Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

98 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
#teamtruelove

Det er så fint at vi gjennom Sanas relasjon til foreldrene, eller særlig mor da, får se både en side av krysspresset Sana befinner seg i som muslimsk ung kvinne, mellom alle forventingene/formaningene/fordommene hun får fra ulikt hold. Men samtidig hvor likt samspillet mellom Sana og mor er på relasjonen mellom en hvilken som helst norsk tenåringsjente og hennes mor. Å være tenåring og skulle finne sin egen vei i vilnisset av forventinger fra foreldre, venner og omverden forøvrig. Som mor, å vakle mellom å tillate barnet å bli det selvstendige mennesket man har oppdratt det for å bli, og å ikke tørre å slippe taket fullstendig. (Kanskje mye fordi man veldig godt husker hvordan man selv tenkte og oppførte seg på den alderen.) Jeg liker hvordan denne sesongen minner meg på hvor mye vi mennesker har til felles uansett hvilken religion vi tror på, eller om vi ikke tror. Uansett hvilke meninger vi har politisk, eller om vi ikke er interessert i politikk overhodet. Fordi det er lett å glemme, når man blir overøst med polariserte meninger og spissformuleringer fra media som ofte fokuserer på uenigheter og forskjeller. Det er lett å glemme hvor enormt mye mer det er som forener oss enn det er som skiller oss.

2
Til teamtruelove

Syns du prater litt over hue på oss... Ikke vondt ment men...

3
Målgruppen

Det finnes kun en arena jeg mener skam har tapt terreng-
De har mista 16 åringene.
Det er lett å se,
at de ikke lenger er regjerende i kommentarfeltene.

4
16 år

Jeg synes det er fint med både kommentarer fra oss som er 16 og fra voksene - men de måikke ta helt over.

5
Å nei

16 år - og følger med!

6
takknemlig

for at serien gjør oss kjent med en figur interessant ungdom som Sana, og takk for din gode og reflekterte kommentar som satte ord på de tankene og følelsene jeg satt inne med, men som jeg ikke greide å forklare selv. Dette er fine greier!

7
Jämtkalle

Det tror jag gäller även Noora och William:
"... lett å glemme hvor enormt mye mer det er som forener oss en det er som skiller oss".

8
Sjura

Altså, det der med å kontstant feilvurdere egne barns evner og hvor mye de tåler er noe man begynner med når barnet er ca 4 timer gammelt og som man etter alt å dømme sliter med resten av livet. Skam har forøvrig gitt meg en snikende mistanke om at å være tenåringsforelder må være litt som når ettåringen er fast bestemt på å hoppe fra sofaen til stuebordet, bare hele tiden..

9
#teamtruelove

Syns at dynamikken vi ser mellom Sana og mor viser dillemaet i at jo sterkere du formidler til barnet ditt at du ønsker de skal etterleve dine verdier, jo mer avstand risikerer du å skape til dem. At noe som begynner som en liten nyanseforskjell mellom deg og barnet kan bli til en voksende kløft av tilbakeholdt informasjon. Jeg opplever jo at Sana i hovedsak er enig med sin mor om verdiene, men ikke alltid om hvordan etterlevingen av verdiene ser ut i praksis. Lurer på om bekymringen for å skuffe mor gjør det lettere for henne å ikke dele det hun tror mor vil vurdere annerledes enn henne. Mener ikke festen, den ville vel de fleste tenåringer holdt kjeft om, myndig eller ei. Men for eksempel at hun er på russebuss. Og sikkert mange andre små detaljer som vokser seg store i sum. Som blir om til: før delte du alle hemmelighetene dine med meg, nå vet jeg ingenting.

