Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

260 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
Ingeborg

Juhu

2
Sofie

Er det noen som har lagt merke til politimannen på toppen av siden. Rett til høyre for Sana..
Kan det hende hun havner i trøbbel med dem senere?

3
Faen vet jeg

Trøbbel skal vi ha!

4
Eyyy

First??!?!?!?

5
Måka

Og der fåt jeg sjukt dårlig følelse igjen. Vet ikke helt hvorfor. Kan jo være at jeg bare har sett for mye skam, og at dette kjennes som tidspunktet hbor alt må gå til helvete, men... det er noe med den totale stillheta i klippet, noe med morens stemme, som selv når vi ser henne høres ut som om den er på andre sida av døra, eller...

Eller handler det om tillit. At mora stadig sier at hun stoler på Sana. Fordi tillit er noe som langsomt bygges, og som raskt kan rives ned. Og at det bussmøtet neppe bare blir et fredelig bussmøte, men tvert imot en fest som minner om festen til eva i starten av forrige sesongen, og at den tilliten som vi har sett gjentatt og gjentatt og bekrefta ganske enkelt ikke kommer til å være der mer når lørdagsmorgenen kommer.

6
siri

helt enig! aner ikke hva som skal skje, men de tre klippene vi har fått denne uka har vært veldig fine, ting har gått sanas vei så til de grader. min skam-sans sier at dette går til helvete på fredag, og jeg gruer meg.

7
Russegirls

Jeg tror Sama forteller moren denne hemmeligheten nettopp ffor å gjenopprette nærheten til moren. At Sana henger med jentene, drar på fest og nå bussen er vel helst ting moren skulle sett at Sana ikke gjorde.

8
Jeg er enig

Det går for glatt dette - jeg bare venter på at ballongen skal sprekke. Og så syns jeg det går fort med Sana og Yousef. Jeg er selvfølgelig glad for Sana sin del, men mulig jeg også har sett for mye skam. Alt er så rolig og avslappende i klippet. Det oser liksom sånn fred og ingen fare. God stemning, Sana betror seg til mamma, søte meldinger fra Yousef, det meste ordner seg uten for mye anstrengelse. Hun har fått bussen, ordnet med kapital (enn så lenge) og til og med blitt buss sjef. Dette går alt for fint, og da blir jeg veldig urolig.

9
Tillit...

Ja enig, når hun svarer at det ikke blir mange jenter på fredag. Og det med tillit gjentas. Det må gå galt.

10
Jepp

O ja, nu skiter det sig rejält. Helt säker. Spännande!

11

Enig i dette, Måka. Første gang syntes jeg bare det var fint og koselig. Så det igjen og fikk samme ugne følelse. Klart, vi vet jo bare at shits bout to go down, og venter på det, men det er noe med de små hintene som ligger der. Både i klippet nå men også tidligere. Kjenner jeg kan høre skuffelsen i den myke stemmen, og gruer meg. Og tittelen, Slik lykkes du, liksom... Tenker Sana virkelig kommer til å trenge det rådet snart.

12
#teamtruelove

Tittelen ja. Og dessuten replikken: "Hvem er det som ikke liker deg?" Jeg kommer på en hel gjeng på 20 som for øyeblikket neppe er overbegeistra hvertfall.

13
Gamlemor?

Det er fint at Sana slipper moren litt innpå seg, umiddelbart ser det ut til at de har/har hatt en tett og nær relasjon. Jeg får en dårlig følelse av at moren stadig gjentar "Jeg stoler på deg". Hvorfor i all verden er det nødvendig å si dette? Jeg opplever at moren sier at hun stoler på Sana....underforstått at hun stoler på at hun holder seg innenfor det moren kan akseptere. I det ligger ikke- uttalte krav fra morens side. Moren støtter Sana, men bare så lenge Sana følger gjeldende norm. Jeg undrer over at hennes første spørsmål om Sanas crush er hvilken religion han tilhører.....her ligger mye press og forventninger på Sana fra en mor som tilsynelatende er støttende og omsorgsfull.

14
Apropos moren spørsmål om religion

Det er det to lengere tråder på like under her. Anbefaler å lese dem.

15
#teamtruelove

Syns ikke noen av gangene mora sier Jeg stoler på deg virker formanendne.

Den første. På telefone. "Da stoler jeg på deg." Kjennes egentlig som om mora sier det til seg selv. Minne seg selv på at det er Sanas liv, ikke hennes. Ikke se for seg hvordan hun ville kjenne seg i Sanas sted. Ha tiltro til Sanas valg.

Og i dag merker hun at Sana blir litt anspent/rådvill, skjønner at hun spør om mer enn Sana vil dele, skjønner at det er ok, at det er som det skal være at tenåringen vil ha ting for seg selv. Og så korrigerer hun seg selv igjen. Sier at hun ikke spør av mistillit.

