Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

788 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1

Håber inderligt, at Noora og William indhenter alt den fortabte tid og, at netop dette er årsagen til deres manglende kontakt til omverdenen. Jeg skønner alle disse som først for alvor begyndte at se skam i sæson 3, og derfor ikke kom ind i hele 'noorhelm' fasen like os, som så det var sæson 1. De fleste af os, der fra starten har set SKAM har håbet, efter Williams utallige kærlighedserklæringer til Noora, at det ville være dem for altid. Også derfor mange af os blev utrolig glade for at se ham såvel som Chris igen, da dette gav os et håb om en god 'noorhelm' genforenelse. Jo, jeg forstår også disse af jer, som ikke mener at sæsonen skal handle om disse to, men i må også indse, at dette er sidste sæson af SKAM, og de derfor næppe laver en åben afslutning. Meningen med denne sæson er at få samlet alle åbne ender og bragt dem sammen igen, hvilket Julie Andem på bedste SKAM-maner formår at gøre. At hun så ovenikøbet gør 1000-vis af piger (og drenge) glade ved at få Thomas Hayes til at deltage i SKAM såvel, at Herman har haft muligheden for at forlade hans værnepligt for et stund for at filme, er bare helt fantastisk. TAK!

2
Julie

Hva heter sangen? Den svenske som spilles når noora og William kommer?

3
Natalie

F**kgirl av Martin Masarov og Nicoline :))

4
Julie

Tusen takk for svar ?

5
Teksten i sangen

Skikkelig kul sang:-) Har hørt hele sangen flere ganger nå, og jeg lurer på om deler av teksten kan brukes til å vise William sitt perspektiv? I første verset så er deler av teksten "Jag svär hon får meg at känna at hon är den ända, vil bara presentera henne för mina föreldra. Jag svär det finns ingen annan, fast om hon aldrig stannar så är jag säker at hon känner det samma" (unnskyld svorsken!!). Ser vi dette fra William sin side så var det jo Noora som plutselig pakket sammen og stakk fra London uten å gi lyd fra seg på 8 mnd. Han var den første av de to til å si at han elsket henne, han viste hvor mye han elsket henne med handlingene sine rundt 17.mai s2, så taklet han veldig dårlig å bli såret av henne da han trodde hun hadde vært utro med broren hans (han visste ikke alt vi visste om nakenbildet og frykt for mulig voldtekt), han valgte å ta noen gode grep i avhøret i sesongavslutningen for å vise Noora at han hadde forandret seg, og så har han tydeligvis håndtert dårlig at Noora ikke taklet å vitne mot Nico. Noora sier at hun følte at han ikke elsket henne mer, William har helt sikkert følt det på akkurat samme måte. Nå har de forhåpentligvis lært at kommunikasjon er stikkordet, så fortsetter de med det fremover. Det er utrolig mange William-haters i kommentarfeltet som jeg håper kan klare å se disse perspektivene også. Noora sier jo selv i et klipp i s2 at William ikke har tillit til voksne fordi han selv har opplevd omsorgssvikt. Da har man gjerne noen dysfunksjonelle måter å reagere og håndtere ting på, men det er faktisk mulig å endre på! Jeg har flere ganger lurt på hvordan William-haterne oppfører seg mot andre mennesker IRL... Husk "everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always".

6
Til "Teksten i sangen"

Enig!!!❤️❤️❤️

7
#SanaDeservedBetter

No girl, vi alle sett det fra selv de som startet fra s3 de tok William tilbake fordi seere liker giftig manipulerende forhold enn en muslimsk jente. Julie forandret alt for å bringe tilbakeWillam som ikke har noe å gjøre med Sanas historie og respektløse Sanas årstid som gjør alt om Noorhelm.
Et godt eksempe det å være en muslim i dag betyr at mennesket blir oversett for det hvite giftige paret.Jeg Ikke bli overrasket over alt dette glorifiserte misbruk forholdet.

8

Ja men Sana eksisterer jo midt i blandt vennene hennes. Det at det skjer drama i deres liv er jo aldeles realistisk og det påvirker jo henne.

9

Dette har jo INGENTING med at Sana er muslimsk å gjøre! Det er akkurat som ":)" sier, det er for å få samlet alle løse ender osv. Det er jo også derfor Isak-Even og Michael-Elias har vært med endel i denne sesongen. Hvis serien bare hadde fokusert på Sana i denne sesongen kunne det fort ha blitt litt kjedelig og for lite variert...

10
:/ :/ :/

du vet hva jeg finner kjedelig? Noora og William. hvilken del av Isak, Even og ballongen troppen er det du snakker om???? den delen der Even var livredd og deretter av magi han var vennlig med ballongen troppen igjen? Den delen hvor Isak slo Mikael uten grunn, bare fordi han var "sjalu"?. Og nei, en sesong med bare Sana ville ikke vært kjedelig, røvhull.

11
Kan vi snakke om alt??❤️

alt er så løøøøøøøøv nå - og så er det litt komisk da at Noora har vel aldri snakket så fort som i dag - så nypult hjelper nok på det meste❤️?

12
Tekst

#yousefmåsvare

13
Men Yousef da- følg hjertet ditt!

Kom igjen nå da!! Du må jo SVARE! #stakkars Sana venter i spenning..! - men du tenker jo sikkert også på hvor komplisert det er.. Snakk med Even og Isak, Noora, Elias eller noen! Be true to yourself or you will loose happiness!❤️

14

Aaarrgghh she probably didn't send the message to Yousef (no message bubble). This is literally killing me.

15
Dance

None of these boys can Dance - Yousef kan danse - One Dance i basketball scenen.... Mer dans takk;)

16
siste episode dans?

kanskje har tar en skikkelig dans på en fest siste episode?? haha. OG drar med seg Sana?

17
Noomi

Så sött, hon verkar ha hans kläder på sig! <3
Nypulet och boyfriend-style!

<3

18
Face

#YOUSEFMÅSVARE

19
Nala

Jeg VIL ha en samtale mellom sana og yousef ????

20
Noomi

"Sana Bakkoush, dette er det beste du har gjort!"

Enig!

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

21
Hvorfor skal jeg si navnet mitt?!?!

Hvorfor skriver du hele bibelen??

22
Tusen takk!❤️

Enig! Tusen, tusen takk!!! Dette var et nyyydelig klipp! Så mye lykke! Og jente-Chris er hilarious!!!????Tror toget har gått for Sana og Yousef, alle storyene kan ikke få en happy ending: nå har vi fått Noorhelm og Evak, men ikke Eva og Jonas, og ikke Sana og Yousef...

23

tror faktisk ikke toget er gått. Ja vi fikk ikke Eva og Jonas, men de hadde på en måte utspilt sin tid før de kom på sjermen. Så hva vi fikk var slutten på et kjæreste forhold (mellom 16 åringer) og transition til noe annet. Men Yousana har ikke utspilt seg på den måten. De er soulmates. Keep faith 🙂

24
YOUSANA

Blir utrolig skuffet hvis ikke Sana skal få oppleve forelskelsen fullt ut med Yousef. Livet har vært hardt for Sana. Og håper Julie forstår at er det en som fortjener at livet også kan være godt og harmonisk så er det Sana i Skam universet.

25
Yousana

Må jo gå i boks! Yousef skal jo henge i den familien for alltid/ være kompis med Elias..! Det blir jo tragisk hvis de skal gå rundt som ulykkelige forelsket resten livet!!

27
LoveSana

Neeeeeiiiiiiii det er ikke for sent. De er begge forelsket i hverandre så hvorfor skulle ikke det gå....De må bare ha litt hjelp.

28
Silja

Jeg tror yousana skjer. Men det er over en uke igjen. Så er nok litt mer drama først. Siden de snakker om "hva hvis han ikke svarer" så regner jeg med han ikke svarer.

29

Nej, det får inte vara för sent. Sana, om han inte svarar på ditt meddelande snart så får du skicka ett till och skriva att du nu har funderat klart och att du nu vill bjuda han på red lobster ?

30

Som Eskild sa:"P*kk Noora, du trenger P*kk!" Og så ble alt bra?? - og sånn ser det ut - hun gløder??❤️

31
? Hustler in Hijab ?

Kan man ikke skrive "pikk" i kommentarfeltet til SKAM?

...Dette er en test?

32
Censur

Använd svenskans pick,med c,istället. Det förstår sig inte nrk-censorerna på!

33
hahaha

Nå hadde jeg lyst å skrive et enda drøyere fy-ord for å se om NRK slapp det igjennom.... 😉

34
? Hustler in Hijab ?

Lov å prøve seg?
Do it. Do it.
(ble nysgjerrig på fy-ordet ditt)

35
Det går

Grattis!

36
? Hustler in Hijab ?

Takk, fremmede!
En får ta med seg alle oppturer en får her i livet, si'!☀️

37

Varför kommer inte kommentarerna med?? Försöker igen...

Jag har sett sedan säsong 1 men känner _ändå_ inte att Noora & William-storyn känns så himla mycket. Den kändes när jag tittade på säsong 2, absolut, men sedan glömde jag de känslorna. De var så väldigt vanliga - himlastormande heterokärlek på gymnasiet, good girl som faller för bad boy - det finns ju med i väldigt många böcker och filmer. Det fanns liksom inte så mycket där, inget nytt, inget att lära sig - förutom himlastormande känslor, men det var fint när det varade i säsong 2, men för mig räckte det inte längre än så.

Jag tycker det är fint att Noora och William får någon slags closure, det här är sista säsongen och nästsista avsnittet och alla trådar knyts ihop och alla fans behöver känna sig glada över sina favoritkaraktärer och att de får en happy ending. Men att tycka det är lite tråkigt att fokus legat så mycket på Noora betyder faktiskt inte att man kom in i säsong 3, utan bara att man kanske tyckte att säsong 1 och 3 var djupare och intressantare, att karaktärsutvecklingen var bättre i säsong 1 och 3 och att ämnena som togs upp i dem var intressantare att följa och att fundera över, av de helt enkelt GAV mer.

38
Allt är love!

Vad menar du med att karaktärsutvecklingen i säsong ett är djupare och mer intressant än säsong två? Hänger inte riktigt med på din tankegång. Det verkar som att du främst är ute efter något slags"djup", vad det nu innebär, och då finns det väl mer "djupa" ämnen som behandlas i säsong två än i säsong ett? Jag tänker till exempel på ätstörningar (vilket tyvärr är vanligt förekommande bland unga tjejer), men även gråzoner och våldtäkt. Antalen anmälda överfall steg väsentligt efter att säsong två släpptes. Det är helt fantastiskt! Och diskussionen kring Wilhelm (som för övrigt oftast startas av svenskar, why?!) kan bli lite väl larvig ibland. Vi fick följa med på en fantastisk känslostormande bergochdalbana med hög igenkänningsfaktor i en sann skam-anda och med fantastiskt skådespeleri. Karaktärerna lärde sig att överkomma olika typer av fördomar och att kärlek, respekt och förståelse alltid vinner i längden. Är inte William och Nooras kärlekshistoria lika "viktig" för att det är en hetero-relation? ALL KÄRLEK ÄR LOVE <3 Och framförallt, all kärlek är lika viktig oavsett om den är hetero eller homo! <3

39
Noorhelm

Och så är det någonting väldigt spännande som man dras till med Noorhelm och deras väldigt intensiva kärleksrelation, att William kom tillbaka blir som ett kvitto på att deras kärlekshistoria verkligen var på riktigt. Jag vill följa bara med på allt dom hittar på och gör och säger! Och då kan även tilläggas att jag är ett stort EVAK fan samt ett stort fan av Sana och Eva <3 Egentligen till alla fina karaktärer. Allt är love.

40

TAKKKKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!!

41
Det er ikke til å komme fra

at Noora tydelig er utgangshistorien i Skam - og den rollen i Skam som har fått mye av hovedfokuset i ihvertfall 3 av sesongene. Vi kan like det eller ikke... men sånn er det. Og nå ser det endelig ut som om Norhelm har fått ordnet opp og har det bra.
Så nå håper jeg at vi får et litt annet fokus nå når det bare er 1 1/2 uke igjen (snufs?) av SKAM.

