Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

420 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
Love

Sana

2

Sana er den hovedpersonen til nå som virker å ha det mest stabile, gode forholdet til foreldrene sine (i det minste til moren). Og selv om noen spekulerte i om Isak hadde en søster, er hun også den første som virker å ha et forhold til søskene sine. Hun ville vel ikke ha med broren på fest, men de er nok glade i hverandre innerst inne. Godt å se <3

3

yousana forever

4

Total kulturkollisjon. Fest og bønn.

5

tekkssssssstttt? 🙁

6
Halo

gå inn på tv.nrk.no

7
Andrea

Endelig på.

8

Det tar ALLTID et par min før teksting kommer. Første gang du har vært tidlig eller?

9
Stian

Omg!

10
Søran

så bra!

11
Værsåsnill

Værsåsnill å skaff tekst fortere - noen er faktisk døve og kan ikke forstå hva som blir sagt, og det er litt irriterende å vente så lenge på teksten når en ny video er kommet! 🙂

12

Der kommer tekst frem når du trykker på firkanten lige under billedet.?

13
Tekst

Der går altid ca. 10 minutter inden teksten kommer

14

Vær glad du slipper å vente til fredagene ihvertfall.. Dagens klipp gikk live på nrk3 med tekst forresten

15
Text?

Snälla lägg till text, förstår inte annars.

16

Det finns text, du måste klicka på fyrkanten under videospelaren

17
Anonym

Det finns text på norska väl (?) Ifall att du inte förstår det heller så avsnitt 1 upp imorgon på SVT Play.

18
Skamfulde Andrea

Ja, hvor fitan er teksterne henne af??

19
Gabriel

BRAZIL

20
Sana deserves the world

!!!!!!!!!!!!!!!!!! nooo! Sana! Va fan?! FÖRSTA VECKAN AV SKAM OCH MITT HJÄRTA ÄR REDAN KROSSAT!!

21
Esther

Savner EVAK ??!!!!!!

22
Hele verden

savner dem <3

23

De har akkurat hatt en heeeeel sesong , kan vi la noen av de andre karakterene få litt spillerom? Ja men så fint da.

24
Sniff

Det er ikke lenge siden man fikk hjertet revet ut av brystet på grunn av Isak og Even, det er vel naturlig at de fremdeles betyr mye for mange. Man kan godt sette pris på Sana som main OG savne Evak.

25

Jaa, jeg savner også, ...?

26
Æsj

Slutt daa

27
rørt

Som en ex-muslim ble jeg skikkelig rørt av den bønn scenen. I feel you Sana, I feel you <3

28
buddhist

som buddhist ble jeg også beveget av scenen. Det er mye av det samme i meditasjon og mindfulness. Å prøve å ikke la seg rive med av følelser, fristelser osv. Men å ta et skritt tilbake og finne roen. Jeg hadde ikke tenkt på at muslimsk bønn på mange måter er så lik meditasjon.

29
Så fin en scene og smukt udført

Uanset religion, så tror jeg, at alle troende kan sætte sig ind i denne scene: At bede til Gud og finde styrke i sin tro til at modstå 'fristelsen'. Det fandt jeg selv meget styrke i, da jeg var omkring 17 år. Som kristne siger i bøn: "og led os ikke i Fristelse; men fri os fra det onde; thi dit er Riget og Magten og Æren i Evighed! Amen".

30
thingamajig

Og jeg og. Jeg er ex-kristen. Det er sånn skjønnhet i troen og i ydmykheten som føles når man ber... Selvom du slutter å tro, blir den en part av deg til alltid. Jeg synes at det er ikke grunn på å tenke at Gud existerer men av og til ber jeg fortsatt - bare fordi det gjør meg til å føle som et barn igjen. Og mindre ensom.

31
x-muslim?

Slo du opp med islam eller?

32

Man slår ikke opp med en religion

33

...Selvfølgelig kan man slå opp med en religion.
Hvis det er ordbruken du reagerer på: Kristne f.eks snakker jo rett som det er om sitt "forhold til Gud", "kjærlighet fra Gud" "lengsel etter Jesus" osv. Så hvorfor kan man ikke si at man slår opp med en religion? Har gjort det selv. Var troende, men fant så ut at dette, dette er ikke noe for meg og jeg tror til syvende og sist ikke på det, med kunnskapen jeg sitter med i dag. BÆM - slo opp.?? Går fint an, det.

34
ACHRISTINA

Jeg har aldri vært muslim, men ble veldig beveget.

35
#teamtruelove

Ateist her. Også veldig rørt.

Har tenkt jeg gleda meg til denne sesongen for å forstå noen som har det annerledes enn meg. Mistenker nå at jeg kan glede meg enda mer til å få se hvor like vi er.

36
Måka

Nok en rørt ateist joiner klubben.

37
anonym

ex-muslim?

38
anonym

Tidligere muslim

39
rørt

Ja. Selv om vi ikke tror det samme lenger, kan jeg fortsatt kjenne igjen følelsene. Tar av meg hatten for Andem og alle de som jobber med å gjøre serien så jævlig relaterbar og ekte.

40
Jope

Jeg blev opdraget i et kristen hjem i Danmark, jeg er dog exkristen nu, jeg tror at jeg tog min religion megt mere alvorligt end mine forældre. Jeg genkender også de følelser som Sana har til festen, selvom kristne ikke beder til faste tidspunkter. Det er fedt at sådanne virkelige situationer endelig bliver portrætteret.

41
Sunniva

Godt å høre at den traff for en som har førstehånds-erfaring med tematikken! Er nok det Andem jobber så hard for 🙂

42

Fine Sana?

43

Fy faen ja!

44
1881

Så det ble Sana-Noora-Yousef, slik vi spådde!