Av det vi har sett til nå opplever jeg at mora i den grad en hvilken som helst forelder vil ønske at barnet skal det, håper at Sana deler hennes verdier og prioriteringer. Tror det er en balanseøvelse for alle foreldre. Ønske å oppdra barnet i tråd med det man selv mener er viktig og riktig og håpe de vil ta valg som vil gjøre dem godt. Og gi rom for at barnet skal være seg selv. Og se verden på en annen måte enn man selv gjør. Og vekte ting annerledes enn man selv gjør.

Og det Sana lyver om er jo noe hvilken som helst norsk tenåring kunne gjøre. Og antagelig noe hvilken som helst norsk forelder ikke ville like de mulige konsekvensene av. Helt uavhengig av kultur og religion.

16

Usikkerheten på hva jeg egentlig ser bare øker for hver gang jeg spiller det av. Du sier det bra. Jeg synes nesten det blir litt klamt, men mulig jeg overfører litt fra erfaringer med min religiøse mamma.
Kanskje det er det at omsorg i seg selv er et ganske komplisert fenomen, vanskelig balansegang mellom å ta vare på og begrense. Føler klippet viser det, litt ubehagelig egentlig, men genialt gjort.

17
Lisbeth

Les dere opp på hersketeknikker og kontroll!

18
Hersketeknikker

Kan du si litt om hvordan du ser hersketeknikker og kontroll her, Lisbeth?
Jeg er ikke uenig, men kan trenge litt hjelp til å se slikt.

19
Måka

Det har vi gjort alt, det er jo derfor vi har denne praten

20

Enig! Selv om jeg bare bare bare vil ha Sana❤️ Yousef

21
Hildring

Skjønner feelingen med moren, det er et eller annet som ikke stemmer, men jeg tror det kommer til å gå bra med Yousef og Sana. håper i hvertfall

22
#teamtruelove

Jepp! Føles litt som: se hva hun har nå. Før vi tar det fra henne.
Alt sammen.
Bussen.
Flørtende Yousef.
Kjærlig, omtenksom og tillitsfull mamma.

23
ugg ugg

Og jentegjengen?? hva med Even?? Åneiii dette blir fæælt :((

24
Elli?

Sana e sååå fiiin❤️?

25
familie

Sanatorium i skam er i familien min

26
Utrolig fint klipp ???

Men det er nå vi snart skal få knust hjertene våre ???? denne lykke følelsen varer ikke evig, vi skal på følelsesmessig karusell før vi kommer tynnslitte ut på andre siden! Flere som gruegleder seg???

27
Skamfangirl

Sana???

28
Maia

Sana e sååååee vakker<3 Love her s000 much<3

29

Oh my gåååååd, sweetie pie Sana, altså! She´s in løøøøøve 🙂

30
ååå

sanasol du er så søt!

31
Gjest

Selv moren til Sana, shipper Sanef

32
Yousana

Er det offisielle ship-navnet, men ja <3

33
Feil

Nei, det er Yana

34
Unnskyld meg?

Men hvem er det som har bestemt at Yousana skal være det offisielle ship- navnet? Personlig så synes jeg Sanef er like bra navn som Yousana, det setter Sana først på en måte.

35
Men hele Sana er med

I Yousana. Dessuten får hun siste ord. 😉

36
Yousana

årh hun er jo så forelsket! Det er noget af det sødeste <3

37
SANAFORPREZ

Seriøst: SANAFORPREZ

38
løve

is in the air!!

39
Jo-Cph

Så fint klip ?

40
Sana ❤️

Hvor er det dejligt at Sana snakker med sin mor!
Jeg elsker, hvordan hun smiler og blå genert ??

41
Ikke bra!!

Dette får jeg skikkelig creepy feeling av. Hører dere ikke at hver gang Sana snakker med sin mor så sier hun "jeg stoler på deg Sana". Det er ikke bra, man sier ikke sånn med mindre at man ønsker å kontrollere den man snakker med. Det er OK å si det en gang, men hver gang er ikke bra. I tillegg når Sana betror seg om at hun har truffet en hun liker så er 2 spørsmål hun får "pen"? Jeg forstår at moren er opptatt av at han er muslim, men pen???? Hvorfor er det viktig? Det må vel være viktigere at han er snill og respekterer Sana. Jeg liker ikke stemningen i dette klippet - det er for påtvunget koselig.

42
Slapp av

Slapp av, hun spurte bare om han var pen, ikke at han måtte. Men om vi tenker oss om så vil Sana si at han er pen uansett, siden hun liker han jo <3

43
Chilli

Chill lizzom

44
Melposekakeurt

Moren er ikke opptatt av at han skal være pen. Hun bare spurte, chill

45

Hun sa positive ting og alle er pene på sin måte. Så bra!!

