Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

1560 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
Petronella

First?

2
ho derre

jeg døøøøøør

3
#teamtruelove

Når du danser rundt på kjøkkenet og hører på Conqueror og plutselig skjønner at karakteren Linn har vært med fra start på grunn av denne sesongen! For å gi oss det dagligdagse eksempelet i den andre enden av skalaen fra Even. For å få oss til å tenke på alle de som er mellom de to ytterpunktene også. For å få oss til å gjøre akkurat det vi har gjort: Stusse over at kollektivet straks er på pletten for Even men lenge har latt henne sture i fred. Vilde forteller oss det til og med i starten av sesongen! Når Isak prøver slippe unna vorset med å si at Linn ikke vil ha det. "Ærlig talt Isak. Hva vil egentlig Linn? Linn vil ingenting. Linn er dypt deprimert. Jeg mener faktisk du som bor sammen med henne må ta ansvar for at hun kommer seg ut og sosialiserer seg litt." Der og da så det bare ut som Isak lette etter et påskudd for å slippe unna vorset, men selvsagt lå det mer der. Som vanlig!

Kjære dere som tror vi påvirka sesongen med spekulasjoner, ønsker eller mas. Oh No! Andem har det så innmari på stell. Her er det ingenting tilfeldig. Vi kan godt få en noen blunk, som oden til danskene forleden, eller #isakmåsvare-chatten. Men det er bare fordi Andem og co er så gode at de lekende lett flørter med oss på en måte som fyller en allerde planlagt hensikt i plottet. Skulle ønske jeg hadde sett de andre sesongene i sanntid, så de kunne fått synke inn på samme måte som denne har gjort. Gleder meg til sesongen som kommer!

4
Kardemomma

Bra kommentar!
Ingenting er tilfeldig i denne serien.
Når tonene fra "I'm dreaming of a white CHRIStmas" spilles akkurat i det vi ser Eva og Chris, måtte jeg le for meg selv.

5
Kardemomma

Mente "Have yourself a merry little CHRIStmas" ?

6
Trine

Tak #teamtruelove for alle dine fine analyser og kommentarer. Jeg har ofte kigget efter dem og læste dem først ❤️

7
Jeg...

... også, takk #teamtruelove og andregjengangere her. Dere er så kloke og det dere deler gjør Skam opplevelsen ennå sterkere!

8
OSLO AKKURAT NÅ

Iphonen min gråter!

9
Men..

Det virka jo nesten som om Isak ikke hadde troa på han og Even. Og hvorfor virka han så lite gira på å møte mora til Even?
Slutten var jo relativt realistisk den, og det var veldig fint med den samtalen han hadde med Eva. Og ikke minst Vilde & Magnus!
Men jeg skjønner ikke heeeelt hva som var greia mellom Isak og Even her.. mulig jeg bare misforstår og at den dårlige følelsen min bare tar feil. Setter pris på positive innspill nå ass..

10

Jeg delte først din bekymring, men etter å ha sett på det igjen tenker jeg litt annerledes om det:

Isak er 17 år - ikke så rart at "meet the parents" gjør ham litt nervøs. Men som han selv sier: han synes ikke noe er kleint lenger 🙂

Og i den siste samtalen med Eva: jeg tolker det som at akkurat NÅ er Even mannen i hans liv!
Man kan aldri vite hva som skjer i fremtiden, men det er heller ikke så viktig. Det jeg synes er fint å tenke på er at det er akkurat det samme som han sa til Even da Even mente at det aldri kunne gå mellom dem - da som et argument for at de skulle være sammen: man kan aldri vite hva som skjer fremover, så hvorfor bekymre seg for det. De elsker hverandre nå, og de er sammen nå. Ikke noe annet betyr noe.

Og det at Isak ser at med Even (som med alle?) må man ta det gode med det onde - han har en kjæreste som han har det så sykt bra med når det er bra, men prisen er kanskje at det er veldig kjipt når det er kjipt... det gir kanskje styrke til å stå i det når det er vonde dager?

Hva gjelder den spøkefulle tonen med Even på kjøkkenet. Er det bra at Isak og Even kan tulle med dette når Even har gode perioder? For å ta brodden av det, liksom - som med Magnus og moren? Jeg vet ikke - hva tenker dere? På en måte hadde det vært fint om Isak hadde lagt alt med å passe på Even til side, men det hadde da ikke vært særlig snilt gitt at Even faktisk ikke bør røyke med bipolar... I dårligere perioder kan det kanskje oppleves mer negativt, som med Sonja, men det virker som om Even vet å sette pris på omsorgen nå som han har det litt bedre? Og han viser da vitterlig omsorg for Isak han også?

11
livet er

- og fortsetter. Det er nok av utfordringer for de to fremover. Tenk bare når Isak begynner å nekte Even å røyke en tjall. Det kommer til å bli megakrangler.

12

Virker som om Even tok det veldig fint. Jeg tror forskjellen på Isak og Sonja er at Isak ikke får Even til å føle seg kontrollert - på grunn av måten han går frem på når han "er der" for Even.
I tillegg så lever jo Isak i nå'et og tar det et steg av gangen, og det er vel akkurat det Even trenger. At Isak ikke går rundt å gjør alt med "men-hva-hvis-Even-blir-sånn-eller-sånn" i tankene.
Even er fullstendig klar over at røyking ikke er bra for han, og jeg tror ikke Isak blir nødt til å NEKTE Even noe som helst.
Men bumps in the road blir det jo selvfølgelig for dem, men det blir det jo for absolutt alle - enten det er psykiske lidelser involvert eller ikke. Men akkurat NÅ har de det jævlig bra - og det er det eneste som betyr noe.

13
Lala

Positivt innspill skal bli!

Var han så skeptisk til å møte moren? Litt overrasket bare, tenker jeg. Han sier jo selv også at han ikke synes noe er kleint lenger - Isak har sluppet all fasade og blir bare med på det som skjer.

Jeg skjønner ikke helt at Isak skal ha virket skeptisk til forholdet heller, heller reflektert og ærlig. Dersom Isak hadde svart Eva at "ja han er mannen i mitt liv og vi skal være sammen for alltid" ville det vært typisk nyforelsket tenåring. Samtidig ville det, in my opinion, vist at han ikke var moden for det som står foran han. Men Isak har vokst, han forstår at det å leve med en bipolar er både fantastisk og jævlig, han går inn i det med åpne øyne og følger sitt eget råd: ta en dag av gangen, leve ekte og leve nå.

Isak er en typisk realist (stoler på evolusjon og forskning, 6 i biologi) og dette er akkurat slik realisthoder virker, believe me 🙂

14
#realist

Ja! Akkurat sånn funker realisthoder.

15
Teamisakogeven

For en fin kommentar og god refleksjon. Helt enig med deg! Tror de har et godt utgangspunkt til å klare å være kjærester lenge, nettopp fordi Isak er såpass realistisk og vil ta det som det kommer.
Even+Isak=❤

16
Sitter med litt dårlig følelse

Enig.. ikke så sikker lengre om han er mannen i hans liv..

17
#teamtruelove

Jeg tenker helt motsatt. Særlig hvis du setter det Isak sa opp mot det Noora sa tidligere i sesongen, at hun trodde hun og William skulle være sammen for alltid. Isak tar ikke ham og Even for gitt. Men han er fullt ut investert i dem som par her og nå. Og han er ikke bare ute etter de gode dagene. Han vil heller ha det ekte. Det lover veldig godt for dem, tenker jeg.

18
Teamisakogeven

Ja! Helt enig med deg, #teamtruelove. Dette er utgangspunktet for et godt og langt forhold, særlig med de forutsetningene som de har. Her og nå ❤ Even+Isak=❤

19
Isak er chill, realist og forelsket i samme scene

Isak og Even er 17 år gamle. Og Isak svarer "Er det viktig?" Når Eva spør om Even er mannen i hans liv. Når man er 17 år er man for unge til å vite om man har funnet mannen i sitt liv! Han svarer et meget lykkelig og nesten fnisete ja på om han er lykkelig nå. Også holder han nesten en liten spell der poenget er at man må leve i nuet, og Isak og Even er lykkelige i nuet og det var det han ville få frem! Samtidig påpekte han at det tøffe ble ekstra tøft når det som var bra var så bra som det det er mellom gutta. For når noe som er så bra plutselig er vanskelig, som det var for en uke siden, da blir man ekstra redd for å miste det! Tror heller ikke Isak var lite gira på å møte moren til Even, men han var chill. Even spør han om han ikke synes det høres kleint ut og da svarer Isak noe sånt som at han ikke synes noeting er kleint mer. Han har blitt rolig, trygg og funnet seg selv med Even. alt er chill, alt er love og og livet er nå!!❤

20
Teamisakogeven

Ja, takk ❤ Fin refleksjon - og jeg er helt enig. Isak er realist - lever her og nå. Isak vil være med Even. Akkurat nå er det veldig bra. Og; sjekk den blikkontakten Even og Isak har når han snakker om dette med Eva. Har troa på at dette kan bli det forholdet som varer lengst i SKAM-verdenen. Nettopp fordi Isak og Even er sammen om det, de tar en dag av gangen og er ærlige med hverandre (også gjennom humor) ❤

21
Karneval

Isak har vært igjennom den første av mange kritiske perioder nå. Da er det vanlig at en holder litt tilbake på opptimismen. Og det er jo utrolig bra, for det betyr at Isak tenker realistisk og at han forbereder seg på at de vil komme flere skjær i sjøen

22
katt på tunga

Er det mulig at det er Eva som gjør at enkelte fikk en dårlig følelse etter den siste dialogen? Fordi Isak er jo ikke negativ eller noe sånt, han er jo bare realistisk. Og han smiler jo når han ser på Even, så tror alt er veldig veldig fint mellom dem her og nå. Og det er jo her og nå som gjelder, noe Isak har lært seg - noe vi alle burde lære oss. Vi som er så opphengte i å tenke fremover hele tiden, så vi går glipp av øyeblikkene som er NÅ.
Tilbake til poenget: Eva er jo den som eventuelt reagerer med et litt "trist" uttrykk eller hva en skal si. Kanskje det er stillheten hennes noen av oss føler på, i stedet for det Isak sier. Hvis det ga mening at all?

23
Alle kaller seg noe her inne :D

Jeg tipper det er flere enn meg som skriver her inne hver gang, men som bare skriver noen fjasete på bokstaver inn i "navnefeltet"?
Hva med å kalle oss noe på jevn basis? 😉 Så kjenner vi hverandre igjen... 😀 begynner å bli fasinert over #teamtruelove og Måka... 😉 Hva skal jeg hete da? Forslag?

24
Fisken

Du kan jo egt hete hva du vil. Selv bestemte jeg meg for å kalle meg for "Fisken" for kanskje to uker siden. Det er lzzm helt opp til deg. Men det er lurt med et navn, når du skal finne tilbake til dine egne kommentarer for å se om noen har svart. (eller kanksje *kremt* hvor mange likes den har fått...eheh..) Bare ta det første som popper opp i huet sitt, og så går du for det!

25
#teamtruelove

Jeg kommenterte ganske mye med vilkårlige ting som navn også før jeg kjente meg klar for å være samme nick hver gang. Glad jeg gjorde det, er jo herlig for både e selv og andre å kunne følge tråder. Du finner nok på noe innen sesong fire! Selv tok jeg noe fra både personlighet og min tro på plottet. Har hele veien vært bombesikker på at Evens følelser og intensjoner for Isak var tvers gjennom ekte og gode. Dessuten er jeg en romantiker. Apropos kjøre på med mer av seg selv, så har jeg nok sendt minst et par folk flyvende til fjells med min raske begeistring og overbevisning om at dette er noe jeg har troa på, og noe jeg bare straks vil finne ut om virkelig kan funke. Men da jeg traff mannen i *mitt* liv viste det seg å være den perfekte egenskap for å kapre akkurat ham. Hadde jeg tonet ned og spilt taktisk ville vi ikke hatt hverandre nå.

26
Måka

Jeg bytta jo navn halvveis da. Innså at kanskje navnet måkejævel var grunnen til at så mange av kommentarene mine ikke kom gjennom.

Men bra å ha fast navn. Gjør det lettere å finne sine egne kommentarer, og se om noen har svart. Du finner sikkert på noe fett. (Og noen av oss velger bare det som er rett forran oss. Funker det og. Da jeg skrev første kommentarevar jeg på hyttetur og hadde sniki meg til ei brygge for å se skam i ro og fred)

27
Julestrømpa

Kanskje Andem ville få frem at man ikke trenger å "vite at man har funnet mannen i sitt liv", siden mange kanskje føler det skambelagt å ikke svare ja på det når folk spør. Men oppfattet det som at Isak absolutt hadde troen, men at han bare (for første gang) har erfart hvor fantastisk kjærlighet er, MEN dog hvordan alle har sin bagasje (Even), men at det går fint an å ha det kjempefint til tross for at noen stunder er tunge. Reliatisk kjærlighet. Den er fin, men også tung. Jeg oppfattet ikke at Isak mente at følelsene for Even ikke var sterke nok, eller omvent, men at Evens psyke og andre ting kommer til å gi tunge dager... MEN OGSÅ NYYYYDELIGE DAGER! Er jo verdt å holde fast Even - hot damn! Fin, sårbar og morsom! Hjelp, kunne tydeligvis skrevet kommentarer lange som noveller.. Har vel ikke et liv, og nekter å innse at dette kommentarfeltet synger på siste verset og trekker sitt siste åndedrag nå rett før juletider.....

Alt er LOVE <3 God jul 🙂

28
Ok SKAM. Takk for dette! Det var fantastisk så lenge det varte!

Skam sesong 3 har virkelig tatt tak i både tanker og følelser denne høsten! Har ikke vært med på lignende fra en serie!

Som en kanskje ubevist parallell til det har jeg hatt Sondre Justad sin "Riv i hjertet" "på hjernen" de siste dagene, og jeg tenkte før jeg så dette aller, aller siste klippet at "jeg håper dette er no sånt, noe som river litt i hjertet!"
Da håpet jeg på det vi alle håpet, at Isak sa "Jeg elsker deg" til Even, E og I kyssing i kosefest-plenum, at de for alltid skulle være sammen i alle parallelle universer og fryd og glede osv osv..

Da klippet var ferdig var jeg i en rar forvirring av at vi ikke fikk denne klare happy slutten som jeg så sårt trengte for å lande. Samtidig skjedde akkurat det jeg hadde håpet på, at det virkelig rev i hjertet!

DETTE var ikke juks, det er slik livet er.
Jeg aksepterer å tape et overfladisk glansbilde på noe sånt!
Dette var en episk kjærlighetshistorie!
Om at I og E lever ekte og sammen akkurat NÅ!
Om at hvis man virkelig står i det, slik livet er, så vil det være vondt, men også helt fantastisk.
Og at alt vi har er øyeblikket akkurat nå!

Isak har blitt klar for livet denne høsten altså! <3

"Hvis æ visste, at æ sku dø snart
hadde æ da vært fornøyd
me måten æ lev på...

...Æ vil kjenn at æ lev,
vil kjenn at det riv i hjertet
gje mæ nokka som betyr nå,
nåkka æ verkelig har tru på!"

29
Sondre Justad

... har jeg hørt mye på i løpet av disse to månende siden jeg ble hektet - og jeg ser for meg gutta på sommerferie i Lofoten mens "Tida vi bare var" ljomer i både forgrunn og bakgrunn. <3 Velger glatt å overse at sangen handler mest om noe som var og ikke noe som lenger er. 😉

30
hun der

Nå har jeg sett dette klippet fler ganger enn jeg vil innrømme, men jeg blir mer "positiv" for hver gang jeg ser det.
Alt Isak sier er jo helt sant: ingen vet hva som skjer i morgen, eller en time fra nå, og det er egentlig ingen vits i å bekymre seg for fremtiden - for 'fremtiden' er jo faktisk ikke en gang en garanti.
Denne avslutningen her er fantastisk fin og rørende.

OG jeg må bare nevne det: når Isak og Even snakker på kjøkkenet, og Isak tar fra Even hasjen, så ble jeg så bekymra for at Even skulle reagere negativt (vi husker jo hvordan han snakket om Sonja fordi hun var kontrollerende), men han tok det så fint, og det viser hvor tilfreds han er med Isak og de to sammen <3 I tillegg så klarte han å le av Isaks kommentar om at han ikke måtte gå naken! De to altså!

SÅ: kanskje Even er mannen i Isaks liv, kanskje ikke. Faktumet er at du vet ikke hvem som er kjærligheten i ditt liv før man faktisk har vært sammen til siste slutt. INGENTING er en garanti, og det eneste vi vet er at vi har NÅ!

31
Teamisakogeven

Oppfattet det helt motsatt. En realistisk tilnærming. Han sa jo at det er så utrolig bra akkurat nå. Og at livet er NÅ - det er det eneste som er sikkert. Han vet ikke hva morgendagen bringer. De tar jo en dag av gangen. Tror dette går fint også i neste sesong ? Så ikke noen grunn til å ha dårlig følelse ift det! Even+Isak=❤

32
Hjernen er ikke alene lenger

Lurer på det samme faktisk. Fikk en dårlig følelse av den samtalen mellom Isak og Eva..

33
Richard 20

Det skal du ikke lure på, for reisen til Isak har gjort han voksen, tryggere og han er blitt en realist. han ser realistisk på forholdet de har og tar en dag om gangen. Jeg er bra sikker på at vi møter dem igjen sammen til våren. Lykke til Isak og Even.

34
Min tolkning

Jeg tolker det sådan, at Isak forsøger at leve i nuet: tag en dag ad gangen. Han elsker Even akkurat her og nu, men gør han det resten af livet? Det er stadig svært for Isak, at Even har en bipolar lidelse. Han ved ikke, hvad fremtiden bringer. Men det gør ikke hans kærlighed til Even mindre.
Når Even spørger, om Isak vil møde hans forældre, kom det måske bag på Isak, at det allerede er i morgen. De har jo reelt ikke været kærester særligt længe, og det er måske første gang, at Isak skal møde sin kærestes forældre på den måde - men han siger ja.
Min tolkning er derfor, at Isak lever 'ægte', han er glad, elsker Even og tager én dag ad gangen: "Livet er... NÅ" 🙂

35
#teamtruelove

Utover det jeg tenkte mens jeg venta på klippet er jeg så tvers igjennom full av smil i hele kroppen at jeg ikke har noe mer å melde på en stund, kjenner jeg.

36
Utslitt

Lite trolig at Henrik og Tarjei leser kommentarfeltet, men uansett: ønsker å gi dere alle mulige priser, for maken til skuespill skal man lete lenge etter. Sårt, varmt, vakkert. Dette skal jeg aldri glemme. Tusen takk til dere begge, for en fantastisk reise. Skulle ønske den aldri tok slutt ❤️❤️

37
?Haha, seff gjør de det! ?

Lite trolig at de leser kommentarfeltet?
Vi lever i lille Norge, de er 17 år og skuespillerkarrieren har akkurat skutt fart for alvor. De leser garra kommentarfeltet om de ikke er innelåst på et sted uten internett.
Gratulerer Henrik og Tarjei for en flott sesong!

Ellers vil jeg rette en spesiell takk til David Sjøholt i rollen som Magnus, for den flotte fremføringen av det viktigste klippet denne sesongen - klippet i kantina hvor Magnus snakker om moren som er bipolar som det mest naturlige i verden. Denne holdningen må adopteres av alle tenkende mennesker. Bipolaritet er ikke en karakterbrist, men en sykdom. Man er ikke gal, men syk når man har en sykdomsepisode med mani eller depresjon. Takk til SKAM-teamet for en flott sesong og jeg håper inderlig vi kan følge Even neste sesong for å se hans perspektiver på sykdom/normalitet/virkelighetsforståelse. Vi trenger Evens perspektiv. Denne sesongen har vi sett ham gjennom Isak. La Even gi oss sine sannheter og opplevelser slik dere gjør det best!

38
Utslitt

Kjære #teamtruelove. Takk for solide analyser og gode, lesbare kommentarer. Gleder meg til neste sesong sammen med deg.

39

Jeg kjenner på det samme #teamtruelove, Jeg trodde jeg kom til å være et følelsesmessig vrak i kveld, men denne avslutningen var det jeg trengte. Glad det ikke sluttet like symboltungt og stort som det har vært til tider, men at de på en måte lot oss ta et skritt tilbake og bare la det synke inn. Nå er jeg klar for å slippe taket, men vil bare benytte sjansen til å takke deg for alle tankevekkende, interessante og morsomme analyser i høst. God jul! ?

40
#teamtruelove

Enig. Men jeg hadde faktisk etterhvert som fredagen nærmer seg mer og mer tro på at etter *den* ville heisaturen de (og dermed vi) har hatt gjennom sesongen, så skulle det bli en skikkelig myk og fin landing til slutt. Perfekt! Jeg gir meg over i begeistring og tiltro. Play meg gjerne igjen, Julie!

41
AKKURAT NÅ ...

... føles det som om det er fred på jord, selv om det ikke er det, deilig er Skam, deilig var jorden

42
Teamisakogeven

Takk for en flott kommentar! Og takk for en flott sesong. Det har vært opprivende, nervepirrende, trist, vakkert, morsomt osv. Opp og ned! Berg- og dalbane. Toppene (det vakre og gode) gjør at bunnene blir verre. Fantastisk avrunding - fikk akkurat det jeg ønsket. Tusen takk! Og hva har vi lært: Alt er love. Du er ikke alene. Tiden er nå!

Håper vi får følge Even og Isak som kjærestepar i sesong 4 også ❤ EVAK ❤

43

Min teori. Neste sesong handler om forholdet til foreldre, psykisk sykdom og narkotika. Passer med at Magnus er i ferd med å tre fram. Han og Even (som blir hovedperson) virker å ha et trygt forhold til foreldrene i motsetning til Isak og kanskje Vilde. I sesong 3 er Even Julie og Isak Romeo. Romeo har reddet Julie. Nå skal Julie redde Romeo. Jeg blir ikke overrasket om det skjer et selvmord, muligens Isaks mor. Da kan det bli nok å redde Isak fra, inkludert narkotikaproblemer.

44

de dype nedturene gjør jo også at toppene blir enda høyere...
KARDEMOMMELOVE! 🙂

45
Teamisakogeven

Livet er nå, skulle det selvfølgelig stå ❤

46
Skam-redaktion???

Hvordan kan du TO MINUTTER efter klippet er lagt op nå at skrive så meget...om et afsnit der varer 13 minutter? Jeg konspirerer at #teamtruelove = #teamskamredaktion

47
#teamtruelove

Neida det er lett. Det er bare å tenke på Skam dagen lang det. Så ender man fort opp med å skrive en lang kommentar mens man venter på oppdatering.

Gleder meg til neste sesong, men gleder meg til litt nedetid også.

48
Ååååååå

Først må jeg se den uden undertekster og forstå halvdelen, og så igen om en time og forstå det hele. Dobbelt enjoyment <3 <3

49
og i blandt er de replikker man forestiller sig

langt fra hvad de rent faktisk siger - men det gør det ikke dårligt - jeg hørte fx noget HELT andet blev sagt da Isak sagde "har på dig klæder" - men lad nu det ligge....

Og jeg har stadig ikke forstået hvad Even sider mens de har sex på Plaza - mens kan kysser isak ned over maven. eternal WHAT hæh ?

"kør på mere af dig selv..." Ved I hvad kære SKAM redaktion - det tror jeg skal være mit nytårsforsæt!

50
Verdensrekord i mumling

Denne gangen forsto jeg, som nordmann, også kun det halve - verdensrekord i mumling...

51
Celin

Det er nettopp det at de prater "vanlig", altså fort, naturlig og ubesværet som gjør dette så troverdig. Hvis alle replikker skulle vært uttalt veldig tydelig, ville i alle fall jeg ha følt at det hele var veldig iscenesatt. Nå har jeg heldigvis kunnet blande fiksjon og virkelighet...

52
Jaaa!

Sandt, det er vist vilkåret, når man ser med fra Danmark 😀

53
Dansker

Hahaha. Jeg gør præcis det samme!!

54
Norden for Skam

Shame, shame, shame

55

LIK OM SKAM ER DIN FAVORITT SERIE

56
Beste sesongen!

Fin gjeng. Ekte prater. God ro.
Men, er Isak i overkant mye tøysete om Even med han? Støttekontakt greiene?
Skjønner det, men det er snev av testing, straffing og grense i det, syns jeg..
Og Even han bare henger med for han er så dritforelska.
Even. Han er min favoritt❤️

57
❤️

Er selv i et forhold med en som er bipolar, og er det en ting vi har lært er det at humor og selvironi er det viktigste for å få forholdet til å funke. Vi kan tøyse om alt som har med hans manier og depresjoner å gjøre, og det er det som hjelper oss.

