Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

404 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1

:)))

2
fammah

jeg er den første
❤❤????

3

First

4
Asian

Første! Er så utrolig stolt av sana som endelig innrømmer dette!

5
Fellow asian

Ble nesten irritert av enda flere første, men navnet gjør alt perf.

6
Endelig!

Men skal hun ikke snart sende en melding til Yousef - når hun forteller alle andre at hun er forelsket kan hun vel fortelle ham det også???

7
Ulle

Ja, seriøst!!!

8
Noora

Jeg tror det er vigtigt for Sana at høre fra Noora og få tilgivelse for det hun gjorde. Før da tror jeg hun har svært ved at gå all in med Yousef. Hun behøver Noora

9

Ja, men hun skal fortelle ham det på Fredag kanskje? En time før Yousef går? Jeg håper hun forteller ham det sooner, men vi vet Skam og 'Fredag drama'

10
Lilja

Og unblocke ham fra face?

11
❤️❤️❤️

...och hänga med honom...
Prata om livet och kärleken, religion och kultur, politik och musik.
Det längtar jag efter

12

Precis det längtar jag också efter. Och alla blickar mellan dem

13
...och alla blickar

❤️❤️❤️

14
Älskar

Åh älskar att Sana öppnar sig mer å mer❤️❤️

15
ISAK SANASOL

OHH GOD BEST BUDS!

16
Louise

Pliiiis säg att noora är tillsammans med William och att allt har rett ut sig mellan dom. Bästa paret ever

17
Noora og William

Ja, enig! De to sammen er helt magisk!!?????

18
Noorhelm

Jeg tror Noora og William blir enige om å gå hvert til sitt.

19
My words exactly!

Noora & William is my favorite couple of all. The chemistry between them is unbelievable. ❤️

20
Noora og William

21

First ?

22
Siri

?️‍???️‍???️‍?

23
Smulan

ÅH ISAK....! Vad jag älskar den killen. <3 <3 <3

24

Isak upgraded from baby gay to baby guru, I see

25

Tuuuuuuuuuuusen millioner takk for at vi får en avslutning på den vakre, episke kjærlighetshistorien til Noora og William!!!!!!
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

26
Et hjertesukk

Sniker min kommentar inn her øverst i tråden.
Vil bare si jeg er dritlei og skuffet over alle kommentarene fra dem som mener at SKAM ikke leverer varene og at sesong 4 er dårlig. Det et jævla mas om at nå må det og det skje. Klaging på at noen får for lite tid på skjermen, eller at andre får for mye. Hvorfor kan vi ikke bare akseptere at slik ser Sanas verden ut fra hennes perspektiv. Det er dette hun bryr seg om og ønsker å bruke sin tid på. Personlig synes jeg framstilling av Sans liv er flott, ærlig og lærerikt.

Flere snakker også slik at man skulle tro SKAM var over, at man er skuffet over uløste «mysterier». DET ER IKKE SLUTT. Det er masse tid igjen til å gjøre det på. Husk hvordan det var i sesong 3, ting løste seg flott i løpet av få klipp.

Jeg tror hovedgrunnen til klagene er at mange her ikke har sett SKAM i real-time før, og er ukjent med konseptet. SKAM får oss til å kjenne på de samme følelsene hovedkarakteren har, vi venter utålmodig på at ting skal skje, vi får tid til å spekulere og fantasere. Å se alle klippene samlet i én episode gir en litt annen følelse. I tillegg ser vi verden gjennom hovedkarakterens øyne, noe som betyr at alt ikke får like mye oppmerksomhet.

Vær så snill, kjære fans, ha tålmodighet, vent med å dømme til alt er over. Jeg er sikker på at vi får svar på det viktigste av det vi lurer på.
Jeg har i alle fall trua på Julie Andem!

27
baby guru Isak

has WAAAAY better advices then the other guru Eskild

28
lolli

Can Sana hurry up with yousef, it has taken several months already sanousef<3

Can Noora send a freaking text? I love her but that is just unrealistic to go MIA for 3 days without a single word

29
Yousef is so sad

About going to Turky with his family or what? He' s colder with Sana.
I don't like this.

30

I know Isak probably meant it well, but I thought "look who I am with" was rude! It is not like Even chose to have problems with his mental health? it it never easy anyways, but I thought was rude

-From someone with mental health issues as well

31
Offer?

Jeg har selv vært (og er fremdeles) psykisk syk. Det verste jeg kan gjøre er å begynne å anse meg selv som et offer som må bli tatt i med silkehansker. Gode venner og kjære tør å spøke med meg og gir meg ikke særbehandling. Fordi de er der når ting går dårlig, vet de hvor viktig det er å ha en så normal relasjon som mulig. Det er selvfølgelig forskjellig hva man syns er morsomt eller ei, men om du blir utrolig lett fornærmet/støtt gjør du folk rundt deg usikre på hva de skal si og gjøre, og du minimerer sjansen for å bli utfordret (og dermed kanskje få et nytt synspunkt). Alt med måte, men det blir fort utrivelig dersom sykdommen blir den store elefanten i rommet...

32
Kanskje jeg bare

opplever det annerledes enn mange andre. Jeg sliter med å få hjelp pga. det jeg sliter med og alle bare skyver det under bordet istedet og når folk snakker om det er det bare uhyggelig og tullete. Kanskje derfor jeg er blitt "hårsår" sngående det temaet.

