Legg igjen en kommentar

Regler for kommentering

Del dine tanker om SKAM. Alle kommentarer blir lest av SKAM-redaksjonen før de publiseres og vi forbeholder seg retten til å slette kommentarer som ikke følger reglene.

Her er reglene du må følge:
Kommentarer med personopplysninger om skuespillerne eller andre vil ikke bli publisert.
Kommentarer med personangrep vil ikke bli publisert.
Kommentarer med stygg og unødvendig språkbruk vil ikke bli publisert.

Bruk nettvett!

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

1057 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1

Denne var faktisk smertefull å se på </3

2

er det ingen som lurer på om Sara har sendt melding til Yousef fra Nooras e-post? Om at Sana ikke er interessert i ham..

3

tror och hoppas jag det blir som Sana anförtror sig till nu. Chris är den enda som inte verkar särskilt lojal med något av gängen (mamman tror jag knappast Sana anförtror sig till efter deras senaste samtal) och i det sista klippet sa ju Sana att hon tycker så mycket om Chris. För övrigt är Chris den enda av seriens karaktärer (förutom Mahdi) som inte har haft ett "one to one"-samtal ännu, och det vore så fint om hon fick ta steget fram och glänsa lite så här i seriens sist säsong!

4

Et lite frampek til at noe kom til å skje med bussen fikk en på Vilde sin Instagram på følgende bilde:
https://www.instagram.com/p/BTcKcbiFZ3J/?taken-by=ellevillevillde

Som en ser har Sana "tilfeldigvis" havnet utenfor.

5
Vilde redder dagen!

Av en eller merkelig grunn tror jeg faktisk at Vilde redder dagen/ordner opp i dette. Er det noe Skam alltid viser oss er at det er den vi minst forventer som skal gjøre noe viktig for hovedpersonen som får betydning. Vilde kom med poteter til Noora i s2 og Magnus "konfirmerte" Isak angående bipolar sykdom i s3. Opp til da hadde de fleste av oss tenkt at disse to bare var litt fjasete bikarakterer, men så visste det seg at de hadde dybde. Slik som Skam alltid viser oss at ingen er svart-hvit, ingen er kun fuckboy eller vims, ingen er kun bipolar eller homofil. Vi mennesker er full av nyanser, dårlige sider, gode sider osv. Jeg tror av den grunn at Vilde på sitt eget vis ordner opp i dette. Hun er en omsorgsfull jente bak alt fjaset, og jeg tror hun kommer til å se hvordan Sana sliter og deretter støtte henne. Julie Andem vil nok at vi skal tro at Vilde er en baksnakkende ku, akkurat som at hun vil at vi skal tro at Elias og co er homofobe. Tørr å vedde på at ingen av delene stemmer.

6

Tror Chris er lojal mot Vilde. De to har historie, så one-to-one med Chris blir for at vi/Sana skal forstå hvorfor Vilde er blitt som hun er. Chris gikk på ungdomsskolen med Vilde, og kjenner nok til både hjemmesituasjonen (ikke enda mer omsorgssvikt, vel?) og den sosiale historien (evt mobbing?). De to virker fortolige med hverandre hele veien fra dassrullene til i dag. De fremstår forøvrig som rake motsetninger, Vilde som prøver å være Blair Waldorf, og Chris som er ... harry. Og det som skjer med Chris i traileren er at hun mister/får kontroll på bildet av seg selv, avhengig av hvilken vei man spiller.

7
Hustler in Hijab

Synes ikke Chris er harry, jeg... Hun er naturlig, rett fram og morsom. Det er mye mer harry å være klin like og jålete som Pepsi Max-gjengen

8

Enig ! 👍💜

9
SANAS MAMMA PRATADE MED YOUSEF

tror jag, och berättade att Sana var kär i en annan kille. Det finns nog inte i mammans föreställningsvärld att det skulle vara Yousef som Sana menat när hon pratade om en "muslimsk" kille som mamman "inte skulle få träffa ännu". Kanske har mamman pratat med Yousef för att hon är orolig för Sana, och nämnt detta för honom.
Och stackars Yousef tror att det var därför Sana tog bort honom som vän och inte ville kyssa honom...
Om han är övertygad om att allt hopp är ute är det ju inte så konstigt att han tröst-hånglar med Noora.

