Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

1123 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
Først

Jeg var først

2
Ja det var du❣️

Og jeg får ikke puste....Shit

3
skrrt

skrrt

4
#teamtruelove

Ok nå poster jeg dette før jeg ser, i håp om å unngå full virituell papirstopp etterpå. Spent på om noe av dette ser helt fjernt ut etter klippet.

I oversette eventyr challenge på Hei Briskeby leser de fra to eventyr: De tolv villender og Hjemmusa og fjellmusa.

Dronningen blør neseblod i eventyret om de tolv villendene. Neseblodet er starten på eventyret og slutten på traileren. "Mens hun sto oppmed gjerdet og så på det røde blodet og den hvite sneen, kom hun til å tenkte på at hun hadde tolv sønner og ingen datter, og så sa hun ved seg selv; "Hadde jeg en datter så hvit som sne og så rød som blod, så kunne det gjerne være det samme med sønnene mine."" Neseblodet er det som minner dronningen på noe hun har gått glipp av her i livet, og lengter etter. Jeg tror ikke neseblodet er at Even skades. Jeg tror det er at han får igjen Ballonggutta.

Dronningen får en datter etter ønsket sitt når blodet faller i snøen. Men prisen er at hun mister sønnene, de forvandles til villender og flyr avgårde. Når søstra deres blir eldre drar hun på leting etter dem. Hun får muligheten til å frelse dem hvis hun kan lage klær til dem alle av myrull hun selv har plukket, uten å si et ord før hele oppgaven er ferdig. Snehvit og rosenrød skulle brennes på bål, forrdi svigermor har tatt fra henne barna hennes, og smurt blod om munnen hennes, og sagt at hun har ett dem. Men hun kunne ikke ta til motmæle, fordi å snakke ville bryte magien som skulle til for å frelse brødrene hennes. Brødrene dukka opp i siste øyeblikk og gav henne anledning til å snakke igjen. I smsrouletten bruker de flammeemojis når de snakker om Even. Even må få snakke selv. Er det faktisk ballonggutta som endelig skal få det til å skje? Tror det har sett bakleng ut hele veien. Mange har tenkt at ballonggutta var ute etter ham, at det var de som ville ofre ham på bålet. Men nei, de vil redde ham? Og han vil redde dem? Denne sesongen. Hvor mange kombinasjoner av folk som redder hverandre tilbake er det egentlig her?

Før jeg går videre til eventyr nr 2: Noen har gjort meg oppmerksom på at Twin Peaks har en lang scene hvor de spiser gulerøtter og snakker om viktigheten av å fortelle sannheten. Hva om gulerøtene ikke bare er en påminnelse om noe fint Sana og Yousef delte, men også sannheten? Sana spiste den første gulerota. Hun har sagt sannheten sin alt. Eller i alle fall en av sannhetene, den om Saranors2. De neste som spiser gulerøtter er ballonggutta. Men Yousef virker sorgfull i kontrast med de andres begeistring, og han tar også en påtagelig liten gulerot. Den siste guleroten til nå spiser Noora.

Hjemmusa og fjellmusa handler om to mus fra veldig ulike verdner. De kan ikke enes om hvem som har det best, men blir enige om å besøke hverandre. Først kommer hjemmemusa til fjells. Det er greit nok, men hun syns ikke det kan måle seg med byens lukus. Så kommer fjellmusa til hjemmusa. Og der er det overflod av mat og drikke. Så mye at fjellmusa drikker seg full på øl som hun aldri har smakt før, og danser rundt full og galen så katten nesten spiser henne opp. Hun unslipper med nød og neppe og piler hjem med replikken: "Dette kaller du å ha det vel, og sier at du lever best? Gud glede meg det mindre da, fremfor slik en stor gård og slik en hauk til fut! Det var jo så vidt jeg slapp med livet." Huset og fjellet: det er er jo den gjeve bussen vs. looservan!? Sana er fjellmusa som nesten blir rusa på russebussen og opfører seg helt galent? Takk og pris at de slapp unna bussen med vennskapet i behold!

Men jeg tror Eventyret om musene også kan speilvendes. Når Isak og Sana snakker i Fakker over vennene sine blir de i likhet med musene ikke helt enige. Deres uenighet er om hvem som har det verst. Isak har jo fått legitim kritikk for ikke å skjønne omfanget av Sanas situasjon. Men Sana kunne godt fått det samme. Når hun sier til Isak: Ingen kan SE på deg at du er annerledes! som om det skal forklare at han har det så mye lettere enn henne? Nei nettopp. Ingen kan se at han er homofil. Det betyr at han hele tiden må velge om han skal gjøre folk oppmerksom på det, eller om han skal la dem tolke ham som hetero fordi det er jo det man helt ubevvist gjør. Han må gjøre det aktivt hele tiden, det Sanas hijab gjør for henne. Ikke rart mange i homobevegelsen omfavner en del av stereotypene som finnes, tar dem til seg og gjør dem til sine markører, sitt flagg, sin hijab. Jeg har tenkt at det er for å ta våpnene fra haterne. Du kan ikke bruke femi som skjelldsord når jeg setter min ære i å være det. Men det gjør jo også at de kan gå gjennom dagen og ereklære sin identitet utvetydig. Uten å måtte ha en komme ut samtale med hver bidige person de møter. Et annet resultat av at homofili ikke syns utenpå er at hver gang noen tar for gitt at du er hetero kan det forsterke din følelse av å være et avvik. Det finnes jo en ekte homohat. Akkurat som det finnes ekte muslimhat. Men som Isak sa til Sana tror jeg mye av det er uvitenhet også. Mye av det som føles som kritikk av homofile når man går rundt og er det under radaren er ikke annet enn tankesløshet, bevisstølshet. Eller. Bruken av homo som skjelldsord er ikke bare tankesløs. Det er også grunnlegende feil. Men likevel er ikke alle som bruker det grunnleggende homohatere, fordi det er et ord de bare har tatt fra dagligtale uten å stille spørsmål ved det, uten å egentlig mene noe med det. Som når Madhi sier til Isak som ikke vil på Emmas vors i Ikke vær frekk: Hva faen er greia di, er du helt homo eller? Nå vet vi jo at Madhi er så langt unna homofob, men likevel klarer han å lire av seg noe så teit uten å tenke seg om, eller være klar over det.

Jeg mistenker dramaet som ligger foran oss nå skal la både Sana og Isak forstå bedre det fulle omfanget av den andres situasjon. De to har lært så mye av hverandre. Men de kan fortsatt lære mer.

Sana og Even er i hver sin ende av traileren. Traileren begynner med Even og slutter med Sana. Kjedereaksjonen begynner med Sana og slutter med Even. Jeg kan ikke skjønne annet enn at Sanas og Evens historier hører sammen. Det de opplever har så mye til felles. Og vi ser dem fra hvert sitt perspektiv: Sana innenfra. Even utenfra. Sana i nåtid. Even i fortid. Klart Sanas og Evens plott hører sammen med hverandre også? Sana setter i gang noe som nå ser ut til å ende med at Even har mulighet til å få igjen vennene fra Bakka. Men kan den gjenforeningen også utløse noe som slår tilbake på Sana? Dette er jo Sanas sesong, så jeg regner med det er hun som får den noe tvilsomme gleden av alt dramaet.

Ps. Begge eventyrene kan leses på prosjekt runeberg, bare å google.

5
And the gulrot goes to....

Jeg kan ikke „break the code" og det driver meg mad! Hele sesongen lurer jeg på hva gulrøtter symboliserer.. Jeg elsket interpretasjonen at Sana skulle ikke dra folk fra seg, men trekke den til seg. Og så skrev #teamtruelove om Twin Peaks og da sier Ben Horne „I really don‘t know how to be good“ mens han spiser en gulrot og så svarer John whatshisname at man skulle „always tell the truth, the hard truth“. Og da han åpner seg mot Ben og forteller sin hard truth så får han en gulrot lik som en premie for å være ærlig.

Gulroten er jo også roten til planten. Du ser ikke roten før du har digget den opp. Du ser bare de grøne planter. For å se hva som ligger beneath the surface du må digge gulroten ut. Kannskje Yousuf tror ikke han fortjenner en store gulrot? Han vil jo ikke at Noora forteller Sana om greiene.

Gulroten har fungert som leitmotif, nå er det ramadan og vi ser ikke sana spise, men siste bildet med gulrot kom nettopp. I siste episode på fredag. Jeg vet ikke om det er bare fordi jeg sitter i utlandet og får ikke å se clippene riktig, men jeg tror bildet av tre råttene gulrøtter foran „noen angreper oss“ er ny. De ligger på bunnen foran skolen ved soppelbøtten. Det skjer rett etter Sara har blitt „bad“ etter hun har publisert saranors2.
Men da skulle vi se hun spise en gulrot naar hun har ryddet helt opp da!

6
Hustler in Hijab

Seriøst, nå har jeg lest eventyret om Snehvit og Rosenrød igjen. Og der er det utrolig mye å ta tak i. Litt slitsomt.

Det kan være et eventyr som tjener hensikten å peke mot moren til Sanas historie. Som vi ser, får Snehvit og Rosenrød tre barn: De to første er prinser, og den yngste er jente. Snehvit og Rosenrød er et etterlengtet barn, men hun må tåle mye. Og være en slavekvinne for brødrene sine. De befaler henne til å plukke myrdun og sy skjorter osv, WTF? Men. Det er altså dette med å på den ene siden opphøye kvinnen. Hun ønsker seg en datter så mye at hun kunne gi bort de tolv guttene, På den annen side er kvinnen null verdt, hun er en heks (stemoren til kongen), kan drepes (eldstebroren) og beskyldes for de fæleste ting. Hun er prisgitt yngstebrorens medfølelse og empati, og kongens kjærlighet og vilje til å vente og se hennes versjon/hvordan ting utvikler seg, i stedet for å brenne henne med en gang. (Greit snilt det, da…)
Det er i det hele tatt masse tematikk rundt kjønnsroller i islam som kan relateres til det eventyret. Sikkert religion generelt, forresten, men nå er det mest islam som er aktuelt i nyhetsbildet, og Sana er muslim.
Det trenger ikke være morens historie som utspiller seg, det kan ha med å rives mellom ulike kulturer å gjøre - både det at brødrene flyr og hun må finne dem igjen (må finne seg selv, tilhørighet også videre) og at beskyldningene fra den onde stemoren kan være fordommer andre smører i trynet på deg når de skal ha deg til å være en du ikke er. Heks, altså. Det har vært litt spill på det at Sana virker mystisk for andre - både i scenen på hytta da de holdt på med oujabrettet og det at hun har en voodoodukke på rommet. Selv om Sana åpenbart ikke Tror på slikt, elsker jo blodrasister å kommentere at i noen samfunn driver man med primitiv «black magic» den dag i dag.
Blodet rundt munnen og beskyldningnene hun må tåle for å redde barnet sitt (seg selv...?)
Hun trenger hjelp av brødrene sine.
Den yngste (Elias?) er annerledes, og han har en andevinge fordi hun ikke blir ferdig med å sy skjorten hans.
Den eldste mener hun bør drepes, fordi hun er skyld i at de er som de er.
Skamfulle over å leve som ender? De har mistet ÆRE? På grunn av noe hun har gjort… og hva har Snehvit og Rosenrød gjort? Blitt født som jente.
I tømmerhuset til de tolv brødrene, er det den yngste brorens seng hun gjemmer seg under, og det er også han som sier imot den eldste: "Nei, skulle noen ha skyld i at vi lider vondt, så måtte det være vår egen mor!» Det stemmer i mitt hode med hvordan Elias oppfører seg: Vi ser han er i en viss opposisjon til moren, men han passer på og støtter Sana og forstår henne. Får vi se mer til eldstebror, tro?
At det er tolv brødre er ikke forvirrende. Vi hører ofte muslimer referere til andre muslimer som brødre og søstre selv om de ikke er i en slektsrelasjon.

For meg blir dette eventyret så sterk symbolikk sett opp mot en religion hvor æresdrap og kjønnsroller er et brennhett tema, at jeg nesten sitter her og er litt sjokkert... At de turte, liksom. Faktisk. Til og med dette med at kvinner virkelig kan være kvinner verst. Det er ikke ukjent at det ofte er kvinnene som står for den sterkeste sosiale kontrollen i kulturer som skammer kvinner, dreper kvinner, for den minste lille «forseelse» som bringer skam over familien. Bestemødre, tanter, nabokoner…Mødre som presser på mennene i familien til å drepe sine egne døtre.
Det er mulig noen vil bli sinte for at jeg tolker valget av eventyr i denne retningen. Det får så være. Dette er fremdeles brennhet tematikk som vi må ha oppmerksomhet rundt så lenge jenter og kvinner dør i hopetall fordi de er jenter og kvinner. Jeg håper faktisk inderlig eventyret «Snehvit og Rosenrød» er valgt for å sette fokus på disse tingene på en diskret måte (slik at vi seere skal ta opp temaet til diskusjon på vår egen måte? (Serr, #teamtruelove, det virker som du smitter meg med tillit også)
Selv om det eventuelt ikke peker videre til en handling eller oppklaring nå mot slutten.
I så fall blir jeg virkelig stolt på SKAM sine vegne.

Det er så mye mer å lese inn i det eventyret, og man kan lese det i andre retninger også.
For å si det sånn: Begynte til og med å lese et tidligere forhold mellom Sana og Even. Og tenkte at stemoren til Even, (som bodde i det bassenghuset? hatet Evens muslimvenninne. on an on and on.
For ikke å snakke om at Snehvit og Rosenrød må tale om uretten som er begått mot henne, for å frelse seg selv.
Blodet rundt munnen kan være leppestift og forfengelighet, en beskyldning om å gjøre seg vakker, eller horete alt ettersom hvordan man velger å se det…
Er Yousef sjalu på Even, mon tro? Har han vært det siden veldig lenge siden? Vet han at Sana og Even har hatt en flørt? Men ikke Sana, kanskje...? Er det derfor de alle sammen innbiller oss at det var på grunn av Michael? Fordi Elias ikke vil at Sana skal vite at han hindret Even en gang i tiden å legge an på henne? Eller var det Yousef han forsvarte, og sa noe om Evens fortid/sykdom/ en eller annen greie med Sana som fikk Isak til å klikke i Evens forsvar? at det ikke var Michael han ble sint på men Elias? Yousef ble jo brått borte fra festen skrev han i melding til Noora…De gutta har hemmeligheter altså. Ballongene kommer til å sprekke. Undrer meg også fremdeles over dagfylla til Elias og tenker at her er det også et viktig tema i eventyret: Hvordan sønnene blir sviktet. Jenta skal være uskyldsren og gutta kan fly sin egen vei, som ballonger…

OFF! Noen andre får ta over, jeg er ØR. Du har sikkert mer å si, #teamtruelove.