46
Ellie

om jag berätter för min mamma att jag gillar nån så frågar hon inte om hen är snäll och respekterar mig. På en sån tidig period i en förälskelse brukar det vara självklart om de båda respekterar varandra. det skulle då betyder att min mamma skulle fråga om vilken sorts person hen är, och hur hen ser ut är nåt folk pratar ofta om. jag tror inte det är innebär nåt dålig om Sanas mamma, bara att hon försöker relatera till sin dotter

47
uenig

Jeg er veldig uenig, denne samtalen var elstremt naturlig synes jeg... det hadde da vært mye rarere om moren begynner å stille spørsmål om hvordan han respekterer henne og masse greier. Mye koseligere at hun bare er glad sammen med sana❤

48

Slik lykkes du - både som mor og datter. Pratesammen <3

49
Danskk

Jeg får lidt ondt i maven af det..at hendes mor gerne vil have en åbenhed, men kun om de ting hun synes er "rigtige". Når Sana lige pludselig kommer i problemer med Russegruppen eller sin egen venindegruppe, er moren nok ikke så villig til at lytte og hjælpe.

50
❤️

Åh, mamma altså ❤️

51
Sana ❤️

Trodde ikke vi så foreldre i SKAM. Hvorfor ser vi moren til Sana? Er det for å speile moren til Eva som vi så i første sesong?

52
Maria

Mener å huske at vi så moren til Eva i første sesong?

53
Nelly

Jeg tror at voksne bare vises når de har en viktig funkjon i forhold til dem eller noe viktig å si som Dr Skrulle. Forresten: Hei Julie, jeg savner Dr. Skrulle ?

54
Dr. Skrulle!

Vi ALLE savner Dr. Skrulle! Håper vi får møte henne snart igjen! <3

55
Voksne?

De har vel valgt å minimere rollene til de voksne i denne serien, fordi de ikke er det mest vesentlige i denne historien/verdenen. Når moren til Sans nå får en såpass synlig rolle, er det kanskje fordi hun er viktig for historien/viktig for Sana? Jeg tror kanskje også moren i stor grad sksl representere Islam og Sanas tro.

56
Sana ❤️

Å!! Takk alle, dere er så kloke! Dette kommentarfeltet altså ?

57
Ksana

Tror at det er avhengig av forholdet hovedpersonene har til foreldrene sine. Denne sesongen har jeg så lsngt oppfattet at Sana har et nært forhold til foreldrene (les, moren), samtidig som det er en indre konflikt der Sana ikke tør å fortelle foreldrene sine om at hun skal bli russ. Tror at dette er derfor.

58
Ellin

Måske er det også for at vise, at man godt kan snakke med sine forældre om sådanne ting. Det virker til, at Sana har et stærkt bånd til sin mor, og hendes accept betyder meget. Så det virker naturligt, at dette kommer med, men det er nok også for at nedbryde nogle fordomme. Sanas mor bliver ligesom "afmystificeret" her, hvilket jeg savnede med Isaks mor, som vi aldrig fik sat ansigt på..

59
SkamGuiltypleasure

Kan det ha noe med at de fleste andre foreldrene har hatt et distansert forhold til barna? I alle fall de som har vært hovedkarakter.. Vi så vel moren til Eva, men hun var jo ganske fjern? Her får vi se en nær mor, en "vanlig" mor - og kanskje det nettopp er gjort et poeng utav det, i og med at hun er muslimsk; vi får til og med se henne uten hijab, hvordan hun er privat.. Det er nok gjennomtenkt.

60
Nærmere mor enn venner

Kanskje det er for å vise at Sana er nærmere med mora si enn med venninnene sine. Hun har ikke fortalt om Yousef til de andre jentene, men nå forteller hun til mora.

61

Tror at det veldig avhengig av forholdet hovedpersonene har til foreldrene sine. Denne sesongen har jeg så langt oppfattet at Sana har et nært forhold til de, samtidig som det er en indre konflikt der Sana ikke tør å fortelle foreldrene sine at hun skal bli russ. Tror at det er derfor

62
Sanasanasanasanasanasana

kanskje det er for å vise at moren til Sana ikke bruker Hidjab. Altså at det er noe Sana selv har valgt, ikke noe hun er pålagt av foreldrene?

63
Rina

Hmm er det ikke sånn at de fleste ikke bruker hijaben hjemme da? Med mindre det er menn til stede som ikke hører til familien? Har lurt på hvorfor Sana likevel ikke viser håret, kanskje det er fordi skuespilleren også bruker hijab, og hun er ikke hjemme, men på internett/TV? Hvis det ga mening...

