Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

343 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
Mariam

Elsker dere sana og Nora!! Dere er sykt kule?

2
Sana

Hva med å få se Sana og Yousef sammen igjen, eller Isak og Even? Det hadde vært fint.

3
Brio

Slapp av det kommer

4
Sara

Shit's about to go down! Tror magefølelsen til Sana kommer til å vise seg og stemme

5
Ellin

Ja, jeg er også total paranoid efterhånden. Ved ikke, om det er Sara, vi skal frygte mest.. Frygter mere Vilde faktisk. Og det faktum, at vi intet ser og hører til Even, Isak og Ballon-gjengen. Ikke engang Yousef har givet en eneste lille lyd fra sig siden i sidste uge. Shit's about to get real!

6
T!na

Tror der er Vilde vi skal frykte. Det blir æ gjøre vondeste om det er Vilde og det blir mest personlig. Vilde virker til å både føle seg litt forbigått av Sana (med god grunn, hun dytter mye av ansvaret over på henne) samtidig som hun skammer seg litt over venninnen. Og så oppdager hun nå at hun kan være "kul" eller at det en hel del folk som vil henge med henne. Hun er blitt litt mindre isolert inn i Olafklinikken-gjengen.

7
Sara är villospår?

Tänk om det blir Vilde som gör något med Nooras mail (om Noora har varit lika öppen med lösenord till resten av tjejerna i Olafiaklinikken). Sara får skulden, Sana ska hämnas, allt spårar.

8
Ja, hvorfor ser vi ingen dem????

Hva er dette? Ikke Vilde - ikke Even eller Isak - ikke engang Yousef ......

9
Ellin

Gætter på, at "der er stille før stormen".. vejrprognosen melder orkanstyrke på fredag.

10
Kristine

Håller med! Sara verkar som en ganska "falsk" person. Och så undrar jag fortfarande vad grejen med Nooras mejladress egentligen handlade om. Shit's about to go down...

11
Nooras mail

kan jo hende SKAM redaksjonen leker med oss.. at vi kom til å lage mange teorier om den mailboken og hvem som gjør det. etc..

12

Nooras mailadresse blir garantert en del av storien, men kanskje ikke slik man først skulle tro. Siden denne sesongen i stor grad handler om fordommer, så tror og håper jeg at Sara ikke viser seg å være sånn man først trodde. Kanskje hun får med seg hele Noora-William-saken fordi Sana forsnakker seg foran feks Vilde, og derfor logger inn på Nooras mail for å sende mail til William.

13
Hva med Nooras sekk??

Men hva skjedde egentlig med sekken Noora glemte igjen på slutten av sin sesong? Har dette blitt forklart?

14
Sekk?

Vilken sekk?

15
Jämtkalle

Den hon glömde under bänken när Wiliam kom ut från förhöret i polishuset i episod 12,s2.(Tror jag i alla fall det syftar på)

16
Reddik

Husk at Sara også hørte Nooras passord...

17
Ellin

Tror, at vi dømmer Sara for hårdt pga. den ene nedladende kommentar om "norske partyjenter". Vi har kun set gode sider af hende efter, at de gik sammen om bussen..

18
Sana ser ikke veldig grei ut heller

når Pepsi girlsa kommer borte til dem vedr bussen.. HVis blikk kunne drepe så...

19
Kristine

Jo men de föreslåg ju bara att förena för att de ville ha bussen och inte för att vara snälla. Något kommer nog att ske snart, annars hade det inte funnits klippet där Noora säga sitt lösenord inför Sana och Sara. Eller är det bara jag som interpreterar för mkt?

20
Ellin

Enig, Pepsi Max ville have netop dén bus, så det blev en smart løsning. Nu er de 25 personer på bussen, og alt er ligesom på plads. Så kan ikke helt se, hvorfor Pepsi Max pludselig skulle kaste Sana og de andre ud af bussen? Måske skaber det splid, hvis Sana bliver ved med at være så mistroisk over for Sara. Men hvorfor skulle Sara misbruge Nooras mail? Det er spændende! Elsker, at man aldrig helt kan regne ud, hvad der kommer til at ske ?

21
Rachael

Wow. Noora. Again. How unexpected.

22
Shameless

Agreed!
I hope we'll get a Yousana-clip soon!! Or with Evak and the Balloon-squad!
I'm sad that Noora is the only person who Sana has contact with right now.
But S+N are at least supportive of one another and a cute pair of friends!
So excited for next clip (and hope that Noora won't be in it)!!! ?

23
@Rachael

Wow. Complaining. About. Noora. Again. How unexpected.

24
Hubbabubba

Hvorfor skriver alle så mye negativt om Noora? Hun er en veldig karakter i serien. Ser en skam, må er regne med henne, så ikke bli så overrasket om hun dukker opp flere ganger

25
This again?

I'm sick of comments like this. Yes, it's Noora again. Her and Sana have grown closer this season, time to get over it. If you hadn't noticed, Eva, Vilde and Chris haven't exactly been considerate of Sana lately.

26
what

lol as if she isn't Sanas closest friend

27

Isn't Noora main character's best friend?

28
Skam

No sana first friend was chris and noora bestie is Eva! Noora and sana werent that close before

29
Not elementary school

As if best friends can't change? Tbh Chris and Sana have never seemed close in my opinion. Sure, they came as a pair to the bus gang, but the fact that Sana was friends with her before she was that with the other girls doesn't mean she can't have grown closer to Noora over time.

30
Woooow

Complaing about Noora. Again. How unexpected.

31
Sana og Noora, I dig you both!!

Assa, jeg sier det igjen: Noora er egentlig en sylskarp observatør. Hun "leser" folk ganske godt! Som f. eks da hun sa til Sana at "du vi er her for min skyld ja?" litt humoristisk da de satt på kafeen. Og nå: så hun var ikke den bitchen lissom:)

32
Ikke troa

Jeg har ikke helt troa på Noora dom sylskarp observatør. Sara er ikke grei, bare vent å se...

33
jeg håeper kke SKAM sesng Sana

vil handle om jenter som er stygge mot hverandre.. grusomt kjedelig. JA til usikkerhet, tro at noen holder deg utenfor pga du dømmer. etc.. Jenter som krangler er jo dritkjedelig

34
Blir spennende å se!

Poenget mitt var at hun med alt hun har vært igjennom ikke er så rask med å dømme folk lengre, som en forståelse i "så hun var ikke slik du trodde kanskje?" Jeg kan ikke komme på noe som skulle tilsi at Sara skal finne på noe dritt heller. Jeg trodde det etter det forrige klippet, men etter det siste klippet så syns jeg Sara oppfatter usikkerheten hos Sana, og hun hadde jo satt Sana på mail lista. Jeg syns Saras blikk er ganske ærlig også. Og hun er ærlig på at hun er så vant til å være buss sjef så det er vanskelig "å slutte".
At de faktisk kunne bli kastet av bussen fordi det er pepsi max gjengen som har betalt for bussen og at planen var kanskje at de ville "fusjonere" for å få tak i bussen hadde jeg ikke tenkt på. Så gjenstår det å se om Sara er slik hun fremstår i det siste klippet eller om hun har noen underliggende planer. Jeg håper egentlig det jeg da! 🙂 Syns det er litt kult at hun har hooka i tur og orden med William, Isak og P-Chris! 😀

35
Haha!

Exakt! Kul, att hon hookat med alla dessa utan att man verkar ha lagt det på minnet?! Cred! 🙂

Bra iakttagelse! 🙂

36
Nei ass

Tror ikke Sara er cool. Sara er lur og vet å spille spillet...

37
blir ikke det litt enkelt

hvis Sara viser seg å være en kip ung dame..Det er jo noe alle tror nå... men grusomt kjedelig hvis det blir sånn

38
Måka

Sikker? På at det ikne er vilde som de egentlig bør være redd for? Pepsimax var kjipe mot ho. Sana kasta henne fra tronen. Hun er nok ganske forbanna.

Vet fra før at vilde bare er dlrm når noe er veldig galt. Men kanskje det er det nå?

39
fisla

Dlrm? Hva betyr det? "Doctors and Lawyers for Responsible Medicine", sier Google, men jeg tror ikke noe på dem.

40
Gjetter det det være slem

Sånn: Vet fra før at vilde bare er slem når noe er veldig galt. Men kanskje det er det nå?

41
Selvfølgelig

Lurt å late ovenfor Sana at de er på lag - da har hun mere spillerom. Sana, du må stole på magefølelsen

42
Bare et spørsmål??

Ja, mulig at magefølelsen er riktig, men er d sånn vi skal gå gjennom livet. Skal vi ikke prøve å bli kjent m folk før vi dømmer dem bare på magefølelsen??

43

Sanasol vs Saraslu.

Blir spennende.

44
Litt pirkekritikk

Det er SVÆRT lite sannsynlig at en 17-åring skriver "ha-ha" på den måten der, med bindestrek. Det er sånn besteforeldregenerasjonen skriver

45

Tror det skal være HA. HA.

Som i to sarkastiske Ha-er, med klar pause imellom.

46
Lille My

Nettopp. Forstod det slik også, men har aldri sett unge folk skrive det med bindestrek uansett om det er sarkasme eller ikke. Er 19 og hvis jeg skal skrive det sarkastisk skriver jeg og vennene mine det sånn som du skrev "Ha. Ha". For meg gir det ikke mening å putte inn en bindestrek for å markere at man bryter opp ha-ene, men ser her at jeg og mine er i mindretall 😀

47
Dante

Hvem bryr seg?

48
Betty

Jeg gjør 🙂 ha en fin dag!

49
Ingrid

Jeg tolker det som at det er sarkastisk haha, sånn når noen erter deg litt ellerno, så sier man "ha ha veldig morsomt" hvis du skjønner 🙂

50
Bindestrek

Det er bindestreken som er merkelig

51
simpsons

tror det var ment som nelson ler i simpsons, ha-ha

52
Ha-ha

Sana er typen til det. Og dessuten, jeg er 15 og skriver det

53

Old is the new young ✌️

54
Tror det var

ment som sånn HA HA noora.. Liksom fake laugh hahahah

55
Ha-ha

Det er nok ironisk. Ironi er noe ungdommen bruker mye.

