Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

321 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
Lujzi

Első! Alterlove!

2

Magyar ?

3
Nem vagytok egyedül

??

4
Nem vagy egyedül

Végre egy honfitárs? Takk 😉

5
Yeah

Vil det si at det kommer episode snart?

6
Jeg tror

at der først kommer en i morgen.

7
bollå

jA

8
Neeeeeiiii

??

9
TRANSLATION:

Noora: Isak?
I just wanted to tell you that Even hasn’t been outside your room. Went in to hang out with him, but I didn’t get a lot of contact.
Isak: OK, I’m coming home soon.
Noora: But is there anything we can do?
Call someone, get something?
Isak: I can text Sonja. I’m coming home now
Thanks for telling me

10
Ursula

Im all the way across the world freaking out because Noora can't get into the room.... why is this season not 12 episodes? I mean, can we add a couple more? How can all this be resolved in 1 ep without killing Even... I'm petrified he's gonna die... UGH! and it's only Tuesday :'(

11
linnea

It's not that she can't get it, she was in there.

12
rolig

She did get in she just didn't have a lot of contact with him

13
Ursula wrong

She went into the room but not much contact with Even

14
Noora CAN get into the room

Even is just sleeping and hard to get into contact with because of the depression... but the room isn't locked or anything.

15
What a relief!

Oh phew!! you guys just breathed fresh air into my lungs!! I'm sorry google translate can be a mission sometimes... so what she meant then was she was in there to try and talk to him but couldn't really get through to him him yeah?

16
yesss

exatly 🙂

17
xoxo

Dette er IKKE bra. Hvordan kan dette løses i løpet av tre dager? Hvordan i all verden kan vi få sesongens happy ending?

18
Har allerede happy ending

Vi har allerede en happy ending fordi de har fått hverandre. Alt er ikke sus og dus, men det er en fantastisk følelse å elske noen, også når den personen ikke har det bra. Man er lei seg fordi den andre er lei seg, men man er likevel lykkeligere enn man var før man hadde kjærligheten til den personen.

19

Enig. Det er VI som trenger mer av lykkelige klipp, fordi vi har lyst til å se mer av glade, leende, dansende, kyssende Isak og Even, fordi vi vet at det er slutt etter fredag. Men historien om Isak og Even er allerede lykkelig, den er bare ikke slutt.

20
Enig

Enig med "Har allerede happy ending" - Isak har blitt kjæreste med HELE Even. Også denne delen av ham. Syntes det ble illustrert godt i sluttscenen av "O helga natt", hvor Isak tar om og klemmer hele Even tett inntil seg.

21
Trenger (mye) mer Isak og Even

This calls for a spin-off (seriøst, vær så snill)

22
Happy

Depression löses inte på tre dagar. Eller en vecka heller för den delen. Men det kanske inte måste lösas så vi får se det. Kanske är Isaks kärlek det viktiga att se.

Klem <3

23
xoxo

Nei, det er jo det jeg har tenkt hele tiden, at det måtte være Isaks måte å håndtere det på som skal være den positive siden mot slutten. Men det er ikke så lett, det heller, hvis Evens helse blir forverret.... Klem, klem <3

24
LilleMy

Setter på White Birchs "Lantern" igjen - HØYT - og håper inderlig at Isak er det lyset Even trenger for å komme seg på beina igjen - skyndt deg hjem nå, Isak!

25
Du er ikke alene

Jeg også hører på den akkurat nå - og håper det samme! <3

26
LilleMy

...deilig å ikke være alene ?

27
Ai...

Nei og nei.....

28
For noen snille venner

Beste de kan gi ham nå er et stort og trygt nettverk! Fin ungdom <3

29
frede

kanskje han er væk fra rummet

30

Noora var da inne hos ham.

31

Kan det hende at even "kommer hjem igjen" til sonja tilslutt?

32

Aldri!!! Isak og Even hører sammen, skjønner ikke hvorfor Sonja skal blandes inn hele tiden. Isak og Even kan finne ut av dette sammen <3

33
Ikke vær så bitter

Sonja blandes inn fordi hun har vært en viktig del i Even sitt nettverk i mange år. Isak er ny på dette med å skulle være støtte for en som er psykisk syk. Han har skydd moren sin og nektet å lese seg opp på dette før men nå som han skjønner at sykdommen ikke er personen vil han lære. Tror nok ikke Even og Sonja blir sammen igjen men det betyr ikke at de ikke har vært viktige for hverandre og og at du har sluttet å bry seg om hverandre. Jeg synes faktisk det er utrolig at Sonja klarer å gi slipp på sine følelser og gi Isak råd fordi det er viktigere at Even får den støtten han trenger.

34

Ja, og derfor forrige klip hed "drittsæk"??

35
Nei!

Nei!

36
Nå blir jeg redd!!!

Orker ikke noe alvorlig nå! Gode Gud.

37

Et realistisk billede på en lorte sygdom... ?

38
Nei, nei, nei...

Vær så snill og ikke la ting bli verre nå... Vi vil bare se hyggelige stunder mellom de to nå!!

39
Elias

At Even sover er veldig bra. Even er drenet for energi, etter den maniske perioden. Søvn er helt fundamentalt for å bli bedre (mat på en god 2.plass). Det som ikke er lett å vite, er at selv et slag Yatzy kan tære på energien til Even. Isak er untaket som bekrefter regelen, fordi han er der uten forventinger til å gjøre så mye, annet en bare å være. Bak det gjemmer seg det fantastisk at Even fortsatt har følelser. Han er til og med forelsket! Det er et livsbekreftende overskudd, du ikke alltid kan regne med under en depresjon.
Vi er på en langsom vei mot lyset, sammen med Isak og Even.

40
Måka

Takk, elias. Du er bra.

41

Jeg tror ikke vi trenger å være bekymret for det som skjer nå. At Even sover mye og ikke vil ha så mye kontakt med de i kollektivet, er jo forståelig med tanke på hans situasjon. Han har en depresjon og mye sjelevondter (ref. MÅKA) og da er det ikke så rart at han vil sove. På den måten trenger han jo ikke å kjenne på alle de negative følelsene han har.