64
Ellin

Moren bruger hijab. Det så vi i køkkenscenen, hvor Elias havde venner på besøg. Men derfor kan det jo stadig være Sanas eget valg at bruge hijab. Kender flere muslimske piger, som fravælger hijab, selvom deres mor bruger det, og omvendt kan piger jo også selv vælge det (ligesom Iman selv har valgt det). 🙂

65

I gulrot-klippet hvor Elias har besøk av venner så ser vi tydelig at moren til Sana bruker hijab.

66
Hosna.Ch

Man kan likevel gå med hijab, det kan hende moren gjorde bønn før hun lagde maten?

67
Av og til

Moren hadde hijab sist vi så henne (på kjøkkenet). Tror det er veldig vanlig å gå uten hjemme.

Koselig at de har et så nært forhold! ^^,

68
hidjab

hun har hidjab i det siste klippet, det er sikkert fordi det har vært så mye spm rundt buken av hidjab i hjemmet. nå har jo ikke sana det her heller, men de løser det ved at hun har på seg håndkle og nettopp vasket håret.
Moren blir spilt av en som enten ikke er muslim, eller en muslim som ikke bruker hidjab.

69
Moren til Sana uten hijab

Det er ikke for å vise at moren ikke bruker hijab, nei, for det gjør hun egentlig til vanlig. Bare se på det forrige klippet moren er med og lager mat på kjøkkenet. Hijaben er på.

70
Vi vet ikke at moren ikke bruker hijab

Moren er hjemme. Trenger ikke bruke hijab hjemme med mindre du har besøk av menn som ikke er familie. Vi vet ikke om hun bruker hijab offentlig.

71
pålagtågiftemedmuslim

Men fremdeles pålagt å bli interessert kun i muslimsk gutt 🙂

72
Ikke nødvendigvis

Det sa moren ingenting om, hun bare spurte om han var muslim. Selvsagt er det kanskje oppsiktsvekkende at det var det første spørsmålet, og det kan godt være at det er veldig viktig for familien til Sana, men på en annen side åpner jo det spørsmålet også opp for at det kanskje ikke var en muslimsk gutt Sana var interessert i!

73
Præcis men

Jeg er enig, men hvis man ser på måden morens mund er på, da Sana siger at hun kan lide en fyr, da er hun smilende og ikke overrasket. Ej heller da hun spørger om han er muslim eller ej. Måden det er filmet på er også vigtig i forhold til hvordan man ser morens mund og ansigtsbevægelse idet Sana fortæller om det!

74
Yousefateist

Har hørt flere ganger fra meget moderate uten hijab muslimer at de har lov til å gifte seg kun med muslimer (hvorfor? det står i boka) Det blir kult om Yousef er faktisk vantro humanist!!! 🙂 Heia SKAM

75
Helst ikke Yousefateist

Nei, jeg tror SKAM klarer å vise at Sana kan være en sterk muslimsk jente uten å måtte gjøre Yousef "umuslimsk". Det skal ikke være slik at det alltid må være en "mer lik oss" i hvert forhold

76

Hvem har sagt at Sana er pålagt å gifte seg med en muslims gutt (utenom Sana)? Jeg tror de fleste ønsker at barna sine skal gifte seg med likesinnede mennesker. Like barn leker best og alt det. Det er forskjell på å ØNSKE noe og å PÅLEGGE noe.

Hvorvidt muslimske kvinner kan gifte seg ikke-muslimske menn er et tolkningsspørsmål. Mange muslimer ser det som et ikke-problem.

77
Moren til Sana bruker hijab

I gulrot-klippet brukte moren hijab, fordi da var det fremmede menn på besøk. Hun bruker ikke hijab her fordi det bare er sana/familie hjemme.

Skuespilleren som spiller moren bruker sikkert ikke hijab i virkligheten, i motsetning til Iman. Derfor har Sana på seg hodeplagg, mens moren ikke. De tar hensyn til skuespillerene 🙂

78
1881

Det kan være for å vise at noen faktisk har et ok forhold til foreldrene sine. Men de prøver jo fremdeles å holde foreldrene ute av bildet der de kan. Eks i gulrot-klippet, der morens ansikt aldri ble vist. Her var jo fokuset på mor-datter forholdet, så det gir mer mening å vise morens uttrykk.

79
anita

so cute love her

80

Så koselig mammen til Sana er! <3

81
matilda

första gången sedan säsong 1 som vi fått se en vuxen (förutom hälsosystern då)! undrar vad det berodde på att vi aldrig t.ex fick se isaks föräldrar, men nu väljer dom att visa sanas mamma?

82

Isaks pappa var ju den mest närvarande hittills, om än på distans. Han slet ju verkligen för att hålla ihop familjen så gott det gick.
Fint, tycker jag. Det visade att han inte tänkte ge upp sin relation till sonen trots att Isak drog sig undan. Och vi märkte ju på telefonsamtalet i slutet på säsongen att Isak fortfarande kände sig trygg att prata ned honom.