....Jeg vil ha mer. Helst nå.

45
Mariann

Da er vel konflikten etablert, og det grundig? Jeg må innrømme at jeg begynner å bli utålmodig, jeg vil gjerne at noe skal skje snart, jeg synes vi har fått de samme poengene om og om igjen denne uken.

46
Lol chill

Dette er første episode, ro ned lmao

47
Tina

Det var jo akkurat det vi fikk i fjor også. Synes det er noe av det fine med skam at de viser sårbarheten i at det såre gjentas gang på gang eller føles så reelt hele tiden. Det var det sim gjorde Isaksesongen så himmla god- denne overtydigheten. Ikke noe pusterom liksom.

48
WHAT

VAR DET ALT ?????? JEG VIL SE MEEEEEER !!!!!!!!! 🙁 🙁 🙁

49

litt skuffa! skjedde ikke så mye.. men nå blire drama mellom noora og sana pga han gutten hvertfall

50

Det håper jeg ikke, fordi Noora allerede har hatt et slikt drama med Vilde. Det skulle være dumt å gjenta lignende sitasjoner med en og samme person (Noora).

51
Uenig

Skjedde ikke mye? Kunne ikke vært mer uenig. Det må være rimelig kjedelig å bare ha fokus på guttedramaet når det er så mye annet som skjer.

52
FY FAEN for ett bra klipp

Takk. Trenger ikke si mer. Du sa det. Alt handler ikke om gutter ?

53
Hilde

Dilemmaet ligger vel i at Sana må velge mellom kjærlighet og vennskap, ikke SÅ brutalt men valget mellom egoisme og å unne en man er glad i noe fint. Kjenner ikke så godt til verdiene i Islam, men tror et slikt valg blir et dilemma verdimessig.

54

Det valget må noora egentlig ta når Sana forteller ?

55
HVORDAN SANG?:-)

Noen som vet hva den første sangen het når guttene kom gående?

56

Fy faen-Hkeem

57
Linje 5 Vestli

Fy faen - Hkeem, Temur

58
.......

Sangen heter: fy faen av hkeem

59
Sofie

Fy Faen- Hkeem

60

Fy faen av hkeem

61

Hakim - fy faen

62
sofie

samme som tittelen på episoden

63
Evak

Fy faen

64

Fy faen heter den

65
Samma Det

Ok, nå vet vi at sangen heter "Fy faen" i hvert fall 🙂

66
HELVEDDE

KAN FAKTISK YOUSEF SEI HAN LIGE SANA ELLER SKA HAN LEGA M NOORA NÅ

67

sana i love you wit all my heart

68

Sana fortjener bedre.

69

Var det Magnus som kom inn på rommet???

70
jeg ble også nervøs

og trodde det var Magnus,og ikke med Vilde! Magnus da?!! Meeen det var nok bare en som hadde litt likt hår,, Sana hadde nok reagert anderledes hvis hun så at Magnus var utro! Og dessuten er Magnus så god og forelska også..

71

Nei, det er de som står å snakka ute i gangen når Sana prøver å gå forbi

72
Sofie

Jeg bemærkede bare, at pigen lignede Vilde, og man så ikke Vilde derude til festen bagefter...Jente-Chris, Eva og Nora, men ingen Vilde...

73

Nei, Magnus har ikke draget 😛

74

Da hadde vi sett ansiktet

75
Ahahah

D trodde jeg å

76

nei, trodde det selv her og - men det var bare en som liknet på Magnus 🙂

77
angola

Why so short?:((((((((((((((

78
Terje Pablo

Dette ga meg rett og slett gåsehud!! (hehe referanse til linus i svingen) Skikkelig intenst. Gleder meg til neste klipp.
Episoden viser til panteisme, når Sana finner et bedested, men det avbrytes av et hook. Når hun står og speiler seg, viser dette til dualisme og nyplatonisme, fordi Sana må "være seg selv" samtidig som hun er muslim, derav dualismen. De mange ballongene og direkte kontakten som utvikles med dem er tegn på det sublime i episoden.
Konkluderende kan vi si at DETTE BLIR SPENNENDE!! 🙂

79

Exphil dette semesteret? Uansett, fin analyse! 🙂

80
Hahaha!

Word. Men når det er sagt, imponerende analyse ja! Du er brainy (sitat gutte-chris til Eva sesong 1) 🙂

81

come on norsktentamen diktanalyse

82
Måka

Det jeg har sagt til meg selv om og om igjen siste timen:
Vi vet ikke hva Noora og Yousef snakker om. Kanskje Yousef, siden Sana var borte, prater med den eneste andre edru personen på festen. Noora og Sana er jo veldig like på veldig mange måter. Det er bare at det er lett å se at Noora er hipster og Sana har hijab, og å derfor tenke at de er forskjellige, men de er jo også utrolig like på veldig mange måter.

Evt kanskje yousef prøver å bli kjent med venna til Sana for å komme litt nærmere innpå henne, når hun selv holder avstand. Jeg tenker at dette mest av alt er en kjip misforståelse. Jeg håper det er det, og har ikke tenkt å føle meg dommedagsk før dommedagen faktisk er kommet.

Også: Ballongene.
Alle deler opplevelsen med å drikke helium og få Donald-stemme bortsett fra Sana. Men dette er ikke noe hun ikke KAN være med på. Det er ingen ting, ingen livssyn, ingen religion, som forbyr henne å dele den ballongslurpemoro-fellesskapsfølelsen med de andre. Hun bare velger å la vær, og det er tydelig at det er kjipt for henne. Det er altfor lett å kjenne seg igjen i.