Dette ble et rotete innlegg. Men til slutt: Jeg tolker slutten på Snehvit og Rosenrød som at jeg får innvilget min «happy ever after» Eid-feiring hjemme hos familien Bakkoush! Vet at det ikke sammenfaller med datoene, så kan noen unngå å kommentere det?

Minner om at alt er mulig, hvis alt er love! Insha’Allah!

7
möhre

kanskje eldste broren blir representert av Jamilla, som hadde jo en aggresiv flair som "hijab politi" eller?

8
All uvitenhet er ikke uskyldig og det er faktisk ikke det samme.

Det er ikke slik at uvitenhet og rasisme er to diametralt motsatte størrelser. Uvitenhet er forenelig med rasisme, xenophobi osv. Videre er det ikke sånn at den uvitenhet som hos den uvitene ikke er utslag av rasisme er automatisk uskyldig. Slik uvitenhet er ofte ikke "uskyldig"

Ta samene. I Norge er det mye uvitenhet om samene. At du er uvitende om at det finnes flere samiske folk og språk gjør deg ikke til rasist, men det at det finnes så mye uvitenhet om samer derimot er utslag av at samene er blitt diskriminert mot pga sin etnisitet og i dag er marginalisert ved fortsatt systemisk diskriminering. Slik uvitenhet er ikke uskyldig.. Ideene om uvitenhet =||= rasisme og uvitenhet = uskyld dom florerer her er a fordummende oh b farlig.

Videre er det ikke det samme å være homse og ha en synlig annen etnisitet. Det er nettopp det at Sana ikke har det valget som Isak har som gjør forskjellen. Sana kan ikke velge bort en ubehagelig eller farlig situasjon sånn som Isak og sånn som jeg kan. Det er et privilegium som også er en byrde

9
#teamtruelove

Jeg tror aldri jeg har sagt noe som skulle tyde på at uvitenhet og rasisme ikke kan overlappe. Jeg vet i alle fall at jeg aldri har ment det.

På stamfunnsnivå er uvietenheten ikke uskyldig. Men mener du enkeltmenneskene er ansvarlige for strukturene de er født inn i? At ingen av enkeltmenneskene kan være uskyldige siden historien ikke er det? Det er enorme mengder med nedarvet strukturell ulikhet og fordommer i verden. Men det du skriver høres ut som du klandrer alle som har blitt født med disse mønstrene og fordommene tredd ned over hodet for at de ikke selv har dratt seg ut av dem etter håret. Eller kanskje du mer er frustrert for at de ikke skjønner greia når man prøver å forklare det til dem? På videregående husker jeg så tydelig hvordan den litt lavmælte flinke jenta gjorde en morsom observasjon, og ingen reagerte. Men da den kule gutten sa akkurat det samme fem minutter senere lo alle godt. Det er furstrerende når man forsøker å fortelle folk som ikke opplever fordommene og uvitenheten på kroppen at jo, den er der. Når de svarer at det må bare være i ditt hode, du er nærtagende, det er ikke sånn ment som du tror det er. Nei men selv om du ikke mener å være slem når du ler av guttens vits da du ikke lo av jentas. Så er du slem når du forteller henne etterpå at det var hennes skyld at du ikke gjorde det, eller at det bare var i hennes hode at det problemet finnes. Du er ikke slem når du er uvitende. Men om du klamrer deg til uvitenheten begynner det hvertfall å se betraktelig mindre uskyldig ut.

10
Til "All uvitenhet er ikke uskyldig og det er faktisk ikke det samme"

Du sier at samene *i dag* er utsatt for systematisk diskriminering. Har du konkrete eksempler på det? Det er altfor vagt å påstå dette uten å faktisk vise til noe. Samene har absolutt opplevd dette før, men jeg ser ikke hvordan det foregår i dag.

11
Senhal

Vet ikke helt med disse eventyr-lignelsene;) - men:

Veldig glad over at du tar opp "ingen kan SE på deg"-problematikken! Jeg kan forstå mye av kritikken av en del av hva Isak sa (men det var nå ganske fornuftig fra en 17-åring i konteksten samtalen falt i), men det har irritert meg at jeg ikke har sett noe kritikk av hva Sana sa, og at det ofte fremheves som korrekt av folk som kritiserer Isak. Somen som er både homo og har en psykiatrisk diagnose eller to må jeg si at jeg av og til har ønsket det stod tatovert i panna - det er ikke alltid så deilig at det ikke er synlig.

Og, fra det samme perspektivet, kan jeg vel legge til at jeg ikke er så bekymret over at vi ikke hører så mye fra Even - vi ser jo at ting går bedre og bedre:) Som en som har trukket seg unna venner pga en tung depressiv episode så synes jeg både det vi får sett i bakgrunnen er veldig positivt, samtidig som det å finne tilbake til gamle venner ikke nødvendigvis har krevd noen lange og dype samtaler - ihvertfall ikke sånn med en gang, heldigvis:)

12
Stine

Må jeg ligge den hee analyse ind i en Skam gruppe på Facebook skal nok skrive det er dig der har skrevet det ? 🙂

13
#teamtruelove

Klabert!

14
Hustler in Hijab

Interessant, #teamtruelove. Liker at du reklamerer for eventyr. Hva er favoritten?
Fn ren fellesnevner i alle eksemplene du nevner er forresten sjalusi, eller kanskje rettere sagt: Begjær. Det å ville ha noe av det noen andre har og ikke være fornøyd med sitt eget.
I eventyret de tolv villender kan også dronningen være Sana, som ønsker seg noe sterkt: Noe hvitt som sne og rødt som blod. Kritthvite Noora med sin knallrøde leppestift.
Eller så tror jeg det kan ha noe å gjøre med familieforholdene hos familien Bakkoush å gjøre. Moren er Dronningen, og hvis hun har en datter som i det minste fremstår som en god troende, så er det ikke så viktig med sønnene? Vi har fått mange hint tidligere i sesongen som handler om forskjellen mellom sønner og døtre. Bare et forslag ut fra din gjenfortelling av eventyret.

Skal tenke mer på dette, og lese eventyrene, men nå klarer jeg ikke holde på dette lenger, som kverner rundt i hodet og passer inn med dine observasjoner:

I det siste har jeg ikke klart å få ut av hodet idolene til Even og Sana - Nas og Tupac. Vi minnes på dette så mange ganger gjennom disse sesongene. Diger plakat på Sanas rom, tekster, musikk i klippene, sitater i brev og samtaler.
Musikkverdenen er stor, det fins masse musikk som kunne vært brukt til å illustrere deres følelser på en god måte. Sana kunne vært rocker, og Even kunne vært en sucker for opera.
Men altså, Tupac og Nas - to rappere med ganske så forskjellig stil, fra to rivaliserende gjenger.
Historiene deres ble knyttet sammen for alltid via det som skal ha vært en misforståelse, som ble til en av de mest omtalte beef'ene i hiphopens historie.
Nas disset Biggie i en låt. Den ganske så hissige (og noe sjalu på Nas, har enkelte hevdet) Tupac tolket dissen til å være rettet mot ham, og skrev den ganske nasty låta Against all Odds, en ren krigserklæring til Nas.
Tupac og Nas skal imidlertid ha vært i ferd med å skvære opp da Tupac tragisk ble skutt og drept noen dager etter at de hadde snakket sammen. Drapet skjedde for øvrig ikke som en konsekvens av den personlige konflikten dem imellom, så jeg foreslår at vi ikke henger oss opp i død.
Teorier eller tilleggsopplysninger her?
Tror snart jeg må tilkalle dr.Skrulle om ikke jeg blir litt klokere. Men da er jeg redd jeg får servert en rap.

Det er jo masse mer til dette. Altså - for det første understreker personligheten til idolene karaktertrekk og egenskaper-likheter og forskjeller, mellom Sana og Even.
"Misforståelse" er også et stikkord som jeg ikke trenger å begrunne ytterligere hvorfor kan ha relevans til denne sesongen. Misforstå, og ta hevn i raseri...
Videre.
Tupac skal angivelig ha vært sjalu på den karismatiske up ad coming Nas, som hadde en appell på den tiden Tupac ikke hadde. Ikke at han ikke var populær, men det var ikke nok, såklart, å være populær - det som telte var å være KONGEN.
Nas hadde for øvrig braksuksess rundt Tupac-tiden med monsterhiten "If I ruled the world (IMAGINE that!) "..
OKEy?
Hvorfor måtte Even synge Imagine denne sesongen? Jeg er sikker på at Vilde, Eva eller Mahdi har en aldeles nydelig sangstemme. :/
Even med sitt gudskostyme..:/

If I ruled the world
Imagine that
I'd free all my sons, I love em love em baby
Black diamonds and pearls
Could it be, if you could
be mine, we'd both shine
If I ruled the world
Still living for today, in
these last days and times

(these last days and times of SKAM:)

15
Jeg tror

at jeg elsker deg ♡

16
#teamtruelove

Noe annet jeg tenkte på etter at jeg skrev dette men faktisk før klippet i dag (tenkte på det da jeg leste Fulgens kommentar på chatten fra i går om at folk trenger å snakke sammen) er at Sana/Yousef og Noora/William også speiler hverandre. Sana og Noora har hatt ganske lik strategi. Men hos Noora har det ført til ødeleggelsen av et forhold som var etablert, som de begge ønsket like sterkt. For Sana stod det i fare for å ta knekken på forholdet før det noensinne fikk begynt å spire. Men begge har det samme problemet. Begge har trodd den andre ikke var glad i dem, begge har tatt disse antagelsene til seg, og ingen av dem har prøvd å snakke med den andre om det.

Og derfor ble jeg overraskende lite overrasket over at William dukka opp i dag. Fordi det kjentes så riktig at de trenger å snakke sammen.

Tar meg den frihet å poste svaret mitt til Fuglen også her, for det kom først gjennom sånn omtrent nå det også.

Enig, alle trenge å snakke! Men ikke så enig om Eva og Chris. Akkurat der tror jeg begge vet hvor de har hverandre, eller snarere hvor de ikke har hverandre. Tror de begge har funnet sammen såpass mye fordi de ikke er klare for noe parforhold. Tror Chris føles litt trygg for Eva, nettopp fordi hun vet det så veldig godt, at han er ikke kjærestemateriale, han er ikke til å stole på. Så vet hun hvor hun har ham. Eva og Jonas derimot. I sin sesong snakket de mye *til* hverandre. Først Jonas som fortalte henne hvordan hun skulle være, eller ikke måtte være. Fortalte henne hva tingene hun gjorde betydde. Tegna grenser han syns hun måtte holde seg innenfor. Siste klippet tar Eva endelig tilbake definisjonsmakten over seg selv fra Jonas. Men det også kjennes mer som en monolog. Sånn som Jonas har gitt henne flere av tidligere.

Det er forresten ikke bare parene som må snakke! Even og ballonggutta må snakke. Sana og jentegjengen må snakke. #allemåsnakke

Det er jo det talende (...ehehh!) i dette klippet: Hvordan lite snakking det er. Altså selvfølgelig, det er jo fest. Men de folka her. De har så mye å snakke om, as. Og så driver de bare og danser rundt i fryd over å være sammen. Og det er fint. Det er helt nydelig. Men det er ikke nok.

17
Hva faen?

Hva faen??

18

Speachless ?

19
Takk!

Takk for nok en fantastisk analyse! Er du Julie Andem in disguise?? Som prøver å rettlede oss andre forvirra SKAM-fans?

20
#teamtruelove

For et fantastisk kompliment å få! Men langt i fra, jeg er ikke særlig god på å dikte i det hele tatt. Derimot syns jeg selv at jeg får ganske godt til å se/lese, og jeg er mer enn fornøyd med det. Det er meg en sann fryd å få se på Skam og lete etter alle slags ulike hinte på alle slags ulike plan. Tatt i betraktning mengden mer eller mindre kryptiske hint lagt lag på lag i Skam, ville det vært snodig om Andem selv først skulle bruke så mye tid og krefter og flid på å gjemme dem, som en slags overdådig påskeeggjakt, og deretter servere dem til oss på et sølvfat.

21
Kristina

Den tanken har slagit mig med, att #teamtruelove är Julie...

22
Hustler in Hijab

Det ville vært en sykt god idé av Julie Andem.

23
SofaSofia

Teamtruelove - nå overgikk du liksom deg selv her. Takk for en smart analyse som gikk rett hjem hos meg ?

24

Må si meg enig med SofaSofia.

25
Me to!

#teamtruelove, dette var saker. Men bymusa og landmusa (som "kommer fra to forskjellige verdner" og "ikke kan enes") kan likegjerne være Nora og William. Og Nico er katten som nesten tar musa når hun drikker og danser rundt.... To eventyr; Sana sitt, og Nora sitt.

Enig?

26
#teamtruelove

Mhm! Enig.

Når du sier det kommer jeg i tanker om at det også kan være Yousef og Sana som snakker om religion. Syns det er så mye paralleller mellom N&W og S&Y.

27

Halleluja

28
Jenny

Linn ❤❤

29
speaking of linn

klamydia 13 ganger???

30
Ahaha

13 reasons why linn got klamydia

31

Är det därför Linn är så trött?

32
Linn

Linn har nok heller hatt lungebetennelsen som også heter Klamydia ?