10
Trösthångla

Att trösthångla varet veldig bra ord! Det er spennende å få rullet opp det bakenforliggende her. Tror nok også mamma kan ha hatt sitt å si i dette. Om mamma har snakket med Yousef om Sanas forelskelse i en muslimsk gutt, så legges det jp oop ti major misforståelse.

Noora er superskuffa over at Sana ikke har fortalt - MEN, HUN burde jo ha lært av episoden med William. Det kan se ut som om hun tar hevn/trøster seg med Yousef. Jeg er sikker på at Noora har skjønt at Sana liker Yousef. Det er bare litt ut av karakter at Noora skulle gjøre noe sånt. Men i krig og kjærlighet så er alt lov, lizm.

11

Tror ikke Noora vet det..

12
Folk trenger å bestemme seg

Er Noora flink til å se, lese og anslysere situasjoner og folk? Om hun er det, som mange har postet sykt mye om, så burde hun en mistanke om Sanas følelser. Eller så er hun ikke flink å på det. Og hva er det da som er så spesielt med Noora?

13

Hon är världens vackraste kvinna!
Det "er så spesielt med Noora"

14
Er jo ikke samme folka!

Meningen vi alle skal være enig? Da ble dette kommenterfeltet brått helt overflødig?

15

Nora ville nok hevne seg >:(

16

Er det flere som tror slosskampen handlet om det at Elias hadde kalt sana for slave.? Siden Vilde hadde sakt det til pm jentene hadde hun sikkert også sakt d til Magnus, så hadde det blitt snakket om i guttegjengen. Dette syntes sikkert Isak var ille og slengte med leppa til Elias som ikke klarte å kontrollere sinne.

17

Tror absolut ikke det har noe med "slava"bemerkningen å gjøre. Den er over and out.

18
Ikke slave nei

True

19
Søsken som tuller

Kan det GODT være. Tror Elias bare mente det med slave sånn som alle andre søsken mener det. Sana kunne like gjerne vært lillebroren hans og de hadde fremdeles hatt den lille konkurransen hvor taperen ble den andres "slave" i en uke. Det er jo sånt overdrevet språk ungdom bruker. Og det er garantert ekstremt provoserende å bli tilegnet et kvinnesyn du absolutt ikke har bare fordi du har en "sånn" bakgrunn.

20
Alt som kan gå galt...

tenk om de tar blodprøve av Isak på legevakta, og den viser bruk av cannabis? Det ER en hasjplante i banneret. Og politi. Og cannabis skal visstnok kunne slå ut på blodprøve lenge etter. Og Skam har enda til gode å vise hvorfor narkotika er dumt. Ble litt stressa nå, kjenner jeg. Noen med peiling på legevaktsprosedyrer eller narkotikalovgivning som kan berolige en stakkar?

21
Ikke slave nei

Oh shit nei håper Ike det Ned hasj nei

22
Hustler in Hijab

Håper virkelig SKAM dropper å ta ansvaret for å "vise hvorfor narkotika er dumt"...

23

kanskje skam prøver å vise at cannabis ikke er så ille som alle skal ha det til?
vet du hvorfor det ble ulovlig?
vet du hvor mye mer skadelig alkohol er for deg i forhold til cannabis. liker ikke å sammenlikne de to rusmidlene, men for å sette det i perspektiv.

24

Tviler på at noen tester blodet hans for substanser uten at det skulle være grunn til mistanke om det og politiet ber om en prøve. Vet ikke mer om dette, men høres ikke ut som noe som legevakta har lov til å gjøre uten å opplyse personen.