Det kan jo til og med hende at de andre har valgt nettopp heliumballonger som icebreaker av hensyn til Sana. Liksom: For engangs skyld er hun med oss på fest, vi må finne på noe som også hun kan være med på. Og da blir den utaforgreia bare ekstra vond å se på.

Yousef sin replikk: "Du hater å henge med oss, du", som begge to skjønner at er en invitasjon til å prate mer, er etter innledninga den eneste replikken i hele klippet.

P.S: Ikke vær slem mot Terje Pablo :/

83

Jeg satt og tenkte på det samme. Hva er det som gjør at Sana bevisst velger å være utenfor også når hun ikke trenger det. Er det sånn at hun er så lei av å ofte bli misforstått, ofte ikke bli tatt hensyn til, ofte ikke bli respektert, at hun ikke lenger orker å prøve? Har hun blitt såret eller skuffet mange nok ganger til at hun har lukket seg inne og bygget opp et skall? For både ballongene og praten mellom Yousef og Nora er (mest sannsynlig for sistnevnte) helt uskyldig. Noora er vel ikke forelsket i eller på vei til å hooke med Yousef etter bare en kort prat på en fest. Dette er egentlig en glimrende anledning for Sana til å gå og sette seg og ha en bra kveld med to mennesker hun setter pris på. Ingenting ville vel være mer naturlig enn det i denne settingen? Så hva gjør at hun i stedet blir så såret. Yousef inviterte så tydelig til prat på T-banen. Men replikken "Du hater virkelig å henge med oss du" tyder på at det er noe mer bak. Han sier vel ikke det basert bare på disse korte minuttene? Og når Sana sier til venninnene at de ikke kommer til å komme fordi de er noen drittunger, betyr kanskje det noe mer enn at hun fortsatt håper å slippe å blande verdenene sine? At noe har skjedd en gang som gjør at hun virkelig ikke har tiltro til dem? At de ikke møter hennes høye standard? Og derfor ikke tør å gå videre på sine følelser for Yousef? Prøver å stenge av?

84
Måka

Mm.. De første gangene jeg var forelska, før jeg hadde holdt på med noen og før jeg visste hva jeg skulle gjøre med det, trodde de jeg crusha på som regel at jeg ikke likte dem. Fordi jeg klemte andre, men ikke dem. Fordi jeg passa på å ikke virke for keen. For ivrig.

Men i tillegg... det er noe med væremåten til eva og vilde og chris. En sånn ikke ordentlig respekt for noen ting-type greie som er deilig å være i, men som kanskje gjør det vanskelig å fortelle om ting som er sånn ordentlig viktig for en. Får på følelsen at det er endel ting i livet til Sana som hun vil at skal være som de er.

Om hun hadde fortalt vilde at hun crusher, tror jeg vilde ville lagd en eller annen klein plan. Prøvd å force ting. (og i tillegg alt det der: jeg trodde ikke du var... haha.. var det jeg visste... du er litt seksuelt frustrert likevel eller?..) At ting som er fine og viktige liksom kan kjennes som om det blir ødelagt.

Hadde vært lettest om hun kunne bedt noen av de andre passe døra og, men... ville de klart å ikke kommentere? Hadde hun klart å ikke føle at de tenkte sitt der de sto og passa døra?

85
Nïejte

Takk Måka, så mange gode observasjoner! Det med ballongene hadde jeg ikke tenkt på, wow.

86
Optimisten

Samme tanker her Måke. Det kan jo også bare være at de snakker sammen fordi de gerne vil gøre et godt indtryk på Sana og generelt er venlige åbne mennesker. Der er jo ikke fuld gang i et forhold bare fordi en gut og en jente snakker sammen.

Og Noora er fierce - så pæn og dygtig - det kan vel føles utroligt svært at forstå at han ikke hellere vil have hende der kan give ham det han vil have...Men måske er det vigtigt for Yousef også at vente med at give sig hen. Han kunne jo også have besluttet at følge de samme regler som Sana.

Så det centrale her er hvad Sana gør ved Sana - især hvordan hun forholder sig til det at hun er forelsket i Yousef. Det er så let at holde igen når man ikke har lyst - helt anderledes når man rent faktisk har lyst - meget lyst og når man bliver jaloux.

Vi ser også hvordan hun klarer sig igennem det at normerne i ungdomskulturen er så anderledes end i islam. Vi ser at jenterne ikke er opmærksomme på hvor meget Sana gør for at kunne passe ind i deres verden. Vi får lige set Vilde der skal tisse men må holde sig fordi det er ulovligt - en gang viser hun at hun må skubbe et behov fordi det er ulovligt.

Jeg tror ikke Noora kaster sig over Yousef. Noora skal have tid til at at lære ham godt at kende før hun kan have tillid nok og give sig hen og hun har William hun måske endda slet slet ikke er ovre.

Men hvis de andre presser på at Noora og Yousef skal ses kan det godt være det er svært for Sana at få sagt "hey han er altså min".

Og hvis de to - Noora og Yousef fx falder godt i hak - selv som kompisar - snakker godt sammen så kunne det jo være Sana bliver utrolig jaloux og søger ind i et dybere forhold til sin religion fordi sådan forholder hun sig til svære følelser.

Det allerværste der kunne ske var vel at Sana kom til at give sig hen til Yousef, fordi hun var bange for at Noora ville gøre det først - at den tid og det rum hun ellers har haft til at være glad i Yousef blev invaderet af jenterne. Det er et stort pres - og om hun blev sykt jaloux, der tror jeg hun ville skulle på en lang rejse for at tilgive sig selv og bevise sin troskab til sin gud. Sana vil være et godt storsindet menneske. Tror jeg.

Jeg tror Sanas største udfordring er de forventninger hun har til sig selv - måske i virkeligheden perfektionisme og det at være hård ved sig selv.