42
EVAK

Jeg bare digger Isak og Even - de er mine absolutte, absolutte favoritter.
Men, dette var et nydelig klipp - så glad på Noora sine vegne?. Krysser fingrene for Sana?

43
Enig

Fin scene. Men kan vi være så snill å få Sana&Yousef - og seff ISAK&EVEN nå? Pliis?

44
Julie

Yosefmåsvare

45
yousefMÅsvare

JA seriøst #yousefmåsvare !!! der er gået 10 timer nu, hvis jeg var Sana ville jeg være ved at freake out ?

46
#Yousefmåsvare

Først. Nydelig å se Noora og William igjen, og Noora så jo helt fantastisk ut 😀 Forstår veldig godt at de som kom inn etter sesong 2 ikke forstår det helt, men jeg var helt opphengt i den historien og synes det er TOPP at den er avsluttet på en fin måte. Så slipper vi å lure på hva som skjedde/skjer med disse to <3
Og hver sesong er det noen som må svare, er jo helt nydelig hvordan alt runder og henger sammen. Håper at Yousef svarer nå. Håper de får snakke sammen og snakke ut. Uansett hva som skjer med dem, romantikeren i meg ønsker selvsagt at de blir sammen, så håper jeg at de får snakket ut. Ingen mer misforståelser og løse tråder. Alt ordner seg nå <3

47
Hihi!!

Klart det måtte bli en #yousefmåsvare i s4 og klart vi må vente sykt noen dager før han svarer - før det kommer en happy ending også for Sana og Yousef ❤ Ved sende meldingen har sana tatt initiativ og dratt han mot seg ( som med gulerota) , men det er hennes tur til å "holdes litt på gress" ( som da han kastet gress i Din tur) og vente på mer fra yousef slik han har gått og ventet på noe fra henne.

48
"Er ikke forelska par helt sjukt ekle"

Citat Noora i "Kjærlighetssorg" i afsnit 3!
Hvor er det dejligt at se Noora og William sammen ❤️❤️
Så fint med at man starter med at få bange anelser og ondt i maven, og så er alt bare ren idyl.
Nu skal Sana bare have lidt hjælp....

49
Ånei

Om ikke Yousef svarer eller ikke vil møte henne, vet jeg IKKE hva jeg skal gjøre med sommerferien min ;((((((

50
"dålig fölse"

Det känns ju som att han inte kommer svara 🙁 Tycker det är för mycket kos i detta klipp för att inte få en ond aning i magen

51
Nelly

Om Yousef ikke svarer så drar jeg til Tyrkia å får ham til å svare!

52
LoveSana

Tror hun trenger mye hjelp nå. Yousef tror at hun ikke er interessert og skal nok til Tyrkia for å komme over henne. Sana trenger drahjelp fra Elias, Noora og Isak. Blir nok mye forviklinger før de får hveranære. Håper Yousef skjønner hvor vanskelig dette har vært for Sana; hookingen med Noora, troen og kanskje foreldrene. Håper han tørr å gi henne en sjanse. Blikkene mellom dem sier sitt. Yousef svar soulmate nå...

53

Jag har sett sedan säsong 1 men känner _ändå_ inte att Noora & William-storyn känns så himla mycket. Den kändes när jag tittade på säsong 2, absolut, men sedan glömde jag de känslorna. De var så väldigt vanliga - himlastormande heterokärlek på gymnasiet, good girl som faller för bad boy - det finns ju med i väldigt många böcker och filmer. Det fanns liksom inte så mycket där, inget nytt, inget att lära sig - förutom himlastormande känslor, men det var fint när det varade i säsong 2, men för mig räckte det inte längre än så.

Jag tycker det är fint att Noora och William får någon slags closure, det här är sista säsongen och nästsista avsnittet och alla trådar knyts ihop och alla fans behöver känna sig glada över sina favoritkaraktärer och att de får en happy ending. Men att tycka det är lite tråkigt att fokus legat så mycket på Noora betyder faktiskt inte att man kom in i säsong 3, utan bara att man kanske tyckte att säsong 1 och 3 var djupare och intressantare, att karaktärsutvecklingen var bättre i säsong 1 och 3 och att ämnena som togs upp i dem var intressantare att följa och att fundera över, av de helt enkelt GAV mer.

54
Til :)

Fullstendig enig i alt du skriver - TAKK!
SKAM-fansa burde være mer rause mot hverandre - de er jo det SKAM har lært oss å være!
Og jeg er helt sikker på at de som heier på Yousana og Evak også kommer til å få sitt, så blir vi glade og fornøyde hele gjengen!
Alt er LOVE

55
Mamma

Ser noen legger ut helt på trynet meldinger på insta til både Julie og skuespillerne, med stygge karakteristikker av utseende og legning, ordentlige troll.
Det kan ikke være slik at man er fullstendig blåst fordi man er hetero og liker William
Mange har fullstendig oppheng i sykdommen og selvmordsforsøket til Even, men man må være klar over at om dette hadde vært virkelig så hadde neppe Even ønsket å snakke så mye om det, var vel en grunn til at han bytta skole... jeg har sett kommentarer fra folk om at de ønsker at vonde ting skal skje Julie og skuespillerne fordi det ikke fokuseres nok på de psykiske problemene til Even. Jeg håper disse folkene får hjelp, dette er skremmende og svært usunt. Jeg skulle også ønske at Sana fikk ut fingern, eller at jente Chris ble sammen med Elias, men det er ikke jeg som skriver storien

56
@ Mamma

Ja hva hendte med alt SKAM er...med toleranse, kjærlighet og alt det der? SKAM har på en sesong gått fra å være geniærklært til å bli hatobjekt nr 1 av såkalte fans/fandommen. Tror ikke Julie så for seg det når hun startet dette! Skjønner ikke hva de tenker på. Også er de fullstendig ute av stand til å skille virkelighet og fiction. Føler at det har ødelagt, om ikke hele, så store deler av både denne sesongen og hva SKAM står for og er. Skulle nesten ønske at det ikke hadde blitt så stort også internasjonalt. Og det er jo litt spesielt: at såkalte fans skal klare å ødelegge en sesong/serie slik. Og ikke nok med det, men dette er unge skuespillere som knapt har gått ut av skolen. Så tror det er greit at SKAM slutter nå. Det tar sikkert en stund men omsider må jo folk gi seg?

57
? Hustler in Hijab ?

Oi! Er det så ille? Følger stort sett bare med her, men da skjønner jeg jo mer av hvorfor det er så mye snakk om negativitet, å sette karakterer opp mot hverandre også videre.

Diskusjoner rundt karakterene og at folk er mer interessert i enkelte karakterer enn andre må vi tåle, men personhets og å legge igjen så drøye kommentarer til skuespillerne er bare forkastelig, komplett uforståelig og helt uakseptabelt!

Hold et øye med hverandre, SKAM-fans!
Hadde noen jeg kjenner holdt på slik ville de fått høre det, for å si det sånn. Sykt ugreit☹️

58
ENIG

La oss gi slipp på negativiteten den lille tiden vi har igjen, og huske på alt Skam har lært oss!<3
Og nyte!

59

Åååå! Sitter på jobben og feller noen tårer. Det er så fint og se Sana og Noora sammen sånn her. Og det smilet til Sana da! ???

Andem har jo føkka med oss før, og hun kan gjøre det igjen, men jeg håper og tror alt ordner seg til slutt ?

60

Når de stråler og "alt er perfekt" da vet du at shit is about to go down

61
? Hustler in Hijab ?

Du har hilst på Livet du også, skjønner jeg.

62
Yup...

Friday is coming... ????

63
❤️

I thought I didn't miss William at all, but now I'm soooooo happy he's back! ??? He makes Noora smile like never before! ❤️

64
Julie

Love❤️ Nå håper jeg vi snart får en meldings sekvens mellom sana og yousef ??????Nora ser bare så lykkelig ut, dette smitter over

65
for de som husker....

#yousefmåsvare

66
Lisa

Jag är glad att fokuset nu kommer tillbaka på Sana och Yousana, eftersom de inte har haft så mycket tid i deras säsong.

Jag hoppas också att William faktiskt förändrar sig den här gången, Noora förtjänar så mycket. Som vi har sett henne under de senaste månaderna, hur mycket sorg hon känt under säsong 4, så var det ju planen JA hade, eftersom hon hade kunnat skriva dem som ett långdistansförhållande men valde den här vägen. Jag hoppas att nästa gång de gör varandra besvikna, inte är överens, eller bråkar, att Noora inte blir ignorerad igen. De är inne i sin honeymoon fas nu, hoppas det progressiva de verkar ha funnit under de här fyra dagarna i tystnad håller när den är slut. Det är svårt att ändra beteende, det vet vi alla som är äldre och har sett förhållanden som Noorhelm eller upplevt dem själva, men Noora och William kanske faktiskt lyckas jobba förbi och ändra beteende. De har varit 8 månader utan och prata och utan kärlek, så förhoppningsvis har det satt saker i ett annat perspektiv för dem båda.

Jag önskar dem lycka till och hoppas att vi nu kan återgå till Yousana.

67
Jämtkalle

Ja hon utnämnde ju sig själv till psykolog i en chat med Yousef...
Och hon har mognat mycket mer än kommentarsfältets åsikter om Noorhelm. (inkl jag själv!)

68
Lisa till Jämtkalle

"Och hon har mognat mycket mer än kommentarsfältets åsikter om Noorhelm." Vad menar du med det?

Min åsikt om Noorhelm och deras tidigare beteende är ju baserat på just det, deras tidigare beteende. Jag önskar dem lycka till och hoppas att de kommer att fortsätta prata med varandra och inte falla tillbaka i samma beteende som så lätt händer efter att honneymoon fasen är över. Kommunikation är a och o, men de verkar ha haft jättekul och William har förklarat sig och Noora har lyssnat. Åtta månader kanske bara var bra för dem för de vet hur långt det går när de slutar prata med varandra.

69
❤️❤️❤️

Så skønt at se Noora og William igen.
Og det viser hvor god en veninde Noora er, at hun midt i al sin glædesrus, stadig formår at tænke på Sana, og hjælpe hende med at komme i kontakt med Yousef ❤️❤️

70

Jule Andedm kan virkelig å kødde med folk.. Etter dette sykt rosenrøde klippet, kjenner jeg kun på angst.. HUn har fått meg til å forbinde overgod-stemning med dritt rundt neste hjørne.. Fasinerende..

71

så glad for at se Noora glad

72
Noora snubler

Men er det dette som handler om at Noora snubler i foten til Sana og river smykket til Vilde som gjør at Eva faller på Chris som dermed slår selfiestang og mobilen i trynet på Even som blør?

73

Spill det av bakvendt.... da reiser Noora seg ifra fallet 😉

74
Tvärtom

Trailern gick baklänges. Sana hjälpte Noora upp genom sitt krokben.
Pärlkedjan som brast var kontot om Vilde, där hennes "skamliga"hemligheter visades upp.

75
Jämtkalle

Tänkte på att Sanas ansiktsuttryck när hon "går upp" mellan Noora och William i fredagsklippet är väldigt lik henne i trailern.Litet rovdjurslikt nästan!

76
Måka

Det er så deilig å se Noora glad. Glad for at Noora er glad og for at hun og William har det hyggelig en stund. Kommer de til å holde på sånn hele livet? Finne sammen, føkke opp, falle fra hverandre, finne noen andre, og finne sammen en gang til? Kanskje. Og kanskje det egentlig er fint. For dem.

Nå har vi vært gjennom tre situasjoner alt hvor vi har "funnet på egne svar", og det viste seg å ikke være noe å frykte. Kommer det til å fortsette? Jeg føler meg merkelig trygg. Litt som jeg en liten stund i fjor, dagen før "dette er even" også følte meg trygg på at alt var som det skulle og ingen ting ville gå til helvete og at jeg jeg hadde overtolka alt det jeg visste jeg så bare noen uker før. Men jeg var ikke trygg da. Og kanskje er jeg ikke trygg nå. Av og til, når man graver, finner man faktisk dritt og daue dyr. Og følelsen av at yousef har en fortid som Sana trenger å vite om, den slipper ikke taket. Ikke helt ialfal

77

Skam er endelig fuldent med Noora og William sammen igen <3

78

Har aldrig været så glad for at se 2 fiktive personer være sammen igen

79
Skam fan

Ærligt de er goals!!!! Elsker dem!!!! ???

