Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

502 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
Skam

Ææææ jaaa

2
Sana

må serriløst åpne seg snart.

3
Barnslig oppførsel av sana

Hun bør heller snakke ut om ting ,dette blir bare dumt

4
Fisken

Folk er jo forskjellige med forskjellige personligheter og forskjellige måter å klare seg på

5
Ydmykelse

Å bli mobbet er å bli ydmyket. Man vil ikke at noen skal se en ydmyket; aller minst de man bryr seg om. Hun ville ikke gi Pepsi Max-jentene sjansen til å ydmyke henne, spesielt ikke offentlig. Da kom hun dem heller i forkjøpet. Bare tenk på hvordan hun har blitt holdt for narr, hvordan hun trodde at hun var sjef på det bussmøtet, mens de har planlagt å stenge henne ute hele tiden. Den fallhøyden er ganske stor. Ydmykelse oppleves helt annerledes enn det ser ut utenfra. Sana tror kanskje at venninnene ville ha trøstet henne fordi de syntes synd på henne - men at de ikke ville hatt respekt for henne lenger. For en del er det viktigere å bli respektert enn å bli likt, og jeg tror Sana er av dem.

6
... ;(

Men hun kunne jo ha latt PepsiMax-jentene få avsløre seg for gjengen som de falske drittsekkene de er, og dermed fått vennene sine til å støtte henne når de så hvordan de behandlet Sana... nå tror fortsatt Eva-Noora-Chris (og kanskje Vilde, hvis ikke hun var med på PepsiMax-planen) at den andre jentegjengen er OK- hvorfor vil ikke Sana at vennene hennes skal få vite at hun har blitt lurt og svikta av de andre? Er det fordi hun synes det er så ydmykende at hun heller vil 'vinne' ved å framstå som sterk, enn å få trøst/sympati fra sine ekte venner? Jeg skjønner ikke hvorfor hun gjør dette.... Men føler veldig med henne nå, dette er vondt. Ikke steng deg inne i deg selv, Sana! Du må snakke med noen... !

7
Nina

Vel jeg tror hun kanskje tenker at hvis hun avslører hva Pepsi Max jentene sa, risikerer hun å bli avvist på nytt. Men på en mye verre måte. Husk at det hun overhørte satte ikke jentene i et godt lys, Vilde hadde sladret om "slave" utsagnet. Hun mistenkte Sara og de for dobbeltspill, endra mening, og fikk sine opprinnelige mistanker bekreftet. Gitt alt det her, skjønner jeg godt at hennes første impuls ikke er å fortelle hele historien.

8
Barnslig av deg å ha så lite livserfaring

Folk snakker ikke med andre om ting som de syns er vanskelig. Sånn er det bare. Tviler på at jeg kjenner et eneste menneske som er villig til å snakke opp om alle sine usikkerheter med vennene sine.

9
Den måten hun behandlet Isak på

Var endelig !! Hvordan hun svarte jentene var endelig , så for meg jo! Hun skal jo virke så moden !!! Og mange tenåringer er ikke slik, mange snakker ut om ting, alle er ikke lik sana

10
Hustler in Hijab

Enig med deg i at alle ikke er lik Sana. Hun er "endelig" som du sier. Så, hvorfor? At det er en barnslig reaksjonsmåte er en svært forenklet forklaring, i beste fall.
Sana har mange faktorer i livet sitt og mange erfaringer med seg som sammen har virket inn på henne og ledet henne til denne reaksjonsmåten. Hun har mange erfaringer som mange tenåringer ikke har, derfor er det rimelig at hun reagerer på en annen måte enn mange tenåringer.
Når man prøver og prøver å passe inn og ikke får det til, samtidig som at man har litt for mange erfaringer med å bli stående alene, da kan det bygge seg opp et sinne og en mistillit over tid som ikke en bare kan endre ved å tenke litt konstruktivt. Det er en forsvarsmekanisme mot noe som er så utrolig sårt, det går til kjernen av det å være menneske: "Jeg er annerledes enn alle de jeg ønsker å være med - ingen av dem ønsker meg og mitt og hva enn jeg prøver hjelper det ikke. Ingen steder kan jeg gå, for hvor enn jeg snur meg er det folk som vil tråkke på, eller ignorerer min verdi".
Først krymper man seg kanskje, gjemmer seg, selvbildet blir dårligere. Så må egoet holde seg fast, for noen må jo være der for deg og om ingen andre viser tegn til å gi deg plass og rom, må du lage det selv. Kort sagt: Da begynner man å drite i verden og menneskene i den. Farlig.

11
Tenk deg litt om

Alle er ikke like Sana. Men mange er det ... Sana er lik Sana

12
synes det er naturlig

Du har kanskje ikke følt deg så alene før du da?

13

WTF er det for noe slags spørsmål? Kan da fult og helt føle seg alene og snakke om det? Jeg har hatt ganske ille perioder med ensomhet og depresjoner og jeg snakket med både foreldre og psykolog. Det at du spør "da har vel aldri du hatt det ille før da" basically bare fordi noen mener man kunne taklet det på en annen måte ble for dumt.

14
Hustler in Hijab

Synes ikke det var et så merkelig spørsmål. Alle kan føle seg alene og komme seg igjennom særs vanskelige perioder... Og søke hjelp... Når den som spør skriver "så ille" så ligger det vel i det at det er tålegrensen som er blitt tråkket over. Mengden av avvisninger og belastninger. Og det sier vel seg selv at selv om du har hatt ganske ille perioder med ensomhet og depresjoner, har du ikke gått over denne grensen hvis du ikke forstår hva det innebærer når man simpelthen ikke klarer å takle situasjonen på en litt fornuftig måte og bare stenger helt av og blir tøff. Det handler om mengden av belastning, og kanskje liten eller dårlig sosial støtte, over år...

15

Nei, huff. Dette blir bare rett og slett for dumt. At det går ann. Sukk. Herregud. Skjerp deg.