En annen sak er at jeg ikke syns Sanas venninner virker dårlige til å se henne. Jeg har på følelsen av at grunnen til at de vet så lite om hva det innebærer og betyr for henne å være religiøs er at Sana holder igjen på hva hun deler med dem. Kanskje av samme grunn som at hun lar være å dele andre ting med mor? Er hun bekymra for hva de vil tenke om hvordan hun føler om Islam? Hvordan de vil se henne, eller hvordan de vil tro hun ser dem? Eller kvier hun seg for å understreke forskjellene mellom dem og henne? Hun har jo ikke noe problem med å spøke med Islam, og heller ikke med å si tydelig ifra om hva hun mener når hun blir utfordret på det. Men hvem har hun å snakke med om hvordan det er å lete etter balansen i en vanlig norsk ungdomstid og Islams religiøse krav? Ikke mamma. Men ikke venninnene heller. Er grunnen til det at hun er religiøs, eller er grunnen at hun er seg selv? Opptatt av å være tøff, selvstendig, være et godt menneske, gjøre det rette, ha rett, vinne.

10

Jag tycker det är konstigt att man aldrig ser Sana i kontakt med andra bekanta, fler vänner. Vi vet varför Noora & Eva inte hade vänner, Vilde hade ju PM-gänget förut. Har inte Sana några bekanta från sin gamla skola (INTE Elias gamla vänner, egna!) eller ännu sannolikare, genom moskén, familjen umgås väl med andra muslimska familjer?

11

Hun har Yousef ?

12
#teamtruelove

Panneklask! Åpenbart.

13

Sana, I feel ya! #eksamen

14

Kjenner meg sååå igjen!

15
Kommentarer

Sana sin insta 185 kommentarer
Isak sin insta 9750 kommentarer

16
Klang

Mye for Sana nå ;(

17
Skjerp deg

Hennes sesong ,så vil ha MASSE sana ❤️

18
Skjerp deg selv

Tror h*n mener at det er mye for sana nå (at hun har mange ting å balansere på en gang) ikke at vi får se for mye av sana. Så skjerp deg selv.

19
Yousana1

MORE SANA! MORE YOUSEF!

20
Ellin

Ja, meget mere YOUSANA! Men undrer mig over, at Sana slet ikke har hørt fra Yousef siden i fredags? Altså det virker helt underligt, at han ikke har forsøgt at kontakte hende? To hele dage er lang tid uden kontakt efter sådan en aften, som de havde i fredags.. ?

21
Furukongle

Men mandager har Yousef fri fra jobb, så kanskje noe i dag....

22
I morgon

Måndag är Yousefs flörtdag för att han har ledigt från barnehagen.

23
Ellin

Godt husket! Så må der ske noget nyt i dag på YOUSANA-fronten :))

24

Han vågar väl inte... hon skakade ju på huvudet... men sedan log hon.

25
Ellin

Jeg tolkede det sådan, at Yousef gerne ville kysse Sana. De stod og kiggede hinanden dybt i øjnene og følte helt sikkert begge dén kemi. Men han vidste også, at det nok ikke gik an at kysse hende (særligt ikke på åben gade, lige foran hendes hus). Hun rystede derfor på hovedet for ligesom at sige "jeg tænker det samme, men det går ikke". Og så lo hun, fordi det var en lidt komisk og grænseoverskridende situation, men samtidig var hun vildt glad. Men ja, vi ved selvfølgelig ikke, om Yousef er lidt tilbageholdende nu..

26
Alekz

Fattas bara en fb-ruta med yousef (sök vän igen då!) :')

27
Nelly

Hon måste bli vän med Yousef på Facebook igen.

28
Biologi elev

Det er litt fail av Skam at Sana bruker Biologi 2 boken, noe man gjør i 3.klasse ikke 2...Hilsen en som har Biologi 1 der kapittel 9 ikke handler om evolusjon på gennivå, men i biologi 2 gjør det heheeh #nerd

29
Skal ikke Isak og Sana snart ha biologi ?

Jeg savner biologitimene deres

30
Elise

Biologi 1 og biologi 2 bygger ikkje på kverandre på samme måte som i fysikk, matte og kjemi, så man kan ta fagene i motsatt rekkefølge om man ønsker det, eller kun biologi 1 eller 2 om man ønsker det 🙂

31
Biologi 1 Iog 2

Biologi 1 og 2 kan man ta uavhengig av hverandre. Det er ikke noe i veien for å ta biologi 2 på vg2.