56

Liker tonen mellom Sana og Noora? De utfordrer hverandre på en god måte samtidig som de er støttende og trygge på hverandre! Nå venter jeg bare på at Sana og Yousef skal møtes igjen!?

57
Måka

Jeg liker også godt hvor sakte det vennskapet har vokst. Jeg mener. Noora sa så tydelig i S1 ("hvem hoster" ) og 2 at hun bare ble med på bussen fordi hun ville bli bedre kjent med sana. Når hun sa det i i s2, virka det mest som om det var for å være kjip med Vilde, for Noora og Sana hadde liksom ikke blitt venner ennå. Men så begynte det å bli et ordentlig vennskap, ialfal i litt sånn av og på i s2. Og når de nå blir venner på ordentlig, blir ordentlig nære, snakker om de vanskelige tinga, kødder og er fine sammen, så ser man jo hvordan de to er. Folk som tar tid å komme inn på, som gjør motstand når folk prøver å bryte ned forsvarsverka deres, men når du er innafor så er du der på ekte.

58
Ja, nydelig, men ..

En skremmende tanke, men er det så sikkert at de får lov å møtes igjen? Hvor glatt skal det være liksom ...

59
Neste klipp

Håper neste klipp blir litt mere interessant, skulle tro bussen var main... Og så hadde det vært hyggelig å se noen flere enn bare PM og Noora.... Mange andre interessante personer også som hadde vært koselig å se igjen...?

60
Hallo

... selvfølgelig er bussen main. Det var den som brakte dem sammen og den som kommer til å avslutte hele greia!

61
JA til Oljefritt Lofoten!

Noora med oppdatert humor.
Noora er ikke sløv.
Noora følger med på verden utenfor russebuss og vors.
Vennskap og varige verdier er ikke til salgs.
Ta vare på det beste av verdier: natur, vennskap og kjærlighet.
Jeg har tro på Noora og Sana.

62
Benjamin

Oljefritt Lofoten - Vi skal borre hver dråpe! 😉

63
Pause

Ja, men nå er det like før både det vennskapet og hele vennegjengen går i dass.. er så spent på hvordan Sana får hele gjengen til å tryne?? Blir vel pause etter fredag tenker j.

64
Måka

Ja! Det du sa. Og det er så deilig at noora har humor igjen

65
noorias

det är för att hon har crush på eliaaas....drf hon frågar sana om "yousef", muslimska gutter

66
#teamtruelove

Ja, sånne chatter som det her gjør meg like glad som klipp!

67
Erik

79283 updates with Noora but we can't get just one text between Even and Sana? 🙁

68

Text mellom Even og Sana?? Det er det siste jeg ønsker meg nå! La oss høre fra Yousef!!!

69

ok but...Sana and Noora are friends! Of course they text each other! Even is a former friend of Sana's brother, I honestly don't think they have each others numbers?

70
Hvorfor mon?

Kunne det tænkes, at der ikke kommer sms/chat/livstegn etc fra Even fordi han og Sana simpelthen ikke er i kontakt på den måde? Og derfor hører det ikke til i Sanas sæson?

71

Men hvorfor så al det mas m Even og Bakka - noet må SKE!!!!

72
Ja, og nå venter vi

virkelig på at noe skal skje. Stille før stormen kanskje

73
Alice

except correspondence Sana not can come in contact with Even? That kind of nonsense

74
ENOUGH ALREADY

...i honestly just stopped watching eurovision song contest for this? a noora text????? the disrespect is real

75
Kiwi

Same!

76
Very simple

This is a Norwegian TV-show made for Norwegian teenage girls. If you don't like the show, stop watching.

77
Anne

My god, such a "democratic" post.This show now is seen by everybody across the world and this big and fantastic fandom ALL OVER THE WORLD have pushed so so hard for Evak won the best tv couple, so stop saying things so unpleasant and bitter.

78
Nanna

Please go back to you Supernatural-"fandom"

79
Calm down

It was just a joke

80
Kan du ikke bare fortsette å

se Eurovision song contest da? Det ville vært det beste.

81
Lars Kristian

Hold den negativiteten for deg selv, da

82
stop publishing english trolls!!

please we all know it's the same person trying to pit viewers against each other and start shit and turn the comments into something negative!

83
To enough already

So why bother? Who asked you to skip Eurovision? I'm sure you will find something interesting at HBO or Netflix. You don't have to watch SKAM, you know.

84
Ha-Ha

😀

85
"Hadde ikke overraska meg ass"

Samme her faktisk, haha.
og "just because I'm paranoid doesn't mean they're not out to get me"! 😛

86
yousef, evak, noorhelm who?

NOORANA eller SANOORA? <33333333 #friendship #(friend)shipping

87

Jag har ingen aning om hur jag ska hantera det här? Jag blir paranoid och förväntar mig att allt ska gå åt helvete när som helst men det händer ju aldrig? Är det bara för att Sana är paranoid? Och Vilde? Är det mellan henne och Sana dramat är? Jag tror Sana tryckte på en öm punkt när hon sa att hennes mamma inte skulle ha vinkväll och sen tog över som busschef. Sen känns det som att Vilde och Magnus förhållande blir som något slags mot Sanas... Alltså nej blir för distraherad av Moldavien för att skriva klart det här. Tror ni Sana kollar på eurovision?

88

Hun hører på klassisk 90-talls hiphop og 2Pac, så nei tror ikke Eurovision er noen stor favoritt akkurat... kanskje hun pliktskyldigst ser på det hvis hele familien sitter sammen og har tv-kveld, men kan ikke helt forestille meg det haha... på den annen side så hørte hun på ganske mer 'jentete' musikk når hun sto på kjøkkenet med Yousef og valgte sang på radioen, så who knows... 😀

89
Maria

Even: we'll talk later.
Silence. Nothing.
Even tried to kill myself.
Silence. Nothing.
But the girls are discussing the same thing several times a day.
Very interesting.

90
Johanne S

Er redd Sara kommer til å wipe ut Sana og erobre bussen hvis Sana fortsetter å være så kritisl og paranoid overfor pepsi-max gjengen... Det er tross alt dem som har lagt ut pengene for bussen. Jeg tror det vil få konsekvenser for hvordan bussmøtet på mandag blir. Blir det russebusskupp av Sara??!?

91
Det hadde vært det beste faktisk

Jeg synes det hadde vært det beste faktisk om de ble vippa ut av den bussen. Jentene våre trenger ikke å ha dem for å være kule. Mye kulere å være uten buss, også som et eksempel for andre.

92
Lana

Every time I see an update with Noora, I take a shot. I've been drunk most of this season.

For my sobriety please Julie, ship her to London.

93

Et hjertesukk herfra, tror jeg er iferd med å bli gal av den aggressive delen av de utenlandske fan... kan det være nødvendig liksom???

94

Jeg skal forsøke å avslutte min egen kommentar siden jeg føler den blir litt misforstått i enkelte av svarene.... Hele mitt poeng var at jeg synes tonen i en del av kommentarene er aggressiv. Jeg synes også at jeg merker en forskjell på språk og derfor brukte jeg ordet "utenlandsk". Det var ikke meningen å generalisere i noen som helst retning, og jeg skjærer ikke alle over en kam. Poenget mitt er tonen i kommentarene, ikke nødvendigvis innholdet - altså, det er jo mange fornøyde / misfornøyde i inn- og utland, det er jo klart; Skam engasjerer jo, men det er tonen jeg reagerer på. Vi må være snille med hverandre, og vi må vise alminnelig folkeskikk. Det var bare det 🙂

95

Enig. De kan holde seg på twitter/tumblr så kan vi ha det koselig her.

96
Hvem er mest negativ nu?

Jeg er dansk og dermed også "udenlandsk". Synes, det bliver en vældig overfladisk generalisering. Der findes så mange positive kommentarer og tilbagemeldinger på både dansk, svensk og engelsk. Folk, der forsøger at lære norsk og sætte sig ind i den norske kultur og rejser til Norge for at opleve det med egne øjne. Den største kærlighedserklæring! Ja, engelske fans kan også blive meget engageret - men er løsningen, at de slet ikke må være her? At de helt skal udelukkes fra fællesskabet? Skal vi bygge en elektronisk mur rundt om SKAM? ... Det er nemt at finde en syndebuk. Synes hellere, at I skulle fokusere på alle de positive ting og det, der binder os sammen: SKAM. ✌?

97
Hei "Hvem er mest negativ nu"!

Jada, det er mange positive og gode kommentarer fra både skandinaver og engelsktalende folk og det er jo det som er så morsomt når folk kan komme med de villeste teorier og diskutere alle sider og detaljer ved chatter, klipp, instagram postings osv. Det som er så bra da, er at man diskutere på det som faktisk skjer og tar serien og sesongen slik den er lagt opp! 🙂
Det som er da, er at jeg opplever jo ikke at de bare blir engasjert, det er jo bare bra, men det er rett og slett hat mot f. eks Noora og de som lager SKAM og en fullstendig mangel på respekt for den jobben de gjør som virkelig opprører meg. Og ja, jeg mener at hvis de syns det er så ille, at alt er kjedelig "gi oss Evak", for mye Noora osv så trenger de ikke være der, de kan finne på noe helt annet! Skjønner jo heller ikke hvorfor de vil seg selv så vondt når de bare fortsetter å se på og sprer hat. Det går an å diskutere og være fullstendig uenig på sivilisert vis 🙂 Ta serien for det den, SKAM folka kommer ikke til å forandre på innholdet bare fordi haterne forlanger det. Ellers er jeg stolt over at lille Norge og Julie Andem har klart å skape noe så fantastisk, og fantastisk at SKAM fans kommer hit, at folk er interessert i å lære om vårt språk og kultur! Så er det vel også sånn i de skandinaviske landene at vi ser ikke på hverandre som utlendinger...iallefall tenker ikke jeg det slik da og håper du ikke gjør det heller. Nå skal jeg følge ditt råd og slutte å være så irritert på haterne og fokusere på den beste serien ever! 🙂

Sånn til slutt: På en måte prøvde NRK en "elektronisk" ring rundt Skam, de har geoblocket det, men det har vel ikke vært helt vellykket:)

98
Til Hei "Hvem..."

Jeg er enig i meget, du skriver. Men det, som jeg ikke forstår, er behovet for at fremhæve de udenlandske fans. Hvorfor er det nødvendigt? Kan vi ikke blive enige om, at det handler om "den aggressive del af fans" - uanset, hvor man kommer fra i verden.