16
Barnslig

Tenåringer ER barnslige og dumme. Mange voksne også, egentlig. Så dette er troverdig i mine øyne.

17
Shiiit

Fyyyyyf!!!endelig ny video!!

18
Helle

Hvorfor sto det at melingene var fra 2016?

19
Tonje

Fordi det er gamle meldinger fra tidligere sesong

20
Heip

Tror det er meldingene fra sesong 2

21

Ventet i 10 dager på dette. 6 minutter med ingenting

22

Jeez. LOL.

23
Ingenting??!!!

Det här klippet innehöll hur mycket info och känslor som helst. Nu fick vi det bekräftat hur Sana kommer förhålla sig till allt det hemska: hård fasad och ta saken i egna händer utan att berätta vad hon egentligen känner. Vad var det du förväntade dig egentligen?

24
6 minuter med hur mycket som helst

What!? Såg vi ens samma klipp? Sana ber och i bakgrunden flashar bilder med hotfulla ord och meningar, säkert såna typiskt vanliga hot som muslimer får motta varje dag i västerländska samhällen. Hon kollar gamla meddelanden i telefonen mellan henne och hennes tidigare antagonist Jamilla och man förstår att det betyder att hon vill söka sig till ett nytt umgänge. På skolgården ser vi hur allt är frid och fröjd mellan alla grupperingar - EVAK, the boy squad, PepsiMax-gänget och the girl squad - dimhöljt som för att ge en känsla av flower-power. Samtidigt får vi veta att Sana avsagt sig sin plats på bussen - BAM - och med en dräpande kommentar säger hon även upp sin plats som en av jenterna i the girl squad - BAM! Och i klassrummet sträcker Isak ut en hand om läxhjälp och Sana svarar iskallt "du er aleine" - BAM! Splittringen är ju total!

25
Noget er galt

Plus att när Sana går över skolgården och det zoomas in på Even så går texten i sången "jeg vet, de vet han bitchen er gal". Och senare i klassrummet frågar Sana Isak: "Hvordan går det med..." och innan hon hinner fortsätta svarar Isak blixtsnabbt: "Bra! Det går fint" Det er noget som er galet med det alltså....

26
Elin

Väldigt intressant! Det skulle också kunna vara därför Sana säger attIsak är ensam..?

27
enig

fuldstændig enig det er jo en et vildt afsnit, det fortæller os hvordan perlekæden springer ( læs intro)....

28
Olding

...og der radikaliseringen begynner?

29

Det tenkte jeg også på. Veldig interessant dersom Skam gjør et sånt grep, for å skape forståelse for hva som kan føre til radikalisering.

30

Sex minuter där vi får reda på att Sana var mobbad i sin förra skola, ingenting? Sex minuter där Sana går genom skolgården där ingen ser henne förrän de är arga på henne, ingenting? Sex minuter där vi får reda på att Sana känner sig otroligt ensam, ingenting? Vad kollar du på?

31
"Sx"

Er d 6 på svensk elr? Hh

32

Sex betyder både siffran sex och aktiviteten sex ja.

33
sana

Ikke sikkert du har vært der i livet hvor Sana er nå, jeg kan forsikre deg om at å stenge alle ute ser ut som et godt forsvar når en føler alle i rundt en hater/misliker en sterkt. Been there.. done that 🙁 Vi må huske vi ser med Sanas øyne 🙂

34
Alekz

Ingenting!? Jesus christ. Det här klippet säger så jävla mycket. Sluta gnäll.

35
Isak

Merker jeg blir irritert over måten Sana oppfører seg på. Når hun får motgang pleier hun å slå hardere tilbake, nå trekker hun seg tilbake og unna alle som bryr seg. Tror Isak ser at det er noe galt og ønsker å hjelpe henne, men måten hun svarer og snakker til ham på ødelegger for noe hun virkelig trenger; å snakke med noen. Ikke Noora eller Yousef, men noen fra utsiden med et annet perspektiv - tror derfor Isak er bra for henne, og man kan se at han bryr seg. (Ja, jeg vet dette er skuespill)

36
Hustler in Hijab

"...unna alle som bryr seg" Ja. Og hvordan viser de seg at de bryr seg om Sana, da? Hun blir jo ikke skikkelig regnet med eller settannet enn når hun tøffer seg eller gjør seg til. I en-til en treffene med Noora er det først og fremst Noora det handler om.
De andre jentene har faktisk et ansvar for å aktivt inkludere henne og lære henne å kjenne. Når hun blir baksnakket og har blitt mobbet, i tillegg til måten hun er på - ganske lukket. De som har lettere for slikt, bør presse seg mer på og vise at hun er viktig for dem selv om hun ikke er lik dem og at de ønsker å kjenne henne også.
De er kanskje ikke voksne enda, men voksne nok til å tenke ut slikt selv.

37
Frihet

Enig. Ta av hijaben og stå opp for den du er, Sana!!!! Det hadde vært digg, Julie Andem.

38
jesus

chill. prøv å forstå sana's karakter litt mer da, og hvorfor hun gjør dette

39
Hurra

Endelig en som ser det jeg ser !! For en oppførsel av sana

40
Heip

Tidligere i klippet får vi se glimt fra at Sana har blitt mobbet før! I den tidligere skolen sin. Bare dèt forteller mye om hvorfor/hvordan Sana velger å håndtere dette! I tillegg til at hun velger å trekke seg fra bussen enn å gi de mobberjentene muligheten til å rævkjøre henne. Det er smart! Sana er ikke kjent for å være dum så dette klippet som flere mener viser "ingenting" syns jeg er tvert imot! Den viser alt om Sana og hvem hun er og hvordan hun ble sånn. Det er kunst! Gleder meg til fortsettelsen. Tro meg, Sana tar tilbake tilslutt.