80
#teamtruelove

Skal Even aldri få snakke for seg selv? er et fortvilet og frustrert rop fra mange fans denne sesongen. Jeg er så sikker på at Evens histore rulles opp gjennom annenhånds informasjon fra ulike folk for en grunn. Vi har fått historier som ikke stemmer over ens, som skurrer. Det bringer meg til det andre ropet, som svarer de som vil høre fra Even: De som sier *Nei!* Vi trenger *ikke* høre fra Even, for vi vet alt vi trenger å vite om historien hans allerede. Jeg er så sikker på at vi skal få lære hvor mange misforstålser som kan oppstå hvis man snakker om noen, i stedet for å snakke med og lytte til dem.

Det har fått meg i tanker på en gruppe mennesker som ofte blir diskutert i offentligheten uten å få komme like mye til orde selv. Muslimer. I denne sammenhengen særlig muslimske jenter og kvinner.

Det føles vanskelig å ta opp dette temaet for i dette tilfellet er jeg en av dem som snakker om i stedet for å lytte til. En av tingene jeg hadde gleda meg sånn til denne sesongen var å få høre fra dere. Prate med dere. Sist sesong fikk jeg lære så mye av homofile og etthvert også bipolare. Og andre som hadde sitt å bale med psykisk. Personlige erfaringer, ulike måter å takle samme ting på, ulike måter å føle og tenke om det samme fenomenet. Det gjorde det så tydelig at Isaks opplevslense var det utsnitt, at det fantes mange andre opplevelser med forskjeller og likheter til hans. Jeg har lengtet etter å høre deres stemmer, dere som har mer til felles med Sana enn meg. Men jeg har på følelsen av at det et færre av dere som uttaler dere nå enn det var homofile og psykisk syke som delte sine erfaringer i sesong tre. Jeg syns jeg har lagt vel så mye merke til kristne som sier de kjenner seg igjen i Sana, eller folk som ikke drikker og hooker for andre grunner enn religion. Eller folk som mest kjenner seg igjen i Sanas personlighet. Jeg lurer på hvorfor det er? Jeg lurer på om det er noe dere har erfart hittil som gjør at det ikke frister så mye for dere å ta til orde? Har dere følt at deler av dere var like usynlige som vi har følt deler av Sana var for hennes venninner? Har dere møtt samme manglende forståelse som Sana? Samme type hat og intoleranse? Må dere være mye sterkere enn jeg trenger hvis dere skal orke å snakke offentlig? Jeg har så lyst til å snakke med dere. Jeg har så lyst til å føle at det ikke er dere. At det bare er oss.

81
NegNan

Det fanns en del kommentarer från muslimer under klippet Fakker över vennene sine om du har missat dem. Kan förstå om folk inte orkar dela med sig så mycket.

82
Ehhhh

...Even Er en FIKTIV person...dette er et DRAMA - ikke et ønskeprogram hvor opskruede fans får deres mærkelige fantasier opfyldt. Slut med at være så forkælet - nyd super TV!

83

Samtidig synes jeg det er flott at så mange andre uttaler seg om likheter med Sana. Kristen, ikke kristien, muslim, ikke muslim eller hva enn det måtte være. Det at andre uttaler seg, viser (til tross for at serien likevel tar opp hvordan det er å være muslim i Norge) at vi alle er like. På tross av religion, personlighet, livsstil kan vi kjenne oss igjen i de samme tingene. Vennskap, kjærlighet, urettferdighet og så mye mer. Dermed er det kanskje ikke dere lengre, men allerede oss <3

84
#teamtruelove

Det er et godt poeng! Men jeg vil vel gjerne ha både i pose og sekk, jeg. Fra dette kommenterfeltet som jeg vet har potensiale til å være et overflødighetshorn av menneskelig kommunikasjon og forståelse.

85
❤️

Jeg er kristen og kjenner meg masse igjen i Sana. Har kjent meg igjen i alle hovedpersonene. Skulle gjerne hatt egne sesonger til alle karakterene (inkludert Even), for Skam er kort innom så mange ulike temaer som gjerne burde fått større plass. Det blir trist når sesong 4 er over og Skam tar farvel, men jeg kommer til å fortsette å se sesongene på nytt med jevne mellomrom. De minner meg på at alt er love ❤️

86
Inte undra på

Att folk inte vågar prata, när de får höra om andra saker att "nej, det är nog, det behövs inte talas om mer".

Efter att ha sett vad redaktionen släppte igenom, en kommentar som borde ha censurerats i tidigare uppdatering, som ÖVER 120 personer gillade, tyder på att folk inte vill lyssna. Man vill förbli ignorant, och istället för att fråga genuint varför det är så viktigt för folk att få prata och utrycka deras känslor och rädslor för säsongen, så möts de av kommentarer som den (jag blir äcklad bara jag tänker på den) och påhopp att sådär borde du inte alls känna för du har fått veta än nog. Jag hoppas att sista veckan kan hitta tillbaka till hur kommentarsfältet var under säsong 3, det var magiskt. Så mycket man lärde sig av andra pch delade varandras kärlek och sorg.❤️

87
jaaa dere:)

La oss finne magien igjen -sammen! Spre masse kooos og kjærlighet :*

88

Godt sagt.

89
Måka

Enig med deg

90
? Hustler in Hijab ?

Kjenner meg godt igjen i Sana, og jeg er verken religiøs eller avholds.

Føler vi lever i en kultur hvor man enten er kjedelig eller skremmende dersom man tenker lange seriøse tanker. Å være opptatt av politikk, skal du være forsiktig med hvis du er jente. Da er det "jøss du har sterke meninger" og det utsagnet bør være nok til at du demper deg litt. Du skal være interessert og akkurat passe opplyst, men ikke engasjert! Du skal også være flørtete og søt, og ingen tror på at en jente kan ha vanskelig for å nærme seg gutter/ få gutter interessert fordi man bare ikke har et naturlig talent for å flørte.

Det er likevel ikke disse tingene som gjør at jeg kjenner meg igjen i Sana. Har mer lik bakgrunn med en annen karakter i SKAM. Det er det fortvilte, mørke sinnet hennes over å ikke bli møtt, ikke bli forstått, bli oversett.

Har du fått oppleve et undertrykkende system eller mønster av undertrykkende mekanismer over tid uten positive beskyttende faktorer som "veier opp" blir du hard og sint.
Selv har jeg blitt hard (noen vil sikkert kalle det sterk) men samtidig har erfaringene mine revet meg i stykker. Var aldri hard fra begynnelsen og hadde aldri noe ønske om å bli det. Så jeg fremstår ikke hard for andre, men er det likefullt. Og det er smertefullt. Har mistet troen på mennesker. Samtidig har jeg et bilde av troen på mennesker, som jeg klamrer meg til som et gudsbilde.

Det å virkelig ha fått oppleve og innse at jeg er mindre verdt som menneske, i dette samfunnet, et av verdens mest likestilte land.... Det gir en enorm avmaktsfølelse. Å se at mekanismene, strukturene, er lukket, alt virker låst rundt deg. Du kan ikke bevege deg i boksen din.
Samtidig som jeg kjenner på at det er urettferdig, og at jeg blir møtt på måter jeg aldri ville møtt et medmenneske selv. Så ser jeg at det er slik, det kommer antagelig til å fortsette å være slik og det er lite å gjøre med. Når du er mindre verdt, vil ikke folk høre deg på samme måte, og de vil ikke tro deg på samme måte. Å forsøke og forsøke, gang på gang, å nå frem til andre og oppleve at det bare skader deg selv og ikke ser ut til å bringe ting fremover, hvem orker det i lengden? Hvem klarer det? Man har ikke den umenneskelige styrken og man har ikke alle ordene til å overbevise andre om at noe må forandres. Det man derimot har, er tusen andre problemer å forholde seg til i situasjonen sin.
For min del er jeg også kommet dit at jeg er redd for å rett og slett bli for sint. Hadde ikke forestilt meg at det noen gang skulle bli et problem for meg, men ser jo at det kan det bli. Et menneske tåler bare så mye press. Nettopp hvor mye man tåler... Er det egentlig ingen som vet selv. Så derfor er det bedre å lukke alt inne, og trykke det ned, vakuumere følelsene så godt en kan. Svelge sine kameler, så langt en greier det (men de er skitne og hårete).

Vet ikke om karakteren Sana eller andre som kjenner seg igjen i henne har disse følelsene. Sier bare at det er slik jeg har det, og den klaustrofobien og det sinnet og den selvforakten jeg kan relatere til har jeg sett fanget i flere scener denne sesongen.
Sinnet og frustrasjonen over fordommer og stigmatisering. Følelsen av å stå utenfor og se på et fellesskap. Se inn i rommet på vennene dine og se at de er en gruppe. Kjenne at man ikke hører til. Selv om de kanskje tror det. Du får plass i gruppen, men de har bestilt biff på pizzaen liksom. De kan ikke noe om deg, og er de egentlig interessert? Du vet ikke, men du kan liksom ikke si ifra om det med biffen, de lar deg jo tross alt henge da? De gir deg plass, selv om de ikke gir deg masse interesse og støtte?
Det er verdt noe for meg.... Det er åpenbart verdt noe for Sana. Selv om hun også trenger noe mer.

Kan altså relatere til mange av Sanas konflikter, men er ikke henne og kulturkonfliktene hennes kan jeg ikke kommentere på den beste måten. Men også her er det elementer flere bør kjenne seg igjen i, vi har tross alt et stadig mer markert klassesamfunn i Norge.

Håper som du #teamtruelove at flere muslimer kommer på banen.

Det mest frustrerende når man opplever urettferdigheter er kanskje ikke at man opplever det alene, men at ikke blir trodd på at det skjer. Feid av med andres fantastiske erfaringer, eller at man må ha misforstått noe. "Kanskje er det noe med deg som gjør at du reagerer så veldig på dette".

91

Jeg skrev et langt svar istad, #teamtruelove, men det har ikke blitt publisert 🙁

92
Hei alle muslimer

Ja enig med teamtruelove i at det hadde vært så fint å høre flere muslimske stemmer her. Vi vil så gjerne forstå bedre... Og du sier så fint at det skal være oss. Sammen ?❤️

93
til @teamtruelove

Så denne kommentar under et andet klip/chatbesked og skrev et slags svar 🙂

94
#teamtruelove

Har lest den nå, den var så fin. Det er jo akkurat sånne forklaringer, som forskjellen mellom religion og kultur, og mye av det andre du skrev, jeg gjerne vil ønske vi snakket mer om. Og nei, ikke bare de muslimske, men de som ser ut som man tror muslimer ser ut opplever jo mye likt. Eller de som har forlatt troen. Eller de som ikke er født med den bakgrunnen men det har funnet den. Glad for å vite at det er flere som snakker om sånt på andre forum.

95
#teamtruelove

Nei kom den gjennom?! Prøvde å publisere et utall ganger på søndag, men til slutt gav jeg bare opp. Skal gå og finne svaret ditt og lese det!

96
?Hustler in Hijab?

Flott at du tar opp dette.
Prøvde meg på å bringe inn temaet islam og kjønnsroller, kvinnens posisjon++i en lang kommentar som svar til ditt lange innlegg under klippet "Ønsker deg av hjertet alle gode ting", men det tok i hvert fall to hele døgn før kommentaren ble postet og i mellomtiden var det kommet opp kanskje tre nye klipp/chatter?
Tror det elendige kommentarfeltet er en medvirkende årsak til at en del ikke gidder. Særlig hvis de kjenner seg som Sana! Tenkte en del på den kommentaren hvor du skrev det kanskje var med vilje- et slags sosialt eksperiment for å understreke handlingen? I så fall synes jeg det er genialt men ufyselig.
Når en allerede føler seg stengt av fra verden trenger en ikke bli stengt ute mer, selv om det bare er fra et stakkarslig kommentarfelt på en serie.