58
Humor

Ligesom Magnus, der kan se det sjove i, når moren er manisk og gør 'skøre' ting, kan Isak nu også joke med, at Even gør 'skøre' ting. Han bruger humor, når han siger, at han har taget jobbet som støttekontakt og kæreste, fordi Even er så lækker. Han driller jo også Even med, at han skal ha' tøj på, når Isak skal møde hans mor. Det viser, hvor langt Isak er kommet: Han tager livet én dag ad gangen og tager det hele med et smil.

59
Helt uenig,

for dette er jo bare en avvæpning når Even spør om ham har fått seg jobb etter at Isak sier at det er jobben hans..... Akkurat som i i klippet Passe på meg.. Nydelig slutt, Isak har og behov for å snakke m noen fra sitt ståsted og derfor får vi nok den praten m Eva. Tenk hvor forelsket han er, og det kan man være selvom d også er vanskelig. Og hvorfor da tenke på det man ikke vet om fremtiden - kan jo like godt få en atombombe i hue.. Det er NÅ som teller - og de elsker hverandre ❤

60
Sæsonens sidste sang: Queen 'Thank God it's Christmas'

Oh my love we've had our share of tears
Oh my friend we've had our hopes and fears
Oh my friends it's been a long hard year
But now it's Christmas
Yes it's Christmas
Thank God it's Christmas

The moon and stars seem awful cold and bright
Let's hope the snow will make this Christmas right
My friend the world will share this special night
Because it's Christmas
Yes it's Christmas
Thank God it's Christmas
For one night

Thank God it's Christmas yeah
Thank God it's Christmas
Thank God it's Christmas
Can it be Christmas?
Let it be Christmas
Ev'ry day

Oh my love we've lived in troubled days
Oh my friend we have the strangest ways
All my friends on this one day of days
Thank God it's Christmas
Yes it's Christmas
Thank God it's Christmas
For one day

Thank God it's Christmas
Yes it's Christmas
Thank God it's Christmas
Oooh yeah
Thank God it's Christmas
Yes yes yes yes it's Christmas
Thank God it's Christmas
For one day

A very merry Christmas to you all <3

61
Freddy

FANTASTISK valg av låt. Som vanlig.

62
Trist slutt for alle som fulgte sesong 2

Var helt sikker på at William skulle komme tilbake i siste episode. Ofret han ikke noe for kjærligheten i 2016?

63
Har brug for en anden slutning...

Jeg er enig. Jeg er også trist.

Men først og fremmest tusind tak for at give os SKAM. For troværdige karakterer, der får os til at føle og reflektere. For at tage vigtige emner op, og prøve at fjerne noget af det pres, der konstant er på unge i dag. Og for at I tør langsomheden og nærbillederne af de fantastiske unge skuespillere, så vi rigtig har tid til at aflæse og forstå, hvad der sker inde i personerne.

Om det er det, der gør, at jeg føler så stærkt med personerne i SKAM, har jeg ikke lyst til at analysere – blot nyde, at det er lykkedes jer at skabe noget så unikt. Men resultatet er, at seriens fiktive personer påvirker langt mere, end rimeligt er. Så lige nu går jeg rundt og er ked af det. Sådan helt grundlæggende trist. Og det er jeg, fordi Noora og Williams historie fortjener en bedre slutning (eller fortsættelse).

Det gør den af mange grunde, men først og fremmest fordi:

- Det er hjerteskærende at bekræfte, at det ikke kan betale sig at investere sig selv. At man bliver straffet for at turde lade paraderne falde, for man bliver alligevel bare såret. For mig er William og Noora ikke bare en ungdomsflirt. De er to sårede mennesker, der trods alle odds til sidst tør lade skjoldet falde. De investerer alt i hinanden – hele deres personlighed og alt, hvad de har bygget op omkring sig selv. Så dybfølt og ægte, at vi var ved at blive desperate i sæson 2. At alt det er forgæves, og bare bringer mere smerte med sig, er ikke til at bære, og jeg ville ønske, at moralen var, at det KAN betale sig at turde hinanden.

- Jeg har brug for at tro på, at unge har et andet bud på, hvordan vi lever vores liv. At man ikke bare ser forældrenes fejltrin, men også lærer af dem. Det er simpelthen for trist, at William (så hurtigt) falder i samme hul som sin far og bliver ”arbejdsnarkoman”, og glemmer alt det vigtige i livet. At mennesker har brug for mennesker. Alle de stærke følelser i sæson 2 kommer til at virke mindre ægte, når Noora og William, da de endelig får hinanden, bare giver op i stedet for at kæmpe. Det gør mig trist.

Så kan der være alle mulige praktiske ting, der gør, at historien måske er blevet anderledes, end den oprindeligt var tænkt. Men det må kunne løses. Om det så er i et parallel univers a la ”nytårshilsnen” om Isak og Even, en enkelt scene i sæson 4 eller noget helt tredje. Det plejer ikke at være kreativitet, der mangler hos SKAM-redaktionen.

64
Trist afslutning på sæson 3

I ventetiden på traileren for sæson fire har jeg set alle sæsoner igen og igen. Og selvom der i sæson 3 leveres fantastiske præstationer af Tarjei Sandvik Moe og Henrik Holm, kan jeg heller ikke slippe Noora og William og sæson 2. Sæson 2 bliver for mig ved med at være den som har rørt mig mest, og derfor gør det mig ked af det at se hvordan deres forhold fortsættes og afsluttes i sæson 3.
Man ved da godt at mange gymnasiekærester ikke bliver sammen livet ud, men at det var slut så hurtigt efter alt hvad de havde været igennem, giver ikke mening.
Jeg ved, at det var Thomas Hayes beslutning at stoppe, da man ikke kunne komme til enighed om kontrakten, og derfor er det svært at bebrejde NRK noget, men kunne man ikke have ladet Noora og William være sammen i baggrunden og så kun have set Noora på skærmen. Som der skrives ovenfor plejer det ikke at være kreativitet som mangler hor SKAM-redaktionen.
Jeg håber, at man finder en løsning i sæson 4. For Noora skyld og for alle os som synes at Noora & Williams forhold fortjener en bedre slutning.

65
Thomas

Thomas valgte å slutte - dermed måtte Skam skrive om historien til Noora og William. Jeg er sikker på at de hadde vært lykkelige i kulissene om ikke skuespilleren hadde gitt seg. De måtte velge - la de to være lykkelige i London og dermed i praksis skrive også Noora ut av serien eller bryte opp mellom dem og få Noora tilbake. Da William forsvant ut, ble sesong 2 litt mindre viktig, synes jeg. Dessuten var William fort glemt da EVAK kom på banen - jeg har aldri sett noen med mer karisma på film - utstrålingen virker så ekte og treffer sterkt gjennom skjermen. La oss håpe Henrik får mindre støy rundt sin privatperson og fortsetter å få god plass i SKAm. For helt ærlig - alle klippene med Henrik denne sesongen er minneverdige og han spiller så ekte og bra at man ikke kan unngå å bli glad i ham!

66
Har glemt William....

for han er jo helt tam når det kommer til disse to.....Ønsker ikke han tilbake,men ser gjerne MYE mer til Evak <3

67
#teamtruelove

Syns det var helt perfekt, jeg. Endelig får vi se Noora glad og avslappet sammen med venninnene sine igjen. Kanskje hun og William hadd hatt en sjanse om en drøss ting hadde vært annerledes, men å gi opp så mye så fort som Noora gjorde da hun flytta til London med ham: For meg blir det er utvetydelig bilde på hvordan ikke gå inn i et parforhold. Kjæresten kan ikke være alt for deg. Eva sier jo noe lignende til Jonas: hans meningen ble viktigere enn hennes. Hun mista seg selv for å være med ham.

Og hvor mye kjente Noora og William hverandre egentlig da de ble forelska? De var jo begge så tøffe på overflaten og så veldig sårbare egentlig. De lengta begge så mye etter bekreftelse. Det kunne gi et grunnlag for å møtes, men det er ingen smal sak å finne ut av for to som er så unge. De klarte det ikke. Sånn er det jo noen ganger i tenårene. Det som føles som det viktigste og største noensinne. Det var bare et blaff, en intens men kort erfaring å gå videre fra. Les chatten til Linn om kjærlighetssorg. (Fanta.) Tenk at den er mynta på Noora i stedet for Isak. Fine ord egentlig.

68
❤️

Det er jo nesten ingen som kjenner hverandre i begynnelsen når de blir forelska, så det kan man jo si om alle par, men etter all den "jobbinga" og fokuset på forholdet mellom Noora og William, og når man vet at Andem hadde dette forholdet i tankene som det "store" som skulle skje allerede før første sesong, at sesong 1 ladet opp til Noora og W, da synes jeg i alle fall NRK kunne ofret mer for kjærligheten i 2016! Jeg skjønner at Thomas valgte å slutte og alt det der, men for meg ødela dette hele serien, spesielt måten de skrev han ut på. Fint for dere andre at dere klarte å fokusere på sesong 3, men det gjorde ikke jeg, vel vitende om at også de "sterkeste kjærlighetshisoriene" går rett i dass de også. Jeg mener at om NRK klarte å få inn Astrid S og Marius Borg Høiby i sesongavslutningen i sesong 2, så kunne de klart å fått inn Thomas Hayes i sesongavslutningen i sesong 3. Så kunne vi som likte den historien fått litt "fred". De måtte sikkert betalt ham litt, derfor handler det om at NRK ikke ville ofre så mye for kjærligheten i 2016. Er jo lov å håpe at T snur og kommer tilbake i sesong 4, er vel ferdig med innspilling av Elven nå, han har vært litt nølende i intervjuer tidligere, men tviler på at han gjør det, blir litt seint i historien også. Så at han hadde kommet tilbake til Noora nå hadde vært bedre, så kunne de heller hatt et avstandsforhold i bakgrunnen. Han trengte jo ikke bli skrevet inn i serien igjen, bare dukket opp i juleklippet. Fokuset er jo ikke på Noora likevel lengre, men hadde vært godt å vite at den kjærlighetshistorien levde videre likevel. Min mening bare! Synes det er så rart at alle andre klarer å glemme den tunge "kampen" i sesong 2 så lett og bare fokusere på sesong 3, når dere vet at det så lett blir ødelagt.

69

Jeg er så enig!! Jeg har heller ikke glemt sesong 2, og jeg syns også måten han ble skrevet ut var helt på trynet. Det ødela sesong 3 for meg altså... Selv om jeg syns EVAK-historien var helt magisk klarte jeg ikke helt å slippe tanken om hva som skjedde med Noora og William, og jeg var også sikker på at de to skulle ordne opp til slutt. Satt og ventet og ventet i siste klippet, og ble skikkelig skuffet da jeg skjønte at det ikke kom til å skje. Så skuffet at jeg ikke klarte å fokusere på den fine og viktige samtalen mellom Eva og Isak (den måtte jeg se en gang til etterpå). Nei, i sesong 4 vil vi enten ha Noorhelm tilbake på skjermen som lykkelige samboere, eller som et stabilt avstandsforhold i bakgrunnen. Og for dem som sier at ungdomskjærlighet er intens men kan være lett å bryte så mener jeg at det vi så i sesong 2 ikke var vanlig ungdomskjærlighet. Vi så to unge som har vært gjennom mye mer enn andre i løpet av sine unge liv, og som begynte å bygge sterke bånd sammen. Særlig kom det til syne i "angst"-klippet, i "17.mai"-klippet, og i hele siste episoden. Kan vi håpe at de finner sammen i løpet av jula, så er de tilbake som et par i sesong 4??

70
#teamtruelove

Hvis man ser Skam som "film" virker det som om gjennombruddet er at hun og William blir ordentlig sammen når de til slutt har sex. Noora har det som på overflaten kan se ut som en Hollywoodslutt. Det er vel derfor noen føler seg så svikta over at parforholdet deres var så kortlevd. Men egentlig er jo det dramatiske som skjer der at Noora endelig tør å fullt ut ta sjansen på noen, tør å risikere å bli såret igjen. Nettopp uten noen garanti for at det er trygt, for det er det jo aldri.

71
Jeg er

glad for å se deg kommentere fortsatt:)

72
yoyo

William kan gå å legge seg. Overhypa karakter.

73
SNUPP

Jeg ofret han ikke en tanke...

74

Nydelig serie, fantastisk og intelligent laga, hjartevarm avslutning. Viktig bodskap til alle unge og like mykje til alle oss andre, livet er no! Dessutan er det snart jul! Berre litt skuffa for at William ikkje kom tilbake frå London, det ville vere det beste, for Noora og for oss som elska sesong 2!???

75
Even og Isak er best! ?

Han som spiller William ville ut av serien pga andre skuespillertilbud. Det har de snakket om siden før sesong 3 kom på skjermen. Mener å huske at Skam var i forhandlinger med han til og med men han ville ikke mer! Uansett kan han ikke sammenliknes med Isak og Even som har vært mer enn fantastiske begge to! ❤ Even+Isak = Alt er LOVE og livet er NÅ!❤❤❤

76
❤️

De hadde sikkert klart å få ham inn i sesongavslutningen om de bare hadde betalt ham nok! Som en gjest, slik som Astrid S og Marius i forrige sesongavslutning. Så kunne forholdet mellom Noora og William få den lykkelige slutten det var ment til å ha!

77
Liker

Og honnør til filmanmelderen i tv2 (Norge,) for alt det flotte og fantastiske hun har sagt og ment om Skam denne sesongen. Hun beskriver følelser, historikk, og alt på en sånn utmerket måte! Hun beskriver og setter ord på det jeg (vi?) føler

78
Even ser rett i kamera sist....

Just saying.... Er det et hint om hovedperson neste sesong....?
Ellers tusen takk for en fantastisk sesong - føler meg både glad og tom samtidig.
❤️❤️❤️

79
Titti

Herlig å se jentegjengen samla igjen. Jeg har savna de noe helt utrolig kjenner jeg. Håper på å få se mer til de i neste sesong. Vilde som hovedperson ❤

80

Lik om du synes ordelingsfeil er en skam :\

81
halla

Orddeling er når man ikke har mer plass på linjen og må dele opp ordet. Særskriving er å skrive sammen ord til ett nytt ord. Å skrive for eksempel "skam full" istedenfor "skamfull" vil da være en særskrivingsfeil. Ikke vær arrogant og rett på andre når du ikke kan det selv...

82
Altså...

... det skrives orddelingsfeil, og det riktige begrepet for det du nok mener er særskrivingsfeil 😉

83
Elin Johannesson

Det bra film skam og jeg blir mange flim er
Ok er fint unge som ikke lett

84
Britain knows Norwegian grammar

Det heter ordelingsfeil når du deler et ord feil. Når du deler et ord som IKKE skal deles heter det særskrivingsfeil.

85
wow.....

orddelingsfeil*

86

Det viktigste for meg er at folk kan si kino. kj-lyden!

87

Shino ?

88

Lik om du synes det er skam at de som mener særskriving kaller det orddeling

89
Norskentusiasten

Det heter særskrivingsfeil

90
Nei, det heter ikke det

Det heter så smukt som et stjerneskudd!

91
Det eneste synonymet til orddelingsfeil ....

... du fant er særskrivingsfeil? 🙂

92
ALT ER LOVE

Ordeling, orddeling, særskrivning... FAVORITTSERIE & MERRY CHRISTMAS 😉

93
He, he, he ... hærlig kommentar ?

som fikk meg til å dra litt på smilebåndet,? trekke et lettelsens sukk, og tenke at i "krig" og "kjærlighet"? er alt LOVE!? Tænk så flott det hadde vært om det også hadde vært tilfelle?

94
pirkeren

lik om du syns det er en skam at folk kaller orddelingsfeil for ordelingsfeil, særlig når det heter særskrivingsfeil 😛

95
19:19

"ær din Fader og din Moder, og: Du skal elske din Næste som dig selv" <3

96
Eller kanskje heller en beskjed til oss seerne?

Angel Number 1919 is a message from your angels that a cycle or phase is coming to an end, making way for ‘new’ to begin. Do not look upon these endings as a ‘loss’, but rather as a new beginning, opportunity or adventure.

97
Måske begge dele

Isak blev jo genforenet med sin far og mor, og han lærte at elske sin næste - vise omsorg, nedbryde egne fordomme og være 'ægte'.
Men det var også en god påmindelse til alle os seere til sidst: Lev livet NU. Ingen ved, hvad der venter i morgen.

98
Joh 21.21

De tolv perleporter med tov perler, jente-chris har tolv perler på hodet... just saying...

99
Jente-Chris

Ja, Chris har kapasitet til å bære en sesong og hoppe etter Isak og Even. Og hennes kjæreste Kasper er også en solid skuespiller. Men har hun tid ved siden av Teaterhøyskolen?

100
Nei, hun har 8 perler...

.... På hodet.

101
Lige nu, lige her - samme tid og sted

Lad os lige værdsætte Evens kysselæber et øjeblik - - - - sådan helt seriøst, denne sæson havde jo ikke været det samme uden dem!
Tak for NU - og glædelig jul til alle jer dejlige mennesker her i kommentarfeltet ❤️

102

Tidenes sjekkereplikk. "Liker du katter?"

103
Crazycatlady

Mjau

104
Snupp

Tidenes svar: mjau?

Go Vilde og Magnus. Dere er bare skjønne.

105
Mjau

???

106
Feedback

Feedback på den scenen mellan Vilde och Magnus: IKKE skriv repliker som "du kan pule meg!". Så hemskt når jenteroller må säga sådana repliker. Varför inte en replik som "vi kan pule!", från Vildes sida. Alltså vi kan göra det SAMMEN!! Så sänder inte serien ut signaler att gutter är aktiva och puler och jenter är passiva motagare av sex. Mer kvinnlig njutning, mer kvinnlig lust, mer kvinnlig jakt efter sex och mer kvinnlig orgasm i Skam säsong 4 tack! Mer klitoris, mer klitta!!!

107
Feedback til feedback: Ikke stol på underteksterne

Underteksterne er altså ikke korrekt. Vilde siger ikke "du kan godt pule meg." Hun siger i stedet "du kan godt pule MED meg." Det kan godt være det ikke bliver helt, som du kunne have ønsket dig, men jeg synes dette lille MED gør en ret stor forskel, for da er Vilde ikke ikke bare en som passivt bliver "pult", men en som er en aktiv del af sexen. Måske er det ikke helt lige så godt, som "vi kan godt pule", but still - det lille med gør det til noget fælles.

108
Konteksten er vigtig her

Man bliver jo nødt til at se det i kontekst: Magnus er ligeså usikker som Vilde. Hun er desperat, og han er desperat, men også forelsket.
Det er tydeligt, at Magnus er bange for at blive afvist, og han får sagt det på en dum måde, fordi han er usikker. Det opfanger Vilde jo, og svarer ham: "Du må godt pule mig" (dette peger desuden tilbage til klippet "Ikke vær frekk", hvor Vilde skælder Magnus ud, fordi han siger, at han gerne vil pule hende. Men i dette klip indser hun, at Magnus faktisk ikke er fræk, men usikker. Og Magnus svarer: "Takk". Det er da så sødt <3

109
Gledestilsesong4

Det er kanskje Vildes vei bort fra sånne holdninger som vi får se i neste sesong..

110
Mor di

Enig, men Vilde er jo ikke der, hun har dårlig selvtillit og har gjentatte ganger vist at hun må opplyses om feministiske idealer og kvinneverd osv - hun er en del av den virkeligheten som trykker jenter ned og lar dem tenke at de må søke bekreftelse hos andre for å være synlige. Hun kunne helt sikkert sagt "vi kan pule!", men jeg synes det nettopp understreker poenget at hun ikke sier det. Mange jenter har det som Vilde. Så får heller Skam fortsette å ha fokus på kule jenter - altså, tenk dere hva Noora og Sana hadde sagt om hun hadde fortalt dem om denne samtalen? Innholdet ville vært akkurat det samme som i kommentaren over.

111
Chill

Alt maa ikke involvere kvinnekamp din hysteriske feminist. Dette er grunnen til at mange ikke liker Sverige lenger, forstaar du?

112
Fantastisk linje

Det er jo akkurat det som Vilde sin replikk så bra. Hun er veldig umoden, akkurat som Magnus, og de uttrykker seg begge veldig klønete. Det er derfor de passer sammen <3

113
Nemo

Vilde er klein. Det er bare hennes personlighet. Vilde mjauer. Vilde sier "du kan pule meg", omtrent mens hun maler. Vilde vil bli pult av Magnus. Vilde vil ha sex sammen. Vilde vil ha kvinnlig njutning. Det tror jeg er rimelig åpenbart. Skam er ikke en perfekt verden, og på ingen måte er den virkelige verden perfekt, med balansert og likestilt flørting, med kommentarer som skrevet fra et feministisk manus. Vilde er bare et menneske. Som vil pule.

114
Ingen signaler

Sånn er Vilde. Det er bare sånn hun er.

115
Feedback til feedback

??

116

Enig med deg Feedback

117
det er vel netop det som Magnus skal lære Vilde og de skal lære hinanden

hvis du husker Vildes holdning til sex fra tidligere så ville hun også bare pules af William - de er jo ens i og med at de er gået efter Alfa typerne. Nu kan de være grønne nybegyndere sammen - William tæller ikke det var bare "getting things done". Da var Vilde ikke keen på sex. Det er hun kanske nu.

118
Alt trenger ikke være en feministsak

Chill a... dere svensker tar nå alt for seriøst

119
Nei, men DETTE trenger å være en feministsak!!

Masse applaus til våre gode naboer i nord som ser det og påpeker det ***

120
Magz

Kattehookeren, haha

121

Hilsen kattehookeren! ?

122
Isabella

Hahahaha???

123
Lige her, lige nu - samme tid og sted

Lad os lige værdsætte Evens kysselæber et øjeblik - - - - sådan helt seriøst, denne sæson havde jo ikke været det samme uden dem!
Tak for NU - og glædelig jul alle jer dejlige mennesker her i kommentarfeltet ❤️

124
(NOT PERFECT) GUTT 15

SKAM er iallfall perfekt for meg. Aldri har jeg vært så lykkelig over å se en serie-slutt, men også litt trist og lei meg, fordi det er slutt. Ingenting er helt, perfekt, allikevel..... GOD JUL! til alle i Skam-redaksjonen. Og til alle her inne ... ???

125
Ikke først

Men jævlig kjapt ute ihvertfall! God jul!

126
Camilla

Elsker skam!!! Beste nett serie i verden

127
Athena

Beste serie Punktum ?

128
Har ikke sett

Gleder meg

129
TAKK FOR NÅ❤️❤️❤️

Jeg vil gjerne benytte denne fine anledningen til å si tusen tusen takk for turen til alle dere her i kommentarfeltet!!

Julie og co må få en helt egen mail om alt skam har betydd for meg, men akkurat nå vil jeg bare si til dere alle sammen at dere er fantastiske, og jeg har følt et så stort sammenhold med alle dere i skam-samfunnet denne høsten. Det er utrolig hva et kommentarfelt kan gi. Jeg har grått med dere, vært frustrert med dere, og fått noen fantastisk gode lattere over deres kommentarer! Dere deler så mye tankevekkende, viktig, interessant og rørende, mange har delt at de har tatt viktige skritt i sitt eget liv og sikkert også inspirert andre. Også er dere bare morsomme og dejjjjlige?

Det hadde ikke vært det samme uten dere, og jeg kommer til å savne dette!!!

Ønsker dere alle sammen fra hjertet en God Jul og takk for nå❤️ kanskje ses vi igjen og går bananas over Vilnus, hvem vet?

Stor skam-klem herfra!!!!! We are all one?

Also you guys out there on Twitter, Tumblr and YouTube, with all the gifs, comments, quizzes, videos, fan fic and art, what a ride!! I think you're brilliant❤️come back next year please?

130
Julie

Hade SKAM. Sees snart igjen. <3 <3

131
Bønna (25)

ENDELIG

132
Jeg har ikke trykket play og jeg griner

Dette er det siste klippet ?

133
4 kommentar?

4 kommentar?

134
DØR!

DØØØØR!

135
Ingen UtgangsDØR

... bare INNGANGSdør til SKAM! ?

136
Ingrid

Denne sesongen har hjulpet meg så utrolig mye!!! Tusen, tusen, tusen takk Julie, Tarjei, Henrik, Jonas og alle andre i dette teamet! Jeg ELSKER DERE!!!!

137
Charlie

OK, I'm crying now.