41
Intressant

Ja precis! Samtidigt väljer hon också att inte kontakta Jamila som är fördömande mot det norska samhället. Just nu väljer hon bara bort och stänger sig inne och det håller ju inte i längden...

42
Angelica pus

Ja, Isak er den rette for Sana å snakke med. Deres vennskap i sesong 3 var så fint, de er veldig gode for hverandre. Jeg mener det hadde hjulpet Sana utrolig mye å få snakket ut om problemene sine, med en god venn som Isak! ❤

43

Jeg tror at de hatmeldingene fra Uranienborg (Sanas ungdomsskole) skulle vise oss at hun har håndtert mobbing og utestenging før ved å være tøff og hardhudet (husk hvordan hun var i begynnelsen av sesong 1). Istedet for å vise sårbarhet ved å snakke med noen tar hun kontroll over situasjonen ved å sette den badass maska på igjen.
Men hvis det er noe de tre siste sesongene har vist oss, er det at mennesker trenger mennesker og at ingenting godt kommer av å holde ting inne, så jeg håper du har rett 🙂

44
✌️

Nu jävlar, nu kjør vi!

45
Hahaha

YES!! Nu kjør vi! 😀

46
Алина

Аааа

47
Jailene Lopez

I need subtitles ?? and it to be available in the US ?

48
English subs and text messages translations

Just go to Reddit, google Reddit Skam, folks are doing a great job posting the clips with English Subtitles almost realtime

49
Mendes army ✌️?

Where do you watch it with subtitles? Can you comment down the link ?

50
Askip French

Just look for Skam English on Daily Motion 😉

51

Så Bra start for uken! Bra klipp! Likte at det var sån lang og flere plassa i samme video ???

52
Emma

Sanna! <3 Mitt hjärta brister, kan ingen av hennes kompisar fråga hur hon mår? Ge henne en kram? & NRK : undertext please för oss stackars svenskar som tyvärr inte förstår varje ord på norska 🙂

53
Anna

Jo men visst förstår vi norska, så mycket som vi kollat på NRK?? Jag har aldrig ansett mig fatta norska, men nu så... Drömmer på norsk! ????

54
Jenny

Samma här, drömmer också på norsk nu! Och varje gång jag kollar om en säsong så intalar jag mig att det inte bara är för nöje utan att det också är bildande, att jag blir bättre på norska:-)

55
kait

När jag började kolla på Skam för typ 2 månader sedan läste jag den norska texten, nu klarar jag av att lyssna på poddar på norska.

56

"Drømmer på norsk" <3 så fint sagt..

57
It's not too much to ask, is it?

Things I need from the last five episodes:

- Jente-Chris showing a serious and smart side of her (like Magnus when he talked to Isak about his mother and Even)
- Even and Isak showing their support to Sana (like Sana showed to them in the season 3)
- Mahdi kissing someone
- Somebody explaining what's going on with Vilde's mother
- Vilde truly apologizing Sana
- William coming back from London for Noora
- Explanation why Noora is written with two o's. (Maybe she's Finnish?)
- Jonas being happy-go-lucky
- Eva supporting Sana in front of PepsiMax
- PepsiMax getting the bus and bus being broken so they all lose their money
- Balloon boys and Even making peace
- Linn kissing someone
- Eskild hanging around more, happy and lovely
- Yousef and Gutte-Chris dancing
- Evak making out
- Henrik Holm's mother making a cameo as Even's mother
- Somebody taking care of Sana like William took care of Noora the day before 17.mai in season 2
- Sana getting more recognition, people showing their appreciation for her
- Doktor Skrulle giving more weird counseling
- Yousana happening <3 <3 <3

58
Matchmaker

Mahdi kissing Linn!

59
Brie

I guess my list is simpler.
I just want season 4 to truly focus on Sana and for the rest of the episodes to be as amazing as the first one was.
I also don't understand wanting to see these characters kiss somebody? I wouldn't mind it, but I would be much happier to see any sort of depth as characters.
I don't want William to come back because I think that he treated Noora (and Vilde) terribly. Not only did he fail to redeem himself for his actions in season 1, but then he blackmailed Noora into going out on a date and then made her feel guilty about it. Oh, and when she was terrified that she had been raped she had to beg him to stay. He completely shut her out and failed to be supportive. Then he sent her to the trial alone and had the nerve to freeze her out yet again and made her feel guilty about not being able to testify.
But again, I want this season to focus on Sana and not Noora.
I also think that too many shows get way more invested in their ships than in the characters. Noora is a victim of that. It's like they can't figure out how to make a compelling story about her without centering it on William. It's tiring. I wish that Skam would give that story some much needed closure and will show teenagers especially that the world doesn't end for you after a break up. You can continue to be a complete person even if you don't end up with the person you want to end up with.

60
Jämtkalle

"Svårt se skogen för alla träd "som vi säger i Sverige(Norge med kanske?)
Det är din hjärna som "styr in" och automatiskt fokuserar på Noora ,inte berättelsen i sig.(Ungefär som en missbrukare bara ser flaskan på middagsbordet, inte maten -klassisk betingning alltså)Väldigt bra illustration till hur svårt det är att se det nya och positiva i Sanaberättelsen och istället fastna i Noora som är ljus,vacker och mycket norsk.Och utan de skilda perspektiven skulle s 4 bli väldigt tråkig och platt!
Men de två jenterna verkar klara att umgås mer än kommentarsfältet vill och står ut med!

61

Why should Vilde be apologizing to Sana?? Sana completely stole her thunder, and has never really been very kind to her.

62
What the...?!

It's so confusing to see all this complaining about Noora. It makes no sense.

Noora and Williams relationship goes to the core of who they both are as people, their weaknesses, insecurities, fears and their strengths. It does so in a way you rarley see loveinterests portrayed on screen, with depth, flawed: belivably human. How Noora talks about William gives us insigths into how she's feeling about her self, how she's coping - or not. That's exactly why William is relevant even though the actor quit. In a more ship sentered plot it would make far more sense to pair Noora of to someone else as quickly as possible. Not have her pining for someone the audience knows she can't have.