87
Måka

P.S.
Ikke eneste replikken, da. Men eneste replikken mellom de folka som er der og som betyr noe.
Sana prater med mora si, men hun er jo utafor gjengen. Og random folk på festen er bare random folk på festen.

88
Herregud

Du bruker ordene feil. Jeg har også gått kreative studier. Slutt å drite deg ut.

89

Hva betyr panteisme, nyplantonisme, dualisme og sublime? 🙂

90
Terje

Takk for at du verdsetter kulturhistorisk terminologi! 🙂
Alle disse begrepene blir spesielt brukt i analyse av litteratur fra tidsperioden romantikken.

Panteisme betyr at Gud finnes i alt, eller rettere sagt vises frem i alt. Den finnes i alt og overalt og kan ikke bli forstått av kun fornuft.

Nyplatonisme vil si at sanseverden kan gjennomskues av det som kalles diktergeniet eller bare dikteren, i dette tilfellet Sana. Den indre bevisstheten kan gripe den ytre verden fordi det originale skaperverket er potensielt til stedet i mennesket. Mennesket sitt indre vesen er sjelen. Enkelt forklart: Sammenheng og ikke-sammenheng mellom sjel og kropp, fysisk og spirituell verden.

Dualisme går ut på det samme som forklart under platonisme/nyplatonisme. Todeling mellom kropp og sjel / fysisk og spirituell verden.

Når noe er sublimt er det storartet, gjerne guddommelig og noe som er større enn mennesket. Når ballongene er sublime er de altså et tegn på noe større, noe vi gjerne ikke kan begripe med kun fornuft.

Håper det var til hjelp. 🙂

91

Du er rar.

92
MrGreen

Hva er så rart? Terje har et bra poeng og analyserer klippet på en måte som gir klippet litt mer dybde. Takk Terje heller. Jeez fjern deg fra kommentarfeltet hvis du ikke skal være moden og sende uhyggelige kommentarer fordi du ikke kan analysere like bra.

93
Anonym

Kommentaren er bare tull. Sitter mange gjengangere langt utenfor målgruppen og overanalyserer alt her inne.

94
Terje Pablo

DU er rar. 🙂 #burn

95

Det er jeg?

96

Ohhhhh ''triggered''??

97
Mariann

Jeg liker deg. Jeg håper vi får se mer til analysene dine gjennom sesongen. 🙂

98

Vi er rare alle sammen!

99
Nooo

NEIIII Faen jeg visste dette kom til å skje!! Er så typisk at den ENE gutten Sana liker, er han som flørter og snakker mye Noora?? Vi får se hvordan dette går videre... Men dette lover ikke godt.. ? 🙁

100

Når man snakker sammen med noen, betyr det ikke at man flørter!!!

101

Hvordan vet vi at han flørtet med Noora? Alt jeg så var at han snakket med henne. Det lyser fra øynene hans at han liker Sana

102
Jasmin

Nooora va faen

103
Samma Det

Hun vet jo ikke at Sana liker Yousef

104
Ballongene

Hva er ballongene et symbol på, og hva står d på dem?

105
Skambidt

Jeg tænker ballonerne symboliserer sanas bristede drømme. Hun har måske (spinkle/hemmelige) forventninger til aftenen pga Yousef, men disse bliver ødelagt, da hun ser ham sammen med Noora til sidst, hvor vi også hører en ballon knalde = håbet/drømmene brister.
At ballonerne er fra McDonalds er blot en yderligere kommentar til kultursammenstødet mellem Vesten og Islam, tænker jeg. Eller måske blot en måde at få balloner med som virkemiddel på - det ville virke lidt underligt hvis gutterne kom med helt almindelige balloner out of nowhere. Her virker det mere troværdigt, at de lige har været forbi en McDonalds på vejen og tilfældigvis fik fat i et bundt balloner...?

106
Optimisten

ballonerne kunne symbolisere glæde/happiness - og tilslut sprænger den fordi Sanas crush taler med en anden jente "bang" glæden brister.

107
Måka

I tillegg.
Når Sana ser på Noora som sitter og prater med Yousef, så smiler hun til ham. Tukler med ballongsnora sånn som flørtende damer av og til tukler med håret sitt. Og så slipper hun den akkurat når musikken trapper opp.

Noora som alltid holder igjen.

(Og jeg som følte så mye i sesong 3, men aldri klarte å grine. Der. Akkurat i det øyeblikket begynte jeg også å grine for første gang siden scena hvor de går inn på legevakta med griseballongen i s2. Det er tydeligvis ballonger som skal til for at jeg skal grine. Faen as. Ballonger, liksom.)

108

Det er vel McDonalds ikon på dem. Kanskje det er et symbol på at guttene har en fot mer planta i den vestlige kulturen enn Sana? McDonalds forbinnes jo med vesten. McDonalds i Norge selger vel ikke halal-burgere heller, så kanskje guttene ikke følger de religiøse skikkene til samme grad som Sana? Det kan igjen bli vanskelig dersom hun skal konkurrere med Noora om Yousef...

109
Smart du er

Ballongene åpner de og tar heliumet får og få en "rar" stemme og det står McDonald's happy meal på

110
jopa

kan være noe med helium å gjøre?

111
Halal-helium

Kanskje

112
Ahahah

D står Peppes?

113
løpa

nei, tror det er McDonalds.

114
Kattedyret

Strålende set-up, Julie! Sana nærmer seg 18, og familien begynner å stramme inn , eventuelt bare bli mer bekymra for hvem hun går sammen med. Broren hennes har det antagelig lettere. Helt vanlig i en rekke kulturer og samfunn, også blant kristne og ikke kristne i Norge for bare noen få år siden. Og så skal selvsagt Noora gjøre det vanskelig i forhold til Yosef. Men han fikk henne faktisk til å smile og se ham inn i øynene. Og så er det så bra at vi fikk se det vakre ved bønnen; roen og konsentrasjonen rundt den:-) Dette blir spennende....