138
ФАНГЁРЛА ИЗ РАШКИ

ПРОСТО СПАСИБО СОЗДАТЕЛЯМ ЗА ЭТОТ СЕРИАЛ ЗА ТО ЧТО СОЗДАЛИ ТАКОГО ПОТРЯСАЮЩЕГО ПЕРСОНАЖА КАК ЭВАН ЗА ТО ЧТО ПОДАРИЛИ НАМ ТАКИЕ ПОТРЯСАЮЩИЕ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ЭВАНОМ И ИСАКОМ ОНИ ПОТЯРСАЮЩИЕ ДЕЙСТВИТЕЛЬНО ПОТРЯСАЮЩИЕ
ТАКЖЕ СПАСИБО СОЗДАТЕЛЯМ ЗА ТО ЧТО ВЫПОТРОШИЛИ МОЁ СЕРДЦЕ И ДУШУ ЗА ТО ЧТО Я ТЕПЕРЬ НЕ ЗНАЮ КАК ЖИТЬ ДАЛЬШЕ БЕЗ ЭТОЙ ПАРЫ КОТОРОЕ СТАЛО ДЛЯ МЕНЯ СВЕТОМ ЗА СТОЛЬ КОРОТКОЕ ВРЕМЯ ГОСПАДИ КАК ЖИТЬ ДАЛЬШЕ КАК ЖИТЬ ЭТО ВЕРМЯ ДО НОВОГО СЕЗОНА И КАК НЕ РВАТЬ НА СЕБЕ ВОЛОСЫ В ОЖИДАНИИ И В МУКАХ ИЗ-ЗА ТОГО О КОМ ЖЕ БУДЕТ НОВЫЙ СЕЗОН
И СОЗДАТЕЛИ У МЕНЯ МАЛЕНЬКАЯ ПРОСЬБА: НЕ ОТОДВИГАЙТЕ ИСАКА НА ЗАДНИЙ ПЛАН НЕКОТОРЫМ НЕОБХОДИМО ВИДЕТЬ ЕГО УЛЫБКУ
У МЕНЯ ВСЁ СПАСИБО

139
Fisken

jøss....

140
hihi

marry Christmas to you! <3 🙂

141
benedicte

halleluja <3

142
SØTE ISAK OG EVEN

JEG ER SÅÅÅÅ UTROLIIIIG TRIST AT SESONG 3 KOMMER TIL Å BLI FERDIIIIG :((( <3 DET VAR DEN BESTE SESONGEN I NOENSINNE <3

143
Slex

Isak växer verkligen hela tiden!
Så bra sagt!

144
Båtærn

Skaaap

145
Skam fan

Eg skjønte ikke slutten noe som kan forklare

146
VIL HA MER

vil ha meeeer
skulle ønske isak fikk 2 sesonger, haha, har blitt så glad i han!! + vil se mer av Even, ofc!

147
Livet er NÅ!

Husk å leve det alle sammen <3 #alterlove

148
Evak for alltid

For en nydelig avslutning på en fantastisk sesong.
Takk for denne gang, SKAM! <3 Dere slutter aldri å imponere!

149
Sana

Sana for sesong 4... Jeg skjønte det, uten å helt kunne forklare det.

150

Thank. God. Det endte lykkeligt <3

151
Linn❤

Linn❤

152
Wiii

Har en følelse for at det kanskje kommer et klipp til senere, selv om jeg ikke tror det da. Siden Even spurte om Isak ville bli med over til foreldrene hans ?

153
Nooo

ikke gi meg falske forhåpninger nå da

154

Eg og trodde og hååte på det. Men dessverre?

155
Besatt

SLUTTEN! Var ikke d litt vel brå slutt ?????????? Hæææ?

156

ÅÅÅÅ fyyyy faaaen jeg dør... serr

157
Livet er nå!!

Og Eskild er hypp på Even.
Sana eller Vilde tar neste sesong.

158
Fin sesong

Bra slutt. God jul.

159
ÆRE VÆRE "SKAM"

Hva Skam har vist oss denne høsten:
- at det Julie Andem & co har skapt ikke bare er en dramaserie, men samtidskunst, et estetisk mesterverk som åpner sinn, dører og skap på et helt annet nivå
- at Tarjei Sandvik Moe er et gnistrende lite mirakel av en skuespiller, og helt magisk i samspillet med like fabelaktige Henrik Holm; herregud som jeg beundrer disse modige og dyktige gutta og det vanvittige talentet de har
- at forelskelse mellom to mennesker er både uendelig vakkert og ulidelig vondt
- at lista er lagt en gang for alle for hvordan venner skal støtte og utfordre hverandre
- at panfil er et jævlig bra begrep
- at skam og tabuer brytes ned når vi snakker om dem og avmystifiserer dem
- at når vi søker kunnskap og vet mer, vokser vi som personer og gjør bedre valg
- at vi ber om unnskyldning når vi tar feil og har gjort noe dumt
- at ingen er bare en diagnose, og at merkelapper aldri definerer hele mennesket
- at når alt virker håpløst tar vi ett minutt av gangen, en time av gangen, en dag av gangen
- at det er mulig å formidle verdens viktigste budskap på noen få vakre minutter og med fire små ord: “du er ikke alene”
- at alt er love
- at livet leves best uten filter
- at livet er nå

Så tusen takk for denne utrolige reisen. Det har vært one hell of a ride. Har aldri følt sånn som det her noensinne. Har kjent hardt og brutalt på fortvilelsen, usikkerheten, forelskelsen, lykkerusen, oppturene og nedturene. På tide å komme seg ut av bobla. Får helt sikkert abstinenser, men det er chill. Kanskje jeg ikke er alene. Peacenluv da, everyone. Peacenluv.

160
Hilde

Dette er bare så viktig! Se hverandre! Støtt hverandre! Kred til "Ære være "skam". Masse kred tli Skam-teamet og til Tarjei og Henrik og Julie! Dere er fantastiske! Og takk til Måka, O., og #teamtruelove - Dere gjør også livet lettere å leve for andre!
Det som er så viktig:
- at forelskelse mellom to mennesker er både uendelig vakkert og ulidelig vondt
- at lista er lagt en gang for alle for hvordan venner skal støtte og utfordre hverandre

161
Chill

Slik ble avslutningen. Helt chill. Uten dramatikk, uten de voldsomme og sterke følelsene i den ene eller den andre retningen. Det var egentlig veldig fint. Nå kan vi slappe av. Nå har vi fått roet oss ned. Gruer meg ikke lenger til hvordan jeg skal komme over at verdens beste sesong av en tv-serie er over. Tar det bare helt chill.. Er spent på neste sesong. Men akkurat nå - akkurat nå vil jeg gå videre med livet mitt slik det er her og nå.

162
1919

Success in business. Faen, jeg skjønte at den kom til å komme da! Nå begynner snart kjærlighetssorgen min fra denne fantastiske serien. ???

163
Thank you for the journey

Isak+even ❤ alway has a warm smile soft in my heart til the rest of my life. Thank you Terje, Henrik og Julie. Thank you.

164
Erick 17

Det er sååå fint og sååå trist på en gang.. Nydelig Isak, takk for reisen med deg og Even. Skal aldri glemme denne sesongen. TAKK.

165
Mariann

Jeg vil bare si takk.

Henrik, jeg vil bare si hvor imponert jeg er over deg og skuespillertalentet ditt. Da du vandret inn på skjermen som Even, var du suveren og selvsikker og sjarmerende - og jeg ble sjarmert. Så ble du gradvis og nesten umerkelig til en sjarmør som kanskje var liiiiitt for energisk og hyper - og jeg kjente en kime av uro. Så var sjarmøren fremdeles boblende og søt, men full av ordsalat og en latter som var skremmende, ikke smittende. Nå har du vist oss Evens ensomhet og skam og sårbarhet, og du er like mye til å tro på nå. Som seer har jeg aldri delt Isaks tvil på at Evens følelser for ham er ekte, for den forelskelsen jeg har sett på skjermen, er mildt sagt overbevisende. Spillet ditt er fullstendig gripende, og når kameraet er på ansiktet ditt, er det umulig å se noe annet sted. Takk for portrettet av Even, og jeg håper inderlig at du planlegger å fortsette karrieren som skuespiller, for dette KAN du.

Tarjei, jeg så på Skavlan at du planlegger å fortsette å arbeide som skuespiller. Det er jeg glad for, for du ville vært et stort tap for skuespillerkunsten her i landet om du lot det bli med dette. Denne høsten har du gitt oss et medrivende portrett av en gutt som går fra å lyve for vennene sine og utnytte andres følelser slik at han kan skjule hvem han er, til å bli en som står med rett rygg og tør å være ærlig - og som på den måten har styrke og modenhet til å hjelpe andre. Hvert eneste steg på veien har jeg trodd på, og hver eneste scene har føltes ekte, enten det er skjelvingen i Isaks stemme når han forteller Magnus og Mahdi om forelskelsen i Even, eller om det er det høflig og velvillige, men litt reserverte uttrykket han har i ansiktet når han møter foreldrene sine på julekonserten. Takk for det du har gitt oss så langt, og jeg gleder meg veldig til å se hva annet du gir oss av rolletolkninger i årene fremover.

Julie, du har gitt oss den fineste kjærlighetshistorien på norsk TV noensinne. Den har vært fullstendig oppslukende fra første stund, og både vond og vakker å se på. Dramaturgien har vært overlegen, og manuset ditt greier å overraske, gang på gang. I tillegg har du tatt et oppgjør med klisjéer og fordommer om både homofili og psykisk sykdom, og dermed har du gjort verden til et litt bedre sted. Takk.

Resten av teamet: jeg vet ingenting om TV-produksjon. Jeg vet ikke hvem av dere som er ansvarlig for de nydelig komponerte bildene, det fantastiske musikkvalget, eller den effektfulle klippingen av scenene. Det jeg vet, er at man får ikke en kvalitetsproduksjon av denne sorten uten at det er kompetanse og talent i alle ledd. Tusen takk til dere også.

...og nå må jeg visst gå og summe meg litt, for sannelig om jeg vet hvordan jeg skal klare meg uten Isak og Even fremover.

166
Neeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiii, ikke Sana!!! ????

Vil mye heller ha Magnus..... Bare ikke Sana, snufs...?

167
Når det er den 9. februar 2017...

Du forsøger at ta det kuli, men for hver dag, der går, mister du troen på, at der overhovedet kommer en trailer.
Du tænker, at de allerede er begyndt at filme sæson 4.
Du tænker, at sæson 4 nok begynder mandag den 27. februar eller den 6. marts.
Du håber, at Julie Andem sender lidt LOVE på Valentines dag, men lige nu har du faktisk næsten mistet al håb.
Først troede du, at det var Magnus, som blev main; nu tror du, at det bliver Sana.
Du kigger på de sociale medier, og hypen omkring Evak har næsten udviklet sig til et reality show.
Er ALT ødelagt nu? Bliver sæson 4 den sidste sæson, og bliver det i så fald Vilde, der bliver main?
Du ved, at du ikke burde tænke alle disse tanker, for hvad nytter det alligevel?
Livet er NU, men du lever inde i en SKAM-verden.
Du får lyst til at citere Tomas Espedal:

Hvordan skal man leve.
Eller:
Hvordan skal man leve.
Uten kjærlighet.
Det er alt jeg klarer å skrive.

168
Maria

Jeg venter spent på trailer til sesong 4, men føler at jo lenge det tar før vi får trailer, jo mer trygg blir jeg på at det blir Even sesong. For jeg er en av de som ønsker veldig en Even sesong, selvom jeg tror det kan bli en vanskelig sesong. Hvis vi skulle bli vant til at det går fra guttene til jentene igjen, hadde trailer kommet.

169
Christian

I don't speak Norwegian, however I am proudly of Norwegian and Swedish heritage. I am American ??though, you have probably figured that out. I am ready to meet the Norwegian people! I live by the sea in Santa Monica, California ? ?, nearly Angeles
.

170
Ingunn

Er dokke homo

171
Andrine

ja

172
Tobz

Ja, jeg er homofil.

Først hadde jeg ikke tenkt å si noe til ditt litt underlige spørsmål. Men så fant jeg ut at jo du fortjener faktisk et svar:

Litt rart er det at en serie skulle ta så godt tak i meg for å vekke meg fra mitt, fake og kjedelige liv.

Jeg hadde vært klar over at jeg var homofil i noen år. Konsekvensene oppdaget jeg 17 år gammel. Svarene på spørsmålene jeg stilte meg bestemte hvordan livet mitt skulle bli.

Hva vil mor og far si når jeg kommer hjem og sier "dette er Robin, han er jeg sammen med, og det er han jeg vil leve sammen med?

Mor og far ville sagt: Så hyggelig! Ikke vær redde vi skal leper dere uansett hva som skjer! Men så kom spørsmål nr to, hva vil vennene til foreldrene og søsknene mine si? Meg ville det ikke

bli problematisk for, men små søsknene mine ville jo bli mobbet, og foreldrene mine sine venner

ville snakke stygt om dem! Noe av dette ville jeg ikke utsette dem for, derfor homo skulle jeg ikke være. Da fikk jeg vel heller være alene.

Jeg sa til min kjære Robin "nei, homo er jeg ikke - mange ganger. Det sank ikke inn i han og heller ikke i meg. Jeg innså etterhvert at ikke kunne fortsette å bo i nærheten av den deiligste, søteste, snilleste og beste vennen jeg noen gang har hatt. Jeg ville ikke klare å holde ut. Jeg flyttet derfor hjemover. Og kom etterhvert over sorgen over å miste Robin.

Livet ruslet framover, jeg surra med noen damer uten å få til noe som helst. Mine venner skaffa seg familie, og vennskap forsvant med nye interesser og jeg skaffa meg nye yngre venner, som jeg beholdt til også dem vokste fra meg.

Jeg fikk jeg Internett og salighet . Ble kjent med en amerikaner, som hadde det mye på samme måte som meg, bortsett fra at han hadde giftet seg og fått barn, men noe lykkelig liv hadde han ikke. Etter at vi hadde chattet sammen i to år eller noe, bestemte han seg for å komme på besøk til meg, og kanskje slå seg til her. Barna kan jo komme hit og vi kan jo dra dit å besøke dem Så han kom hit får å være i tre måneder. Så skulle han komme tilbake senere hvis alt gikk bra. Nå fikk også mine foreldre og søsken vite hva jeg var og hvorfor han kom på besøk. Mor og far's reaksjon var som forventet, de tok han godt i mot, og var lei seg fordi jeg ikke turte å ta med min kjæreste tilbake den gang jeg var 17, mor gråt endatil av den grunn, og sa vi skulle nok klart brasene med "bygdedyret" dengang også.

Jeg har hatt godt lag med barn, og på et besøk hos min søster og hennes to døtre fikk Trent som han heter virkelig se det. De lekte holdt meg gående med dem hele dagen. De forsøkte nok også å dra Trent med i leken, men språkbarrierene gjorde sitt til at det ikke gikk så bra. På vei hjem til meg, stoppa vi på hjemme hos min andre og yngre søster. Jeg var inne hos henne bare en kort tur, Trent hadde ikke lyst til å bli med inn. Da jeg kom ut igjen for å fortsette reisen satt Trent å gråt. Han oppdaget hvor mye han savna sine egne barn, og sa at han aldri kom til å få den samme gode kontakten med onkelbarna mine. Jeg trøstet så godt jeg kunne, men besluttingen ble tatt der og da. Uansett hvor glad vi var i hverandre han måtte reise tilbake til USA til guttene sine og bli der. Jeg krøp tilbake inn i skapet å bestemte meg for å bli der.

Måten jeg har levd på som skjult homofil har ført til at jeg har hatt god kontakt med mine

yngre søsken, og vennene deres ble også mine venner. Seinere ble det onkelbarna mine og vennene deres som ble mine venner. De fikk meg til å begynne å spille wow. Så da begynte mine år med gaming, og å hoste LAN for de guttene. Helt tilfeldig, på sommeren i fjor så snakka dem om at selveste NRK har laget en cool TV serie for unge mennesker. Det ble ikke snakka så mye mer om det. Litt seint på høsten ble jeg forsøkt dradd inn i en samtale om SKAM på jobben. Jeg bestemte meg for å sjekke hva dette var for noe. Og for sikkerhetsskyld hoppa jeg rett i sesong 3. Mens den hadde en liten pause.

Jeg fikk nesten sjokk. Jeg møtte meg selv i døra i det Even spør Isak om hva hans foreldre

ville sagt om han de ble sammen. Var det ikke nettopp det spørsmålet jeg stilte meg selv for

over 30 år siden. Jeg svarte feil. Og begynte å tenke på hvordan ting kunne ha vært. Nå var

jo ting altfor seint. Ja jeg prøvde å laste ned grindr. Og fikk som Isak snåle meldinger:

Eldre gifte menn som ville møtes i skogen, og i all hemmelighet.Unge gutter som ville la meg gjøre hva som helst med dem. Noen av de unge guttene ville også la meg gjøre hva jeg ville med dem hvis jeg betalte for det.

Jeg ble deprimert: Jeg er jo altfor gammel til å skaffe meg et ordentlig liv. Det er jo altfor seint. Isak kom meg til unnsetting med sin kommentar: "Nå vil jeg at livet mitt skal være ekte selv om det noen ganger er helt for jævlig, så er det mye bedre enn å ha det fake og kjedelig."

MEN jeg er alene. Kanskje er jeg sammen med Robin i evig tid, i et parallelt univers ett eller

annet sted. Kanskje en gang finner jeg en mann, som klarer å leve sammen med meg selv om jeg nok

er ganske sær etter å ha levd alene så mange år. Det skal også klaffe på den måten at også jeg

trives i hans selskap. Det skal godt gjøres det. Derfor håper jeg at de unge i dag virkelig tørr å

være seg, selv hvor skummelt det enn høres.

Og nå vet altså min nevø og vennene hans at jeg er homo. Utenom det, så er de akkurat som før. Som vennene til Isak. Og jeg vet at selv om de ikke hadde sett skam så ville de vært på akkurat samme måte. Det er bare noe jeg har trodd i mitt eget hode at ting ville blitt vanskelig. Jeg trengte skam for å finne ut at det er jeg selv som lager vanskelighetene.

Ditt spørsmål "Er dokke homo?" kommer bare utifra at vi finner denne og mange andre kjærlighetshistorier på film og i bøker som utrolig vakre og rørende og blir engasjert av det?

Litt stigmatiserende spør du meg. Og det gjør du jo og fikk et langt kanskje kjedelig svar. Men det fortjener du.

Etter at sesongen er avsluttet, dedikerte faktisk Nils Beck sin innspilling til alle som rota bort

ungdomstida si, jeg takker og gråter.

173
Rune

Her også. Ja, eg er homo. Og Evak opna døra.

174
Ingunn

Dvbfnbsvxvchzhshjdhehdhchhg t

175
Ann-Christin

Hei Maria.
jeg anser meg ganske verbal og god på kommunikasjon, men dette.. Det kan ikke oppsummeres bedre. Så jeg nøyer meg med å si: #detMariasa ???

176
Maria

Wow,så My skrivet

177
Trailer for sesong 4

NRK: hallo solstråle, hva skjer?
Meg: .. Ehh...Jeg skal bare se på den nye traileren for sesong 4.
(Sjekker skam hjemmesiden - fremdeles ikke noe oppdatering)
NRK: skal vi se på paradise etterpå eller...?
Meg: er det dere som har tatt traileren for sesong 4?
NRK: ...å ja... Var det du som ventet på trailer for sesong 4...?
Meg: ....men for faen da...?
NRK: ja.... Vi kan jo ordne med en ny en i morra eller no.
Meg: JA MEN, jeg trenger ikke traileren sesong 4 i morra - jeg trenger traileren for sesong 4 NÅ!!! Jeg skulle se på den nå, og nå har jeg ikke noe å se på!!!

Plis a, vi venter!!

178
Marie

???

179
JOnas

Ok

180
Vær så snill, gi oss Even i sesong 4?❤️

Når kommer trailer for sesong 4, ikke hold oss lenger på pinebenken. Vi blir helt gale av å vente - snille gi oss Even?

181
Gi oss Jonas!!!

Masse spennende tematikk om dop, skole, kjønnsrollemønster, politisk korrekthet og hipsterliv og greier, og samtidig mulighet til å følge evak tett!!!

182
Tobz

Altså nå sendte jeg e-post. Teaseren MÅ komme snart! jeg mener sesong 2 teaseren kom i midten av desember da starta sesongen i februar! Så fælt mye lenger enn til februar gidder jeg ikke vente. Å ja det MÅ bli Even. Lurer på hva i allverden han sa til Sonja som fikk henne til å slå så om. Så må vi jo få vite hvordan det går videre med de to. Kanskje like greit å lage enda en serie som ødelegger sjelsroa vår - og gjør oss enda mer avhengige av NRK og Internett? NRK you're my heroin liksom. =)

183
Tobz

Ang. E-posten, jeg sier som Isak, de svarer jo ikke, dem bare er sånn.. 🙁

184
EH, nei!

Er du serr? Jeg savner Even og Isak, men tenk på det helvete Even må gå gjennom hvis han får sesong 4. Jeg ble jo helt følelsesmessig ustabil av sesong 3, så jeg orker ikke at Even får sesong 4. Nyttårsforsett: IKKE følge med på Skam i realtime. Jeg må bli mer produktiv denne våren!

185
SKAM i utlandet, fredag 13

Du skulle kanske testa att få alla klipp blockerade då? Nästan garanti på att du får annat gjort istället. 🙂
Men ja, trailern må komma den här månaden. Men jag hoppas på Vilde!

186

Traileren kommer etter vinterferien??

187
Venter på trailer

Vinterferien har vært... Det er nå 6.april og traileren har enda ikke kommet. Og btw så håper jeg at den handler om Vilde eller han duden som er keen etter ho (Unnskyld, d er for lenge siden at jeg har sett på skam, har glemt navnene).

188
Jace

Mener du ikke etter PÅSKEferien?

189
Mille

Det er jo snart påske

190
Mathilde

Det er lenge siden vinterferie nå da?

191
-_____-

Ja, det er en stund siden -__-

192

Det er etter vinterferien

193
Marianne

Vinterferien er over nå.
Vi venter.....Gi oss en dato.....
Jeg tror Vilde blir sesong 4. Hun er søt da!

194
Dahlia

Jeg vet! Det har blitt så ille at jeg glemmer å studere og bare se det hele natten lang.

195
Kommer

aldri over denne sesongen!! Hvor enn jeg prøver, så ligger den i bakhodet mitt.. Skjønner ikke hvorfor!! Sesong 2, brukte jeg sånn typ, 2 uker å komme over, men denne her.. Altså, jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sett klippene.. Men har gåshud, smiler og sommerfugler i magen hver gang! Kanskje det er på grunn av manglende nærhet i mitt eget liv ??

196
Tobz

Enda godt jeg ikke er alene om å se disse klippene om og om igjen. Hadde besøk på søndag..kommentaren deres var: Ser du SKAM nå igjen??! Trodde nesten jeg holdt på å bli gal. SKAM red: Gi oss iallefall et hint på når sesong 4 planlegges å starte! PLEASE. Å ikke la det gå både vinter og vår!

197
ISAK

nei, fordi det var en unik fin og realistisk presentert kjærlighetshistorie mellom to Gutter. Den viser oss bare at kjærlighet er kjærlighet uansett. Alt er Love...;)

198
Eh, nei! Her også

Stakkars Isak og Even i så fall! Og Even som etter alt å dømme har hatt det enda verre enn Isak gjennom sesong tre! Han fortjener et normalt semester nå. Særlig siden dette er siste semester av vgs og han tar det for andre gang.

Jeg tror ikke det er meningen alle mulige detaljer om Even skal overforklares. Vi har fått vite nok til å forstå det vi trenger. Vi kan også få se dem sammen i bakgrunnen av sesong fire, og det håper jeg virkelig vi får. Har veldig tro på at vi kan få innsikt og forståelse for mye med kort tidsbruk.

Nå lengter jeg veldig etter å få mer om de andre karakterene og en mer utadvendt sesong. Selv om sesong tre er favoritten min ønsker jeg meg ikke sesong tre vol. 2. Jeg ønsker meg en ny og annerledes sesong på samme måten som de tre til nå har vært unike.

199
På et vis enig, MEN

jeg må vite mer om Even. Jeg er ikke ferdig med han og Isak ennå. Kan til nød strekke meg til Magnus eller en av de andre gutta, men jeg gidder ikke Sana. Sorry, vet at hun er kjempepopulær - jeg bare syns at hun har vært en så sterk birolle i hver sesong at vi kjenner henne ganske godt nå. Men det er jo min mening da, og får vi en sesong med Sana så kan det godt være at den blir bra - jeg kan bare ikke se det nå.... Men aller helst vil jeg ha Even, selv om Julie sikkert kommer til å kjører han ganske hardt - så er det jo for at vi skal lære mer om det å ha en psykisk sykdom og hvordan takle det.
Uansett, vi får stole på Julie? Det blir helt sikkert bra.
MEN, gi oss den teaseren da - hvor lenge skal vi vente??? VI trenger teaseren NÅ.
Takk?