Noora and Sana are close friends. What is up with all this wining that Sana spends time with her close friend? That she cares about her? The interactions between Noora and Sana this season have brought to light more neuances of both Sana and Noora and i love it.

63
Jämtkalle

Jahaja!
Det är väldigt bra Noora är med så mycket. Hon blir en spegel av hur Sana har det ,vill vara och känner.Varje negativ kommentar mot Noora känner ju Sana tiofalt värre.Nooramissnöjet blir en "transportsträcka" till hat och irritation som många känner för det avvikande,alltså ungefär som Sana upplever just nu.Skickligt gjort att låta oss tittare bli missnöjda med Noora medan det i själva verket handlar om Sana.
Svårt det här med "Be kind.Always"....Vägen för Sana går alltså genom de orden inte motsatsen genom Nooramissnöje.

64
annablake

Exactly! Thank you so much for those words. <3

65
Til @What the...?!

Nydelig sagt, helt enig! En sesong uten Sanas nærmeste venner hadde vært merkelig og urealistisk - og kjedelig. HEIA Julie Andem, hun kommer til å vise oss veien!

66
Thank you!!

Her satte du ord på alle mine følelser!!!
Thank you! Thank you! Thank yuo!

67

Isak og Even holder hender! ? Ekstra fint at de ikke bare holder hender på den "vanlige" måten, men at fingrene er fletter i hverandre. Som et symbol på hvor sterkt forholdet drres er. Jeg tror virkelig at de har snakket ut om det som må snakkes om ???

68

tror Even er manisk igjen, det er vel en grunn til det zoomes inn på han når musikken sier at "han bitchen er gal" Isak blir alene igjen

69

Sana vet jo at Even er bipolar. Trenger ikke bety at han er manisk nå.

At Even skulle være manisk forklarer ikke hvorfor Isak holder hånden hans. Isak kommer 100% til å merke det når Even begynner å bli manisk igjen. Etter sist gang er det helt umulig at Isak ikke gjøre det.

70
Sårbarhet

Even har en sårbarhet ift hasj/ marihuana. Når han driver med det blir han lettere manisk.

71
Dido

Vi får nok ikke se Even i en manisk episode i Sana sin sesong. Det vil ta for mye plass.

72

Nei det tror ikke jeg...for hvordan skal Sana vite det? Og musikken illustrerer jo på en måte henne / verden utenfor... Jeg tolket det slik at det gjaldt ballong-guttene/Elias som ble tolket som psyko av de jentene på doen på Syng. Og hvorfor skal Even alltid være manisk igjen...han virker som han har det kjempebra for tiden og får være seg selv og har det bra med Isak 🙂

73
Hvordan Sana vet

- Even var masse hjemme hos dem da han ble manisk i fjor.

74

Jo men jeg mente hvordan vil hun vite st han har en manisk episode akkurat nå..? Det tror jeg altså ikke han har.

75
...and

shitloads of Insta updates
pls ❤️❤️❤️

76
Alissa

Where did I hear Noora say that she spells Noora with two O because noone else does it?

77
Noora

William says it. End season 2. Before that Nico asks about the same thing.

78
Not sure

where you heard it, but she spells it with oo.

79
Yes!

Ja til alt her!

Og særlig mer Doktor Skrulle! Jeg tror vi nærmer oss punktet da hennes skrullete livsvisdom er påkrevd.

80
William is the most Overrated character in skam

Agree about all without William !! He is out and he never come back , he dont want too

81

- William doesn't want to be associated with Skam, so that won't happen.
- Mahdi kissed someone in a video/picture on Mangus' (?) Instagram.
- Noora is just another name for Nora. Not sure why it matters which spelling was chosen. -
- Perhaps Andem didn't want the connection to A dolls house to be too in your face?

82
what??

Mahdi kissed someone in a video/picture on Mangus' (?) Instagram?? what's the name on the account in instagram?? or how can I find it??

83
Ibsens Nora

At Noora skriver navnet sitt med to o´er er jo nettopp en referanse til Ibsens univers. Han skrev jo Peer med to e´er.

84
someone

in season 2 Noora tells William where she's from

85
Noora Amalie

Thomas does not want to be associated with Skam, William's opinion is not asked 🙂
About Noora with two o's . Only Nikko and William asked about that. It is also interesting that Noora's second name is Amalie. Amalie was also Nikko's and William's little sister.

86
noora

noor means "light" or "bright" in arabic

87

...Amalie Sk(r)am... ?

88
Angelica pus

I NEED MORE ESKILD, GIRL CHRIS AND I EVEN MISS LINN!!!!

89
sana

I just need SANA(:

90
Yes!!

Agree. So so much

91
Sanni

All other Nordic countries have been mentioned except Finland. So Noora being Finnish would fix that ?

92
Vilde

I am not ready to give away Noora. You could have Vilde..?

93
Re. to Sanni.

All nordic countries?? Iceland hasn't been mentioned. We exist too

94

Jú. Pottagull kryddið kom fram í seríu 3 sem er íslenskt krydd, Even setti það á brauðið þeirra.

95
annablake

Coolt med isländska! Skam förenar verkligen hela Norden. <3

96
Petter

Haha flashback til Gammalnorsk på gymnaset...

97
Islandsk til norsk

Haha, enig. Det verste er at jeg tror jeg forstår det: "Jo. Potetgullkrydder kom fram i serie/sesong 3 som er islandsk krydder, Even (etterelleranna) på brødet deres." Er det riktig??

98

Ja det er riktig! Kjempebra! 🙂 Norsk og islandsk er ikke sa forskjellig!

99
Anna

Hahahe true

100

Úps meinti Pottagaldrar haha

101
Well that means her shitty parents are Finnish then. :(

That's not a very flattering image for us Finns. Selfish Finnish parents abandoning their daughter... Poor Noora. I apologize on the behalf of Finnish fans beforehand darling Noora.