97

seriøst? det burde da ikke ta to døgn før en kommentar postes. nå lurer jeg fælt hva som foregår

98
Kjipt

Jeg synes at det har vært sånn lenge. Ting blir postet ( hvis det kommer igjennom) en stund etter at klippet er nytt og så er det stopp og ingenting blir lagt ut leenge. NRK burde ta seg råd til flere ansatte moderatorer.

99
? Hustler in Hijab ?

Dønn seriøs, ja. Dette har skjedd meg flere ganger. Den siste gangen gjaldt det blant annet to lengre kommentarer under #teamtruelove sitt innlegg om Hei Briskeby-eventyrene i "Ønske deg av hjertet "-klippet: en om Tupac/Nas-Sana/Even, og en om eventyret Snehvit og Rosenrød lest i sammenheng med Sanas familie og islam. Blant annet. Temaer som jeg kunne hatt lyst til å diskutere den kvelden og påfølgende dag, før jeg i stedet ble drittlei av å se kommentarer som var skrevet lenge etter min piple inn.
Nye klipp, og vips er det ikke lenger interesse lenger for trådene på det gamle. Men så, når jeg poster en litt ilter kommentar som adresserer dette (som forresten kommer igjennom max 30 minutter etterpå) -da dukker en av de andre opp rett etterpå. Snodig. Som for å motbevise poenget?
Vet ikke helt hva jeg skal tro om dette. Det virker tåpelig å sutre om, så la det være sagt: Tar for gitt at dette ikke bare gjelder meg, så det er ikke det at jeg tror dette er spesielt mot mine kommentarer.
Det er bare det at det ødelegger. Interesse, engasjement og kontakten med andre som synes dette er gøy. Når man blir sittende og lure på hvorfor dette skjer, når man vil si noe og delta, men ikke får muligheten til det. Frustrerende. Man lurer, selv om man vet det mest sannsynlig er en grei årsak: Var det noe ved det jeg skrev som var uakseptabelt? Var det feil å tolke islam inn i dette eventyret? Ønsker de at vi diskuterer minst mulig islam? Kan det virkelig støte så hardt at det må dempes ned, det jeg skrev om? Disse undringene, som det like gjerne ikke trenger å være noe i, blir i seg selv en negativ kraft. Som igjen kan påvirke tonen i kommentarfeltet negativt. Tenker jeg, da.
Det kan selvfølgelig være at SKAM-redaksjonen samler opp lange kommentarer eller kommentarer som diskuterer innhold/videre handling, at flere må godkjenne dem? Kanskje de enkelte ganger holder igjen kommentarer som kan hinte mot en handling de helst vil skal komme som en overraskelse? Det kan sikkert være flere hensyn å ta som vi ikke er klar over.
Uansett hva det er synes jeg det er merkelig og skuffende at de saboterer flyten så grundig som det virker som de gjør noen ganger.
Å skrive litt lengre kommentarer, svare andre, ta seg tiden til å tolke og gjette og undre seg og reagere langsomt, ikke bare umiddelbart - det bunner jo i engasjement, ikke sant. Som blir dempet ned på denne måten, like effektivt som det noen ganger kan bli satt i sving igjen av enkelte veteraner i kommentarfeltet som inspirerer og ikke gir seg? Så honnør til dem for det. De som har holdt tak i diskusjonene og kontinuerlig skapt nye gjennom de ulike sesongene har gjort SKAM en stor tjeneste. Kjenner jeg er usikker på om SKAM-redaksjonen er klar over det.

100
#teamtruelove

Jeg har sett den og svart deg i dag morges, faktisk, vet ikke om svaret er blitt publisert enda. Men ja. Ufyselig genialt om det er tilfellet. Jeg er blitt litt skeptisk til min egen teori på grunn av akkurat det med at de stemmene etter min mening har ekstra bruk for å bli hørt. Samtidig lurer jeg på om den avvisende modereringen kan ha gjort at et par rasistiske troll jeg så helt i starten av sesongen har gitt opp? Det er kanskje ikke så gøy å trolle om man må vente i år og dag på den ønskede provoserte responsen? Men det er kanskje litt optimistisk av meg.

101
? Hustler in Hijab ?

Klarer ikke å tro helt på det jeg heller - da hadde jeg nok boikottet hele SKAM?
Da skal jeg lese svaret ditt. Får håpe jeg ikke virket som et rasistisk troll, da.

102
#teamtruelove

Jeg har sett den og svart deg i dag morges, faktisk, vet ikke om svaret er blitt publisert enda. Men ja. Ufyselig genialt om det er tilfellet. Jeg er blitt litt skeptisk til min egen teori på grunn av akkurat det med at de muslimske stemmene ette min mening har ekstra bruk for å bli hørt. Samtidig lurer jeg på om den avvisende modereringen kan ha gjort at et par rasistiske troll jeg så helt i starten av sesongen har gitt opp? Det er kanskje ikke så gøy å trolle om man må vente i år og dag på den ønskede provoserte responsen? Men det er kanskje litt optimistisk av meg.

103

Evak fansen føler kanskje ikke de har fått nok. Men tenk dere om.
Vi har vært hjemme hos dem, vi har fått være mye med Isak denne sesongen.

Og slapp av det kan enda komme det dere venter på.
Jeg foreslår... Se alt en gang til, alle sesongene. Da vil dere bedre forstå hvorfor vi skom elsker Noorhelm, gjør nettopp det.

104
@STS

You just proved my point...

Det är precis det här jag pratar om. Du, och många andra, vill inte lyssna eller försöka förstå. Vi ber inte om mer Evak, vi ber om Even och att han ska få berätta sin egen historia. Jag förstår inte hur du kan känna att du måste kommentera, det verkar vara soppas viktigt för dig, men ändå så lyssnar du inte på vad folk skriver.

Vi har fått Evak, vi vet att de är bra för varandra, hälsosamma för varandra, att de kommer fortsätta behandla varandra bra i framtiden, det är inte det vi behöver se mer av. Det har pratats om Even och hans historia under hela säsongen, saker har nämnts och låtar som inte borde ha gjort det om man inte skulle följa upp med Even. Det är en del av vad vi försöker förklara, men du och iallafall de andra +120 personerna lyssnar inte.

105
Fansen

Jeg skal ikke repetere hva vi som er EVAK fans venter på, for det vet dere?.
Og nå ser det ut som Noora og William har det veldig fint - de så strålende lykkelige ut i dag?❤️.
Så nå over til Sana og Yousef?(krysser fingrene for dem) - og selvfølgelig over til det som, vi som digger Isak og Even, venter på.
Alt er love?❤️

106
Vær så snill❤️

Vær så snill å slutte å sette karakterene opp mot hverandre.
Norhelm fans, Yousana fans og EVAK fans -
VI DIGGER ALLE SKAM!!!
Vi er SKAM fansen -
og SKAM fansen ØNSKER seg så myyye som mulig SKAM❤️❤️❤️
MEST MULIG - og Vi bare digger det!!!

107
? Hustler in Hijab ?

Kjære "Vær så snill❤️"
Må alle i en gruppe mene likt for at man skal kunne karakterisere det som en gruppe (i dette tilfellet SKAM-fans)?
Man er forskjellige, ganske enkelt.
Noen ønsker seg kanskje bare mer av én ting?

Får så lyst til å kommentere din høflige tone. Det gir et svært sympatisk inntrykk at du spør så pent.
Det gjør en jovial kranglefant som meg mild om hjertet. Ja - nesten helt soft, faktisk.
Jeg får lyst til å lære av deg.
"Vær så snill"... Hm...Ja. Det skal jeg jammen skrive meg bak øret.

Håper du får det du ønsker fra de resterende klippene av SKAM, Vær så snill❤️

Gode ønsker fra
din Hustler in Hijab.
(moderat snill)

108
Word!

La oss være rause!:)

109
Hayat

Hello, I'm Hayat and I am a 17 year old muslim.
I've been watching Skam for almost a year now and as much as I love the show, I have never related to someone as much as I did to Sana. Although Sana and I have different coping mechanisms and different ways of reacting to situations, I have been through almost all the situations she faced during season 4. Your comment was actually so thoughtful and I think you're talking about something that is seriously important and that everyone should listen to. I'm sorry I don't understand Norwegian but I translated your comment via google translate 🙂
Thank you 🙂

110
That's good:)

that you have someone to relate to in such a popular tv-show, and also people all around the world get to see Islam and muslims in a tv-show in a way I think never has been shown before (sorry my bad English, haha). But you get my point;) I am so happy for you<3 And this season has opened my eyes and I have learned some new things:)

111
@ Hayat

I have to say I have missed some muslim voices in here, so I`m very glad to read your comment and thank you for sharing! I`m also glad to hear that you feel you can relate to Sana and her challenges!

112
#teamtruelove

Wow. Thank you! I'm honoured you think so.

113
Silje

Very nice to hear your opnion on this :). I am not religious and therefore it´s hard for me to imagine what it´s like to Sana. I have some muslim friends but they don´t wear hijab, but I know the face some of the same challengens.

114
Samen

Jeg er same og har studert på UiT. Der sluttet jeg å snakke samisk med de samiske vennene mine, for man får så mange kommentarer og samevitser slengt etter seg. Mange samer er så vant til vitsene at de ikke engang tenker over hvor nedverdigende og direkte rasistisk innholdet er i mange av de.

I det aller første klippet i sesongen, da Sana satt på bussen og ble glant på av den drittkjærringa, det er noe alle samer har opplevd, om de har kofta på ute blant folk. Man kan aldri føle seg helt vanlig, man blir sett på, det kommer kommentarer, folk tullejoiker til deg, eller slenger enda flere vitser.
Å ta på seg kofte og gå med den offentlig er en politisk handling som er så belastende at de fleste lar være, selv om kofta er et bruksplagg på linje med en hijab. Kofta er et kulturelt plagg mens hijab er et religiøst plagg, begge er identitetsmarkører. Men de fleste samer har gitt opp sin samiske identiter som resultat av fornorskingspolitikken. Hundretusenvis vet ikke engang at de har samiske oldeforeldre.

At det ikke er en eneste same med i SKAM er et eksempel på hvor usynlige vi er. Ingen kan peke på et annet menneske og si offentlig, hen er same. Det er nemlig så skammelig å være same, at slikt blir sensurert, også her i kommentarfeltet. Å påpeke noens mulige samiske etnisitet er å påføre skam. Å peke på et ansikt å si eieren må være italiener, japaner eller eritreer, det er lov, men å si at noen er same? Det er som å bruke n-ordet.

(Og hva man møter av usakligheter, sommel og lovbrudd når man minner om at barna skal ha samisk kultur- og språkundervisning i barnehage og skole, det er et kapittel for seg.)

115
Litt sjøsamisk Bærumsdame

Åh, så dumt at du har møtt på så mye rasisme som same! 🙁 Jeg syns den samiske kulturen og deres historie er fantastisk fin, og utrolig viktig å holde i live! Fikk vite for noen år siden at oldefaren min var sjøsame, og ble veldig glad. Jeg er fra Bærum, og har ikke hørt noe negativt om samer før jeg flyttet til Finnmark. Der ble jeg helt sjokkert over hvor normalisert rasismen mot samer var. Jeg prøvde å snakke opp den samiske verdien for samfunnet så ofte jeg kunne, men ble møtt av det samme som du forteller om. Det er helt galskap at enkelte folk fortsatt er så ekle mot noen pga annen kultur eller religion. Jeg for min del ønsker meg sjøsamisk kofte for å ha på meg familiens kulturarv. Har prøvd å lære litt av språket, kan si boazu. 🙂

Det er en god sammenligning du har - kofte og hijab. Mye å tenke på der. Sanas sesong har lært meg om hva det egentlig vil si å være muslim. Hun er ikke så veldig annerledes fra meg, ser jeg. Selv om jeg ikke er religiøs. Håper veldig mange fler blir mer tolerant for forskjellen som er mellom alle mennesker, og at fler klarer å respektere de ulike gruppene i samfunnet. Celebrate diversity er et bra uttrykk for spesielt de to siste SKAM-sesongene!