83

M - du snakker om Isaks far og mor. Ja, det virket som faren ønsket å få Isak tilbake i varmen. Men i og med at sesongene utspiller seg fra tankegangen til person til person, så kan det jo hende at faren ikke ble vist siden Isak ikke hadde noe spesielt godt forholdt til han. Kanskje derfor vi også ser moren til Sanas ansikt - fordi dem har et godt forhold seg imellom. Det er i allfall det jeg tenker.

84
#teamtruelove

Jeg tenkte helt motsatt om den scena. Isaks far virker så ubehjelpelig. Han prøver kanskje så godt han kan. Men når Isak åpner seg opp om hva som har skjedd til slutt, etter å først ha feid det bort med at det var en spøk, så virker det for meg som Isak gjør det på tross av heller enn på grunn av faren og hvordan han er. Og faren viser jo veldig tydelig at han ikke klarte å ta imot den informasjonen. Isak føler han må forsikre faren om at han har det fint og så forte seg å legge på for å skjule gråten.

85

Er du serr? Eller beklager, du kan selvsagt mene det du vil. Men for meg er Isaks pappa vel den eneste karakteren i SKAM til nå jeg ikke kan finne noe positivt ved. Synes SKAM er så flinke til å vise nyanserte karakterer, for eksempel ble jeg glad i Sonja til slutt etter den nydelige sisteuka, men Isaks pappa, altså... SÅ utrolig lite følsom og omsorgsfull han framstod i den telefonsamtalen. Helt kald og uforstående mot Isak som forteller at det er slutt. Alle kan jo høre på stemmen hvor vondt han har det, og faren bare... Ja, er du lei deg for det, da? Skjønner jo at han har hatt det tøft, men han er den voksne i situasjonen, han har ansvaret.

86
Tror du tar fejl

Jeg er blevet belært af min egen far om at det kan være så uendeligt svært at vise hvor bange og nervøs man er på sine børns vegne. At være bange for om de ikke trives, om de er på rette spor, og bange for at projektere sin angst for deres velbefindende over i sine børn.
Jeg kommenterede engang en film, hvor jeg syntes en far havde virket følelseskold overfor sin søn, som var sendt i krig. Min far så helt bestyrtet ud og sagde: Jamen, kan du da ikke SE hvor meget han lider. Han tør bare ikke tabe fatningen, fordi sønnen jo ikke skal føle skyld over for faderens angst.
Jeg lærte meget om min far den dag. F.eks.fortalte han, at han, da jeg var teenager og var begyndt at føjte ude om aftenen, havde ligget vågen om natten af nervøsitet over, at jeg skulle glemme cykellygterne og blive kørt ned.
Isaks pappa prøver jo igen og igen at få kontakt til sin søn og invitere ham på middag, hvor de kan have lidt kvali-tid sammen og hvor han kan spørge ind til hvordan Isak har det.

87

Vad skulle han tro då, när Isak fem sekunder innan sagt att det bara var på skoj? Att fråga om var ledsen var ju hans sätt att fråga om han ville prata om det. Det hade kanske kunnat sägas på ett annat sätt, men föräldrar är bara människor de också, de har inte automatiskt alla svar.

88
Jämtkalle

Är föräldrar människor också?!
DET är nåt som Skamungdomarna ( och alla andra barn/ ungdomar också)måste lära sig-de finns fast de inte syns.
(Och Isaks pappa låg väl i skilsmässa/separation samtidigt som Isak "kom ut"?)

89

Och när vi ändå är inne på Isaks föräldrar: Det fina meddelande han fick när han kommit ut för sin mamma och hon skrev att hon skulle älska honom i all evighet... det var det första vi såg av HENNE, hennes egna ord, inget bibeldravel.
Att få det serverat så, att hennes barn mådde dåligt och tvivlade på hennes kärlek, fick henne att vakna till, om än bara tillfälligt (det vet vi ju inte.)
Jag säger inte att de är Parents of the year, men de försöker! Och det tror jag Isak vet.

90
#teamtruelove

Fordi Sanas mor trenger å være mer tilstede i plottet for å belyse Sanas situasjon, de ulike forventningene og ønskene til henne fra alle hold?

Her tror jeg også det var litt for å illustrere en situasjon der kvinner som bruker hijab ikke går med den? God løsning syns jeg.

91
Sofie

Fast vi fick väl se en glimt av Isaks föräldrar när han gick på julkonserten. Han kramade ju dem när han kom in i kyrkan. Men ja, annars har vi inte fått någon direkt positiv bild av någon annans föräldrar. Vi har inte fått någon 'personliighet' kopplad till dem som varit positiv. Bara nu med Sanas mamma... annars har det varit rätt mycket anonymitet kring föräldrarna.