Du skriver: "Så er det vel også sånn i de skandinaviske landene at vi ser ikke på hverandre som utlendinger...iallefall tenker ikke jeg det slik da og håper du ikke gjør det heller". Men hvornår er man så udlænding? Fordomme og generaliseringer som denne, er netop det, som gør det så vanskeligt at blive en del af fællesskabet - som Sana eksempelvis oplever.

Til sidst: NRK har aldrig ønsket at lave en elektronisk mur rundt om Skam. Musikbranchen havde nogle krav i forhold til rettigheder, som gjorde, at de måtte lukke ned for udlandet. Det har aldrig været NRK's ønske. Så lad os ikke forveksle de to ting. 🙂

99

Jeg tror svaret mitt på denne forsvant ? Jeg har aldri tenkt på de skandinaviske landene som "utenlandsk" i denne sammenheng. Det jeg siktet til er en del av de engelske/Google-kommentarene som er så grådig aggressive. Og de er jeg lei av. Og derfor et hjertesukk. Og blir jo litt lei meg på vegne av Skam-redaksjonen også, som lager noe så bra (selvom jeg er sikker på at de såklart tåler det). ?❤️

100
Aggressive

Hun eller han skrev den "aggressive" delen fans, og det betyr et fåtall, ikke så mange.

101
Jeg er glad for skandinavene her jeg!

Jeg tror jeg kan snakke for ganske mange, at jeg elsker at de Scandinaviske landene fikk mulighet til å se SKAM. Jeg ser rett og slett ikke på svensker, dansker, finner og islendinger som "utlendinger", og vi er veldig glade at dere et her!! Jeg elsket sesong 3 men reagerer sterkt på all den kritikken som har kommet mot sesongen motNiora av en eller annen merkelig grunn, mot russebussen og alt mulig annet. Mesteparten av disse kommer fra utenlandske( "resten" av verden) fans. Det er bare å se hvor mye folk kommenterer på engelsk. Sjelden med norsk, dansk, svensk osv slik det var før. Problemet er at mange av dem ikke skjønner hva serien går ut på og hva som var bakgrunnen for den og i tillegg er det mange nyanser i språket som de misforstår( type ironi, sarkasme, bruk av ord, doble betydninger osv) som gjør at serien/sesongen/tema/innhold osv blir misforstått. Jeg ønsker ikke å generalisere men det er ikke til å unngå å legge merke til at de aller fleste av disse ble hekta på serien gjennom Evak også forventer de at de skal fortsette å være i sentrum, at det skal komme oppdateringer om deres situasjon hele tiden osv. Blir litt sånn "altfor mye Noora, hun har fått sin sesong, kjedelig med russebuss, bort med det, gi oss Evak for det var mer spennende" Da har de misforstått ALT noe så inn i granskogen for det er ingen popularitetskonkurranse, karakterene er der for en grunn. Man kan ikke vise Evak i alle mulige klipp hvis de ikke er viktige for handlingen bare for at fansen skal bli fornøyd. Og Noora er viktig først og fremst for Sana denne sesongen. Før sesong 3 var det mange som lurte på hvordan serien kom til å bli uten William og da en av SKAM folka at de laget ikke denne serien for popularitetens skyld, de lager en serie med temaer som ungdommer kan kjenne seg igjen i, som tar opp tøffe og kontroversielle temaer og det må folk respektere. Derfor syns jeg at de mangler respekt for de som jobber med SKAM, karakterene, skuespillerne og ikke minst Sanas verden!
Der er MANGE som begynner å reagere på hvordan kommentarfeltene har blitt!

De skandinaviske landene har stort sett språk det går an og forstå for alle og en kultur som ikke er så ulik hverandre og set er jeg kjempeglad for! Serien skaper også mer samhold blandt de skandinaviske landene og folkene! <3

102
Skamdinavia mod resten af verden

Fra begyndelsen har SKAM forsøgt at nedbryde tabu og fordomme om alt fra psykisk sygdom, homoseksualitet, spiseforstyrrelser, mobning, religion osv.

De seneste uger har kommentarfeltet været præget af folk, der har fået for meget Noora, for meget af Pepsi Max og russebussen. Folk savner EVAK, ligesom folk savnede NORHELM sidste sæson. Mange synes, at denne sæson går for langsomt frem. Fair nok. Disse “klager” findes på både norsk, dansk, svensk og engelsk. Kald det klager, eller kald det engagement.

Nu spreder der sig en stemning om, at de “udenlandske” fans ødelægger kommentarfeltet. Er dette ikke en overfladisk generalisering? Når jeg spørger om dette, får jeg denne besked: “Jeg ser rett og slett ikke på svensker, dansker, finner og islendinger som “utlendinger”, og vi er veldig glade at dere et her!!”. Okay, så folk fra netop disse lande er gode nok? Fordi jeg er dansk, så er jeg dermed velkommen?

Hvad er forskellen på “dem” og “os”? Når jeg spørger om dette, får jeg denne besked: "Problemet er at mange av dem ikke skjønner hva serien går ut på (…) Blir litt sånn ‘altfor mye Noora, hun har fått sin sesong, kjedelig med russebuss, bort med det, gi oss Evak for det var mer spennende’ Da har de misforstått ALT”. Okay, så det er kun “udenlandske” fans, der skriver dette? (Tag selv et kig på kommentarfeltet i løbet af de sidste uger..).

Mange af de internationale fans er kommet til i løbet af sæson 3. Det er korrekt. Mange af dem har fundet serien via sociale medier, og de er helt unge teenagere (det er tydeligt på Instagram). Kan vi forlange et ligeså højt refleksionsniveau af en teenager som af en voksen? For der er efterhånden mange voksne her i kommentarfeltet. Er det målgruppen? Kan vi forlange, at fans fra hele verden skriver fejlfrit engelsk og aldrig bruger Google translate? Er vi forstående over for dette, eller dømmer vi?

Hvad handler denne sæson om? Den handler om Sana og de udfordringer, hun oplever i forhold til føle sig “udenfor”. Dette er tydeligt, når Sara fx taler om “vanlige norske partyjenter”. Sana forsøger at balancere mellem to kulturer og være en del af fællesskabet (russebussen) uden helt at miste sig selv og egne værdier. Vi ser hende gå ind og ud og gemme sig bag en dør - helt symbolsk.

Når jeg læser en kommetar som denne, så bliver jeg fortvivlet: “De skandinaviske landene har stort sett språk det går an og forstå for alle og en kultur som ikke er så ulik hverandre og set er jeg kjempeglad for!”. Er denne tankegang ikke netop bygget på fordomme, bygget på overfladiske genraliseringer og et skarpt skel mellem “os” og “dem”? Hvor placerer Sana sig?

Det er skønt, at vi kan være fælles om SKAM. Lad os selv prøve at bryde fordomme.

103
Puss och kram

Kärlek från Finland! Vi älskar SKAMdinavia <3

104
Seriøst?

Får nesten frysninger her. Jeg er altså utlending-utlending, ikke en av de "greie" liksom. Nå skal du sikkert gjøre enda et unntak fordi jeg bor i Norge og snakker norsk, men det her er rett og slett ikke greit. Den opprinnelige kommentaren var rettet mot "den aggressive delen av de utenlandske fan", og den har jeg også blitt ordentlig irritert over. Men jeg regner sterkt med at den største delen av dem utenfor Skandinavia holder seg unna dette kommentarfeltet, og så er det forresten mange som kommenterer positivt og. Jeg oppfatter det som har skjedd her i det siste, som en slags hets mot Skam av antakelig noen få stykker (også fra Norge), men da er ikke svaret å hetse mot utlendinger. Jeg synes også det er koselig med "Skamdinavia", men det blir veldig feil å skulle ekskludere resten pga. det noen få av dem holder på med.

105
Hei @ Seriøst?

Mulig det var min kommentar du reagerte på (Jeg er glad...) Jeg skulle vel ha presisert jeg også at jeg sikter til den aggressive fansen og haterne, men jeg skrev i all hast og jeg skjønner at det virket veldig krast. Om man er utlending - utlending, norsk-norsk eller annet, så har ikke kommentaren min noe med å være "grei" å gjøre, da har du misforstått meg:) Jeg er ikke ute etter at alt skal være sukkersøtt og rosa i kommentarfeltene, definitivt ikke. Det er jo diskusjonene og teoriene som er artige å lese! 🙂 Men jeg kan bare ikke skjønne hvorfor i alle dager haterne henger rundt hvis dette er noe av det kjedeligste, idiotiske, Noora forherligende, russebussfæle serien/sesongen ever lissom UTEN å skjønne at det er en mening med det og at det er viktig for denne sesongen og handlingen i den. Det er da mange andre ting å drive med enn å se på noe man hater tenker jeg!

Jeg(og mange med meg) opplever at det ikke bare er en slags hets, men virkelig seriøs hets mot serien, sesongen, de som står bak (satser på at Julie ler seg i hæl av all kranglinga lissom!) og de som våger seg og prøver å argumentere litt mot dem. Og om det er bare en eller to så har de det iallefall jævlig travelt for det er mye og det har ført til at folk bare ikke orker mer, de vil forlate kommentarfeltene osv og for meg er det IKKE greit uansett hvor mange det er av dem, og da må jo de få høre det.

Nå har jeg vel skjønt at det ikke nytter å kommentere mot dem så da skal jeg bare konsentrere meg om og kose meg med det som skjer utenfor kommentarfeltene. Det er også mange kommentarer som skrives på engelsk så da vet jeg ikke om de er i mindretall? Hadde folk bare vist litt respekt for det serien er, kommentert den slik den fremstår så er jo det bare supert uansett om man er enig eller uenig og uansett hvor man kommer fra (men det er en overvekt av engelskspråklige hat kommentarer) Det er også nordmenn som hater, absolutt men jeg blir ikke mer vennligstilt for det lissom.