Nå Angrer jeg på at jeg kommenterte, mente ikke noe slemt mot isak eller prøvfe å være sur i kommentaren. sa bare at JEG tolket det slik, og ser jo at mange andre elsket dette og tolket det annerledes så var bare for å vise en annen side

#alterlove

33
@kanskje..

Du skal ikke angre på det, du har lov til å si hvordan du opplever ting <3 🙂

34

Støtter "Ha'kke kommentert før", men vil også legge til at det er en forskjell på å si noe slikt litt tullete til en venn og å stå og rope det ut i skolegården...

35
Man må ikke rope det ut

For at folk skal være ironiske og frekke, justsayin

36
Asnwer to ?

I read it the opposite way: because they are a gay couple AND Even has bipolar, it is complicated due to stigma.

37
Luna

Isak och Even hade en väldigt krånglig början. Isak med sin mamma som skickade en massa meddelanden från biblen hela tiden. Isak som trodde att han aldrig skulle kunna komma ut ur garderoben. Even som hade en flickvän. Allting var komplicerat. Ibland är det komplicerat, och det handlar bara om att ta sig förbi det. Det är det Isak menar, det är inget oförskämt och säga. Det är sanningen. För Sana är det förmodligen en väldigt bra sanning också, för det löste sig för Isak och Even.

38
Bipolar here

In the final episode of S3 Even and Isak were in the kitchen joking about Even's manic episode. Isak clearly loves Even and accepts him for who he is. I personally prefer not having my friends treating my bipolar disorder as a very servere, tragic illness. Being able to joke about is makes me feel less alone.

39
Slapp av

Ikke vær så hårsår. Isak elsker jo Even, så det er helt klart bare tull. De tulla ko mrd det i "Nå" også. Hvis man kan tøyse litt så blir alt litt lettere.

40
norwegians only

lmao chill

41

I think he meant that he is together with a boy and not a girl, not Evens health. Being gay can cause problems sometimes 🙂

42
Julie

Probably referring to the complicated start Isak and Even had and coming to terms with being gay.

43

Han menade en kille

44
Tove

No, it is not rude. It is a matter of fact statement in Norwegian. There is nothing rude about it, it is just the way it is.

45
just the way it is

In Norway and Finland, things are said directly, as they are 🙂

46
I think

He was slightly rude, but I mean that as I too struggle with mental illness and people joke about me ALL the time. And at first I did not mind, but it is not funny at all anymore. I just hope people realize it and don`t joke about everyone, because not everyone has come as far as Even also.. #alterlove

47
I made the first comment...

..Og jeg er faen meg norsk sjæl? I just wrote in english because of the many people in the comments being from other places. Maybe it is just me, and that is something els. But don`t say it is a NORWEGIAN thing, bcuz clearly not. Og til du som sa jeg var hårsår og ba meg slappe av? Jeg var helt rolig, trenger ikke være så sur:)

48
Trenger ikke

trenger ikke være så sur, trenger ikke være så hårsår, det er vel ganske lik måte å kommunisere på. Det er blitt in å være "krenket".. det hjelper ingen og styrker ingen. La Skam inspirere oss til å elske oss selv, være rett fram og tåle livet 🙂

49
Føler meg ikke krenket

Men bare fordi jeg kommeterte min tolkning fra hvordan jeg har opplevd ting, så trenger ikke folk si at jeg er hårsår fordi de er uenige? Trodde kommentarfeltet var love jeg, lg man kunne komme med ulike synspunkter osv. Jeg ser jo tydelig at alle syntes dette var en bra ting likevel, jeg er enig NÅ med tanke på isak og even og kommentaren??

50
Ha'kke kommentert før

... men selv om jeg er enige med de fleste i at det sannsynligvis var en referanse til såvel det at de er to gutter såvel som det med mental helse, så er jeg ikke enig i at det var uhøflig uansett. Selv om Isak faktisk mente at det var BARE det at Even er mentalt syk som gjør at det er komplisert, så er jo ikke det løgn? Det ER jævla komplisert å være sammen med noen som har en psykisk sykdom. Det ville da være skikkelig hyklersk å påstå noe annet - er det ikke bedre å være ærlig?

51
BipolarTOOO

Skal love deg at det kan være vel så komplisert å være sammen med en som er frisk. Dvs ikke har en diagnose. Når friske personer er på tuppa er de på mange måter like gærne som mange er når de er syke. Det blir bare sett på som normalt fordi dere reagerer på noe, og det kommer ikke i et visst mønster.
I tillegg har mange som er syke lang erfaring med å prøve å forstå seg selv, og kan ha sykt god selvinnsikt pga det, mens "friske" folk sjelden ser seg selv i speilet og ser feil. De synes de er helt normale og har rett i alle reaksjoner de har.
Nå generaliserer jeg grovt over begge grupper, og det er meningen.
Har vært sammen med 8 såkalt "friske" og 2 med diagnoser. Det var ikke de med diagnoser (inkludert meg) som lagde mest drama, for å si det sånn:)

52

"Det er alltid komplisert
Se hvem jeg er sammen med a
Og even er den beste i livet mitt"

ohhh Isak ?

53
❤️Isak❤️

"Even er den beste i livet mitt"
Og Isak er garantert den beste i livet til Even også.
De er så heldige som har hverandre ❤️
Og jeg bare elsker hvor ærlige både Sana og Isak er med hverandre her - best buds.