33
yess

Jaaa, så bra å se Linn på festen! 🙂 På tide hun kommer seg ut litt! love

34
TanteH

Ut er bra

35
Linn and chlamydias...

So Linn is secretly having super wild sex life with so many chlamydias! 😀

36
The feels

Fedt

37
Julie

SHIT. IS. ABOUT. TO. GO. DOWN.

38
Julie fan

U TEL EM ;- )

39
what is going on?

YEESS GOOD POINT!! IS EVEN SLEEPING NEXT TO MICHAEL???!!?

40
Luhrmannfan

Den følelsen når du finner EVEN BECH NESHEIM på instagram! Han spammer!

41
Even er ikke på sosial media

Om du ser på Skams hjemmeside under profiler vil du se at Even ikke er på sosial media. Den instagramen er laga av en fan som mange andre ig- kontoer. Tipper av en amerikansk fan, siden de er en smule....opptatt av #evak ?

42
Fake?

Tror ikke den instagramkontoen er ekte...

43

Han har jo ikkje Instagram, då hadde de gått ut med den her på skam sin profil-side

44

Mener jeg ?

45
holy

omg troede ALDRIG jeg NOGENSINDE skulle blive SÅ glad for at se en person igen!! WILLIAM, du har været savnet <3<3<3 Tog seriøst hånden til munden min, da jeg så hvem det var - absolut BEDSTE afsnit af SKAM til dato. Skuffelsen var stor da Thomas meddelte, at han ikke længere var en del af skam, men glæden var dobbelt så stor, da mine øjne så ham igen i dette afsnit. William, Chris - Thomas, Herman I ER ELSKET

46
Hva har skjedd?????

Det føles som å kun ha sett begynnelsen av en film, for så bare å hoppe til slutten. Alt i midten er borte... vi har ikke fått se det. Så mye som har skjedd på den festen som ikke vi vet...
Unnskyld meg, men jeg føler meg skuffet og lurt rett og slett.... Ja??

47
Lucie

Sånn må det bli, de har ikke lagd SKAM - minutt for minutt. Der hadde jeg nok sjekka innom rimelig ofte...

48
Anne

Enig. Det er litt enkle løsninger. Ting har ordnet seg uten at vi får vite noe mer om det.

49
Mangler...og følelse av å være trist

Jeg er enig. Sitter med så mange følelser nå, men hovedsaken er at jeg ikke får dette til å henge sammen.
Jeg går rett på sak, hva var vitsen med å ta opp Evens sykdom, at han sluttet på Bakka og alt det som er blitt hintet om i hans historie om vi ikke skal få vite det? Da kunne Isak og Even sin historie kun handlet om to gutter som ble forelsket, og ikke noe med psykisk sykdom. Det hadde faktisk føltes bedre.
Jeg vet at det er Sana sin sesong, og alt det der - men mye plass er blitt viet til Noora og William også. Jeg mener ikke at det er noe galt med det, faktisk fint at det kommer frem hva som har skjedd med dem. Men da føles det også dobbelt så meningsløst at vi ikke får vite hva som har skjedd med Even.
Alt som er blitt hintet om, mulig forelskelse i enten Mikael eller Yousef. Hva skjedde på Bakka? Selvmordsforsøk..... hva skjedde egentlig mellom Even og kameratene hans?
Alle disse hintene, og så får vi bare drypp av svar gjennom andre - mens vi ser Even dansende glad og fornøyd i bakgrunnen. Jeg er glad for at det ser ut som han har det fint.... ikke misforstå meg. Men jeg savner svar. Jeg savner at Even selv forteller dette. Jeg føler ikke at jeg kommer til å få se det, men jeg må bare få sagt det her... så får det bare være som det blir.
Jeg er lei meg på grunn av dette.
Jeg er lei meg for at en så alvorlig sak som depresjon og selvmordsforsøk nå føles som noe uvesentlig som vi bare feier under teppet.
Jeg er lei meg for at dette ble tatt opp, når jeg ikke føler at det blir håndtert slik at vi får svar.
Jeg er også lei meg for at dette ikke føles så alvorlig lenger.
Jeg vet at mange kommer til å bli irritert på kommentaren min, jeg er lei meg for det... men jeg følte at jeg bare måtte få sagt hva jeg synes.
Jeg elsker Skam, men føler meg trist nå.

50
Jämtkalle

Läs ett annat inlägg om att i ett bra drama sker viktiga saker utanför skärmen.( tror det var teamtruelove )
Nåt måste ju lämnas till publikens egen fantasi- det är ju inget matrecept eller en reparationshandbok för bilar vi följer!
Och om allt var med hade väl inget kommentarsfält behövts heller...
Dramaturgin med klipp (och chatloggar )håller ju igång tankarna och känslorna på ett helt annat sätt än med bara ett halvtimmesavsnitt en gång i veckan. "Veckotittarna" har ett lugnare liv än "klipptittarna", definitivt!
Men efter det här klippet behöver jag lugn och ro.
Jag går och fiskar!

51
Oppgitt

Det gir ingen mening at vi ikke fikk se Sana sende eposten til William. Og det gir heller ingen mening at vi ikke fikk se Sana tilstå til Sara og Vilde. Er det en ting som er sikkert og visst, er det at dette ikke er Sanas sesong.

52
Brian

Ja, helt enig. Episoden var fin, men det er så mye som henger i lufta, at jeg klarer ikke å ta inn over meg alvoret. Det blir veldig lettvint, og jeg ser konturene av et skam-team som så at interessen stupte tidligere i vår. Da blir man lett desperat.

53
@ Brian

Interessen stupe og desperate SKAM folk?? Det er det dummeste jeg har hørt i hele mitt liv! De har sagt fra dag 1 at det er temaene og handlingene som er viktig og ikke hvor stort publikum de har. Hver sesong har sine egne historier og det vil treffe forskjellige folk ulikt. Derfor har jeg respekt for det som har skjedd i hver sesong. Sesong 1 var skikkelig kul fordi jentegjengen, de største loserne på skolen ble etablert og jeg lo stort sett gjennom hele sesongen. Sesong 2 gjorde at serien tok voldsomt av i Norge, og temaet med misbruk på nett og scenen der Noora knuser Nico på baren førte til at til og med Kripos hyllet serien(Noora) og den scenen har blitt vist i mange klasserom. Også er det en fantastisk kjærlighetshistorie og ubetalelig kjemi mellom skuespillerne! Sesong 3 gjorde at serien tok av internasjonalt. 2 kjempeviktig tema med homofili og psykisk sykdom, med noen ubeskrivelige vakre scener. Og nå: med vakre, vakre Sana som prøver å finne sin plass ut fra sitt to-kulturelle utgangspunkt. Kanskje den mest uforutsigbare sesongen, og du verden så viktig...også for å øke kunnskapen om Islam og tradisjoner og vise oss at religion (og verden forøvrig) aldri er svart-hvit. Og de blikkene mellom Yousana?? Å herlig fred så bra!! Vi snakker omakuespillere som knapt er feedig på skolen liksom! Alt dette fremstilt på en måte som gjør meg målløs. Det er ikke mye desperasjon og lese i handlingen nei. Her er det stø hånd. Nå er det snart slutt og noen ting som skal få sin avslutning.

Hadde du snakket om en amerikansk serie der seertall er alfa omega omtrent hadde jeg skjønt det men slik er det rett og slett ikke!

54
hehehe...

Tror JA player os. Det her er ren kitsch/sit-com/sæbeopera. On purpose. Som SYNG klippet med overdreven kærlighedsstemning under Imagine allsång. Stuff is gonna happen... men hvad?!

55
Love

Elsker episoden, det blir mystisk og man skjønner ikke alt, men det er det som blir spennende

56
Enig...

Først skal det pines med at inget blir sagt og så plutselig er alle venner? Skjønner ikke en dritt...Det føles så urealistisk at selv skuespillet ikke føles truverdig. Och så kom William?? Hvorfor sku han få klimax i denne scenen? Uææææ Neeeeeei neeeeei

57
Det eneste som mangler nå....

er at de 2 siste episodene blir brukt opp til å diskutere og finne ut hva den føkkings mailen handlet om....
Da er det komplett....
God natt!

58
Kan gi deg svaret jeg!

Sana skrev at Noora elsker William og hvis han elsker henne så kunne han komme til Oslo. Så enkelt var det!

59
-Nancy

Mailets innehåll avslöjades I nästa klipp. Klart.

60
Jeg tror at...

Sana fikk jo passordet og mailen til Noora en episode.. der sara var vedsiden av, så sana sendte den jo

61
Jojo

Nej det "i mitten" är inte borta. Det Julie inte visar är inte heller viktigt för historien! Det är nuuuuu det börjar. Två episoder av upp-å-ner å hit-å-dit. Spänn fast säkerhetsbältet. Nu blir det åka av! Draaama.

62
-Nancy

Ja, varför envisas vissa med att inte förstå detta?

63
Panikpanik

Dramaaaaa b*tcheeeees!!

64
Maja

Men det er jo sånn Sana opplever det. Vi ser det fra hennes synsvinkel, og hun er ikke en allvitende forteller.

65
Ærlig talt det er ikke sånn Sana opplever det

Premisset er jo at dette skjer i "realtime" og ingen opplever at de er Duracell kaniner Som ikke lever mellom hver "lading". Det her er Andem som velger utdrag og hviler seg litt for mye på "blank space" som vi skal fylle inn resten av. Folk er fri til å like eller ikke like a.) fortellerteknikken og hvordan b.) den her er brukt

66
ÅHH!

Men det er jo ikke over, enda!!

67

Trodde dette var slutten jeg.... minner mistenkelig om det....

68
Casannova

Ikke??

69
Hanna

YOUSANA!!! Åh soulmates, gråter.

70
Antiklimaks

Jeg forventet hva som helst, men ikke dette....
"ønske deg av hjertet alle gode ting".....?
Serr.... William??? Ehhh... Not...!

71

Syntes det er flott at William er tilbake (og Chris). De var med på å starte skam og bør absolutt være med på å avslutte det. Julie har bygget opp karakterer, par og historier, og det blir for dumt at alt skal "rives" og "glemmes" bare for at det er en annen sesong (håper jeg). Det er trodd alt siste sesong og Noora og William har skapt historie og BØR få en happy ending (slikt det var ment mtp sesong 2). Denne sesongen skal på ingen måte handle om de to pg det har den heller ikke gjort. Fortsatt mye som skal oppklares med Sana og det skjer nok mye før det slutter. Det gledes

72
Sassy C

Ser at mange er sinte fordi William er tilbake, skjønner ikke hvorfor jeg? Synes det er kjempekoselig hvis det ordner seg for dem. Og da fulgte jeg ikke med på Skam i real time før sesong 3, dermed fikk jeg ikke med meg Noorhelm-dramaet live i sesong 2. Holdt på å gå i bakken av s3 og er nesten glad jeg slapp nervedramaet i Noora sin sesong. Likevel ble jeg absolutt engasjert i dem og synes det er ei fantastisk kjærlighetshistorie.

73
Anna

Men det handlade ju inte om William och Noora förrän i slutet. Större delen av klippet handlade ju om Sana och Yousef.

74
Noomi

1 minut av 10 handlade om Noora och William.
Fattar seriöst inte hur detta kan vara too much för vissa här...?!

Borde heta "krangelfält" istället för "kommentarsfält".

"Imagine all the people living life in peace..." #utopia

75
Jämtkalle

Precis!Noorhelm väcker minst sagt känslor!
Räcker med 30 sekunder för att ett tiominutersklipp nästan ska drunkna.
Måste väl ändå tyda på ett manus och berättelse som satt sig djupt annars hade ingen brytt sig.
Men William har bytt ner sig i bil!
En vanlig Corvette istället för en högpotent Porsche!
Går affärerna dåligt William-dags flytta hem till drömtjejen?

76
SKAMalyse

Eh excuse me...
Vanlig Corvette? Bytt sig ner? Tror ikke det nei.
Her snakker vi en entree i (rene James Bond) stil.
Porsche var nok blitt for vanlig for den unge mannen.
Her snakker vi Aston Martin DB11 til den nette sum av NOK 2.6 mill. (og det er før du har begynt på utstyrslisten...).
Guru ESKILD har ikke så mye peiling på mye, men er overraskende oppdatert på (dyre) bilpriser..

77
Eh... neivel..?

Handlet det ikke om William og Noora??? Har du ikke lest kommentarene?
.... tror de stjal showet....

78
William og Noora

...og hva er grunnen til det i såfall?
Det er at de er så populære karakterer, og har så mange fans som ble veldig glade. Mens spesielt Evakfansen hater det, fordi paret deres plutselig satt i "skyggen" av et minst like populært par.

79
Jente 18

William sa Mail? Hvilken Mail? Skjønner ingenting nå

80
Holycat

Hva sto det på den mailen? ?

81

Nei du får spørre Sana siden dette er Sanas sesong. Vi opplever den i hvert fall ikke fra hennes POV.

82

Det skal vi sikkert få vite ila disse ukene. Altså, det var jo veldig tydelig at Sana har sendt en av mailene, så alle som er redd for at Noora og William skal ta fokuset slapp av. Det kommer til å handle om SANA og at hun må fortelle Noora at hun har "misbrukt" mailen hennes til å opprette sananooors2 kontoen + sendt mailen til william. Lat oss bare håpe det ikke blir mer jentedrama nå, at Noora tar det cool (blir glad) - hallo alle kan se at de to fortsatt elsker hverandre og skal være sammen, noe de blir også får vi brukt resten av tiden på Sana og Yosef med både Noorhelm og Evak i bakgrunnen! 😀

83
Trenger ikke noorhelm :

Et usunt og dårlig forhold !! Skjønner ikke hvorfor hun bare går videre! William maste og maste og respektere aldri et nei og den måten han behandlet alt det med nico på er helt for jævelig , så nei er ikke noe jeg vil ha!! Viktigste nå er Yousana alt annet er uviktig , både Evak , noorhelm , ballong gjengen , jente og gutte gjengen , trenger en episode med masse Sana og yousef scener nå , er så lenge siden vi har fått flere minutter med dem ?? savner veldig den scenen der de snakket sammen og yousef ga henne en blomst ? Den scenen var nydelig ? Samme med gulerot og der de trena og der yousef danset hjemme hos dem ❤️❤️ Så Please mer yousana ❤️❤️❤️??