32

På min skole deler 2. året og 3.året biologi klasse, derfor er det hos oss annethvert år biologi 1 og biologi 2. Så virker troverdig fra min side 🙂

33
Naturfagsbok

I tillegg til at hun har vg1 naturfagsboka i klippet med Even ved skapet...

34
Ta opp fag

Da jeg gikk i vg2 gikk jeg rundt med naturfags boken min fra vg1, fordi jeg skulle ta opp eksamen. Dette er helt troverdig fra min side 🙂 I tillegg til dette så kan man ta biologi 2 i vg2

35
Biologi elev i andre klasse

Egentleg så kan man ta bio2 i andre klasse. Peace

36
Malene

HAHAHHA, er det bacon i midten? Genialt!

37
Hm..

Får muslimer äta bacon (=griskött)?

38

Bildet av baconet er fra en nyhetsartikkel på fremsiden av vg.no. Hun har ikke googlet bilder av bacon fordi hun ville ha bacon liksom.

39

dette er meg nå 😛 #kjenner meg igjen

40
Stephen Curry

Og så må du svare "stalker" da ?

41
I want...

...a Hei Briskeby video. It's been quite a looong time, miss the boys ☺️

42
Banana

Kan relatere til den ass #eksamenstid

43

Bare jeg som lette etter noe som kunne knyttes til Yousef ? Haha

44
Videnskab

Selvom mange af os ikke har noget problem med at forbinde religion og videnskab, ses de ofte som modsætninger. Så udover at hun hele tiden har været hooked på naturvidenskab, så kan hendes interesse også ses som en måde at nuancere relationerne til kreationisme, i hvert fald.
Og at nuancere sit syn på tro er også at række ud mod Yousef. (Selvom det jo går ret godt allerede. 😉 )

45
Ellin

Stephen Curry på Facebook - det må være et hint om, at Sana tænker på Yousef aka "stalker" ?

46
Riilaa

Thank you for making a season about Sana and her perspective. I can't thank you enough for creating a character who I resonate with so much. Trying to reconcile your faith and your identity within a western country is hard and I am so glad that this show is allowing me to vocalize what I felt was impossible to explain for so long. Sana is as much of a Norwegian as anyone else no matter what non-POCs say. She is my voice and I am proud to see her represented in the media. Thank you!

47
Insta updates fra de andre karakterer

Må vi ikke please få flere insta updates fra de andre karakterer også? 🙂 For eksempel Jonas, som man ikke ser så tit. Måske et billede af ham, Isak og Even der hænger ud sammen (nu ved Jonas endelig hvordan det føles at være third wheel, haha). Eller Linn og Eskild, der slapper af og ser film på sofaen. Det ville gøre mange af os så glade.

48

Vi fikk et instabilde av Even/Isak for en uke siden. Hvor ofte oppdaterer gutter instaen sin liksom.

Vi har faktisk fått 4 instabilder som knytter seg til Evak. Det er mer en vi fikk i hele forrige sesong lagt til sammen.

Men liker ideen om Jonas som third wheel.

49
Jaas

Vil ha mere fra de andre

50
Anna

Nu vill man ju ha en chatt mellan Sana och Yousef.

51
Natasha

Im so interesting how Yousef will communicate with Sana?Her mother agaist ,her brother too. They can not communicate for all

52
Linnea

Relaterar starkt, detta är jag varje gång jag pluggar hehe

53
Details matter ?

Synes instagrambildet burde vært lagt ut etter å ha fått mellom 20-100 "likes/hearts", og ikke etter 9,656 likerklikk. De spiller jo karaktere fra virkeligheten og ikke kjendis-karakterer. Skal ikke skam være et realistisk bilde på ungdom...?
Det er bare kjendiser og veldig kjente personer som har likes opp mot 10 000 og mer++.
So #detailsmatter #YellowHeartForSkam #?

54
Nobodys perfect

Det er jo umuligt at administrere åbne IG-konti. Enten kan vi følge med og 'like', eller også skal alle karaktererne have lukkede profiler, som nogle af dem har.
Så ja, de har urealistisk mange følgere og likes på deres profiler, men det er jo for, at vi (alle Skam-elskere) kan følge med og føle, at vi interagerer mere direkte med dem. Man skal ikke hænge sig alt for meget i små, ubetydelige detaljer heller... 🙂

55

ENIG!
Instagram-kontona är orealistiska. Det är inga tonåringar som får 20.000 likes utan att nånsin prata om det med varandra!