Jeg håper og tror sesongen ender på en fin måte. Det blir nok ikke noe Isak og Even gående hånd i hånd i skolegården, som jeg har sett mange ønsker. De er jo allerede sammen og det vil jo ikke endre seg til fredag. Bare det å se Isak ta vare på Even, være der for han og bry seg om han. Bare det at Isak nå vil ha psykisk syke folk i livet sitt, ser jeg på som en fin slutt. Så får vi håpe de får snakket skikkelig sammen og pratet om hvordan begge vil at ting skal være framover, slik at det blir letter for dem begge.

Og det kan jo være lov å håpe at alle vennene og folk på skolen får se at Even og Isak er et par, om det så bare er et bilde av de to sammen på instagram med teksten 'Mannen i mitt liv' eller noe.

Alt er jo allerede LOVE! ???

42
Teamisakogeven

Takk! Du har jo helt rett! ❤️ Isak +Even=❤️

43
Flower ?

Helt realistisk så er jo dette vanlig når en har depressive faser. En dag kan være tung og en dag kan være god. Dette går i bølgedaler til en er stabilisert. Så jeg kjenner meg ganske rolig jeg.

Tror heller ikke på en sesongavslutning hvor Even er helt på beina, men tror heller ikke det er nødvendig så lenge Isak støtter han og viser at han kommer til å være der for Even i opp og nedturer. Alt er love ❤️ Isak må bare klare å overbevise han om at han alltid kommer til å være der.. kanskje filmkveld med "pretty woman" ? Og lage ostesmørbrød med kardemomme.. Nu kjør vi, kan inte snu nå..

Håper på et filmklipp i dag.. trenger å se dem sammen ❤️❤️ Kanskje han vil fortelle Isak litt om seg selv.. Vi vet egentlig veldig lite om Even..

44
Måka

Vel. Det KAN hende even får angst bare av å tenke på pretty woman akkurat nå på grunn av alt han sa den kvelden.

45
Flower ?

Det har du nok rett i måka.. Men koselig hadde det vært ?

46
Flower?

Tenker også at Even ikke skal reddes. Han har alle verktøyene til å klare dette selv. Men tror nok at Isak må ha "praten" med han snart. Være undrende, støttende og nyskjerrig. Vise at han/de klarer dette uten Sonja. For det er jo mulig.. ?Håper det ikke blir mer misforståelser nå på tampen av sesongen, bare oppklaringer og Good vibes.

Tenker nok at Isak tar dette chill jeg, han har vist en helt annen selvsikkerhet i seg selv. Tror han kan være en god støtte, når Even skal stå på egne ben ❤️ For det er jo det som må skje..

47
Linn

Har Even kommet over sovepillene til Linn monn tro?

48

Precis vad jag tänkte...

49
Å nei..!

De sovepillene blir garantert relevante - er en grunn til at de ble nevnt...?

50
Hanne Sofie

Når nevnte de sovepiller? jeg har ikke fått med meg det.

51
Litt moro og ironi må til, ellers er også jeg fortapt, derfor >

Kan det være lavendel-duften på rommet til Isak som har slått Even litt extra ut?

52
Det skjer jo ingenting annet enn at Even sover, jo ...

Litt progresjon i handlingen må vi jo forvente, hvis Even ikke er i form eller humør, vil han sikkert være i fred? Eller, hva? Ingenting gærent har skjedd, han ligger jo trygt i senga til Isak, jo,

53
Måka (som prøver seg på optimisme)

Jeg håper at even bare syns det er litt too much med eskild og nooras påpassing, men bare har lyst til å sove og vente på at sjelevondten går over. Og tar en prat med isak hvor han viser at han har kontroll og selv vet hvem han skal ringe når ting skjærer seg.

Om vi skal tolke noe ut av isaks prat med sonja på lørdag: even har kontroll. Han gir beskjed til foreldra sine. Men ingen stoler på det. Alle ringer sonja - og man kan jo få klaus av at alle rundt en behandler exen din som om hun er mora di.

Nå er tida for den praten de allerede burde hatt. Vær så snill, isak og even. Ta den praten.

54
Måka

Siste kommentar fra måkejævlen som tenker for mye og ikke klarer å slippe tak i temaet. (Og som tydeligvis kommenterer for fort og må ta det kuli)

Og ikke minst: så lenge de ikke prater sammen vet jo ikke vi seerne om omsorgmaratonet fra kollektivet er hyggelig eller klaustrofobisk. Om den er nødvendig eller unødvendig. Og jada. Skjønner at serieskaperne vil ha det sånn, men jeg blir faktisk gæren av detta. De vet ikke om even setter pris på det. Og vi vet det ikke. Og sonja vet det heller ikke. Hvorfor spør de ikke even?

Sånt er jo så innmari forskjellig fra person til person. Jeg (såvidt jeg vet neurotypisk) syns det er litt mye. Kjæresten min (bipolar) syns det er fint å se på.

Men at alle disse avgjørelsene tas over hodet på den det gjelder, uten at noen spørr ham. Det er ikke så kult. Etter min mening. Han er jo ikke hjernedød bare fordi han har en deprimert episode, liksom.

55
#teamtruelove

Jeg elsker jo at historien ikke slutter med O helga natt. Jeg elsker at den også skildrer det tunge og vakre som følger etter. Jeg elsker at den er så virkelighetsnær. Jeg skjønner at depresjonen ikke fordufter over natta av en liten spasertur. Og at ikke alle dagene er like lette for Isak å ta på strak arm heller. Men. Likevel. Jeg vil så gjerne se dem litt over kneika og. Jeg vil se Isak avslappet kysse Even ute på gata midt på lyse dagen. Eller nesten enda bedre bare stå i armkroken på hverandre på skolen. Og for all del får jo Skam meg til å dikte sånne scenarier over en lav sko. Men.

1. De blir aldri i nærheten av så bra som det Julie lager.

2. De er bare dagdrømmer, de føles ikke slik klippene gjør. Treffer meg ikke i magen og hjertet.

Det føles så veldig som det mangler en siste bit av puslespillet på Isaks tur ut av skapet. Men strengt tatt har sesongen så langt innfridd alle ønsker og håp og så en hel haug til på toppen. Så. Det bli nok vidunderlig til slutt. Uansett hva det blir.