84
ANSWER Holy:

Om att Noora tyckte om William och ville ha tillbaks honom. (?)

85
Hallo...

Noor fortalte til Sana i en av episodene at hun flere ganger hadde prøvd å sende William en mail hvor hun forklarte hvorfor hun dro fra London osv, men hun hadde aldri klart å sende den. For noen episoder siden kan vi se at Sana ser på passordet Noora bruker til mailen sin, Sana har åpenbart sendt denne mailen til William for Noora for å sikkert prøve å spolere forholdet som var mellom Yousef og Noora (som aldri var der). William har fått mailen og dratt tilbake til Noora. Så jo, vi vet hvilke mail han referer til.

86
Sana vet

Det var kanskje det Sana hadde tenkte til å forklare før hun ble avbrutt...

87

Jeg vil si det er 100% sikkert at det var det Sana skulle si.. hva annet gjenstår det for Sana å innrømme, som Noora hadde blitt sur for?

88
Tika: @Sana vet

Tror nok at det var det Sana ville si. Og det herlige uttrykket på slutten: pliiiis ikke hat meg for dette... Velger å tro at hun sendte den for at Noora skulle være opptatt med annet enn Yousef på en bra måte og ikke for å "hevne" seg på Noora..

89
Yousef&Sana❤️

Selfodlig

90

Hvordan skal vi vite hva som sto på mailen, Holycat?

91

Noora forklarte jo i ein episode kva det var ho hadde tenkt å seie til han?

92

Vet ikke?

93

Det var den Noora havde skrevet til William men ikke turde sende ... Sana did ? Med Exper5

94
Happy ending

Sana sendte nok bare den mailen Noora hadde skrevet, men aldri klarte å sende. Om hvorfor hun ikke klarte å vitse mot Nico etc.

95
Det er nok Sara, ja!

Idyll to episoder før slutt? Nope!

96
Pilko

Sara? Sana skulle jo til å fortelle det. Du så vel utrykket til Sana da William sa- takk for mailen.

97

Drit i det!!!! Det stod noe som gjorde at han KOM TILBAKE!!!! Jeg dør.

98
Theresa

Damn, jeg er tidlig

99
Hallelujaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Oh my god!! For et klipp! Takk Gud og Allah og alle sammen!

100
Allah og Herregud

Word! Jeg kunne ikke sagt det bedre selv!!

101

FRIKER UT NÅ!! ÆÆÆÆ

102

Det tror jeg faktisk ikke. Tror Noora let kommer til at tilgive Sana. Hun har jo gjort det som Noora selv har villet gøre så længe, men som hun ikke havde mod til.
Og ja det ser ud som vi får Yousana <3.. Nu skal Sana bare tage teten i hendes hånd. NUUUU!!!
Og selvom vi har 2 uger tilbage er det ikke for tidligt de ender sammen - hendes familie skal jo også lige acceptere ham (ikke muslimen som drikker vodka). Måske Jamilla kommer ind i billedet igen.

103
This clip had EVERYTHING!!!!

I'm freaking out!!!!! Soooooo happy!!!!!

104
Å herregud

Lost for words. What?????❤❤❤❤.....SKAM ALTSÅ?

105
Fuglen

Jaddaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!??????????????????????????????????????????? Yousana OG Noorhelm??????????

106
Sana og Yousef

Er så glad for Sana og Yousef <3

107
Diggdigg

Haaaaaa.......SÅ KONGE!!!!!! Digger Sana!!! Jeg LO HØYT i siste scene ???

108
Boop

SAME! Skrek av latter ?

109
Plomma

Jeg også, fantastisk utrykk på Sana, men hjeeeelp hva skjer nå?

110
Holymoly

Denne episoden var helt sjuuuk!!??

111

Bare en ting å si: dette var det perfekte skam klippet noen sinne.. wow??

112
William

Og når William entrer scenen, og skal gjenerobre Noora, er ikke lenger Porsche godt nok. Step it up. I fravær av den hvite hesten, ikler vi oss en skinnende Masarati.
Jeg tror det funker?

113
Dum.

Det er en Aston Martin, hah

114
Julian

Det er en aston martin smartass

115
Maserati

Nå er det vel en Aston Martin han kommer kjørende i?

116
Noomi

Det är en Aston Martin. Maserati har en treudd som logotyp på motorhuven. ? Men ja, svindyrt!

117
SKAMalyse

eh Aston Martin DB11

118
Mr. Sarcasm

Ja, fordi når man kjører dyr bil, da vet man at William er kvalitetsfyr. Rikdom er en så fin kvalitet i en mann!

#sarcasm

119
LOVE

Dete viser bare at kjærlighet overvinner alt. Jeg bryr meg ikke om ulike analyser - at de ikke passer sammen - bullshit!
Jo, de passer sammen, to sjeler som har funnet hverandre. Noora vil få det fint med William, han er en fin og kjærlig fyr. Lev i nuet, Noora, ta det livet har å by på, akkurat nå er det William!

120
William awwwww

Enig

121
Nora

Helt enig!! ???

122
Julie

Det blikket til Sana helt på slutten her ?

123
Noorhelm

Dette betyr at det bare var rykter at William hadde fått seg ny kjæreste?
Håper ikke det skjer noe mer tull nå, slik at vi får se et lykkelig par i bakgrunnen det lille som er igjen av sesongen. Det fortjener både de og ikke minst alle vi som har heiet på de hela tiden.

124
Hadet William

Han har ingenting der og gjøre... han er ikke en del av sanas historie og er ikke nooras historie nå... og dere som klager så mye på Evak, som faktisk har en naturlig plass i sanas liv. håper den nye damen han er gravid eller noe sånt... og jeg er ikke evak fan heller hvis du tror det,men alltid likt Noorhelm, pga den måten han var mot noora når alt det som skjedde med nico... Yousana all the way

125

Hvordan har Evak en naturlig plass i Sanas liv?

126
nonono

nei, det betyr nok heller at han dumpet henne så fort han fikk mailen. at det ikke lå noe seriøst i det, men at han nok bare prøvde å komme seg over henne.

127
ingen som vet...

vi vet ikke hva sana skrev engang, er jo en del ting de må snakke om ,men er så dritt lei det paret der, noora kan gjøre så mye bedre. mente selvagt at jeg aldri hadde likt noorhelm, og ikke alltid 😛 så han har nok forsatt dame

128
Håper og krysser fingrene for William har Kjæreste :)

han er en dårlig kjæreste,Noora var dum som tok han tilbake i sesong 2 etter alt med med Nico, han bare stakk og ville ikke prate, for meg er ikke det en god kjæreste.. William og Noora og Noorhelm har fått altfor mye fokus denne sesongen, dette var sesong om Sana, og dere som alltid klager på at Evak får scener,bør jo ikke snakke, for det er MYE mer naturlig at de får scener og blir snakket om som faktisk har vert med fra episode 1 denne sesongen + hele forrige.. Virker som det nesten er litt krig mellom Evak og Noorhelm fans, men jeg vil aldri synes Noorhelm er bra i det hele tatt, det var et usunt forhold.. og jeg er heller ikke Evak fan, er 100% Chriseva, Chris og Casper og Yousana fan <3

129
William og Noora

Dummeste jeg har hørt, Noorhelm fortjener like mye plass som Evak om ikke mer etter det som skjedde.
Noora trenger William, og William trenger Noora: "mennesker trenger mennesker" og de bra for hverandre.
Hvem var det som trøstet, og var der for Noora da hun hadde angst? Han ga f...i om det var 16 mai, og han var russesjef.
Hvem var det som bare dro fra han uten et ord? Det vet vi alle var Noora.
Nikko ble et problem for dem, klart William ble skuffet over at hun ikke hadde møtt opp å forklart seg mot han. Dessuten hadde han sagt han ville være med henne, men hun ville dra alene.
Noora og William var egentlig to ensomme sjeler, uten foreldre til stede i livet som fant hverandre, og bygde opp et sterkt bånd. Det håper òg tror jeg er der fortsatt.

130
@William og Noora

Jeg er enig i det du skriver.
Men vi ved ikke hvorfor Noora tog alene til Oslo, da hun skulle vidne mod Niko. Vi ved ikke, om hun afslog, at William skulle tage med hende, eller om William slet ikke tilbød at tage med. Måske får vi det at vide senere....

131
Sissel

Enig!! Mer av Noora og William!!!

132
uansett det mest

usunne paret ever, Noora ble omtrent tvinget på date fordi han ikke ga seg,alle jenter fortjener bedre enn William... og ikke enig at de fortjener plassen i det hele tatt. De skulle vert ferdige for lenge siden.. Evak derimot er det naturlig er der, IKKE Noorhelm.. men det viktigste nå er uansett Yousana, bryr meg ikke om noen andre nå

133
Tora

Heeeeelt enig❤️❤️❤️❤️❤️

134
Dette er grunnen til at jeg elsker Skam ❤

At de stadig klarer å overaske oss. Uansett hvor mye vi gjetter og spekulerer. At alt ikke MÅ være logisk, MÅ sees eller MÅ forklares ihjel. At vi ikke må vite alt. At det plutselig kommer et klipp som forklarer alt likevel. At dette ikke er en amerikansk serie. At musikken er kul og alltid passer inn. At skuespillerne er fantastiske og så ekte at du glemmer at du ser på TV. At filming, lys og klipping er fantastisk. At Julie Andem er dronning. At de evner å skape magiske øyeblikk av få minutt. At de lar oss gå med vondt i magen i dagevis og så kjem det et klipp som får oss til å fossgråte. Norhelm reunited i s2 var 40 sekund, bussøyeblikket på onsdag 1.5 minutt og Oh helga natt 2 min fra Isak og Even ser hverandre. Er jo sinnsykt å lage så vakre klipp som sier ALT uten å faktisk si så mye ??❤ Uten å overdramatisete og overforklare. Og så lurer de oss. Igjen og igjen. Nydelig og magisk - hjarta blomstre ❤

135
MarHi

Det var fantastisk bra oppsummert! Akkurat slik er det!!!

136
Nach i kollektivet

Evamohn2 instastoryen kl 5: Chris og Eva er på nach i kollektivet med Eskil og Linn, kan vi anta at alt er vel mellom Noorhelm siden de er å se?

137
Yousana Noorhelm

Tusen takk, Julie Andem!
Jeg har vært så frustrert denne sesongen, hadde så mange ubesvarte spørsmål, men nå er smilet tilbake hos Sana også, så da håper jeg det ikke blir masse nedturer igjen nå i de to siste episodene. Det at William kom tilbake er helt fantastisk, håper bare det blir en lykkelig slutt for Noorhelm! Det fortjener de, og ikke minst alle oss som elsker dem. Har vondt for å tro at de bringer tilbake William for at de skal gjøre det helt slutt. Men William så litt sint ut også, så jeg lurer på Sana har skrevet noe om Yousef i mailen?? Men det må løse seg uansett, og at vi får se de litt lykkelige sammen! Og ikke minst et kyss eller to hører også med, innen Skam er helt slutt!
Det samme selvsagt med Sana og Yousef, der blir det nok snart en mer intim scene. Det eneste problemet jeg kan se for meg der er foreldrene til S. Men er ganske sikker på at hun ikke lar seg stoppe av dem.
Denne episoden var det nesten litt avslutning over, bortsett fra at det mangler litt mer avklaring med nevnte Yousana og Noorhelm ♥

138
PULSEN...

...min stod i taket når Sana skulle erkjenne noe....og vi hørte noen kom.. jeg var helt sikker på at hun skulle fortelle at hun hadde brukt hennes mail til å lage insta-kontoen, at politiet hadde funnet ut av det og kom for å hente henne - det var jeg sikker på... så er det at hun har hjulpet Noora og sendt den mailen....og William kom! Omg - jeg hadde gåshud, dette var magisk! Takk, takk, takk ❤❤❤

139
Bipolar

Da er vel allting godt, og alle tråder nøstet opp
fluffy, fluffy og rosa skyer

140
Dårligste klippet noesinne ....

takk for meg.. William har INGENTING i skam mer og gjøre. han og noora har et veldig usunt forhold og han skulle ALDRI reagert slik han gjorde med nico og alt det skitten der, der oppførte han seg så barnslig, Noora fortjener så MYE bedre...

er så sykt forskjellbehandlig på skuspllererne, Noora og William får så utrolig mye oppmerksomhet, mens Even som faktisk er mye mer viktig for mange av oss fansa blir helt glemt vekk... Ble så unaturlig at han bør var så gode venner med Elias og Mikael igjen.. Sesong 2 og 4 var helt ræva,mens sesong 1 og 3 var garnert best og EVAK er det beste paret på tven noengang, aboslutt min OTP forever <3. eneste bra med dette klippet var og se Linn,madhi, ballong gjengen, evak, Jonas,Eskild og Sana igjen <3 og Eva og Chris selvsagt og bursdagsangen <3. men slutten ødela alt, er ferdig med skam nå idag.