116
Kjære Same

Jeg har utrolig mange ganger i mitt liv blitt spurt om jeg er same eller har samiske aner fordi mange synes jeg "ser" samisk ut. Har spurt om hva de mener med det, og svaret er gjerne rundt ansikt og høye kinnbein. Samtlige ganger har det blitt sagt som et kompliment, og samtlige ganger har jeg tatt det som et.
Jeg har familie som driver slektsforskning, og det er ingenting som tyder på at det finnes samer i vår slekt.

Jeg har så lenge jeg kan huske etterspurt samisk som obligatorisk del av norskfaget på skolen i tillegg til samfunnsfag og historie. De fleste jeg har gått i klasse med har også vært kritiske til i hvor liten grad alt med samer blir formidlet i skolen.

Jeg er fra Sørlandet.

117
Til samen.

Da tror jeg det kommer an på hvordan du ser på deg selv, og hvordan din bakgrunn farger hvordan du opplever blikk og hvordan folk ser på deg. Jeg er norsk, men har sameklær jeg har fått fra en same. Blant annet en luhkka i samiske farger og mønstre som jeg bærer med stolthet hver vinter når det er kaldt ute. Det er absolutt ingen tvil om at det er et samisk plagg, og jeg og får mange blikk, men jeg ser beundring i blikkene deres. Noen spør om jeg er same, noe jeg aldri har tatt som en skam, og mange vil vite mer om bakgrunnen til klærene mine, men jeg hører nysgjerrighet og beundring, ikke dømming. Og når jeg snakker med andre om plagget mitt får jeg masse skryt. Så ja, jeg vekker oppmerksomhet når jeg bærer luhkkaen, men kun positivt. Jeg snakker aldri så mye med ukjente mennesker som jeg gjør når jeg bærer luhkkaen. Jeg bor lengre sørover riktignok, så det kan jo være slike rasistiske tendenser mot samer lengre nordover for alt jeg vet. Men jeg tror også det har veldig mye med bakgrunnen å gjøre, er du oppvokst med at det er skammelig og fått stadig høre at andre ser ned på deg om du bærer samiske klær vil du også ta all oppmerksomhet rettet mot det som negativt, selv om andre ikke mener noe negativt med det. Mens jeg som ikke har vokst opp med å få høre at andre syns det er negativt å være same, at det er noe å skamme seg over, jeg som aldri har tenkt over at det er noe å mobbe andre for (jeg vet jo selvsagt historien til samer), jeg opplever oppmerksomheten annerledes.

118
#teamtruelove

@samen, jeg tror kanskje du hadde et et svar til posten min på fredag og tok lang tid før det kom gjennom/ble skrevet tett opp til ny oppdatering. Vet ikke om du har sett det, men jeg har hvertfall svart deg der.

119
Drittkjærring

At du kaller en fiktiv dame for drittkjærring ut fra et blikk, sier ganske mye om hvor raske vi er til å dømme hverandre. Er ikke sikkert hun mente det sånn... Kanskje hadde hun en dårlig dag og satt i sine egne tanker. Kanskje hun var redd.. Husk vi ser det gjennom Sanas øyne. Og: everyone is fighting A battle you know nothing about...

120
NegNan

Men vad var hon rädd för? Ljudet från en ung tjejs mobil? Kan köpa att man blir irriterad på plötsligt högt ljud i kollektivtrafiken men jag tycker att det är problematiskt att bortförklara med att man var rädd.

121
? Hustler in Hijab ?

Håper du en dag kan gå på gata i kofte (om du vil) og føle deg både vanlig og samtidig stolt over å være same.
Det er så vanskelig å forstå at noen skal se ned på andre mennesker på grunn av disse tingene som kommer frem i kommentarer her. Kjenner dog at jeg ikke blir overrasket over at det faktisk oppleves så vanskelig for mange, hvor man kommer fra, hva man tror på, hva man kler seg i, hvem man er.

Selv synes jeg den samiske kulturen er noe av det vi kan være mest stolt av her i Norden, og skamme oss mest over å ha trykket ned i søla. Skulle bare ønske du kunne kjenne hvor oppriktig jeg mener det...

122
Kjære Samen

Hvis jeg ser litt lenge på deg når du har på deg kofta di, er det bare for at jeg synes det er et så innmari fint plagg! Jeg synes hele den samiske kulturen er kjempefasinerende og jeg skulle veldig gjerne lært mer om den.
Jeg håper du kan se klippet med samtalen mellom Isak og Sana igjen, for Isak sier mye det er verd å reflektere over. Jeg har ingen fordommer mot den samiske kulturen, bare beundring og nysgjerrighet. Og jeg er ganske sikker på at det er fler av oss som stirrer som tenker det samme som meg. ❤

123
Enig!

"Hvis jeg ser litt lenge på deg når du har på deg kofta di, er det bare for at jeg synes det er et så innmari fint plagg! Jeg synes hele den samiske kulturen er kjempefasinerende og jeg skulle veldig gjerne lært mer om den. "

Her skrev du akkurat det samme som jeg selv satt og tenkte jeg skulle skrive!
Jeg skulle fryktelig gjerne lært mer om samisk kultur og språk, og synes det er både svært synd og veldig rart at jeg lærte så lite på skolen om dette, og at det samiske er så usynlig i samfunnet vårt.

Stemmer det forresten at de samiske språkene ikke har noe eget ord for "krig"?

124
Stirrer litt

Jeg må bare henge meg på denne kommentaren. Har lest om at mange samer har opplevd ubehageligheter. Jeg har møtt eller vært på steder med mange samer til stede, men aldri sett elle hørt noe negativt. Hvis du ser bort ifra det å se på folk, eller stirring om du vill. Jeg stirrer nok rett som det er på folk på grunn av bekledning. På 17.mai stirrer jeg på alle bunadene og prøver å finne ut hvilken det er. Eller fordi jeg vurderer hvilken jeg synes er den aller fineste. Da samme gjelder samedraktene som er så utrolig staselig og jeg ser på de på samme måte som alle bunadene. Jeg ser også ekstra på de som har på seg japansk kimono eller afrikanske drakter. Det er jo så utrolig flott med mange ulike drakter fra ulike deler av landet og verden.
Jeg stirret også litt lenge på en jente hos frisøren her om dagen fordi jeg syntes hun var så vakker med en stor afrikansk hårmanke. Det er fantastisk med mangfold og jeg liker å se på mangfoldet. Men jeg mener det er forskjell på å stirre på en positiv måte i forhold til de blikkene damen på bussen sendte Sana. Jeg har nok sett stygt på andre noen ganger jeg også, men da helst fordi noen oppfører seg uakseptabelt.
Og det er nok ikke bare samer og muslimer som opplever ubehagelige blikk. Jeg har ofte blitt stirra på hvis jeg går på stranda i bikini fordi jeg er veldig hvit og ikke blir særlig brun. Jeg ser til og med damer eller jenter som hvisker til hverandre og ler av meg. Dette er ikke positiv stirring og jeg synes generelt at folk kan bli flinkere på å tenke over hvilket kropsspråk de bruker i det offentlige rom. Men samtidig må vi ikke legger for mye tolkning i andres stirring og kroppsspråk. Det kan være at de egentlig ikke stirrer på deg, men er i helt andre tanker og tenker på noe som gjør de litt sur eller sint.
Vi må bli flinkere til å snakke sammen og bli litt bedre kjent med hverandre. Det synes jeg Skam får fram ganske tydelig behovet for. Mange missforståelser, uenigheter og hat oppstår på grunn av at vi ikke kommuniserer.

125
Stirrer jeg også...

Jeg kjenner meg veldig igjen i det du beskriver. Jeg stirrer også på kofter, bunader, kule afroer, sarier osv. Men det er aldri for at jeg har noe i mot noe av dem. Jeg synes kofer er nydelige, afro er så kult, fargene i sariene er så fine. Men jeg kan også ta meg i å stirre på en dame med hijab på trikken, for jeg begynner å tenke på hvordan hun har klart å få den så stram og fin, (eller en turban av samme grunn) det fasinerer meg. Det fasinerer meg også at noen går med veldig høye hæler for jeg får det ikke til. Det er mange årsaker til at man stirrer, men det er aldri noe ondsinnet, bare ren nysgjerrighet. jeg vet det er ikke er så pent å stirre, men av og til forsvinner man i en tankerekke og da blir det bare sånn. Det jeg ikke vet er hvordan kropsspråket mitt er til en hver tid. Og jeg har kjent på det mange ganger selv, å bli glant på. Da tenker jeg med en gang at noe er galt med meg. Men jeg vil absolutt ikke at vi skal ungå å se på hverandre, vi må se hverandre. Men da helst inn i øynene med et smil. Og som du sier, vi må snakke sammen, hylle at vi er så forskjellige. Så får man bare gjøre alt man kan for å la hater prelle av og heller tenke på hun som satt å stirra på deg for hun virkelig beundret måten du var på. Så skal jeg prøve alt jeg kan får å møte deg med er smil neste gang jeg stirrer?

126
?Hustler in Hijab?

Ja! Samme her? Kan sikkert ha blitt tatt for å glane, men her er det kun koftemisunnelse i blikket i så fall.
Når det er sagt så har jeg ingen problemer med å tro på at samer opplever diskriminering, hat og latterliggjøring i Norge i 2017. Håper flere samer vil komme frem i den offentlige debatten med sine erfaringer og at vi får mer samisk kultur frem i lyset i hverdags-Norge.

127
Noomi

!!!!!!!!

129
Ja, #teamtruelove

Som jente med muslimsk oppvekst; mye av det Sana opplever har jeg også opplevd. Ikke bruker jeg hijab, og én av foreldrene mine er til og med norsk, men joda. Man møter folk som dømmer, folk som ser rett gjennom deg, manglende forståelse blant det du nevner. Grunnen til at JEG ikke kommenterer noe særlig her, er fordi den "kampen" er noe jeg jobber med hver eneste dag i det virkelige liv. Jeg snakker om dette med venner og familie, alle som kjenner meg vil beskrive meg som åpen og en som tør å si ifra. I løpet av mine år på vgs syns jeg, på lik linje som Sana, at det var vanskelig å passe inn, fordi det krevde at jeg gikk bort ifra mine verdier og det som var viktig for meg der og da. Men jeg gjorde mitt beste, og vokste mye på de årene. De siste årene har jeg likt å være "talskvinne" for denne saken, jeg trives med rollen som bindeledd mellom utlendinger/muslimer på den ene siden, og nordmenn på den andre siden. Jeg liker ikke å skille mellom dette sånn egentlig, for jeg mener man kan være litt utlending, nordmann OG muslim på én og samme gang. Det var kun for å gjøre poenget litt klarere. Men den siste tiden har jeg begynt å tvile litt igjen. Nå er jeg 25 år, midt i Den Store Jobbsøkerperioden, og jeg har flere ganger møtt motstand, fordi, som Chirag så fint beskriver det i låta Kunsten å være inder: "Så ikke misforstå, er glad jeg bor i Norge, men jeg er fortsatt feil mann med feil navn og farge"... Allikevel tror jeg det aller viktigste er at man snakker sammen! Jeg tror det er det største problemet med dette her. Folk snakker ikke sammen. Folk tør ikke spørre. Man holder seg til "sine egne", til det som er trygt. Også sitter man bak pc-skjermen sin, sånn som jeg gjør nå, og skriver en kommentar, og så føler man at man har bidratt. Jeg tror ikke det er nok, altså. Dette må snakkes om in real life, ikke bare på internett. Vi må tørre å spørre, og vi må tørre å snakke om det som er vanskelig. Jeg er sikker på at de fleste av oss vil finne ut at vi har mye mer til felles enn det vi trodde, man vil bli positivt overrasket og finne venner der man trodde det ikke fantes noen. Bare man begynner å prate sammen. Vet ikke helt om jeg fikk svart på det du egentlig lurte på nå 😛 Men igjen, kommentarfelt er ikke min greie, jeg liker å ta det face to face 🙂

130
Din kommentar på internet har en verdi

Du kan hjelpe mange av oss ikke-muslimer til å bidra med å kjempe mot fordommer. Vi kan jo også påvirke dem rundt oss. Men som Isak også påpekte på benken, vi vet ofte ikke mange ting om forskjellige minoriteter og vi er ofte redde for å spørre. Vi vil ikke framstå dumme eller som om vi har fordommer. Dermed blir det noen ganger et større gap mellom oss enn det trenger være.