25
Studerer juss har hatt helserett

Helsepersonells plikter følger av lov om helsepersonell. Alt helsepersonell har som hovedregel taushetsplikt, også overfor politi. Denne taushetsplikten gjelder også når pasienten kommer til legevakten og har tatt narkotiske stoffer. Ett av unntakene til taushetsplikten er når det er fare for f.eks liv eller helse. Eksempel: En pasient kommer beruset til legevakten, har kjørt dit, noe som åpenbart er ulovlig, og har tenkt å kjøre derifra og sier dette til legen. Da må legen informere pasienten om at legen er pliktig å kontakte politiet dersom det er fare for liv og helse eller eiendom, det vil si en fare for fremtidig lovbrudd. At pasienten kom kjørende beruset, skal legen ikke si noe om. Har pasienten planer om å gå eller ta drosje hjem, skal legen ikke si noe overhodet.

Vi har faktisk en dom fra Høyesterett (HR-2013-2333-A - Rt-2013-1442, hvis du er interessert) hvor en lege ble frikjent for bevisforspillelse (ødelegge bevis). Politiet hadde krevd utlevert en pose inneholdende pasientens/mistenktes narkotika. Politiet ville ha posen for å sikre DNA. Legen gned posen mellom hendene for å skjule pasientens kontakt med posen. Retten fant at dette var riktig, fordi legens plikt til å verne om pasientens privatliv veide tyngst, og hadde overholdt sin taushetsplikt etter helsepersonellloven paragraf 21. Pasienten hadde altså ankommet legevakten bevisstløs i ambulanse.

Politiet kan kreve at lege, sykepleier eller annet helsepersonell tar blodprøve eller gjør andre undersøkelser, men dette gjelder bare personer som er mistenkt for straffbare forhold. Når Isak selv dukker opp på legevakten, kan ikke resultatene fra blodprøver eller andre undersøkelser kreves utlevert til politiet fordi han ikke er mistenkt.

Konklusjon: Isak er safe.

Håper ikke det var for langt og innviklet!

26
Elsker dette kommenterfeltet!

Bare elsker det. Helsejuss. Så klart er det noen her som kan helsejuss.

27
Legevakt og blodprøver

Når er ikke jeg lege, men det er vel ingen grunn til at de skal ta en blodprøve av Isak? Han kommer inn på legevakten med muligens brukket nese, de tar kanskje et røntgenbilde av han og setter en neseskinne på nesen hans, slik at nesen kan leges. Blodprøver er vanlig å ta på legevakten om noen for eksempel kommer inn bevistløse, det er mistanke om overdose, alkoholforgiftning, i voldtektssaker eller om det for eksempel er mistanke om betennelse i kroppen. Da tar man blodprøve for å sjekke CRP-statusen. Så jeg tror du kan betrygge deg med at det sikkert går helt fint 🙂
PS. Tipper også at Isak har roet ned/sluttet med røykingen på grunn av Even.

28

Legevakten har ikke meldeplikt til politiet, leger har taushetsplikt.

29
uforsigtig brug af sociale medier

er i mine øjne nok til den aggressive konfrontation - de videoer som hei briskeby er bruger vilde og even som indhold til pranks men det er jo så grænseoverskridende og tarveligt gjort af Mutta, Adam, Yousef, Elias og Mikael.
Og Yousef kan blive så kold af en unfriending - det ville da være helt normalt at tage det nært at en person du føler du er kommet helt tæt på og er forelsket i unfriender dig. Så er det da et signal om at der er no future.

30

Kan Magnus ha startar bråket pga sms-rouletten?

31
SKAMalyse

Slåsskampen handlet nok om EVEN.

Vi ser Elias, Yousef (og Adam?) som står inne i pubben og ser det som foregår utenfor gjennom vinduet. Adam og Elias stormer ut, mens Yousef henter SANA.