Men tusen takk til Julie og alle dere som har laget dette, sesong 3 forandret livet mitt så mye, aboslutt den beste og viktigste sesongen som noengang er vist på tven

141
Love William ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

❤❤❤❤❤❤❤❤❤Willhelm❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

142
Dette er grunnen til at jeg elsker Skam ❤

At de stadig klarer å overaske oss. Uansett hvor mye vi gjetter og spekulerer. At alt ikke må sees og forklares ihjel. At alt ikke MÅ være logisk. At ting skjer uten at vi vet det. At dette ikke er en amerikansk serie. At musikken er fantastisk. At skuespillerne er så ekte at du tror på alt. Og fantastisk dyktige. At filming og lys er fantastisk At Julie Andem er dronning. At de evner å skape magi av få minutt. At de lar oss gå med vondt i magen i dagevis og gir oss helt magiske øyeblikk som får oss til å fossgråte. Norhelm reunited i s2 var 40 sekund, bussøyeblikket på onsdag 1, 5 min og Oh helga natt 2 min fra Even og Isak ser hverandre igjen. Er jo sinnsykt å lage så mektige klipp som sier ALT uten å faktisk si så mye ??❤ Uten å overdramatiisere og overforklare. Og så lurer de oss. Igjen og igjen
For en formidlingsevne. Nydeligt og magisk - hjarta blomstre ❤

143
❤ Yousana ❤

❤ Soulmates ❤ Takk Julie Andem for SKAM-magi! ❤ Alle hjerter gleder seg! ❤

144
Enig!

Kan vi få MER av dette!! Please!! ?Helst.med.en.gang?

145
Ikke alle hjerter

.... kan ikke??

146
Kjøper det ikke heilt

Jentene greit.
Yousef greit.
Eskild og Linn føltes malplasert.
Even, Mikael og Magnus føltes ikke truverdige.
Isak vettefan.
Jonas og Mahdi vettefan de får så hvidt være med så greie statister i guess.
Ballonggutta greit.
Sana og Noora greit.
William og Chris NEI. De har ikke noe der å gjere i det heile.

147
Greit

Slutt å s på da...

148
Hildring

Jeg la akkurat merke til at musikken som spiller når sana leser meldingene til noora og yousef, er den samme som bruker i scenen der yousef gir blomster til sana <3 alt er virkelig gjennomtenkt og alt er virkelig love!

149

Straumnes spelas också I klippen Yousef och Ramadan.

150

Det eneste jeg kan tenke med dette urealistiske klippet er at nå ska det virkelig overdreve alle ønsker fra fansen och så...BAM Moahahaha. håper det i vert fall.. for dette kjøper jeg ikke!!

151
Julie

Hvordan reagerer Noora på dette? ? Det med at sana spenner bein på henne har vel fortsatt ikke skjedd? ?

152
Noomi

Det är ju exakt vad som skjedde nu! Sana ville få bort Noora från Yousef och skrev mejlet = spände ben för henne. Hon föll och är tillbaks med William.

153

Det er det dummeste jeg har hørt! Spente ben på Noora så hun er tilbake hos William! Det er det absolutt beste som kunne skje. Kanskje du er lykkelig uten William, men Noora har væry desperat ulykkelig uten ham i snart et år!

154
Noomi

Nej, det missförstod mig. Ingen är gladare än jag att William är tillbaks. <3 Enig i allt du skriver!
Men i Yousef-saken försökte ju Sana spänna ben på Noora genom att skriva mejlet till William.

155

Det är väl verkligen att lägga krokben för någon som istället borde fått hjälp av sina kompisar att komma över den manipulerande skithögen som William är. Ingen förtjänar en pojkvän som William. Han kanske kan växa upp han också, men förhoppningsvis så visar SKAM-teamet här att han kom tillbaks så att Noora kan få closure och inse att hon inte vill ha honom utan att hon förtjänar någon som respekterar henne, inte får temper tantrums när hans flickvän berättar att hon eventuellt blivit våldtagen av hans bror och som inte blackmailar sig till dates med tjejer genom att säga att de ska fortsätta utnyttja tjejens kompisars känslor om tjejen inte följer med date. Nu är det sagt med säsong 2 att vi kan falla för och bli kära i personer vi försöker låta bli att ha känslor för. Så nu hoppas jag att det går att visa att sådana känslor kan ta slut också och att Noora återupptäcker sin självrespekt.

156
Lobha

For ett klipp seriøst pulsen var skyhøy. Elsket det og orker ikke lese en eneste negativ og sur kommentar.
Bare 2 uker igjen og så er det over og ut men skal nyte de siste klippene - selv en liten berg og dalbane skal jeg tåle.
Evig takknemlig for å ha fått være med på denne reisen ❤

157
Emma

Does this mean we'll get two whole episodes of Sana and Yousef as a happy couple in love? ?

158

Någon som vet precis varför detta är sista säsongen? Det är så himla mycket obesvarade frågor och det är väl nu skam börjar bli oerhört populärt. Slut på idéer eller ska skådespelarna göra annat??? Tack som FAN för 4 underbara säsonger iaf. Speciellt säsong 3, aldrig varit så känslosam.

159

Tror det er en blanding av flere ting. Leste i et intervju at det er utrolig krevende å lage et slikt konsept, ikke bare med innspilling, men alle meldinger, chatter, kommentarer som sksl godkjennes osv. Som feks at Isak sender melding til Sana om fint vær og det faktisk er knallvær i Oslo den dagen. Så er det sikkert utfordrende å hele tiden skape supre manus, flere av skuespillerne skal gjøre/ gjør andre ting, og så vil de kanskje stoppe på topp?

160
Lucie

Blir nok ikke bare happy, nå trenger hun Elias når hun skal fighte mot foreldrene, som ikke vil juble for Yousef...

161
SKAMalyse

Synes du "dømmer" SANAs foreldre for tidlig....
For meg fremstår de som foreldre som er full av kjærlighet for sine barn og ønsker kun det beste for dem. De har forventninger selvfølgelig og i dette tilfelle kanskje spesiell til SANA. Hele familien ser ut til å ha stor respekt for hverandre og de elsker hverandres særegenheter. Tror at mange kunne ønske seg en slik tett familie med foreldre som spurte litt mer..
De trenger kanskje litt tid, men ønsker aller mest å se sine barn lykkelige.
Som alle religiøse foreldre, vil jeg tro, håper de selvfølgelig at barna finner lykken innenfor Islam/religionen/livssynet, for det betyr, og har betydd, mye for dem, men er barna mest lykkelig utenfor, vil de også akseptere det til slutt.
Er SANA lykkelig med Yousef, så er det med Yousana.
Akkurat dette problemet sitter nok mest i hodet til oss som ser på.
SANA vet.

162
Hustler in Hijab

Er enig med deg, tror nok foreldrene nok er svært kjærlige og opptatt av at barna skal ha det beste.
At det må være svært krevende å være foreldre som har vokst opp og blitt oppdratt i en helt annen kultur, er likevel en faktor her og det er mulig de bærer med seg en historie vi ikke har fått fortalt. Som kanskje kan forklare hvorfor moren virker ganske opptatt av hva Sana gjør, og hvorfor det gjelder spesielt Sana og ikke sønnene i samme grad. Selv om hun også samtidig virker svært tolerant og varm.
Kan moren bære med seg noen opplevelser av å ha blitt kontrollert og kanskje til og med mishandlet psykisk og/eller fysisk i sitt hjemland? Sterkt press og hets fra sitt eget miljø kanskje, som hun vil at Sana skal slippe og derfor prøver å hjelpe henne på en dum måte med å gå i sakene hennes også videre?
Jeg tror det kan handle om en redsel for at Sana skal møte reaksjoner fra enkelte personligheter som ikke tolererer for mye norskhet, eller kanskje enda mer at moren til Sana lever med en frykt for det som kanskje er overdimensjonert på grunn av hennes egen bagasje og vonde erfaringer hun for alt i verden vil beskytte datteren mot.
Tror derfor ikke det handler om at moren tror Yousef er mindre egnet, egentlig, når hun viser motstand mot ham... Mer at hun ønsker sterkt for Sana at hun skal gå under radaren, bli akseptert og slippe å måtte stå i stormer hin selv kanskje har stått i.

163
Lucie

Jeg har også veldig sans for foreldrene til Sana og tror det går bra med Sana og Yousef. Men jeg tror likevel det blir noen utfordringer på veien, husk at moren spurte om han var muslim da Sana første gang fortalte om en gutt hun likte. To episoder igjen til å få brikkene på plass...

164
Husk foreldrene

Vi har enda ikke sett at de er et par. Sana vet hva Yousef føler, men Yousef vet ingenting. Også er det jo foreldrene til Sana da, som må overtales om at Yousef er en god nok gutt for henne. Sana har nok fortsatt en stor kamp i vente tror jeg. Men supert at hun har støtte fra Elias 🙂 Og foreldrene virker veldig snille og reflekterte, så det ordner seg nok, bare ikke med en gang...

165
En annan Emma

Can't imagine we'll have an happily ever after the last two episodes. But really do hope so...but then agaun, what's the fun in rhat??!!?? 😛

166

I really hope so!

167
Enig

Helt LEGENDARISK klipp!
Hjertet mitt danser av glede!
Alt var et rent helvete, så kom Los Losers og hentet Sana tilbake i lyset og varmen <3
Yousef og Sana blikker hverandre helt sykt, Vilde og Magnus fikser opp, gutta og Ballong-gutta blir venner, Sana får vite at Yousef også liker henne, og....
... FUCKINGS PENETRATOR CHRIS OG WILLIAM kommer (!!!)
I slo-mo selvfølgelig, for alle vet at det er ingen annen måte å komme på om man heter William og kjører dyr bil.

168

Selvfølgelig skal det ske i slowmotion. William er SÅ overdramatisk, det er helt vildt sjovt xD xD xD xD Han skal heeeeeeeeeeelt hen og stå så tæt på, at han nærmest læner sig ind over hende..

169
SKAMalyse

Gullkommentar!

FB til Yakuza i S2.
Deilig med slike sitater og forsterkningen av "du er den største klisjeen som jeg noen sinne har møtt"!

Og alle andre (mulige) referanser til tidligere klipp/sesonger. Elsker det.
Kanskje spesielt mye som minner om sesong 2?

Jentesquaden i "uniformene" sine: SANA=svart, hijab store ringer i ørene; NOORA=hvit med mørke striper; VILDE=blomster i håret; osv

Clamydia i øyet

Magnus har på seg samme T-shirt som i Forever Young

Forever Young = Don't worry 'bout a thing.. Alle karakterene samlet.

Og den der badeflamingoen. Har vi ikke sett den tidligere? (så den i alle fall i et klipp som gikk viralt av en dame som skulle bade i Spania en eller annen plass. 🙂

Og er ikke det kjæresten til Cengiz som er med på denne festen? Akkurat som i Forever Young der rl- vennene til Thomas og Herman dukker opp?

Rosa flamingoer på gavepapiret

ESKILD sjampagne -- ISAK melk -- CHRIS yoghurt

"Og der sitter du..." speiling av "Tenker bare på William"?

SANA: det er noe jeg må fortelle deg, Ikke bli sur -- NOORA (Forever Young): jeg tror jeg har gjort noe dumt....

Og ankomsten til William og Chris da! Den har vi sett før. Yakuze S2. Deilig med slike klisjeer!

Apropos WILLIAM. Var det ikke han som hadde et sinneproblem? (NOORA i Politiet S2)
Ser vi 2 forskjellige måter å (ikke-) takle sinne på? W oppfører seg på klisje-gutte aktig fysisk vis, mens SANA er mer klisje-aktig jente aggressiv?

Og Apropos NOORHELM og YOUSANA:
YOUSEF og SANA har i bunn og grunn de samme verdier/syn på verden.
I NOORHELM er det motsatt. W og N ser ut til å ha veldig forskjellige verdier/livssyn i utgangspunktet, men finner hverandre på delt mangel på anerkjennelse/kjærlighet fra foreldrene. SANA blir overøst av sine foreldre med kjærlighet og anerkjennelse til det punktet at det også kan oppleves som noe trangt?

Blir dette et poeng når fremtiden til disse forhold nå skal "avgjøres"?

170
Gullkommentar

Yess! Ubestridt - det er ingen annen måte å komme på om man heter William og kjører dyr bil. And we love it!!!! 🙂 🙂

171
Dette klippet

Viser enda en gang at Julie følger med på hva fansen ønsker seg?

172
Noomi

Den känslan när man hör motorn och man ser allas blickar och man vet precis vem som kommer att göra entré....!!! <3 <3 <3

Tusen tack, kära Julie & Co, att ni har givit oss William och Chris tillbaka! Vet inte om ni har fått kämpa för att få dem tillbaka i båten, men detta här är det mest underbara som hänt 2017!

Tusen tusen tack, kära Thomas Hayes att du har orkat ställa upp och axla William-rollen ännu en gång! Det är så stort att du gör det, trots att du sa att du inte mer orkar blandas ihop med Skam-William! Tack tack tack, snälla!

Tusen tack, kära Herman Tömmeraas! Jag blir alldeles varm av det faktum att du ser så fruktansvärt glad ut, när du äntrar festen! Som om du själv tycker att det är så roligt att vara tillbaka!

ALT ER LOVE! <3

173
William?

Synes William så sint ut.

174
Kanskje litt sint....

men han kom. Han kom flygende fra London for å prate med Noora, da ligger det ganske mye love bak sinne. Han har jo all grunn til å være sint, Noora stakk jo bare mens han var på jobb. Hadde vært kult å sett hva som faktisk sto i den malen

175

Den close-up scenen kunne minne litt om den scenen i trappeoppgangen på Nissen ja, hvor William har snakket med Nico, og sier "Si at du ikke har ligget med broren min!" Og DA var han jo ganske sint...

176
Er ikke det sånn

han pleier å se ut da?

177
Susie Q

Ikke usannsynlig at han var sint da, Noora reiste jo fra han uten å si fra og uten å gi lyd fra seg på flere måneder. Hadde blitt noe furten jeg også da. Håper det ordner seg for dem 😉

178
william4ever

e ikke det hans vanlige ansiktsytrkk? trur han og nora kommer te å ordne opp, du såg jo blikkene deirans

179
Utrolig kjedelig

å høre alle gledesropene om William, når det nå var Sana og hennes historie vi skulle få. Godt at Sana og Yousef har kontakt igjen. Jeg tror at Noora er ferdig med den typen William allerde. Sana brakte ham fram, nå må Noora ta stilling og gå videre ute denne fyr, så Sana hjalp Noora her. Slik Noora hjalp Sana, men etter en glipp (kliningen på Syng).

180

Noora ferdig med William? Hun har jo vært ulykkelig siden hun kom fra London og snakket om ham hele tiden. Hun har da slett ikke virket over ham.