92
Pilko

Sana er jo åpenbart nærere sine foreldre enn både Isak og Noora er. Og mora til Eva fikk vi se for å illustrere at hun følte seg alene med en mor som stilte krav til henne i form av karakterer, men som selv var lite tilstede.

93
Jämtkalle

Isak får hyran betald av sina föräldrar och talar med dem.Noora är mer eller mindre föräldralös!
Stark kontrast till Sanas hemmaliv.Så kan det bli i ett modernt samhälle: "du ÄR alene"

94
Closeness?

Tror det er fordi Isak helt fjerna seg fra sine foreldre, mens Sana og moren synes å være nære hverandre. Moren til Eva var viktig, fordi hennes reiser gjorde at Eva følte seg alene med sine problemer, selv når moren prøvde å involvere seg?

95
Likevel etterlyser moren

at de snakker mer sammen slik de gjorde før. Det er tydelig, og helt naturlig selvsagt - at Sana deler mindre med moren nå som hun sikker kjenner mer og mer på hva det vil si å bli mer voksen.

96
Charlotte

Vi så jo foreldrene til Isak i kirken.

97
matilda

jo men bara utan fokus och bakifrån, dom visades aldrig med ansikte som evas och nu sanas mamma.

98
For et herlig klipp!!! ???

Men det er nå vi snart skal få knust hjertene våre ???? denne lykkefølelsen varer ikke evig, vi skal på følelsesmessig karusell før vi kommer tynnslitte ut på andre siden! Flere som gruegleder seg???

99
elin & alva

tja.

100
Hildring

Så fint å se at moren til Sana er så søt med henne <3 blir nesten forelska i foreskelesen til Sana hvis det gir mening, og Iman er kjempeflink til å spille! Blir imponert av hvert klipp.

101

Hvem sier vel nei til kebab? Ingen!
Hvem er det som ikke liker deg? Tror du det? Ja, det tror jeg. Håper det...
Isak forteller til Jonas. Sana forteller til mamma. <3

102

Tenk om han bare vil ha kontakt med Sana for å få se mer til Noora....... ?

103
Lillemy

Kjenner jeg blir trist inni meg når morens første spørsmål etter at Sana har sagt at hun liker en gutt er "Muslimsk?" Før hun har fått fortalt noe mer ?

104
Måka

Jeg VET at foreldra mine er letta over at kjæresten min også kommer fra en ateistisk bakgrunn.

105
Bolle

Men det er ikke det første de spør om?

106
Ateistiske kjærester

Hah! Det har jeg aldri tenkt på - inngifte blant ateister. Men det lyder sant - jeg tror faktisk mine ateistforeldre også ville foretrekke ateistiske partnere til sine barn.

107
Maria

Altså, en kristen nordmann ville vel også håpet på at den datteren treffer er kristen? Er du og familien din aktiv i en menighet så ville vel at ungen din skal finne en med samme tro.

Så, såklart vil moren at hun skal treffe en muslim. Ingenting rart med det

108
Heidi

Hvis jeg hadde fortalt min mor at jeg likte en gutt, ville hun ikke spurt om han var kristen engang - hun ville bare antatt at han var det, siden jeg er oppdratt til å tenke at kristne bare burde bli sammen med kristne, for å beskytte troen sin. Mange kristne foreldre er altså ikke noe bedre.

109
Bata

Huff og huff; så var det altså dette som var dt første spørsmålet.

110
Pilko

Etterfulgt av-pen?

111
#teamtruelove

Vet ikke helt, jeg. Skjønner jo at mora håper på det. Men samtidig innebærer spørsmålet kanskje at hun ikke tar det for gitt?

Dessuten, fra svaret til Sana ser det ut som muslimsk er et foretrukket kriterie Sana deler med sin mor. Det er lang vei derfra til... det du får en dårlig følelse av å tenke på.

112

Så bra og viktig nyansering.

113
Det er kanskje ikke som du tror

Det kan være en måte for moren på å forberede seg på det neste som blir sagt. Guttens bakgrunn er jo med på å danne et bilde av f.eks hva slags oppvekst han har hatt, hvem foreldrene er, osv. Selvom religion selvfølgelig ikke har noen ting å si i kjærlighetens verden, og burde ikke ha noe å si i verden generelt, men jeg ble ikke overrasket over at spørsmålet kom så fort.