102
She was bullied???

That's the reason why she was so shielded in season 1. She was bullied because of her religion in her former school. 🙁

103
Yousef should help Sana to get a new and better bus!

Take the desperate to a new level, Yousef!

YOUSANA HAS TO HAPPEN!!!! She was so happy with him!!! My heart breaks seeing her like this. 🙁

104
sana

he´s a jerk

105

ÄNTLIGEN är SKAM tillbaka!!!! <3 <3

106

Rekker ikke å kommentere hele nå. Må bare si tusen takk, Julie, for håndholdingen?

107

Nei... nå tar dette helt feil retning. Sana må ikke bli hard og ta avstand. Hun har vært der for de andre jentene når de har trengt det og det vil de også være for henne men da må hun være åpen for det! Jeg vil se sana slik hun var i basketscenen!!! Beste klippet ever og kiler fortsatt i magen bare jeg tenker på det❤️ Kom igjen sana.. det er ikke sånn her du egentlig vil være!

108
Hallo

Helt enig i at "Det Bedste Fra Islam" er det bedste klippet!

109

dette klippet er bra, altså Sana er så dyktig skuespiller. Julie gjør en god jobb

110
Røra

De viste ikke så godt at de ville være der for henne da. To be fair. De spør hvorfor hun har trukket seg fra bussen og hvorfor det plutselig ikke er viktig. De er heller ikke spesielt inviterende når de spør (noe som ikke er så rart iom at de virker sjokkert/opprørt).

111

Hvis de andre jenter havde været der for Sana, ville Vilde ikke ha' bagtalt hende, de andre jenter ville være bekymret for Sanas position i russbussen. Dette viser bare en grov sandhed om, hvor svært det er at være muslim, pige og gå med tørklede i et vestligt samfund med mellemøstlig baggrund.

112
Sana

er fra Marokko-det er i Afrika
Just sayin

113
Sana

...er vel strengt tatt fra Norge? Just sayin ?

114

Hun er frå Syria

115
Hade

Det sier litt om ditt fokus når det er dette du har fått ut av dette klippet. På slutten sitter Sana sammen med Isak, som har blåmerker i ansiktet etter å ha blitt banket opp av nettopp broren til Sana. Før Sana gikk inn i klasserommet nevnte hun til jentene at hun ikke lenger ville være russ fordi hun blant annet ikke ville se på jenter miste selvrespekten for en kongle i russelua (noe man får etter at man har hatt sex i skogen). Plutselig hopper Sana til den konklusjonen at sex = ingen selvrespekt. Problemet i klippet er holdningene til Sana, ikke 'hvor svært det er at være muslim'.

116

halla

117

Jag är rädd! Vad händer nu då? Vem ska bli den hon pratar med? Är Vilde nöjd nu när hon får vara på den populära bussen i fred? Ska hon isolera sig helt? Ska hon bli bästis med Jamilla? Så många frågor så lite svar. Och vad stod det när Sana ber?

118
Sana's been mobbed

Sana has been mobbed, they were ugly messages that said stuff like "l'm going to rip your ugly hijab away" and "Go back to Africa". ? "Urra" is a place where their school is and I think Sana went to Uranienborg middle school. So they are either messages from her old school mates or the present ones...

119
Ananas ringer

*Bullied

120

mobs, mobbing or mobbed
1. to attack in a group resembling a mob
2. to surround, esp in order to acclaim: they mobbed the film star.

121

Såg ut som hat från tidigare, när hon gick på sin förra skola. Om hijaben, syra i ansiktet osv.

122

Når Sana ba kom det opp diverse utklipp, mest sannsynlig fra kommentarer og/eller private facebookmeldinger sendt til henne om de negative sidene/fordommene mot islam som tvangsekteskap, kjønnslemlesting(omskjæring av kvinner), hijab, undertrykkelse, syre i ansiktet (straff for å legge skam på familien noen steder). Mange meldinger fra "Urra United" (Det er ukjent for meg).

123
Urra

= Uranienborg skole, sikkert den barne-/ungdomsskolen Sana gikk på

124

Urra United refererer sikkert til Uranienborg skole, Sana sin ungdomsskole.

125
Fuglen

Inn i skallet sitt, harde Sana med tung og mørk sminke igjen. Tenker det ikke er rom for henne i den "norske" venninnegjengen lenger, avviser dem i stedet for å søke støtte og fortelle åpent hva som har skjedd. Skikkelig vondt å se på. Men det kommer til å ende godt! Sana skal åpne seg, gå gjennom dørene i stedet for å gjemme seg bak dem. SKAM skal jo lære unge jenter å våge å tro på seg selv. Jeg tror heller ikke at Sara og alle de 20 andre jentene kommer til å være like unyansert jævlige resten av sesongen - de skal jo forestille den 'ignorante majoriteten' - må jo være en form for læringskurve der også! Jeg har trua! Sana kommer til å stå opp for seg selv! Moralen er ikke hevn, men åpenhet og å rydde opp i misforståelser. Lykke til, Sana!

126
Sofie

Åh, hvor den gør ondt at se, ensomheden ?

127
Snakk

Sana, snakk, Sana, snakk... sanna.

128
Skam lager kunst - igjen og igjen

Nå knuste nettopp hjertet mitt. Sitter på jobb og gråter som bare det. Hjertet mitt blør for en fiktiv karakter på tv. Skam alså. Dere lager kunst <3 Du er ikke alene <3

129
Elise

Det er en jævelig bra serie

130
1881

Jeg forstår ikke helt Isaks reaksjon. Det gir full mening at han trenger hjelp fordi han har falt etter, men måten han sier det på får meg til å tro at det er mer bak det. Prøver han å få mer info ut av Sana om Mikael? Prøver han å få kontakt med henne fordi han er bekymra for henne?