181
Skam

Ahaha def hans vanliga ansiktsuttryck ??

182

Hahaha måtte bare le? "Hans vanlige ansiktsutrykk"

183
Spennende!

Vi har definitivt sett de blikkene før!
Sana tar en Eskild for Noora og henter William til henne. Hun er altfor stolt til å gjøre noe selv! Når det er sagt vet vi ikke hvordan det går, men jeg håper på love!

184
Ikke sint

Det er bare slik han ser ut.

Kald, følelsesløs osv...

185
@ Ikke sint

Har du sett sesong 2? Jeg mener hele sesong 2?

186
holy

har aldrig i mit liv været så glad for at se to, i virkeligheden ikke-eksisterende karakter. Altså tog min mund til hånden og gispede nærmest da jeg så den. Dagen jeg har ventet på siden sæsonafslutningen på sæson 2 er endelig kommer. JEG ER LYKKELIG - William og Chris, Thomas og Herman - I ER ELSKET

187

Sitter på toget og smiler fra øre til øre. Dette var så fint å se. Men blir nok drama nå

188
FUCKING PERFEKTION

Herregud!!! Skrattade och grät och flina om vartannat!!! Linn ser ut att ha piggnat till, Even har sin old squad back, magnus och Vilde, WILLIAM OCH CHRIS, Sana och Noora, SANA OCH YOUSEF <3 Tack Julie <3

189
loveeskild

JAG MED! har aldrig varit såhär barnsligt förälskad i en serie som nu. OMFG hur ska man somna ikväll, är liksom uppe i varv 😀 KRAM till er alla därute, vi får njuta medan det varar, för snart går väl allt neråt igen...NEJ det tänker vi inte på nu 😀

190
Gamla

Oh, Lordi

191

Ajajaj... Glad og redd på en gang... Glad for Yousana, redd for Noorhelm. Alt kan vel ikke ende lykkelig allerede denne uka?

192

noorhelm er en dårlig match. dra tilbake til løndøn

193

William kommer forhåbentlig ikke tilbage, for de ikke skal være sammen? Jeg håber, det ender godt for både Yousana og Noorhelm ❤️

194
Episk!

Wow!

195
Æææææ

Jeg fik panikk når William gikk ut av den bilen. Fyttikatta!! Shiiiiiit!!! Ååå, jeg som trodde han aldri skulle være med igjen! Sååå glad!!!

196
Noorhelm❤️

Å herreguuuuud som vi har venta på deg William❤️❤️❤️❤️❤️ Nå bør det gå bra med både Noorhelm og yousana!! Har trua❤️

197
Kunsten å dele: Nooheim og Yosana

Dream come true.
Takk Noora og Sana!
Takk Julie!

198
Kunsten å dele: Noorhelm og Yousana

Lykkerusen tok over, jeg ble satt ut og rettskrivinga datt ut..
Magisk!!!
Dere kan kunsten å fange øyeblikket og oss seere.

199
@Noorhelm

Å gjett om vi har venta!! Å kjære Herman Tømmeraas og Thomas Hayes, vet ikke om dere leser dette, mest sannsynlig ikke, men dere har akkurat gjort dette til den beste dagen min noen sinne. Jeg er målløs! TAKK for at dere kom tilbake!

200
Finner ikke på en fornuftig overskrift

Så jeg serriøst det jeg så nå?? NÅ kjære Julie Andem, nå føkker du ikke opp dette altså!! 😀 Du har akkurat gjort meg til verdens lykkeligste menneske!! Jeg seriøst dævvver! Trodde William skulle sette igang og råkline med Noora! For en gangs skyld hadde jeg håpa at dette var nest siste klipp eller no for jeg er samtidig redd for de to siste ukene! Assa, jeg skjønner ikke det er sant engang, herreguuud, tenk a: Noorhelm (for det MÅ bli dem, det bare MÅÅÅ!), Yousana, Evak og forhåpentligvis Eva og Chris! Hjertet mitt bare driver å dunker og....f ass for et klipp!

201
Takk

for mailen.
Hahha, sendte Sana den for å holde Noora vekk fra Yousef?
Yousana er uansett soulmates <3

202
Er sygt skuffet lige nu

Wow. Jeg er så skuffet lige nu. Troede endelig at Even ville få noget fokus, men så er han blevet venner med ballon squad uden at vi har set noget af det? Hvorfor måtte vi ikke se den reunion og samtale? Og så dukker William op. William som IKKE fortjener Noora. I hate this

203
@Er sygt skuffet...

Men kjære, så du ikke klippet? Våre favorittkarakterer, alle sammen hadde det godt sammen! Hvorfor lete etter hat, problemer og fortid? I et kort klipp er SKAM verden bare perfekt også er dere ikke fornøyd? Jeg ble så god og varm om hjertet jeg og selv om det kanskje blir mer drama så har jeg iallefall fått dette klippet!

204
Even meg her og Even meg der

Slutt å whine om Even han er en (god) bikarakter og ikke noe mer. Sett deg ned og skriv fanfiction om han i stedet..

205
Suck

Sluta gnälla. Alt er love.

206
Elma

Men om Even är en bikaraktär är William också det, jag vill verkligen veta Evens backstory, samtidigt som jag förstår att norskar och svenskar vill ha Williams backstory. Det hade varit enkelt att se even och ballong-killarna bonda. De hade kunnat träffas på festen och vi hade fått se nåt awkward handshake från Sanas ögon. Jag vill att Noora verkligen roastar William igen, att hon FÖRKLARAR varför det var väldigt douchy av honom att bli besviken på henne. Samtidigt som jag inte vill se för mycket William, för då kommer lin Twitter explodera med Hat

207
Jämtkalle

"Söker du hat,finner du hat,sen börjar du hata själv"
Isak

208
@Jämtkalle

Sier noen som ikke har følt virkelig hat på kropppen.

209

Då ska jag söka efter hopp och hoppas på att Noora för sin egen skull säger nej till att återförenas och att William faktiskt respekterar det.

210
Heidi

Hvis Noora faktisk er en speiling av Ibsens Nora fra "Et dukkehjem", så kan det fort skje. Nora forlater mann og barn for å finne seg sjæl, så kanskje er det nettopp det Noora også gjør. Personlig hadde jeg ikke behøvd å se William igjen, så siste 30 sek av klippet var litt antiklimaks for meg. Meeeeen; Yousana ass.???

211
Jepp.. ikke sant....???

Det føles som å være 5 år igjen og blitt lovet masse lørdagsgodt .... og så får man et grovt knekkebrød uten noe på.... jepp thats the feeling...?
(Men litt glad på Norhelm fansen sine vegne da)

212
loveeskild

EEEEHHHH tycker detta var ALLA godisbitar man ville ha!? Det var ju underbart <3

213
Jeg vet ikke hva jeg skal si....

.... tror jeg bare går å legger meg... ?
Dette er ikke kvelden min tydeligvis ?
Glad for at Sana endelig fikk vite at Yousef likte henne, og at hun innrømmet at hun likte han - det er jo et lyspunkt
..... ellers .... drar jeg bare dyna over hodet og legger meg....

214
Skuff

Jeg er også veldig skuffet over alle disse løse trådene rundt Even som vi sannsynligvis aldri får svar på. Vet Isak om selvmordsforsøket? Slo Isak virkelig til Mikael bare fordi han var sjalu for at Even og Mikael snakket?! Hva har Even selv å si om egen fortid? Så mange spørsmål.

Virker som om det ble lagt opp til et plot rundt Even denne sesongen, men at JA ombestemte seg underveis. Resultatet er at hans historie er full av hull og er rotete, og at det er mye som ikke gir helt mening. De burde aldri ha introdusert Even/Bakka-gjengen som et plot når dette ble resultatet.

215
Sesong 3 fan eller??

Til dere som fikk oppdaget skam i s3, som bare forguder evak, som maser under hvert klipp om at det er for lite om Even og samtidig sier at vi skal slutte å mase om at William må tilbake. Tenk dere at Even forsvant til London, og dere venta på at han skulle komme tilbake i sånn cirka 18 episoder fordelt på to sesonger. Da skjønner dere hvor glad de som heier på William og Noora er nå?

216
s3lf

we dont care about evak, if they hadn't talked so much about evens past with the balloon squad and evens suicide attempt, then no one would be asking about him. many people are angry that they just used evens mental illness as drama. i also dont understand how you could compare william to even? even is a very important character seeing as how he is bipolar. many mentally ill people care about this kind of representation while william is just nooras mean selfish boyfriend who doesnt have any kind of connection to sana. even and sana know each other from the past at least and sana seems to care a lot about him.

217
@s3lf

I agree that Even is an important character, but to me and others William is just as important. And there is room for both of them? Also remember that you find what you search for in people. William has done questionable things but have you ever considered why? He suffers from relation trauma, survived the accident that killed his little sister and has been rejected by his mother. He feels as if he has no family. To him, being an asshole is a way of surviving and to avoid being rejected from people he cares about. Everyone you meet fights a battle you know nothing about, remember to be kind?

218
Glad på andres vegne

Det er ikke det at jeg ikke er glad på norhelms vegne, synes det er veldig fint for dem.
Men, ellers er jeg dessverre skuffet.

219
Enig

Perfekt sagt! ??

221
im tired of yall

for det første folk klager så utrolig mye på at william skal komme tilbake når vi alle vet at han er confirmed trash. Det som faktisk er et issue er at Even har blitt prata veldig mye om gjennom hele sesongen, men vi har nesten aldri fått sett han uten isak. Even er en egen karakter utenfor "evak" og vi trenger faktisk closure rundt hans situasjon for den har blitt prata om i to sesonger uten han tilstedet for å prate for seg og fortelle sin egen historie. William og Noora sitt forhold har vært det kjedeligste gjennom alle sesongene. Jeg lurer på hva de som shipper dem faktisk shipper. Vi har aldri sett dem gjøre noe annet enn å kline. de har aldri hatt en ordentelig samtale og når de gjør noe lignede er det egentlig bare krangling. Når Isak og Even ble sammen i sesong 3 var det i hvert fall en naturlig build up hvor de ble kjent med hverandre og faktisk likte hverandre før det ble drama. så det å ta opp william og noora igjen er bare fanservice og veldig uinteressant. må bare minne dere på at dette er sana sin sesong og noora og william sin sesong er over. Even er relevant i sana sin sesong fordi de kjenner hverandre fra før av. william og noora har vært der siden sesong 1 og dette begynner å bli gammelt. nå må dere ta dere sammen ærlig talt. btw har sett skam siden sesong 1 altså er ikke bare en blind evak shipper.

222
Linn

Er det ingen her som er fan av BÅDE evak og noorhelm?? Det er i allefall jeg, og jeg vil at alle parene i Skam skal få en happy ending: Yousana, Noorhelm, Evak.. Er så lei av at folk driver å krangler om dette her hele tiden!

223
kait

Eva og Jonas 4eva! ?

224
#teamtruelove

Jeg er fan av alle parene! Inkludert Eva og Jonas, men jeg har likevel ikke brukt tid på å gråte over at Eva knapt har fått ha noen karakterutvikling siden hun tok sitt første modige skritt i siste klippet av sesong en. (Her i kommentarfeltet hvertfall.) Kanskje fordi jeg er for opptatt med å skrive om alt mulig annet som også engasjerer meg, da. Men nå som William kom tilbake tror jeg kanskje det finnes et lite håp for at til og med Eva kan få sin tur i rampelyset og lande sin historie før sesongen slutter.

#Andemklarerhvasomhelst

225
Hustler in Hijab

Hmmm. Hva som helst?
Har tro på at J.Andem har ønsket seg et halvveis fungerende kommentarfelt, men det har hun ikke klart å skvise ut av NRK.
#andemergodpåseriemenmåblitøffereikravene

Virker søren meg som de driver med både siling og sensur? ?En skikkelig nedtur for min del, og jeg synes denne sesongen har vært verre enn de forrige.

226
MarHi

Eva og Jonas. Jeg forstår det var feil. Men jeg synes de var så veldig fine og troverdige sammen også, og jeg synes Jonas er en nydelig karakter. Så ikke meg imot om det var litt mer Jonas og Eva mot slutten også.

227

Jeg er!

228
Jeg er glad på deres vegne...

.... men føler meg helt tom selv?

229

Du har ikke fulgt med as

230
Måka

Hvorvidt William fortjener Noora eller ikke er irrelevant. De to trenger closure. Og det er jo morsomt at Sana gjør akkurat det samme som william gjorde. Sender noe som noora ikke klarer sjæl fra hennes egen mail. - - - Og gjør at hun ikke selv kan ta det valget. Det er forskjell på å holde noen i hånda mens de gjør de vanskelige tinga, og å bare gjøre det for dem. Men Noora var jo bare glad når william sendte den 17-mai-teksten, selv om jeg satt og fikk klaus gjennom skjermen. Kanskje hun tilgir Sana like lett. Kanskje.

Men jeg er også helt tom av skuffelse etter dette klippet. Over at alle de små trådene som har kokt i bakgrunnen bare fisler ut, er løst offscreen uten at jeg har fått være med på dem. At det med yousef var det mest åpenbare (ok. det var litt fint også, men... likevel) At den lange tida even og briskebygjengen har vært fra hverandre bare er viska ut etter et rørende gjensyn som skjedde før klippstart?

Eh. Jeg må se det igjen, jeg. Kanskje jeg ombestemmer meg. Kanskje jeg fokuserte for mye på de som var i fokus og ikke klarte å se det som skjedde i bakgrunnen. Eller kanskje det ikke har skjedd ennå.

231
Hildring

Jeg føler meg også snytt, men jeg tror nok Julie vil gi oss en samtale med Even som vil klarne opp mye

232
MEN HERREGUD!

Jeg regner meg selv som et rimelig oppegående menneske som har fulgt SKAM med stor glede i alle sesongene. Alt denne misnøyen med den seneste utviklingen, tråder som ikke nøstes opp, fortider som ikke blir fortalt, HVA ER GREIA? Man kan ønske til månen og tilbake, men sannheten er at det er MYE i SKAM som leses og sies mellom linjene...eller klippene om man vil. Det er jo det som er SKAM!! Historiene fortelles gjennom klipp, chatter, instagram, blikk, musikk og alt det andre. Alt vises ikke i klipp, hadde det vært slik måtte man ha hatt flere sesonger på alt sammen.