Forresten, de der drømmescenene om Isak og Even sammen helt hverdagslig. Kanskje de er den perfekte detaljen i bakgrunnen i sesong fire? Er spent og nysgjerrig på hva sesong fire blir. Kjenner jeg må begynne å glede meg til det allerede. Heller enn å sørge over hvor kort som er igjen av denne sesongen.

56

Er så veldig enig i det du skriver her. Det kjennes som det fremdeles mangler en liten bit. Jeg klarer ikke å bestemme meg for om den inkluderer foreldre eller ikke. Men jeg vet at den har å gjøre med å vise kjærlighet "offentlig" på en eller annen måte. I de få klippene de har vært sammen, sammen med noen andre eller utendørs (dvs. at andre kan se dem), har Isak alltid virket noe utilpass eller flau. Jeg tror absolutt ikke han er flau over Even, men fortsatt litt ukomfortabel med hvordan han skal være rundt andre og hvordan de vil oppfatte han. Jeg tenker at dette henger sammen med hans usikkerhet og frykt for å bli avvist, som har blitt kommentert tidligere. Derfor blir dette en viktig brikke i to parallelle sider av hans utvikling denne høsten, ikke bare komme ut-historien men også bli trygg på seg selv-historien hans. På en eller annen måte håper og tror jeg dette blir vist senest fredag, og jeg har mange vage ideer om hvordan jeg tror (les: synes) at dette må bli vist. Samtidig er jeg mer enn enig i at ingenting jeg har tenkt ut til nå har vært i nærheten av hvordan de har løst det når det kom til stykket. Så jeg legger hjertet mitt i Julie Andems (og for så vidt Tarjei og Henrik sine) hender, og velger å håpe og tro på dem.

57
Måka

Jeg er enig med dere når det gjelder dette med å være offentlig.Det var liksom siste skanse før den kvelden på plaza. Det ble jo via litt tid også, even som ville kysse, og isak som ikke fikk seg til å gjøre det - men uten at noen av dem ble irriterte. Det var fint, men ga den følelsen at det var noe igjen. Jeg har hørt noen si at kysset i skolegården var i offentlighet, men jeg er ikke enig. Det var omtrent like offentlig som i gymgarderoben. De var alene, men på et offentlig sted.

Sjæl har jeg ikke helt mista troa på at even kommer innom skolen en av dagene denne uka. På den andre siden er dette en sluttscene som er brukt så innmari mye i skeive kjærlighetsfortellinger at det skal godt gjøres å få det til på en ny måte. Derfor kan det hende at den ikke skjer, og at det blir kosegruppa på fredag som blir første gangen de er sammen blant folk de ikke kjenner videre godt.

Men egentlig. Jeg syns det er trist om even ikke kommer seg på skolen denne siste uka. Å se ham sammen med andre folk vil gi den følelsen av at det er en framtid som i alle fall jeg trenger for å få closure etter denne sesongen.

58
Alle ringer Sonja

I lørdags ville Isak jo ringe til Evens forældre, men fordi han ikke havde deres telefonnummer, tog han kontakt til Sonja i stedet. Hun fortalte, at Even selv havde sendt en melding til sine forældre, så han har altså fortalt dem om Isak.
Det er godt, at Sonja har været så hjælpsom, men hun har vel også brug for at trække sig på et tidspunkt? Så nu håber jeg bare, at Isak snakker med Even om hans sygdom, og i fremtiden får støtte fra Evens forældre. Han burde ikke klare dette alene, selvom han bor i verdens kollektiv <3

59
Måka

Men når det er sagt - Even må også vise at han har kontroll. Akkurat nå går bare alle og antar ting. Og det funker jo ikke ikke. Da går folk bare rundt og blir mer og mer misfornøyde helt til de sprekker.

60
Måka (som glemmer ting i setningene sine)

Jeg mener. Isak antar jo at even ikke mestrer dette fordi even ikke viser at han mestrer dette.

Om even faktisk har kontroll, som jeg i optimismens navn satser på at han har, så må han fortelle isak at han ikke trenger å overvåkes. Han må fortelle isak at han ikke er suicidal eller noe sånt. Han må fortelle isak at han har snakka med skolen, legen, foreldrene sånn at isak kan slappe av og ikke være for overbeskyttende.

Hvordan skal isak ellers gjette seg fram til det?

61
Kloke

Måka❤️

62
En liten ting bare..

Jeg synes Isak så veldig forbauset ut når Sonja sa at Even hadde meldt foreldrene og sagt at han var der.

63
#teamtruelove

Forbauset, men glad? Blant annet glad for at foreldrene visste hvem Isak var, antagelig.

Litt pussig om han ikke har fått nummeret deres nå egentlig? Skjønt jeg kan jo faktisk forstå om ikke det er så kult at det er første kontakt mellom nye kjæresten og foreldrene. Fra Evens perspektiv altså.

64
Håper du har rett

Tenker også på det Even svarte Isak med i garderoben når Isak sa at har ikke ville ha psykisk syke mennesker i livet sitt; de hadde digget deg. Kan det være at han mente at de hadde digget Isak fordi han føler at heller ikke de ønsker å ha psykisk syke mennesker i livene sine?

65

Enig, det var noe der jeg følte på men ikke helt klarte å sette ord på. Det er et eller annet med forholdet til foreldrene jeg føler henger i løse luften, men klarer ikke helt å tro på at SKAM-gjengen har tenkt å nøste den opp heller (jamfør den gjennomgående mangelen på foreldre i serien). Så jeg klarer ikke helt å legge den fram meg, men klarer ikke helt å tro på at der er noe mer heller. Andre som kan tolke dette bedre for meg?