131
Luluh

For meg virket det som om Isak var flau. Det blikket når han snudde seg mot henne, og hvordan han avfeide både spørsmålet hennes og beklagelsen .. da begynte jeg å lure på om hele greia på fredag var hans skyld? Følte videre at den greia m å be Sana om hjelp var en måte å be om godt vær...liksom "du som er så flink, Sana"... tror ikke bekymringen trådde inn før hun sa "du er alene" Satser på at Isak (+ev Even) får henne til å innse at det er hun ikke, og at vi får vite hva som faktisk skjedde på fredag... er bare enda mer nysgjerrig nå... ??

132
Søte Isak

Jeg tror at han spør om hjelp fordi han er bekymra for henne. Isak har høyst sannsynlig fått historien om Mikael og de andre guttene by now. Han møtte jo alle og kom i slåsskamp med dem, og så at Sana er søsteren til en av Evens gamle venner. Even kan ikke ha fortsatt å holde det hemmelig etter det, tror jeg... Og Even og Isak ser ut som de har det veldig bra til tross for alt ❤️

133
Sana er pissed

Jeg synes "de andre" har vært annerledes denne sesongen. Tror det blir vinklet etter hva Sana hører. Hun hører bare mas og uintelligent babling fra andre. Hun hører Eva kjefter på henne, men egentlig er hun mer lei seg. Hun hører Isak gnåle om karakterene sine, når det eneste hun tenker når hun der han er Yousef.. Isak pleier ikke prate på den måten. Noora prater mer langsomt og mer irriterende enn ellers.

134
Ellen

Jag håller med om att hjälp med studierna var åtminstone delvis ett sätt att nå fram till henne, och jag tyckte i alla fall att det verkade som att han var bekymrad för henne.

135
Skam > Naturfag

- Ikke ta tlf
- får du syre I ansiktet om du ikke går med hijaben?
- syre i ansiktet
- (mora kaller på sana)
- Sana er du omskåret?
- omskåret
- håper du blir tvangsgifta og sendt til afrika så slipper vi å se deg på urra
- hvorfor går du med den dritten på hodet det er jævelig støgt skal rive den av deg i morgen
- jævlig støgt
- du blir tvangsgifta
- sendt til afrika
- "Annonymus": hei sana
- rive den av deg
- hijab?
- rive den
- Urra united,
- går du med hijab?

136
1881

Vet noen hva/hvem "Urra" er i denne kontekst?

137

Urra er slang for Uranienborg, Sanas ungdomsskole

138
Urra

Hun gik tidligere på på Uranienborg Skole.

http://skam.p3.no/profiler/

139
Wednesday

Jeg er ganske sikker på at det er Uranienborg skole. Den kalles i hvert fall for urra, og er enda en skole på vestkanten i Oslo.

140

Urra er kalle navn på området Uranienborg i Oslo. I denne konteksten er det nok Uranienborg skole på Briskeby - området som det blir filmet at Sana bor i.

141
Sana's been mobbed

Uranienborg, sted i Frogner hvor Hartvig Nissen skole og Sanas gamle skole finnes.

142
Intressant

Jag tror att blomman i isaks hår är en referens till blomman yosef satte i sanas "hår". Han har funnit kärleken och lyckan men för henne är det slut, tror hon. I vilket fall gör den henne nog avundsjuk och kanske det är därför hon svarar så surt.

143
Intressant

Så då har Sana valt en skola utanför sitt område? Förmodligen för att slippa de gamla klasskompisarna då...

144
Tidl. elev på Nissen

Nissen og Urra ligger bare et par hundre meter fra hverandre. Og som noen sier under her går man uansett ikke nødvendigvis på skole i sitt nærmiljø når man bor i Oslo. Jeg gikk på Nissen selv, og husker rektor fortalte første skoledag at skolens elever kom fra over 50 forskjellige ungdomsskoler. Husker f.eks. ikke mange som gikk på Uranienborg.

145
Skolevalg i Oslo

Man går ikke nødvendigvis på videregående i sitt nærmiljø. Opptak på grunnlag av karakterer, og mange reiser et stykke for å gå på skolen de ønsker. Elvebakken er skole for de skoleflinke, Nissen ikke fullt så mye. Men økte søkertall etter SKAM, selvfølgelig...

146
Stine

Broren gikk jo også på Elvebakken, og ikke Nissen, så kanskje Elvebakken egentlig er den skolen det er nærmest/mest naturlig at elever fra Uranienborg går på?

147
I nabolaget

Begge skolene er i enkel gangavstand fra der hun bor.

148

Uranienborg skole antar jeg

149
Alekz

Hört det är en förkortning av en annan skola i Oslo?

150

Urra er Uranienborg skole

151
Urra

Tipper Urra er slang for Uranienborg (hvor Sana bor, og navnet på ungdomsskolen hun gikk på).

152

Uranienborg United tror jeg det kan stå for. Gikk ikke Sana på uranienborg i følge profilene?

153
Urra

Urra er forkortelse for Uranienborg, som er der Sana gikk på ungdomsskole.

154

Gamle skolen. Hun gikk på Uranienborg skole, Oslo i henhold til "Profiler" på Skam.

155
Hjerteknus

Sana, du bygger større mur rundt hjertet ditt enn Trump ønsker seg... sukk 🙁

156
Kjenner igjen

Åå.. Jeg Kjenner såå igjen sana sin tankegangen nu. Akkurat som fra mitt liv ett stykke. Man har levt som familie har lært, men i mitt tilfelle Gjelder det bare noen år. Jeg levde som svigerfamilie Ville, noen år. Så har man så lyst å Leve annenledes. Man ser forskjellige ting man Ville forandre men man tenker at Nei, det kan man ikke siden dem sier at det er så feil. Men når man tørr til slutt å gjøre noe, man selv vil, kommer de å si ifra til deg at det var dålig.. Ellet at man får kommentarer fra folk hvordan man har forandret seg og at gjøre noe helt feil. Da stopper man opp og vil igjen tilbake til det gamle for å bevise alle at Nei, Jeg er ikke sån dålig som dere trudde. Jeg klarer det her. Jeg vil bevise dere at Jeg er like bra. Like flink, perfekt menneske. Men Egentlig, lyger man til seg selv. Man lever demmes liv å ikke det man selv vil.
Spennende sana!

