Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

339 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1

First ☺️☺️☺️

2
Tnå...

Bab er bra!

3
elin

Är ingen vegetarian eller vegan i Norge..? I Sverige är det sjukt vanligt bland unga

4
veggie peggie

Joda, finnes mange her også 🙂

5
Amalie

Joda, er mange av dem og sikkert noen i serien, men nå har det jo vært så mye annet som er mer spennende å snakke om for seriens plot. Når det bare er 20 minutter i uka med klipp har det vært viktigere å fokusere på følelser og forhold mellom personer. Hvilken type mat du spiser er kanskje ikke like viktig da.

6
elin

Absolut! Men som du säkert håller med om så är skam väldigt viktig just eftersom den ifrågasätter normer. Det är ganska lätt att skriva "falafel" istället för "kebab" i manus till exempel, tror sådant påverkar samhälleliga normer mer än vad man tror, bara att få se något göras i en serie man tycker om.
Men jag håller med om att det i övrigt är ganska irrelevant i fråga om seriens tematik. 🙂

7
Psykologstudent

Bra kunnskapsbasert test her 🙂 Bipolare depresjoner har ofte døgnvariasjon - det blir litt lettere ut over dagen, tyngst om morgenen 🙂

8

Det er sant. Blir veldig ofte litt lettere på kvelden.

9
....

That`s bullshit-read another book

10
?For en god del av oss er det heelt omvendt.?

Meg, for eksempel.
Våkner aldri tidlig, heller motsatt, og har det gjerne bare sånn passe grusomt på morgen og dagen. Før det legger seg på kladd på kladd med jævlighet utover kvelden og natta.
BL2.

11
Svingninger

Er selv bipolar og kan signere denne! Tiden på døgnet har veldig mye å si for min del - spesielt i episoder med depresjon. Dette gjør det jo igjen litt vanskelig for de rundt å forholde seg til meg, siden de aldri kan være helt sikker på "hvor" jeg er. Så det er så fiiint å se hvor mye disse folka bryr seg og er der for han.

12

Varmer hjerterota! <3

13
Not so clever perosn

Hvad er bab?

14
BabLoverAsYouCanSee

Bab = Kebab. Bab er life ☺️

15
same not so clever perosn

nååå... tænkte det nok, men var ikke sikker lol

16
djar

Kebab

17
Målløs

Kebab??

18
Norsk i DK

Shawarma

19

kebab

20

Kebab

21
Sophie

Kebab:)

22
svensken tolkar

kebab

23

Kebab ?

24

Ta det kuli folkens!

25

Kebab?

26
Swed

Älskade älskade älsklingar

27
Tjorven

Lille gumman:)

28

Å nå går det endelig rette veien ❤️

29

Skjønne folka! Litt overkill fra Eskild, skal innrømmes, men der det er hjerte er det rom! Sitat Shakespeare.

30
Eskild

Kanskje det er meningen at Eskild "er psyk" her..... Gi oss andre et lite innblikk i hvordan det er...... Gi oss en liten liten ide om hvordan det kan oppleves

31
Skam-bobla

Det skal etterhvert bli litt godt og kanskje fornuftig, også, å komme ut av denne bobla og dette Skam-universet, som dessverre ikke eksisterer så mye i virkeligheten. Men derfor er det godt med denne virkelighetsflukten inn i serien, også. Dette fordi jeg er redd jeg ikke klarer å takle virkeligheten lenger, hvis jeg blir her forever. Jeg har venner, familie og voksne å forholde meg til, og de trenger sikkert meg tilbake som meg selv igjen. Kanskje skal jeg analysere alt som sies og gjøres, prøve dette Skam-universet i virkeligheten, så får jeg se om jeg lykkes .... Hvis ikke, setter jeg min egen diagnose, uten hjelp fra doktor Skrulle: Skam-påvirket, Skam-bakterie-syk, Skam-bitt, Skam-ødelagt eller rett og slett: Skam-avhengig. Lykke til, mest til meg selv, og til alle dere også. 😉

32
Sniff

Først fylte du mitt hjertes rom
Med uro, sødme, syndig lek
Så ble du borte
Natten kom
Og månen lyste blek

Ditt nødbluss drev meg heftig frem
Til frelsen og din slitne kropp
Slik fant vi sammen
Veien hjem
Og nå står solen opp

- Angelica F.

33
???❤

Hva med et lite klipp til da? Der vi får se even ?

34

Jeg tror jeg er forelsket i Isak. Sånn serr

35
Propellen

Er forelsket i både Isak og Even, og i forelskelsen deres! ??❤️?❤️

36
Hallaballa

Hvem er ikke forelska i Isak, hallo??

37

er nok ikke den eneste i Norge 😛

38
eller i Sverige heller för den delen.