114

Ser egentlig ikke helt problemet med at moren spurte om han var muslimsk. Selv kommer jeg fra en ateistisk familie (om det skulle være relevant for diskusjonen) og synes ikke det blir så stor forskjell på det moren til Sana spurte om og på å spørre om "Hvem er han?" "Hva driver han med?" "hvor møtte du han?". Og det at hun spør om han er pen føler jeg bare er for å oppnå en enda sterkere forbindelse til Sana. Det ligger jo uansett i kortene at man synes den man er forelsket i er pen, uavhengig av hva andre synes om utseende til vedkommende.

115
Religion handler ikke bare om tro

men også om hvilke verdier og kultur du er vokst opp med. Det kan gjøre det lettere å forstå hverandre , selv om en ikke er veldig religiøs selv. I land der de har vært vant med å ha flere religioner i mange år, er det helt vanlig å si hvilken religion man tilhører selv om en ikke går i kirka, tempelet, moskeen eller ber selv. Norge er et av nokså få land der nesten alle var døpt og medlem i statskirka inn til for 30-40 år siden. Men siden troen er viktig både for Sana og moren, er det jo ikke unaturlig at hun spør om det. Hvis du driver med musikk selv og det er livet ditt, ville det vel ikke være rart om det første mora di spurte om var : Driver han med musikk / er han musikalsk?

116
Faen vet jeg

Det ville ære fantastisk hvis mine forældre (musikere) ville spørge mig om mit nye crush var musiker, neida, synes det er fint at det ikke er så snævre værdier der tæller alligevel.
Kun een gang har jeg announca en kæærst derhjemme. Spørgsmålet kom prompte: Har han penge og kan han massere? 😀

117
haha

og hvis han kan massere-hvorfor har han masse penger?

118
pålagtågiftemedmuslim

Enig her. Håper dette tema blir tatt opp! Det syns jeg er en form av forskjellsbehandling/rasisme. Skulle også reagert om mor spurte: Er han etnisk norsk?

119
❤️

Sikker på at mange kristne norske foreldre ville spurd om det sama. Altså kristne som praktiserer.

120
Chill

Det er jo mange nordmenn som spør ungene sine om de er etnisk norsk da. Ser ikke problemet med at hun spurte om han var muslim.

121
Hustler in Hijab

Hæ? Det er ikke mange nordmenn som spør ungene sine om den de er interessert i er etnisk norsk!! Hvor har du det fra? Hadde blitt sjokka om de hadde spurt om det, og i hvert fall som et første spørsmål, da hadde jeg skjelt dem ut.

122

De vet vel hvilken etnisitet egne barn har???? (Sorry, klarte ikke la være) 🙂

123

Huff, ja dette var uvant kost. Kjente jeg fikk skikkelig vondt i maget. Takk og pris så slipper jeg en slik ramme i hjemmet.

124
Bananen

Forskjellsbehandling er i utgangspunktet lovt i Norge. Det er usaklig forskjellsbehandling pga etnisitet, religion/livssyn (herunder islam, men og veganisme for eksempel), seksuell legning og kjønn som er ulovlig.

Dersom meningen med morens spørsmål var å finne ut hvilken kulturbakgrunn personen har, for å vurdere om de sannsynligvis vil passe sammen, er det ikke et snever av diskriminering i bildet. Moren har jo gitt uttrykk for at hun tror livet til Sana ville blitt lettere dersom hun omgikk seg selv med mennesker som var mer som henne.

125
Religion vs. etnisitet

Vil understreke at det er en stor forskjell på religion og etnisitet. En etnisk nordmann kan jo også være muslim, og en person med etnisitet fra et land som i hovedsak er muslimsk kan ha en annen tro/ingen tro. Det handler jo om verdier og hvordan man vil leve livet og ikke om hvordan man ser ut.

126
Guriguri

Trist eller ikke. Dette er nok ganske realistisk. Det er nok en slags refleksreaksjon, fordi det berører hele troslivet, familien, slekt, forventninger fra muslimsk miljø. Har opplevd det samme i min familie, men da med en annen tro.

127

Greia er at hvis han ikke er muslim kan det hende han drar henne bort fra troen... det er ikke trist at moren spørr når dette (troen) er noe Sana tydlig har valgt selv...

128

Integrering <3

129
Kristine

Både uvant og ekstremt koselig å se Sana åpne seg opp om følelsene sine. Viser at hun ikke bare er en "gangster" jente som ikke bryr seg om slike ting, men at hun også er en vanlig tenåringsjente. Klapp på skulderen til NRK!

130
Spennende

Begynner desto mer å lure på i hvilken grad Sana har på seg en "maske" når hun er på skolen og til en viss grad med venner, siden hun iblant fremstår som steinhard, mens hun her virker avslappet og glad, slik som når hun er med Yousef. Håper vi får vite mer om hvordan og hvorfor hun har blitt slik, eller valgt å være sånn. Er det fordi hun alltid må forsvare seg som minoritet, eller er det fordi hun er lillesøster og har måttet bli tøff, eller er det bare hennes personlighet? Det virker jo ikke som om det kommer av familieforholdene, som har forklart mye av hvorfor de andre hovedpersonene har slitt med relasjoner. Spent på fortsettelsen!