54
Komplisert kjærlighet

Akkurat! Nydelig ❤ Og jeg tenkte ikke på det som frekt i det hele tatt. Kjærlighet ER komplisert, å leve tett på et annet menneske er vel sjelden enkelt? Det er min erfaring også, og jeg er hetero og gift og vet samliv kan være komplisert også utenom eventuelle diagnoser... Mest krevende jeg har gjort! Men kjærlighet varer lengst ?

55
Kan det være

en referanse til at Noora trodde det hadde blitt for komplisert mellom dem?
Skal vi nå få at så lenge man elsker hverandre er det aldri for sent å bygge bro mellom det som er komplisert i et parforhold.
Har Noora og William dratt til Stockholm for å komfrontere Nico?
På den måten kan de legge historien bak seg en gang for alle, og starte på nytt!!
Håper;);)

56

Hadde ikke tenkt på den vinklingen før.
Håper hun får hjelp til å konftontere Nico ☺

57
Isak og Even

Julie Andem skabte magi da hun gav os Isak & Even - tak <3

58
Alt er

Julie andem takk takk takk <3

59
Sniff

Og Tarjei og Henrik skapte magi med sin "natural connection" - takk! ❤️❤️❤️

60
Beste

Tarjei o Henrik er de beste i livet mitt

61
Mora til

Det er egentlig ganske trist.
Gå ut og finn noe ekte da vel❤️
Lykke til!

62
@mora til

Trist... ikke sikkert det er det. Du er her du også, selv om du vet at det ikke er ekte❤️?

63
Enig

Enig. Tarjei og Henrik har den mest fantastiske kemi jeg nogensinde har set

64
Isak ??

??

65
Sinus

Ser man det..Sana har begynt å åpne seg!
Hun har tydeig vis lært mye denne sesongen.
Glad på hennes vegne.<3
Det er alltid komplisert men alt skal løses til slutt!

66
♥️

"se hvem jeg er sammen med da" ??

67
Isak er også in loove

Åh Isak der smeltede jeg lige. Even er det bedste i hans liv. Savner de to gutter

68

Isak+Even? Mannen i mitt liv! ???

69
❤️❤️❤️

Kärlek Kärlek Kärlek

70
Hildring

"og even er den beste i livet mitt" <3

71
Eskild Linn always!

AHH ESKILD YOU CAN'T HIDE BEHIND THOSE SUNGLASSES ANYMORE HONEY

72
Ellen

Eskild, då! <3

73
Outing ass!

Ja, nå går han rundt og outer Sana ass!
Tsk tsk!

74
Pelle

Isak - the real MVP

75
Isak ❤️

Så fin kommentar fra Isak- alle forhold er komplicerede, men det er det værd! ❤️

76
Double date yes

Får vi en Yousana og Evak double date?

77

JA TACK!!

78
1881

Folk i Norge "dater" ikke lenger.

79
Har vi noen gang dated i Norge?

Kanskje noen gjør det nå. Er jo så populært å kopiere absolutt alt fra USA, enten det er bra eller dårlig.

80

man "dater" ish, det er vel ganske få som blir sammen ved at noen ber med ut på date. man sklir vel fra venner til kjærester naturlig. ikke mye sånne offisielle greier

81
Loys

Hæ? ?

82
Dater'n

Jeg er norsk, bor i Norge og jeg dater!

83

Jeg også, dater hele tiden ?

84
haha

Håper du koser deg;)

85

Det er mange i Norge som dater, men kanskje ikke på vgs

86
not first

skulle seriøst ønske jeg hadde Isak i livet mitt! bedre venn skal du lete lenge etter

87

Eller ein Jonas. 🙂

88
Noora

#nooramåsvare

89
Hannah

Isak o Sana ass ❤️

90
1881

Even er det beste i livet hans❤❤❤❤❤❤

91
#hvorernoora

#hvorernoora

92

Hva var det Even sa om episke kjærlighetshistorier igjen?

93

Tror ej någonting allvarligt har hänt, det skulle ta för mycket fokus från Sanas story

94
Ingen strøm på mobilen.

Hun har sikkert problemer med at holde steøm på mobilen, som hun har haft tidligere.

95

Dette begynner å bli mystisk. Nå må de jo snart melde dem savnet. Dette må ha en forklaring utover love.

96
Teorier

William er vampyr, nå har han bitt Noora så de kan være sammen for alltid!

Eller kanskje de har drept Nico og er på flukt fra lovens lange arm!

Eller Noora har vært usynlig gravid hele tiden og nå er de foreldre!

Eller Noora har etterlatt William naken i veikanten et sted og er tur til rånetreff i Mjøndalen i en rådyr Aston Martin. William er selvsagt uten mobil og Noora er tom for strøm.

Eller kanskje noe kjedelig.

97
Psyko.

Broren til William?

98
NOORA MÅ SVARE

!!!

99
Nervøs

Blir så nervøs av sånt tenker at de har vært i en bilulykke...

100
Noomi

De kanske är på hämndaktion i Stockholm och gör livet surt för Niko som ställde till det för dem... ?

101
Får ikke med meg

Er det bare jeg som ikke er så flink til å få med meg alle detaljer. Hvem er nico ?

102
Mette

Nico er broren til William!

103
kait

Williams bror som fotograferade Noora naken medan hon sov. Noora anmälde honom men vågade sedan inte vittna på rättegången varför William blev besviken och Noora åkte hem till Oslo.