Jeg er så vanvittig glad i denne serien, jeg har elsket alle sesongene, jeg har blitt skikkelig glad i både skuespillerne/karakterene (som gjør en helt fantastisk jobb). Så da er det vondt når hatere bare kommenterer for å ødelegge hele den opplevelsen og da blir jeg provosert. De viser også at de ikke bryr seg et døyt om å sette seg inn i denne sesongen og Sanas reise, alt er bare dritt for dem uansett. Og det er heller IKKE greit!

Jøss, jeg har blitt en hater, jeg hater haterne! 🙂 Alt er love and peace out!

106
Til Jeg er glad for skandinavene..

Det er simpelthen ikke sandt, at der er flest negative kommentarer på engelsk.

Jeg er så træt af disse generaliseringer, som om "vi" er de eneste, der har forstået Skam. Nej, "vi" har ikke forstået noget som helst af Skam, hvis "vi" fortsætter med at opdele verden og generaliserer sådan, som du netop gør. Bare tag den øverste kommentar med over 250 likes, fra klippet i går - den er på NORSK:

"Lei av russestyret. Dette kunne ikke vært mer uinteressant! Synes de gjentar seg selv veldig nå. Sara er helt irrelevant, bussplottet er kjedelig og Noora og Sana har det vel strengt tatt bedre uten den bussen uansett?"

107

Det er så morsomt, for har ikke ett sekund tenkt på svensker og dansker som "utenlandske" i denne sammenheng ? Jeg jeg tenker på de engelsktalende (ikke alle) aggressive kommentatorene som har funnet sin vei inn her. Jeg er for ytringsfrihet men lar meg likevel irritere over dem, og derfor mitt hjertesukk. ❤️

108
til våre Skandinaviske venner

Jeg tror vi helst snakker om de engelsktalende, og de med Google translate engelsk .....
Men du har rett - la oss fokusere om Skam?

109
@til våre Skandinaviske venner

Tak, jeg ved, at du mener det godt, men "de engelsktalende" kan jo være fra Tyskland, Frankrig, Tyrkiet, Rusland, Finland, Kina, Polen - vi ved ikke, hvor i verden de er fra, og vi ved ikke, om de er 13 eller 30 år. Jeg bliver så ked af det, når jeg ser den her form for generalisering og 'had' mod "alle de andre".
Kan huske tilbage for nogle uger siden, hvor en dansker skrev, at SKAM næsten var blevet en "dansk-norsk kærlighedsaffære", og mange nordmænd blev vrede og skrev, at SKAM var norsk, ikke dansk. Men det var overhovedet ikke pointen. Kærlighedsaffære betyder, at man forelsker sig og indleder en affære. Det var ment som en kærlighedserklæring. Men selv så lille en ting kunne få folk op at skændes om nationalitet og "ejerskab"... Jeg bliver bare så trist, må jeg indrømme.
Når folk bruger Google translate er det sandsynligvis, fordi de bor i en del af verden, hvor de ikke får god engelskundervisning, som vi fx gør i Skandinavien. Men de forsøger, fordi de ELSKER og gerne vil engagere sig i SKAM.
Lad os fokusere på det positive, frem for det negative. Én ting er vi fælles om: SKAM <3

110
Trøtt av de jeg også....

?

111
Hjertesuk

Jeg er bare i færd med at blive gal af agressive fans, generelt... kan det være nødvendigt at skelne på nationalitet ligesom?

112

Kom igjen... det er en tendens i kommentarfeltet at det kryr av engelske kommentarer som "oh great, Noora again", "where is Even is he ok", "this season is boring" blablablabla. Ingen sa at det bare var engelske, og ja alle aggressive fans er irriterende, men det er en del utenlandske fans her som klikker og forventer at de skal lage innhold som passer DEM bedre. Kanskje det bare er et troll? Det kan se sånn ut også. Poenget er: det ytres meninger om at russebuss-temaet er kjedelig fordi de ikke kan relatere seg til det, og de er irriterte fordi de ikke får se Even som liksom er 90% av grunnen til at de begynte å se serien osv. Jeg er en gammel kjerring, russebuss-greiene er noe jeg syntes er kjedelig og ikke kan relatere meg til, og jeg takler ikke Noora, men jeg sitter da ikke å prøver å ta over, boikotte og klage på serien som hovedsaklig retter seg mot 16-år gamle norske ungdommer, og krever at Julie Andrem skal skrive om serien sånn at den passer meg bedre? Skam er for alle, vi har all rett til å se det uansett nasjonalitet, alder osv. men man må klare å se seg selv litt utenfra og skjønne når man ikke er helt innenfor målgruppa. Liker man det ikke, får man slutte å se og finne noe som er mer passende. Og nå må Generasjon Krenket slutte å ta seg nær av alt som blir sagt: ta ting med en klype salt. Det er ikke slik at ALLE internasjonale fans er irriterende, men det er mange av dem som tar litt av.

113

Troooor det er særlig de som har kjørt underekstene gjennom google translate og derfor ikke akkurat får med seg de språklige nyansene i dialogen. Imponert over at de gidder, så forstår at de er skuffa når innholdet ikke føles verd innsatsen. For oss som har fått med oss alt som blir sagt blir det irriterende. Konklusjon: alt er musikkindustriens feil.

114
C.N.

Jepp, IFPI har mykje av skulda...
men NRK kunne valt å berre bruke norsk musikk/Urørtmusikk. Tvilar på at det er Gabrielle og Karpe Diem etc. som klagar på verdsomspennande dekning

115
ikke glem at ALT ER LOVE

Jeg synes at det er altfor mye hat og negativitet her. Det finnes mennesker som skriver bare at de hater noen ting om SKAM sesong fire og andre mennesker som bare sier at de hater utenlandske fans fordi de synes at SKAM skulle bare være for dem... Jeg vil ikke være frekk nå, men de som sier det skjønner ingenting.
Til meg SKAM er en serie som handler om mennesker som går til skole nå og har problemer som alle av oss kjenner, for eksempel intolerans på grunn av religion, seksuelt orientering, forskjellige kulturer,... Og det er noe som er på hele verden. Det er ikke bare i Oslo, det er ikke bare i Norge, det er ikke bare i Skandinavia, det er overalt. Det er det som gjør denne serien så populær. Personene i SKAM er realistiske. De har et helt normalt liv med helt normale problemer.
La meg gjøre et eksempel. Det Russebuss-drama som vi ser nå. Til meg det er ikke bare en Russebuss (jeg har aldri sett en Russebuss i hele livet), til meg det er noe som står for alle ting som vi tenkte var veldig viktig, projekter som alle ville være del av...og det kjenner jeg. Så på den maten må man ikke bor i Norge for å forstår det som skjer da... Og da kommer folk og sier at de hater og at de vil at ingen skal se det som ikke bor i Norge, Skandinavia, hva som helst. Jeg skjønner at NRK er ikke så glad i mennesker som ser på SKAM på tumblr etc, men det er ikke jobben deres. Dere skulle bare være glad for at dere kan se det, diskuterer på en vennlig måte om det som skjedde/skjer/kunne skje, og gir kjærlighet til andre (vi er kosegruppa, ikke glem det.)
Fordi alt er love og alt betyr alt på hele verden.

116
Enig

Jeg gidder ikke å svare dem mere. De misforstår så og si alt, klager og syter og skjønner ikke at skam først og fremst er en Norsk serie for norske ungdom. For ikke å snakke om google translate engelsk ......?

117
Sverige elsker Norge

Jag är svensk och känner på exakt samme måte. Man vill bara skrika: STOP BEING SO AGGRESSIVELY NEGATIVE!! #alterlove

118
Sverige elsker Norge

Sorry to break it to you, but you're also a part of the "utenlandske fan".
Can we please stop this generalization and demonizing of people outside Norway (or Scandinavia)? This is exactly what causes hate speech and discrimination. Don't think that's the spirit of SKAM #alterlove

119
En utenlanske fan fra Sverige da

Your tone "sorry to break it to you"... Well, talk about demonization. I was only agreeing with the fact that it has been an increased negative tone in the comments. I didnt point finger at anyone specific. It's just a sad fact. Thanks for clarifying that I'm a "utenlandske fan". Doing so is as you say not the spirit of SKAM. #alterlove

120
To En utenlandske fan

My tone? "Sorry to break it to you" was not written sarcastically. I'm sorry if you read it that way. But you are in fact not Norwegian and thereby you are just as much "En utenlandske fan" as me. My point is: We shouldn't categorize people by nationality and it shouldn't matter if you are from Sweden or anywhere else, as long as you love Skam and is here for the show. It doesn't do anybody any good to make remarks about Us vs Them.

121
Peace from "En utenlandske fan"

Just to clarify, I never did make any remark about Us vs Them. I was just agreeing on the comment about the increased neagtivity. But yes, I mentioned that I'm Swedish. The thing is there is a sort of siblingship between all the Scandinavian countries. Maybe because we're some of the least densely populated countries in the world, located far up north and also often being mixed up by the rest of the world. But you're right, we shouldn't categorize people by nationality and I so agree with you that we're all here because we love Skam. Peace! #alterlove

122

Enig, jeg synes ikke det er spennende eller hyggelig å lese her lengre. Det er litt trist 🙁

123
Same

Agreed! Så jæskla mye mas

124
rumi

When is the Chris-Sana gonna rise as she was the first to meet Sana and introduce her to the others and also the one who has always been close to Sana so I don't get why they never talk!!! Also the Bakkoush-siblings should have some clips together atleast talking about Elias being drunk please????

125
I don't understand why Sana is only in contact with Noora now.

She was doing the Kosegruppe-thing with Vilde and Eva. I thought they were also better friends by now.

126

Vilde and Eva are hanging out with the PM-girls these days, if you haven't noticed.
Noora also seems to be an essential brick who fits into the story line atm.
Plus, we barely got to see Noora in season three, so it is about time 🙂

127
det er det vel ingen som skjønner ...

noora er på hun

128

Vilde and Eva (and Chris) seem to be ditching them for the pepsi-max girls, so it is not weird that only noora hangs with Sana...