200
SKUFF! Er jo Norge liksom

Når man tilfeldig møter en man kjenner i køen for å gå inn i pyramidene i Giza i Egypt...
Når venninna du har kjent siden videregående blir sammen med bestekompisen til gutten du styra med første året av studiene...
Når du er ganske sikker på at den første gutten du var forelsket i noensinne som du møtte på en kristen fotballeir et halvt liv siden på en øy ikke langt unna der Farmen Kjendis ble spilt inn er i slekt med godeste skuespiller Holm fordi de ligner jo litt kanskje og har samme etternavn... Tenk at jeg kunne vært i inngiftet slekt med Henrik hvis det bare hadde klaffet med han på leir da vi var sånn 14...
Når den andre gutten du ble forelsket i som du ikke giftet deg med likevel fordi han var konservativ kristen og stemte nok på Trump i fjor, blir venner med nordmenn som jeg ikke kjenner men som tydeligvis kjenner mine venner fra studietiden. Facebook viser at verden er liten.

Men likevel er det ingen som vet noe som helst om hovedpersonen i sesong 4, ingen kjenner noen som kjenner noen som... ikke engang hipsternettstedet på Facebook som ALDRI gir ut invites for å få nye medlemmer vet noe. Og du ser på den nye serien Americans på Netflix og tenker at den er bra den, og at det finnes jo mange måter å spionere seg frem til hovedpersonen i sesong 4, og med tanke på all fanfiction som finnes der ute nå (LOL-sorry men LOL) så er det rart at ingen har tatt desp til et nytt nivå.
-Orkerikkeventelenger...

201
Flower

Kjenner håpet er oppe for Even sesong ja. Nå må seriøst traileren komme? Mange løse tråder, lite bakgrunnshistorie iforhold til Even. Nett så Julia Andem ønsket å "spare" på historien hans. Eller kanskje det bare er jeg som håper det. Leste en analyse av sesong 3, med fokus på at Even skulle få sesong 4, må si JEG er overbevist.

Spesielt likte jeg hintene:
- "passe på meg" -klippet er faktisk fra Evens POV, vi hører ikke Vilde når Isak snakker med henne om juletre.. I tillegg så starter musikken på en litt rar plass, sånn når Even stopper spillet.
- Vi hører Even sin meldingslyd, noe vi normalt gjør med den som er hovedperson og ikke de andre.
- Even fikk blått lys fra mobilen akuratt likt som Noora fikk i slutten på sesong 1.
- Even ser i kamera sist, som Isak i sesong 2. I tilleg så kikker Isak på han sånn som Eva kikker på Noora i sesong 1.
- Når Magnus omtaler "minutt for minutt" sier han.. Even og Isak.. Altså Even først ikke Isak som tidligere.

Lurer på om dere såg hvor alvorlig Even ble når han kikket på telefonen for å melde moren? Kanskje de vil vekke interessen vår litt. Syns fortsatt det er noen løse tråder som sagt og litt lite informasjon om Even. Lov å håpe ❤️

202

Og nu kan vi ikke følge med utanför Norge mere... ?

203
Eline

Ja, det er dritkjipt! Jeg forstår ikke helt hvorfor de gjør det!! Kjedelig 🙁

204
Halla

❤Evak ❤

205
Mariel

For en fin kommentar, jeg er helt enig i det du skriver 🙂

206
Julie tror...

at hun har kjærlighetssorg...?
Jeg er lykkelig gift, med to fantastiske barn.. men allikevel går jeg rundt med et savn, et savn jeg kjenner igjen fra tidligere kjærlighetssorger, og konklusjonen er at denne historien har rørt meg dypt i hjertet. Jeg skulle ønske jeg kunne følge Even og Isak videre på deres vei.
Tenk at en fiktiv historie kan røre så dypt. ❤

207
Så enig

Føler det på akkurat samme måten. Jeg savner dem så mye. Er helt fortapt i denne vakre, vakre kjærlighetshistorien mellom Isak og Even. Jeg tror aldri jeg kommer over den......

208
Mary

I loved your comment .. so emotional and true.

209

Jag känner på helt samma sätt! Är en lycklig tvåbarnsmor, 30+, varit tillsammans med min man i 15 år. Och här är jag, fullständigt tagen över Isak och Even, känner alla känslor på en och samma gång. Av en tv-serie!! Hur sjukt är inte det?? Känns tröstande att det finns andra som jag därute! Vi är inte ensamma om detta, du er ikke alene? Och ja, har lärt mig norska på köpet (är från Finland)? Skam, Norges gåva till världen!? Tack❤

210

Åå?

211
verdidighet

etter et halvt år er det fantastisdk å oppleve at det er den menneskelige VERDIGHET som står tilbake. Uansett alder, uansett kjønn, uansett seksuelle preferanser.
En stor takk for at dere løfter frem det hele mennesket, uansett hvordan, hva og hvem det er....
Dette er skam og VERDIGHET

Takk

212
og jeg vet

at etter at livet er NÅ
er det det eneste jeg har lært etter 62 år på denne klden

213
Lykken er...

at spise æbleskiver med kardemomme og gense de bedste øjeblikke med Isak og Even <3

214
Kardemommmmmmmmme

Ja,og i kveld genser vi hele sesong 3 på tv. Maraton SKAM. Vi gleder oss. KARDEMOMMEGUTTA 🙂

215
marte

Veldig fint skrevet

216
Flower ?

Tenkte egentlig at jeg var ferdig med denne sesongen nå., har jo etterhver blitt endel kommentarer. Tror kanskje at denne sesongen rett og slett har vokst seg under huden på meg.

Etter kommentaren fra O så har jeg tenkt mye på hvorfor akuratt denne sesongen berørte meg så sterk. Jeg syntes at historien til Eva og Noora og var søte og viktige. Men det er Isak som har berørt meg inn i hjerte.

Jeg er gift har to barn og en mann som er helt fantastisk. Men han har psykiske problemer som innimellom gjør at jeg må stille meg selv på sidelinjen for å være der for han. Dette er ikke alltid lett, men når alt kommer til alt er det verdt det. Jeg og mannen min har vært sammen i over 15 år og gift i 10 år. Tenker at historien til Isak treffer meg på grunn av at han er meg for typ 15 år siden, jeg virkelig føler alt han føler. For dette har skjedd meg og. Nå er jeg ikke homofil, men tror egentlig ikke det er essensen denne historien heller. Tror Isak sin historie er hvordan han på sikt er blitt trygg på seg selv og de valgene han tar, klart det er en viktig del for han at han står frem med at han liker gutter, men desto viktigere at han nå er blitt ærlig med seg selv og andre.

Hadde ikke tenkt å skrive dette, men klarer ikke å legge det fra meg før jeg får det ut. Jeg og mannen min har fortsatt tøffe tider, men hver eneste periode er verdt å gå igjennom for å være sammen med han. Tenker som en kontrast til alle som tenker at Isak har gitt opp eller ikke er med 100% i forholdet til Even så ser jeg det ikje sånn. Tror han er der fult ut og helt og vet at han innimellom må stå på sidelinjen. Men det er verdt det for han har jo Even. Alt er Love.

Nå tenker jeg hjerte får kvile og Isak og Even skal bli lagt på hylla til over nyttår ? Eller hverfall etter jeg har sett sesongen en gang til ? God jul ❤️

217
Skam

Hei dette er skam ha en fin jul

218
Flower?

God kol og godt nyttår nyttår til deg og ❤️

219
Flower ?

Eller Jul ???

220
teamisakogeven

Så flott! Takk for at du deler. Det godt å høre at du står i det- det gir også håp! Kjærlighet og gode tanker til deg ❤

Jeg håper de følger historien til Isak og Even videre - og at vi får se at de vokser sammen og slår seg litt til ro. Sier ikke nei takk til en sesong til med de to i fokus, men med Evens perspektiv. Jeg har sett s3 enda en gang - og det er mange løse tråder fortsatt. Men det var det vel også om Nora og William i forrige sesong. Tiden vil vise. Gleder meg til jul - og et nytt år med nye muligheter. Even+Isak=❤

221
Flower ?

Tusen takk teamisakogeven ❤️

Har også egentlig lyst på en sesong til med de her to.. Men vi vet jo hva hovedpersonen må igjennom, Julie Andem lar dem ikke gli lett igjenom en sesong ? Så vet ikke helt om jeg unner dem det.. Håper egentlig bare vi får små innblikk i livet deres og at vi ser dem i kantina, på fest.. Men at de faktisk har det greit ❤️

222
Teamisakogeven

Ja, Flower, er egentlig enig. Det ville kanskje vært for mye å ha enda en sesong med dem. Så det aller beste er små glimt av lykkelige Even og Isak ❤ Men samtidig klarer jeg ikke gi helt slipp, og håper bittelitt på en sesong til med Evak ? Spennende å se hvem det blir. Det blir nok uansett bra! God jul til deg og dine! ?❤

223
Flower ?

God jul og godt nytt år teamisakogeven ??

Tenke jo litt som deg.. Har kje heilt lyst å gi slipp ? men bra blir det uansett.. Glede meg til neste sesong uansett hvem den blir å handle om.

Oppdatere jo daglig for å se om de slippe teaseren for neste sesong ? Så kan vel kalles hekta da ? Glede meg uansett ?

224
Teamisakogeven

Akkurat det gjør jeg, - sjekker hver dag! I tillegg må jeg se litt på SKAM hver dag ?S3 er så bra! Det er så mye følelser og gode skuespillerprestasjoner - imponerende! For et parallellt univers Andem har skapt - digger det. Og den nyttårhilsnen som hun la ut på IG - fantastisk! ❤Evak nå ❤

225
Flower?

Enig teamisakogeven ? IG innlegget til Julia Andem tok helt pusten fra meg.. Og føler dessverre det lukker historien helt ❤️ Men for en historie det har vært.

Nå gleder jeg meg til teaseren kommer ? Må få litt ro i sjela. Håper selvfølgelig innerst inne på Even.. Meeeen.. Vi får se ❤️

226
Kjærlighet

Jeg savner gutta våre?❤

227
Viljar 16

Jeg også, savner de utrolig mye. De var et lyspunkt for meg....

228
ung gutt

Savner de såååå inderlig....

229
Sniff

Håper håper håper at vi får se dem igjen i sesong 4. Og at alt fremdeles er love ?❤️

230
charlotte

kommer sesong 4?

231
Du veit ken?

Ja

232
SNUFS!

Vil så gjerne bare se de ha det koselig sammen og gjøre sånne hverdagslige ting! Vil ikke at denne chatten skal være over heller 🙁
God jul da alle sammen! <3 tipper folkens kommer til å se repriser;)

Vi får stå i tomrommet sammen! (Da blir det vel ikke tomt lenger?) 😉

233
Sniff

Enig - hverdagslykke for Even og Isak ?❤️
Og så ble jeg så veldig glad da jeg så at det var nye kommentarer her inne, trodde kommentarfeltet var stengt.
Skjønte ikke før de siste dagene hvor mye jeg har satt pris på innspill, tolkninger og betraktninger fra dere alle ?
God jul alle sammen, tusen takk for trøst, tårer, latter og ettertanke gjennom denne sesongen!

234
Teamisakogeven

Takk til deg også. God jul til deg og dine ? Og måtte det nye året bringe mye godt!

❤Evak❤

235
Henrik

Samme her. ❤️og jeg ELSKER SKAM❤️???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

236
Jeg ønsker meg Even i sesong 4...

Ikke bare fordi Isak og Even er et par med en helt fantastisk kjemi og ektehet, men også fordi jeg gjerne ønsker å se hvordan hverdagen og livet kan håndteres når en er bipolar. Det ville hjulpet meg, og sikkert mange med meg mye. Jeg ville vært så takknemlig om jeg kunne få se det i sesong 4 - det er faktisk mitt nyttårsønske. Er helt sikker på at det vil bli veldig tungt og vanskelig, men håper også på gode perioder.

Så vær så snill Julie, vis meg at det faktis er mulig å ha et godt forhold og hverdag som par selv om en er bipolar. Det ville bety så utrolig mye for meg.

Ellers vil jeg si tusen takk for denne sesongen. Den har grepet meg med en inderlighet og på en måte som jeg ikke klarer å sette ord på. Jeg vet bare at jeg alltid kommer til å ha den med meg.

Tusen, tusen takk Tarjei, Henrik og Julie. Dere er GULL, og fortjener all heder for den ekte og ærlige fremstillingen av Isak og Even. ❤️❤️❤️

237
Bipolar

Med en tålmodig partner går det veldig godt an å ha et langt og godt forhold, også når en har bipolar! ? Fra en som lever i en sånn hverdag og har gjort det i mange år.

238
Teamisakogeven

Ja takk! Enig enig enig!

239
Bare en liten ting til Tarjei,

Henrik og Julie.
Det er dere som har skåret 100%!!!?
Ingenting av dette ville vært mulig uten dere. Ingen andre kunne ha formidlet dette så fint som dere❤️

240
Kjære kjære Julie

Helt enig. Kjære Julie Andem, la oss få Even i sesong 4. Jeg er ikke ferdig med Evak, klarer ikke la det gå. Kjemien, følelsene. Jeg ber deg, la oss få se mer. Jeg vet livet går videre og at det er tid for nye temaer, men jeg klarer meg ikke uten. Flett inn Evak på en brilliant måte slik bare du klarer. Ikke ta fra oss måten Isak og Even ser på hverandre, en måte alle fortjener å bli sett på.

241
Mary

Cool! I hope Julie will read your comment and give us a chance to EVAK next season. Let's cross our fingers.

242
evak4ever

I really, really wish EVAK-storyline continues, but as a lower profile subplot. Let there be sunshine and not too rainy days for them - but let Isak show how strong he is with his awakened sense of realism, after the first shock. And let Even make Isak happy when there’s sunshine and smile. Isak now knows what a package called Evan includes. Isak is a smart guy and he has a natural talent to tackle hard situations and surely he learns how to handle Even if he sees Even needs help, if the dark clouds comes again.

Although the storyline could be more “emotive” with more drama, but I really hope something nice and not so dramatic for Isak and Even as a stable couple in the background of the storyline. The world has been too unfair for gay people, so far. I hope EVAK is a sign of better times.

There are some questions around Even that I so liked to be answered...
Did Isak visit Evens parents the next day after the Christmas party? What did Even think and do between the hotel episode and the message to Isak? All the confusion, strong emotions, stress, drinking and smoking maybe triggered the manic episode, and maybe Even didn’t eat his pills? But did Sonja do something by purpose in her jealous anxiety that she knew could drive Even closer to the manic episode? When Sonja called Isak and said that what happened wasn't Isaks fault, she also clearly tried to tell something but then ceased. What made Sonja finally to realize, that Isak was not some manic obsession for Even? Maybe Sonja is still in love with Even, but she understood the only way not to hurt Even is to accept the new situation and just support Isak? And when Even informed his parents that he is at Isaks home?

But, we’ll see. Waiting for the 4th season in Finland.

Thanks a lot for Julie, Terjei/Isak and Henrik/Even, and also for Marlon/Jonas, David/Magnus, Ulrikke/Vilde and others. You are great!

BTW, thanks for SKAM, something happened in my head. I understand Swedish pretty well (like the most of Finns do), but not Norwegian. I have crawled the net and tried to understand Norwegian articles about SKAM with the Google translator. Suddenly I noticed that I started to understand the texts without the translator. Of course, there are still a lot of words I don't know without help, but maybe my subconscious found some kind of set of logical differences between Swedish and Norwegian and a way to handle that difference.

243
Annu

You're right, evak4ever. I can't take it, if Isak & Even don't get their happiness after autumn's rollercoaster, at least for a while.

Magnus could be in the main role in the 4th season? His role grew through the 3rd season. Does he start dating Vilde, and what will that be like? He can help Isak understand what Evens bipolarity is. He's smart though he tend to blurt before he thinks, but is always nice and lovable happy-go-lucky type guy.

I live in Finland also. Can't wait for the 4th season...

244
Jeg er apatisk

Og har abstinenser - hvordan er det mulig å lage noe som trigger mitt/vårt følelseregister på denne måten? Det er så ekte, så naturlig, så vakkert fremstilt at en blir helt rørt❣ Hadde SKAM fått styrt dette universet hadde det vært en plass for alle og fred på denne jord ❤️

245
Mary

Yesssssssssssss...Perfect comment ... for an incredible skam season ....

246
Sniff

Denne sesongen har fått frem så mye peace&love i kommentarfeltet at vi like gjerne kan gi Tarjei&Henrik Nobels fredspris med en gang! ??❤️?

247
Everythinghappensforareason

Jeg har tenkt en del igjennom dette, hvordan denne serien har skapt et felles samhold og mye kjærlighet. Det tror jeg har mye med hvordan samfunnet er i dag. For det er ikke et bra samfunn vi lever i, folk er fulle av fordommer mot hverandre, hat, misunnelse og sjalusi. Vi konkurrerer om å "ha det best", oppnå mest mulig og "være den beste". Istedenfor å støtte og heie på hverandre som sterke individer, ødelegger mennesker for hverandre istedet og ikke unner hverandre suksess. Jeg husker da minmote.no skrev en artikkel som var negativ mot at folk hadde begynt å trene mye mer. Jeg fatter ikke hvordan noen i det hele tatt kan være negative mot noe så helsebringende og positivt som trening, men der handlet det kun om å kritisere/finne feil/rakke ned på noe fordi man kanskje ikke hadde viljestyrken til det selv. Det jeg prøver å si er at vi er underernært på genuin kjærlighet og støtte i et samfunn der ekstremt mange sliter med lav selvtillit og dårlig selvfølelse, der folk lever i ensomhet og depresjoner, der man ikke føler seg bra nok. Bare se så sultne vi er på varme, samhold og kjærlighet i dette kommentarfeltet. Skam har stikki hånda ned i vårt indreste og dypeste og hentet fram det vakreste, sterkeste og noe av det mest naturlige hos mennesket igjen, og det er kjærlighet og et åpent sinn. Jeg vet med 100% at alt skjer for en grunn, og Skam måtte komme for å bidra til nettopp alt det har gjort for oss.

Vær så snill folkens, ta med dere alt dere har lært av Skam ut i det virkelige liv også, og vær et omtenksomt og godt menneske for våre medmennesker der ute som trenger det mer enn vi noen gang kommer til å skjønne. Mennesker trenger mennesker ?✳️❣️

248

å disse minmote.no er greit????

249
Everythinghappensforareason

Okey. Du skjønte jo budskapet....typisk ignoranse, som også er typisk i dagens samfunn. Fordi at jeg skriver ærlig og åpent om hvordan en nettside skrev om trening en gang, så betyr ikke det at jeg disser. Har jo ikke det behovet. Om det er negativt eller positivt, det får minmote.no stå for selv i hva de velger å ha fokus på og om det fokuset er positivt, inspirerende eller oppløftende, eller negativt. Jeg står ikke ansvarlig for hva de velger å publisere vøttø

250
TB..

til da Chris likte Isak

251
MarHi

Så nydelig skrevet. Og så sant.

Jeg er dypt takknemlig for å ha fått lov å følge Skam og for at jeg har fått ta del i det fantastiske fellesskapet som Skam har bidratt til å skape. Med nesten sjokk-effekt har Skam minnet meg om de vakre øyeblikkene som har kommet og gått gjennom livet, og som jeg for en stund nesten hadde glemt. Ved hjelp av Skam har jeg ikke bare husket disse øyeblikkene, jeg har følt dem igjen. Og Skam har gitt meg tro på og ønske om at de vakre øyeblikkene i livet skal komme igjen. Skam har fått meg til å ønske å bli forelsket igjen. Skam har minnet om det magiske som skjer mellom mennesker på tvers av alder, kjønn, tro og legning, så lenge vi tør å åpne opp og vise hvem vi er. Så lenge vi tør å bare være til, sammen. Skam har hjulpet meg å se bak fordommene mine, og fått meg til å skjønne hva redsel for å bli avvist gjør med mennesker. Og har gjort med meg. Skam har minnet meg om at det er verdt å satse på åpenhet og ærlighet, til tross for mulighetene for å bli dypt såret.
Disse påminnelsene har vært aha opplevelser. Kanskje fordi Skam lar tilskuerne føle det først, ikke tenke det.

Skam har hjulpet meg å se opp og rundt meg igjen, til å se på mennesker og til å bli sett. Skam har hjulpet meg å våkne til liv igjen.

Sammen med så mange andre her kan jeg bare med fattige ord si tusen takk til Julie Andem for denne sesongen, og til utrolig Tarjei Sandvik Moe og Henrik Holm for den inderligheten og ektheten de har fortalt Isak og Evens historie. Jeg har igjen og igjen helt mistet pusten av deres evne til å vise oss disse to personene. Jeg er så full av varm takknemlighet – og vemod over at guttenes historie er ved veis en del. Takk, takk, millioner av takk.

252

Jeg tenkte jeg var ferdig med bearbeidingen av sesong 3, og hadde skrevet alt jeg hadde å skrive. For det har blitt noen kommentarer etter hvert. Men etter å ha lest denne kommentaren og grunnet på den i noen timer så kjenner jeg at det fortsatt er noe jeg ikke har satt ord på. Du satte nemlig ord på det jeg har kjent men ikke helt forstått selv. Jeg kom sent inn i SKAM-fansen. Hadde sett noen klipp i tidligere sesonger, men ikke helt skjønt de vennene mine som var så hekta. Den eneste karakteren som skapte noe engasjement hos meg var Isak, fordi jeg syntes han var utrolig irriterende, umoden og selvopptatt, men av en eller annen grunn begynte leg likevel å se i høst. Det gikk ikke lenge før jeg var hekta, uten å skjønne det selv, og uten å skjønne hvorfor. Det sank endelig inn i kjøkkenscenen i Tenke det du føler-klippet, en tittel som jeg da synes var underlig, men som nå gir mer og mer mening. For det var da jeg skjønte at Isak er som meg. At det er slik JEG har det. At følelsene mine ligger der og påvirker meg, selv om jeg hele tiden benekter det og undertrykker det. Selv om jeg ikke tenker det. Det var akkurat som Isak hold opp et speil der jeg så meg selv, og for første gang på mange år forstod, tenkte og kunne sette ord på hvor VONDT jeg har det. Hvor redd og bekymret jeg er. Hvor trist jeg er. Hvor såret jeg har blitt. Hvor mye jeg går på tå i hverdagen. Alltid på vakt. Alltid tolkende. Alltid avventende. Alltid usikker på hva som kommer, om jeg kan stole på... Jeg har visst lenge med hodet at jeg har en vanskelig livssituasjon, men min måte å takle den på har vært som Isaks, skyve unna, distansere meg, ikke kjenne etter, dempe det med noe annet, noe ufarlig. Bite tennene sammen og gå gjennom hverdagen usårlig. Tilsynelatende sterk og uangripelig. Etter hvert mindre og mindre involvert i andre. I det virkelige livet. I meg selv. Liten, ensom og redd på innsiden. Men uten å føle det. Og uten å tenke det. Fordi jeg, som Isak, var redd for avvisning, redd for å kjenne på det vonde, redd for å stå i det, for å møte andre menneskers smerte, for å ta inn over meg det som er vanskelig. Men Isak har vist meg hvem jeg er. Og dette er kjernen i sesong 3 sin suksess, tror jeg. For det handler essensielt ikke om homofil kjærlighet, eller om psykiske lidelser, slik det har blitt snakket så mye om. Selsagt var dette viktige sider ved serien. På samme måte som det var viktig og godt for mange mennesker å se to gutter kysse og ha sex på TV, for å kunne identifisere seg og føle en anerkjennelse for seg selv og sitt eget liv, så var det viktig og godt for meg og mange andre som syke eller pårørende til psykisk syke mennesker å se mitt liv portrettert på TV og kjenne på den anerkjennelsen. Men likevel, dette er bare sider ved det å være menneske. For historien til Isak og Even handler bare om det å være menneske. Det handler om to mennesker som elsker, som sårer og skuffer hverandre, som leter og redder hverandre, som vokser og forandres i hverandres nærvær og som prøver å finne ut av livet med hverandre. Og jeg tror alle trenger og lengter etter å føle det Even føler hver gang han ser på Isak. Alle trenger og lengter etter å bli sett på med blikket til Even når han ser på Isak. Og grunnen til at dette griper sånn på tvers av alder, kjønn, legning, religion og hva annet det måtte være, er at disse to karakterene ikke bare blir karakterer som er svært god skrevet og regissert, men blir levendegjort som rike, komplekse, levende, ekte mennesker av Tarjei og Henrik. Det har blitt sagt på så utrolig mange måter og mange ganger, men det blir i grunnen aldri nok. Isak og Even har blitt levende, ekte mennesker for enormt mange over hele kloden. Men ikke bare det, de har betydd en forskjell, har startet en livsforvandlende prosess, for så mange mennesker over hele kloden. Det er ikke bare godt skuespill, det er en gave. Jeg har kjent meg igjen, grått mange tårer, hulket, sørget, over alt jeg har mistet, alt jeg har savnet, men også gjenoppdaget gleden, lett og smilt, kjent hjertet hoppe, kjent varmen igjen. Og ikke minst, jeg har fått satt ord på det jeg har båret på. Først her inne, anonymt og i skrift. Litt lettere slik. Men etter hvert også til andre mennesker. Funnet noen å stole på. Åpnet opp for andre. Fått tilbakemeldinger. Følt meg sett. Forstått. Anerkjent. Alt på grunn av dere. Isak og Even. Tarjei og Henrik. Julie. Og dere her inne. Mennesker. For det er det vi er. Og vi må møte hverandre. Som mennesker, som den vi er, i livet, her og nå. Akkurat slik Isak sa på slutten. Derfor likte jeg så godt den slutten vi fikk. For den kjentes ekte. Den kjentes også som mitt liv. Og selv om vi lengter og drømmer om den HELT STORE, episke kjærlighetshistorien, så er det aldri sånn i virkeligheten. Og jeg vil heller ha et ekte liv. Jeg vil kjenne at jeg lever. Både det som er vondt og det som er fantastisk. Jeg har levd fake lenge nok.