My guess:
ISAK og EVEN snakker om hvorfor han ikke klarte å synge videre da ballongguttene kom inn. EVEN forteller hva som skjedde på Elvebakken. ISAK blir opprørt og konfronterer Mikael (og Mutasim) ute. Blir ikke overrasket hvis det viser seg at det faktisk var ISAK som slo først eller i alle fall ble oppfattet som veldig aggressiv. Han er sikkert opprørt og sint.
Senere, med blod, står ISAK og kikker på hånden sin som om han har vondt i den og ikke bare i nesa.....
Elias er faktisk den stormer ut for å få gjengene fra hverandre. Det var nok ikke han som slo.

Når ballongguttene går dytter Mutasim Adam foran seg. Var det han som slo?

Etterpå står SANA og ser på blodet på hendene sine. You've got his blod on your hands. Alt er min feil...
I min (forbudte) forelskelse for Yousef var jeg bare opptatt av å se ham og glemte jeg helt å ta hensyn til mine venner og forhistorien.....

I got my 2 worlds to collide.... and they were not ready for it.
Sånn er det, når jeg prøver å viske ut grensene mellom mine 2 parallelle universer..

32
EVAK4EVER

If this was just a homophobic assault, then Isak just learned his lesson. We remember, when Eskild told Isak about importance of fighting for gay rights, in 3rd season Pride-clip.

33
Jämtkalle

Matteus 27:24
"När nu Pilatus såg att han intet kunde uträtta, utan att larmet blev allt starkare, lät han hämta vatten och tvådde sina händer i folkets åsyn och sade: »Jag är oskyldig till denne mans blod. I fån själva svara därför.»

34

Bra analyse

35
Androiben

En ting som gjer meg lykkelig er den sterke kærleiken mellom Isak og Even. La merke til hvordan de ser på hverandre når Even synger "no hell below us". Det er et tegn på at Even har fortalt alt til Isak. Når de gutta kommer og Even får panikk så er Isak og vennene der og støtter. Veit ikke heilt sikkert hvorfor det ble bråk men har en følelse av at Isak forsvarte Even på en måte

36
Nothing to kill or die for...

synger Isak i det han redder Even. Og med det tror jeg (og håper) han sier: ikke noe å bry seg om mere - det som har skjedd har skjedd og er tilbakelagt - det betyr ikke noe for oss to❤️
Og Isak nøler ikke, han er der med en gang han ser at Even sliter. Det er bare så godt å se - og gutta støtter dem. Jeg bare elsker den gutte gjengen - de er så fine og gode for hverandre.

37
@Nothing to....

Sånn tolket jeg det også 😊❤️

38

Ja det var så fint og rørende å se Even og Isak synge sammen, og at Isak reddet det inn. Men det trenger ikke å bety at Even har fortalt alt til Isak. Tror tvert imot at Isaks usikkerhet og frykt fordi han ikke helt vet hva som har hendt med ballong gutta gjorde at han enda raskere hisset seg opp og gikk i forsvar for Even.

39

Ja jeg er helt enig, det er så vanvittig vakkert å se. Og så la jeg merke til at (såg iallefall sånn ut for meg) at Even også såg bort på Sana helt i starten, og det følte jeg var et lite hint til da de snakket sammen i gangen på skolen; det var akkurat som han ville si "det er bra/vi har snakket sammen" eller noe.. ❤️

40

Er ikke even russ i år? Null russebukse jo

41

Må man være russ da? Og dersom man er russ, må man gå i russebukse hele tiden?

42

Ja, Mari oxo..????

43

Mtp Even kan der bety at han har valt å ikkje vere russ (sjølv om eg håper at det ikkje er tilfellet), men vi veit at Mari er russ no...
Har hørt om uteplassar som nektar inngang for folk i russeklede, kan vere mogleg forklaring...?

44

Asså jag är verkligen ingen som följer serier men fastnade för skam nör säsong 4 började. Önskar att sana förstör för dem norska partyjentorna eller exposar dem * sips tea* inväntar dramaaa..

45

"Love will tear us apart" 💔 Ja, det skal jeg virkelig love for! Så hjerteskærende smukt!