115
Måka

Har vel ikke inntrykk av at familien begynner å stramme inn? Mora hennes er bekymra, men ikke streng. Hun sier jo at hun stoler på henne, og jeg tror faktisk på det. Og selv om Sana vet at hun er på fest med broren sin, vet jo ikke mora det. Hun sier det aldri.

116
Kattedyret

Som et alternativ skrev jeg at de er mer bekymra for hvem hun går samme med. Hvilket ikke er så rart kanskje? Etter det vi har sett til nå går broren Elias bare sammen med gutter som, utifra det lille vi ser, har samme bakgrunn som ham selv. Da er det lett for foreldre å tenke at dette er trygt - i alle fall hvis de passer på bønnetider når de er sammen med foreldrene, faster under ramadan og ikke kommer fulle hjem. Og Elias tar med seg vennene sine hjem, - derfor vet foreldrene hvem han går sammen med. Hvordan de egentlig lever når de er utenfor hjemmet, kan være ganske annerledes. Men det vet vi ikke noe om ennå. Sana går ikke sammen med andre muslimske eller flerkulturelle jenter, og hun tar dem ikke med seg hjem. I alle fall ikke som vi har sett. Så det er ikke rart om mora er litt bekymra. Og når hun er i en alder der sex, alkohol og hasj er en stor del av livet og kulturen, er det ikke så rart om mora begynner å spørre mer og blir bekymra. Det ville sikkert mange foreldre gjort i hennes situasjon, - de vil jo bare det beste for barna og ønsker ikke at de skal havne i trøbbel.

117
Optimisten

Jeg tænker at voksenlivet er det som strammer ind når man er næsten 18, og snart er færdig med gymnasiet. Og man måske ikke vet hvad man vil være. Jeg tænker at det her handler meget om det pres Sana lægger på sig selv. At hun synes andre tager det for let ganske enkelt fordi hun synes det er svært.

118
Ikke streng

Synes det har kommet tydlig fram gjennom hele serien at Sanas tro kun er mellom henne og Gud og noe hun har valgt 100% selv. Virker heller som at moren er klar over det, og at det er derfor hun råder Sana om å ha venner "lik henne selv", så blir det lettere?

119
Måka

Altså. Det er jo en veiledning i det rådet. Men det kan også handle om at forholdet mellom mødre og døtre er annerledes. At mora gjerne vil bånde med sin eneste datter om noe de egentlig har felles. Eller som hun føler at de har felles.

Men liksom. Vi vet jo ikke åssen forhold det er mellom Elias og foreldrene. Kanskje det er en grunn til at hun ikke sier at hun er sammen med ham? Kanskje han og foreldrene krangler hver dag?

120
....

Yosef liker Sana ? Kanskje et klipp til i kveld, fra festen...?

121
omg :(

Hjertet mitt? ååh

122

There it is again, that old tug at the heart strings...

123
Skam lager kunst

Bønnescenen er noe av det fineste og mest personlige jeg har sett. Noen gang. Lyden som blokkes ut.Festen og drikkingen som forsvinner. Igjen står en alene Sana og ber hviskende. Forskjellen som vi alltid har vist var der og sett gjennom 3 sesonger, har aldri vært så tydelig. Det symbolske i selve handlingen. Troen. Poesien.Sana så sterk, men allikevel så sårbar. Dette alså..Åh...Skam alså. Dere lager kunst ❤

124
Dansk

Har I set Homeland da? Brody....

125
Sanas sister by heart

AAHHH fine, nydelige Sana ❤️ Det er så skjørt og behagelig, litt sterkt og, å se deg be. Enda en gang viser du din flotte, trofaste side til din tro. Beste og vakreste øyeblikk i skam hittil, GO SANA!!!!

126

Noe av det som gjorde scenene så vakre i høst var måten de brukte lyden på. I dette klippet ble det så tydelig igjen. Bråket som trengte inn mens hun var på badet og gjorde den rituelle vaskingen, men som hun endelig klarte (nesten) å trenge ute under bønnen. Den lille hviskingen når hun ba som vi ikke kunne høre eller forstå, men som vi vet er en samtale mellom henne og hennes gud. Det føltes hellig selv for oss som ikke er muslimer. Så en stor SO til lydfolka, ass! Dere er virkelig viktige for å skape magien!

127
Lobha

Jeg ble svært beveget og rørt av å se Sana be. Kjente dette skikkelig i magen.
Det er veldig interessant å følge Sana nå fra innsiden. Hvordan sårbarheten og ensomheten hennes kommer så godt frem allerede i første episode. Akkurat som i de forrige sesonger viser SKAM pov på en mesterlig måte.

Jeg leser at flere reagerer på at Sana sin sterke side ikke vises så tydelig som før.
Vi har alle sett henne sterk og rakrygget og alltid med reflekterte og gjennomtenkte uttalelser. Hun sier på en måte alltid de rette tingene. Hun er en god venn. Hun er den som er trygg i seg selv.
Dette tror jeg er også noe av hennes problem. For når man tilsynelatende fremstår så sterk ovenfor sine omgivelser og ikke forteller noen om hvordan hun føler seg eller hva hun drømmer om - ja så vil vel alle rundt henne ikke tenke over eller registrerer at hun også trenger noe.