129
But Eva, Chris and Vilde

asked Sana and Noora to join them on Friday and they (Sana and Noora) didn't answer anything back. They also lied about what they were doing together without the other girls. So imo, Sana and Noora are the ones, ditching Eva, Chris and Vilde.

130

I never said they were deliberately ditching Sana and Noora, but both Sana and Noora are not interested in the russe-party-lifestyle and will naturally be left behind.

It is pretty obvious that Eva, Vilde and Chris loves their new russe-party lifestyle.

131
Måka

Eva, Chris and Vilde didn't tell them what they were planning last friday, tho. Both parties has been giving out misinformation.

132
Anna

Maybe Sana and Noora also did not want to tell them right in front of the Pepsimax-girls that they were attempting to meet new people and ended up by bringing a drunk Elias to Noora's place? I mean, this would be quite intimate information and if I were them I wouldn't want to tell stuff like this around everywhere (and Pepsimax-like people would be the last one whom I would want to know). Besides, only Sana knows about Noora's crisis with William so they would first have to explain the context to Eva, Vilde and Chris if they didn't want to confuse them completely. Last time when Noora spoke about her relationship to William and Eva, Chris and Vilde were there she said: "Det skal alltid være meg og William"...Just imagine two friends of yours of whom one has said she/he is in a well-working relationship and the other one has always told you she/he is not interested in guys/girls telling you they were meeting to check out pretty guys/ girls...Lol

133

Noora igjen altså...

134

Hva er galt med at Noora er en del storylinen?! <3 Lei alt dette maset

135
Slut og klage da

Men alltså sluta klaga på Noora och vänskapsrelationen mellan henne och Sana. Er så innmari dritt lei på det ass. Tycker det är kjempefint att se att de stöttar varandra i vått och torrt.

136
Smatass

Sara r føkka i hodet! Ikke undervurder henne, hun har noen store planer

137
Lila

Love the friendship between Sana and Noora. ❤️

138

Okei, nå kjenner jeg at jeg snart slutter og lese i kommentarfeltet. Hvorfor? Alle de utenlandske som har Evak-fetish; som ikke greier å leve seg inn i en ny sesong og sutrer fordi Sana har EI venninne, noe hun tydeligvis ikke får lov til å ha 🙁

139

Varför får inte folk sakna Evak like mycket som folk saknade Noorhelm i säsong 3? Att säga att det är fetishzing att vilja ser mer av Evak (om du inte visste det så saknar vi dem både tillsammans och enskilda karaktärer) är homofobiskt för du gör skillnad mellan dem och ett heterosexuellt par. Bara för att det är en ny säsong och att vi har sett dem några få minuter hittills, betyder inte det att vi vill se dem i varenda klipp eller att man kommer sluta att älska dem lika mycket som i säsong 3.

140
Jeg er norsk, og jeg liker Evak

? men jeg liker Sana også da

141

"Alle de utenlandske". Synes du ikke, at det er en overfladisk generalisering? Der er mange danske og svenske, og fans fra HELE verden. Der er mindst lige så mange negative klager på norsk. Og mindst lige så mange positive på engelsk. Men det er så nemt at finde en "syndebuk"...

142
Bendik

Elsker det vis Noora også er mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja ?

143
NEI til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Enig med DU Bendik.

144
Rune

Hvordan vet vi at dette er Nora, og ikke Sara som skriver fra Nora sin Facebook som hun har passordet til ?

145
Tika

Paranoid??

146
SKAMalyse

NOORA røpet passordet til hennes epostkonto. Ikke nødvendigvis den samme som for Facebook.

147
Rune

Har man passordet til e-posten, har man passordet til alt.

Dessuten er det vel store sjanser for at folk som sier passordet sitt høyt i kantina og skriver det ned også bruker det samme passordet flere steder.

148

Men når hun har e-postpassordet kan hun trykke "glemt passord" på Facebook (og insta, og alt annet), så blir nytt passord sendt til e-posten

149
Synne

Ingen har bindrestrek mellom "hehe". Kun gamle som ikke har lært seg facebook

150
Elina

Hvorfor ser ikke Noora og Sana på Eurovision?

151
hakke tid...

fordi bare gamle folk ser på det. eller fordi de har skolearbeid? Sana planlegger vel noe buss-shit?

152
SKAMalyse

Lol. "bare gamle folk ser på ESC". (Unge) NOORA ser heller på kongeparets 80-års dag.....
Det er skikkelig underholdning det!

153

Fordi Eurovision er dødskjedelig?

154
Marie

Hvad mon Sana og Noora tænkte, hvis de var os.

155
God tanke! :)

Tror de hadde blitt kjempeskuffa over all dritten som (utenlandske - ikke skandinaviske) såkalte fans spyr ut! 🙂

156
Til God tanke! :)

Er det en god tanke at skelne mellem 'dem' og 'os'? Er det virkelig så nemt at generalisere?
Jeg er overbevist om, at Noora og Sana ville blive mest ked af, at vi opdeler verden i 'dem og os'.

157
Marie

Snart er helvette ute og da braker det ut med drama om russebuss og ånde ting så det forundrer meg ikkje at sana og dem blir kasta ut av gjengen

158
Cam'

Hmmmm... I really like Sana/Noora friendship but I'm a little tired of having updates just about the two of them. I get that Sana has to feel left out but I don't think it's handled as smoothly as it could have been? Like all the girls were quite close and suddenly they are not? I know that irl friendships can fall apart but I feel like I missed something. I know it's probably to built up tension and drama but it's really out of nowhere imo...
Anyway, even if this season is quite slow since it started, it's still super interesting to know more about Sana, her vision about Islam and about her daily life. I hope we'll get more glimpses at that and that we are done with Noora and He who must not be named (cuz it's boring and no one should care about him anymore tbh).
I trust Julie and the Skam team to make the rest of the season as good as s1 and s3 are and I'm sooooo ready for drama. Let's bring it!

159
Girl44

Nå skal ikke jeg som 'gammal kjerring' plage dere med mine synspunkter - men denne sesongen har noe annerledes og dypere ved seg som får meg til å tenkte tilbake på hvordan jeg oppfattet virkeligheten som tenåring vs. i dag. Sana og de andre fremstår som mye mer reflektert enn det jeg gjorde på slutten av 80-tallet. I dag må tenåringer forholde seg til mye mer informasjon enn min generasjon som bare hadde en TV-kanal, ingen mobil, ikke Internett. De er mer opplyste, mer tolerante - og mer åpen for å hjelpe/støtte hverandre enn det vi var. Samtidig er tenåringene i dag kanskje litt mindre robuste og tålmodige enn oss. Mye handler om bekreftelse/bli sett/ha kontroll. Jeg synes derfor det er vakkert når Sana/Noora viser en så tydelig forståelse/respekt for hverandre (enn så lenge), og det er rørende når Sana/Yousef lever i nuet og bare nyter hverandres selskap uten å pushe på for mye. De senker guarden litt - og opplever at det ikke alltid er så viktig at fasaden er perfekt. Men nå er det på tide med mer Yousef !!

160
OMG hva er det som skjer?

Blir helt stressa av denne stillheten. Tenker den bare kan bety en ting - stille før stormen, the shit is comming ???

161
Aldri elsket meg

Så enig i det du skriver. Elsker Noora og Sanas vennskap, selv om jeg håper de blir enda mere åpne med hverandre. Sana kan virke tøff til tider, det samme har vi sett tidligere med Noora, men aldri mot Sana? Liker den myke siden vi ser noen ganger av Sana, som f.eks med Noora når hun har hatt problemer. Begge to er litt like, så ikke så merkelig at de henger mest sammen. Det jeg tror og håper for denne sesongen at de hjelper hverandre, når det kommer til kjærlighet. Sana trenger noen å prate med om Yousef, da er Noora den hun burde gjøre det til. Selv om det forsøkes å fremstille det litt som Noora har et godt øye til Yousef, og Sana blir sjalu... Kanskje Sana kan hjelpe Noora til å forstå at hun burde prate William, ikke bare dra som hun gjorde. Hvor er den Noora som alltid sa hva hun mente til den det handler om? Glemmer aldri hun fortalde William at de (foreldrene) aldri hadde elsket henne. Nå tror hun det samme med William, synes Noora fortjener et bevis på at han faktisk har elsket henne hele tiden. Selv om jeg mener hun har en del skyld for måten det ble brudd på, fortjener alle å føle seg elsket av noen. Men de må kommunisere, ellers går det ikke bra. Det samme gjelder for Sana, hun må våge å vise hva hun føler. Der kan de to jentene hjelpe hverandre, så blir det forhåpentligvis lykkelig slutt for begge to.

162

Men er det altså ingen av vennene som tar kontakt med Sana siden tirsdag?
Hva skjer i kulissene nå ?
Jeg kjenner meg litt urolig på Sana's vegne. Det er en sånn litt ekkel følelse. Den der følelsen som det virker som om Sana nå har med skepsis og uro har blitt ført over på meg - og så er det ganske dårlig stemning all over the place..... hva skjer nå?

163
Rune

Det at vi ser meldinger og at folk snakker sammen betyr ikke at de ikke meldes IG snakker sammen uten at vi ser det.

Det er ikke usannsynlig at folk snakker sammen mer enn 30 minutter i løpet av ei uke, men episodene varer ikke lengere.

Vi ser bare et utdrag sv interaksjonen, det som er viktig for historien.