104
Åååååå

...den tenkte jeg ikke på! 😀 Det var den Nico greia og ja!

105
Solo scene

Der smeltede Isak lige mit hjerte. Even er det bedste i hans liv. Ville så gerne se en solo scene mellem de to, bare en sidste gang. Ved godt at det ikke er muligt på grund af point of view og det er Sanas sæson, men a girl can dream.

106
Hmmm

Det burde være mulig for i siste ep i sesong tre så vi ikke alt fra Isak's POV, men vi så jentene snakke sammen, Eskild & Linn, Magnus & Vilde...så JA det er absolutt lov å håpe på en Isak & Even scene alene❤

107
Noomi

Det borde ju komma en scen med Isak och Sana igen. De har ju inte talat i enrum (iaf inte i klipp) sedan Isak berättade för jentene att Pepsi Max gjengen hade føkkat med Sana, eller?!

108
@ Noomi

Jeg mente en solo scene mellem Isak og Even 🙂

109
Tørst!

Å, nå fikk jeg skikkelig lyst på en Solo.

110
Noomi

Jag förstod det sen också... *facepalm* 😀

111

Isak! The love guru! ??? Det er HAN du skal høre på, ikke Eskild!

112

Til Love Guru no. 3.

Isak sier jo det samme som Eskikd, bare på en litt annen måte. Eskild langversjonen, men Isak kortverskoben. Men konklusjonen deres er jo helt forskjellig. Isak mener man bør ta sats og prøve, mens Eskild spør om det ikke er noen andre muslimske gutter hun kan satse på. Av den grunn så mener jeg at Isak er den hun må høre på og ikke Eskild. Mulig det til slutt ikke fungerer, men da har man i hvertfall prøvd.

113
Love guru no. 3

Nja, ærlig talt har begge et poeng. Alle forhold har sine opp- og nedturer, men noen forhold er vanskeligere enn de bør være og det er óg greit å si at det rett og slett ikke funka (som med Eva og Jonas). Dog har Isak helt rett i at man ikke tjener på å være for pessimistisk og ikke gi det en sjanse. Selv om Sana åpner seg mer og mer, tar det selvsagt tid å bli kvitt (om hun noensinne blir det) forutintatte holdninger.

Isak og Eskils råd utfyller hverandre. Husk at det ikke alltid er fryd og gammen, men du må likevel prøve!

114
Best buds

bare tenk å sanasol ikke engang tvilede på å si det til isak... friendship love higher than anything else

115

Tnaa.. Sana ærlig nu berre..

Ble ikke Yousef kongen på kubb-spillet da…. I såfall Sana fikk du oppskrifta under «Det beste med islam klippet»; Sana mens Du, du er bonden, på et sjakkbrett, svart og maktløs. Men hvis du går til angrep, gjør et bra trekk, kan du bli dronning… Så hva er trekket ditt??? Bring it!!

116
Pelle

Perfekt!

117

Sana! Jeg digger at du bare svarer enkelt og greit "ja" til din best bud. Du har lært så mye ?

118

Hehe, «will you be my "it's complicated" on Facebook?»

119
Hur funkar det?

Hur funkar norska skolsystemet? Är det som i USA att man har individuellt schema och läser olika ämnen (fag?) med olika klasser. För i Sverige går man ju med EN klass nästintill hela tiden förutom språkämnen och kanske något annat valfritt ämne man lagt till.
Tänker att Isak och Sana borde gå i samma klass om de har biologi tillsammans? Förstår inte helt alltså. Vad skulle han kunna ha med Noora som Sana inte vet om efter 2 år?

120
Gamla

Noe midt mellom. De fleste går i klasser der man har noen fag felles, f.eks. norsk og engelsk, men velger "programfag", for eksempel språk, realfag (fysikk, biologi, kjemi) eller økonomi

121
Litt tragisk at vi vet så lite om hverandre

Det er utrolig synd av vi i Norden ofte vet mer om hvordan ting er i USA enn hvordan det er i nabolandet. Jeg vet heller ikke hvordan det er i Sverige. Jeg trodde bare det var det samme som i Norge, men høres ut som det kanskje er litt anderledes da.

Engentlig var det jo litt nyttig å se serien "Welcome to Sweden" på Netflix. Veldig mye likt is Sverige og det er kanskje problemet. Det er likt nok til at man ofte ikke er klar over forskjellene. F.eks. feminisme og nasjonalisme er to ting som virker som man oppfatter veldig forskjellig i Norge og Sverige.

122
Ellen

Verkligen!

Det har också varit nyttigt att inse att med lite övning (två varv av s1-3) går det rätt bra att förstå norskan. Och vilken upplevelse att läsa kommentarsfältet med stor del av kommentarerna på tre nordiska språk. Jag har roat mig med att öva på att skilja på norska och danska kommentarer. Det märks verkligen att bokmål är nära besläktat med dansk skriftspråk.

123
Hur?

Hur skiljer du på norskan och danskan? please tell me, tycker det är riktigt svårt vilket förvånar mig då det inte låter likt alls när de faktiskt talar.

124
Danskene

er mye mer elegante enn nordmenn. Dessverre!

125
Kristina

@hur: Det syns på stavningen och till viss del meningsbyggnaden, typ att där det är nn i norskan är det ofta nd i danskan, kommer dock inte på nåt annat exempel än vatten nu: vann(norska)/vand(danska) och där det är k i norskan är det ofta g i danskan like/lige. Men sen har norskan även dialektalt olika skriftspråk och då blir det lite svårare.