Der er mange paralleller til sæson 3, og jeg kan ikke lade være med at tænke på "Bros", hvor Isak ser Sonja kysse Even. Vi var lige blevet så sikre på Evens følelser for Isak, og pludselig hører Isak ikke noget fra Even. Indtil Isak ser Even og Sonja kysse til festen - og så en lang pause.

Men bagefter blev det mere og mere tydeligt: Even forsøgte at tage afstand fra Isak, fordi Isak havde sagt, at hans liv var bedre uden psykisk syge. Disse få ord, som næsten virkede ubetydelige i det øjeblik, de blev sagt, men som betød så meget for Even. Men det var først bagefter, at vi forstod sammenhængen. Det var Sonja, der kyssede Even, ikke omvendt. Hun troede, at Evens følelser for Isak var indbildning, og vi fandt ud af hvorfor. Men Evens følelser var stadig de samme for Isak.

Nu ser vi Noora, der kysser Yousef. Parallelt med Sonja, der kyssede Even lige før pausen i sæson 3. Yousef har ikke armene rundt om Noora. Det er hende, der har taget fat om ham. Vi ved, at Sana ikke har hørt én eneste lyd fra Yousef siden sidste fredag, hvor de snakkede om "Det bedste fra Islam". Skete der noget, som fik Yousef til at trække sig? Forsøger han at holde afstand, ligesom Even? Kan det hænge sammen med Sanas mor, der råbte ud af vinduet? Sanas lille afvisning.. Men kan han holde sig væk fra Sana, hvis han har ligeså stærke følelser for hende?

Da de stod og skrældede gulerødder, var kemien imellem dem så stærk og tydelig. Yousef, der står tæt på hende. Musikken, blikkene, bevægelserne. Jeg håber, at det lykkes dem at bygge bro. Ikke bare imellem hinanden, men imellem de to kulturer. Inshallah ❤️

46
💔 Yousana 💔

Leser kommentarer og grubler. Jeg tenker at det må være en grunn til at moren til Sana er en så tydelig og synlig karakter denne sesongen. Siden det jo er veldig utypisk SKAM å fokusere på foreldre. Tenker litt tilbake på sesong 1 med moren til Eva og Evas opposisjon mot morens innblanding i livet hennes. Moren til Sana er enda mer tilstedeværende og det må jo være en grunn til at vi stadig vekk hører at hun stoler på Sana, men egentlig ikke gjør det.

Ser at flere av dere mener at hun har blandet seg inn på en eller annen måte. Kanskje hun har pratet med Yousef og fått han til å trekke seg unna? At det liksom er til Sanas beste. Det kan være en forklaring til det plutselige og litt ulogiske skiftet i oppførselen hans. I tillegg til at han føler seg avvist av Sana siden hun har unfrienda han på face, ikke tar kontakt, osv.

Kan jo nesten håpe at det er noe i den duren med tanke på at Yousef jo er en "fin fyr". Det triste med det blir at Sana er i konflikt på hjemmebane også, noe hun delvis allerede er egentlig. Blir liksom ikke noe sted hun kan hente seg inn litt. Kanskje hun får noe støtte fra Elias, men hvis han er pissed på henne fordi hun ba dem komme på festen, noe som førte til konflikten med Evak & co., så kanskje hun ikke får noe støtte fra han heller.

Håper virkelig ikke det blir "Sana vs. resten av verden", og at noen fra jentegjengen ser at hun trenger støtte, hjelp og å prate. Blir helt hjerteskjærende hvis de også snur ryggen til henne... 💔

Og så håper jeg at Noora og Yousef velger å kjempe for William og Sana, i stedet for å søke trøst i hverandre. Klarer ikke å se for meg at de liksom skal bli et par... 💔 Unner dem å ha det bra og være lykkelige, men tipper at for å oppnå det, så må de ta sine fighter de også. Don't give up on love! ❤

Hersens misforståelser og mangel på kommunikasjon! Håper fortsatt på Yousana 💑 Får satse på at paralellene til sesong 3 videreføres på dette området også! 😉

Ønsker dere alle en fin SKAMløs uke! 😊

47
Dansk-norsk

Kan det tenkes at Sanas mor har snakket med Yousef for å få ham til å holde seg vekk? Og kanskje til og med sagt at Sana liker en annen? Sana har jo fortalt at hun liker en gutt, og moren tror nok ikke det er Yousef...