157
missed you

I can't wait to see it 🙁

158

Sana, nå må du starte å snakke med vennene dine og ikke trekke deg unna. Du er ikke alene og jeg er sikker på at de vil forstå mer enn du tror. Det å føle seg utenfor / å ikke føle tilhørighet, det er universelt og mange kan relatere seg til det. Om det er å ha annen religion, å være homofil, være den som ikke har hatt kjæreste / sex ect.

159
Trist...

nå gråt jeg igjen....

160
Heipådeg!

Noen som får med seg hva Sana sier til Isak på slutten?

161

S: Du må bare innse den harde sannheten.
I: At jeg får fire?
S: At du er alene.

162

Takk for svar.

163
Kunsten å dele.

Ja vi må innse at vi er alene.
Isak kan få 4.
Sana kan stå alene igjen.

De kan velge å stå sammen.
Sammen er de sterkere.

Isak er ærlig og ber om hjelp.
Hva med Sana?
Kan hun være ærlig og be om støtte og hjelp?

Mennesker trenger hverandre.

Begge har fått seg en smell og en blåveis.
Bare Sana sin er usynlig.
Men smerter desto mer.

164
YousefLovesSana

Hvem blir det som klarer å komme gjennom til Sana? Hvem er sterk nok til å forstå smerten hun bärer på og bryte gjennom og få henne til å åpne opp? Ikke Jamila håper jeg. Klarer Chris å kvinne seg opp til å hjelpe henne? Eva?

165
Orda

Tror det skulle vara fint för Sana att få stöd från någon som också upplever hur det är att leva som mellan två världar i sin egen tillvaro, sitt eget land.
Kanske Mikael skulle kunna kliva in?
Men vill GÄRNA se Chris få dela med sig av sin klokskap också...

166
Isak

Tror at en samtale med Isak bliver Sana's "defining moment". Ligesom kebab-samtalen med Jonas var for Isak.

167
EVAK4EVER

I hope Isak&Even asks Sana to visit their home, so we could visit there also... Then they could have a good talk together.

168
#TeamSana

Håper det er Elias!!

169

Isak og/eller Even, tror jeg

170

Sana <3

171
Anonym

Hva heter sangen som blir spilt på slutten av dette klippet?

172
Du er IKKE alene!

Awwwww.... Ser sana trekker seg unna vennene sine og miljøet sitt, det var det jeg fryktet. Det er i sånne tilfeller man enkelt isolerer seg, eller vender seg mot det som er "trygt" eller "likt" noe som ikke bør være veien, sana har klart å balansere livet sitt før og det skal hun klare fremover. Håper bare hun sprekker snart og faktisk snakker ut om alt!

173
Ledsen:(

Hm... plötsligt har Sana lika mycket ögonsmink som i första säsongen... är det medvetet? Och var det bara jag som kände att det var något med det att Noora slängde med håret? Jättesorligt klipp försten. Känns som att alla Skam-karaktärer alltid måste stänga inne allting...!

174
Jämtkalle

Litet konstigt med Nooras hår -eller inte kanske?Inom 5 sekunder har Noora TVÅ frisyrer- Sana har fortsatt ingen.
Och Noora vackrare än någonsin!
Vad ska Sana göra- hijab verkar inte funka på Yousef längre....Konkurrera med utseende är ingen ide-Sana har inte en chans mot Noora.
Kanske litet klassisk Williamsk mansplanning kunde funka.Hör av dig Yousef!Sana trenger melding!

175
Banana

Følte den med håret jeg også. Tenker det har noe med sjalusien hun føler mot Noora etter at hun kysset Yousef. Blir litt sånn symbolsk at Noora kan vifte med håret sitt mens Sana må dekke til sitt eget. Litt sånn hvordan noen småting kan bli veldig store og irriterende hos en person du allerede er sint/sjalu på.

176
Nå fikk vi sett hår-klippet

som var i pauseklippet. Så nå får vi vente på Noora som spiser gulrot

177
Hallo

Sykt god observation!!!

178
i'ts

becky with the good hair

179
hennes mask

Ja, Sana tar på sig sin hårda mask igen.

180

Men detta måste väl vara måndagen direkt efter Imagine-fredagen? Inte kan väl Isaks öga vara så blått 10 dagar senare, och Sana skulle väl inte be om ursäkt för det igen (de har väl haft lektioner tillsammans sedan dess). Och Sana skulle väl inte hoppa av bussen först efter en vecka när hon hörde vad de där Pepsi Max-tjejerna sa. Gissar att serien hoppat över pausen ass.

181
EVAK4EVER

It can take easily 2 weeks or even more. Been there done that.

182
1881

Ja. Det er ganske obvious at i Skam universet fungerer ikke tiden slik den gjør i vårt univers når Skam har pause. Det virket som om det var slik i S3 og. Muligens og S2, men jeg kjenner ikke den sesongen like bra.

183
Neida

Serien er alltid i sanntid. Et blått øye kan faktisk vare så lenge, og Sana sier "Unnskyld IGJEN...", så de har tydeligvis snakket om det før.

184
Neida Neida

Tiden har stått stille, både for fandommen og for SKAM. Dette er første mandagen etter karaokefredag

185
Til Neida

Det er tydelig på jentene at Sanas "forvandling" mtp holdning/klesstil er ny, og det er helt urealistisk at jentene og Sana ikke skulle ha snakket på en uke! Hvorfor skulle Sana endret holdning først nå, og ikke umiddelbart etter at alt gikk til helvete? Det gir null mening. Altså må dette være første mandag etter slosskampen.