<3 <3 <3

39

Jeg tror jeg er forelsket i Even. Sånn serr

40
Går an å håpe og drømme.... Hahahha

Da har du problemer, for han r bare en karakter lol Hahaha

41
Translation

Eskild: Monday, Deceber 12: Even woke up around 10:30.
I made him two sandwiches with brown chese and jam. He ate one of them.
Went back to bed, but your sincerly persuade him to come to the livingroom to play Yatzi (a game where you roll dices) and watch Planet Eart before Noora took over. Even was in good mood for the circumstances. Saw a small positive deveopment from the morning.
Noora: He was chill on my wacth.
Eskild: arrrh, Noora. You have to write like I do. What day it is and what Even was doing. Then you finish with your subjcetiv perception of Evens psyche.
Isak: Thanks. Bouth of you. Owe you one.
Eskild: Explain Noora, how was Even doing?
Noora: He was chill. I wrote that. He slept the whole time. Gave him a cup of tea.
Eskild: It would be more funny if you wrote it like me.
Noora: Eskild, now you are cracy.
Linn: Yes.
Eskild: Dont turn on me bouth of you. Isak, how is Even doing now?
Isak: Ok. We have gone out for a Bab (slang for Kebab). Out is good.
Linn: Out is very good.
ISak: Tnx again peeps

42
Neineinei

Fy.. engelsken din ga meg aids i øynene

43
Be kind...

Not cool "Neineinei" and the people who liked your mean comment. I wonder why the admins approved your comment...

44
Rolig

Det er ment i sjov - det er Vilde, som snakker om 'aids i øjnene' :))

45

Vilde snakker om herpes i øynene, ikke aids.

46
Jojojo

...og kommentaren din gir meg hår på ryggen!

47
så kjipt sagt?

hensikten er vel å gjøre innholdet tilgjengelig? oversettelsen er nok fullt forståelig. fortsett, sier nå jeg.

48
Litt overkill, ja

Lurer litt på hvor mye av dette Even vet om, og hvordan han vil reagere om han finner ut hvordan de snakker om ham med vaktlister og det hele. 100% godt ment fra Eskild og gjengen, men det kan allikevel bli oppfattet feil av Even. Håper hsn klarer å ta imot omsorgen. ❤️

49
Tragikomisk

Dette begynner å bli litt for mye av det gode, det er like før det tipper over til det tragikomiske. Hva faen er det denne gjengen har røyka? Er det sterkere enn joint? Sniffa sokker, lim eller lavendel, guttefis, eller hva? Nei, her ramlet jeg av. Takk og farvel, dette blir bare for sykt for meg. (Se det humoristiske i min kommentar, for faen, før dere killer meg!)

50
Bruh

Sorry jeg killer deg

51

Synes dette er morsomt. Det er akkurat slike dagsrapporter man skriver som sykepleier på psykiatriske avdelinger, bare med litt mer faglig terminologi.

52

Elsker kollektivet! Elsker samholdet. Elsker at de stiller opp for hverandre.

Alt er LOVE!

53
Åå

Kollektivet ass

54

Jeg har ME, og ser at mange sier det ikke virker som om hun har det. Jeg er forsåvidt enig i at hun ikke er veldig syk nå. Men hun minner meg veldig om meg selv. Jeg er på vei til å bli frisk og det er slik det ser ut.
Jeg tar opp fag, må oppmuntres til å teste ut egne grenser i blant og tåler et vors hjemme i ny og ne.
Jeg tror Linn har slitt med ME og er på vei til å bli frisk.

55
Også syk

Men hvorfor snakket hun om generasjon prestasjon, og at hun ikke taklet det, i andre sesong da? ME har ikke noe med det presset å gjøre. Det gir mer mening for meg at hun f eks er utbrent. For øvrig er det mange fellestrekk ved kroniske sykdommer, eller det å ha det vanskelig psykisk. Store påkjenninger alt sammen. Tanker og reaksjoner kan ligne.

56

Får fram gode minner fra egen studietid og kollektivliv. det kan virkelig være slik på ekte, det blir et eget samfunn, som en reservefamilie, eller som her: i stedet for familie.

57
Elefanten i rommet

Hva med Linn? Skal ikke noen av de få henne ut av senga og ut i frisk luft snart?

Håper Even får kollektivet til å få øynene opp for at det er flere rundt de som sliter.

58
Hilsen meg som skrev det ?

Det er et uttrykk som beskriver når det er noe stort og vesentlig som ingen tør å snakke om.

.. Pliis ikke misforstå og tro at jeg kaller Linn for en elefant. Ok? Bra.

59
Vedr.Linn

Jeg synes jo kollektivet hele veien har tatt vare på linn. Eskild som sier at han og Linn skal se på film sammen når de snakker med Nora på facetime i senga til Isak. linn som blir overtalt til at Isak kan ha vors i bånder, og igjen i klippet slutt og meld meg. Også i sesong to, var det ting de gjorde sammen i kollektivet som inkluderte linn. Men det er ikke uttalt at Linn sliter med noe. Og det synes jeg igjen er litt fint. Og de er der for henne på samme måten som Isak er for Even. For de meste så er de der for henne ut fra hvor hun er, noen ganger pusher de litt på slik at hun får sosialisert seg. Synes linn er inkludert like mye som de andre. For eks at hun også har fått ansvar for å se etter even.