131
Også tak herfra

?

132
Kunsten å dele

SKAMGODT sagt.
Face to face.

133
Fint det du sier

Takk for at du deler!<3 Dette har jeg savna

134
#teamtruelove

Takk for vakkert svar.

Sant det, ute i virkeligheten ansikt til ansikt er bra. Og det er kanskje den viktigste effekten, at vi snakker mer hverandre slik.

Som Jämtkalle så vakkert sa for en stund tilbake, sånn sett slutter skam ikke så lenge vi diskuterer og tar det vi lærer med oss ut ut livene våre, men fortsetter i det uendelige.

Samtidig er dette et sted man kunne tørre å spørre de dumme spørsmålene sine, siden det kan kjennes litt mindre skummelt enn ansikt til ansikt.

Det med jobbsøknad forresten, de syns jeg burde anonymiseres for dem som velger hvem som skal til intervju. Så søknadene fikk tale for seg selv. Ønsker deg lykke til, tror den arbeidsplassen som får deg er heldig.

135
Takk for at du deler!

Veldig interessant lesing og ikke minst tankevekkende!

136
Sanagirl

Takk for den kommentaren❤

137
?Hustler in Hijab?

TAKK for at du deler her?

138
mor di

Sana er grensesprengende på mange måter. Er hun gjenkjennelig for andre vgs-jenter i hijab? Jeg bare spør.
Vildes bekymring i innledning var interessant. Hva har hun opplevd som gjør at hun ser muligheten for et så mørkt utfall?
Første gang jeg ser Noora avslappet, uten sminke, med håret flagrende og helt ugardert. Hun som vanligvis har stålkontroll på sitt utseende. Ser ut som en helt annen, og lykkeligere, person. Skal vedde for at hun har unnet seg mat disse dagene også, og ikke bare de ortorektiske gulrøttene hun knasker på ellers.
Gruegleder meg til at dette går mot slutten.

139
Orda

Håller så med.
Längtar efter era tankar, känslor och upplevelser kring att vara muslim (eller religiös i någon form) i sekulariserade skandinavien.
Så nyfiken...om ni vill dela

140
Ingrid

Everyone is so fucking tired of this. Is this some sort of continuation to season 2? Then why the fuck do we have so many Noora scenes? Skam season 4 is the biggest disappointment

141
Whetdefeck

Who is everyone? Speak for yourself... I think it's sooo disrespectful towards the creators to say something like this. You're speaking English, so I assume you started watching SKAM after season 3. You probably have no idea how important Noorhelm was in Norway at the time season 2 was playing. It's the last season of SKAM and since Noorhelm was the original story, I think they deserve a place at the end.

142
Jämtkalle

Om missnöjet med att en vanlig norsk heterosexuell kärlekshistoria berättas är så stor ,varför skulle minoriteter av olika slag ens delta i debatten?
Heder åt de som vågat!

143
Kudos

I disagree. This season in so Good, in so many different ways. The culture, the religion, all the misunderstandimgs, the humour, the symbols, the music!!!, the meaning in the texts, the friendships ❤️❤️❤️❤️, the acting, the feelings, the struggles, the flirting. There are also things said in the background that is not texted on screen, and I love that some scenes must be watched 2-3 times to catch it all.
Kudos to Julie and MM, Iman and the rest of the team. Amazing job, and SO important ❤️?✌️

144

Likt säsong 1 måste JA "öppna" allas berättelser, så måste JA nu avsluta dem alla på ett värdigt sätt. Jag är helt säker att Noorhelm, Evak samt Yousana får alla ett värdigt slut, bara vänta! 🙂

145
Vigtigt med Noora scene

Denne Noora scene er SÅ vigtigt. Det var jo lige præcis tilgivelsen fra Noora hun manglede samt at hun støttede hende og fik givet hende det nødvendige skub til at kontakte Yousef. Er SÅ glad for at hun tilføjede ham på facebook igen. Det må ikke ende galt nu. Håber Yousef svarer SNART! I hvert fald idag. Nu gjorde Sana det hun behøvede 'Din tur'. Nu er det Yousef der må gribe den bold hun har kastet.

146
Last season

This is, after all, the last season of SKAM. It's over after this. So I understand that Julie and the rest of the team wishes to give every character screen time and of course: Give us closure. I think what they are doing is really great.

147
Malva

I agree with you, this season is about Sana,Sanaaa,but not Noora

148

The main thing in this clip is that Sana reached out to Yousef. Like, finally 🙂 But I am glad to see Noora's storyline completing so that season 2 wasn't completely in vain.
Mostly though, to see the friendship blooming and smiles on their happy faces makes any day for me 🙂

149
Skam Love

If you truly love skam, you hav to embrace al the characthers. Sana, Yosef, Noora, William, Even, Isak, Eva, Vilde, Chris and Chris, Eskild, Linn, Jonas....
Stop the compatition - Stop the HATE

150

Why should we embrace William's character? He is the most typical white fb you'll ever meet. He is, erm, not a very good person with dubious morals, and Noora deserves better. Their relationship reminds me of "Twilight", and their storyline is so boring that it should have died long time ago, there is nothing to unfold there.

151
Disagree tbh

I think you can totally love a show without loving all the characters. I mean, c'mon, surely you've really enjoyed shows before without loving 100% of the characters on it. I love Skam but hate William and PChris cus I think they're total stereotypical dudebro douchebags. I love all the other characters though, so they make it worth having to deal with the characters I hate. Just like how you can love a character but disagree with some of their actions! Critical thinking is OK!!

152
NegNan

It's unnecessary to constantly whine about the characters one doesn't like though.

153
Anna

Because she's Sana's best friend, because Sana suspected she was together with Yousef, because she's been involved in many aspects of Sana's life. It would be rather strange if she wasn't in the scenes. Take a chill pill.

154

Sluta gnälla nu och se det för vad det är!
Jag har aldrig gillat William, men Noora gör det, och i hennes säsong var Sana där och pushade henne för att åtminstone försöka få det att fungera. Nu ger hon tillbaka, upmmuntrar Sana att ta det slutgiltiga steg som vi alla har önskat att hon skulle. Så jo, det handlar om Sana, och jo, Noora är viktig för historien!

155
Never tired of SKAM

100 % uenig!

156
Jaaaa

Denne Noora scene er SÅ vigtigt. Det var jo lige præcis tilgivelsen fra Noora hun manglede samt at hun støttede hende og fik givet hende det nødvendige skub til at kontakte Yousef. Er SÅ glad for at hun tilføjede ham på facebook igen. Det må ikke ende galt nu. Håber Yousef svarer SNART! I hvert fald idag. Nu gjorde Sana det hun behøvede 'Din tur'. Nu er det Yousef der må gribe den bold hun har kastet <3

157
? Hustler in Hijab ?

Joa, men Noora vet antagelig ikke at Sana gjorde det for sin egen del. Det blir noe annet enn om man gjør det fordi man vil det beste for vennene sine.

158

Do so much NOT agree

159

Hvorfor så negativ? Er der absolut ingen grund til. Indse, at dette er Sanas sæson. Kend personligheden til hende og du ville vide, at alt hun blot ønsker er, at alle er venner. Hun vil gøre alt for dem. Sana ønsker at alt skal være godt mellem Noora og William ligesom hun ønsker alt skal være godt mellem Even og Isak. Hun har bare ikke noget at skulle have gjort ved Even og Isak da de aller er lykkelige.

160
Calm down girl!

I'm glad Noora got her happy ending! Her storyline was hanging in the air so there needed to be a conclusion. At least now the rest of the season can focus on Sana ??✌?

161

Og hun er glad og kan hjelpe Sana.

162

Yes everyone is happy now. Everyone now have their happy ending. So now at least we can have focus on sana and yoused. She is the only one who dont have yet happy.

163
SRSLY?

NOW we can focus on Sana? Now that the season/show is close to it's final episode? Sorry, but that's BS! Noora got her season, we've seen all of this before. Julie could have wrapped things up between Noorhelm in season 3 or at least, at the point where Noora told Sana the truth about what happend in London. I don't want to see Noorhelm. I don't care about them. It's Sanas season and Julie should at least have the respect to focus on her, not Evak. Not Noorhelm. Not Vilnus! No Yousana No show!

164

The rest ?! There's only one episode now! The ending of her storyline took the whole season!

165

"Rest of the season" its like 2/3 epidoses left? WtH

166
juhuu

<3

167

Julie Andem did i again!!

168
Kunsten å dele

Sana og Noora YESSS!!!

Kjærlighetsvenninner og best buds.
Endelig skinner solen og venninnene.
Carpe Diem.
Livet er herlig
og
livet er NÅ!
Det beste de har gjort.

169
Detaljerna ass...

Yes!! Och Chris har en pommes frites-tröja på sig! Go go go girl! Asså, det är de där små detaljerna i Skam som gör halva grejen. Love it!

170
Go away

Er så træt af William allerede.

171

Enig. Liker William like lite som i sesong 1. Bare fordi Noora ble forelska i han, gjør ikke det han automatisk om til et bra menneske. Bare fordi Noora "forstår" hvordan han tenker, betyr ikke det at hans måte å tenke på er bra.

172
Chilla

Njut lite kyssar och kärlek
Livet smiler!

173

Kan ikke få nok av William jeg. Av alle sammen egentlig. Å la william komme tilbake for å la avslutningen av sesong 2 opprettholdes var uendelig viktig. Nå kan det legges til side slik at sana får resten av sesongen. Hun er den med åpne ender og vil garantert få det som trengs av tid frem mot neste fredag. Peace.

174
William?

More like Willilame

175
til Meg

resten av sesongen? u mean 2 eps?

176

Nei, strengt tatt bare 1,5 episode egentlig, 10 dager om du vil?

177
Til meg

Nei, vi skjønner det. Ni får ju leva er in i Nooras skor och vara tillsammans med William, det ni vill på riktigt, så alla förstår tydligt varför ni inte får nog av honom.

178
Smil

"Alt ordner seg nå" ❤️

179
Altså

#yousefmåsvare

180

Og hvis Yousef ikke svarer så tar Sana trikken og banker på hans dør og sir 'Halla!' med dyb, forførende stemme. Og så drikker de en kop ordentlig te. Med æble ?

181

Jeg er bange for, at han ikke kommer til at svare hende. I hvert fald ikke idag. Og i værste fald ses de først på fredag når ballonggutta mødes til spisning. Men jeg håber de ses inden da. Der er vel også nogle problemer med Sanas mor accept, som skal ordnes inden de kan være kærester.

182
Yousef!

# svar fort!!❤️❤️

183
Yes!!

Julie please please give us a Yousef and Sana text today

184
Enig

Ja, han bør ikke drøye med å svare nå. Han er sikkert på jobb i barnehagen, men han har snart pause og da er det lov til å bruke telefonen 🙂 Vi vil også se svaret hans da 😀

185

Yousef oppdaget ikke med en gang at Sana hadde tatt ham bort som venn, så han er kanskje ikke så ofte innom Facebook ... dette kan ta tid

186

Endorfinene sprudler gjennom skjermen! Så godt å se dem begge så lykkelige. Håper det forholder seg nogenlunde sånn.

187

Almost remove from the series Even and couple Evak. But return of William and noorhelm? No, thanks.

188
Lisa

Oh... please come on. The show was about the Los losers girls in both s1 and s2, it's not unnatural that it's mainly about them now as well. Isak and Even had their season, now it's about the girls again. And also, the boys have been more in the show than I really expected.

But, if you don't like it.. don't watch it.