For tenk: hvordan fikk vi nå vite hva Noora og Yousef har drevet med? Jo via chatten dem i mellom. Ikke ett ord blir sagt, men likevel forteller den oss hele historien, gjennom noen få meldinger det som har vært gjenstand for så mye spekulasjoner og ikke minst sorger for Sana. Hvordan fikk vi vite om Williams tragiske fortid? Jo, i "Noia" gjennom Maris samtale med Noora, ikke fra han selv.

Tenk på den nøye utvalgte musikken, f. eks i traileren. "Don`t let me be misunderstood" med Cat Stevens, som konverterte til Islam. Sangen blir spilt baklengs og at den da høres ut som bønnerop. Et annet eksempel er musikken som spilles på kjøkkenet da Yousana skreller gulrøtter. De sier ikke så mye, men musikken sier det for dem.

Et klipp som viser en dobbelt fortelling i "You lose" da William og Noora har chattekontakt i klasserommet og William prøver å få med Noora på date. I bakgrunnen hører vi Vilde prate om hvor forelska hun er i William og at han er "en skikkelig godgutt", mens han bare er helt fortapt i Noora (for det blir han faktisk, allerede i klippet "Drittsekk") Altså, det finnes maaange slike subtile tegn og hendelser som kanskje ikke fanges opp på skjermen, eller blir sagt, eller får et klipp, men som uansett forteller hele historier.

Andre ting kan være enkelte setninger. F. eks da Isak forteller til kompisene at mora er bipolar og at, av alle, Magnus forteller at mora hans er bipolar og åpner alt for Isak med måten han forteller det og reagerer på. Når skjønner Noora at det kanskje er mer til William enn det hun har trodd?
Jo, i klippet "You lose" når Vilde med en setning, sier at han har mistet lillesøsteren sin. Det gjør forresten ikke bare Noora interessert, men meg også. Eller i "Dårlig følelse"da Noora spør hvorfor bussen er så viktig for Sana. EN setning som setter fingeren på så uendelig mye om hva Sana har å stri med.

For å ta bussen og det som skjer rundt den. Mange syntes den og russetida var helt uvesentlig og kjedelig. Men det er ikke bare en fysisk og ubetydelig buss. Nei, den er selve symbolet på Sanas to verdner. Den vestlige verden der hun så gjerne vil passe inn, men som i klippet med "Syng"da hun er på do, gjør at hun skjønner at hun har blitt lurt, at hun definitivt ikke er akseptert som den hun er, der hun opplever diskriminering osv.

Apropos det mellom linjene: syns det er verdt å nevne på starten av "Håper du har plass". Sana står og betrakter PM gjengen og ser etter venninnene sine, mens hun forklarer i en telefonsamtale hva hun har SKREVET. Men det ALLER VIKTIGSTE for henne, nemlig at hun bare vil bli endel av venninnegjengen igjen og ber dem tilgi henne, DET blir ikke sagt, det vises på displayet på telefonen hennes, både for å vise oss at hun har skrevet til dem og for å understreke hvor viktig akkurat dette er. Genialt i all sin enkelthet! Vi får ikke se at de snakker sammen og skværer opp, hverken da eller i etterkant, men det trenger jeg da heller ikke når resultatet ble som det ble. Jeg kan tenke meg til at de kanskje har snakket ut om ting og at Sana kanskje har snakket om sin fortid med diskriminering, mobbing osv, men igjen, klippene viser at det er underforstått. Vennskapet har gjenoppstått, det viktigste er HER og NÅ! (yupp, referanse fra ses 3) Jeg vet hun nå har det bra!

Apropos løse tråder: i den siste "festchatten" mellom jentene får vi bekreftet FRA VILDE som faktisk SÅ slåsskampen (vi ser hun står der i klippet) at Isak slo til Mikael pga av sjalusi noe Isak faktisk sa for ei stund siden og at det var fordi han var full. Underforstått at han muligens ikke ville slått Mikael hvis han hadde vært edru. I fylla gjør alle mye dumt! Og som Isak selv sier: jeg fortjente det. Case closed. Men likevel er tydeligvis ikke den forklaringa god nok for folk heller. I "Savner dere" får vi vite bakgrunnen for hvorfor Even trakk seg unna Elias og co, det med Mikael osv, men samtidig påpekes det noe av det viktigste i SKAM: nemlig dette med tilgivelse, hvor viktig det er kommunisere og at ting ikke alltid er slik vi tror de er. Case closed. Navnet på klippet viser også noe viktig: nemlig at Sana savner venninnene sine, men hun sier det i sammenheng med at Even "savner dere" til Elias. Genialt ikke sant??

Så til alle dere som er skuffet over sesongen(e), plottene, tvistene...som ikke har fått sett nok av hverken det ene eller andre, som har kritisert både JA og resten av SKAM folka for at historier ikke blir fortalt, tråder som ikke blir nøstet opp, kjedelige sesonger: Våkne opp og se helheten og genialiteten i de små detaljene, i det som skjer mellom linjene!! Skjønner dere i det hele tatt hvor mye planlegging, fingerspissfølelse og forståelse for ungdommens virkelige liv det trengs fra JA og MM til å kunne fortelle disse historiene på den måten? Jeg er så målløst, måpende, så imponert at jeg seriøst ikke har ord!! TAKK for at SKAM har beriket livet mitt gjennom 4 sesonger og at jeg har lært en god del mer om verden rundt meg og meg selv! Og det var min "lille" analyse av MIN SKAM opplevelse!...også er det to uker igjen da, så det kan jo være at folk får alle SINE spørsmål besvart!

233
Reverse Cat Stevens

Og Cat Stevens ny navn var jo også Yusuf Islam 🙂 En Cat Stevens som konverterte til Islam og en Yusuf som på en måte konvertert fra Islam til ateisme

234

Havde samme følelse. Men så det igen og så farverne og tænkte at dette er en time out - en ny begyndelse og forhåbentligt kommer alle de samtaler jeg gerne vil se med tiden. I dag lørdag kl 11:11 Yousef of Sana synkroniserer. Spiller basket -hvad ved jeg. Vi vil vide hvad der er sket selvom Madcon sang at vi skulle glemme fortiden. 🙂

235

Som vanlig setter du ord på det jeg føler også, Måka. Tom. Føles som ballongene som ble blåst opp i første episode nå bare helt mistet luften. Men uten det store smellet. Det ble sånn happy leirbål-følelse av dette. Koselig det liksom, men hvorfor er plutselig alle happy og venner? Hvordan kan Even, Isak og Briskebygjengen plutselig bare le og spille crocket (!?) sammen etter at Even har vært pissenervøs for at Isak skulle få vite om Mikael, Isak vært sjalu og Briskebygutta hatt sine svært varierte men kraftige reaksjoner på å høre Even nevnt i sms-challengen? Og jeg vet at det er mer tid igjen, og at vi kanskje får vite mer. Men dette klippet henger ikke på greip i mitt hode, og jeg klarer ikke kose meg med det. Det virker bare påtatt lett... Og jeg skjønner ikke hvor vi skal hen, hva vi skal sitte igjen med av dette...

236
Even til Måka

Vi vet ikke helt hvorfor Even ikke ville henge med ballong gutta mer, men det kan være så enkelt som at han gikk inn i en depresjon, de følte seg avvist og han ville ikke fortelle om sykdommen sin? Even har vært på en lang reise siden han forlot ballong gutta. Det som føltes vanskelig da, er kanskje ikke noe problem nå som han har Isak og har funnet seg selv. Han fikk sjokk da han så dem på Syng, men han stod og snakket med Mikael før Isak ble sjalu og brøt inn, ellers kunne de blitt gjenforent allerede da. Noen ganger er det litt vanskelig å ta kontakt når det har gått lang tid... Men kanskje vi fortsatt kan få oppklaringen du venter på... ?

237
Silje

Enig med deg. Synes Andem har tatt noen snarveier denne sesongen... mye kutting der hvor scenene burde vært lengre. Vi skal følge Sana denne sesongen og da synes jeg det hadde vært naturlig å følge Sana inn i bilen på onsdag og høre de gjøre opp. Det ene klippet hadde hun forandret seg på og det neste... der var alt bare greit igjen? Hæ?! Nei, sesongen skuffer ikke, men ville hatt mer! Og jeg tenker at det er like greit at Andem gir seg mens leken er god...

238
Jämtkalle

Men är inte det ett stort förtroende frän Julie A till tittarna att inte behöva säga och visa allt i minsta detalj?Hon litar på att vi kan tänka själva!
Vi är ju "fjärde väggen".Verkligheten är ju både analog och digital. Samtidigt.Och reversed.Och framåt. Och här och NÅ!
Ingen "skuffelse" för min del i alla fall!

239
Måka

Jeg syns ikke hun har tatt snarveier, jeg. Jeg syns alt egentlig har vært sånn omtrent perfekt fram til nå. Bortsett fra kanskje den ene Noora-prater-med-yousef-scena. Hm. Jeg skrev noe om ting som skjer offscreen etter syng. Bare... det tok så langt tid før jeg fikk summa meg etter Imagine-klippet at jeg ikke klarte å si noe fornuftig her. Men jeg limer det inn her, jeg, i fall det er interessant for noen.

Here goes:

Mye av det som skjedde på Syng var avledningsmanøver, og jeg merka det ikke før Sana sto og snakka med Chris. Det vi fikk se, og som både vi og Sana ville se akkurat da var fellesskapet og den gode stemninga. Men for Sana var den en distraksjon. Det som var relevant for plottet skjedde i ytterkantene, borte fra skjermen. Verken vi eller henne så oppbygninga. Vi fikk bare se katastrofene når de kom på rekke og rad og verken var mulige å ignorere eller stoppe.

Og jeg vet det er åpenbart, men jeg skjønte først nå at den scena og den tydelige virkemiddelbruken bare hamrer inn at det er sånn hele første del av sesongen har vært. At vi, uansett hvor hardt vi prøvde å se alt som foregikk, var tvunget til å se dit Sana så. Og Sana lukka øya og gikk intetanende ut på slagmarken. Hun burde ha visst at det faktisk er landminer på Tjøme. Men hun venta dem ikke. Så ikke opptakten til slåsskampen. Konspireringa til pepsimaxjentene. Vildes bitterhet og frustrasjon og det de snakka om på rulling den fredagen hvor Sana ikke var med. Hva det nå var Noora og Yousef prata om. Hva det var som drev Elias til å bælme den vodkaen. Hva Even var redd for. Hvorfor Isak var bekymra. For Sana har lett etter harmoni, hun. Syngende kjærester og venner som holder hender og som ikke sviker deg bare fordi du dropper den ene festen. Mens vi har sittet og bitt negler har hun gått rundt og forestilt seg en verden hvor all the people are living life in peace. For hun så ikke krigen komme før landminene gikk av. Før hennes allierte hadde joina nye pakter. Og når hun endelig åpna øya var det for sent til annet enn kortvarige, ensidige allianser, for sent å skaffe lovlige våpen, for sent å mekle.

(Det morsomme er jo at jeg for evigheter sida leste en sånn filmvitenskapintrobok hvor det sto at det kan være et effektivt virkemiddel at alt det interessante skjer offscreen. Men siden jeg ikke kunne komme på at jeg hadde sett det brukt noen gang har jeg liksom gått og sett etter det. Nå har jeg sett det. Og jeg kjøper at det funker. Men det er faen så frustrerende)

240
Silje

Etter å ha sett hele ukesepisoden sammenhengende trekker jeg tilbake litt av min oppfattelse i forrige innlegg. Det ga mer mening at ting har løst seg i kulissene. At ikke alt var helt som hun trodde. Og etter episoden etter denne får jeg enda mer troen på Andem og den nøstingen av alle tråder jeg har vært så redd for ikke skal bli gjort. Anbefaler alle å se ukesepisodene og ikke bare klippene. Da føles det ikke like oppstykket.

241
#teamtruelove

Å, Måka! Det er der jeg tror Julie er så snedig. Hun har latt så mye skje utenfor skjermen denne sesongen. Så det skulle sjokkere oss. Og om det gjorde. Så nå tror vi hun har latt eller skal la all praten og oppklaringa skje av skjermen også. At vi bare skal få se resultatet av det. Men man klarer ofte ikke å bare hoppe ut i sånne prater som folk trenger å ha her. Når man har vært fra hverandre lenge uten noen kontakt. (Even og de.) Når man har vært sammen lenge men holdt det inne. (Sana og de.) Man må varme opp litt først.

242
Enig med Måka

Noorhelm-closure er jo den ene tingen ingen hadde reagert på at skjedde offscreen, og så får det fokus heller enn alt det andre som er bygd opp over hele sesongen. Akkurat det med Yousef og Noora var nok bare for å lage drama og å isolere Sana, så det var greit at det ble løst offscreen, og det var ganske fint utført. Vi fikk en forklaring i det minste!

Er det kanskje for at vi skal like Yousef igjen nå, og så kommer det en avsløring angående de motstridene Even-forklaringene i løpet av uka, og så et skikkelig forsoningsklipp mellom dem på fredag? Så t

243
Måka

Nei nei. Jeg syns det er helt fint at William kommer tilbake en liten tur, jeg. Det er ikke dumt med closure. I det hele tatt. Om det synker Noora og Elias-skipet mitt blir jeg dog litt trist.

244
C.N.

So utruleg herleg skamsk!
Sjølvsagt ville eg gjerne ha sett alt: Even og ballongguttas gjenforeining, lest alt Sana sendte til William frå Nooras mail etc. MEN eg trengte det ikkje, er jo nettopp dette som er spesielt for Skam. Lange klipp for at vi skal føle det same som hovudkarakteren, mens ting at større betydning blir løyst i ei bisetning.