60
Jeg har...

...tenkt mye på det samme i det siste. Det er så mange som sliter, men som kanskje ikke er like lett å elske som Even. Iallfall ikke sånn umiddelbart. Men de trenger en Isak, en Sonja og et herlig kollektiv de også ;o)

61

Det er helt sant, og det er trist å tenke på. Det er viktig at man også prøver å komme inn på de som sliter, men som ikke umiddelbart er like lette å like. For de trenger kanskje enda mer å bli sett/hørt.

62
Anki

Linn har nok ikke depresjon, hun sliter med ME. Kronisk utmattelse. Er nok derfor hun tar opp fag og er sliten hele tiden.
Det er helt vanlig at man får den gale diagnosen depresjon og blir behandlet for det, men når den behandlingen ikke virker er ME den rette diagnose.

63
Fra ME pasient

Nei, nå er du for kjapp til å sette diagnoser her. ME er så mye mer enn utmattelse. De fleste som har ME er ikke i stand til å ta opp fag, og ville ikke kunne vært med på vors som Linn har, eller tålt den høye lyden fra musikken. Utbrenthet er i så fall noe som kan virke mer passende (og det er vidt forskjellig fra ME). men vi vet alt for lite om Linn til å si noe om det. Hilsen ME pasient.

64

Det er flere forskjellige grader av ME. Linn er nok absolutt ikke av de som er hardest rammet.

65
Frisk igjen

Jeg syns det er usannsynlig at Linn har kronisk utmattelse. Hun framstår som genuint lat og unnasluntrende - det er helt utypisk for utmattelsespasienter; de har ofte forferdelig dårlig samvittighet for alt de ikke får gjort, og kompenserer så fort de har snev av energi. Jeg mener hun er helt åpenbart dypt deprimert (som kan gjøre deg så passiv at du framstår som lat selv om det egentlig ikke er typisk for personligheten din). Dessuten: Man skal ikke diagnostiseres med kronisk utmattelse med mindre man først har utelukket depresjon. Eventuelt er hun bare hjertelig lat - det er jo den klart morsomste forklaringen! ?

66

Vel, nå er det relativt vanlig å havne i en depresjon dersom man har ME, så de sykdommene trenger ikke å utelukke hverandre. Jeg syns absolutt at det er viktig å ta hånd om Linn også, ikke gjøre narr av henne slik der har blitt gjort opptil flere ganger. La oss håpe at hun får litt oppmerksomhet etter all den fine oppmerksomheten Even har fått.

67

Altså man kan ikke bare si det er ME fordi behandling for depresjon ikke funker..
Lang utelukkelsesprosess av andre sykdommer for å få diagnosen. En lang liste symptomer må også være til stede.

Men enig i at Linn kan ha ME.

68
Fra ME pasient

Som ME pasient kunne jeg ønske at folk var mer oppdatert på diagnosen før de uttalte seg om den. Det er veldig rart om Linn har ME når de i kollektivet sier ting som at "du SKAL være med ut" eller bestemmer at det skal være vors hjemme hos dem. Man skal nemlig ikke presses. Det fins flere grader av ME, men måten f eks Eskild snakker om/ til Linn, viser at han mener det er snakk om psyken som et hinder fremfor det fysiske. Jeg hadde aldri klart å bo i det kollektivet, og i hvert fall ikke med noen som antydet at det er snakk om mangel på motivasjon eller vilje som gjør at kroppen min ikke fungerer som den skal. Det ville vært en stor psykisk belastning.

69
Creepy nattbord

Eg óg oppfattar Linn meir som CFS-ME sjuk enn deprimert, men vi har ikkje sett nok til å kunne skille dette ut, dette er uhyre vanskelig sjølv for fagfolk.
Men uavhengig av kva, så trur eg Linn har god kontroll på kva som er bra for ho.
Tid og søvn er viktig medisin, ho tar vare på seg sjølv og får tak i sovemedisin når ho treng det...

70
Maritgau

Kan også være svikt i immunsystemet, gir like plager som ved ME

71

Det har seg sånn at det ikke finnes nok forskning på ME ennå til å si akkurat HVA det er. Men det forskes i flere retninger. Så svikt i immunforsvaret utelukker ikke ME.

72

Har ME man behøver inte vara i depresjon for att ha det.

73

Jeg hadde blitt gal av Eskild ??

74
Hadde elsket en Eskild

i omgangskretsen. Maken til omsorgsperson

75
Itte visste je...

...at'n Even skulle spise bab...

76
Hahah

Dør av disse "itte visste je.." kommentarene ??

77
Lurefæltpådet

Je trodde atn Even skulle ete bab je! itte spise:*

78
Lilly

Dæ ær "eta", ja. Dæ kænn je bekræfte.

79
Eidskog

Eta, om je må be?

80
Nyfiken

Kan nån av er snälla förklara det här skämtet för mig??? Är enormt nyfiken!!!!