126
Noomi

Finns småsaker att känna igen: Danskan har ofta en extra (stum) D efter L, som norrmännen ersätter med två ll, t.ex told på danska blir toll på norska.
Och många mjuka konsonanter (b,d,g) i slutet av orden är hårda konsonanter på norska (p, t, k), t.ex. mad på danska blir mat på norska. Personalpronomen skiljer sig också väldigt med t.ex. I och jer på danska och dere på norska.

127
Nyfiken

Att Sverige och Norge är olika när det gäller nationalism har jag förstått, i alla fall när det kommer till nationaldagsfirande. Men på vilket sätt är vi forskjellig när det kommer till feminism? Hälsningar nyfiken/nysgjerrig svensk

128

Eg har inntrykk av at ting skal vere meir "politisk korrekt" i Sverige, ein er meir redd for å slippe til "feil" meiningar i Sverige enn i Noreg. Inntrykket eg har frå norske medier er at Sverige ser ut til å kjempe imot eksempelvis sexisme, framandfrykt, rasisme +++ ved å ekskludere slike haldningar frå den offentlege samtalen, forsøker Noreg å kjempe mot det same med å "slippe trollet fram i lyset" og i større grad forsøke å ta dei vanskelege samtalane.

129
Feminisme

Nordmenn er et lysår bak dere, særlig i barneoppdragelse og barnehage. Jenter skal være søte prinsesser, og får enormt med kommentarer på utseende uten at noen reagerer - skikkelig gammeldags.

130
Kristina

@nyfiken: jag kan ju vara helt fel ute nu men som jag upplevde det när jag bodde i Norge så kunde jag tycka att i Sverige är feminismen ganska teoretisk och mer akademisk medan i Norge är den mer praktisk. Om jag gör en grov generalisering så skulle jag säga att Sverige är mer medvetet om jämställdhet, representation o sånt medan Norge är mer jämlikt i praktik och handling.

131
Arielle

På videregående i Norge hører man til i en klasse, og har noen obligatoriske fag sammen (f.eks. norsk (i alle tre år), engelsk (1 år) eller historie (2. og 3. år). Resten av timeplanen velger man selv ut ifra de fagene man vil ta og er interessert i (f.eks. biologi) og da er de klassene satt sammen av folk fra forskjellige klasser. Her kan du se en oversikt.

132
Hilde

I Norge kan vi velge fag i andreklasse. Man kan velge realfag, språkfag eller samfunnsfag. På den skolen jeg gikk på, så kunne vi velge fra alle de tre områdene. Vi var ikke nødt til å bare gå realfag hvis du skjønner. Man kunne velge å gå fysikk, internasjonal engelsk og sosiologi. Siden man kan velge mellom så mange fag, så vil man nødvendigvis ikke gå i de samme klassene som venner siden de kan ha valgt andre fag og man blir litt spredd rundt omkring. Men uavhengig av valgfagene, så har man uansett norsk, historie og andre fag sammen med sin opprinnnelig klasse. Men siden dette timetallet er begrenset, så vil ikke Sana og Noora nødvendigvis ha så mange timer sammen.

133
Ikke helt som i USA

Norge har nok et skolesystem som ligner mer på det svenske (tror jeg). Men det er ganske mange fag en kan velge blant i Norge (som f.eks språk og realfag), slik at en kan ha fag i flere klasser. Nå vet vi vel ikke hvilken linje/klasse Noora går i (kun at hun hadde spansk sammen med Eva). Trodde ikke hun kunne gå rett inn i 2.klasse etter det avbruddet i høst, men tja det er vel egentlig uvesentlig her i SKAM-universet 🙂

134
Så her funker det:

Det er litt forskjellig fra skole til skole, men ofte går du i en klasse som har norsk, engelsk, samfunnsfag og kroppsøving sammen også velger du enten realfag slik som Sana og Isak, eller andre ulike emner. Så har du tredjespråk på ulike nivå i ulike grupper...

135
Tusen takk

Verkar som att de är lite av en blandning av det svenska och det amerikanska systemet då!

136

På videregående, studiespesialiserende, som de her går, har man fellesfag med klassen sin, som norsk, historie og noen til. Språkemner er man delt som i Sverige, men også såkalte programfag som man har i 2. og 3.klasse. Da kan man velge realfag som Sana og Isak eller forskjellige samfunnsfag, fordypning i engelsk med mer. I andre og tredje klasse har man derfor mange timer i andre grupper enn sammen med klassen sin. Hva har Isak og Noora sammen da tro? Spansk kanskje.

137

Nei, de har en fast klasse, men flere fag er på tvers av klassene. Og dette varierer fra år til år. Så hun trenger ikke ha oversikt på hvilke fag Isak og Noora har sammen.

138
Miss Ocean

Ofte går det flere f.eks biologiklasser parallellt, men på ulike tidspunkt. Også kan man velge mellom veldig mange forskjellige fag. Det er kun fellesfag man har sammen. Jeg har ikke fått inntrykk av at Sana og Noora går i samme klasse med fellesfag, og nå sier Isak at han ikke har fag med henne. Fellesfagene har man heller ikke alltid hver dag. Nissen er en ganske stor skole, så det er ikke umulig at de har 6 klasser på samme trinn. Og da er det ikke så rart at ingen av dem går i samme klasse!