66
Foreldrene

Har også tenkt at det er et eller annet med foreldrene til Even. Har vurdert mange muligheter: at de er døde (men ville ha digget Isak om de hadde levd), at foreldrene til Sonja adopterte han på et vis da de døde og at det kompliserte det å gjøre det slutt med henne. Har også vurdert om de er medlem av en sekt og overhodet ikke vil tolerere at Even er sammen med en gutt (men ville digget han som person isolert sett). Men egentlig tror jeg ikke det er noen stor hemmelighet her. Tror det er mer klassisk Skam-opplegg, at han ikke har et nært forhold til dem. Jeg kan så godt ut fra forholdet til mine egne foreldre og da jeg selv var deprimert, forstå det hvis han vil at de i minst mulig grad skal ta seg av han, at det er kleint, at man føler seg invadert og umyndiggjort. Hvis derfor Sonja i mye større grad har vært den han har fått støtte av, er det kanskje naturlig at ikke foreldrene vil kontakte Isak nå. De er redd for å tå feil, provosere Even og erkjenner kanskje at Sonja faktisk vet bedre hva han trenger. Det med at han sa at de ville digget Isak, henger jo da fortsatt i luften. Jeg kan ikke tro han mente at de ville digget han på grunn av hans fordommer overfor psykisk syke, men kanskje typen Isak er, mer realist, rolig, balansert mens Even er mer drømmende, spontan og kunstnerisk. Men synes egentlig ikke det virket som om det var noen av delene, tatt i betraktning blikket hans, så ikke noe sårt i det akkurat da. Det kan bare ha vært forelskelsen som spontant snakket, den følelsen når man er forelsket av at personen man er det i, *objektivt sett* er den mest vidunderlige i verden. Enig i at han virket overrasket da Sonja sa at Even hadde meldt foreldrene, men tror kanskje det var mest fordi det da gikk opp for ham at Even har fortalt om ham til foreldrene, noe han sikkert ble glad for. Det sier jo noe om at han står for at han vil være sammen med Isak. Synes det er rart hvis han ble overrasket fordi han ikke skjønner når Even rent faktisk kunne ha sendt den meldingen. Isak var jo sikkert på do en gang den fredagskvelden/natta.

67
Noora

Litt greit med Nooras "down-to-earth" - reaksjon, uten vill og hemningsløs reaksjon, som det har vært med noen "viss" andre i kollektivet (der det tas av i F16-fart, sånn av og til ) ... 😉

68
slut at meld mig - ring når der er even klipp

bare straight up truth - ikke mere antydning og hint til at det vil gå ad helvede til - vis helvede hvis det er det som er i vente....jeg orker ikke vente på helvede længere.

69
Klassisk SKAM-strategi

Nu skal vi alle blive bange og frygte det værste, så vi kan mærke Isaks angst. Men dette er jo almindeligt under en depression: Even sover meget og er svær at komme i kontakt med, fordi hans hjerne har kørt på overtryk. Nu er han helt udmattet og har brug for masser af hvile og omsorg. Det betyder ikke, at han har tænkt sig at gøre noget drastisk. Der er lys forude, men det tager tid. Vi må ikke miste håbet. Alt er love <3

70
Noen ganger handling, noen ganger ord...

Håper Isak klarer å formidle sine følelser med ord nå til Even. Han har jo vist det gjennom sine handlinger. Kanskje det som kan vekke Even nå er vissheten om at Even gjør isak lykkelig, både på sine lyse OG sine mørke dager. Og at Isak elsker ham med alle hans sider. Også hans gabrielleelskende side. Og vissheten om at Isak opplevde at Even var hans redning, og at han ikke ville ta bort noe av ferden deres sammen til dette punktet. Han vil bare at de skal være sammen i samme tid, i samme univers. Alt er LOVE ❤️❤️❤️ Isak elsker Even. Even elsker Isak. Ferdi.

71

Ja AKKURAT sånn håpe æ d ende!! Gukor æ håpe du har rett ☺

72
Teamisakogeven

Jaaa! La det være slik! Det MÅ bli en noenlunde lykkelig sesongavslutning! Even og Isak MÅ være kjærester ❤️❤️❤️

73
plis ge us en scen nu da

vi trenger one scene with isak and even before friday, plis give us it today <3

74
Laffen

I utgangspunktet synes jeg Isak er for ung til å deale med dette alene, og det er fantastisk at vennene stiller opp. Men, jeg tror Even burde hatt profesjonell hjelp her. Tror ikke Isak og kollektivet klarer dette alene, dessverre ?

75

Enig i at Even burde fått profesjonell hjelp OGSÅ, Men min erfaring fra helsevesen og psykiatri (som pårørende til både mann og barn) er faktisk at en får utrolig lite hjelp, får ikke det en har rett på, og må grine/mase seg til det lille en kan få. Dette varierer nok mye fra sted til sted, og jeg tror nok det er bra noen steder, men mange steder, kanskje særlig ute i distriktet, så er det lite og dårlig hjelp å få. En er helt avhengig av støttende pårørende. Dessverre fører det gjerne til at de pårørende også sliter seg helt ut, slik mange er bekymret for når det gjelder Isak her. Jeg håer selvsagt det ikke vil skje, men det er rimelig realistisk ut ifra min erfaring. En annen ting er at dersom moren til Isak har fått en diagnose på enn psykisk sykdom så hadde han, som barn av en psykisk syk, rett på oppfølging og veildening i følge pasientlovgiviningen. Dette er også en rett som i svært varierende grad blir gitt i praksis. Jeg fant det ut på egen hånd, tre år etter at far til barna fikk diagnosen. prøvde å mase et år, men har fortsatt ikke fått noe. Slik er virkeligheten, dessverre.

76
Kommentar til Laffen

i det virkelige livet er jeg enig med deg men jeg får håpe de satser på en hyggelig avslutning av denne sesongen SKAM og da ordne det seg.

77

Ikke alltid man får profesjonell hjelp ved en bipolar depresjon. Samboeren min har bipolar lidelse, og når han er deprimert får han ikke profesjonell hjelp. Han må bare gjøre det vi vet funker for ham og fortsette med medisinene sine. Sier ikke at man ikke trenger profesjonell hjelp, men ofte går det bra uten også.

78

Helt enig i at profesjonelle burde kobles inn her, både for Evens del og Isaks. Ikke bare er Isak for ung til å skulle stå i dette alene, men han vet uansett ikke så mye om Evens sykdom annet enn det han har lest på Wikipedia og det Sonja har fortalt. Og uansett alder kan det bli veldig tungt for Isak om han skal stå i dette lenge uten at Even kan få hjelp av noen andre. Kollektive og guttegjengen er fantastiske, men de er ikke profesjonelle...