81

Jag frågade en gång för länge sen och fick svaret att det är ett dialektskämt, kom dock inte ihåg vilken dialekt... men att det är itte istället för ikke osv. utöver det är det bara en rolig grej:)

82
Nå må svenskene

lære seg norske dialekter også. Dette var dialekt fra Hadeland

83
Lilly

Det er bare alle hedmarkingene (Hedmark er et fylke) hvor det fleste har en veldig bred dialekt som kommenterer på dialekt og korrigerer hverandre. Ikke egentlig noe poeng i tråden. 😉

84
Nyfiken

Där ser man! Får sätta mig och läsa på om norska dialekter så jag kan förstå alla nyanser här i kommentarsfältet!! Fint med den norsk-dansk-(finsk?)-svenska bondingen som äger rum i detta kommentarsfält alltså!!

85
Hadeland ✌

Itte visste je at'n Even *sku *eta bab ?

86
❤️

❤️

87
❤️❤️

Åååh, Isak er så heldig som har så fine mennesker rundt seg til å hjelpe❤️

88

This so vite besta kollektivet ?

89
jaaaa

elsker eskild fysøren!! og for Evak: JUST MARRY HIM ALREADY

90
hahahha

Jeg DÆVVER av Eskild - er jo som å lese rene sykepleierapporten 😀 😀 :D.

91

Jepp! Jobber på psykiatrisk avdeling, og det er i hovedsak akkurat slike rapporter vi skriver - bortsett fra at vi bruker begreper som 'pasientens stemningsleie' etc. ?

92
#teamtruelove

Tror Isak har snakka med Even i går, om at han kan bli hos ham så lenge han vil, og at han skal slippe være alene der i så fall. Også er det ikke tull at han trenger passes på akkurat nå. Den frykten for at Isak skal føle han må det. Den kommer vel av at han vet at han faktisk trenger passes på når han er så deppa. Feilen er bare å tro at det er noe i veien med det. Som Isak spør ham, hvorfor er det galt? Og Even svarer at han gidder ikke at Isak skal ligge der og være trist. Det er jo *der* Even tar feil. Isak må ikke være trist fordi Even er deppa. Så. Forhåpentligvis kan Even ta inn over seg at det er ikke feil å trenge å passes litt på innimellom. Det gjør vi jo alle, på den ene eller andre måten.

Tenk så mye Even passa på Isak bare for litt siden. Fanget opp det forsiktige lille nødblusset Isak sendte ham med blikket. Det er jo Isak som ber om å bli reddet. Og Even gjør alt helt rett. Han kommer og finner Isak. Han tar det i det tempoet Isak er komfortabel med. Han skjønner når Isak ikke vil han skal fortelle de andre om hvor han glemte capsen. Han overøser ham med oppmerksomhet og lydhørhet og ømhet. Men han tvinger ham ikke til å være åpen fortere enn han er klar for. Han ser at Isak ikke er klar for å fortelle andre om ham og Even i Hjernen er alene. Samtidig skjønner Even hvordan Isak føler det nok til at han går rett derfra for å snakke med Sonja.

93

liker å passe på han og, så tror ikke dette er noe problem 😉

94
Flower?

Herlig kommentar ? kjenner jeg gleder meg nesten like mye å lese hva alle skriver som til selve oppdateringen ? Det er så mye jeg ikke hadde lagt merke til eller tenkt over dersom jeg ikke hadde lest hva andre tenker og mener ❤️ Det gjør hele opplevelsen litt mer intens ❤️

95

Altså, jeg gleder meg jo nå like mye til å lese dine kommentarer som å se nye oppdateringer!

96
#teamtruelove

Det er et genitrekk at de lar så mye av handlignen formidles med nyanser i karakterenes mimikk, kroppsråk og stemme. Så må vi selv tenke og diskutere oss frem til ting.

Noe som har vært gøy å se er en del av fanfiksjonen noen laget siste uka om hvordan Even og Isak skulle finne tilbalke til hverandre. Lange avhandlinger om alt de tenkte og følte og mente. Det er så interessant at de i klippene sier såpass lite rett ut, og at vi som ser på likevel får så bestemte formeinger om alt mulig rart de tenker og føler og mener. Lærer både å sette oss inn i andres situasjon OG å ikke gjøre forhastede antagelser om andre.

97

Ja, jeg kommer aldri til å komme over måten Even var mot Isak helt fra starten av. Så snill (undervurdert egenskap), tålmodig, oppmerksom, empatisk, interessert. Og på en så subtil og ekte måte som jeg aldri har sett før på film/tv. Kjenner jeg blir varm langt inni meg når jeg tenker på det.

Spesielt i "Pause". Jeg blir aldri lei av å studere de små uttrykkene i ansiktet og kroppsspråket til Even i garderoba. Han er så kobla på Isak, klar til å gi han hva som helst, helt fortapt. Og når Isak kommer med den skjebnesvangre kommentaren om psykisk syke folk. Det er bare bittesmå endringer i Even men de aller fleste sitter igjen med en følelse av at noe skjedde akkurat der, uten at man vet helt hva. Man bare vet at det er noe som er viktig for historien videre.

Jeg ELSKER alt med denne sesongen og all diskusjonen rundt! Blir tomt etterpå.