189

Noora was his season and he was more than others. Even does not have his season. Noora we see all 4 seasons, on Even we look only 2 season.
And I will decide what to watch and what not. Thank.

190

The show is about life of the students st Nissen. Doesn't mean it has to be only the girl squad. The boys has been on the show more than you expected? Hallo! Aren't they the ones who made the show so popular? And Noora has more time than anyone this season, for your information.

191
NegNan

The show was already popular in Norway long before the third season. Only Jonas and Isak were part of the first season, Isak was absent for much of the second season, and the rest of the boys were added in the third season. What does that tell you?

192
Anna

The show is about the main characters, who study at Nissen. The idea of the show is not to give equal portions of attention to every student at Nissen. That means we follow a main character, this season Sana, and the people around them, who in this case are the girl squad, ballonggutta and sometimes Evak. It's natural that Noora gets a lot of screen time, since she's Sana's close friend, and Evak less time, since they as a couple aren't that close to Sana.
It's not a popularity contest, where the winner gets screen time. And for your information, what really made the show so popular was Noorhelm, even if Evak fans equal season 3 with the birth of Jesus. To many of us Skam started with season 1 and not with season 3.

193

It's not about the girls though, it's about noorhelm. we haven't even seen the girls talk through what happened with the instagram acct (how did they go from we don't like her so much to driving up with the van all lovey dovey?!), apologize to sana for their islamophobia, etc etc. All we're getting is noorhelm.

194
stop.......

Even and Isak have been resolved, there's nothing in their storyline that hasn't been explained or concluded. Noorhelm hadn't been resolved. Some Evak fans keep somehow rope-ing in isak and even's name next to sana to make it sound like they want better for HER and her season when in reality they're bitter season 4 wasn't Evak part 2.

195
wtf2

I agree. noorhelm-?

196
Men kjære deg

det er Sanas sesong 🙂 Vi har sett via Sanas øyne at evak er lykkelige ... nå er også Noora og willian lykkelige, sett fra Sana 🙂
Slutt å mas ... Jeg elsker denne sesongen.

197
Sarah

Yes, please more about Noora, I miss season 2 so much. More more more!

198

hadde ikke william kjæreste likevell da??

199
Yousana ?

Not to be dramatic but I'll die if we don't get a Yousana clip soon ??

200

I will go down with this ship...??

201

Is the shipment yousana? I was thinking sanef ?

202
I'm in love with their love ?

You're not being dramatic at all. ?

203
Sanas sister

Truee

204

me tooo!

205
Endelig!

Med 1,5 uke igjen nå så bare MÅ dette ordne seg for Sana! Et lite steg om gangen! Yousef er en finfin fyr, og en sommerferie fra hverandre har ingenting å si når de har ventet så lenge❤️
Elsker Sana og Nooras framtoning i dette klippet. Lyse, blide og åpne! Dette har vi ventet på hele sesongen?
Kom igjen Yousef! Ballen er hos deg nå!

206
gone

Maybe Noora will have gone to London with him, please?

207
NICOLAY

Det er så flatt med William. Han kjører en vestkantbil som i seg selv er douchy og vi har sett nok av Bærumsgutte-scenene med masse masse kyssing. Det er vi lei av. William er bare en vestkantgutt og han og Noora er liksom "det perfekte par" - i hvilken verden?

208
Vestkantgutt

....og: everyone is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.

209
takk

vestkantgutt. Den naila du;) bare med den lille komentaren der...

210
Vestkantgutt

Hvorfor sette mennesker i bås hele tiden? Joda, jeg vet det er det vi driver med. Men Skam prøver jo nettopp å vise oss at disse kategoriene ikke er endelige. William er ikke først og fremst vestkantgutt. William er først og fremst William...

211
Osloborger

Enig, det er litt ofte folk som hevder de ikke har fordommer ikke har noe problemer med å rakke ned på folk som tilfeldigvis kommer fra Asker, Bærum eller vestkanten. Jobber med folk fra Bærum som sier det ofte holder kjeft om hvor de kommer fra fordi man får så mye dritt om man sier man er fra Bærum.

Så klart det finnes usympatiske sosser på vestkanten men en kan ikke automatisk dømme folk bare fordi de er vokst opp på vestkanten.

212
? Hustler in Hijab ?

Preach it, vestkantgutt.
Men han kan fortsatt ha negative sider, som "først og fremst William".

213
Kunsten å dele.

Enig Vestkantgutt.
Alle er helt unike personer og blir den beste utgaven av seg selv om vi er åpne for å se og lære oss selv og hverandre å kjenne.
Mennesker trenger mennesker.

214
SKAMalyse

NOORA i S2: Du er den største klisjeen jeg noen sinne har møtt...
And we love it. Bring it on! Smør på!
Livet og særlig SKAM-livet er ikke så seriøse som alle vil ha det til. Toucher på viktig tematikk og får oss til å tenker, trenger ikke å gi klare svar på alt.
Det er en tv-serie, liksom, om en ubekymret vgs-tid, som likevel har sine store og mindre store bekymringer.
Nå er Noorhelm parkert for denne sesongen og skal vi få litt Yousana feel good.
Smil. Alt er love! Snart sommer...

215
"I hvilken verden"

...er nokon berre ein vestkantgut? Er det noko vi lærer av SKAM er det jo at vi aldri veit den fulle og heile historia om eit menneske. Vi såg vel nok i sesong 2 til å forstå at det var mykje som var innestengt i den vestkantguten, sjølv om vi ikkje fekk vere med og høyre William si historie desse fire dagane?! Her må vi lese mellom linjene, der er det ikkje mykje flatt...

216
De er perferkte

i skamverdenen og for hverandre 🙂 Det er jo på tross av alle klisjeene og båssetting av andre at de fant hverandre 🙂

217
?Hustler in Hijab?

Ikke i min verden

218

Vi fikk vel i sesong 2 se at William er ganske mye mer enn det. Men i denne sesongen, som er Sana sin, så er det jo ikke rom for å vise f.eks. N og W alene sammen. Så da blir det mer flatt og "enkelt" når han er med

219
De er perfekte

I skamverdenen 🙂 De er ikke bare klisjeene du fremstiller de som, de er to mennesker som har funnet hverandre på tross av klisjeene 🙂

220
Til Nicolay

Vel, det SKAM ville lære oss i sesong 2 har tydeligvis ikke truffet deg. Lærdommen var at vi ofte dømmer hverandre ut fra fordommer og myter, at vi stempler folk fra ulike sosiele miljøer uten egentlig å kjenne dem. SKAM viste oss at William ikke bare var en douch og føkkboy, men et flott menneske som trengte varme og kjærlighet.

221
Angelica pus

Helt enig, jeg har vokst opp i Bærum og William er en ren kopi av alle de sossete drittsekkene som dytter andre under seg, for å komme seg på toppen. Noora er en smart jente hun fortjener ikke en idiot som han ????

222
Fuglen

Jeg har også vokst opp i Bærum, men har bare haugevis av gode minner om fantastisk samhold på tvers av gjenger i skolegården, masse dugnadsånd og samhold rundt russebussene. Blanda drops og masse bra folk. Som resten av landet og verden.

223
Artemis

Enig! Helt håpløst at alle de gangene William har kommet til kort plutselig bare blir slått strek over.. Jeg er vestkantjente selv, så ingen problemer med bilen etc, men han er jo ikke bra for Noora!

224
Den bilen

Jeg er også vestkantjente. Men jeg må innrømme at jeg har skikkelig problemer med den bilen.

Jeg har dessverre fordommer høyere enn Mount Everest mot folk som kaster bort enorme summer på "glis" og andre statussymboler, inkludert sykt overprisede designervesker (i en verden der mennesker dør av sult, liksom). Jada, jeg er klar over at det også finnes langt slemmere og skadeligere ting i verden å finne på enn å "kjøpe selvtillit" (og at kjøp av dyre ting kan ha mange forskjellige motiver), og at jeg er en kjip moralist som ikke er så uklanderlig bestandig selv ... Men av en eller annen grunn trigger rådyre statussymboler meg noe helt utrolig.

Aarrrrrrrrrgggggghh!

225

har du sett sesong 2? Høres ut som en intens overfladisk kommentar

226

Kör inte alla i Oslo runt i bilar som William? Det är ju en rik stad, är det inte vanligt att ha pojkvänner som honom?

227
haha;)

nei overhodet ikke;) Er vel de færreste som kjører sånn bil vil jeg påstå... i alle fall i så ung alder! og godt(?) er det:)

228

lol.

229
Fordommer much

Ja, for alle Vestkantgutter vil bare ha Vestkantjenter eller franske fotomodeller, og i hvert fall ikke en søt jente med litt dialekt og a-endelser.

230

Så fint klipp. Josefine ser helt fantastisk ut här, hon strålar.
Noors var dock lite för glad så jag tror att det blir en lycklig vecka för Noorhelm nu och så gör de slut nästa vecka och skiljs som vänner. På så sätt kan dem göra de flesta fansen nöjda, både dem som hatar dem tillsammans och de som älskar dem. Fint för alla att Noorhelm-storyn kan få ett värdigt avslut.

231
Det ordner seg❤

Alt er love❤

232
Help

??

233
Sesong 5 !! Vil ha ny sesong

Basert på even!!

234
Carro

Folk reagerer ikke på at det har vært mye Even og Isak, men når William og Noora endelig skal få sin avslutning - nei det er jo å tråkke over streken... Dette er trolig siste sesong, la oss få en verdig avslutning av alt nå! Go Skam❤

235
Till Carro...

Det handlar nog om att Even och Isaks inblandning i säsongen aldrig har stulit strålkastarljuset från Sana, scenerna har haft betydelse för hennes intrig och karaktär. När det kommer till Noora och hennes issues med William (o nu även deras återförening) så känns det som att Sanas storyline tvingas pausa under tiden. Jag känner att det är ganska symptomatiskt när Sana tvingas stå och glo på Noorhelms hångel som en bystander, och vänta på att de ska bli färdiga;) Det stör mig i alla fall, att hon får ta ett steg tillbaka. Jag förstår att många trådar måste knytas samman eftersom det är sista säsongen, men det är inte direkt rättvist mot Sana, som jag ser det. Med det sagt så förstår jag att alla William-fans måste ha blivit positivt knockade av fredagens avslutningsscen, och jag är glad för er skull:)

236
Fuglen

Jeg føler Nooras kjærlighetsintriger tvert imot har hatt en viktig funksjon, gjennom å tydeliggjøre for Sana hva hun "går glipp av" ved å skyve Yousef fra seg i stedet for å trekke ham mot seg. Hun får se hva kjærligheten gjør med mennesker! Føler meg veldig trygg på at det blir Yousana til slutt❤️

237
Sara

I can't believe we had 7 minutes of Noorhelm fanservice. The slow kiss and getting out of the car was just...too much. Imagine if Chriseva or Evak had gotten a dramatic slow mo makeout scene with music in Sana's season? Super weird.

Happy for the fans but I hope we're done with that so we can get back to the actual plot, whatever that is.

238

7 minute clip dedicated to noorhelm... why?
I'm so very tired of this

239

I already wrote a reply to this, saw it postet for like five seconds, and then it was gone again. And that's not the first time this has happened. I'm seriously fed up with typing answers on my mobile and messing everything up with the autocorrect and then not even have my comments posted. Such a waste of time.

A lot of what I said has been said already. So we'll see if my comment turns up again. But this clip is not about Noorhelm. It is about Sana, her being friends with Noora, being worried, getting friendly advice, enjoying the company of her friends, receiving help in the love department.

I for one am always happy to see people on Skam being in love and showing it. Skam shows love and affection in such a unique way, it (almost) always feels authentic. Just seeing how they are able to portray being in love with all the emotions that go with it. It's just beautiful to watch. There have been many intense scenes between Eva and Jonas, Noora and William and Isak and Even.
And they all make you feel what the characters are feeling. And I love all the scenes between Even and Isak just as much. Can't we just appreciate how beautiful this show can be?

There is just so much raw emotion. You see their vulnerability and happiness, their acceptance of each other. Wouldn't you like to have someone who's hooded sweater you could just crawl into and shut out everything else. No need for a room when you have your own little bubble.