253

Jeg må nesten bare skrive et svar til alle de nydelige kommentarene jeg har fått på mitt laaange innlegg om min forvandling gjennom sesong 3. I etterkant tenkte jeg at det var i overkant personlig og privat det jeg skrev, og at det kanskje var "too much", men etter å ha lest alle kommentarene fra folk som kjenner seg igjen og takker, så er jeg bare så glad og takknemlig. TUUUUSEN TAKK!!! Dette viser virkelig at "du er ikke alene". Det er nemlig akkurat det vi ofte føler, vi som lever tett på folk med psykisk sykdom. Vi føler oss alene, noe som blir forsterket av tabuene rundt slike sykdommer. Vi kan heller ikke så lett dele vår egen smerte fordi det samtidig ofte vil være å oute våre nærmeste. Samtidig bidrar dette til å opprettholde tabuene og skammen som holder oss nede og alene. Jeg vil derfor dele noen flere tanker til om dette. Jeg gikk som sagt gjennom en ganske stor forvandling, følte jeg, under sesong 3. Det ble et før og etter i livet mitt. To uker etter at jeg skrev det lange innlegget kjenner jeg fortsatt på dette. Noe er grunnleggende annerledes. Samtidig er livssituasjonen min uforandret. Tilsynelatende er alt det samme rundt med. Jeg har hatt en "O helga natt"-lignende, stor og gjennomgripende opplevelse, men er nå tilbake i hverdagslivet og må forholde meg til små og store utfordringer, både dagligdagse og sykdomsrelaterte. Jeg har kjempet litt med dette i julen. Hvem er jeg nå? Hva gjør jeg nå? Hvordan holder jeg fast på erkjennelsen når alle rundt meg er som før? For det er virkelig ikke slik at livet mitt er forvandlet, selv om jeg skulle ønske det. Selv om det kjentes slik noen øyeblikk i høst. Det som er forvandlet er meg. Og det jeg kan gjøre noe med er min måte å håndtere min situasjon på. Min måte å møte andre på. For så lenge jeg lever fake, tilbaketrukket i meg selv og mine problem, så er jeg bare med på å opprettholde de tabuene og den skammen som holder meg nede. Og på samme måte kan min veg til å bli fri også være med å åpne en vei for andre. Måten å fjerne tabuer og skam på er å snakke om det. Være åpen. Ikke være flau. Ikke holde ting skjult. Jeg vet at dette er vanskelig, og jeg vil på ingen måte legge noen sten til byrden for andre. Men jeg har for min egen del iallfall kommet til at å ikke leve fake for min del, ikke handler om at problemene er borte, men at jeg møter dem uten frykt og uten å tie. SKAM har virkelig gitt oss en gave ved å løfte psykisk sykdom opp på denne måten. Det er en unik mulighet til å fjerne skam. Men det trengs også at vi fortsetter å snakke om det. At vi snakker om det i hverdagene våre. I møte med andre mennesker i livene våre. Jeg vil også være med å bryte tabuene rundt psykisk sykdom ved å tørre å snakke om det. Jeg har tatt noen små skritt, og vil prøve å ta noen små til. Det er på ingen måte en revolusjon. Jeg er på ingen måte modig, sterk, tøff, uredd. Men jeg har blitt forvandlet av å følge Isaks forvandling, og veien videre er å huske på at jeg ikke er alene og tørre å vise andre at de ikke er alene. Derfor handler mine nyttårsforsett i år ikke om trening, mat eller det vanlige. Men om å være åpen for andre mennesker. Se andre. Spørre. Lytte. Og å tørre å si sannheten om mitt liv til flere.

254
Tjorv

For et fantastisk innlegg. Sitter med tårer i øynene .... denne sesongen har virkelig gått under huden til så mange.

255
Så nydelig skrevet!

Og så sant,så sant.
Jeg kjenner meg igjen i både Isak og Even. Som Isak er jeg også veldig flink til å holde mennesker på avstand,jeg snakker ikke om problemene mine med noen,men holder ting for meg selv,og kryper ofte langt inn i skallet mitt. Jeg har mange gode venner,men de vet ikke alt om meg. Det gjør heller ikke min familie. Blir jeg spurt rett ut om noe,kryper jeg tilbake i skallet mitt og holder mennesket som spør på avstand en stund,og håper spørsmålet blir glemt. Jeg håper jeg kan lære meg å være åpnere etterhvert og leve ekte.
Og så er jeg Even. Jeg er ikke bipolar,tror jeg hvertfall,men jeg forelsker meg også dypt og inderlig,jeg er entusiastisk og impulsiv,og gjør "dumme" ting på impuls uten å tenke meg særlig om. Jeg er også en romantiker og drømmer,som lever meg inn i filmer og serier og skulle ønske mitt liv var som på film. Jeg uttrykker meg ved å skrive,Even gjennom å tegne. Men Even er modigere enn meg,og går etter den han er forelska i. Slikt tør ikke jeg. Jeg er tøff utad,er blid,vennlig og imøtekommende,mens inni meg foregår det ofte en kamp. Fordi livet ikke alltid blir som man håper og drømmer,så må man nok ta med seg Isaks ord videre: Vi tar minutt for minutt,dag for dag,for livet er NÅ <3

256
Julie, les!

FOR ein rørande kommentar! Eg håpar Julie sit og les dette!

257
Fisken (sitter og griner)

Kjære O, Kjære, kjære O. Tusen takk. Der sa du det, DER SA DU DET!
Jeg har gjort nøyaktig det samme som deg! Jeg så på et viktig klipp nå og da i sesong 1 og 2, bare for å holde meg lit oppdatert, og jeg gjorde da det samme i sesong 3. Men i sesong 3 stoppet jeg opp og rygget litt. For jeg undret; dette her er vel ikke den samme fyren som dolket Eva i ryggen? Nesten litt sånn som jeg alltid gjør når blikket mitt sveiper over en "Savnet katt"-plakat på byen, og jeg går litt videre, før jeg stopper, rygger og ser nermere på den. Ikke fordi jeg må. Kanskje jeg har sykt dårlig tid og egentlig må løpe, men jeg bare VIL se hvilken stakkars familie som har mistet katta si, og jeg VIL bare rive av en sånn liten nummerlapp før jeg går videre. Akkurat sånn som jeg bare VIL se hvilken stakkars gutt det er som går igjennom det her, og bare VIL bruke all tiden min på å se på diverse episoder om og om og om igjen, selv om jeg kanskje ikke har tid, selv om jeg kanskje har masse lekser jeg EGENTLIG skulle gjort der jeg sitter med skole-PC'en i fanget. For det var noe kjent ved alt som skjedde, nesten som et Déja vu. Og da jeg nå satt og leste din kommentar, var det som om en liten lyspære tente seg i hodet mitt. Det er jo derfor! Jeg føler meg også sånn!
Åh gud, tusen takk! Og måten du setter ord på følelsene dine er bare helt nydelig,gull verdt! Jeg er veldig blank i øya akkurat nå.
Og jeg håper at du får det bedre, og at du begynner det livet du lengter etter, at du begynner å kjenne at du lever. For alle kan få det til. Alle kan leve et ekte liv. Og det tror jeg du kan også.
(Og dette er jo en perfekt start; nytt år, nye muligheter. 365 blanke ark som du kan fylle med akkurat det DU vil!)

258
sagacity

Dette, kjære O, kalles et gjennombrudd. Ta det med deg inn i livet ditt, og ikke gi opp. Ta innsiktene dine opp igjen og opp igjen til de _er_ deg. Dette er vondt og nydelig å lese, og viser noe av hva kunst kan gjøre med oss. Den endrer oss, vi forstår ting på en ny måte. Hatten av for skam, og for deg. Hilsen psykolog.

259
Takk O

Kjære O. Tusen, tusen takk for at du klarer å sette ord på hvorfor denne sesongen er så viktig for meg og for så veldig mange. Kommentaren din rørte meg dypt.

260
Trine

Super skønne refleksioner. Jeg kender igen meget af det du har bemærket om din egen forvandling. Synes også at det har været en sjælerensning og en mulighed for at dykke ned i de dybe almenmenneskelige følelser. Jeg er kommet renset ud på den den anden side. Smukt skrevet. Tak for det ❤️

261
Lala

En ting til:
Det er fascinerende hvordan man i Norge (ihvertall i dette kommentarfeltet) ser på Skam som en historie om kjærlighet, livet, omsorg, om å være ung, om å tørre å være den man er.

Går man derimot inn på feks. tumblr, kan det se ut til at deler av det internasjonale (muligens amerikanske) LGBT-miljøet har tatt så stort eierskap til SKAM at det nesten utelukkende ses på som en historie om homofili og veien ut av skapet. Jeg har lest lange diskusjoner om "gay fetishization" altså fenomenet der primært streite jenter synes det er stas med homser (som kliner/har sex), og ikke egentlig bryr seg om personene bak. Typisk de jentene som ønsker seg en homofil shoppingpartner. Det har gått så langt som at enkelte representanter fra miljøet mener at streite folk bør vurdere om de i det hele tatt skal på serien fordi dette kan være "gay fetishization". Man skal ihvertall ikke se serien med mindre man er sikker på at man har de riktige motivene! Jeg synes dette et helt føkka, snakker om mind control! Lurer på om disse personene har tatt innover seg at serien er skrevet for 16-årige jenter, som vel neppe har er veldig reflektert forhold til seksuell identitet.

Akk, jeg er glad jeg lever i er samfunn der dette ikke er en stor greie, og jeg slipper å stille spørsmål ved mine egne motiver før jeg kan se en serie. Selv synes jeg sexscenene er litt ubehagelige (det gjelder også heteroscener, bare så det er sagt), men dersom jeg var 16 år og så Skam fordi jeg var nysgjerrig på gutteklining - hadde det gjort noe det da? Sjansen er vel ganske stor for at jeg hadde lært noe også.

262
Creepy nattbord

Tippar det kanskje har litt å sei at her i Norge/norden so fekk Skam gjennombruddet sitt med ses.2 og Noorhelm. Vi sjåarane "kjenner" Isak frå ses.1, EVAK er derfor berre den neste nye (og betre) kjæreleikshistoria i ei rekke. Vi har sett Isak som evig femte hjul saman Eva og Jonas, vi har hata han for å sladre om Eva/Chris til heile skulen, vi har hørt Eva og Noora snakke om nettloggen og vi fekk masse medfølelse for han når vi skjønte at han hadde budd i kjellerboda halve våren.

Internasjonalt har serien derimot verkeleg blitt kjent først no i ses. 3, mange har ikkje sett ses.1 og ses.2. Viss ein isolerar Isaks pov frå Evas og Nooras pov blir serien mykje smalare og derfor i langt større grad "berre" ei komme-ut historie.

263
Lala

Shit, feil rekkefølge på kommentarene mine! Ikke meningen å kuppe noen tråd her.

264
Trine

Synes det er vigtigt at være tro mod sig selv og lægge fokus, der hvor man selv får udbytte af at se serien. Tror også jeg ville blive ked af at få mit fokus mudret til af tingsliggørelse af karaktererne. For mig handler det om den menneskelige historie, personens udvikling gennem kærlighed og selvindsigt. Der er så meget smuk gensidig mellemmenneskelig kærlighed i serie. ❤️

265
Lala

For en fantastisk fin og klok kommentar!

Jeg sitter med en liknende følelse selv - nå trodde jeg at jeg skulle få roligere dager, men istedet kommer det en strøm av følelser, tanker og nye innsikter. Absolutt ikke klar for å slippe denne sesongen ennå.

For min del har jeg lurt på hva det var som traff meg så voldsomt med det siste klippet. Som så mange sier, her var det lite drama og patos og slikt som tradisjonelt appellerer til de store følelsene. Jeg har etterhvert kommet til at det er isaks totale ærlighet på slutten, og hvordan han legger fra seg alle filter og fasader, som har vippet meg av pinnen. For her har jeg mye å jobbe med selv.

Når Isak blir spurt av Eva hvordan det går, oppfatter jeg han som fullstendig ærlig i sine svar. Istedet for å henfalle til en klisje, sier han bare det som faller han inn. Han forteller at han savner Eva, at han angrer på at han prøvde å ødelegge forholdet til Jonas, og ikke minst om sitt eget forholds ups and downs - uten at han "outer" Even som bipolar. Hvem svarer vel egentlig ærlig på noe sånt? De fleste vil vel formulere seg så man fremstår i et lys man selv er komfortabel med - feks som glad, eller vellykket. Selv går jeg gjerne for morsom eller interessant (gjerne begge deler). Hvorfor ikke bare si ting som de er?

Flere ganger i samtalen ser vi at Eva, som fremdeles er 17 år mentalt, misforstår Isak. Hun prøver å speile hans følelser, men istedet for å velge den lette utveien ("han er mannen i mitt liv"), som jo er det Eva ønsker å høre, korrigerer han med "njae" og "nei, eller". Og på tross av misforståelsene gir han ikke opp, og er dønnn ærlig frem til samtalen slutter. Til en jente han egentlig ikke kjenner lenger, det er lang tid siden de to var nære venner. Men Isak er ikke ute etter hennes sympati, han svarer bare på det hun spør om. Jeg synes dette er så fint. Når gjorde jeg sist det samme?

For meg henger alt dette tett sammen med at "ingenting er kleint lenger". For når er egentlig ting kleint? For min del: når man opplever noe med distanse, ser en situasjon fra utsiden og med andres øyne, og ikke klarer å "go with the flow". Så fantastisk frigjørende å kunne gi slipp på dette, og bare la seg rive med i det som skjer.

Bonus: at episoden avsluttes med Queen, selveste definisjonen på guilty pleasure. Altså, musikken du elsker, men aldri ville innrømt for deg selv eller andre at du elsket.
Dette et som at Isak sier BAM! Jeg liker queen, jeg liker Even, du kan mene akkurat hva du vil, det er dette som er meg.

266

Veldig enig. Det var slik jeg oppfattet samtalen med Eva også. Synes det var et unødvendig og kleint spørsmål av henne å komme med, og vitner om den umodenheten det er helt naturlig å ha i en alder av 17, samtidig som en også kan være veldig moden på noen områder. Synes han svarer så fint og ekte. Mange har etterlyst mer realisme i høst. Vel i Isaks svar får de iallfall det. Dønn ærlig og ekte.

267
MarHi

O. så nydelig og gjenkjennbart.

Jeg har tenkt på en ting til. Hvorfor vi blir så glad i Isak – til tross for hans klart lite sympatiske sider - og hvorfor vi blir så glad i Even. Jeg har i alle fall blitt mer glad i dem enn i karakterene i tidligere sesonger, selv om de var fine de også, Eva, Jonas, Noora og William. Jeg tror at en av grunnene til at jeg har blitt så ekstra glad i Isak og Even, utover deres historie og de personlighetene de portretteres som, er at det virker som de er spilt med en utrolig kjærlighet. Jeg kan jo ikke si og bør kanskje heller ikke mene så mye om hva Tarjei og Henrik føler for sine karakterer. Men jeg opplever at de formidler dem med en utrolig kjærlighet og respekt, til tross for all deres «svakheter» – og med en tilstedeværelse som jeg ikke har sett før. Jeg tror det også gjør at kjemien MELLOM dem blir så sterk – de er så inderlige i sine roller. Det får meg til å tro disse to, sammen med Julie Andem, har den sammen kjærligheten til og omsorgen for Isak og Even som vi har opplevd, de har tatt dem så utrolig på alvor, og dette har smittet over på oss.

268
Hei O

Du er meg, du skriver om meg og jeg aner vi lever to parallelle liv i hvert vårt univers. Jeg har i årevis levd et fake liv hvor andre ikke skal vite at min mann er syk. Jeg lever med en hemmelighet som er vanvittig vanskelig å gå å bære på alene. Jeg dekker over, prøver å late som alt er normalt og vanlig. Men nå orker jeg ikke mer. Takket være skam har jeg skjønt at jeg trenger andre mennesker, og mine nærmeste venninner vet nå hvordan jeg har det. Jeg vil leve et ekte liv. Jeg har levd meg så inn i forelskelsen til Isak og Even. Jeg føler som dem, gråter med dem. Å være pårørende er veldig tøft. Og det er tabu å snakke om, for ingen ønsker å gjøre det værre for den som er syk. Min mann vil ikke at noen skal vite hva han sliter med. Og det gjør at jeg lever et dobbeltliv. Mitt største ønske er at det skal bli mindre skam rundt det å være psykisk syk. Takk for at Skam tar opp dette temaet på en så fin måte. Alt er love. Det betyr også å ta hensyn til seg selv, etter mange år hvor den andres ve og vel har fått prioritet...

269
Maks skam

Hei Hei O og Måka. Takk for at dere deler. Jeg er i samme situasjon som pårørende selv, har ikke blitt helt åpen med alle enda, men har begynt å dele skammen med de nærmeste. Det viste seg å være helt uproblematisk! Ikke helt der at jeg vil dele med alle enda av hensyn til min mann, men vi tar store steg i riktig retning! Tusen takk til alle dere andre som er så snille og gode ?

270
Måka

Hei, Hei O 😉

Jeg har vært i samme situasjon som deg. Og det er jævla heavy. Fint at du har funnet folk å snakke med, og jeg håper det gjør like stor forskjell for deg som det gjorde for meg. - Å kunne fortelle hvorfor jeg er utslitt akkurat da - At jeg ikke har sovet om natta fordi jeg har Måttet Være Der - Å ikke måtte finne på unnskyldninger for hvorfor kjæresten min ikke kommer på fest denne gangen heller.

Tunge perioder forsvinner jo ikke selv om man kan snakke om det, men å slippe å bygge fasade og å slippe skammen og å slippe alle de greiene der. Og å kunne snakke om det. Det betyr alt.

271

Du traff. Ta vare på deg selv. Bare da kan du også være noe for andre. Jeg har begynt å gå noen skritt og det kjennes bra. Finn noen å dele med. Også i livet. Det hjelper. Jeg måtte lete, og være modig. For det kjennes skummelt og vanskelig. Men det hjalp. Sender deg gode tanker. Takk for at du delte.

272
Teamisakogeven

Wow, takk! For en bra refleksjon og kommentar, O. Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver. Dette har vært en serie som har forandret - som har grepet og ristet oss. Det har vært så vakkkert å se kjærlighetshistorien til Isak og Even, samtidig som det har vært vondt. Det har trigget noe, rørt noe i meg som gjør at jeg ikke orker være noen andre enn meg selv. Ikke være en fasade, men heller være mer av meg selv - den jeg er - her og nå. Og selvfølgelig akseptere folk som de er - her og nå. Ikke dømme seg selv, og heller ikke andre. Være raus mot seg selv og mot andre. Her og nå. ❤

Så takk igjen til SKAM - og til deg O. (og andre i kommentarfeltet).

273

Takk.

274

Kjære O

Takk for at du deler dette, etter at tingene er begyndt å falle litt på plass! Man har bruk for å summe seg litt etter en opplevelse som dette. Etter at disse menneskene har fått lov til å gripe inn i livene våre, og redde oss også.

Det har bare begynt å gå opp for meg hva skam har gjort for meg selv, og så mange andre. Jeg blir så rørt av alles historier om transformasjon her inne, det er stort dette fenomenet og denne kraften vi har fått være en del av. Jeg har selv, som om Isak og Even har tatt plass i meg, gått igjennom en fantastisk frigjørende forandring denne høsten, hvor jeg har falt mer på plass i meg selv, har delt meg selv med andre akkurat som jeg er, sluttet å leve fake og prøve å være en annen, og fått det så godt på grunn av det. Og det har skjedd i en forbløffende parallell til serien, jeg føler den har støtter meg og gitt meg styrke og inspirasjon og glede, den har vært så uendelig mye mer enn en TV-serie. Takknemligheten jeg føler har ingen grenser.

Også blir jeg litt rørt over at det fortsatt er aktivitet her inne to dager senere, at fellesskapet fortsatt er her, dere er her. Det var en som skrev noe her inne om en støttegruppe mens vi venter på ny sesong som en spøk for litt siden, det er nesten så vi skulle ha det❤️

Glad for at dere fortsatt er der ute, keep growin'?

275
Kardemomma

O...
Det var en utrolig fin kommentar!!!

276
Flower ?

Så fint skrevet O ? Helt enig i det du sier her.. Denne sesongen har rørt ved noe jeg ikke helt har kunne forklare. Tror det du sier her på en måte oppsummerer det jeg og føler. Livet er ikke en dans på røde roser, men så lenge vi våger og være oss selv og leve her og NÅ så blir det bra.

Sender deg mange gode tanker ❤️

278
Leve uten filter

Fantastisk fint skrevet av deg. Lykke til i livet ditt.

279
#teamtruelove

O.

Jeg har tenkt på det flere ganger helt siden jeg oppdaget skam, at jo smalere målgruppe man tør å sikte på, jo mer personlig og spesifikk man tør å være. Jo bedre mulighet har man til å lage noe storslått, universelt, menneskelig. Takk for at du formulerte den saken på en så vakker måtte!

280
helt klart!

viktig kommentar.

281

Så enig med Mariann.
Tusen takk Henrik og Tarjei - dere har vært helt fantastiske og troverdige. (Såpass at jeg i går lurte på hvordan familiemiddagen gjerne hos Even på lørdag gikk - får jeg kom på at det bare er på tv...)

Til Julie Andem. Din godhjerta sadist.... takk for alle oppturen og nedturene. For fortellerkunst i verdensklasse. For respekt i vanskelige tema. Gir skjønnhet. For forelskelse.

Til alle medvirkende: tusensurert takk. Hver en av dere har gitt oss latter og tårer. Dere er helt utrolige talenter.

Takk!

282
#teamtruelove

Syns du har et veldig godt poeng om at Skam først og fremst får oss til å føle! Jeg har også tenkt endel på det. Det er et sånt fantastisk grep. Og hvor godt de lykkes med akkurat det må komme av det som beskrives over her. Utsøkt kvalitet i alle ledd.

283
Leve uten filter

ja, og som dagene nå går og man tenker tilbake hva som har hendt i denne nydelige historien og kjenner på savnet allerede.... kan jeg ikke komme unna å tenke på den scenen i gym garderoben. Hva måtte ikke Even føle i de sekundene etter det isak sa til han. Når jeg tenker på hvor forelska Even var i Isak... jeg tror ikke jeg klarer å bli ferdig med denne sesongen. serrr

284
Fisken

2765 føkkings likes...ikkeså rart, da. Sykt bra kommentar!

Glemte å si noe i den forrige kommentaren min, forresten (vet ikke om den i det hele tatt har blitt publisert, men jaja). GOD JUL ALLE SAMMEN! Vi sees i 2017! Ha det så lenge kjære Skammentarfelt! (Yooooo vi må begynne å kalle det her for Skammentarfeltet! Helt serr!)

285
Fisken

Vent eh...nå kom jo kommentarene mine i litt feil rekkefølge her heh.

286

Skammentarfelt!

287
Annie

So, now that its all over. I'm sitting here with mixed emotions.

A couple of months ago I was blissfully unaware of Isak and Even, and now that I have gone on this journey with them I cant make myself let go. Its been an amazing emotional rollercoaster! Who would've thought I'd be this into a norwegian teenshow? I guess all there's left to say is thank you to all those involved. Thank you for giving me an amazing look into these two boys' loveaffair. Thank you to the two boys for making it so believable - you guys are REALLY AMAZING actors!! I still cant believe y'all are just a couple of teens - I'm in awe of you!! To the writer and director Julie, you are an amazing visionary. You've portrayed this story with such beauty and grace. Bravo! Just Bravo! I'm still hoping for a 4th season with this beautiful lovestory, and maybe a chance to get to know Evens story. *Fingers crossed*
Either way, I'll have to find something to fill up my days until then. I'm thinking I might watch season 1 and 2, and get more of the background stories of the other characters.

288

Yes, completely agree with your comments Annie. What incredible actors are they all especially thanks to Tarjei and Henrik ... amazing performances. Thanks for this wonderful production.