98

For en helt nydelig kommentar, det er akkurat det jeg kjenner på også. Mange klager på for lite klipp, for kort sesong, for lite prating osv. Men saken er vel at vi får formidlet utrolig mye uten ord, nettopp fordi disse to gutta som spiller evner å utrykke så mye uten ord. Ikke at de andre er dårlige skuespillere, men disse to er i en annen liga. Det er derfor det blir en helt annen magi også.

99

Enig. Even er en sånn 'hudløs' og nydelig person. En sånn som tar inn alt av signaler fra mennesker rundt ham. Man ser på det åpne og uttrykksfulle ansiktet hans at sansene hans 'jobber' hele tida. Det er nettopp denne egenskapen som gjør han til en sånn fin person. Samtidig er det også en egenskap som trolig bidrar til at han blir syk innimellom. Mennesker som 'tar inn alt' av signaler fra omverdenen og som føler så mye som Even gjør blir lett overveldet når det blir for mange inntrykk som de ikke greier å stenge ute.

100
Slutt å meld meg klippet

Du ser det der også, når kysset endrer karakter og Even trekker seg unna og ser på Isak for bekreftelse på at han tolket det rett.

101
Ramt i hjertet

Jeg er så enig med dig. Henrik Holm spiller Even helt fantastisk godt. Han formår at afsløre, at noget ikke helt stemmer med et enkelt blik, en lille ændring i stemmen og den mindste bevægelse, men uden at afsløre for meget. Han tilføjer nøjagtig den rette portion mystik omkring Even. Han har formået at spille alt fra 'normal' til manisk og deprimeret. Jeg er virkelig imponeret - særligt over den måde han spiller sammen med Tarjei. Tilsammen har de en utrolig kemi, der skinner langt igennem skærmen. Den intimitet og nærhed, de kan få frem, vil jeg næsten kalde magisk. Så ramt i hjertet <3

102
#teamtruelove

Enig. Even er virkelig magisk mot Isak. Jeg var helt fortapt alt da de satt i vinduet sammen i mekke øl. Og Even kikker sånn rolig på Isak mens Isak sender ham et raskt, forsiktig blikk. Eller egentlig var jeg vel all inn allerede når Even dulter Isak i skuldra og sier "Trodde vi to skulle være på gruppe sammen, jeg." Slår meg akkurat nå at det var helt perfekt formulert, han får det til å høres ut som de har avtalt det allerede, men det er sikkert sant. Han har tenkt å spørre Isak han har bare ikke rukket det enda. Ser jo allerede når de sitter på benken da hvordan Even er så innmari finjustert på Isak. Hvordan han ser på ham og fanger opp alle små signaler.

103
Halla er så glad

Takk for fin kommentar! Blir så glad av å lese disse refleksjonene ?❤️
Dette må bli bra! Even+Isak❤️

104
#teamtruelove

Til dere som tror Eskild er for mye av det gode. Hva om han tvert imot perfekt får Even til å skjønne at det er lystbetont for ham å være vesentlig for noen andre? Og Even får nå bare små doser av Eskild, og Noora som er mer chill. Hovedsaken er jo at han får massevis av Isak. Samtidig som han vet Isak holder hjulene i gang i tilværelsen sin ellers. Kan det bli bedre?

105
Måka

Jeg satser og håper på det. Altså. Eskild er så bra, og klarer vanligvis i alle fall å være der for folk på en hyggelig og usentimental måte. Og Even vet jo hvor mye han har hjulpet isak tidligere (jfr samtalen i hjernen er alene)

106
Håp og lykke

Godt tenkt og resonert i to flotte innlegg! Håper det er sånn!❤ Heia Evak! Ønsker dem all lykke i livet!? Den skjønneste og best skildrede kjærlighetshistorien jeg noen sinne har sett!❤❤❤ Even og Isak! ❤❤❤

107

Eskild har nok en god historie å fortelle. Det hadde vært fint å få sett litt mer av den videre. Men det er vel neppe sannsynlig at han får sin egen sesong. Det ser vel foreløpig mest ut til å bli Vilde, selv om jeg håpet på Sana i starten av sesongen.

108

Jeg tror Vilde får russetid-sesongen, altså sesong 6 siden det er hun som er så gira på russetida 🙂

109
Kollektivet er

kanskje det stedet i verden det må være lettest å være Even akkurat nå, for der er han ikke annerledes. Der er både psykiske problemer, homofili, vennskap og omsorg en naturlig del av hverdagen.

110
Halla er så glad

Takk! Dere setter det i perspektiv - og har selvfølgelig helt rett! ❤️Isak+Even=❤️

111

Takk for gode påminnelser. Tror jeg er enig. Det viktigste er uansett masse Isak. Og det gjelder for oss også. ?❤

112
I❤️E

Jepp, eg har ledd høgt i ti minutt no, og eg bur åleine.. Ikkje berre Eskild som er litt gæærn.. Tårene trillar igjen, men heilt andre tårer denne gangen. For ei utruleg avspenning etter veker der eg har levd med og kjent alle Isak og Even sine kjensler. Fleire gonger denne sesongen synes eg chattene har vore nesten betre enn om det same skulle blitt vist som film. Eg kjenner karakterane så godt at eg høyrer stemmene og ser dei for meg når eg les det dei skriv. Takk, Mari Magnus ?
Og som mangeårig psykisk helsearbeidar vil eg si at de i mine auge gjer alt rett, Kollektivet, de er fine folk, altså ❤️

113
ikkenorsk

Elsker dine analyser. De burde alle samles noen sted.