56
Det er kobling til instagram

Så man til en hver tid ser hvor mange likes bildet har der. Det er ikke en skjermdump.

57
Ung og dum

I all beskjedenhet, når tok egentlig de voksne helt av inne på siden her?? Skam er laget for ungdom. Supert at folk i alle aldre følger med, men ikke skrem bort målgruppen serien er laget for med all verdens fortolkninger, overanalysering og fremmedord.

58

Slutt å aldersdiskriminere! Vi skal alle bli gamle.

59
Hustler in Hijab

Når ble du TV-politiet som bestemmer hva folk skal se på og engasjere seg i? Tror de fleste har egne meninger og klarer å bestemme selv hva som er bra uten å la oss styre av hva voksne ser på og ikke. Ja SKAM er lagd for ungdommer. Men jeg ser masse filmer som er lagd for voksne og til og med for barn uten at det plager meg eller dem så det går nok bra! Få heller med deg venna dine og bomb kommentarfeltet, hvis du synes det er for lite ungdomspreg alt i alt:) I stedet for å klage på de som engasjerer seg.

60
Alder bare et tall men

Noen av oss voksne har fortsatt en 16-åring i magen og Skam hjelper oss også. Takk for påminnelsen om hvem som eier feltet. Er her selv med stor respekt og bevisst på at jeg er gjest.
Blir optimist om framtiden av å være her. (Og får bearbeidet egen fortid, det må være bra for 16-åringer jeg kjenner også :p)

61

Ikke mindre enn i all beskjedenhet;)

62
Awww

I was hoping Yousef messages her now that he has her phone number... Sana you prayed, your mind was clear, and what did you see that was so important with a clear and peacefull mindset: Yousef. Don't do this "I'm not focused" thing. Camoooooooon...

63
TRENGER MER

Ååå jeg elsker skam, men går litt sakte fremover, trenger mer! Skam startet så sent så er liksom nå shit hit the fan må skjee

64
Sofie

Som mig, der lige nu har 1-2-3....14 faner åbne på computeren og mindst tyve på tablet'en, og prøver at lave regnskab, mens jeg drømmer om tv og aftensmad... ? Jeg tror dog, at Sana har mindre ondt af sig selv, end jeg har, og jeg tror, der er noget andet, der tager hendes fokus... ??

65
noen

jaaa Sana ser på Adam Saleh

66
YouTube

Noen som ser hvem sin YouTube-kanal hun er innlogget på? På det lille profilbildet synes jeg det ser ut som en gutt med blondt hår, typ Even eller Isak.

67
Hacker-Sana

Ja, ser nesten ut som Isak - er hun en Elisabeth Salander??

68
Skam gjør meg gal

Her var det mye. Evolusjon (som Isak og Sana snakket mye om i forrige sesong), Neil deGrasse Tyson (anti-religiøs vitenskapsmann), "populasjon blir endret" og Kim Kardashian (symbol på vestlig dekadanse)

69
Livia

Hei alle sammen jeg elsker skam og jeg digge Sana og Yosef sammen OMG DE MÅ BARE GIFTE SEG!!

70
Er det mulig?

Syns du ikke at de først må bli kjent? Det er jo ingen som gifter seg så fort.

71
❤️

Ved ikke, hvor gammel Livia er, men man må gerne drømme om, at Sana og Yousef bliver gift. Det er en sød tanke. Håber også, at de bliver gift engang ❤️

72
Takk Allah!

Endelig kom det noe!! Har sikkert vært innpå 7 ganger i dag og skjekket. Har vært like skuffet hver gang!

73
c'mon!