And Noora is finally in colour again. She has been almost transluscent this season, pale skin, white hair. Now she looks like a normal girl again. And Sana has lost much of her darkness.

240

If you look once more, you will see that only happy Noora can help Sana with the advice she gave her. When she was depressed she couldn't do anything, neither for herself nor for Sana. Now she's bold and she pushes Sana into something that Sana wouldn't dare without her. It's a chain reaction, like in the trailer.

241
Fuglen

Wow!???❤️

242
You need to pay more attention

Noora is helping Sana with Yousef.

243

Noora said a few words - helped. Cool

244

I'm sitting here wondering if we really watched the same clip. I see Sana being worried that she might have done something stupid. The girls discuss their friend and chill between classes. (Love the T-Shirt Chris ist wearing, btw)

Yes, I admit it. I loved the Noorhelm scene. Just as I loved every Evak love scene. It was raw, and tender, and sweet, and something I think all of us need and want in our lives. To feel loved, understood and wanted. I for one would love to have that someone in my life whose hooded sweater and arms shut out the world and just make you want to crawl in and stay there. To have your own little bubble, just two people in love. It's adorable.

And Noora is essential to Sana, whose development and courage depend on Noora forgiveness, happiness and insight. It ties the wisdom from all seasons together. You need to be yourself and know who you are, you need to know that everybody struggles, you need to talk to people and not just assume, you need to listen and you need other people. Mennesker trenger mennesker. Start building those bridges.

Noora has valuable wisdom that she passes in, she is there for her friends and grateful. I love how Sana looks softer now, and how Nooras colour has returned. For a while she became lighter and lighter, almost transluscent. Hair almost white, the pale, nearly see-through skin.

This clip is so much more than just Noora and William, but it's good to see that they have worked through their issues.

It will be good to see Yousana, Even, Isak and all the other storylines that still await us.

If I could wish for something, then I would like a Ramadan meal with the Bakkoush family this week. I know so little about Islam and would love to see how a muslim family in Norway practices their faith. Ramadan in Norway in Summer must such a challenge, the sun only sets for a few hours.

Alt er Love. Have some faith. We've come this far, they won't leave you hanging.

245
@ann

Then take a nap ?

246

This is not dedicated to Noorhelm. It's about Sana. This season has been about friendship, and Sana has been afraid that Noora would be angry with her for betraying her trust and using her email to contact William. So this clip is about Sana being able to take a deep breath and be happy for her friend. And then Noora nudging (or maybe more like forcing) her to contact Yousef. There has been huge signals that Noora's storyline would get wrapped up over this season.

247

Which probably leaves room for a short 3 minute clip dedicated to yousana.. although it's their season

248
LoveSkam

No, it was about Sana: how she feels when she sees them kissing. She is glad and she is a little sad (because she is not able to kiss Yousef). Noorhelm shows us Sana. Noorhelm is an instrument.

249
Exactly this was all about Sana

Great to see others understand that showing a characters reaction to the actions of other characters is a valid in frequently used method to tell a story about that character. As far as I know there is a whole book written about a guy, by that guy telling a story about somebody else. He never says anything directly about himself but you learn about him through the manner in which he tells the story about the other person.

I honestly think it is a great way of doing story telling, but I notice few people seem to get this method, judging by all the complaints every time SKAM uses this method in storytelling.

250
Anna

As I see it, 7 minutes of explanation, reunion and helping Sana take the step to open up to Yousef

251
eehh?

She pushed her to write to Yousef and add him on facebook again?

252
Yousana

Så godt at Noora fik hende til at tage kontakt #bestbuds

253
?Hustler in Hijab?

Eller gjorde hun det? Feil lyd og ingen snakkeboble.

254
Hærlig!!

Nå ble jeg glad!! Takk Julie! Alt er Love bare vi snakker sammen!!❤️

255
Sanagirl

❤❤ Det handler om akkurat det. Snakke sammen. Ikke skyve fra seg. Ikke stenge alt ute.

256

Godt gjort Noora! Endelig har Sana tatt kontakt med Yousef! Yeeees.

257
Ååå! Noorhelm ❤️

Herregud! I loved this so much! ❤️ I have never seen Noora so happy! ? She was brighter than the sun. This made me so incredible happy. Noora and William are the best couple ever and this is how it supposed to be. ❤️ Åååå! Now I'm going to smile this whole day. ? And tomorrow too.

258

Stop med at spild jeres tid med unødvendige negative kommentarer omkring forholdet mellem Noora og William. Dette er Sanas sæson, det er jeg udemærket klar over. Derfor er det også på sin ret at Noora og Williams forhold får opmærksomhed igen, når det er Sana der bragte dem sammen. Der er en grund til vi ikke ser mere til både Isak og Even samt Vilde og Magnus. Sana har ikke haft noget med deres forhold at gøre modsat med Noora og Williams. Der er også en årsag til, at vi de sidste 4 dage ikke har set noget til William og Noora, for hvad de laver blandt dem har intet med Sana at gøre, hvilket er årsagen til at vi kun ser dem på offentlige steder sammen med de andre. Jeg kunne forstå hvis man så dem selv uden de andre, at i ville være sure, for så havde det intet med Sana at gøre, men dette er ikke tilfældet. I må snart også indse, at Julie Andem med denne sidste sæson af SKAM blot samler alle de løser ender, så der ingen åbning slut er. Ved de andre sæsoner har der altid været en åbning slutning, mens hvis dette også var tilfældet her, ville i også brokke jer over, at Julie vælger at slutte SKAM åbent og der derfor for altid vil være åbne spørgsmål kun fantasien ville kunne svare på. Respekter hvad der sker og se alt det positive i, at alle bliver forenet på den ene eller anden måde i stedet for serien slutter med splid blandt alle.

259
Pelle

Det gjør ikke det, vet du! Dette er skremmende rosenrødt.

260
Mina

Akkurat det samme tenkte jeg!
Pleier aldri å være så enkelt i Skam...
Kan jo ikke være helt ferdig med drama ennå?

261
Kjærligheta

Rosenrødt er jo akkurat slik det var å være lykkelig, forelska 17åring - null bekymringer, uforbeholden kjærlighet, AH hvor deilig følelse!! ❤️ Så bringer livet mer såklart, av oppturer og nedturer og forhold som går overende, men den første, ekte kjærligheten, den føltes uansett befriende rosenrød og var en eneste stor lykkerus. Just like this! ✨

262

Litt enig, men kanskje det er fordi det er de to siste episodene? Og at alt skal slutte med en happy ending?

263

ja men dette er så "happy" at det egentlig bare blir teit

264
Plot twist

Ja, hadde det ikkje vore ganske uvanleg og ein liten plot twist om det no berre går bra den siste halvanna episoden, sidan så mange åtvarar Sana (inkludert ho sjølv) om at kjærleik er vanskeleg? Kanskje det viser seg at det faktisk ikkje er det? ?❤️

265
Anra

Sana & Noora behöver helt klart varandra! De ordnar upp varandras kärleksliv. Så fin scen!! <3 Älskar hur Noora inte accepterar Sanas velande utan bara 'tvingar' henne att ta ett steg med Yousef. Just go for it, liksom. Och att bara få se Noora såååå himla lycklig, så här mycket har hon inte strålat sen slutet på S2. Håller alla tummar nu att Sana snart får känna likadant!

266
Endelig

Det er dette vi har venta på: så snart Sana får se at Noora har det bra, får snakket med Noora og fått et spark bak og noen oppmuntrende ord, så tar hun kontakt med Y 😀 Håper på en fin chat i kveld!

267
Best clip ever ?

Så mange smil i dette klip

268

hetero mess

269

???

270
Sesong 3

- er en kjempebra sesong, men Skam handler ikke om det.

271
Lolol

Sesong tre var den mest relevante og viktige sesongen, og Sanas problemer i sesong fire ligeså.

272
Noorhelm❤️

Awww❤️❤️❤️ Sana hjalp Noora, nå gir hun tilbake. Har ikke sett Noora så genuint lykkelig før. Elsker vennskapet mellom disse to jentene!! Så spent på Yousana nå. Og Even-fansen: jeg tror dere vil få det dere lengter etter? Hang in there? Alt er love❤️

273
det hoppas jag också

för att unga MI skulle få höra sitt rep få tala för sig själv istället för att andra berättar om hans självmordsförsök, ett tabuämne vi aldrig får se på tv, kan väl inte ha varit för mycket att be om? folk har ingen aning om hur det är att fightas med depression och självmordstankar, och om det visar sig att evens självmordsförsök inte hade behövts nämnas, att det bara var en katalysator för yousef, att 'han bitchen er gal' (något vi får höra hela tiden) inte hade behövt spelats för att det inte skulle komma någonstans ändå, folk skulle inte förstå hur ont det gör för oss, vilket slag i magen det skulle vara, hur oseriöst och respektlöst MI skulle ha behandlats i säsong 4. jag ber till alla gudar att det inte blir så, för det skulle göra så ont och jag vet inte hur ledsen jag skulle bli.

274
Jippi!!

Noora og William <33

275
Cheesy bil

Jeg har aldri vært så glad for å se bilen til William <3

276
YousefLovesSana

ÅÅ... aldri har vi vel sett Noora vakrere? Så flott å se hvordan kjärligheten åpner opp mennesker!! Jeg smilte hele klippet jeg! Nå må da Yousef svare eller?

277
Kjærlighet?

Hun er vakker fordi hun har post-sex glow. Hun er nyp.lt, derfor

278
sukk.

hvorfor i det hele tatt lese kommentarene, er bare dritt der uansett.

279
Sofie

❤?

280
Slem

Nora har aldrig varit vackrare än här!!

281
Nå smiler livet

Liker at noora kan snakke om yousef når hun sjæl ikke har sett William i 8 mdr. Applause

282
Takk Julie Andem!

Er så glad nå, har vært som et sår i magen da de var fra hverandre. Aldri vært så engasjert i "Tv par" før, det er noe helt spesielt mellom de to! Beste paret ever <3

283
Fuglen

Kunne ikke vært mer enig!???

284

Shit hvor er det spændende ☺ Sana er simpelthen så sød når hun smiler.
Cool at hun Endelig sendte en besked til ham, sidder og smiler med lyd på.
Og Noora -total cute med de røde kinder og det uglede hår.

285
Love

Loved this so so much!

286

So is this Noorhelm subplot over now? I hope it is, so we can focus on things that actually matter this season, like Sana.

287
Yess!!!

😀

288
Major eye roll

Jeg rullet øynene mine så mye under dette klippet. Har ikke savnet William og Noora

289
? Hustler in Hijab ?

Gjorde det vondt? ?????

290

Stop med at spild jeres tid med unødvendige negative kommentarer omkring forholdet mellem Noora og William. Dette er Sanas sæson, det er jeg udemærket klar over. Derfor er det også på sin ret at Noora og Williams forhold får opmærksomhed igen, når det er Sana der bragte dem sammen. Der er en grund til vi ikke ser mere til både Isak og Even samt Vilde og Magnus. Sana har ikke haft noget med deres forhold at gøre modsat med Noora og Williams. Der er også en årsag til, at vi de sidste 4 dage ikke har set noget til William og Noora, for hvad de laver blandt dem har intet med Sana at gøre, hvilket er årsagen til at vi kun ser dem på offentlige steder sammen med de andre. Jeg kunne forstå hvis man så dem selv uden de andre, at i ville være sure, for så havde det intet med Sana at gøre, men dette er ikke tilfældet. I må snart også indse, at Julie Andem med denne sidste sæson af SKAM blot samler alle de løser ender, så der ingen åbning slut er. Ved de andre sæsoner har der altid været en åbning slutning, mens hvis dette også var tilfældet her, ville i også brokke jer over, at Julie vælger at slutte SKAM åbent og der derfor for altid vil være åbne spørgsmål kun fantasien ville kunne svare på. Respekter hvad der sker og se alt det positive i, at alle bliver forenet på den ene eller anden måde i stedet for serien slutter med splid blandt alle. Tak :):):)