114
Hva gjør Eskild?

Når han ikke pleier sine kollektivbuddis eller deres kjærester, eller er på date med menn i hetrofile forhold? Typ jobb/ studie?

115

Typisk Blindeen-student med litt foe mye fritid! Been there! ?

116
Amalie

Han studerer på Blindern 🙂

117
Smulan

Hahaha ååh Eskild, alltså! <3 Yatzy i vardagsrummet - framsteg! 🙂 Och kan vi inte få se när dom är ute och köper kebab??

118
Besatt

Hva er bab!? Ellers fin chat, godt å høre at Even er bedre❤️❤️❤️

119

Jeg elsker seriøst det kollektiv! De er så omsorgsfulde

120
Linn (ja jeg heter faktisk det)

Bra kommentar av Linn altså. Aner vi tørr humor? Selvironi? Hun vet jo litt om det å være deprimert tror jeg.

121

Er vel bare helt rett frem ærlig kommentar, man føler seg bedre når man har fått seg ut en tur enn hvis man ikke har rørt seg i det hele tatt. Det er også fort gjort å bli inne i dagesvis.

122
Naturmedisin på sitt beste

Altså ut, aller helst i naturen <3

123
Håper de ser rundt seg snart

De må hjelpe Linn også!

124
kanskje

jeg ser for meg at eskild sikkert vet en del om linn og har støtta henne mye, men at isak ikke har fått med seg noe av dette og derfor ser ikke vi det heller. mulig han begynner å legge mer merke til sånn etterhvert nå...

125
Jeg tror også at Eskild har hjulpet Linn masse

Synes jeg har sett hint til det i måten han snakker til henne på i chattene, Omsorg med glimt i øyet. Virker som at enkelte mener at man alltid skal behandle de som har det vanskelig med varsomhet, og det kan for all del også hende at enkelte foretrekker å bli behandlet på den måten. Selv ønsker jeg å bli behandlet vanlig. Når folk endrer sin oppførsel mot meg i vanskelige perioder, får de meg til å føle meg veldig annerledes, til bry og belastning. Når folk oppfører seg vanlig, føler jeg at de fortsatt ser meg, og ikke bare sykdommen.

126
Hva gjør egentlig Linn og Noora?

Linn er ikke helt frisk, men hun går da ut og gjør ting. Hun var jo ikke hjemme for å "passe på" Even i dag for eksempel. På instagram står det at hun tar opp fag. Vet ikke om hun er på noen undervisning. Kanskje hun jobber også?
Men, hva gjør egentlig Noora?
Hun droppet jo ut av videregående for å dra til London. Og nå er hun tilbake i Oslo og sover i stua hos det gamle kollektivet sitt. Jobber hun? Må hun vente til neste høst før hun kan begynne i andre klasse? Hvorfor snakker ingen om hva Noora gjør med livet sitt?

127
Noora, ja

Har lurt på det samme. Men siden sesongen ses gjennom Isaks øyne, og han fram til nå har hatt mer enn nok med sitt, får vi dessverre ingen info om dette.... Håper sesong 4s hovedperson kan røpe mer om det... ?

128
BAB???

Hvad er bab? Er det kebab? Er det norsk slang? Hilsen en forvirret dansker...

129

Igår national-pizza og idag kebab(?). Vi er efterhånden ret kørende på fastfood-termerne her! 😀 I mellemtiden googler jeg lidt på det der brunost, men jeg tror egentlig ikke helt, jeg har brug for at vide, hvad det er!

130
Brunost

Hej DK. Brunost eller myseost eller på svenska mesost. Smakar otroligt gott. Sött och gräddigt. Lite som fudge..

131
Brunost

Jooo, du må vite hva brunost er! 😀 Det er også norsk "nasjonal"ost. Det er en brun ost som navnet jo sier, men det er laget av myse og den er søt. De fleste ikke-norske synes det er disgusting 🙂

132

Ooog bonusinfo til danske seere er: I kan sørme købe brunost - eller myseost - fra Gudbrandsdalen med KARDEMOMME!

133
Henrik

Du får kjøpt brunost i Superbrugsen og Rema1000

134
Nordmann i DK

Brunosten de selger i superbrugsen og føtex osv er feil brunost altså, det finnes en som er litt lysere og smaker typ mer karamell ? Brunost er best på nybakt brød og vafler <3

135
brunost

Neiii. Den lyse typen er drit. Mørk gubrandsdal brunost FTW!

136

Brun ost er mysost, hvis du bedre kender det? det smager utroligt meget af norsk fjeldferie i min verden 🙂

137
Mesost

Vad gulligt. "Koseost "blir det på svenska. Mys= kos. Det är jättegott!!