164
Skam lager kunst - også i kommentarfeltet!

Ser dere hva som skjer nå? Det som foregår i serien, den indre uroen, konflikter som ulmer, vennskap som kanskje er i ferd med å brytes, Sana som står med bein i mange leirer - det er blitt tatt inn i kommentarfeltet. Som er fullt av negative kommentarer, klaging og ønsker om hvem man vil helst se osv. Jeg har stusset lenge over hvorfor SKAM-redaksjonen "slipper" gjennom mange av de til dels ufine kommentarene og har lenge vurdert å slutte å lese, men har innsett at det er jo dette SKAM handler om. Er jo kunst på sitt aller beste 😀 Vi møter oss selv i døren daglig når vi skriver sinte, ufine og utålmodige beskjeder til fans fra hele verden som elsker SKAM på sin måte. Tipper også mange av dem er svært unge og er livredde for at Even faktisk er død. Man kan diskutere til man blir blå i ansiktet om at man må forstå at det er en serie og fiktive karakterer, men har vi virkelig alle glemt hvordan det er å være 15 år? Så sitter man og blir irritert over dette og kommenterer ufint og ber alle "utlendingene" finne seg en annen side og "mase" om Even på. Og BAM! så går man i fellen hele gjengen og viser at man faktisk ikke har lært en dritt det siste året. At all kjærligheten og fine kommentarene kun gjelder når vi alle er enige. Og jammen meg tror jeg at det er det SKAM-redaksjonen ønsker å vise oss. At man er hyggelige så lenge man er enig, men så snart det oppstår litt uenighet faller korthuset, les kommentarfeltet, sammen. Og dette kan tas rett tilbake til Sanas sesong. Nå får vi faktisk se hvor ulike jentene er, hvor mye de ikke har til felles. Vi har sett det før, men aldri så tydelig. Det var tilfeldigheter og russebuss som brakte dem samme, hyggelige og mindre hyggelige hendelser har holdt dem sammen, men nå rakner det. Og jeg tror vi får se om dette er ekte vennskap eller ei. Har de nok til felles for å forbli venner? Er vi som seere rause nok til å la sesongen med Sanas POW skje slik som det er ment å skje, eller ønsker vi kun at det skal være slik vi ønsker. Med mer scener av de vi ønsker å se, kyssing, drama og slosskamp. Slik som Sana og jentene nå blir testet blir vi som publikum testet. Hvor rause er vi egentlig? SKAM alså, så dypt på alle plan- kunst <3

165
Janne

Kjempebra skrevet, selv om jeg uansett mener det skal VELDIG mye til for å sensurere et kommentarfelt. Det skal ikke bare være enige og positive folk i et kommentarfelt. Troll er folk som er hatske og bruker skjellsord, IKKE folk som er uenige eller klager - det tåler vi! Og når mange utledninger ble kjent med Skam under tredje sesong, er det ikke rart at de etterlyser Even.

166
Hjemmemusa og fjellmusa

Helt enig i alt det du sier.
Hadde jeg ikke vært det,
håper jeg uansett jeg hadde sett på det som et spennende innspill (noe å lære av)
Tror vi ser Julie snakke direkte til oss publikum(den fjerde veggen),
i det siste Briskeby klippet.
Historien om hjemmemusa og fjellmusa handler nemlig om to som ikke kunne bli enig om hvem som var best.
Dette tror jeg er ment å speile oss,når vi kun heier fram de karakterene og situasjonene vi liker best.
Vi glemmer at ALLE karakterer har en viktig rolle i SKAM.
ALLE har noe å lære bort og ALLE fortjener like mye respekt.
Det slår tilbake på sin egen urimelighet å skrive innlegg på innlegg på feks.facebook,
om at ALT ER LOVE,når det helt tydelig går fram hvem man liker og ikke.
Tror også at hun ønsker å belyse Sanas utfordringer på omerådet.
Så får vi se da,hvor mye hun og vi har lært om å dømme andre,
og tro at vi selv alltid vet best - når sesongen er ferdig!

167
#teamtruelove

Takk! Håper virkelig både de og vi består testen.

168
Kristina

Ja men precis så!!

169

Er det nå det er pause ??

Eller??

170
❤ Yousana ❤

Mens vi venter på Yousef... Briskebygutta la ut en ny video på yt i kveld! ❤

171
Sååå

Ny Briskeby-video på YouTube. Hvordan kan den tolkes? Registrer at gutta synger All of me av John Legend, teksten til den kan jo passe Yousef/Sana? Janei, nå er jeg jo desperat her..

172
Tegn?

Yousef hysja på Elias slik Sana hysja på Vilde I sesong 1

173
Tegn?

Hysja på Elias som Sana gjorde på Bilde I sesong 1 og ...

174
Avdelingen for utydelig kommunikasjon

Var det den Even sendte til Isak 1.desember?

175
Sååå

Det var Bliss av John Legend, dagen før Plaza-klippet.

176

Even och Isak har pratat om John Legend tidigare- i en sms-koversation i s3.
Är det någon som har boken de löser ur? Tänker om den kan ge några hintar?

177
Sagor

Senaste klipp lades ut kl.10.01 --> "Sagor ur 1001 natt" från mellanöstern
Nu Asbjörnsen & Moe --> Norska folksagor

...just sayin', vet inte vad det betyder...?!
En sagolik avslutning förhoppningsvis?!

178

Og på tide med mere Even.

179

Og Isak!!!

180
Sara

Ugh dere begynner å ødelegge hvert kommentarfelt nå (for meg ihvertfall) ? Jeg var veldig glad i forrige sesong men stol på at det kommer å drit?i?å?mase?ved?hvert?innlegg?

Fuckings rewatch forrige sesong hvis dere har så mark

181
Takk Sara!

Takk Sara du sa akkurat det jeg tenkte. Kommentarfeltet ødelegges av whining om mere Even og mere ditt og mere datt og ikke minst av latterlig overanalysering og teorier. Istedet for bare å se på og nyte serien.... Savner kommentarfeltene fra s 1 og 2, FØR det tok av blant folk på 25 +......

182
Billy

Etter å ha rewatched Isaks serie så er jo Sana med i 8 av 10 av hans ukes episoder, så da har det jo vært fint å se deres vennskap videre fra Sanas side. Og med at Even også har en forhistorie med Sana vi ennå ikke vet den fulle historien enda, så venter vi såklart på Evaks videre forbindelse i Sanas liv ?

183
Ellin

Lad os sammen få vendt stemningen herinde til noget hyggeligt. Det er ligeså negativt at læse, når nogen skælder andre ud og siger, at de skal slutte at mase osv. Det er min holdning i hvert fald ☺️ Vi må vel gerne håbe på klip, heppe på vores favoritter og analysere på livet løs. Elsker, at vi er så mange forskellige mennesker samlet her. Så længe vi ikke bruger skældsord og skriver ubehagelige ting. ALT ER LOV(E) ❤️

184
Hei Sara

Vær så snill å roe ned litt da. Synes det må være greit å kommentere hva en ønsker så lenge det blir gjort på en fin måte. Men, når kommentarene går over til å hate er det ikke så hyggelig her lengre. Kan vi ikke heller la det være litt rom for alle, så lenge ting ikke blir sagt på en negativ måte. Håper du er litt enig??

185
Sara

Fair enough, jeg er bare lei masingen som kommer i hvert innlegg. Får en dårlig bismak for føles hele Skam skal reduseres til Isak og Even. Det hjelper vel fint lite å mase da manuset er ganske satt, også mister man samtalene rundt scener og storylines fordi det skal klages i en hver sving. Ja sorry, er visst litt frustrert ??‍♀️ tar selvkritikk

186
Til Sara

Så bra av deg å svare. Jeg tror vi alle er litt på tuppa om dagen siden vi vet at det er siste sesong, og alle ønsker å se litt av sine favoritter. Det blir sikkert bra til slutt - vi må bare ha litt tålmodighet, og være litt mere rause med hverandre. God klem til deg Sara?
Anbefaler forresten alle å lese innlegget over "skam lager kunst - også i kommentarfeltet" . Veldig bra observert syns jeg.

187

På tide med mer av ALT

Nå må dere steppe up altså i SKAM redaksjonen. Dere ser vel at antall likes og kommentarer er dalende.
Hvor er magien og de følelsladete klippene med cliffhangere som tar pusten fra oss.
Det må da være mulig å få dette til med Sana i hovedsete også?
Nå virker alt bare halveis og spriker i alle retninger
Skuffet

188
Følelsesladd so fan

Ehm, høres ikke ut som du har sett det klippet hvor Yousef og Sana går hjem sammen? Mer følelsesladd får du det ikke!

189
Plis da

Vær litt hyggelig. Sånne kommentarer er så negative. Tror vi vil få det du etterlyser i løpet av denne uka.

190
Ingen vits i å mase

Altså nesten all filminga er gjort allerede, og det samme med selve historien og plottet. De kan ikke akkurat bare forandre på hele greia midt inni, det er ikke sånn det fungerer

191
Ellin

Jeg håber bare på et klip med Isak og Sana i biologi i dag, og måske lidt nyt på Even-fronten..

192
På tide...

...med mindre Even.

193
Brio

Slut å mas om Even/Evak a

194

Herregud, bare slutt med dette her. Even var i hvert klipp forrige sesong!!!!

195
Mine favorite jentene

Jeg liker hvordan de viser oss at Sana og Noora blir nærmerer og stoler på hverandre.

196

Haha detta är bra. Måste bara instant googla Lofoten oljeboring och tänkte vad f... sker det verkligen? Beware, Noora (och hela Skam universen) is watching. 😀

197
Sjark

Svensker og dansker og alle andre skam fans, Norge trenger hjelp! Politikerene våre vil bore olje i Lofoten, mot folkets vilje >:(

198
Gwen

Again Noora, again russebuss...
Very interesting, Yes.

199
Is it logical ?

So you spend a great "non date" afternoon with someone you really appreciate. You have with that person great conversation and share your deepest convictions. This "non date" suddinly ends because of your mom when your "soulmate" was gonna say something very intimate ou significant. But since then you do not exchange anything with that same person : no phone calls, no texts, no mails, no posts, no conversations. And you never see that person at your house or with your brother eventhough that person was very close to your family.
I can't undersand why Youcef did not contact Sana or came by her house since friday nor can I understand why sana did not contact him or at least re-friend him on Fb.
If you really appreciate someone you can't stand being so distant and for more than a day.

200
Måka

The way I see it, Yousef not contacting Sana means that he really does respect her. He wanted to kiss her, but she shook her head, and he was flustered but didn't push the matter.

Last time he added her on facebook, she deleted him, which means that it's her turn to make a move.

Dating between equals means one shouldm't push the matter more that the other.

201
To : Is it logical. Yes. Annoying but very possible

Yousef makes no step because he is not sure if he is wanted. They made peace, but she has not befriended him again and he now knows the problem is him not being Muslim. He may want to give her time? If Sana takes a step towards Yousef, they will be more than just friends. And she doesn't know yet if she can be.