289
Pasty

You put what I couldn't say into words. Thank you! I agree with everything you said. These actors and Julie are going places with this show!

290
ozfan

Thankyou from my heart as well, amazing story, acting and direction.

291
Even i sesong 4 ? ???????????

Even så sist i kamera og jeg håper så inderlig det er han som får sesong 4!
Han har så uendelig mange muligheter for temaer:
Russ, Rus, bipolar, homofil/bifil, venner ved en slik sykdom, det å gå om igjen skoleår? Han spiller så fantastisk alle sinnstilstander, jeg håper av hele mitt hjerte at vi ser mer til han!

Han har jo halvveis flyttet inn i kollektivet så det passer jo fint, da får vi kanskje vite mer om Linn og Eskild i tillegg til å følge Guttegjengen videre.

Det er så mange serier som har jentegjenger som tema, jeg tror dette også kan ha vært med på å engasjere publikum litt ekstra i år at vi nå har fulgt gutta. Jeg digger det og håper det fortsetter. ???????????????

292
Halla

Jeg tror IKKE Even bliver hovedperson i næste sæson. Jeg tror Evak kommer til at køre som en baggrundshistorie, hvilket nok er meget godt. Hvis Even bliver hovedperson tror jeg desværre ikke det bliver Evak gennem hele sæsonen.
Desuden kigger Even ikke ind i kameraet til sidst - der er skærmen sort. Så tror ikke Skam følger samme mønster - nu kender vi det, så selvfølgelig vil de ikke gøre det igen.

293

Isåfall får vi vel nyheten 21.12 kl 21:21?? Jeg vil gjerne ha Even i neste sesong, men vet ikke om jeg takler det. Denne sesongen har vært krevende på en ubeskrivelig måte, og en sesong med Even vil sannsynligvis bli enda mere utfordrende. Har forelsket meg helt i Even og Isak, men tror jeg ønsker meg en lettere sesong med Vilde og Magnus, masse latter og klein humor. Takk for en vanvittig fin sesong som har inneholdt alt man kan ønske seg, og mye mye mere. Takk Henrik og Tarjei for en skuespillerleveranse uten sidestykke...

294

Min guess er at Vilde ble gravid da hun og Magnus hooka som det så fint heter.. og da er vel temaet også klart...

295
Vilde❤️

Jeg håper egentlig jente jeg!

296
Sara

Jag håller med dig om att det hade varit mycket intressant att följa Even. Isaks viktiga process var fantastisk att följa och se honom att landa i. Men Even har vi ju bara skrapat på ytan på. Skådespelaren är allt för bra för att bara vara med i en säsong. Han har ju varit självklar sedan ruta 1.

297

Jeg tror IKKE vi får Even i næste sesong. Vi har jo fået historien nu. Derfor er det mest realistisk, at EVAK kommer til at køre som en baggrundshistorie.
Kanske Even kigger ind i kameraet til sidst, men han kigger jo egentligt bare på Isak. OG husk på at ingen kigger i kameraet til sidst. Der er sort skærm. Så SKAM vil nok ikke følge samme mønster, nu de ved at vi kender dette.

298
Teamisakogeven

Ja, kanskje det stemmer at det er Even i s4? Det blir i såfall enda en spennede berg- og dalbane. Heier på Even og Isak, uansett hvem som blir hovedperson i s4 ❤ Alt er love!

299
19.19

De la videoen klokka 19.19. Even er 19. Betyr det at neste sesong handler om ham? ???
Julie, takk for gode stunder! Det var nydelig! Du er UENDELIG talentfull.

300
Even sesong 4

Even en hel sesong❤️ Min gode Gud , ja!!! Stemmen❤️ Alt❤️ Bare han er sammen med Isak. De er sånn ment to be.

301

PLEASE DO NOT MSKE SEASON 4 ABOUT EVEN! I do Love him but the ever thung with SKAM is that they do not follow the same persons/couples as "Main" Every season. I want WHOEVER else but Issk and Even. Vilde? Chris? Chris (pred)? Magnus?

302

Make it about Sana -- what an interesting person.

303
Halla er så glad

Ojoj, spennede hvem som blir i hovedfokus! Syns det spriker i alle retninger ?

304
Älska din nästa

Jag instämmer och vill också säga tack.

Skam visar tydligt hur andras beteenden ofta tolkas som deras innersta känslor, medan man själv vill förklara sitt eget sätt att handla som ett resultat av yttre omständigheter.

Tänk om vi kunde minnas det istället för att döma varandra. Jag ska försöka.

305
Flower?

For en nydelig kommentar dette var ❤️ Trenger egentlig ikke å tilføye så mye mer, men må likevel si takk. Dette har vært litt av en sesong, mange opp og ned turer som virkelig har satt sine spor i hjerte mitt. Jeg har i løpet av denne sesongen vært forelsket, trist, sint, frustrert, engasjert og glad. Dette har vært hard kost for et litt eldre hjerte. ❤️

Har blitt så glad i rollefigurene og deres historie, det gjør litt vondt å si farvel men likevel godt. Den åpne slutten hvor Isak påpeker at livet er nå og at en aldri vet hva morgendagen bringer ❤️ Åsså slutten på episoden på TV "alt er love"

Elsker Evens kommentar til Magnus, bare vær deg selv men mer.. Dette er så fantastisk riktig, vi kan ikke gå inn i et forhold uten å vise oss selv hvis det skal ha sjans til å fortsette og bli sterkt. ❤️ Elsket den flørtende lette tonen det er mellom Isak og Even, godt å se at de kan få lov å bli kjærester og nyte den delen. Liker måten de erter hverandre det er så flott å se ❤️ Håper vi får litt av denne historien på vårparten og.. små glimt som sier oss at det er OK ❤️

Nå blir det godt å ta juleferie og la hjerte hvile noen måneder. Bruke mer tid på familie og venner og rett og slett leve NÅ.

Dette er første gang jeg følger serien i "real time" og for en opplevelse og gå gjennom dette sammen med Isak, føle alt han føler. Inn å lese kommentarer, teorier, frustrasjon, glede og engasjement. For en opplevelse. Gleder meg til neste sesong ❤️

Takk SKAM for en helt utrolig reise ❤️ Dere gjør verden bedre sesong for sesong. Gruleder meg til neste sesong ❤️

306
Helt enig.

Å følge denne nydelige historien på godt og vondt i sanntid, har virkelig satt sine spor i min sjel. Jeg har kjent på hele følelsesregisteret. Fra den magiske forelskelsen til den dypeste fortvilelse og engstelse. Jeg har ledd og grått om hverandre. Det har vært det siste jeg har tenkt på før jeg har sovnet, og det første jeg har tenkt på når jeg våknet. Og nå klarer jeg ikke gi slipp på denne nydelig kjærlighetshistorien. Det er det vakreste, vondeste og mest fantastiske jeg har sett på tv noen gang. Samtidig vet jeg ikke om jeg orker å følge en sesong til. Jeg prøver å si til meg selv at det bare er en tv-serie, men følelsene mine er stuck i SKAM-universet.

307
U2?!

EVEN BETTER THEN THE REAL TING !!! ( I am sorry, but the wordplay is intended)

308

Det fins dager fylt med glede,
det fins dager som er vonde og grå.
Det fins dager vi aldri vil glemme,
det fins dager vi aldri vil forstå.

Den eneste dagen vi kan stole på,
er dagen vi opplever akkurat nå.
Nyt den så godt du kan,
vi vet aldri hvor mange flere vi vil få.

309
Savner Skam allerede

Hører på musikken, tenker på alt vi har opplevd sammen med Isak og jeg kommer til savne han. Tusen takk, alle fine ord her inne undertegner jeg også. God jul til Skam-redaksjonen. Kom sterkt tilbake og slå oss ut enda en sesong ?

310
Det må bli Vilde

Vi må se henne jobbe med selvtilliten sin. Gå fra «du kan pule meg» og skam over Chris sin ufine kommentar, til et helt annet sted. Heldigvis har Magnus innrømt å være forelska, også. Men Vilde aner ikke det.

311
Helt fantastisk

Det samspillet mellom Even og Isak på kjøkkenet der. Noe av det fineste i hele sesongen.

312
Lala

Helt enig! Jeg ELSKER dette klippet! Hadde tenkt å gi meg selv en SKAM-pause på noen uker - denne serien har tatt over livet mitt på en måte som ikke er 100% sunn - skulle bare se siste klipp een gang til..
Og jammen knekker jeg sammen idet skjermen går i sort, akkurat som jeg har gjort de fem gangene jeg har sett klippet til nå.

Det er så mye fint og viktig her.
- Isak og Even som klarer å ha en spøkefull og god tone rundt den maniske episoden
- Isak som nesten overrasket sier til seg selv "jeg synes ikke noe er kleint lenger, jeg" - her innser han selv hvor mye han har endret seg de siste månedene
- Isak som passer på Even, uten at Even føler seg kontrollert
- og ikke minst samtalen med Eva. Her letter han på sløret om at ting iblant er vanskelig. Og jeg er sikker på at Isak er 100% ærlig her, fordi dette er den nye Isak - han har ikke noe filter eller fasade lenger.
- Det at forholdet er så bra når det er bra, gjør at det blir mye jævligere når det er jævlig. Umulig å misforstå - det er jo akkurat sånn det føles når man har bestemt seg for å legge alle sperrer og restriksjoner fra seg, hopper uti med hodet først, og satser 100% på et menneske. Fallhøyden blir enorm.
- blikkene på tvers av rommet - jeg tror aldri jeg har sett noe så fint (Tipper Julie Andem har sett filmen Frances Ha)
- hvordan Even står under mistelteinen med Eskild idet scenen fader ut. Dette synes jeg er symbolsk flott, og kanskje et tegn på at Even på sikt er på vei bort? (melankolikeren i meg liker slike ting.) Men Even smiler sitt største smil til Isak, fordi her og nå og i overskuelig fremtid er det bare de to.
- den aller siste setningen løftet hele sesongen til nye høyder for min del.
Kanskje jeg er litt treig i oppfattelsen, men jeg har først nå forstått hvorfor isak er så opptatt av disse paralelle universene. Før Isak møtte Even har han hatt drømmer, eller ulike versjoner av seg selv, som ikke har fått leve ut i dette universet. Isaks trøst i dette universet, har vært alle livene han har levd i parallelle univers.
Nå har han insett at hvilken trøst er egentlig det? Her sammenstiller han paralelle universer med religion (som han ikke har særlig stor tro på) og kommer frem til at det eneste han vet, er at livet må han leve akkurat her..... NÅ.

For et mesterverk, ass.

313
Tidenes mest realistiske kjærleikshistorie

Nå har jeg fått litt avstand og sett hele sesongen en gang til, så nå klarer jeg faktisk å formulere noen tanker om denne sesongen. For en sesong det har vært – tidenes berg og dalbanetur! Jeg har ledd, humret, ropt, gråte, hulket, smilt, vært forelska, hatt vondt i magen og vært lei meg. Å følge Isaks reise fra en obsternasig gutt som holdt alt for seg selv til en omsorgsfull og reflektert ung mann har vært et privilegium og norsk tv-historie. Man ser konturene av mannen han kommer til å bli. Og det er fint. Det var noen som skrev at denne sesongen har fått oss til å FØLE. Og det tror jeg også er grunnen til suksessen og at de fleste av oss har gått en smule bananas de siste månedene, hehe. Vi har FØLT så mye den sesongen her. TUSEN takk til Julie Andem og teamet, skuespillere og ikke minst magiske Tarjei og Henrik <3 Bøyer meg i støvet og gir dere stående ovasjoner! Dette går rett inn i norsk tv-historie.
Så til den siste episoden. Ser at mange skriver at det var en dårlig slutt, rar slutt, Isak virket lite optimistisk osv. Det er litt interessant hvordan vi ser på ting og tolker det synes jeg. Kanskje det har noe med hvor vi selv er i livet når vi ser på? Jeg har en helt annen følelse av den siste episoden. Jeg fikk ro i sjela jeg <3 Jeg synes episoden gav oss en fin og hyggelig slutt, jul og kos, ikke noe drama. Og takk for det. Etter en slik sesong var det godt med bare litt ro. Og flyt. Kjøkkenscenen var kjempefin synes jeg. La oss snakke om blikkene Isak og Even gir hverandre da. Smil og nikk, den nikkingen når de snakker om Magnus og Vilde. Dette har de snakket om når de er alene. Slik som kjærester gjør. Og hvordan Even skinner i nået ved å hjelpe Magnus. Hvordan Isak lar han få komme med gode råd ved å spørre hva han mener. Bare være en vanlig gutt som hjelper en annen med hooking. Hva det må bety for Even da. Bare få være. At Isak ikke stresser og tenker på episoder hele tiden. Og når de kan tulle med den maniske episoden og støttekontakt-vitsen. Tenk å faktisk kunne tulle med noe så alvorlig. Så trygge de er på hverandre. Så fine og gode de er med hverandre. Så rause. Hvordan kroppene automatisk søker mot hverandre. Allerede. Det er jo helt supert. De er kjærester. Her og nå. Bygger fundament. Nydeligt <3 Og når det gjelder å møte mamma Nesheim. Isak er 17 år og dritforelska. Selvsagt blir han nervøs for å møte foreldre. Alle blir det. Det er normalt.
Samtalen med Eva gjorde meg varm om hjarta. Så fin Isak er som sier unnskyld. Og nei, jeg synes ikke svaret han gav var pessimistisk. Det var REALISTISK. Tenk å være så realistisk og reflektert når man er 17 år. Kunne ønske jeg hadde vært det. Han har ikke snakket ordentlig med Eva på 1 år, de har glidd fra hverandre. Jeg synes det hadde vært veldig rart om han gushet åpenhjertig til Eva om Even. Ja, han er mannen i mitt liv, jeg elsker han og synes han er verdens beste. Det hadde ikke vært Isak, og det hadde vært helt urealistisk. Selv om Isak har vokst mye denne sesongen, er han fortsatt ganske privat. En ting er å snakke om bænging med gutta, noe annet er å snakke om at man elsker noen. Og….Even vet hva Isak føler. Det er jo det viktigste <3 Og for en livsvisdom da. Vi lever her og nå.Har det bra her og nå. Ingen vet hva fremtiden vil bringe. Ei heller Isak. Neste måned er kanskje dritt igjen. Men jeg står i det. Med Even. Fordi jeg vil stå i det. Det betyr ikke at han ikke elsker Even. Men han ser realistisk på det. Og er ikke det fint? Betyr ikke det at sjansen for at det skal vare er større? Når man er realistisk og ikke har hode i skyene og tror at alt skal være rosenrødt? Nei, Skam har aldri vært rosenrødt. Og TAKK for det!
Og dere. Slutten er også til oss. Nå må vi ut av Skam-bobla og leve. Finne oss kjærleik. Vise omsorg, snakke med venner som vi ikke har sett på en stund. Leve NÅ! God og fredelig jul til alle 😀

314
Smiler ?

Som jeg skulle skrevet det selv ??
Godt nytt år folkens! ?
Ser fram til ny sesong ?

315
Helt enig!

Ære være Skam-folkene for at de valgte en realistisk utgang på denne sesongen, og som viser personlig vekst og innsikt samtidig som den er full av håp og kjærlighet. Kan ikke få sagt det mange nok ganger - dette er sesongen over alle sesonger i serien over alle serier. All ære og priser til dere - Julie, Tarjei, Henrik, og alle de flinke, fine folka bak Skam.

316
Fint innlegg

Jeg er helt enig...

317

Han står ikke under mistelsteinen men Eskil, han står ved siden av og smiler til kjæresten sin.

318
Til lala...

Even er ikke på vei bort selvom han står under mistelteinen med Eskil, ass..

319
Aina

Enig!! Men han er nok ikke plassert der helt uten grunn, ingenting er tilfeldig i skam-universet.. kanskje meningen er å gi en slags vag uro / cliffhanger før neste sesong..

320
Eller...

Han ville nok bare ha Isak bort på litt klinings... ?

321

Ja helt enig med deg, det var virkelig fint. Og jeg vil så gjerne se når Isak treffer Evens mamma...oppdaterte i morges som vanlig, i håp.... men men.. savner Isak og Even allerede.

322
Sniff

Takk takk takk Isak og Even og Tarjei og Henrik for tidenes kjemi!

❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Fant favorittkrydderet innerst i skapet, under "KARDEMOMME" står det "VARM OG KRAFTFULL". Selvfølgelig gjør det det.

323
LilleMy

Klarer ikke å beskrive følelsen jeg har etter å ha sett dette klippet og fulgt denne sesongen time for time - men rørt og berørt tror jeg er dekkende...berørt på en sånn måte at det bedøvde følelsesregisteret mitt har våknet til liv igjen, på godt og vondt. Livet er nå - men jeg vet ikke om jeg tør....?

324
sorravit

du er gay

325
Azla

Jeg er såååå enig med deg!! Hyggelig at jeg "ikke er alene" med denne opplevelsen ??

326
Til Lille My

Din lille kommentar rører meg. Klart du tør❤ Du kan selv velge å la være. Du har aldri noen garanti for hvordan ting ender, men tenk på alt du kan gå glipp av hvis du ikke tør å ta sjansen. Uansett utfallet vil du lære av det og bli ett sterkere og mer erfarent menneske. Både på godt og vondt.
Budskapet er like enkelt som det er vakkert. Er nok ikke bare Even og Isak som bør ta en dag om gangen. Vi bør alle tenke litt mer sånn. Nyte her og nå. Vi vet jo ikke hva som skjer i morgen, vi kan jo få en atombombe i hodet?
Hopp uti det, ta sjansen og stol på deg selv. Og god jul?

327
LilleMy

Takk - ...og god jul?

328
Livet er nå!

Du tør! <3

329
Smulan

Jag kan bara hålla med om allt du säger. Allt. Är fortfarande sådär 12 timmar senare själv helt tom inombords och klarar knappt av att formulera ett tack värdig denna fantastiska säsong. Jag kommer alltid vara evigt tacksam för att jag fick den stora förmånen att följa med på den här otroliga resan, och jag är så rörd över att ha fått bevittna sådana ENASTÅENDE prestationer från Tarjei och Henrik. Det har varit en sinnesjuk känslomässig berg-och-dalbana som ibland har varit så plågsam att jag knappt orkat, men samtidigt så sagolikt vacker att jag gråtit av glädje och en kärlek som gjort att hjärtat nästan sprängts i bröstet. TACK, TARJEI! TACK, HENRIK! Och TACK JULIE! Ni gjorde 2016 till ett bättre år som jag trots allt kommer minnas med stor värme och kärlek. Jag önskar både Tarjei och Henrik varmt lycka till i framtiden. Stora saker väntar er, det är det ingen tvekan om. Och Tarjei, du sa i en intervju i samband med ditt och Josefins besök hos Skavlan, att du bara hoppades att göra så bra som möjligt ifrån dig i säsong 3. Kära, älskade, begåvade du - det var inte "så bra som möjligt". Det var MAGI.

TACK! <3 <3 <3

330
❤ Isak+Even ❤

❤ Takk for et nydelig innlegg! ❤ Alt er love! ❤ Jeg skjønner meg ikke på alle de som klager på denne slutten. Jeg synes den er flott oppsummering og avslutning på sesongen, og at den bekrefter Isak sin modning og utvikling. Han viser enorm selvinnsikt i det han sier og gjør, og samtalen med Eva er nydelig på så mange forskjellige plan. Han ber om unnskyldning og gjør opp. Han erkjenner at han har "våknet" fra et kjedelig og "fake" liv og nå lever mer ekte. Han tar ansvar for sitt eget liv og seg selv, noe man blant annet ser tidligere i klippet med Even når han sier "Jeg synes ikke noe er kleint lenger". At Isak gir uttrykk for at det ikke finnes noen garantier i livet, er jo ikke noe urovekkende i seg selv. Livet er jo sånn. Man vet aldri hva morgendagen bringer, så budskapet er å leve her og nå med alt det innebærer. Det blir ikke nødvendigvis Evak "happily ever after" som i eventyrene, selv om det er en episk kjærlighetshistorie. Guttene er jo 17 og 19 år gamle og både de og forholdet deres er i stadig utvikling. Hvem vet hva framtiden bringer?

Jeg synes vi har vært med på en utrolig reise i Isak sitt "univers", og er takknemlig for det. Takk til Julie Andem, SKAM-teamet, Tarjei Sandvik Moe, Henrik Holm og resten av skuespillerne. Livet hadde ikke vært det samme uten dere! ❤ Gleder meg til å se hvem sitt "univers" vi skal få et innblikk i neste sesong! God jul, folkens, lev her og nå, nyt livet og sett pris på det som godt og bra i livene deres. Hvis dere ser noen som strever og har det tøft, så strekk ut en hånd og vis dem at de ikke er alene ved å være der for dem. Bygg broer og vennskap og vær et ekte medmenneske. Verden er ikke et bedre sted enn det vi gjør den til selv. Vær regissører i deres egne liv. Alt er love! ❤

Jeg får unnskylde bruken av x antall klisjéer i dette innlegget! ??

331
Sesong 4

Jeg tror at det blir Even. I det Isak sier "det er en ting vi vet helt sikkert.." ser han på Even. Tok det som et hint på at det blir han som er pov neste sesong. Eller så er det bare ren ønsketenkning ?

332
Even i sesong 4 ??

Er ikke ferdig med Even og Isak, det er så mye mer.
Håper du har rett i at Isak så på Even på slutten, at dette er et hint .
Hvis ikke ønsker jeg at det blir laget en egen Even s skam film ❤️
Jeg er stum sv beundring for sesong 3.
Den fikk meg til å føle alt. Lite søvn ble det også.
Takk til Henrik og Isak som har spikra å utrolig bra .

333
Dama

Words! ❤️

334
Dette var IKKE en lykkelig slutt!

Dette er jo en tragedie i skalkeskjul! Hvor ble det av uskyldigheten? Jeg ønsker meg en Isak som fortsatt er naiv, som kom uskadet fra de vonde erfaringene, en Isak som har troen på kjærligheten og på at kjæresten er mannen i hans liv. Som fortsatt er istand til å føle "pure bliss". Jeg har det like vondt som Holden Caufield i "Catcher in the Rye" nå!

Greit at man modnes og greit at stormforelskelsen roer seg etterhvert, men Isak er jo nærmest likegyldig her. Ble det for mange smeller i høst? "A man can only take so much". Blir Even bare "den første store kjærligheten", den som fikk han ut av skapet, den som han hadde mange "firsts" med, men som aldri var ment å vare? Han viser ingen følelser når det kommer til å møte Evens foreldre. Verken positive eller negative. "Synes du ikke det er kleint?" Isak: "Synes ingenting er kleint lenger, jeg." Hva annet er det du ikke føler så mye rundt lenger, Isak?

Og "Å leve i nuet" er en fin tanke det, men det er å leve med ett bein utenfor. Å leve i nuet er defensivt. Det fordrer ingen forpliktelser. Uten tanker for framtida vil man ikke ha noen forhåpninger, ingen forventninger. Uten drømmer kan de ikke knuses, ingen håp bristes og ingen forventninger som kan forbli uinnfridd. Trygt og godt dette "nuet". Ikke så langt unna Sonjas "Minutt for minutt": en coping-technique når framtida blir for vanskelig å forholde seg til...  "Vi kan dø i morgen". Ja, selvfølgelig kan vi det. Skal vi ikke legge noen planer da eller? Skal man ikke love andre noe?

Eva spør: "Er det mannen i ditt liv?"  Isak:  "Det vet jeg ikke ..Er det viktig?" Det blir et ganske annet forhold enn det dere har tatt sikte på til nå hvis ikke! Så ja, det er viktig! Det er i hvert fall viktig å tørre å gå for det hvis det er det man egentlig ønsker. Det er sånn kjærligheten er og må være - man stiller seg lagelig til for hugg. Har Isak gjort det en gang for mye? Er Evens ustabilitet for mye å forholde seg til? Er det i det hele tatt mulig å være sammen med en person som er så ustabil som Even? Hva skjedde med Magnus` og seriens framstilling av bipolar lidelse som en diagnose man helt fint kan leve med og leve ved siden av? Hvor mange hugg kunne ha vært avverget om Even hadde fortalt om og forklart diagnosen tidligere?

Sånn som jeg ser det, er Isaks nye og plutselige "let it flow"-innstilling uansett så langt fra den Isaken vi har blitt kjent med han som person gjennom de tre siste sesongene, at jeg kan ikke se på det som noe annet enn en forsvarsmekanisme - at han har guarden oppe. Julie Andem! Det er ikke sånn her film skal være! D:

Kan noen være så snill å overbevise meg om at jeg tar feil? 