138
Scampari

Fast från svenska blir det tönt-ost. Mys=mes (Brunost~Messmör, bara hårdt)

139
Brunost

Brunost er Norges nasjonalost, alle utlendinger blir påtvunget smaksprøver. Det er et søtt pålegg, noen liker å ha syltetøy oppå. Det er veldig godt med brunost på ferskt brød, og brunost er noe av det nordmenn oftest tar med seg til utlandet.

Den mest vanlige brunosten heter Gudbransdalsost, den er sikker på Wikipedia.

140
Nei, hold deg unna

Brunost - da er det et VELDIG godt tegn at Even spiste en skive.

141
Brunost

Er ost av geitemelk. Som er brun. Og faktisk egentlig ikke er ost, strengt tatt. Men noe annet slags klin laget av kokt melk. Som man slår med en svær sleiv mens det koker. Før det blir så fast at man kan lage osteaktige biter av det er det prim. Det kan smøres. Brunost er klebrig og søtt og fester seg i tennene og ganen. Vanlig å kombinere med syltetøy på skiva, eller på vafler.

142

Åh gud, tak for den beskrivelse! Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal tænke nu, men det må komme an på en prøve, hvis jeg lægger vejen forbi nordpå engang! (Selvom det der med, at det slet ikke er en ost.. og skal smøres... og er sødt..osv.. godt nok skuffer lidt 😉 )

143
Elsa

Du kan bare tage forbi nærmeste meny, de sælger brunost ?

144
Scampari

Du skal da bare gå i Føtex og købe en. En gang i mellem har de det også i Netto. Gudbrandsdalsost er en slags normalvariant.

145
Neinei

Det virker som en myk ost. Men er ikke laget slik vanlige oster er. Og brunost skal høvles. Prim derimot smøres. Prim er stadiet før brunosten.

146
bab kebab

kebab ja tipper jeg!

147
Kebab

Ja,kebab ?

148

Kebab!

149

Bab = kebab 🙂

150
Husmor

Bab= bread and butter

151

Ja det er kebab

152
Flower ?

Blir helt rørt over all loven som blir vist her ❤️❤️ Ler av Eskild, dette tar han seriøst du gitt ? Han er super søt.. Å Nora som er helt chill ❤️

Bra at Even har gått ut nå da.. Det viser at han er på bedringens vei ? Lover godt for fredagen ?Gleder meg til flere klipp av disse to ❤️ Håper på daglige updates denne uka. Det hadde vært noe. ?

153
Naturmedisin på sitt beste

Har et håp om at han blir med på skolen i morra, det hadde vært bra <3

154
Flower?

Heilt sant ? det hadde vært det beste ja ?

155
Teamisakogeven

Fint at de er omsorgsfulle og ønsker det beste for Even. Det MÅ gå bra med Isak og Even. De trenger hverandre ❤️ Even+Isak=❤️

156
Eskild! ?

Haha! Eskild ass! You crack me up. Var godt å høre litt hvordan Even har hatt det i løpet av dagen da ☺️ Bab er bra, ut er bra!

157
Bless Eskild

Åhh.. skjønn du er Eskild

158
Eskil ass

Reneste Florence Nightingale jo! Søtt, da.

159
elsker dette

DE ER ALL E SÅ SØTE, DETTE WR SÅ SØTT JEG RFURBHV

160
Måka

Muh. Eskild, da...

Som om noen egentlig liker å spille yatzi med to personer uten å være på hyttetur...

161
#teamtruelove

PS. Er det virkelig noen som liker å spille yatzy, selv på hyttetur?

162
Yatzy

Jeg ELSKER yatzy!!!!

163

⚀⚁⚂⚃⚄⚅

164
❤️

Hæ, er det noen som ikke liker yatzy? Yatzy er jo gøy - mye bedre enn Ludo.

165
Haha, greit!

Et lokk til hver krukke, eller noe sånt. Klart noen liker yatzy. Men gøyere enn ...ludo? Å slå seg sjøl over hue med ei *sleiv* er vel gøyere enn LUDO?

Kortspill ftw! Eller scrabble.

166
DNKJ92

Jeg elsker ellers at spille Yatzy. Det er virkelig hyggeligt (og chill, som Even trænger til pt) - også uden for en hyttetur/et sommerhus! 😀

167
#teamtruelove

Men Eskild er så innmari skjønn da? Håper Even opplever den omsorgen på en god måte. Hvertfall veldig tydelig at det ikke bare er Isak som har godt av at noen trenger ham litt. Tror Eskild har et enormt uutnyttet potensiale for love demmet opp.

168
Måka

For å være litt mer seriøs. Jeg klarer ikke bestemme meg for om dette er bare hyggelig, eller litt klaustrofobisk. Men en ting er jeg helt sikker på, og det er at det som regel er fint å ha en som Eskild i livet sitt. Noen som stiller opp uten å være overforsiktig, og uten å gi inntrykk av at det er et offer for ham å være der for deg.