48

Har lige genset "Det bedste fra Islam" og "Imagine all the people living life in peace". Der var noget, der slog mig..

I "Det bedste fra Islam" spørger Sana, hvorfor Yousef ikke tror på Allah. Han prøver at forklare, at han føler, religion splitter folk ad i stedet for at skabe fred.. Han fortæller om Even, og hvordan religionen var med til at ødelægge deres venskab. Sanas eneste respons er, at Even var syg. Hun forholder sig ikke rigtig til det, som Yousef føler og fortæller omkring religion. Ja, Even var syg, men Yousef har tydeligvis dårlig samvittighed over, hvordan Ballon-gjengen behandlede ham, og for Yousef handler det om religion.

Bagefter fortæller Sana, at religionen gør hende til et bedre menneske. Yousef svarer: "Tror du ikke, jeg husker å være et godt menneske uten å be?". Det spørgsmål forholder Sana sig heller ikke direkte til. Hun kigger væk og laver en lille bevægelse med ansigtet, der er vanskelig at aflæse. Hendes tavshed kan opfattes, som om hun ikke mener, at Yousef er et godt menneske. Hvorfor svarer hun ikke: Selvfølgelig er du et godt menneske, selvom du ikke beder. I stedet forsvarer/forklarer hun, hvorfor hun selv beder. Det virker derfor, som om Sana dømmer Yousef lige her..

På vejen hjem til Sana går de to med større afstand imellem hinanden, og Yousef spørger: "Hvis religion er så bra, hvorfor splitter det samfunnet?". Dette spørgsmål svarer Sana heller ikke på. Hun ved nok ikke, hvad hun skal sige, men tavsheden skaber en afstand imellem dem.

Klippet slutter af med, at Yousef og Sana misforstår hinanden, og han får ikke sagt det, han ville. Men han smiler alligevel, da Sana går. Han ser forelsket ud.. Men efter denne fredag er der ingen kommunikation imellem dem.

I klippet "Imagine all the people.." kigger Sana hen på Yousef, da han kommer ind på SYNG. Men for første gang smiler Yousef ikke. Han ser mere tilbageholdende ud - måske lidt såret? Da Sana snakker med Chris, går han også bare forbi hende. Han er ikke så opsøgende, som han har været før. Noget har helt sikkert ændret sig.

Hvorfor henter han Sana, da Elias og de andre slås? Jeg tror, at det handler om, at han netop har dårlig samvittighed over for Even og ikke vil blandes ind i kampen. Han er splittet imellem at være loyal over for Ballon-gjengen og slås med dem - eller tage afstand. Han vælger det sidste. Han henter derfor Sana i stedet og bliver selv indenfor. Jeg siger ikke, at det er godt af ham at lade Sana gå alene. Bestemt ikke. Men jeg tror virkelig, at han er splittet omkring Sana, Ballon-gjengen og hele spørgsmålet omkring religion.

49

Enig, har tenkt presis det samme, både Yousefs ignorering af Sana til sidst, og også at Sana forenkler tingene da de snakker religion. "Even var syk" er tydeligvis ikke hele svaret.

50

@Dansk-norsk. Ja, det er jo en mulighed. Sanas mor viser ikke meget tillid til sine børn (som Elias selv sagde), når hun roder i Sans ting og ikke stoler på, at de kan tage vare på sig selv. Men ved ikke, om hun ligefrem ville snakke med Yousef? Måske kender hun hans forældre og har sagt noget til dem? Men tror selv mest, at Yousef har trukket sig i respekt for Sana og hendes tro. De havde jo en lang snak om "Det bedste fra Islam". De misforstod jo også lidt hinanden til sidst, da Yousef sagde: "så er vi to?", "så er vi cool" osv. Og så Sanas afvisning af et kys, som jeg tolker det... vi ved heller ikke, hvornår han opdagede, at hun havde slettet ham på Facebook. Måske er der en sammenhæng imellem de ting? Det er i hvert fald mine tanker.