139
Varför kan jag inte kommentera

YAAS Isak approves!

Men hoppas att de fokuserar mer på Yousana nu och inte Noorhelm. De har redan haft sin säsong, please.

140
SANAFORPREZ

"Og Even er det beste i livet mitt" awwwwwww ❤️❤️❤️❤️

141
Eskild & Isak❤

Ett av det viktigaste förhållandet i hela serien. Det är sällan man har sett något liknande och så äkta. Guru och baby Jesus föralltid?

142

THANK for "og even er den beste i livet mitt"
I'm crying, this is beautiful

143
Marte

Isak: Yousef is a nice guy

Didn't Yousef leave Islam for Even? I don't really understand. Why are Isak and Yousef cool now? Why is Even cool with Yousef?

144
kait

Yousef did not leave Islam FOR Even. Seeing what Even went through trying to "cure" his homosexuality with the Quran prompted Yousef to leave the religion. Why would he not be cool with Even over that? Even didn't make him leave Islam. That's a choice Yousef made.

145

Yousef left Islam because of the effect Even's short lived conversion had on him. Yousef was not part of presuring Even to read the Quran, and so there should be no issue between the three of them. Isak has gotten to know Yousef over the last few weeks, and - like the rest of us - thinks he's a good guy. It isn't that complex

146

Maybe Isak just got a good impression of him at the party. He could have talked with him without Even. Jonas and Mahdi talked with Yousef, maybe they really liked him and mentioned it to Isak. It doesn't necessarily mean that everything is cool and settled now between Yousef and Even.

147
Hva er problemet?

Yousef tok nok et standpunkt på generell basis ut fra at han så hvordan islam og religion generelt skapte angst og splittelse mellom folk (det sa han jo selv). Når han så hvordan Even sleit var nok bare det siste som skulle til for å bestemme seg. Tenker at om Even er klar over dette, så skulle vel det heller bringe de to tettere sammen. Isak har vel heller ikke noe imot Yousef. Han var sjalu på Mikael på en fest, men det har da ingen ting med Yousef å gjøre.

148
Why wouldn't they be cool?

Yousef likes Even and felt sorry for him, having to suffer due to religious rules as well as mental illness. He simply thought it was wrong and unfair. Maybe Yousef has experienced other problems with islam as well, problems that haven't been mentioned. Maybe Even's problem was just the last straw.

Why wouldn't Isak and Yousef or Even and Yousef be cool? It's quite a long time ago and Even is obviously happy now. There's no need to dig in the past, just enjoy the present. I don't think it's unrealistic at all.

149

Yousef left islam because he doesn't see anything wrong with being gay, and thinks it's wrong that anyone should be hated/condemned for who they are or who they love. So there has never been any beef between them - Even just quit hanging out with the balloon squad after that manic episode and severe depression that followed, as Elias has also explained to Sana.

150

Det måste ju inte ha varit någonting mer som hände mellan Yousef och Even, bara för att Yousef och Elias har olika uppfattningar om vad som hänt. Det kanske bara tog jävligt mycket hårdare på Yousef och han kanske kände sig mer skyldig än resten av gänget.. att han inte försökte mer innan Evens självmordsförsök.

151
Yousef

In Norway leaving Your religion is not a big thing, maybe he hasnt told so many People. Maybe it was a personal thing and he confided in Sana. And Even knows nothing about Yousefs New beliefs...

152
Marte

I'm a former Muslim and leaving Islam is a huge thing, regardless of where you're from. I almost lost my family over it and it was very hard. I didn't do it lightly.

Yousef felt so guilty over Even's suicide attempt that he left. You'd think there would be some tension between them, even if Even didn't know, but I guess not. Everything is just off screen.

153
kait

Yousef made the decision to leave. I don't know why he would take that against Even.

154
Well

If its such a big thing to leave islam its a problem that the series has too little focus on Yousefs story and to much on Even. Yousef felt Islam was to condemming.
Strange that he still has muslim friends, that they are allowed to be with him after he left Islam. Or maybe people in general do not know, just his closest friends?

155
@well

Or maybe things aren't as black and white.. he seems to be an accepting person, why should he condemn his friends for believing in something he does not? One ha to accept one another, not put up barriers, that's how wars starts... <3

156

I guess it doesn't matter whether Yousef is an accepting person or not. It depends on his muslim friends. If he has left the religion, and they know about it, they are the ones that need to be accepting. And we know Elias is, cause he prefers his sister to be with a good man who is not muslim rather than a random man who is going to the mosqe.

157
Who knows

Jeg har opgivet at få svar. Alt er sket off screen.

158
Litt overdrevet?

"Alt off screen" - var kanskje å ta litt hardt i? Tenk så ekstremt kjedelig serien hadde vært om ingenting var overlatt til egen fantasi og egne refleksjoner, at alt ble brettet ut og smurt på skjermen med teskje.
Da hadde det jo heller ikke vært noe vits å kommentere her, og diskutere sammen. Det hadde vært flatt og kjedelig.
Det er jo nettopp det at en del vises, men at en del skal tenkes ut på egenhånd, som er noe av det som gjør den så bra.