131
Ellin

"Tror du, jeg kan treffe ham?" - "Jeg tror nok ikke, vi er helt der ennå".. så sødt! Hun skulle lige vide, at det er Elias' ven ?

132
Bra Sana!

Godt du begynder at åbne lidt op - du har en god mor, Sana! Fortæl hende nu om busmødet!!! Men du er på vej - godt at se....hvor er hun sød og blid rundt sin mor...hun så pludselig flere år yngre ud...

133
Kanskje det er lettere å snakke med moren

siden hun skjønner Sana bedre enn jentene? Moren tar det forsiktig, presser ikke på og tar spørsmålene i Sanas tempo. Kanskje det er første gang hun er forelsket? Da er det jo rimelig sårbart når det plustelig skjer noe helt nytt med kropp og følelser. Lett å gjette at noen av jentene hadde kjørt på med spørsmål og pusha henne mer enn hun ville like. Særlig når det gjelder sex, og hva hun tenkte om det nå. Og så vet jo ikke Sana hvordan Noora vil reagere. Selv om jeg tror Noora vet at Yousef er interessert i Sana, og derfor ville sjekke hva Sana syntes om han da de snakka i skolegården.

134
Inez

Åh vad fint klipp?
Känner bara att det kommer att bli väääldigt mycket drama på fredag

135
Nora!

Å herre min! Tror jeg døde i et lite sekund ?❤️

136

Fredag, hva skjer 'a? Gruer meg nesten og gleder meg sinnsykt ?

137
alle gode ting er 3

Det er alltid den tredje fredagen de forelsker seg...,

138
Å nei du

fredag blir ikke sånn fin og rosenrød som dette dessverre.... stille før stormen sier jeg bare.

139
Hekla Eir

It's so great to see this side of Sana. She has her guard down and she's happy❤
(Jeg forstår norsk men jeg vil heller skrive på engelsk)

140
Heidi

Så koselig lite klipp?

141
Magiskt

Ett av de finaste klippen i Skams historia! <3

142
Ultimate skamelsker

Denne sesongen blir sykt bra❤❤

143
Erik

Den er sykt bra! <3

144
Mommy

Åh, gulligt.

145
Translate please?

?

146
Lite rädd ass

Aaah, jag får lite panik av hur gulligulligt det går hittills för om jag känner Skam rätt så innebär det att det kommer att gå åt helvete ganska snart!!
...men att det ändå kommer att få ett lyckligt slut <3

147
❤️

Mammor ❤️

148
Elina

Glad for å endelig se noen foreldre i denne serien, for jeg har begynt å tro at jeg ser på The Tribe

149
Cleo

Tänker att anledningen till att vissa vuxna syns och inte andra är för att de som är viktiga i huvudpersonens liv får synas. De andra, som biologiläraren och Isaks föräldrar får vara där men bara som i periferin. Fint tycker jag.

150
åh.

jeg er så glad i sana ❤️

151
Maja

Känns bra att hon har sådan bra relation till sin mamma men samtidigt sorgligt att hon nästan aldrig visar den sidan för andra.. Som att hon får ta så mycket skit och fördomar från andra människor som gör att hon vill visa sig stark och opåverkad

152
Jämtkalle

Hon kommer nog visa sin "soft side" också för Noora. De har en väldigt tillitsfull relation och är lika "hemliga" och "svåra" båda två.Och Noora är ju den enda föräldralösa i hela tjejgänget,hoppas hon får träffa Sanas fina mamma !

153
Det lille smilet

når hun ser at meldingen er fra Yousef <3

154

Ååå! Er så herlig å se Sana sin soft side med moren og Yousef <3
Misforstå meg ikke, jeg digger at hun er så tøff og kul, men er fint å se denne andre siden også!
Hvem liker vel ikke henne?

155
Gamla

Moden og reflektert kommentar på vei: DÅÅÅÅÅÅÅN!!!! ❤❤❤❤?

156
Cute

Why so cute?? omg

157
Felix

Herregud magisk. Elsker at mammasana kom med

158
Odelia

Sanas mamma har inte hijab! Kanske hon använder det utanför hemmet?

159
Erik

Endelig viser Sana en mykere side av seg. Veldig, veldig søt og sjarmerende!

160
Siri

Herregud så koselig Mammaen til Sana er. "Selv om jeg spør deg mye så betyr ikke det at jeg ikke stoler på deg"❤️ Det der med bussmøtet blir kanskje litt stress når hun blir busta for å "ha fest" på fredag- men jeg spår at det ordner seg likevel!