202
It's not odd, that

Yousef feels uncertain to contact Sana again. Last time she was the one who ended things very abruptly, even though he was very eager to talk to her and be with her and even to took blame for her.

I think he is waiting for her to made her move, because he knows that she might think the same way than her mother does: that he isn't "prober" company for her because he isn't a muslim.

But I'm surprised that Sana didn't ask him to be her FB friend again...

203
Herregud

Deler av den internasjonale fansen er jo helt crazy

204
Hæhæhæ! :D

Jeg må nesten le nå. Folk hyler og gneldrer (spes utlendinger) om at det er så mye Noora og Julie kjører på med Sana og Noora! Kanskje noen snart må innse at Noora er bittelitt viktig for både Sana og plottet dette året? Glææær mææ til å se hvor dette leder hen! Jeg bare elsker SKAM!

205
Mari

I tre sesonger har vi fulgt jentene, Sana har framstått som tøff og modig. Nå som vi ser verden fra hennes ståsted ser vi usikkerheten og utfordringene hun må deale med. Sikkert ikke lett å være ei muslimsk jente i et norsk troløst samfunn (som hun selv sa i S1). Hun slites mellom å passe inn i jentegjengen og å være en god troende. I tillegg strever hun med "forbudte" følelser for Yousef.

Så mange regler og påbud. Ikke lett for oss "troløse" å forstå fullt ut hva det betyr å leve sånn. Det vi ofte ser, er alt de går glipp av, det de ikke kan gjøre. At bussgjengen er noe skeptisk til Sana er derfor helt naturlig, her må saker og ting bevises og motbevises. Sana må vise hvem hun er. En god start ville være å snakke med Noora om alt hun tenker på, videre med Yousef, som virker som en reflektert fyr.

206
Hustler in Hijab

Sara er ikke til å stole på. Rett fra idiotisk kommentar om "norske partyjenter" til å være supergrei med Sana? Tror ikke det as. Har en mistanke om at hun er sykt fordomsfull. Islamofob eller simpelthen "bare" rasist? Fintom vi får se slike holdninger spilt ut av en mobber av en tenåringsjente, som ikke er så vanlig og kanskje ikke like lett å legge merke til.
Sara har garra en plan. Mulig de bruker Vilde på en eller annen måte for å ta Sana.
Jeg har i alle fall ingen tro på at de pepsimax-jentene godtar Sana. Merkelig ellers at de fniser og himler med øynene til hverandre når hun kommer bort og ber om å få en prat. Selv om hun gjør det på en bossy måte. Nå blir det jævlig trist for Sana fremover er min spådom. Får håpe hun søker seg til Yousef og Evak for trøst. Blir gåruss sammen med Evak kanskje? Og så kommer resten av gjengen diltende tilbake når de blir kasta ut av russebussen fordi de ikke kan betale?
Som en fin sesongfinale viser det seg at noe er alvorlig galt med russebussen, og pepsimax har kasta penger ut av vinduet mens våre jenter fremdeles har råd til øl. Og brus for Sana og Nooras del. Og Sana kan begynne å spare penger til bryllupet med Yousef i Las Vegas neste sommer. Alle hjerter gleder seg❤️

207
Til Hustler i hijab

Yes! Super bra kommentar

208
Enig med deg ass Hustler in hijab

Tror heller ikke Sara er så grei, hun har snudd for fort. Og, når Sana ville snakke med henne så det ut som hun lo/fniste litt av Sana og himla med øyene.... Jeg stoler ikke et sekund på henne nå. Mulig jeg tar feil da, men tror ikke det..

209

Jeg hadde også himla m øya om noen kom bort og krevd en prat slik Sana gjorde. Ikke grei fremtoning hos Sana. Men i RL er det drittsekker uten "unnskyldning", kanskje Sara er en av de få i SKAM i den kategorien, og vi nå først skal tro at hun egentlig er grei, bare for at det skal svi ekstra når det smeller?

210
Fuglen

Jeg tipper at Sana og Vilde er i ferd med å havne i skikkelig konflikt. Eva og Chris er konfliktsky og holder seg unna, men Vilde vil gjøre hva som helst for å være inne i varmen med PepsiMax-jentene. Jeg tror ikke Sana stoler på Vilde oppi busshysteriet, det er derfor hun ikke sendte samme SMS til Vilde i går. Sana vet at Vilde er naiv/pusete på utsiden, men strategisk og tøff på innsiden, og Sana merker at Vilde ikke fullt ut aksepterer Sanas muslimske kultur overfor PM-jentene, pluss hun er sur fordi Sana kuppet buss-sjefrollen. Så skjer det ett eller annet som Sana tolker som backstabbing fra Vilde, og da kommer Sana til å føkke opp/drite ut Vilde foran PM-jentene, for eksempel si noe mer om morens vinkvelder/noe som drar ned Vildes 'picture perfect'-image. Tenker at dette med fasade er hovedtema for Vilde, og nå skal hun testes på dette: lojalitet overfor sine ekte venner, eller holde seg inne i varmen med de som kasta henne av bussen sist? Jeg tipper Vilde ender opp med å være den som til slutt står opp mot PepsiMax-Sara og støtter og aksepterer Sanas muslimske identitet.

Jeg tror også at Sanas paranoia får henne til å snoke i Nooras e-post snart. 'Stalker, ass'+Exper5+"hva med personvernet mitt?" Tyder jo på at det skal bli drama rundt nettvett...

211

"Jealous people will always try to ruin you". Kanskje Sana blir sjalu på Nora, snoker i mailen hennes, tar kontakt med W på Noras vegne, og dermed er vi i gang! Sana spenner bein på Nora, selv om intensjonen hennes på den ene siden var god.

212
fisla

Wow, du tenkte mye lurt på en gang!

213
Laura

I guess it is SO strange to see Sana only interacting with Noora. Vilde character had grown up so much and now it feels like it's back to square one as if there's no continuity. What about Chris? Weren't they better friends? Or Noora and Eva?
All of this feels unatural when you link it to the first seasons. I'm just... I don't want to say disappointed because that's too strong, but yeah I wasn't expecting this from Sana's season.

214

The world/other people looke totally different from season to season, because what we see is from the main character's point of view, not an 'objective' view. The main characters see other people differently. That's why the characters appear differently in each season. They're seen through another person's eyes, and we don't see the 'truth' about them, only the main character's own truth/POV.

215
Måka

I disagee about vilde growing up and continuity.

Last season, we saw Vilde through Isak. And he saw the image she was trying to project. He saw an a bit too eager, but competent and hardworking person.

But Vilde has lost a lot of the stuff she was owrking for in previous seasons. She had an established role in the group of friends - but the pepsimax-squad has been really mean to her in the past.

The friendship between Noora and sana has been growing slowly form season one, where Noora only joined the bus when she saw that Sana was joining too. She clearly stated in season 2 that she joined the bus to be with Sana. And later in the season they had some good heart to heart talks. When Eva, Vilde and Chris are stepping up their party game, it's not strange that Sana and Noora, whose friendship has already started to evolve, grow closer.

216
Noora and Sana

Noora and Sana fit well together. Not everything in life stays the same or as expected. And then you just enjoy the company of a new good close friend. They have a very nice friendship. Enjoy

217
❤ Yousana ❤

OK, så nå er de to og de er cool, så da behøver vi liksom ikke å få noen updates på dem... Ja, her er det bare å smøre seg med tålmodighet. ?

218
En trofast Yousana-fan

Håper som gale at Yousana er i ukens neste SKAM klipp!!!
Jeg savner de så utrolig mye!!! ?
Kan ikke glemme det nyeste fantastiske klippet med de to! ❤ ❤ ❤
Greetings from SWEDEN!

219
...??

Dette er dessverre den dårligste sesongen hittil. Så langt i denne sesong blir ting gjentatt og gjentatt. Jeg vil ha mer action, sånn som de andre sesongene. Jeg vil kjenne det krible i magen av spenning og være nysgjerrig om det har kommet noe nytt på siden.

Hovedpersonen er Sana. Jeg vil vite mer om hun som person og religionen hennes. Ikke om den forbaskede russebussen. Jeg vil komme under huden på både Sana og Islam.

220
.....?

Vente bare, det kommer nok some real drama i serien snart. Håper på denne uke!
Jeg personlig er ganske fornøyd med hvordan sesongen tittills vært, men vil selvfølig også vite mer om Sana og ikke russebussen. Fremgangen er litt treg, men det er helt greit. Vi må være tålmodig... bc shit's ABOUT TO go down yo!
Elsker SKAM!!! ❤❤❤

221
Zanzi

Det er så mye som ikke stemmer når det gjelder Sana, så å komme under huden hennes og eventuelt religionen, kan du bare gi opp!

222
spurven

hallo, det er jo derfor vi får så mye drama om bussen? For å understreke at Sana først og fremst er en vanlig jente på vgs (i Oslo) og ikke bare et hijabstativ. Religion er en viktig del av livet hennes, men ikke noe hun går rundt og tenker på hele tiden (derfor hun trenger bønnerop på mobilen).

223
Ta tilbake kommentarfeltet!

Syns med hvert klipp som mange bare skrive hvor kjedelig alt er (?), blir det mindre og mindre av det jeg synes er så morsomt med hele kommentarfelt. Elsker å lese deres tolkninger og analyser av hva som kan skje i fremtiden.

Vi må overvinne all negativitet her og ta tilbake kommentarfeltet!

(Er svensk, så unnskyld min dårlige norsk!)

ALT ER LOVE!

224
Måka

Bare å skrive svensk. Vi forstår.

Og du har rett.
Jeg ble først med i kommentarfeltet for å krangle med negativitetsbrigaden. Men i det siste er det så mye, og jeg merker jeg bare blir matt. Og da blir jeg skikkelig bekymra for åssen de som lager skam føler det. Hvor slitne og matte de må bli!

Forresten elsker jeg jo denne sesongen. Den bare brukte ei episode på å få opp intensiteten, sammenligna med i fjor.

Uansett - jeg er med på å fokusere på alle de bra tinga. Og det burde jo være lett, når det er så sjukt mange av dem.