159
Kunsten å dele

Enig!
Nettopp SKAM er kunsten som setter følelser i sving, aktiverer og engasjerer.
Det som deles av inntrykk og refleksjon gir mye mer enn SKAM uttrykket alene.
Vi ser, opplever og leser SKAM inntrykket.
Alle på sin unike måte.
Hver og en gjør sine refleksjoner
SKAM konseptet og SKAM universet er KUNST som deles.
Det er det geniale.
Vi klarer ikke å koble oss av.
Vi lever med og i SKAM.

160

- Noora har tydeligvis forlatt jordkloden med William.
-Eskild ass, han klarer ikke å holde munn om noen ting ?
- Bra at Sana innrømmer det rett ut til Isak. Og søtt de snakker om kjærlighetslivet sitt.
Men Sana, ikke si det til alle andre rundt deg bortsett fra Yousef, come on!

161
Eskild

Kan holde kjeft når det gjelder. Husk Isak i kjellerboden..,

162
Tom 18

HERLIGE ISAK 🙂

163

Søte Isak, alle skulle hatt en Isak i livet sitt. Men nå vet snart alle at Sana er forelsket i Yousef, så nå er det vel på tide at hovedpersonen får vite det ..

164
Sana is in love!

Isak knows! Does he tell Even? Does Even tell Yousef?

165
Mora til Noora

Jaaaaa!

166

I´ve thought about the possibility of that. Honestly, I hope we get to see a face-to-face confession of her feelings for Yousef. We need a scene like that!
Yousef´s confession came "indirectly", since Sana read the messages between him and Noora.
And as much as I adored those messages and the looks/smiles they exchanged after Sana realized his feelings for her, I don´t want him to find out about Sana´s feelings in the same "indirect" way.

She needs to utter those words to him herself. She needs to fight a little bit for him now and let him know how much she cares about him. But heck, if he does find out about her feelings through someone else, I´d rather take that than Yousana never happening. Also I hope things will speed up a bit now...

167

Yeah, they need to actually say the words out loud. I really hope this is the end of Yousana being just through text. Gotta communicate verbally guys, c'mon!!

168

that's cute but when are we going to hear even's backstory don't think that you can distract us w/ cute chats julie

169

When you are going to hear Even´s backstory? There is basically no time left for that.
Now things have to be resolved around Yousana and Noorhelm. Sorry to break it to you, but I honestly don´t see Even getting the spotlight in the remainder of this episode or next. Also, I think that is perfectly fine, like many before me have said, this is after all Sana´s season.
Unfortunately there are things we just need to make peace with, like Vilde never having her own season.

170
go away with even

why do you think that especially Even story would be told. i dont get it. we already know what happened and they are fine now. like what if we dont know about it from him. we didnt know until now whats with Vilde. and now we find out from text that she has alcoholic mom. and did you see that she got space to talk about it. no. because its Sanas season and in season you cant put every story into detail. why do you think that from all character expecially would be Even who can tell his history when there are many important characters from the start that we dont know nothing about. Even already have his happy ending in season 3 if you didnt notice. whats happened long time ago its not importent when he is already move on and have happy life with Isak. i dont get what you want. its last episodes and last season. and i dont want to listen Even talking about how he wanted kill himself in the last episodes whan i can have happy scenes with Even and Isak. we know what happened and they are all fine now expect Sana and Yousef and thats what now need screen time in this lasts clips !!! i get it that if Julie didnt bring Mikael because we know him from that video season 3 and for example bring only Elias, Yousef etc and didnt make them old friends of Even that people wouldnt even beep about Even. if they would bring some hints of isak storyline it would be the same. i think that Julie should solf it in season 3 with Isak or dont bring it up again in this season. people would be happy for scenes Evak and the end. but i love her because what julie give fans. like she created scene from fan art. people wanted holding hand...she give us that. people wanted make out...she give us. people wanted see how evak live...she show us. and she have to make that scene on the last minute because that art was made not long ago. she give us so much and she didnt even have to do that but poeple only want more and more insteed and they cant figured out that is Sanas season and she cant give so much screen time others. like vilde and her story or chris and her break up. or vilde and magnus. i love what she give us and for me even and isak story line end in season 3 and now they are only happy. he move on from the past and have happy life with isak so why would he bother with something that happened years ago. they solf it end.

171
What do you want?

Even is bipolar and went into a deeeeeeep deeeeeep depression after a supermanic period. Voila! There's your explanaion for the suicide attempt. DEPRESSION. There is nooo "backstory" with the ballonggutta. No ones fault. Life. The most important thing is that Even doesn't feel SHAME over this and that Even and gutta will be friends again. And they are getting there: remember the party... Good writing, Julie! Kudos.

172
@hmm

Please just give it a rest and enjoy the show the way the creator of it intends it to be. If you don't like it, that's fine, but I think the point has already been made in the commenting section and it's just a bit boring to keep obsessing about it... And the show, believe it or not, is not only about Even (all though I would love it to be), som just please, let it go (it's frankly quite rude) and enjoy the show instead. <3 🙂

173

I don't get why everybody is waiting for Even's back story - the way I see it, it has already been explained, partly by Yousef to Sana and partly by Elias to Sana, in two different clips: Even had a manic episode followed by a severe depressive episode. Back then he was in love with Mikael, who was weirded out by finding out his best friend was in love with him. After Even tried to kill himself, he distanced himself from the balloon squad. The suicide attempt made Yousef question islam, he concluded that he didn't wanna be part of a religion that brands some forms of love as wrong and sinful. This is a while back, and I assume Mikael has had time to think and has concluded that he's cool with Even being gay. So after Sana told Elias that she thinks Even misses hanging out with the balloon squad, they just decided to let the past be the past and start talking/hanging out again. Maybe they will talk about it more thoroughly at some point, maybe not.