Når det er sagt, så synes jeg litt synd på Sonja som fortsetter å være hjelpeapparat for fyren som nettopp har dumpa henne... HVOR er foreldrene til Even, de burde da komme på banen nå. Hadde jeg vært dem hadde jeg blitt engstelig for lengst! Håper virkelig Even har jevnlig kontakt med dem.

79

Det kan jo være at foreldrene hans ikke lever. Sonja dvelte litt da hun sa at Even hadde sendt melding. Hun tenkte kanskje at dette er noe Even skal få fortelle selv?

80

Veldig unaturlig at ikke foreldrene til Even kontakter Isak. Even er riktignok myndig men de må da føle litt ansvar likevel skulle en tro. Regner med at de som pårørende vet litt om hva han trenger, eller har han kun hatt Sonja?

81

Hvorfor er det unaturlig? Jeg hadde bipolar lidelse som 19 åring og mine foreldre ringte aldri til min kjæreste eller venner når jeg var dårlig. Vi vet jo at Even er i kontakt med dem selv gjennom sms, det vil jeg da tro holder.

82

Kanskje ikke unaturlig men litt rart synes nå ihvertfall jeg. Hadde det vært min sønn på 19 år som lå syk hos en for meg vilt fremmed person ville jeg tatt kontakt, men det er meg.

83
til deg A

Even bor fremdeles hjemme og går på skolen. Jeg som mor ville aldri latt han bare bo borte h uten at jeg hadde snakket med de som han bor hos. Jeg hadde forlangt oppdatering minst i gang pr dag. Hadde også stukket innom daglig.

84

Even er myndig, så han trenger ikke tillatelse for å få bo borte. Du hadde heller ikke kunne krevd av et voksent barn å få vite hvem de var hos, eller å få komme innom. Jeg har til og med blitt innlagt uten at mine foreldre visste det rundt samme alder som Even, de har ikke rett på den informasjonen. Det er ikke alltid man vil involvere foreldre, det må respekteres. Også av foreldrene selv 🙂

85
Creepy nattbord

Even er snart 20 år, både medisinsk og juridisk myndig og har all rett til å bestemme det sjølv! Kan godt vere at han foretrekk at foreldra ser han minst mogleg på sitt verste.

Slik eg ser det vil berre tanken på at familien din bekymrar seg for deg kunne forsterke følelsen av å vere i vegen for alle rundt. Lettare å slippe vennar(kjæreste) innpå seg fordi
du veit du ikkje er forplikta å måtte forholde deg til dei i framtida. Når du er bra er dette, naturleg nok, uvesentleg

86
Maria

For alt vi vett har han gått til psykolog, gått på medisiner og mange andre ting før, og enten har ikke dette funket eller så har han fått "tilbakefall". Er ikke så lett med en fasit på psykiske lidelser/depresjon, men jeg tror, og håper, alt alt går bra og at Isak klarer dette til tross for at det er utrolig vanskelig for de begge 🙂

87
Tilbakefall

Jag tror inte ens att det kallas tilbakefall/återfall när man har en bipolar-diagnos. Man får helt enkelt räkna med att få sjukdomsepisoder då och då. Forskningen visar att man riskerar att episoderna blir mer och mer allvarliga för varje gång om man inte är i behandling. Men: när man hittat rätt sorts medicin (och tar den), får stöd från familj/vänner och lär sig så mycket som möjligt om sin sjukdom + vad som är bra/dåligt för en, kan det göra "humör"svängningarna mindre och de sjuka perioderna kortare. (Ja, jag har det också..)

Håll ut Isak och Even! Ni klarar det!

88

Hm, min psykiater snakker alltid om å forebygge "tilbakefall" så det er definitivt et ord som brukes av profesjonelle når de snakker om bipolar. Kansje det er annerledes i Sverige?

89
Selvfølgelig!!!

Selvfølgelig trenger Even profesjonell hjelp.
Selvfølgelig er det (livs)viktig med et godt nettverk. Men det ene utelukker ikke det andre.
17 årige Isak sakl ikke håndtere dette alene, uansett hvor mye hjelp han - og Even - måtte få av gjengen/e

90
Nurse

Hur ser Evens kontakt med psykiatrin ut? Har han fått en läkarbedömning inkl suicidrisk i det aktuella läget och/eller under maniska episoden? Tar han sina mediciner? Var kan de vända sig om han blir sämre eller behöver bli inlagd? Så många frågor... Hoppas Sonja kan besvara dem

91
Neineinei

Ikkeklikkikkeklikk PLIS gi oss et klipp der dere viser at det går bra så det ikke faktisk blir Romeo og Julie der Even her lissom dør nå. nEI

92
Mariann

Whelp. Vel, kanskje det betyr at vi endelig får "snakke sammen"-klippet som alle har lengtet etter?

93
romooo

!!!

94
Evens forældre måske?

Du er Evens kæreste nu, Isak. Ikke Sonja - Du burde snakke med Even og få kontakt med hans forældre i stedet. Håber, at vi ser et klip i dag 🙂

95
Nora

Tror kanskje han bare holder kontakten med Sonja for å spørre om hjelp, hva han burde gjøre siden han er ny til dette og Sonja har vært der og kan dette bedre en Isak. Tror og håper at Sonja ikke tror at Even skal komme tilbake og hjelper gjerne til Isak slik at Isak og Even skal være lykkelige sammen.

96
Titti

Det bør helst ikke bli en vane å ringe Sonja men nå i begynnelsen kan han sikkert rådføre seg litt med henne hvis det føles greit for Sonja da. Isak må også sørge for å få nummeret til foreldrene til Even. Lurer forresten på om Even har søsken.

97
Creepy nattbord

Er nok lettare for Isak og forholde seg til Sonja som han kjenner litt, enn til foreldra som han aldri har helst på.

98
Realistisk

Ja men Isak er 17 år og har aldrig været i det her før! Sonja ved en del om det og derfor finder jeg det meget realistisk at bruge hende! At hun er så godt et menneske at hun rummer det og hjælper er til gengældt stort ?

99
Ursula

I agree! I'm sorry I don't speak Norwegian 🙁
But absolutely agree, my son is 17 and he's dealt with depression himself and dealt with depression in friends, and sometimes at age 17 this is just too big to deal with alone so if I was Isak I would be tapping for help and advice anywhere I could get it as well.