I need more than this #hekta#

74

Kära Julie Andem,

Förlåt för att jag någonsin tvekade på om den här säsongen skulle göra Sanas historia rättvisa. Det du har skapat är ren och skär magi, med så mycket kärlek och värme att det har mjukat upp både mitt eget stelnade hjärta och gränser mellan människor i alla delar av världen och med alla olika bakgrunder som har tagit del av ditt verk. Aldrig har jag sett något så äkta och vackert som skildringen av dessa ungdomar. Din fina människosyn lyser igenom och jag tror verkligen att Skam är början på en kärleksrevolution. TACK <3

75
Helene

Et spørsmål: kan ikke muslimske jenter ha kjærester / like gutter / innlede et forhold til gutter / flørte? Eller gjelder dette bare ikke-muslimske gutter?

76

Stor nördvarning nu och någon kanske redan har skrivit detta men... jag gick tillbaka och kollade på klippet med Noora och Yousef i soffan, och om man lyssnar noga låter det som om Yousef säger Sanas namn, och att Noora sen upprepar det, glatt förvånad. Jag tror faktiskt att Yousef berättade där och då för Noora att han var intresserad av Sana, men att han inte visste om hon kände detsamma. Och att det var därför Noora fiskade information om honom på ett så uppenbart sätt senare, vilket vore märkligt om Noora själv vore intresserad av Yousef, eftersom hon är tillsammans med William. Och när Sana avfärdade det hela så använde Noora bara Yousefs namn som ett skämt när hon snackade om att konvertera till islam; kanske i någon liten förhoppning om att kunna reta ur Sana om gillade Yousef eller inte. Att Noora ser på Yousef så kärleksfullt i klippet från kollektivet tror jag mer är en del av Sanas egen rädsla, inte hur det var i verkligheten. Kan sätta pengar på att det kommer att framkomma att Yousef pratade om Sana redan i soffan. Over and out.

77
Frank

Det er komisk at islamister babler i vei om vitenskapelige temaer i den tro at det rettferdiggjør deres tillit til koranen.

78
Hvem?

Hva mener du med islamist? Sana er ikke islamist, men hun *er* muslim, og det er da vel like naturlig for henne å se på naturen som skaperverk til Allah som det er for en kristen å se på den som Guds verk.

79
Hustler in Hijab

Ingen eksempler, ingen begrunnelser... Kun en påstand. *ignorerer*

80
Fri på mandager

Var det ikke?

81
Hahaha

Vi føler det samme Sana - Venter i spenning på neste melding, videoklipp, insta osv. 😀

82

JAG VILL HA ETT NYTT KLIPP

83
Which translation is correct about Mikael/Even-thing?

In one version I saw, English subtitles made it seem, like Mikael in a way directed Even to search answers from Quran and was kind of hinting that there is something wrong with Even.

In another version it was more like Even self decided to search answers from Quaran, because he wanted to know why Mikael didn't want to see him anymmore and then Even SELF made those conclusions, that he will go to hell because he is gay. So which version is more correct?

84
It is not easy to say....

Because it isn't clear... Yousef said that Even tried to cure himself by finding answers in the Quaran, but it isn't clear if it is because of Mikael or if Even just desided to do it himself.

85
Thank you for answering!

Maybe we'll find out later, which version is more true...

86
Issy

The international Skam fandom is vile.

87
De som lager dette tåler

Ikke kritikk ,kun ros

88
Natasha

I do not like that tat the role Eva only drunk at parties. I wont to Jonas he took care about her.

89
Liza

Noora heal heart wounds.And not be love triangle. Sana deserved to be paid attention.

90
Nastya

Suddenly Yousef argued against Sana or specifically tries to seduce her

91
Frigjøringsdagen i dag!

Satser på at Sana tar det helt ut i dag- frigjør seg fra andres forventninger!!?

92
Angie

Yes SANA

93

Giv os et kliiiiip! ❤️❤️

94
BRUH

Kan dere lage bedre episoder????? kjeder meg

95
Sunniva

Haha same!

96
Adoomygang

Når du ser d

97
Fokus kanskje for klarer ikke å fokusere

Pågrunn av Yousef og at det er sånn det er inni hodet hennes #NOFOCUS

98
Anders

Hvorfor tar Sana aldri av seg hijaben? Er det ikke vanlig å ta den av hjemme?