335
Måka

Jeg er kanskje for sent ute med å kommentere på dette. Jeg måtte tenkte. Og nå håper jeg ikke jeg har tenkt så lenge at kommentarfeltet er lukka:

Ja. Isak har mista uskylden. I likhet med mange andre har den første store forelskelsen også brakt et nytt alvor inn i livet hans. Men der du ser en tragedie, ser jeg en heltefortelling. Og du får ikke en heltefortelling uten å møte faktiske utfordringer. Men det er ingen Sauron og det er ingen Voldemort i denne fortellinga. Det er bare Isak og det enorme presset han er under, og underveis skaffer han seg verktøyet som han trenger for å komme over både indre og ytre motstand.

Og det handler jo ikke bare om Even, det her. Lille-isak sine problemer har gjort at andre har hatt det dårlig. Han har jo ikke alltid vært grei sjæl. Mot Eva og Jonas var det kanskje på grunn av sjalusi. Mot foreldra sine var det sikkert fordi han følte ansvaret men ikke klarte å ta det. Og mot vennene sine var det fordi han ikke hadde mot til å stå opp for seg selv og hva han ønska seg. Og så er det Emma. Og kanskje hun forrige dama hans. Og kanskje en haug andre folk som vi ikke har møtt.

***

Men. Altså. Jeg kødder ikke når jeg sier heltefortelling. For moro skyld satt jeg en kveld og poda hele historia inn i en miks av to varianter av the Hero’s journey. Det er to sider langt, og selv om det sikkert er litt litt TLDR, og sikkert kommer til å bli plukka i biter av folk som faktisk har studert litteratur og sånt istedenfor å lese for mye på wikipedia, poster jeg det her:

1. DEPARTURE
The Ordinary World
- (starten av sesong 1) Vi møter Isak som er ganske umoden og ganske ensom. Han dilter etter bestekompisen sin, har det kjipt hjemme og er sjalu på Eva og Jonas sitt kjæresteforhold. Han blir stressa når alle kaller ham homo.

The Call to Adventure
- Nå er vel ikke “pappa forlater mamma” et call to adventure. Men bare noen uker før det skjer har en tydelig trist isak sagt til Jonas og Eva, en dag de velger hverandre framfor ham: “men hvem trenger meg?” Isaks ønske er å være viktig for noen, men de han vil være viktige for har andre som de syns er viktigere for dem. Men når pappa forlater mamma får isak sjangsen til å være den viktigste personen i livet til noen som trenger ham.

Refusal of the Call
- Men han fikser det ikke. Han står i det en stund, men så blir det for heavy, og han stikker av. Vi vet ikke hvorfor, men jeg tror det har med kristendom og homofili å gjøre i tillegg til psykisk sykdom. At dette er et sted i handlinga hvor alle temaene i sesongen møtes.

Meeting with the Mentor
- Etter at han har stikki av, setter isak seg på en gaybar i Oslo. Der møter han Eskild, som har erfaring med å være homo. Eskild tar på seg jobben med å være isaks mentor.

Crossing the Threshold to the Special World
- Mange ledd i denne. Isak flytter hjemmefra. Isak blir med i kosegruppa, hvor han møter Even. Som blir en inngangsport til en parallell virkelighet et annet sted i universet.

INITIATION
Tests, Allies and Enemies
- Isak er under press. F.eks faller han en god lang stund for fristelsen til å bruke emma til å opprettholde heterofasaden. I Pause feiler han Evens kanskje ubevisste test på om de kan være kjærester. Og han feiler også hardt i vennegjengen. Gjensidig dissing er en test på om man er med i gjengen, men isak feiler, og reagerer ved å prøve å banke opp mahdi.

Men etter en stund begynner han å mestre prøvelsene: Emma skjønner tegninga og stikker. Han kommer ut til kameratene og foreldrene. Og til slutt blir han også sammen med even.

Approach to the Innermost Cave
- Isak og even blir kjærester. Men det ligger en siste fare og lurer. Evens bipolaritet, som isak ikke vet om. Og mens de tar heisen opp til suiten på plaza forteller bakgrunnsmusikken oss at dette er den siste prøvelsen: “You don’t know what’s in store. But you know what you’re here for.”

The Ordeal
- Den siste questen varer en helt uke. For å bestå denne testen må han klare å bli der for Even og støtte ham, sånn som han ikke klarte å bli der for mora si. Testen begynner med Evens maniske episode, hvor Even først tester ham på de romantiske ideene han har fått av å se pretty woman altfor mange ganger. Isak består ikke denne testen.

Neste test er samtalen med Sonja. For å klare denne testen må han skjønne at Sonja juger når hun sier at Even ikke er forelska i ham. Isak klarer ikke denne testen på egenhånd, og han må få med seg støttespillerne han har samla på veien. Først feiler han fordi han ikke gir mentor-Eskild nok detaljer til at han kan hjelpe ham. Men så består han, fordi Kattehookern kommer inn fra sidelinja og gir ham en realitetsorientering om at Even ikke er hjernedød.

Og det er her testene begynner å gå bra. Isak klarer å fortelle faren sin at han ikke kødda da han sa han hadde en kjæreste som het Even. Og han klarer å kontakte Even. Og han klarer å gi Even tid til å samle seg. Og han klarer å møte opp i kirken sammen med foreldrene sine.

Den siste testen er det Even som står for, og på en måte er der en fortsettelse at pretty woman quizzinga som isak feila første gang. Even sender isak en melding. En gåte. Den kan være en avsked. Den kan være en håndsutrekning. Det kan være en ny sjangse på å rette opp der han feila sist. Svaret er å møte opp på skolen klokka 21:21. Isak består denne testen. Selv om han fortsatt ikke har sett pretty woman, kjenner han nå svaret: "Jeg redder deg tilbake."

Reward - Isak blir den viktigste i livet til noen. Og han får med seg even hjem.

RETURN

Refusal of the Return
- (næh. Den er ikke der. Det bare tar litt tid før Even kvikner til, og isak viser alle rudt seg med både ord og handling at han er klar for det osm måtte komme.)

The Flight
- (Tror ikke den er der heller. De parallelle universene har smelta sammen.)

Rescue from Without
- Sonja gir Isak et uvurderlig råd: Time for time, minutt for minutt. Isaks allierte: Eskild, Noora og Linn passer på Even mens isak er på skolen.

The Crossing of the Return Threshold:
- I “drittsekken” “passe på meg” og “porten til paradis” ser vi at isak står støtt. Han vet hvem han er og hva han vil. Han er hyggelig mot vilde. Han rydder opp med emma. Han klarer å være der for even uten å bli sugd inn i depresjonen hans. Han holder seg rett i ryggen når dansejentene prøver å få ham som maskot, er med på vennegjengens gjensidige dissing, og snakker åpent om forholdet sitt til even. Vi ser hvordan han nå mestrer alle situasjonene han ikke mestra før.

Master of Two Worlds - I “nå” ser vi at Isak har klart å forene de ulike sidene av livet sitt. Og at det han har vært gjennom faktisk gjør at han passer bedre inn i sin egen virkelighet enn det han gjorde før. Han skjønner at livet hans med Even faktisk passer inn i livet hans med vennegjengen. Og at de to utfyller hverandre. Hans frykt fra tidligere, om at det å leve ut legninga si skal gjøre at han ble “bare homo” har vist seg å ikke stemme. Og psykisk sykdom har vist seg å være et tema som finnes både i livet med even, og i vennegjengen. De parallelle virkelighetene har smelta sammen.

Freedom to Live
- Isak viser ved å prate med både Even og Eva at selv om han syns endel ting er kleine fortsatt, klarer han å trosse denne frykten. Han forteller både seg selv, eva og oss at han har vært gjennom en prosess hvor han har kvitta seg med det gjorde at han ikke klarte å være en bra kraft i verken eget eller andres liv. Livet er nå.

336
#teamtruelove

Jeg har en liten kommentar til heltefortellinga. Visst får Isak noen gode råd fra Sonja, men han skaffer dem selv ved å spørre henne om de rette tingene etter at hun egentlig prøver å legge på. Syns han skal ha kredd for det! Og kanskje også for å forandre det Sonja har brukt som en mestringsstrategi for seg selv til en strategi for å hjelpe Even gjennom den intense fatalismen han føler når han er nede. (Det siste her så jeg noen andre kommentere, og jeg tror det stemmer.) Det er så klokt av ham å ikke møte Even med motargumenter på at forholdet deres er dømt. Og samtidig klare å insistere overbevisende på å være der med Even mens han føler det sånn. Det bittelille smilet til Even i minutt for minutt når Isak sier de skal bruke minuttet til å kysse. At han klarer å krølle seg sammen etterpå og bli værende i det trygge redet Isak har gitt ham for å lenge han trenger. I stedet for å følge den depressive innskytelsen til å stikke hjem og begrave seg i skyldfølelse og håpløshet. Når han sier han skal dra hjem i Passe på meg er det fordi han har kommet seg nok til å bli trygg på følelsene til Isak igjen, selv om han fortsatt har det tungt. Det er da han kan se hva Isak gjorde for ham mens han hadde det som verst. Og sette pris på det.

337
Måka

Altså, egentlig angrer jeg litt på at jeg posta denne posten. Var bare at jeg ble så lei meg av tragedieinnlegget og ikke visste hva jeg skulle svare, og satt og prøvde å finne ut hvorfor jeg og den som skrev tragedieposten ikke følte det samme. Æsj. Neste sesong skal jeg prøve å bare skrive om ting jeg har greie på 🙁

Men siden det ligger her blir det bare dumt å ikke svare. Så:

Ja. Han ber om hjelpa, men det er jo fordi han har lært ting på veien. Han hadde jo både Eskild og Jonas og Magnus fra før, men han turte ikke å stole på dem. Også har de jo vist ham at de kan hjelpe ham i løpet av tida som har gått. Jeg tror det gjelds som "får hjelp av hjelperne", selv om de ikke er magiske små kaniner som bare kommer og hjelper helten fordi hun ikke vet hva hun skal gjøre.

Etter at jeg leste mer har jeg også skjønt at jeg glemte en kjempeviktig ting: Bunnpunktet, altså Bros. "Etterhvert går det bra" skrev jeg. Men det er jo tull. Alt går nedover helt til han når bunnen. Men så klarer han å rette seg opp igjen litt etter litt. Men det er jo ikke som om det skjer av seg sjæl heller. Ting skjer jo ikke av seg sjæl.

338
Enig

Helt enig med deg, og så blir han jo værende også da - så fint ❤Et nydelig samspill mellom to veldig forelskede gutter. De skjønner nok at de er så bra for hverandre - har jo reddet hverandre ❤

339
Real life

No but it's real life, which is what she want the message to be, not a Hollywood movie.

The ending was perfect and the message is pure and true. That's real life not a movie.

340
#teamtruelove

Jeg har en kommentar like rett under her hvor noen stiller omtrent det samme spørsmålet. Mange som har svart der.

Men når jeg først er i gang med å skrive. Isak ser jo absolut ikke likegyldig ut til å møte Evens foreldre. Han ser ganske nervøs ut, fordi det er seriøst og selvsagt litt skummelt. Men han vet han kan og vil takle det. Dessuten er han helt sikkert glad for at de vil møte ham, og ikke minst at Even vil at han skal møte dem. Den kommentaren med at han ikke syns noe er kleint lenger tror jeg tvert imot handler om at han er villig til å trosse de nervene han måtte ha fordi han faktisk ønsker å være i en ekte situasjon som krever noe av ham. Ikke bare rømme til en som er fake, lett og kjedelig.

Utover det syns jeg det er hevet over en hver tvil at Isak er fullt ut dedikert til parfoholdet deres her og nå, og det er jo en god stragei for å lykkes i det lange løp. Det lange løp er tross alt ikke annet en hel rekke med her og nå. At han ikke tar Even for gitt er ikke det samme som at han tar lett på de to. Tvert imot!

341
Teamisakogeven

Takk til deg igjen, teamtruelove ❤ Fortsatt enig med deg! Jeg syns det var en så lykkelig slutt som man kan forvente - det er realistisk og godt. Lev her og nå. Vær lykkelig her og nå. ❤Evak❤

342
#teamtruelove

PS. Det er forresten veldig lurt å ikke være skråsikker på at man har funnet mannen i sitt liv når man nettopp har truffet noen og er er 17. Lurer på om du setter fingeren din på det når du sier det ikke er sånn en film skal være. Og det er vel derfor noen blir så urolige. Føler at det ikke kommer til å gå greit siden skjermen ikke har lovet oss det med fanfarer og kanoner: At Nå Har Alt Ordna Seg. Men sånn er jo ikke livet. Og sånn er ikke Skam heller. Isak og Even er jo bare så vidt i gang.

343
Kjærligheten

Jeg er helt enig, og faktisk blir man mer "betrygget" (hvis man kan si det om et fiktivt par) om at det vil gå bra, nettopp fordi Isak viser en sånn holdning som han gjør. Man vet aldri hva som skjer eller hvor ting ender, det eneste man kan gjøre er å være dedikert og oppriktig i nuet - det er det eneste vi har som er sikkert. Og så vet Isak, som Even, at det kommer opp- og nedturer - og de tar man etterhvert som de kommer. Isak gir Even alt han har - og Even gir Isak alt han har. Og til sammen er jo det noe ubeskrivelig vakkert - det er er jo ingen som helst tvil om. Og evigvarende.

344
Jeg tenkte det samme :(

Isak tuller også litt for mye på kjøkkenet om at det er jobben hans å passe på Even og å være støttekontakten hans. Det er noe sannhet i alle jokes.. Det er jo ikke noe god humor i det hele tatt. Og Andem har ikke dårlig humor, så hvorfor har hun valgt dette som tema for samtalen deres?

Og HVEM ER JULIAN DAHL?? Jeg har pløyd internett etter han - og JEG er flink til å stalke! Han er fiktiv, fake skjegg, er på insta og har en twitterkonto hvor det virker som han driver et lawfirm i NY, og følger en eller annen fyr som har Tarjei med på en Vine. Makes NO sense! Anyone?

345
Filmreferanse

Det finns en virkelig Julian Dahl som har laget en rekke kortfilmer, og vunnet flere priser.
Kanskje Julie Andem er en beundrer av han?

346
Isaks tulling

Synes det er helt innafor. Even må gjøre sin del av jobben også, opparbeide seg den selvdisiplinen som skal til for å unngå å gjøre ting som helt åpenbart er skadelig for ham, som å røyke kjall. Synes Isak har all rett til å sette ham på plass, ville vært ansvarsløst å ikke gjøre det. Han er villig til å ta fighten. Det viser at han bryr seg ordentlig. Ville da vært veldig glad hvis jeg var Even for at han gjorde det med humor.

347
Julian Dahl

I første sesong sitter Eva, Jonas og Isak på trikken, og Isak spør hvem Julian Dahl på insta er, at han stalker Isak. SKAM-redaksjonen som tuller med oss?

348
Julian Dahl

Dette vet vi om Julian Dahl:
1. Stalka Isak på insta i fjor høst, lukket profil, har fake skjegg på profilbildet
2. Stod oppført på kosegruppa-lista i "even" klippet
3. Han i "kan du varme ett til meg å" likner mistenkelig på profilbildet til Julian Dahl
4. Både isak, magnus og jonas følger instakontoen til Julian Dahl.
Konklusjon: Julian Dahl går på Nissen og er interessert i Isak?

349
Kanskje

Julian Dahl er Tarjei Sandvik Moe... Såkke Isaks navn på den lista?

350
Tobz

Jeg har ikke sett sesong 1 og 2, det akter jeg å gjøre i jula. Men så var det denne Julian Dahl. Jeg kjenner på meg at jeg slettes ikke liker fyren. Så var det dette med at han er i kosegruppa. Studerte det klippet fler ganger...det er bare en liten detalj jeg la merke til + hvem snakka Even med før han kom etter Isak på do, Julian Dahl kanskje? Hvis jeg har rett i mine antagelser, så blir sesong fire problematisk for Evak.

351

Kan det vara så att Even får säsong 4, och Julian Dahl då skapar problem mellan Isak och Even eftersom han är intresserad i Isak...? Hoppas i alla fall att det slutar lyckligt för Isak och Even, och att de tar sig igenom alla problem de kommer stöta på?

352
Creepy nattbord

Julian Dahl sesong 4?
Slo meg no at det kan vere den type overraskelse skam-redaksjonen kan komme med...

353
Flower?

Julian Dahl står på listen til kosegruppen.. se 2. Episode eller Even klippet.. Så er med i denne sesongen også..

354
Lykke/happiness comes is so many shapes and forms

dette er vel lykke - dyb gengældt forelskelse - massiv support fra venner - en god fremtid. bare fordi man ikke kan sige om det er for evigt - det er jo ikke vigtigt hvis nuet er helt utroligt kærligt og fantstisk.

Jeg er som Isak - realist - han leder ikke efter eternally ever after men efter ægte kærlighed - det er ikke nødvendigvis det samme. Jeg havde satset 100% på en kærlighed som even også selvom man ved at det hele kan gå frygteligt galt. Den inderlighed er så sjælden - with amazing ups comes dark dark downs to be survived - men overlevelse er jo en realistisk mulighed her når man har erkendt at der er hårdt arbejde ind imellem at holde fast i den man elsker mest.

355
Hekta26

Takk for denne kommentaren. Kunne ikke sagt meg mer enig!!

356
i parallele univers kan alt skje hele tiden i uendelig tid

du må slutte å bekymre deg, det fins ingen garantier i livet for at det ikke skal gå galt, det eneste du kan gjøre er å leve i hvert øyeblikk og forsyne deg nå. Isak har ingen guard oppe, tvert i mot,, han sier jo at han ikke synes noenting er kleint lenger. Han er fri, og klar for å møte livet med friskt mot. Nå. Sammen med kjæresten sin. Nå. Det er bare én uke siden alt var bekmørkt, nå er det topp, men man kan ikke ta noe for gitt. Man kan bare leve nå. og nå er alt love.

357
Er inne å regresh i håp om et siste klipp?❤️

Det at isak ikke vet om Even er mannen i sitt liv.. ingen kan være sikker på noe dom helst, men håper at vi får følge Evak i neste episode. Vi sitter fortsatt med mange spørsmål og vi elsker Even og Isak.
Forstår ikke at det er ferdig. Elsket virkelig denne sesongen.
Henrik og Tarjei får vi se i andre filmer, noe annet vil overraske meg.

Ønsker alle en god jul og et godt nytt år ?

358
uenig

Hadde samme holdning som deg rett etter klippet, men jeg tror det er fordi vi ikke ser hva som faktisk blir sagt her.
Det er IKKE viktig å vite i en alder av 17år om kjæresten din er kjærligheten i ditt liv. Det er faktisk ikke mulig å vite noe sånt 100%. Det kan føles som personen er det, kanskje spesielt når man er så ung, men man VET det jo ikke før man har holdt sammen til siste innpust. Så hva er da vitsen med å gå rundt å si sånt? Bare fordi det er søtt? Isak vet det jo ikke, og det er jo helt greit. Det tar ikke vekk det faktumet at han elsker Even og at de har det bra her og nå.
Ja, man skal selvfølgelig bry seg om fremtiden, men ENKELTE TING ER UTE AV VÅR KONTROLL; og kjærlighet og forhold er en av de tingene. Og nettopp derfor er det null poeng i å henge seg opp i tanker som "dette er for alltid" eller "dette kommer aldri til å vare". Kjærlighet er en av de tingene man må sette pris på her og nå, for det er her og nå det skjer. I morgen kan alt være borte, så hva er vitsen med å skal fokusere på hvor lenge det kommer til å vare? Vær glad for at du har det nå!
Jeg tror heller ikke Isak mener at han bailer når Even får en ny episode, han mener bare at da blir det "dårlig" og tungt igjen: og det blir det jo, sånn er det bare. Dette er noe han virker veldig innforstått med, og han vil stå med Even gjennom de dårlige stundene og de gode. Men å gå rundt å bekymre seg for den neste episoden er jo bare wasted!

Denne slutten er REALISTISK! SKAM har aldri vært en hollywood-serie, og det syns jeg ikke det skal bli heller for da mister den all kredibilitet. Evak har det jo bra her og nå, og mer enn det trenger vi vel ikke? Jeg har ikke et behov for å få en bekreftelse på at de fortsatt er sammen 10 år fra nå: de har det bra nå og det er NÅ vi er.

Isak vet Even er syk, og han har akseptert det og elsker han for den han er. Han er villig til å være med han selv om han vet at det vil komme fler perioder hvor ting er kjipt - og dette forteller oss jo at Isak er trygg og sikker på forholdet.
Isak sier jo selv at han vil leve livet og stå i masse dritt, fordi det er bedre enn å leve fake og kjedelig (altså trygt). Det å være med Even kan bli ganske dritt til tider med tanke på hva som kan komme når som helst, men Isak tar gjerne de vonde dagene med på kjøpet fordi det er EKTE. Og fordi når det er bra, ja det er det jævlig bra.

359
Usikker..

Til Dette var IKKE en lykkelig slutt!:
Jeg er litt enig med deg. Jeg ble også ganske skuffet over Evens reaksjon over hasjen. Håpet han skulle vise seg moden nok til å passe på seg selv, så Isak nettopp slapp å være barnevakt. Fint at de kan tøyse med det nå, men hvordan går det hvis Even er på vei opp eller ned? Fikk følesen av at vi får reprise av starten på 21:21 om 2-4 år, med Isak som Sonja. Den siste delen av "spøken" om å dele pengene skjønte jeg ikke. Den fikk også en negativ undertone i hodet mitt uten at jeg kan sette fingeren på det. Og heller ikke Isaks forklaring til slutt var betryggende. Finner litt trøst i kommentarene under. Kanskje min reaksjon på kjøkkenscenen, farget Isaks ord etterpå. Men fikk en følelse av at bipolare forhold kan funke her og nå, men ikke håp på noen fremtid. Og det synes jeg var et trist budskap. Men 2-4 år er kanskje en evighet for en 17 åring? Skal se klippet et par ganger til og se om det fortsatt er uggent.
Resten var bare herlig.

360
Dette var en REALISTISK slutt

Denne slutning var god og realistisk, og Isak er lykkelig i dette nu. Han elsker Even, og Even elsker ham. Men skal de være sammen for altid? Hvem ved? Men det er ikke vigtigt - for hvorfor bekymre sig om i morgen? Er alting ligegyldigt af den grund? Nej, det er det ikke.
Isak er gennemgået en transformation, brudt med egne fordomme og lever nu sit liv 'ægte'. Han vil være 'ægte' og ikke længere leve livet igennem et filter: No filter.
Når Eva spørger ham, om Even er manden i hans liv, svarer han: Det ved jeg ikke - er det vigtigt? Dette svar er uden filter. Vi tror, at vi kun skal vise det perfekte frem, søge andres anerkendelse og altid skal sætte et filter på, så vores liv fremstår som et eventyr: "og de levede lykkeligt til deres dages ende". Men livet er ikke et eventyr, og det lægger et enormt pres på os, hvis vi tror, at vi skal være perfekte og leve lykkeligt resten af vores liv.
Vi skal turde vise, hvem vi er inderst inde - vi skal dele vores indereste tanker med hinanden - vi skal stå ved os selv og vise vores usikkerheder frem.
Hashtagget #mannenimittliv er idéen om, at kærligheden varer evigt, men som Noora og William er det ikke sikkert, at de skal være sammen for altid. Isak elsker Even - samme tid og sted - akkurat nu og her. Han vil elske ham dag for dag, time for time, minut for minut. Måske hele livet, men hvem ved? Dette var derfor en god og realistisk slutning.

361
Usikker..

Takk, "Dette var en REALISTISK slutt". Var godt å lese din tolkning.

362
Piet Hein: Om at leve i nuet

At leve i nuet er livets teknik –

og alle folk gør deres bedste,

men halvdelen vælger det nu, som gik,

og halvdelen vælge det næste.

Og det forrige nu og det kommende nu

bliver aldrig i livet præsente,

og alle folks levetid går sågu

med bare at mindes og vente.

For det nu, som er gået, er altid forbi,

og det næste bliver aldrig det rette.

Næ, sørg for, at nuet, du lever i,

éngang for altid er dette.

363

Jeg skjønner godt hva du mener, jeg klarer heller ikke å se den happy endingen mange snakker om. Virker som om Isak bare er glad for å ha truffet Even fordi han har fått Isak til å leve sant og ekte. At det ikke er så farlig om Even forsvinner ut av livet hans i morgen, han har uansett fungert som redningsplanke og det er nok.

Dette er ikke ment som surmaget kritikk, jeg er egentlig bare lei meg.
Trøstende ord mottas med takk. Håper jeg bare har tolket alt feil.

364

Jeg trodde også at når Isak sa "alt kan være over i morgen" at han siktet til selve forholdet med Even - at det kunne være slutt i morgen. Men etter litt ettertanke er jeg ganske sikker på at han mener at det er _den gode perioden_ som kan være over i morgen, altså at ting blir vanskelig igjen. (Men det har han akseptert og er en pris han er villig til å betale for alt det andre fine som veier opp)

Den tanken hjalp meg litt i hvertfall, for jeg ble også litt urolig etter siste klipp.