100
Even forældre kender jo også hans sygdom

Ser ikke, hvorfor Sonja er bedre at kontakte end Evens forældre? Sonja har jo haft masser af kontakt med forældrene, lyder det til i "Minutt for minutt". Isak får brug for deres støtte i fremtiden.

101
Enig

Det er godt, at han har fået støtte og hjælp af Sonja. Men da han spurgte hende, om han skulle kontakte Evens forældre, sagde hun, at Even allerede havde sendt en melding. Hun havde altså snakket med dem. Nu burde Isak snakke med Even om hans sygdom, og få kontakt til hans forældre, som han også selv har tænkt på i "Minutt for minutt"-klippet.

102
Even hadde meldt foreldrene sine

og sagt at han var hos Isak. Så har de antagelig sagt det videre til Sonja. Men d r jo likevel litt rart at ikke foreldrene kontakter Isak. De kan jo få nummeret hans av Sonja. Tror uansett ikke at dette går galt nå. Er nok bare vanlig Skam taktikk for å holde oss hekta.

103
Nå ble jeg skikkelig redd

???

104
Særiøst

PLIS ikke no mer Romeo og Julie nå. Orker ikke

105
ovid

#KeepEvenAlive

106
Hekta26

Ok om Even ikke engang er på bedringens vei så mååå vi jo få følge han en sesong til.. denne slutten blir altfor brå ?

107
#Evenisesong4

#Evenosesong4 ?????

108
Enig

Enig med at det blir en alt for brå slutt, og hvis sesongen ender lykkelig kommer det til å bli forhastet. Det mest riktige å gjøre nå er og gi oss sesong 4 med Even ?

109
Hva er lykkelig?

Høres ut som at en lykkelig slutt for dere betyr at Even blir frisk. Det er ikke sånn en mental lidelse fungerer. Den er med deg videre selv når du har friske perioder. En lykkelig slutt i denne sesongen er at Isak lærer både Even og moren hans ikke ER sykdommene sine, de er personer som HAR en sykdom. Dette ser det ut til at han er på god vei til å forstå og nå skal han lære hvordan man lever med det.

110
Enig!

"Hva er lykkelig?" Du har så rätt!

111
Ikke lykkelig som at han blir frisk

Men hvis dette er tegn på at depresjonen hans nå går inn i en tyngre fase, er det vanskelig å tenke seg at det er tid nok igjen av sesongen til å vise at Isak og Even klarer dette. Hva skjer med "depresjonslogikken" til Even da? Klarer de likevel å komme gjennom dagene med "Isak og Even minutt for minutt"? Hvordan går det når han er på vei opp igjen? Dette er en prøvelse for forholdet deres og da får vi ikke vite hvordan de kommer seg gjennom den.

Men ser ikke bort fra at Isak og Even snakker sammen, når Even fortsatt er lang inne i depresjonen, og at det da likevel blir helt klart for begge (og for oss) at de kommer til å være sammen uansett hva. Man vet aldri med Julie Andem.

112
Teamisakogeven

Neida, du har rett. Tror ikke at han er eller blir helt frisk innen fredag - men at vi får et lys i tunnelen, et håp eller et godt øyeblikk. Der de viser at de står sammen i det og er der for hverandre. (Noe de forsåvidt har gjort og fortsatt gjør). Isak+Even=❤️

113
Enig! EVEN I SESONG 4??????

Vi trenger mer Even! Det er alt for lite tid nå, hvordan skal dette ende ?? Vi trenger fortsettelse med Even i ny sesong - med Isak ved hans side så klart ❤️

114
Hjertet i halsen

Begynner å tenke det jeg også, at neste sesong blir om Even. Nå føler jeg vi kommer dypere og dypere inn i historien og at det stadig virker lengre, ikke kortere, mot det som kunne være en avrunding.

115
Even i sesong 4?

Even i sesong 4 . Julie hør våre bønner . ????

116
Københavnerne holder med ISAK+EVEN

Pls ikke en sæson mere med Isak+Even. Endnu en sæson med dårlige nerver holder jeg ikke til. Afslut denne sæson på en god og lykkelig måde. Start med et klip nu. Vi vil se ALT ER LOVE
#så kører vi

117
spin-off?

kjenner at jeg trenger en spin-off av denne sesongen ass

118
Yes please!

where do we sign up for this!?

119

De kan gi neste sesong til Jonas! Dermed kommer Isak og Even til å være viktige helt naturlig. Tviler på at Even får sin egen sesong, når han har vært en så stor del av denne og ikke er en av hovedpersonene som har vært etablert fra begynnelsen. Dessuten er han russ til våren. Regner med at Skam kommer til å avslutte med en russesesong, og vi vil vel alle helst ha mer enn fire sesonger 😉

120

William og co var jo russ i fjor. Er vel sannsynlig at det avsluttes med russesesong for 99 erne

121

Uffda 🙁 håper vi får en video senere idag da

122
Marit

Uff....liker ikke...håper det ikke har skjedd noe med han??

123
Fette kanakas

da er vi klar for nok en nedtur.......

124
Jeg liker

at Isak beholder roen.

125

Isak. Even trenger deg mere en før? fort deg hjem. Håper ikke Even er inne i en enda sterkere depresjon.

126
HallO?

Klipp klipp klipp klipp.
Nå trenger vi å se Even, dere??

127
åh nei!

orker ikke mer drama no da!

128

Neeeeeei. Nå som jeg endelig klarte å slappe av litt i to dager ???kommer det kanskje et klipp da?

129
Vet att du klarar detta isakkkk

Alltså han borde inte meddela sonja, för han borde kunna hantera det själv. Känns så jobbigt att han inte vad han ska göra, utan måste fråga Sonja. Det känns bara så hopplöst då, plus att Even kanske inte tycker om det. Bara hoppas att detta går bra nu.

130
Linnea

Fast han är 17 år och har känt Even i ca 2 månader, klart det är svårt att veta vad han ska göra, bra att han kan få tips av Sonja som känt Even 4 år

131

Får så vondt i magen av disse oppdateringene som man ikke helt vet om kan bety noe negativt. Krysser fingrene for at alt Even trenger er at Isak kommer hjem fra skolen og er sammen med ham.