128

En sterk start på sesongen synest jeg ?
Håpet på episoder med konsentrert innhold slik som s3, og ikke unødvendig lange som s2.
Konsentrert handling fullpakket med betydninger ser ut som styrken til Andem.
Kunst som ligner det jeg ellers bare har funnet i bokverden.
Jeg er ikke religiøs, men kjenner meg igjen i aleneheten som fremstilles, som den som ikke drikker, og som den som ikke diskuterer sex og personer jeg er tiltrukket av med andre.

129
Sana

Hvorfor tar du ikke en tur til Even og Isak? Det syns jeg du skal gjøre, vi stikker gjerne med deg??. Sikkert mye koseligere der❤

130

Vi er ferdige med Even og Isak. Jeg elsket det paret, men nå er det nok fra dem.

131
Jeg er ikke ferdig med dem og

Season 3 og Evak vil alltid være det beste med skam for meg ?

132
Sana-sol

Veldig mange som savner Evak nå. Morsomt siden i starten av sesong 3 så var det så mange som ville ha tilbake Noora og W.
Uansett, her kommer Sanas sårbarhet fram, hun har vært den tøffe i de andre sesongene. Blir spennende med nytt drama:)

133
Ellin

Er Noora den nye Emma i dette trekantsdrama? Forsøger Sana at spænde ben (metaforisk set) for Noora, fordi hun er bange for, at Noora hooker med Yousef?
Traileren kunne være et hint om det. Det er jo Vilde, som forsøger at sætte dem op, og i traileren vælter Noora ind i Vilde. Måske vil Sana forsøge at få Yousef for sig selv, men hun tør ikke fortælle pigerne om det. Hun vil jo egentlig ikke have disse følelser for Yousef... Men Yousef synes tydeligvis godt om Sana, siden han har fokus på hende (ligesom Even og Isak). Kommer vi mon til at opleve endnu en episk kærlighedshistorie? <3

134
Even....

hadde nok tatt bedre vare på henne enn den jentegjengen. Isak også. Mye hyggeligere de...enig der.

135

La nå Isak og Even være... Lei av at alle maser etter dem. Vi har sett dem, og vet de har det bra. Ikke naturlig at det skal dreie seg mye om dem nå. De er supre, men nå er det Sana! Og det er også fantastisk! Nyt 🙂

136
Har du glemt at

Even har pugget koranen? Kanskje han kunne ha vært fin å prate med for Sana? Kanskje han kunne ha hjulpet henne? Sett ting på en litt annerledes måte enn henne. I høst var Sana en god venn for Isak når han følte seg alene. Kan jo være de tar seg en prat etterhvert også - de er jo biologi partnere.
Men jeg regner uansett med at Even kommer inn i bildet etterhvert. I traileren ser vi Sana spenne bein på Noora - og ut fra kveldens klipp tror jeg Sana følte sjalusi (kanskje ubegrunnet også, hun hørte ikke hva de sa - og det er fort å misforstå). Nå tror jeg kjedereaksjonen er igang - det er bare å vente på Sanas utspill.
Jeg tror det er umulig å holde Even borte fra det her, de skal jo alle rammes har vi sett i traileren. Jeg tror dette blir stygt etterhvert....

137

Nå har vi ikke sett så mye av Evak og gutta ennå, så det er kanskje litt tidlig å si, men Sana virket så mye tryggere og mer komfortabel med dem. Dette har jo med POV og fokaliseringen å gjøre, og det er interessant hvor irriterende jentegjengen framstår og hvor ukomfortabel Sana virker. Egentlig i kontrast til broren og Yousef og gjengen også. Hun virker tryggere på seg selv i klippet Slave også. Det er først sammen med jentene hun blir ukomfortabel, er det ikke?

138

Jeg er helt enig med deg, har tenkt på det samme selv. Henger kanskje sammen med at de så til de grader er på forskjellige planeter ift hva de velger å prate om. Jentene er jo til tider vanvittig overfladiske, og da er det jo lett å falle litt utenfor..men tipper det ordner seg, ellers er det jo bare å snu seg til gutta, Sana. Liker det vi 🙂

139

Er ikke helt sikker på om Even husker så mye av den puggingen... Jeg er nok en av dem som tror at Even/Isak skal ha en rolle også i denne sesongen, men ikke på en måte om vil flytte fokus fra Sana. Jeg tror feks at fordi dette er siste sesong så vil kanskje det kanskje være et større "fellesskap", altså at vi får se hele gjengen mer sammen. Jeg skjønner godt de som ønsker å få vite mer om Nora og William, fordi jeg ville følt det samme hvis det hadde endt slik med Even og Isak (Noora er ulykkelig og trenger enten en ny mann eller en sms fra W som sier han elsker henne og kommer hjem - da unngår man hele problemet med at han har sluttet...). På samme måte som veldig mange har blitt livredde for at noe forferdelig skulle skje med Evak nå når Mikael ble lansert. Jeg tror ikke det kommer til å skje noe fælt med Evak, bare at vi kanskje får vite noe mer om forhistorien til Even. Dette er det mange som har ønsket. Tror poenget med å vise at de er lykkelig og åpne og samboere er å få frem at vi kan slappe av; det går bra - nettopp kanskje for å unngå avsporing fra Sana. Synes dette siste klippet var så sinnsykt vakkert, og nok en gang viser Julie Andem og co hvor vanvittig flinke de er til å bare få frem det helt vesentlige. Kvalitet. Og da føles plutselig all denne masingen om Evak som meningsløs og unødvendig. Som verdens største Evak-fan må jeg bare si at deres sesong er over, faktisk, og jeg aksepterer det (selvom jeg så klart blir glad for alt det fine vi kan få med dem, og ikke noe tull med han derre Mikael altså). Alt er love. Værsågod, Sana!