Isaks nervøsitet i møte med Sana taler og for at det er det første med Isak. For alt vi vet sendte hun en melding på nett.

Det er ikke noe galt med at tiden oppfører seg annerledes i et parallelt univers.

186
Neida

Men noe av det som er så spesielt og banebrytende med Skam er jo at det er i sanntid? Og se på Isaks post på Instagram fra i går. Han har tatt screenshot på mobilen, og skjermen viser at bildet ble tatt søndag 21. mai klokka 21:21. Med mindre Isak hopper frem og tilbake i tid, har det gått en uke siden karaokescenen.

187
Sanntid i pausene gjør Skam urealistisk.

Skam bruker Sanntid for å gjøre oss avhengige og slaver til Skam og for å gjøre historiens utvikling mer realistisk. Pausene derimot brukes for å lage spenning (og for å gi Andem tid til å filme. Det er ingen grunn som taler for at storien skal gå som normalt i pausen.Det er kanskje bare sunt for oss å huske at Skam ikke er ekte. Dersom storien faktisk fortsatte i pausen ville dette gjort Skam mer UREALISTISK, ikke mer realistisk. Hva er oddsen for at Isak var borte fra skolen en hel uke i S3 uten at Jonas påpekte det, eller at Sana først ville undergå "forvandlingen" en uke etter hun ble kjent med at

Det er mye mer realistisk at Sana umiddelbart gikk i forsvar (med krigssminke og ny holdning). Hvorfor ville hun risikere å bli kastet av i hele forrige uke, men ikke denne uken?

Sanntid har ingen verdi i fiksjonen i seg selv. Det er måten tiden brukes på som er så banebrytende med Skam

Slik tror den fiktive storien har utviklet seg:
Fredag 12. mai: slosskamp
Lørdag 20. mai: dagen etter slosskampen, trolig sender Sana sms med unnskyldning.
Søndag 21. mai: Isak poster 21:21 på insta, Sana melder seg ut av russebuss for å unngå å bli ydmyket av pepsimax-gjengen.
mandag 22: Sana møter på skolen for første gang og sier unnskyld igjen til Isaks direkte, og konfronterer jentene i ny stil.

188

Ja, men om man inte följer serien på det här sättet och bara ser var avsnitt 5 slutar och avsnitt 6 börjar så kommer man ju som tittare inte alls fatta att det gått någon längre tid - och egentligen är det samma sak med pauserna i övriga säsonger. De skulle lika gärna kunna gå från en vecka till en annan. Jag tror det var någon i kommentarsfältet under säsong 3 som anmärkte på att folk var i skolan en vecka då det var lov på Nissen, och ingen egentligen var där. Så vi får nog inte hålla alltför hårt på detta. Även om det sker i realtid för det mesta tror jag att en fiktiv serie får ha utrymme för att pausa och fortsätta berättelsen som den vill, och jag tror det är otroligt liten chans att det ska ha tagit 20 dagar för Sana att hoppa av bussen.

189
kait

Tror att det går att tolka på båda sätt och att det kanske är ett medvetet val. Jag tror dock också åt att det är måndagen efter och att tiden i serien är förankrad i de datumen som specifikt anges i serien men att det inte är lika viktigt annars. Det har dock bara gått 10 och inte 20 dagar.

190

Det var en typo hehe, menade såklart 10! Ja, det kanske är meningen att man ska tolka själv.

191
kait

Tänkte att det kanske kändes som 20 dig för att du saknade Skam så pass mycket. 🙂

192
Nemanja

Oh snap

193
Si det Isak!

Sana, du er ikke alene!

194

🙂

195
Bella

Kan någon fräscha upp mitt minne här?
Är inte Jamilla förlovad med Elias? Eller är det en annan bror till Sana?
Och kan någon skriva vad Isak och Sana sa i slutet?

196
Hjelp for Bella

Jamilla er forlovet med annen bror til Sana

S: Du må bare innse den harde sannheten.
I: At jeg får fire?
S: At du er alene.

197
Bella

Tusen tack!:)

198
Paloma

you go girl

199
"Du er alene"

NEJ NEJ NEJ. MAN VENDER IKKE ISAKS IKONISKE "DU ER IKKE ALENE" SÆTNING IMOD HAM PÅ DEN MÅDE. NOT COOL

200
First

Hvorfor kan hun ikke bare si det som det er??

201
Leah

Hva skjer nå?

202
Sonja forklarer

Sana isolerer seg. Det er det som skjer nå. Hun er alene. Tror du hun er venner med dem? Hun er jo ikke det!

203
Holde i hånd ❤️

Isak og Even der holder i hånd er sådan et powerful statement. Tak Julie. Virkelig, tusind tak.

204
noola

herregugud jeg kjenner meg så sykt igjen i sana

205
Anke

Isak knows- he knows something is not right with his Sanasol. Sana saying that Isak has to face the truth that he is alene- that is her feeling right now more than ever! Please Sana!! Talk to him! Please Isak!!

206

"Du er alene" säger hon till killen som uppfann "du er ikke alene". Nu ska Isak komma in och lära Sana ett och annat hoppas jag!

207
Isak

Burde si til sana det samme fra sesong 3. "mennesker trenger mennesker" ? do it, Isak!

208
Mimmi

Det var väl säsong 2.

209

Är det inte S2 Noora till William?

210
Jämtkalle

Nej ,det är William som skriver det i den artikel Noora skulle skriva då hon sover efter sin ångestattack.
Sen använder Noora det i avsnittet #fredagklokken17 mot William.(om jag minns rätt)

211
Ellen

Med reservation att jag tittat utan textning och kanske missat något (måste de mumla så? :-)), så verkar det ju som att hennes vänner är på hennes sida (även om de kanske inte vet exakt hur mycket de bör vara det just nu).

212

Tja... De verkar väl mest lite förbryllade och sårade. Hon hinner ju gå innan det blir wn längre konversation

213

Omg 😮