132
Det her gør ondt i hjertet

Even slider vældig meget i øjeblikket og det er meget rørende at Isak - en fyr på bare 17 år! - ikke er skræmt væk men dedikerer sig selv fuldstændig til at støtte den han er forelsket i. Håber vi får et positvt glimt af Even snart, har brug for at vide, at det ikke kun er elendighed nu...

133

Kan det vara så att Even dör i sista avsnittet? Känns lite som att det finns indikationer på ett olyckligt slut.

134

Nei, absolutt ikke. Det skjer bare ikke. Tror vi skal roe ned her nå. Det er ikke unaturlig at Even sover veldig mye. Det har ikke gått så lang tid og egentlig er det helt urealistisk å vente noe særlig bedring innen fredag kveld, men kan jo håpe at Even orker å være litt med de andre i Kosegruppa og at vi får inntrykk av at det går litt framover innen vi må ta adjø med guttene våre.

135
PrinSesse Diana

Tenkt det samme selv ?? Alle tror og håper at Even og Isak skal leve lykkelig alle sine dager, men slik er dessverre ikke alltid livet.

136
Maria

Har tenkt på det lenge. Men da tror jeg han hadde dødd allerede, tror ikke de avslutter en sesong med at en hovedperson dør, det er (forhåpentligvis) for brutalt.

137
Kjære lille venn...

Orker ikke tanken på at han skal dø!

138

Den tanke har også strejfet mig lidt for mange gange.

139

Nei det hadde vært for trist. Ikke sikkert at "allt blir bra" til fredag, og hvem kan vel love noen en "happy ever after" når de er 17 (eller 40 for den saks skyld)? De har fortsatt livet sitt å leve. Men stoler på at ingen dør.

140

Dont say that 🙁

141
Linnea

NEJ. det fanns referenser till ett olyckligt Romeo och Julia slut, men Even sa att hans dröm egentligen var att dom skulle rädda varandra, som Pretty Woman. och det gjorde dom i fredags.

142

Jag tänker även på andra indikationer, som det som Even talat om tidigare, och att det snart är slut och det verkar bära iväg neråt.
Jag hoppas du har rätt men jag tror tyvärr på ett olyckligt slut!

143
Linnea

jag orkar inte....

144

Det kan ikke løses, de må bare leve med det. Usikker på om det var dette Even ønsket, å bli passet på som et barn og at alle går på pinne for at han skal ha det bra. Blir ikke ekte forhold på denne måten. Det finnes medesiner og tiltak som kan hjelpe, men Even må være sjef for sitt eget liv.

145

Even kan ha lange fine perioder hvor han er helt stabil men akkurat nå er han inne i en depresjon og det kan ta uker, men det kommer til å gå over ☺

146
Maria

Poenget er jo at han nå er helt på bunn og har sterk depresjon, som vil etter hvert gå over før han blir "seg selv" igjen. Er slik mani og bipolar lidelse fungerer, man er vanligvis som alle andre, før man får maniske episoder/perioder som avløses av depresjon.

147
oh myy

Jeg vil ha en video av Even smilende. gi meg det før slutt, Skam!

148
Sesong 3 går over i sesong 4?

Jeg har en liten stund fått noen tanker om at sesong 3 ikke nødvendigvis får en lykkelig slutt. Vi regner alle med at alt skal ordne seg innen fredag. Det er jo slik de 2 andre sesongene har sluttet, men SKAM gjør mye uventet, og jeg syntes ikke det er helt "in caracter" av denne redaksjonen å ta en lettvint slutt på sesongen mens det fortsatt er for mye låse tråder, ved å lage happy ending nå.
Jeg tror at sesongen ender semi-dårlig, men at vi følger Isak og Even videre i sesong 4.

149
Ønske

Jo men om vi følger dem i sæson 4, så er der jo gået flere måneder hvor vi ikke ved hvordan de tackler en evt hjerteknusende slutning ?

150

Tenker akkurat det samme.. enten det eller at Even blir den nye hovedkarakteren. kan ikke skjønne at dette er alt vi får se av Even sin sykdom, det er så mye mer å vise, å fortelle, mye viktig som trenger å komme frem.. så håper å tror at dette fortsetter i neste sesong 🙂

151

Det må slutte som en håpsfortelling, Andem.
Du det det sant?
Det er tre dager til slutt. Angrer du på valgene dine,
lag gjerne en ny slutt??

152
Even Please bli frisk ? Elsker deg -Evak ?

Takk for at Noora melder.
Isak fort deg hjem nå ?

153
ORKER

ikke mer drama!!!

154
Friends

are the family you choose ❤️
For en gjeng!

155
Kjære lille venn...

Ååååååååh!!!
Isak - du må søke mer hjelp enn Sonja, dette er virkelig ikke greit.
...Og lover dårlig for vors på fredag...
Og - sesong 4 - mer av dette takk!

156
Ikke for at være dramatisk

Men hvis denne sæsonen ikke slutter på en positiv eller i det mindste håbefuld måde, så ryger jeg med stor sandsynlighed helt ned i kulkælderen... Jeg er stadig optimistisk og har håb. Elsker den måde de skildrer Evens sindslidelse på og kan selv relatere en del til det. Men der er så få klip tilbage nu og kan mærke at jeg har brug for noget positivt snart for at holde gejsten oppe. Min lykke afhænger af Evens og Isaks lykke, prettt much.

157
#teamtruelove

Argh, hvorfor i alle dager bli overrasket over at når Isak virker glad på instagram skal vi snart bli bekymra?! Det er jo et kjent og kjært mønster nå, det.

158
Det beste må ikke være det godes fiende....

Kanskje må vi være fornøyde hvis Isak klarer å stå i stormen med Even og tåler at det vil ta tid før han er ute av bølgedalen

159

Dette er vel å ta litt lett på det. Jeg stusset allerede da Isak sa ja til vors hjemme hos seg. En depresjon glir ikke over på noen dager eller sågar på uker selv om man har støtte av sine nærmeste. Nettverk er den store forskjellen selvsagt, men å tro at alt bare handler om Love, er å banalisere en depressiv reaksjon. Vil tro at Skamredasjonen ikke lar dette ende på verst tenkelige måte, men jeg tror også de ønsker å fremstille en depresjon realistisk

160
Depresjon og bipolar lidelse

Hmm.. depresjoner kan variere veldig, og det er sant som du sier at det typisk ikke ville gått over i løpet av en ukes (to ukers?) tid, men i bipolar lidelse kan personen oppleve å kanskje ha hyppige svingninger. Da vil depresjonene kunne gå fortere over.