225
Charlotte

Enig! Jeg har inntrykk av at mange som kommenterer nå ser en helt annen serie enn det jeg gjør. Jeg er overhodet ikke enig med alle de merkelige og sutrete innspillene. Før når jeg leste kommentarfeltet koste jeg meg virkelig med alle tolkningene og innspillene. Nå blir jeg mest irritert. Nesten så jeg lurte på om gjengen fra Document.no hadde begynt å henge her. Tenkte at de innså at det ikke funket med alt det antimuslimske gnålet sitt her inne, så isteden begynte de å skrive random og sutrete klagekommentarer på serien for å undergrave den. Lot som de var tidligere fan av serien. Ai, begynner visst å bli paranoid jeg også. 😀

226
Enig med deg!

Har tenkt det samme selv! Ta tilbake kommentarfeltet!! Og norsken din er ikke dårlig! 🙂

227
@Enig med deg!

Takk, du er snill! <3

228
YOUSANA - 100%

tror du det vil være et klipp i dag eller ?? håper det! Jeg ønsker å se mer yousana!! <3

229
Agreed!!!!

Jag hoppas också på att vi får ett YOUSANA-klipp idag!
Har saknat dem så mycket efter det underbara klippet i fredags!!
Hälsningar från Sverige till alla SKAM-fans!! ❤❤❤

230

Sara har Nooras passord.. det kommer hun til å bruke.

231

Føkk Statoil føkk olja føkk regjeringen ??????

232
Bianca

Noen som har tenkt at Sara indirekte nå har Nooras passord og at hun dermed også automatisk får tilgang til jentegruppas chat? Hun kommmer til å finne ut at de aldri har hatt 300.000 til den bussen så å sparke dem ut fra bussen er vel ikke så usannsynlig?

233
off topic - Ett dukkehjem

"Nora forlater sin ektemann på leting etter seg selv, etter å ha innsett at han ikke var den edle personen hun hadde trodd. Hennes rolle i ekteskapet var som en dukke, hennes hjem et dukkehjem og hennes ektemann Torvald refererer stadig til henne som hans lille «lerkefugl» eller «ekorn». Hun får ikke engang ha en nøkkel til postkassen. Når hun så blir utpresset på grunn av en forbrytelse hun gjorde for å redde sin manns liv (hun forfalsket sin fars signatur på et gjeldsbrev) vil hennes mann sende henne bort. Hans eneste bekymring er hans eget rykte, selv om det var kjærligheten til ham som drev henne til det. Når så utpresseren angrer, ville det hele vært over i et tradisjonelt viktoriansk drama. For Torvald og Nora er det for sent til å gå tilbake til slik det var. Hennes illusjoner om ekteskapet er knust, og hun bestemmer at hun må forlate ham og deres barn, forlate dukkehjemmet for å finne sitt egentlige selv." (fra wikipedia)

Det er jo noen paralleller til "The Story of The Ibsen", nå som jeg tenker mer på hva som kan skje i denne tråden i historien... det kanske ikke kommer til å blive noen reunion mellom de to (Noora og William) uansett... lite förkrossande...! Usch! Håpet er en våken manns drøm.

234
Tika

Noora og Nora har flere likheter: gjemmer godteriet sitt, gjør noe dumt for å beskytte en de elsker mm. Men når Noora inrømmer sine feil, svarer ikke William med å sende henne bort, men istedet svare "Hvis det var deg, ville jeg gjort det samme!" For William er ikke Torvald ?

235
sjura

William hadde da alltid respekt for Noora og meningene hennes, selv om de ikke alltid var enige. Synes heller forholdet mellom Eva og Jonas i starten av s1 var temmelig "dukkehjemsk". Vet at alle etter s3 ser på Jonas som verdens beste venn, men han var en skikkelig kjip kjæreste for Eva. Jonas ble jo og helt lost når han ikke kunne kommentere utseendet på crushet til Isak ("kjekk type...").

236
Skjønner ikke helt

hva du mener?
Kan du forklare??

237
@Skjønner ikke helt

Jo, det er noen likheter mellom Ibsens historie om Nora i "Et dukkehjem " (som sesong 2 refererer till) og historien om Noora og William i Skam. Ibsens bok slutter med at Nora forlater sin make, som ikke støttet henne etter at hun hadde blitt utpresset, og Nora lever fremover et frigjort liv uten sin mann. Det kan godt være at det vil være noe sånt som dette, og at vi ikke ska få en vakker avslutning av Nooras og Williams kjærlighetshistorie i Skam heller...? Det vore det tristeste...

238
Siste sesong

Jeg bryr meg om alle karakterene i Skam og ønsker at alle skal være på et godt sted når serien avsluttes. Jeg håper jentene klarer å komme nærmere hverandre igjen, for nå virker de litt splitta for å si det slik. Håper Noora klarer å legge William bak seg og gå videre, de er tydeligvis altfor umodne og usikre på hverandre til å få det til å fungere akkurat nå. Og det er helt greit og realistisk. Spent på om Vilde og Magnus vil holde sammen...jeg tviler på det, og bryr meg egentlig ikke. Jeg håper Sana's tidligere ord om Vilde vil vise seg å være sanne..for Vilde trenger snart å bevise at hun faktisk er en god venn. Eva og Chris er så fraværende og det er litt trist, men skjønner jo at det er vanskelig å fokusere på alle. Dette er jo Sana's sesong og jeg syns absolutt at vi har blitt bedre kjent med henne, men føler det er mye vi ikke vet enda. Yousef og Sana er søte sammen og jeg er spent på hvor de står når sesongen avsluttes. Ser for meg en ganske åpen, men håpefull ending for de to. Til slutt er det favorittene mine da...Isak og Even❤ Det absolutt nydeligste og mest solide og sunne forholdet i Skam etter min mening. Jeg håper de vil stå sammen, sterkere enn noensinne når sesongen avsluttes, men jeg er spent på hvordan Even's fortid vil påvirke de. Det er tydelig at Even er redd for Isak's reaksjon og det er veldig forståelig. Han ønsker å beskytte Isak, men som oftest innhenter jo fortiden oss før eller siden. Even trenger nok å forsone seg med det som skjedde på hans gamle skole og med hans gamle venner, men jeg er veldig spent på å få denne informasjonen gjennom andres øyne. For det er jo bare Even selv som kan vite akkurat hva han føler...ingen andre..

239
@ Siste sesong

Jeg tror at grunnen til at Chris ikke er med så mye er nok fordi hun som spiller henne går på et studie som er ganske hardt og som gjør at hun ikke har mulighet til å stille opp så mye..(?)

240
William

Er enig i det meste, men vil ikke at Noora skal glemme William. Det kan ikke ende slik, tipper Julie Andem ikke hadde fått prisen for beste manus (sesong 2) om det ender slik det ser ut nå. Ganske urealistisk at Noora bare drar, og ingen tar kontakt av de. Den kjøper jeg ikke.

241
Fortid vs framtid

Selvfølgelig kommer hun ikke til å glemme han, men det er likevel på tide å gå videre i livet. De klarer jo ikke å kommunisere eller gjøre hverandre lykkelige, og hva er poenget med å holde sammen da? Det er ikke alltid kjærlighet er nok eller at den overvinner alt...trist ja, men dessverre sant.

242
Hvorfor?

En av de dummeste kommentarer jeg har lest. Klarer ikke kommunisere? Vi har tidligere sett at de kan det, men broren til William er den som forårsaker problemer. Ja, de må kommunisere om det også. Med den sterke kjærligheten vi så mellom om dem, vil de heller finne tilbake til hverandre på en eller annen måte... Istedet for å gå videre som du skriver. Men jeg må si at etter å ha sett sesong 2, virker det litt urealistisk at Noora bare skulle dra fra han. Så håper på en lykkelig slutt for dem også.

243
Noorhelm vs Evak

Jeg har ingenting i mot en lykkelig slutt for Noora og William, men det er jo tydelig at de sliter når de ikke har snakket sammen på flere måneder og William kanskje har ny dame i London?! Men hvem vet hva som skjer innen sesongen er over. For meg er det en stor forskjell på Isak/Even og Noora/William. Isak har etter Even's episode hatt et sunt og realistisk syn på forholdet deres. Han sa rett ut at han ikke visste om Even var drømmemannen, men her og nå er det ingen andre han heller vil være med. Noora sa selv at det ikke lenger er noen som kjemper for kjærligheten i 2016, men Isak og Even gjorde det!! Men har Noora gjort det selv? Eller Eilliam? Vel vel som sagt, mye kan skje ila de siste 4 episodene, men slik det ser ut nå så er det realistisk at Evak ender opp sammen, mens Noorhelm er litt mer tvilsomt. For serien slutter nå i juni og hva som evnt skjer med forholdene ETTER det er jo en helt annen historie..som vi dessverre aldri får se..

244
Jämtkalle

Klokt sagt men varför är det självklart att det automatiskt ska gå åt helvete för Noora och William,men inte för Isak och Even?För dem måste självmordsförsök,psykisk sjukdom,dåliga föräldrarelationer, "gayproblematik" , och mobbing vara en enorm inre och yttre påfrestning.(Dessutom används hasch!Inte bra vid bipolär sjukdom)Det verkar vara helt olika mätskalor för Noorhelm och Evak.Att det går åt helvete för Noorhelm, tja -"thats life."Men för Evak ,minsta lilla tveksamma blick-fy dig Julie A!
Och mot dessa par ska Sana utspela sina känslor och val i sin säsong. Hon har en tung uppgift!
Då är nog Yousef en lätt match.Nrk skulle kanske sänt s4 till hösten istället?(Antar att den redan är färdiginspelad)

245
@jämtkalle

Enig i allt. Konstigt sätt att värdera dessa två förhållanden så olika. :-/
Man blir allt mörkrädd.

PS. Är du en "Kalle" dvs. en kille på riktigt? DS.

246
Gullruten

Husk å stem på Tarjei og Henrik for publikumsprisen da❣De fortjener virkelig å vinne og det gjør O helga natt for beste Tv-øyeblikk også❣ Let's vote people?? Julie Andem og skuespillerene fortjener all heder og ære!!