140

...har tenkt litt, og ombestemt meg litt, er ikke helt klar for å si farvel til Evak ennå likevel, så jeg justerer til et ørlite ja takk, begge deler istedet. Vil ikke ha drama, bare litt innsyn i livet deres - og så ville jeg også bare si at jeg med "masingen om Evak" mente "masing", ikke masing - de gåseøynene er særdeles viktig, for er jo ikke mas mas, liksom. Bare kjekt for da vet jeg at jeg ikke er alene om å ønske å se dem litt av og til. Uansett, værsågod Sana (med en dasj Evak on the side). 🙂

141

Men ikke så rart likevel, ettersom Mikael har blitt introdusert; da forventer man liksom at det kommer til å skje noe mer og som på en eller annen måte involverer Even og Isak. I tillegg til at de er lovely og savnes av den grunn. Men enig, dette er Sana sin sesong. Kan nøye meg med bare pittelitt Evak, jeg ??

142
Jeg tror

At når plottet tar turen innom Even og Isak kommer de som maser sånn om dem nå til å angre. 😉 Pass på hva du ønsker deg, du kan få det...

143
Det er uungåelig at dette ikke skal ramme

Even. Hvordan kan noen tro at de skal bare være helt uvitende i bakgrunnen? Det er jo en del av dramaet.

144
Sunniva

Enig!

145

Du er enda rarere..

146
Anonym

Det kalles ikke å være "rar" fordi man ser ting fra en annet synspunkt.

147
Til J

Du må synes verden er veldig merkelig og uforståelig synes alt er så rart uten å klare å begrunne hvorfor 🙂

148
AhmedFriji

Stolt over at Sana ber selv om det er fest!! #blessed#mashallah

149
Serr

Er det dønn ikke noe mer? 7 minutter også skjer det ingenting? Må innrømme at jeg hadde høye forventninger for den festen ass

150
Hilde

Det ligger utrolig mye i de 7 min. Skam et blitt avansert underholdning, du må tenke litt dypere nå enn i sesong 1.

151

Tenke dypere? Folk liker forskjellige ting når det kommer til serier, og jeg liker best dramaet og gutter.

152
Greit nok

Du kan finne og analysrr alt og komme frem til noe uansett hva du ser på. Og fint med litt rom for ettertanke, men f.eks likte jeg bedre sesong 1&2 enn 3 fordi det ble altfor mye referanser til romeo og julie, og altfor mange analytikere i kommentarfeltet og voksne. Det kan være kunst, men det bør fortsatt være en viss ungdomsserien og hvis du forstår? Er ikke alle som liket å analysere vært jævla hint som om det var paradise hotel heller.

153
Hilde

Ingen som har sagt noe om å analysere:-) men Skam er ikke "feelgood"/ ungdomsunderholdning lenger, slik jeg syns sesong 1 var.

Trenger ikke analysere en dritt her, trenger bare å se på episodene og lese oppdateringene i mellomtiden og prøve å lære noe av det.

154
Holy moly

Utrolig bra klipp! Men så trist :'(
Yousana må få lov til å bli en greie!
Sana rådet Noora til å fess up til Vilde om William. Nå må hun følge sitt eget råd og fortelle Noora at hun er keen på Yousef!

155
Sunniva

Så sant!! Sana har vært love-guruen til jentene. Håper hun tar sine egne råd.

156
NO NO NO NO

SANA STAY STRONG GIRL❤?

157
Måka

Så vondt.
Og også fint.
Men vondt

(Dere andre så frampeket i sangen. Jeg avviste det. Jeg er idioten.)

Dette var et veldig fint klipp. Nå må jeg gå og tenke litt.

158

Hvilket frempek?

159
Måka

I en chat før idag nevnte noen at Chris nevnte sangen fy faen. Jeg var sånn "jammen det er jo bare en sang" liksom.. folka på serien hører på samma musikken som seerne type sangvalg. Men ser nå at de andre hadde rett og jeg hadde feil, og at de nesten daska oss i trynet med et tydelig frampek som jeg ikke ville se.

160
Måka igjen

Forresten. På banen. Dette er de bitene av sangen som kommer når kameraet er på yousef og sana.

Sana: Noen få snakker mye.
Yousef: Mye bak min rygg. Snakker mye på mobilen....
Sana: Fortsatt på den og de sløser bort livet.
Mikael biter hull på en ballong: Forandring må skje.
Yousef: Vet det er klisje. Dette ække film Så sett deg ned og hør på
Sana: når jeg gjør min ting

Vet ikke om det er noe der. Men kanskje det er det?

161
ACHRISTINA

Selv om Noora og Yousef snakker sammen i sofaen, så behøver ikke det å bety noe. Yousef har et godt øye til Sana, og Noora er ikke over William.

162
Enig

Folk i kommentarfeltet tror jo folk er gift bare de prater på fest tydeligvis?

163

Kan vel hende det skjer noe mer mellom Noora og Yousef, siden Sana spenner ben på henne i teaseren.

164
Dansk

Åh Sana. Jeg kan mærke, at jeg allerede er ved at blive fordybet i din historie. Og så er Mikael lige en ekstra bonus ? I andre må godt få Yousef, jeg tager Mikael ?

165
Sofie

(Ham var jeg også hoppet på, hvis jeg havde haft en tidsmaskine!) ?

166

Ja bare ta ham, han skal holde seg langt unna Even, iallefall ?

167

Blev virkelig rørt da Sana insisterede på at hun godt kunne have norske veninder og være sig selv på samme tid..

168
Mette

Ekstra interessant at veninderne er norske. Er hun ikke selv norsk?!