161
Måka

Hvorfor sier alle at han takka ja til vors?

Han takka ja til julesamling, som er en mye mer avslappa greie. Vilde kommer sikkert med pepperkaker og gløgg, liksom. Og så snakker de om jobbinga de skal gjøre framover.

Vilde nevnte vors, men det handla om rave-vorset isak hadde forrige gang. Ikke om julesamlinga på fredag.

162
Creepy nattbord

Trur du på julenissen òg?
Ein kan sikkert samle ein gjeng vgs-elvar i eit foreldrefritt kollektiv ein fredagskveld utan at det blir drikking? Kunne ikkje skjedd i mi vgs-tid iallfall...

163
Måka

Hey, nattbordet. Det er jo ikke om folk drikker eller som bestemmer tonen på festen. Men det finnes chille fredagskvelder hvor man samles, og det fins fredagskvelder som det vorset sist gang. Folk kan flere ting. Og ting som heter julesamling pleier å være ganske annerledes enn ting som heter rave-vors.

164
Creepy nattbord

Sjølvsagt stor forskjell på rave-vors og kose-vors, men likevel rimeleg annleis til tomtegløgg og pepperkaker.
Uansett spent på om Even er klar for å få såpass mange folk nært innpå seg...

165
Måka

Klart det kan hende at det blir en kjempefest. Jeg går ikke på nissen og vet egentlig ikke åssen festekulturen er der.

Men seriøst : ingen har sagt at det er vors. Det er ikke et vors. Da Vilde snakka med isak kalte hun det for "julesamling". På insta kalte hun det for "julefest". Graia hos isak er the main event. Ikke et vors.

Sånn. ferdi.

166
#teamtruelove

Jammen jeg ville gjerne lulle meg inn i illusjonen om at siste uka kunne være litt snillere.

167
Det skjønner jeg selvfølgelig

og på kommentar

168
Det skjønner jeg selvfølgelig

og på kommentarfeltet er det ikke vanskeli

169
Teamisakogeven

Ja, jeg også! At dette ble en uke uten for mye drama, både for oss og Evak. Tror de greier det altså, og at vi får en fin avrunding på fredag. Even og Isak burde kanskje prate litt sammen nå. Even+Isak=❤️

170
Klipp

Klipp please

171
HVORFOOOR

Hvis Noora, som har vært såpass chill om alt det her synes det er nødvendig å skaffe noe/noen, er i hvertfall jeg nervøs nå...

172
Hva skjer nå?

Even får en skikkelig melt down og Isak kommer og får han på track igjen. Og dette beviser det vi alle vet Isak er ment for Even og Even er ment for Isak og etter dette går det bare oppover frem til fredag, da er det bare fryd med kosegruppa❤️❤️

173

Bekymra.

174

Men Linn får ikke noe omsorg for å være deprimert, ho blir nermest en sånn teit sidekick..

175

Linn har ME. Betyr ikke at hun ikke er deprimert også men hun fungerer jo bedre enn det Even gjør nå. Synes forresten ikke det er sant at de ikke tar hensyn til Linn. Eskild gjør det på en søt storebrormåte.

176

Nei, slutt å skrive at Linn har ME... Utrolig frustrerende når vi hele tiden har fått hint om at Linn har falt utenfor pga psyken (ang. "generasjon prestasjon" og alt det der). ME er en fysisk sykdom som ikke har noe med psyken å gjøre. Er dessverre mye feiloppfatninger i samfunnet om hva det er.

177
Creepy nattbord

Om Linn har CSF/ME (somatisk), depresjon(psykiatrisk), utbrenthet(psykologisk og/el. psykosomatisk) eller noko som helst anna er umulig å sei utifrå dei få innblikka vi har.
Kan vere at ho er sjuk på ein eller annan måte, kan òg vere at ho berre er lat/tiltakslaus og berre manglar retning i livet. (Sjølv om dagen mld. nok heller litt meir mot ikkje-somatisk.)
Generasjon prestasjon (flink-pike-syndrom) har vel heller vore likn.a mot Vilde og Noora enn mot Linn.

Ja, eg veit at CFS/ME er ein usynleg fysisk sjukdom. Veit òg at det er stor individuell forskjell på kor hardt ein kan vere ramma og korleis ein taklar kvardagen. Ein som er sjuk vil derfor ikkje alltid framstå for sjuk for utanforståande, ergo går folk til den feilaktige oppfattinga at vedk. berre er lat/overdriv og derfor må bestemme seg for å tenke seg frisk.

Lang (og usamanhengande) kommentar, men poenget mitt er at vi som sjåarar er "dei utanforståande" som ser Linn i gode periodar og derfor antek at ho er lat/deprimert i oppladningsperiodane.

178

Hun er vel ikke akkurat deprimert, enten er hun bare ultra doven, eller så kan det være hun har ME;)

179
Linn

Kanskje Linn får omsorg i kollektivet? Kanskje derfor hun bor der? Vi har jo ikke sett alt som skjer der? Men har fått hint om tvkvelder med fun light, og hun var med på festen. Og ute med Eskild og Noora da Isak hadde vors.

180
Even trenger vel dessverre proff hjelp

Mest realistiske slutt er vel at han legges inn, de gir uttrykk for at de elsker hverandre, og Isak lover å vente på ham. Ihvertfall hvis Even nå har tatt medisinene sine og likevel blir dårligere. Eller-mer optimistisk-han får en ny type medisiner som funker bedre og trenger ikke legges inn. Litt synd at Skam har valgt å fremstille Even som såpass dårlig. Gir ikke så mye håp til unge som sliter med psykisk sykdom eller nettopp har kommet ut av skapet. En helt lykkelig slutt nå er vel ikke mulig?

181
EvakIsTrueLove❤️

This worries me! What about him? How is Even? I hope him ok! ?

182

håper på en chat m sonja der de blir enige om å heller kontakte foreldra til even framover. og en prat m even der de lager seg gode avtaler for vanskelige perioder. og masse klining og romance da.