Og det som er lett å glemme oppi dette er jo at en kjempeforskjell på å være der på folk når de er sjuke, og å gå og vokte på dem når de har gode perioder fordi de er redd de skal bli dårlige igjen.

Den endelige testen blir vel om de klarer overgangen til den gode perioden bra. Om de klarer å slappe av igjen etterpå. Og det er det vel ikke gitt vi rekker å få se.

169
m - svensk

jag blir bara så lycklig när jag ser hur bra det är mellan dem, att isak äntligen kan acceptera even för den han är och att alla hjälper till, det gör mig så glad.

170

Ååååhhh.... ja! Ut er bra! Så nydelige de er ? Hvordan klare seg uten Evak fra lørdag da? ?

171
Å neeei

Får vi ikke se noe mer idag?? Det et jo snart slutt på sesongen:-((( gi oss en liten snutt a!!

172
Eskild kan bli kjæresten min.

Love Eskild! Så snill mot venner og han hjalp både Noora og nå Isak. Masse humor og han har et kjempe stort hjerte. Jeg vil også flytte inn i kollektivet. Som kjæresten til Eskild. #eskildmåsvare

173
❤️

Jeg og kunne tenkt meg å bodd i det kolektivet. Digger Eskild.

Håper Even er klar for kosegruppe fest på fredag

174
#mannenieskildsliv

Det kommer til å være en heldig fyr, ass!

175
elsker dette

DE ER ALL E SÅ SØTE,, DETTE WR SÅ SØTT JEG RFURBHV

176
Ut er bra - NRK kan ta det kuli selv ass

Jeg elsker Linn, jeg. Og selv om vi ikke har fått det fastslått at hun sliter med psyke, er det jo ganske hinta til at hun gjør det. Så jeg syns det er så fint at hun har blitt såpass aktiv i chatten (til Linn å være) når det kommer til Even. Noe sier meg at hun relaterer litt til tilstanden han er i nå, og det er så fint å se at hun "engasjerer" seg!

177
Kjærlighetsdoktoren

???? Så søte ? ? ? ?

178
Ut er bra - NRK kan ta det kuli selv ass

Jeg elsker Linn, jeg. Og selv om vi ikke har fått det fastslått at hun sliter med psyke, er det jo ganske hinta til at hun gjør det. Så jeg syns det er så fint at hun har blitt såpass aktiv i chatten (til Linn å være) når det kommer til Even. Noe sier meg at hun relaterer litt til tilstanden han er i nå, og det er så fint å se at hun engasjerer seg!

179

Noen burde ta Linn med ut en tur også. ❤️

180

da heter det "dra", ikke "ta"

181
En som er gammal og sjalu

Jag är så sjalu på alla som är 17 år och får växa upp med skam. Världens bästa serie <3

182

? Alt er Love ?

183
Kristine

Åh vi må få ett klipp 21:21! Guttene våre ute å går tur å spiser kebab. Vi trenger å se hvordan det går med Even... Ikke bare via tekst. Men Eskild assåå ❤️❤️

184
Smulan

man kan ju drömma...

185

Det Eskild skriver er ganske lættis med tanke på at han som faktisk spiller Eskild jobber på sykehjem i virkeligheten

186
Veldig bra

Vem säger nei till kebab liksom?
Ingen.

187
Eskild ass

Jeg leeeer meg i hjel av Eskild! ?

188
Halla

Så mye omsorg og kjærlighet. Bra Even er ute med Isak. Han er på bedringens vei. Heia Even og Isak. Supersøte kjæresteparet! Det MÅ bare bli en bra uke og lykkelig sesongavslutning ❤️ Even+Isak=❤️

189
Målløs

Det er alt! What to say? ?? Raushet, omsorg og humor. Elsker Eskil sin loggføring med fargerikt språk. Dette folkens, er kjærlighet, og nå vet jeg ikke om jeg tåler stort mer.... Skam ass. Hva var livet mitt før??? ❤

190

Mer presist; hva blir det etter???

191
Snart Skam-sorg..

Blir seriøst helt dårlig av at det er OVER på fredag! Ikke mer Isak & Even! Ikke lenger sjekke Skam-siden sytti ganger i døgnet etter oppdateringer. Dette har seriøst vært hele livet mitt i høst. Hvordan overleve uten..!

192
Linn

Men kven skal lufte Linn?

193

Naw - fina kollektivet. De stöttar å hjälper bägge två. Hade gärna sett Evens framgång så man kan se att livet inte ör hopplöst som bipolär. Se dem strosa omkring ute å bara vara.

194
Silje

Sesongslutt nærmer seg og jeg vet ikke hvordan jeg skal holde ut!!? Jeg trenger meeer, kjære Skam-redaksjonen. For et mesterverk dere har skapt, og for noen skuespillere???? Tarjei og Henrik er helt ufattelig gode!!! Men la oss nå få noen gode, lange klipp med disse fantastiske guttene før sesongslutt, please??

195
Rapporten til eskild

Jeg jobber i hjemmetjenesten og der skriver vi rapporter akkurat som Eskild har gjort. Utrolig gøy å lese!