrem i det hun sa, tyder på at det er nettopp denne fordommen det skal bli røsket skikkelig tak i.

Tenk på hva Sonja sa! Hun sidestilte det at Even sier han er forelsket i Isak med et innfall om å pugge en bok på et språk du ikke skjønner. Tror ikke hun ville fått seg til å si det samme om Even hadde innledet et forhold til en annen jente. Det at han har innledet et forhold til en gutt og sier han er forelsket, er å regne som et innfall, en utskeielse, et utslag av sykdom. Det er akkurat slik mange med fordommer mot homofili ser på det.

Sonja må bare bli den neste karakteren som innrømmer at hun så til de grader tar feil! Da blir hun mer nyansert og mindre utsatt for å bli demonisert og Skam fortsetter å knuse stereotypier!

236
I få fall

Får jeg SJOKK

237

OK, I really, really need next season to be Sana. I'm hoping it will be since she's been in this one a lot for someone that's not that close to Isak.

238

Sana har skjønt mye selv om Isak har prøvd å holde tilbake. Håper hun kan ta tak i dette og få han ut av skallet. Hun er typen til å klare det. Hun er tøff men omsorgsfull på samme tid. Go, Sana!

239

Å lø. Ikke noe klipp i dag, med andre ord... jeg dør langsomt her.

240
Inlove

I avslutningsscenen i Pretty Woman må begge overkomme frykt, fordommer og konvensjoner for hva man bør og ikke bør før de velger hverandre. Jeg håper så inderlig at det samme skjer her! At Isak ikke lar sin velbegrunnede frykt for psykisk sykdom ta overhånd, at Even kan våge et liv uten Sonja, at de tross alle skavanker og mulige problemer velger hverandre. Isak må ikke isolere seg, men søke hjelp hos noen. Faren? Snakk med noen, Isak!

241
hmm..

Tror han må hente skolesekken sin på hotellet, og kanskje han finner noe oppklarende i Even sin! Kanskje filmen, eller en notatbok? Håper <3 <3 <3

242
Åh fine go'e Isak❣

Mitt hjerte blør for deg ??
Håper du bruker tiden til å tenke tilbake på alle øyeblikkene du har hatt med Even, at du ser at hans følelser har vært der fra begynnelsen og at det dere har/hatt er ekte uavhengig av hans psykdom ❤

243
Mamma hjelper Isak

Tipper han får en god prat med moren sin på fredag under julekonserten, og at hun sier at han ikke må gi opp Even! Så blir siste uka om å gjøre det godt igjen slik at I+E = love

244
Gamla

.... sier til Isak, svar Sana som bryr seg ❤️❤️❤️ Hun vil virkelig hjelpe deg å sette til i perspektiv ??

245
Sana, ass

Hun er en god venn <3

246

Nå må Isak huske på hva Even har sagt om Sonja. Håper han kommer på hva Even sa forrige lørdag og hva Isak selv svarte. "Bare du kan føle det du føler". Jeg tror ikke et sekund på det Sonja sa. Selvfølgelig er Evens følelser ekte, men vi må regne med at Even holder seg unna Isak nå. Han har sikkert gått inn i en depressiv periode og ordene "jeg har det bedre uten psykisk syke folk" sitter nok hardt samtidig som Sonja som alltid har rett gjør sitt for at det ikke skal bli noen lykkelig slutt for Isak og Even.Det er altså Isak som må strekke ut en hånd her.

Jeg tror at når Isak forstår at Sonja løy så vil han oppsøke Even og jeg tror det kommer til å gå bra til slutt. Misforståelser må oppklares og Isak må legge vekk sine fordommer mot psykisk syke. Tror forresten at mye allerede har skjedd der og at han tenker helt annerledes enn for noen uker tilbake. Dette vil ordne seg. Det tror jeg. Klem fra meg ❤❤❤

247
Billelill

Jeg tror vi får en uke uten Even. Han er innlagt og å komme "ned" tar tid. Jeg tror denne uken kommer til å handle om Isaks møte med mamma og at han ser hun er ok, selv om hun har sine perioder. Kanskje det får Isak til å ville oppsøke Even og i siste episode er de sammen igjen og vi har en happy ending.

248
Elina

Ahhh, jeg elsker Sana. Håper hun får sin egen sesong.

249
Kjære Sana

Kan ikke du bare ordne opp i dette greiene her 🙂

250
Anastasia04

:c

251
❤️

Ta ekstra vare på de rundt dere som sliter i dag, Julie har kontroll på Isak og Even ?

252
❤️

❤️

253

Så fin kommentar ?