245

Foretrekker heller 20 gode minutter som fokuserer på sesongens hovedperson, enn 40 minutter tomprat som ikke er relevant for hovedpersonen.

246
det er flere episoder igjen

julie a kommer til å levere varene

247
Flere

Tror dere d kommer flere episoder?

248
Me too

Tom akkurat nå......
Hvorfor ble det slik?
Ikke fått svar på noe av det jeg lurer på....

249
Måka

Altså. Nå har jeg sett det et par ganger til. Må innrømme med en gang at jeg er mer av den melankolske typen, og at ren glede trenger å bli bygd opp for at det virkelig skal bite på meg. Det er ikke alltid jeg kjøper happy endings i filmer heller, liksom. Kanskje det er derfor jeg føler det sånn her.

Jeg føler. At alt det her liksom er en illusjon. De har jo ikke snakka om problemene sine. Det har vært så mye drama. Så mye tension. Så mye i både bakgrunn og forgrunn og alt. Den her plutselige lykkefølelsen er ikke bygd opp under på noe vis. Det er som om de bare har bestemt seg for at nå er de glade, og nå er de venner.

Og altså (og hadde det ikke vært for den mailen til sana, da) så... altså det kan funke det. Av og til blir problemene ens bare større av å bli prata om. Det hjelper å bestemme seg for at man er venner. For at alt er bra. Det hjelper.

Og det her var vel ei pause. For selv om ting ikke blir bra igjen bare fordi man har hatt en fin kveld sammen, så hjelper det jo å kunne føle åssen man hadde det når alt var bra. Det løser ikke alt. Men det viser en jo hva en har å jobbe for, om ikke annet.

Jada vilde. Jeg hører deg. Tenker positivt. Alt kommer til å få en tilfredsstillende slutt. Og dette var ikke slutten. Det er to uker igjen. Alt vil bli tydelig. Noora blir ikke sammen med william igjen. De får closure og går hvert til sitt, så jeg slipper å få noia av rovdyrposen hans (og til deg over. Jeg så mesteparten av noora og william i realtime, altså). Og Sana og Noora ordner opp på ekte. Og den praten med isak på benken var ikke den siste hun skal ha om rasisme og sånn. Og vi får vite hva som skjedde på bakka. Og sana og Vilde kommer nærmere hverandre. Og hinta var ikke bare lagt inn for å drive oss til vanvidd.

Nå har jeg sagt det tre ganger. Nå skal jeg fortsette å si det. Jeg trur deg, vilde. Det blir bra detta.

250
Ungdommer. ...

Jeg tror ungdommer kan løse ting fort. Kanskje det å gå fort videre, leve nå, tilgi fortere, se det fra andres ståsted er noe vi alle kan bli flinkere til ❤

251
Jeg håper du får rett

Jeg håper virkelig du får rett....
for alt jeg har nå er bare spørsmål -
Dette klippet er det mest rotete jeg har sett.... ingenting henger sammen... Får det bare ikke til å stemme....

252
tar vanligvis feil

Ser nå for meg at Sana og Yousef får et par klipp til å være happy (mens vi hører på hvordan det gikk med Noorhelm)før Even finner ut at de er et par og advarer henne fordi [noe ille Yousef har gjort som samtidig forklarer hullene i fortellingen og lar Even fortelle om seg selv]. Så må Yousef tilgis og Vilde må få besøk og Isak går i pride-caps for å oppleve hvordan det er å gå med minoritetstilhørigheten sin på hodet. Og Eva finner ut hva slags person hun er.

253
@Måka..

Jeg er helt enig med deg. Jeg sitter og tenker "hva skjedde nå"? "Hva er dette"? Skjønner ikke en dritt... Og når du skriver at det er som lykken ikke er bygget opp under, så er det akkurat slik det føles. Det er liksom ikke helt troverdig, akkurat som man prøver så hardt å være glad, men det virker ikke helt ekte. Selvom det sikkert er ekte, gleden over at man er sammen liksom, men det mangler likevel et slags fundament, iallefall for meg som seer. Og, den oppbyggingen som har vært i sesongen gjør at jeg hadde trodd at vi skulle få se "det nye" fundamentet bli bygget også...men kanskje vi får se det. Yousef og Sana var bare vakkert, synes jeg. Ellers til alle som sier hvorfor hater den fansen den (andre) fansen? Vel, gjør de det?? Jeg liker alle jeg, men blir lei av å lese irriterte kommentarer om enten den ene eller andre "fan-gruppen" (som vel ikke er en ensartet gruppe heller, så plis ta det rolig folkens) <3 🙂

254
.....

..

255
Silje

TIDENES CLIFFHANGER!!

256

synd det tydligvis var siste episode...

257
nope

Er ikke siste episode, er 2 episoder igjen 🙂

258

OMG!!!!!!!! Nå døde jeg! Takk for meg!

259
EVAK4EVER

<3 🙂

260
Visste at William kom tilbake

og var med på en fest. Skjønte det etter Thomas Hayes twittermelding. Men visste ikke at det var Sana som fikk ham hjem ved å bruke Nooras epost. Håper ikke Noora fucker det til, siden han kom 1 sec før Sana rakk å fortelle det til ham.

261
Oppgitt

Hvorfor visste ingen at det var Sana som fikk han hjem ved å sende epost? Hmm... kanskje fordi dette ikke er Sanas sesong? Det gir ingen mening at vi ikke fikk se Sana skrive den eposten.

262
Maja

klart det er fristende med en klassisk happy ending for Noora og William. Det er bare det at det er ikke alltid sånn det er i det virkelige liv. Og det er ikke sikkert det ER happy ending å få den man (tror man) vil ha når man er 17. Jeg kjenner mange som ble kjærester i 17-18-19-årsalderen, gikk glipp av å være singel i 20-årene (som er en bra alder å være singel!!), giftet seg og fikk barn før de var 30. Nå er de i midten av 40-årene og skilsmissene kommer på løpebånd. Masse ulykkelige folk som må begynne på nytt. Masse ulykkelige barn. Jeg kan ikke få sagt det høyt nok: Det er ingen ulykke om det forholdet du er i på videregående tar slutt. Virkelig. Jeg er helt sikkert på at det er sunt for Noora å gå fra William før hun er ferdig på videregående. Særlig hvis de nå får en god avslutning, og snakker sammen, istedet for bare å stikke av uten et ord som Noora gjorde i høst.

263

Whaat?!?
Mister pusten

264

OMG!! :-O William! OG Noora! JA <3 Og Sana + Yousef mot slutten? Yes! 25, men 14 i huet når jeg ser på Skam..

265
Sasha

47, men 17 år igjen når jeg følger skam

266
Høna

37, men 14 her...

267
Julie

Gaaaaaad!

268
Soph

De meldingene fra Yousef til Noora er GULL!

269
Noomi

"Er jeg 12 år eller?" ☺️❤️

270
Måka

Jeg syns også de er fine. Soulmate er et jævla stort ord, men de er fine. De forteller en hel historie. At sana storma ut uten at de så henne. At yousef storma ut uten noen forklaring og har hatt drøy noia etterpå. At sanas sjelevondt, som så mange andre ting i denne sesongen, var et problem som kom ut av at folk ikke fikser å prate sammen. Jeg likte det. Fint var det.

271
Betakaroten

Ja, soulmate er et jævla stort ord, men det er jo sånn det føles å være forelska? Syntes den økende noia til Yousef var veldig fin å få et litt ordentlig innblikk i (han kommer jo ikke til å gå gjennom hele forløpet når han prater med Sana selv). Kanskje fordi jeg tror jeg sjøl har gjort noe som motsvarer å være frekk og ta ballen til den jeg er forelska i og så heller fortelle venninna hennes at jeg tror vi er soulmates. Å skulle fortelle den det gjelder at man er forelska i dem er noe av det mest skremmende man kan tenke seg av og til.

272
Yousana cheesy

Jeg syntes personligt at hans soulmate-line var så så cheesy. Føler ikke at Julie ligger så meget i det her forhold...

273
Sana

Hva mener du?

274

ENDELIG!!! En ordentlig cliffhanger! SKAM LEVERER

275

hvor?

276
cliff

.... på slutten? der cliffhangers pleier å være? det e rikke en cliffhanger hvis det ksjer midt i en episode

277
matilda

det här var seriöst ett av de bästa klippen denna säsong!! är så jäkla glad just nu?! ALLA gängen samlade, william kommer tillbaka (WHAAT??), sana får veta att det inte är nått mellan noora och yousef! herrejeezus det här var allt jag behövde! nu hoppas jag att det kommer ett lördagsklipp imorgon med lite yousana-content.

278
Nadia

....What? This is Sana's season but instead of answering all the questions like what happened between Yousef and Even? What happened with Mikael? How does Yousef feel about Sana? ANYTHING ELSE. They brought back WILLIAM FROM SEASON 2? I am so disappointed. I think this is it for me, I can't believe this is Episode 8. It's too tiring to watch the show every week hoping it gets better or answers questions.

279
omgjj

dette begynner og bli skummelt Wilhjam er tilbake i norge fra LONDON!!!!!!!!!!!!!

280
Nadine

For et herlig klipp! 🙂 Så flink Elias var til å danse. 🙂

281
Lotta

Detta var den bästa kommentaren av alla!

282
Sanafan

Boys dancing is the most amazing thing. <3

283
emma

D*CKHELM IS BACK

284
MEN OH SHIT OH SHIT OH SHIT

Jag förväntade mig verkligen inte att William skulle dyka upp igen!!! fan är shook.
jag tar en paus kommer tillbaka när jag slutat hyperventilera.

285

Ikke?! Hadde du virkelig gitt dem opp?

286
skajlkga

WILLIAAAAAAM !!!!! JAAAAA

287

ALLE PÅ EN GANG✨?❤️??☺️???

288
Holymakanoly!

JAAAAAA!!!!!!! EG VISSTE DET!!!!!
Dette var akkurat det jeg trodde Sana hadde gjort...<3 <3 <3 SANA OG YOUSEF; NOORA OG WILLIAM!! Her måtte det bare capslock til! Dette var akkurat det jeg trodde Sana hadde gjort...<3<3 Men hva skjer NÅ? Så jo ikke bare idyllisk ut, det der... og med to episoder igjen!! Men ÅH, Sana! <3

289
Sisi

JEG DØØØØØØR ❤❤❤

290
nora

okei, jeg trenger et nytt klipp.....NÅ!!!!! herligfred jeg ved et uhell spoilet noe sykt for meg selv da jeg plutselig hadde klikket til enden av videoen dER JEG SER WILLIAM KOMME BORTOVER?!?! dette klippet altså waow

291
Daaamn

Så fik vi da også svaret på den mail og hvor dumt der er at oplyse sin kode, bare sådan.
Men uha mit Yousana hjerte!!! Det må bare ske ???

Ps. Er Penetrator Chris og Eva nu en ting, altså så meget man har set dem sammen?

292
kait

Har sett att Julie A:s och Mari M:s instagram får många "Bring back Mohnstad" kommentarer.

293
not dazed but confused

Julie's probably my favorite showrunner of all time but I'm so confused about some of the decisions this season. There's so much that's left unresolved, and all of it felt like drama for the sake of drama. The girls isolated Sana, Vilde was incredibly rude to her, but we didn't see any resolution, they were just back to being best friends. Isak who stayed in touch with Sonja was so jealous when he saw Mikael that he punched him?? And now they're friends?? Even hadn't talked to his friends since he left Bakka and again, they're just back to being friends?? The moments with Sana and her family were my favorite this season (even though Isak is my favorite character). They were so heartfelt and reflected what made me fall in love with this show in the first place. Everything else felt so superficial compared to the previous seasons. I'm still hoping for a resolution that ties everything together and answers some of the questions fans have. I hope this comment wasn't too harsh, because even if half of the characters dropped out of school and joined the circus, Julie would still be miles ahead of other showrunners when it comes to understanding teens. I just feel disappointed by this season. Love <3

294
Atonement baby

Chill out, now! Mayby mayby baby this clip teach us that it doesn't have to be harder to let go and get going than the way it was portraid here. Keep it simple. Smile. Be kind. Shake hands. Forgive. Open up. Have a freaking party. And today many of us here up in the north are saying: Adios school, hello summer!!!!!
----->Tnx, geni-Julie! Du vet vad som behövs du. 🙂

295
elyely

"Mayby mayby baby this clip teach us that it doesn't have to be harder to let go " so why are we seeing William 20 episodes later? will julie ever let go? Is he really so important that he needs to stir shit up even during sana's season?

296
Williams role

You have no idea how important he has been to the show what so ever. Yesterday it almost made headlines in all the major online newspapers and magazines, and the director for P3 said that he has a natural place since the end now. He was/has been one of the biggest success factors for the show, and not only that, but JA wrote the show for William and Nooras storyline, but made s 1 first to introduce them. So without them there wouldn't be a SKAM. And it's just as natural that Thomas comes back(maybe for just 30 sec, but still) because SANA wrote that email to take Nooras attention off of Yousef, so yeah, he has every right to be there. And of corse: he is extremely good-looking, better than I've ever seen him before!

297
Tone

Holy shit! Yousana <3<3<3 Soulmates! Alle mine største håp skjedde faktisk <3
Så Sana brukte passordet til Noora! William virka ikke sint men glad for å se Noora. Håper bare det ender bra med på Noorhelm og ikke minst vennskapet til Sana og Noora. Når Noorhell var bra var de GULL!

298
Skam

Dette gjør meg så lykkelig!❤❤❤

299
1881

Trodde serr aldri William ville komme tilbake. Thomas Hayes lurte oss godt!

300

Nei, det gjorde han ikke!!! Jeg VISSTE han kom tilbake, det har jeg sagt hele tiden! Selvfølgelig måtte han komme tilbake for at sesong 2 skulle ende som den var tenkt til!

301

Det gjorde han ikke!!! Jeg bare visste at han kom til å komme tilbake, har sagt det hele tiden. Selvfølgelig måtte han komme tilbake og gjøre at alt endte godt med sesong 2!