174
Skrulle

Honestly, it troubles me that people are writing that they are disappointed that Even doesn't get to tell his story because they feel that they don't have a voice in their own lives. In that case, it is far more important to claim your voice in real life. It shouldn't hinge on whether or not Even gets to talk.

175
Ulle

It hasn't been explained by EVEN though. Those of us with mental illness have our voices taken away from us all too often in real life. To see it happening on Skam, when we trusted Julie to given Even a voice, is heartbreaking. If she wasn't going to let Even explain his past himself, then she just shouldn't have had anyone explaining his past. Just have him as a nice background character this season like Jonas, Eskild, etc.

176
To Ulle

and all the others complaining about Evens story. I disagree very strongly! By telling the story the way she has, JA has done more for us with mental illness than any other I can think of. Part of the story was told close to Even, which made it personal. Part of it has been told with more distance, which makes it more general. We couldn't ask for more.

177
But Even hasn't spoken himself

But our point is that everyone else has told Even's story. Not himself. And that's what we're upset about. Many mentally ill people see themselves in him and trusted Julie to give him a voice this season (yes, we know it's Sana's season, and no, we don't want every scene to be about Even) since his backstory was brought up again. She made a decision to include his past as a storyline this season, so naturally we expected him to actually speak about it himself.

178
Julia

I get that you want Even to explain his story, but you cannot be mad at the creators for not letting him explain it in SANA's season. Unfortunately he did not get his own season, so we will never truly know. And that's that.

179

No, though? We can absolutely be mad at the creators. I keep seeing people say it's Sana's season so he won't explain it. But like, Julie didn't have to include anything about Even's backstory this season. Like the commenter above said, he could have just been a background character. But Julie chose to write all this ~ooh secretive what happened with Even~ stuff into SANA's season. To include that and then drop it is super disrespectful.

I'm seeing a lot of people in the comments trying to tell those of us with mental illness what we can and cannot feel. I'm horrified by that. I'm horrified at your comment for telling us not to be mad. Don't try to invalidate our completely VALID feelings.

180
Give it a rest

The thing about being a viewer is that we all prioritise differently. Of course it would be great if Even could get more space to highlight mental illness, but then it would also be great if for example Vilde could get more space to highlight having a alcoholic parent, or Mahdi could bring insight into what it's like to grow up as black in Norway. There are many voices to be heard, but as a creator you need to be selective and simply have to leave some things to the viewers to speculate about themselves. This season focuses on Sana, and in order to do so other things are left out. I hardly think Julie will change the remainder of this season into a Even confession. Can we please just enjoy these last episodes without constantly bringing up what is not included? It takes focus off the story being told and spoils the experience. Let us have these last precious clips without that negativity!!

181

@But Even hasn't spoken himself: I hear what you're saying, and you bring some very valid points. As someone suffering from quite crippling depressive episodes over the last years, I very much appreciate that the topic of mental illness is treated in such a respectful manner. One of my favourite moments from Skam is actually when Magnus told the guys that his mom has bipolar. He did it so matter-of-factly, explaining that this doesn't mean she's batshit crazy, and that her illness doesn't define her whole personality. I just don't agree that it is necessary for Even to provide an explanation in his own words, because I feel that the story in itself brings so much to the table. With that being said: Still two more weeks to go before the finale, so many many opportunities yet to tie up loose ends 🙂 Alt er love <3

182

Hopefully some of these loose ends are tied up in these last two weeks! As a fellow sufferer of depression, I disagree with you about it not being necessary for Even to provide an explanation. I just feel like as people with mental illness, our voices are silenced. And so to have Even's voice silenced has been pretty upsetting to me. He's literally never been able to explain what's going on with him himself. We've heard it from Sonja, Vilde, Isak, Yousef, and Elias. But not Even. I'm not ok with that, and I know many other mentally ill viewers are also deeply hurt by Even's lack of voice so far. Hopefully in the next week or two we will get a nice Even x Sana clip where he can finally explain his side of things. Given Julie's writing abilities I have faith she could totally do Even's story justice in a 5-10 min clip. Totally doable. I just really, really hope it happens.

183
Senhal

I agree in many ways - I think one of the interesting things about Skam is how other people have been able to talk about a character's mental illness in a respectful and sympathetic manner.

184

Patience! there are still many days to go

185
Den som venter på noe godt..

Herregud JA/MM!! Den meldinga gjorde godt 😀 Ordner seg sikkert for Noora også..

186
Klipp?

Håper vi får et klipp idag med Yousef og Sana eller en facebook melding mellom de hvor det står soulmate huh ❤️

187
GIVE US THE CLIP

Please give us the clip! i can't wait until tomorrow!

188
Stovnerganggang

U GO GURL

189
Go official

Sana; er det ikke på tide nå å meddele det glade budskap til den det gjelder;- Yousef.
I steden for til alle andre.
Nå har du jo outet det både til Noora, Eskild og Isak. Tipper nyheten sprer seg som ild i tørt gress. Det er ikke lenge før den når Yousef; hvis den ikke allerede har gjort det.
Har du ikk lyst til å være den som forteller Yousef, da Sana?
Jeg bare spør:-)

190
Isak approve

♥️♥️