169
Bindestreksidentitet

Mange føler en bindestreksidentitet. De er både norske men har også tilhørighet i landet hvor foreldrene er fra (eventuelt hvor hun dro fra da hun var barn). Men dette med identitet og kutur/land er jo individuelt for hver enkelt.. Noen føler seg helt norske, mens andre ikke. 🙂

170
"norsk"

Det har vel flere ulike betydninger. I noen sammenhenger anser hun seg selv som norsk vil jeg gjette, men i denne sammenhengen skiller hun mellom muslimsk subkultur og "norsk-norsk" liksom.

171

Jeg håper virkelig ikke denne sesongen kommer til å handle om guttedrama mellom jentene.
Første sesong eva og jonas, andre noora og william tredje isak ... fjerde

172
Sunniva

Enig...Håper det blir noe større som blir selve tema

173
Halla

Pleier det Ikke og være lange episoder på fredager?

174

Det pleier å komme 7 min lange klipp. Slik har det alltid vært.

175
Hilde

Nei. Lengden på klippene varierer veldig. Totalt på en uke ca 20 min.

176
Til Hilde

Fredagsklippene er typisk 7 min. Det var det jeg mente 🙂

177
Oh snap

Oh no, poor Sana. 🙁

178
?why

No wonder Sana trips her in the trailer

179
SHIIIIT

TRUUUUUUUUUEEE

180
Ingrid

Interessant at du ser at Sana ber, men ikke broren.

181
Sunniva

Sant! Men vi følger jo Sana, så det er ikke så rart. Og så kan man kanskje legge bønnene til en tid som passer, om man er på fest osv...? Bare gjetter, jeg vet ikke nok om det.

182
Sunniva

Enig! Lurer på om resten av ballongjengen er muslimer? Og om vil kommer til å se noen forskjell på hva muslimske jenter og gutter får lov til.

183
Lena

Jeg tenkte akkurat det samme! Føler at double-standards er veldig tydelig her. Og egentlig ikke kun her, jeg har selv sett gjennom mitt arbeid med ungdom hvor forsjellig sønnene og døtrene blir behandlet i muslimske kulturer.

184

man må ikke be. det er noe man vil gjøre

185
Nïejte

Me thinks Elias kanskje er familiens sorte får?

186

Kan hende det er Sanas eget valg å be, samtidig som det er brorens valg å ikke gjøre det, og at det ikke har noe med hvordan de blir behandlet og forventninger å gjøre

187
Aenne

Nå skal jeg ikke late som om det ikke er slik at mange muslimske familier behandler sønnene og døtrene sine etter double-standards, men det kan vel like så godt være slik at Sana har tatt et annet valg enn broren? Moren stoler på datteren og lar henne dra på fest, det virket mer som om hun var bekymret for Sana fordi hun vet at Sana kommer til å føle seg utenfor. Kanskje det er bare slik i familien til Sana at broren har valgt å ikke følge alle reglene/ikke er like sterk i troen sin, mens Sana har valgt troen.

188
Jasmin

Ja men precis, tror uppfostran va ganska lika eftersom det är Norge vi snackar om. Det har nog med hur religöst man väljer att leva. Sen kan det också vara så att Elias bad efteråt. De flesta muslimer i norden ber hemma runt slutet av dagen och ber då 4 gånger efter t.ex skola, fest och jobb. Sen tror jag att hon bad på festen för sitt dåliga samvete, hoppa över mosken med sin mamma och sen ljuga för när vi såg henne på bussen till evak så var det dags att be men inte såg vi henne be utan käka pizza. Om jag varit på festen liksom de flesta andra muslimer oavsett kön skulle jag som elias bett efter festen. Med tanke på den högljudda musiken och alla kåta tonåringar skulle det knappast vart fritt fram och kunna be utan att bli avbryten och om nrk inte klippte scenen där hon bad så avbröt hon sin bön när tonåringana kom in. Hon bad allstå inte klart me tanke på störningsmomenten och vi känner inte elias kan mycket väl va så han tänkte. Men som sagt så har det nog inte med uppfostran utan hur man själv tänker kring sin religon det med uppfostran och kön låter fördomsfullt men som sagt detta är inget muslimskt land så hur man som muslim anpassar sig beror på mycket världen och umgänge och nog minst på uppfostran. För kom igen. De är inte många tonåringar som direkt lyssnar på sina föräldrar.

189

Enig med deg Aenne, jeg føler også veldig tydelig at Sana har tatt et valg om å leve religiøst.

190
Santastisk

Hvad siger Yousef til Sana på banen, der får hende til at smile så dejligt?

191
Sunniva

Han sier: "Du hater å være med oss, gjør du ikke?"

192

At hun hader at hænge id med dem

193

"Du hater å henge med oss du" - Han merket at Sana sto på utsiden av gjengen.

Forhåpentligvis forstår Yousuf at det er pga broren, og ikke fordi hun ikke liker ham.

194
Maria

William til Noora:Du hater fester,du!

195

Hoppas vi får se mer av Even o Isak och de andra killarna.Lite Boring början på serien.

196

De andre guttene er ikke vennene til Sana. Men hun gikk i biologi-klasse med Isak. Vi vil kanskje se den gamle guttegjengen hvis de er på fester sammen. Alle fyller jo 18 år dette året, blir sikkert bursdagsfester!

197
Enig

🙁

198
Hepp

Det är bara Eva som fyller år under säsongen, 2 juni. Alla de andra har redan fyllt eller fyller på hösten.

199

Isak fyller 18 den 21 juni.

200
Veronika

Love from Czech republic ♥

201
Siri

Vilken är låten på slutet?

202
Hanne

Nostalgi 3 millioner av Unge ferrari og tomine harket

203
Chris

Nostalgi 3millioner

204
Okay

WE HAVE TO STAY STRONG TOGETHER OKAY?

205
Nope im out

Of course jfc. The one cute guy who Sanais into is a fuckboy. Just what we fucking needed, thanks.