365
Hei...

og nå skal jeg prøve å overbevise deg, og meg selv.. For jeg er helt enig med deg; jeg likte ikke at Isak svare vet ikke på det spørsmålet - for selvom man ikke vet hva fremtiden bringer, så kan man likevel føle at "det er mannen i sitt liv" NÅ... Men, jeg tror kanskje vi misforstår dette , for det passer liksom ikke med de følelsene som har blitt formidlet gjennom hele høsten. Og bare se hvordan Isak har vært gjennom hele uken fra han fant Even forrige fredag... dette er jo ikke en person som vil gi opp/gir opp når det blir tøft - han var der jo gjennom det hele... I tillegg spiller det jo videre på det Isak sa da Even sa det ikke kom til å funke; at han ikke visste en dritt om hva som ville skje i morgen... Så jeg tror kanskje at dette bare var en skjelsettende måte å få oss til å fokusere på her og nå. Tenk på hvor mange forhold som ikke fungerer fordi man tenker for mye og ikke gir folk en sjangs fordi man tenker for mye på det store "Mannen / Kvinnen i mitt liv".... kjærligheten er i nuet - at man faktisk satser i dag og lever nå. Er det viktig å kunne si at den man er forelsket i er Mannen i sitt liv? Når ve man det? Er det ikke nok å ville være sammen NÅ, NÅ, NÅ og NÅ? Og btw; Isak mislikte ikke å skulle møte Evens mor; trr han elsket det, og evt bare tenkte oi. Og det er helt innafor. Sånn er det alltid.

366
Lilja

Jeg setter dette i sammenheng med "du vet ikke en dritt om hva som skjer i fremtiden" og "livet er nå". Det er ikke viktig å vite om det vil være Even for alltid - det er viktig å vite at det er Even nå.

367
Alt er love

Vær mer av deg selv. Livet er nå! <3

368
Måka

Takk for en fin kommentar.

Isaks monolog på slutten var den perfekte avslutninga på sesongen, og jeg håper både tarjei og henrik er med over i sesong 4, også om de, og det håper jeg, får store filmroller til neste år.

Det som gleda meg mest med hele klippet, er at de allerede er kommet til det punktet hvor de kan kødde med den maniske episoden, så det ikke blir en klein, skamfull greie de ikke kan sette ord på. Fint.

Jeg gleder meg til en sesong om kattehookern og/eller vilde. For selv om det er sanasesongen jeg har ønska meg, tror jeg det er våre to klønete blonde venner vi kommer til å se mer av. Jeg håper de finner ut av det. At Magnus klarer å slappe av, og at vilde finner sin egen seksualitet istedenfor å bare være der for andre.

Vi sees på nyåret, venner.
Vi møtes igjen.

369
#teamtruelove

Jeg elsker hvordan klippet viser oss at de er i startgropa som kjærester, i ferd med å finne balansen sammen. Og det ligger de godt an til. De er komfortable med hverandre. De kan snakke om at manien uten at det blir vanskelig og dystert. Isak kan si fra at han vil Even skal passe på seg selv uten å virke formanende. Det er jo et snev av sannhet i spøken. Å være kjæreste med Even er vel nødvendigvis litt forskjellig fra å være kjæreste med noen uten diagnosen. Men hva er det Isak sier med spøken egentlig? Utover at han vil være den som forteller Even om det går bra eller ikke. Jeg tenkte "Fy faen, han er kjekk!" "Kunne gjort det gratis." Isak er med ham fordi han helhjertet vil ha Even: hele pakka.

370
Ja til kjærlighet

Jeg kunne ikke sagt det bedre selv. Som tobarnsmor i begynnelsen av tredveårene er jeg i grunn langt unna målgruppen, men jeg har levd meg inn og blitt for alltid forandres av denne sesongen Skam. Jeg håper at jeg kan gi mine barn trygghet og kjærlighet nok til at alltid vet at jeg er der for dem. Jeg har fått et innblikk i en ungdomsverden som føles så nær, men allikevel så fjern. Aller viktigst, så håper jeg verden umiddelbart slutter å bry seg om hvilke kjønn som elsker hverandre, for er det en ting denne sesongen Skam har vist, så er det at kjærlighet er uendelig vakkert uavhengig av kjønn, alder og legning. JA til en raus verden full av kjærlighet!

371
Mariann2

Kommentaren jeg gjerne skulle skrevet selv?Takk!
Nå skal jeg nyte alt jeg oppdager ved å se klippene på nytt.... for eksempel "de parallelle universene/ klippene" i denne sesongen og de to første... oppdager også stadig nye sider ved fantastisk bruk av farger; helt fra klippet i gymgarderoben har jeg krysset fingrene for at den gule jakka sto for "håp" osv,osv

372
Aylla Sousa

That's so beautiful! Took the words out of my mouth! I hope to see more of EVAK in the following seasons <3

373
Gjest

Magnus: Skal jeg ta på henne og sånn?

Mahdi: ja.. HVIS DET PASSER SEG

374
gjest 2

Synes det var så fint at de understreka akkurat det. Hvis det passer seg.

375
Flower?

Føler du får sagt ALT med denne kommentaren. Det er virkelig en serie som har alt, elsker hva den gjør med meg. Hvilke følelser den spiller på og hva det gjør med meg og måten jeg tenker og der verden på. Takk for at noen valgte å lage akuratt disse historiene. Jeg er helt uten ord egentlig ❤️

Liker den lette tonen i dette klippet, Even som anbefaler Magnus å være seg selv, flørten mellom Even og Isak men jeg liker også virkeligheten i klippet. De her er 17 og 19, de kan fortsatt ha mange år sammen eller ikke. Syns Isak sa det så fint med at her og nå er det viktige. Men romantikeren i meg har jo tro på de her to i neste sesong og, klart vi får se dem på fest eller i kantina kanskje. Hand i hand på skolen.. Men nå er det en ny som overtar rollen.. nye problemer/utrfordringer som skal røre, engasjere og fenge oss i neste sesong.❤️❤️

Dette er første sesongen jeg kar følgt i real time.. Ser virkelig at opplevelsen blir så utrolig mye sterkere når en må oppleve det samme som hovedpersonen.. Dette har blitt en litt rar høst.. Isak og Even har nett så tatt litt plass.. Jeg har vært småforelsket, lei, sint, frustrert og engasjert. ❤️ Dette er TV på sitt beste.. Alle dere i kommentarfeltet har virkelig gjort dette til en fantastisk opplevelse. Hadde ikke vært det samme uten alle teorier, hint, tanker, følelser og frustrasjon. Vi har alle vært det ?

Takk SKAM, dere gjør verden bedre en sesong av gangen ❤️❤️??

376
Flower ?

Denne posta jeg to ganger (nesten like) trodde den ikke var komt med ?

377
Skeptisk...

Veldog glad alt som evak har utviklet seg til. Og mjau HAHAAA! 😀
Meeeeen igjen. "Du vet ikke hvem som er død imorgen" og "livet er nå" gav litt illevarslende vibber for neste sesong ass. Tipper vi mister noen (eller nesten mister), Linn holder jeg en knapp på foreløpig, kanskje en av de andre. Hvem vet hvor langt nede Noora er f.eks etter William, med sin historie og alt? Blir spennende å se hvertfall

378
Creepy nattbord

Når Isak seier "man vet jo aldri hvem som er døe imårra" og "livet er ... nå" so meiner han det på same måte som når han i "minutt for minutt" seier "Det kan komme en atombombe i huet vårt i morra. Da er dette bare waste of time å diskutere": Begge deler er meint som "carpe diem"/ lev i nuet/ ikkje frykt framtida...

Men i Skam kan det meste ha dobbel betydning, og med det som baktanke kan det vere eit frampeik om at nokon vil få livet snudd opp-ned.
Eg trur døden kan vere eit tema i neste sesong. Ikkje sjølvmord, som eg har sett andre tenke, det gjorde dei seg ferdig med i "O helga natt". Derimot kan det skje ei ulykke, i ein eller annan form, noko ein verken kunne forutsjå eller forhindre. Sorgbearbeiding og det å ikkje komme seg vidare like raskt som alle andre kan følest vanskeleg. Eller survivor's guilt, kanskje neste sesongs fokusperson mister ein nær venn fordi dei f.eks. bytta sitteplass i bilen rett før det smalt, og derfor føler seg ansvarleg...
Mogleg eg tenkjer sånn pga. at slike ulykker i stor grad prega meg og mine venner på vgs. Ungdomsulykker er kanskje vanlegare på bygda, men skjer dessverre altfor ofte i byen òg

379
Tobz

Det er jeg ikke enig med deg i. Vi får nok heldigvis ingen død og fordervelse i sesong fire heller. Og bra er vel det. Isak's siste melding til oss alle er nok mer slik: Livet er NÅ. Ingen religion eller tro burde stå i veien for oss. Gjør det nye året bedre for deg selv og alle andre. God Jul og Godt nyttår!

380

"Livet er nå" handler om at man ikke (!) skal bekymre seg om hva som skjer i morgen, men være glad for det vi har i dag ?

381
Sana❤️

Så enig!! Nå må vi alle ta lærdom. Selv om livet er hardt innimellom er det også godt. Vi må ta vare på det gode for å kunne takle det kjipe og vanskelige. Og nyte de gode stundene isteden for å bruke de til å bekymre seg for hva som fins rundt neste sving! God jul alle sammen! Håper Sana blir neste hovedperson, men hvem skal hun søke til? Hun er jo så klok at man skulle tro hun er 100 år. Hva kan hun bære på av skam.. hadde vært spennende å se.

382

Det handler jo ikke om å miste!! Du misforstår. Det er et pek til at det er viktig å leve NÅ og ikke være i skapet- uansett hvilket skap du er i.

383

Det er jo omtrent akkurat det samme Isak sa til Even på forrige lørdag! Vi vet ikke hva som skjer i fremtiden, så det kan være bra "ta det chill" og fokusere på nå, dag for dag.

384
Teamisakogeven

Nei, ingen kommer til å dø! Det å levet i nuet- at livet er NÅ, oppfatter jeg mer som en realitetssjekk. At man skal sette pris på det gode man har nå. Vi vet jo ikke hva morgendagen vil bringe. Even+Isak=❤

385
Teamisakogeven

Takk for en flott kommentar! ❤ Også vil jeg legge til at jeg heier på Even og Isak i sesong 4 også! De tar dag for dag, time for time og minutt for minutt - altså lever i nuet, fordi livet er NÅ ?

Even+Isak=❤forever

386

Even+Isak=❤NOW and FOREVER

387
RainbowKitty

Tusen takk for en utrolig flott kommentar. Alt jeg ønsket å si om/til denne serien er beskrevet, så takk. Der reddet du meg fra milevis med skriving. Hahaha!
Nå ser jeg frem til pride 2017. (Som SKAM har inspirert meg til å våge å bli med på!) Men jeg må nå si at det er litt kjipt å vite at dette var siste klipp fra dette utrolig, fantastiske kunstverket kalt SKAM!
Tusen takk for alt denne serien har gitt meg.

388
The end ✨??✨

Som jeg skulle sagt det selv ❤️ Tusen takk Tarjei og Henrik. You are just AMAZING. Takk for en fantastisk reise mef dere i SKAM - boblen vi har vært i i hele høst. Det har gjort noe grunnleggende med oss alle sammen tror jeg. På mange nivå, mange lag, på tvers av landegrenser, og nasjonaliteter. Fy fader for en fantastisk FANTASTISK reise... and THANK YOU ALL BEAUTIFUL SKAM-FANS throughout the entire world!! ✨??✨ The end ? #gråter #crying #AlterLOVE ❤️

389
Amen

Som om jeg skulle skrevet det selv ❤

390
Shameless

This is propaganda. Revolution coming up next

391
#teamtruelove

Enig, har gjennom hele sesongen vært så betatt av briljans på alle sett og vis i alle ledd i denne serieproduksjonen! Ned til den minste lille detalj.

Isak sier mye fint og klokt her, men hva skal man utdype om det for, han formulerer det jo så tydelig og nydelig selv?

Men Evens gullkorn til Magnus: Kjør på med mer av deg selv! Hvis akkurat hvor desp du er. Det er sånn en nydelig kontrast til de andre, som råder ham til å prøve å følge en slags mal for sjekking, å være annerledes enn han er. Og så er det herlig at man ser Even kikker på Isak og vi skjønner han mener det var det han gjorde for å sjekke opp Isak: kjørte på med masse av seg selv. Og det er et innmari godt råd. For det er jo da du kan treffe noen som er rett for deg!

392
Just me

EVAK nå, ikke 4EVER

393
Julian Dahl

Var du der? Så deg ikke...

394
P-ia

Signerer denne. Men hvorfor fikk denne sesongen bare 10 episoder når de andre har 12? Blir det mer over nyttår? Ikke for å være utakknemlig eller grådig, men... jo, ok, jeg er litt grådig.

395
Sånn er det

Sesong en har 11 , sesong to har 12 og sesong tre har 10. Var det som passa. Rett og slett.

396
RainbowJ

Fantastisk bra kommentar. Du har sakt alt jeg ville og. Det eneste jeg kan også si er : TUSEN TAKK. Vi ses til våren ❤

Sykt stolt over å være Norsk! Hilsen, chocolate girl ?❤

397
Du bør også være stolt over at være norsk.

- Hilsen en stolt skandinavisk nabo (dansker).

398
Svensk

Jag tycker du ska vara stolt som norsk. Jag ser Norge i ett annat ljus nu. Det kärleksfullaste landet av alla och ni sprider en bättre värld. Jag vill ha en norsk gutt ...

399
Också svensk

Håller med, ska flytta till Norge och skaffa mig en svensk gutt nu minsann.

400
Samme for danskerne

Hold kæft nordmændene har virkelig taget fusen på os her - jeg gik og troede at Skam bare var en typisk teenage-serie, men det er jo smukkere, vigtigere, mere reelt og realistisk end noget, jeg har oplevet før. Jeg er så enormt imponeret, vi skylder Norge (og Julie Andem, Henrik Holm, Tarjei Sandvik Moe, og alle de andre betagende unge skuespillere) en enorm stor tak. Så tusind, tusind tak, Skam! - for at give mig hvad jeg ikke engang vidste, jeg manglede. Glædelig jul til alle jer over i Norge, og godt nytår <3

401

Helt i slutten av scenen på kjøkkenet føler jeg at Isak og Even går over til å være Tarjei og Henrik når de kysser. Måten Even sier "kom igjen da" - virker som at vi blir tatt med "behind the scene" i to sek og får sett hvordan de forholder seg til slike scener. Veldig søtt!!!

402

Han ville ha julepresangen fra Sana

403
Siger han ikke bli med?

som han har sagt så mange gange - han har arbejdet lige så hårdt på at få sin Isak, som William gjorde for at få Noora.

Og mit romantiske hjerte er sikker på han mente - bli med in og ligge med mig!

404
LOL LOL

Even: Gi med det. Kom igjen a
Isak: Nei
Even: Jo

405
Ute av karakter

Kanskje du har rett. Ellers sa Henrik noe lignende under dansen til Gabrielle, også.
Men i klippet Porten til Paradis opplevde jeg virkelig at Isak falt ut av karakter. For det var ikke Isak, men Tarjei, som kommenterte på hvor føkkt det var å tenke på hvor mange som ville digget konseptet Isak og Even minutt for minutt. Han så ned, og stemmen endret seg til "hans egen". Selve utsagnet ble heller ikke tekstet.

406
Lurer...

Hva sier Isak etter "parallell univers" og frem til "nå"?

407
Svarer...

Isak: "Det er bare en ting vi vet helt sikkert." (Han drar litt på ordene og mumler litt.)
Eva: "Hva er det?"
Isak: "At livet er... nå."

408
Cliff Hanger

Scary ending..."nå" å sen blackout....

409
Opfordring

Tror, at det er en indirekte opfordring til os seere: Denne sæson er færdig nu - skærmen går i sort. Nu er det op til os selv at udfylde tomrummet.
Livet skal ikke leves igennem en skærm, men ude i det virkelige liv. Det er ikke nok, at vi accepterer og elsker Isak og Even i dette fiktive univers. Det er op til den enkelte af os at nedbryde fordomme, udvise næstekærlighed og forståelse for andre i vores eget liv.
Det kræver mod og styrke at turde at leve et 'ægte' liv, men vi skal huske, at livet skal leves NU. Ingen ved, hvad der sker i morgen.

410
❤️

Hear hear ??❤️✨

411

Tusen takk for at du sa det jeg tenkte på, jeg stiller meg bare bak denne kommentaren og kaster all min hyllest over dere i SKAM.

412
Trine

Tak for den kommentar ❤️ I am with you man ?

413
19:19

Matteus 19.19 Du skal hedre din far og din mor og elske din neste som deg selv.

414
Pøh.

For noe tull. Foreldre må gjøre seg fortjent til barnas kjærlighet. Det er mange som aldri burde blitt foreldre, som ødelegger barna. Vær snill mot dem som er snill mot deg, vis respekt mot dem som viser respekt for deg, smil, stå opp for deg selv og ikke vær redd for å be om hjelp om noen gjør deg vondt.

415
Lev nå og ekte - Kjetil

Ikke lat som du er noe annet og lev fake. Lev nå. Kloke ord av Isak. Og igjen rydder han opp i hva han har gjort før. Han er da bare best! Og nå som siste klipp så slipper jeg å sjekke innom hver dag før til våren. Kanskje med en gravid Vilde?

416
Even i sesong 4????? ?

Der var han som så inn i kamera siste gangen. Fyyyyyyyyy f*** jeg håper det stemmer ??????❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

417
......

Han har så uendelig mange muligheter for temaer:
Russ, Rus, bipolar, homofil/bifil, venner ved en slik sykdom? Han spiller så fantastisk alle sinnstilstander, jeg håper av hele mott hjerte at vi ser mer til han!

Han har jo halvveis flyttet inn i kollektivet så det passer jo fint, da får vi kanskje vite mer om Linn og Eskild i tillegg til å følge Guttegjengen videre.

Det er så mange serier som har jentegjenger som tema, jeg tror dette også kan ha vært med på å engasjere publikum litt ekstra i år at vi nå har fulgt gutta. Jeg digger det og håper det fortsetter. ???????????????

418
Beste valget

Even er som en person jeg har blitt glad i og inderlig gjerne vil bli bedre kjent med. En sesong med ham som hovedperson, ville være helt ekstremt interessant. Han er en så kompleks karakter, definitivt den jeg nå er mest nysgjerrig på. Potensialet for en da fjerde sesong på høyde med dette mesterverket av en sesong vi nå har vært gjennom, er så åpenbart om Even blir hovedperson.

Men han er litt eldre enn gjengen vi har fulgt og det er kanskje ikke så mange som kjenner seg veldig igjen i ham? Eller er det det? Uansett tror jeg mange at vi er mange som ville kjenne oss mer igjen i ham om vi kom ordentlig inn på ham, slik vi ville gjøre om han ble hovedperson. Bare det å kjenne an formen når man starter en ny dag, men små eller store utfordringer. Det ville være så interessant og viktig! Og utfordrende å få til, men med Julie Andem og med kvalitetene til Henrik Holm som skuespiller, finnes det ikke tvil i meg om at de ville lykkes til det fullkomne. Håper. Håper. Håper!!! Håper også da i tilfelle at ikke kjæresteforholdet blir veldig tematisert og problematisert, men at det er en bra og relativt stabil greie som først og fremst gjør livet til Even bedre.

Når tror dere vi får vite det? Kommer det en teaser før året er omme, tro?

419
Maja

Tror det blir Sana jeg, siden klippet sluttet med samtalen til Isak og Eva og Isak nevnte det med religion og evolusjonsteorien. Det er jo noe Isak og Sana har diskutert ganke mye denne sesongen.

420
If only we could be so lucky

Jeg er så vild med even karakteren og Gud han er hot Henrik Holm - den impulsive blide inderlige type - med hoved fuld af fantasi.
Meeeen Magnus ass - han er nu super hot også. Kender så mange desp Magnusser irl - jeg er åben for at ændre adfærd - stoppe håne den type og slutte med at tænke "men jeg er jo ikke mit udseende og nej du får ikke kommentere mine krop!" hvis jeg får indsigt altså - lad mig lære den logik at kende. Jeg har det som Isak - klapser af umodenheden. Magnus det er en karakter der må være en udfordring at spille - at gøre den umodne drengerøv indbydende sympatisk.

Ps han Magnus har nu også en pænt lækker kyssemund - og så de der øjne oh lala vilde you lucky catwoman! Han bliver søt at kline med.

Og så er der Jonas med alle krøllerne og hjerne nok til to - i digg him ps og oh vi ved jo han går ned på chicks

Og Mahdi - mr cool. Hvad er hans historie egentlig?

Jeg er faktisk klar til at følge hvem som helst.

Just go ahead make my webcast springtimr beautifully rocky and fun.

I'll be waiting for your joyride JulieA

????????⛪️?

421

Garantert en av jentene, derfor de fikk egen del med spesielt fokus en stund, tenker jeg

422
Even i sesong 4!

Det hadde vært fantastisk! Vil bare se mer av av EVAK!

423
Azla

Nå har jeg endelig fått ro inni meg ?....GOD JUL SKAM GOD JUL ALLE SAMMEN HER INNE OG DER UTE ? ??‍❤️‍??‍❤️‍?

424

Så mange følelser på en gang. Woow!

Håper på Vilde og Mags neste sesong..

425
????

JEG SKJØNNER IKK E EN DRITT AKKURTA NÅ???????

426
Mjau

Isak har lært at livet (og det meste) kan snu opp ned i løpet av kort tid, og at det er viktig å fokusere på det som er nå, og ikke så mye på alt som kanskje skal skje senere - fordi man ikke vet. At man tar vare på det som er bra nå. Syns det er en ganske reflektert måte å se ting på. Og ikke minst realistisk.

427

om du vil pule så er det bare at sige mjau! Det bliver legendarisk det mjau!

428
Mjau

Hele Norden kommer til å gå rundt og si mjau-mjau denne vinteren. 😀

429

NÅ er det eneste jeg hører lyden av mine egne hjerteslag som går amok. De siste 13 minuttene har vært fylt av alt fra høy hysterisk latter til et langt åndeløst sukk. Etter all spenningen som har bygget seg opp i dag kom dette virkelig, for å låne et uttrykk, som julekvelden på SKAM-fansen, fordi det kom så mye tidligere enn jeg trodde. Jeg har mannet meg opp til å sitte klar i kveld, med tørkepapir til tårene, klar for det store klimakset, og så plutselig var det over før jeg rakk å tenke over at det skjedde. Akkurat som livet. Det bare skjer. Når som helst. En må bare ta imot og leve det nå, akkurat som Isak sier. Hva kan en si, alt har jo vært sagt før. Vi har kommentert, ledd og grått sammen, og egentlig tatt et forsiktig men, for sikkerhets skyld, høytidelig farvel i går, da vi trodde, eller iallfall, nate at det kunne være over. Nå når det virkelig er tid for de største ordene, så føles det egentlig tomt. I kveld, etter flere gjennomsyn, kommer jeg nok til å knekke sammen, i savn og takknemlighet, men nå, NÅ er jeg bare takknemlig. Vi fikk noe av det vi ventet og håpte på, og alt det vi trengte, en lykkelig, men likevel open slutt. I morgen er jeg klar for livet igjen. Og da skal jeg leve NÅ.

430
Katt

Mjau.

431
Mjau

??????

432
I'am shook

Wtf happening

433

Slutten var litt rart. Skal vi få til en ny video senere?

men ja for Isak og Eva snakker. deres vennskap var stor..

434

google translate?

435
Matilda

Det blev ett lyckligt slut som alla hoppats på och jag måste bara säga tack till Julie Andem och alla på SKAM-redaktionen till att ni gjort världens bästa serie som någonsin existerat! Vill inte att denna säsong ska vara slut, vill bara ha mer Even och Isak, men nu är det bara att tänka tillbaks på allt vi fått och som tur finns alla avsnitt kvar att kolla på om och om igen.
Kan inte bara säsong 4 börja typ NU??!

436

Ja, hvem tror vi blir neste hovedperson utfra dette her? Var det bare jeg som syns slutten var litt depressiv? Klarer ikke gi slipp på Evak nå, skulle ønske vi fikk sett mer av de som par, ikke bare i bli kjent fasen.

437
Gjest

håller med om att man skulle vilja se mer av dem som ett par, jag hoppas verkligen att even får nästa säsong, även om det känns lite osannolikt. men i varje fall måste vi få se mer av isak och even ❤️

438
Samme her

Jeg satt heller ikke igjen med en god følelse etter å ha sett slutten på dette klippet. Vet ikke helt hvorfor.