51
SKAMalyse

Husk at vi ser alt gjennom SANAs briller.
Hun følte en sterk kjemi og elektrisk spenning når Yousef kommer tett på på kjøkkenet.
Hun ser NOORA kysse Yousef lidenskapelig og Yousef som besvarer kyssene (for det gjør han vel i klippet!).

At de var på kjøkkenet og Yousef lærte henne å skrelle gulrøtter har nok skjedd. at NOORA kysser Yousef er nok noe som skjedde. (NOORA da, rebound er sjelden en god ide...)

Men hvor mye av SANAs tolkning av dette er misforståelse og hvor mye av dette faktisk stemmer med Yousefs opplevelse, gjenstår å se...
Vi får vente til vi får høre mer om Yousefs side av storien.

52

Jeg mener du tar feil. Jeg tror ikke det er sånn at det vi ser er "sett gjennom Sanas briller", og at ting ville sett annerledes ut dersom en annen hadde vært hovedperson. Fokuset er på Sana og alt som skjer rundt- og i hennes liv. Vi ser det som skjer, samt Sanas opplevelse av -og reaksjon på- det vi ser skjer.

53

Til SKAManalyse:
Forstår godt, hvad du mener, og jeg er til dels enig. Vi ser Noora og Yousef (og resten af verden) igennem Sanas briller. Vi ser Yousef igennem Sanas øjne, og vi bliver påvirket af hendes synsvinkel. Men samtidig ser vi også, hvordan Yousef og Sana agerer udefra. Vi ser, Yousef gå tæt på Sana i køkkenet. Vi ser, at der var masser af plads omkring hende, så vi ved, at han gør det for at være tæt på Sana. Samtidig underbygges dette af musikken: "and your heart's against my chest". Da Elias kommer ud i køkkenet, kan han også fornemme stemningen og siger, at Yousef skal slutte med at flirte.. Vi ser, Yousef går over til Sana på trikken i "Fy Faen". Han kunne ha' opsøgt Noora jo.. Han skriver til Sana og add'er hende på Facebook, og han insisterer på at følge hende hjem, efter Elias går kold hos Noora. Han kunne jo ha' fundet på en undskyldning for at blive og hænge ud hjemme hos Noora for at "passe på" Elias.. Så vi oplever det ikke udelukkende igennem Sanas briller, for vi ser dem også udefra, og hvordan de agerer i deres omgivelser.

Samtidig bliver vi i tvivl om, hvad der sker mellem Noora og Yousef. Som når Sana fx opdager dem sidde i sofaen i "Fy Faen". Men vi ser også noget, som Sana ikke ser, da Elias går kold i sofaen: Sana kigger bekymret på sin bror, mens Yousef og Noora griner og smiler til hinanden i baggrunden.. I fredagsklippet ser det ud, som om Yousef kigger hen på Sana på SYNG, men det ligner, at Noora står ved siden af Sana. Kort efter står Noora et andet sted i lokalet. Dette er nok bevidst gjordt, så vi skal blive i tvivl: Kiggede Yousef efter Noora, eller kiggede han efter Sana? Ligesom Sana er i tvivl omkring Yousefs følelser, skal vi blive i tvivl: Var han i virkeligheden interesseret i Noora? Det giver flashbacks til sæson 2 med Noora, William og Vilde. Men samtidig er klippet parellelt med Even, Sonja og Isak i "Bros" i sæson 3. Vi kan se paralleller, som Sana ikke ser. Og selvom vi er begrænset af Sanas perspektiv, afslører musikken og omgivelserne mere end blot Sanas synsvinkel.

54
SKAMalyse

@ Ellin Til Skamalyse
Er med på det du skriver. Stemmer, det er flere, mer objektive ting i klippene som støtter opp under at det er strek tiltrekning mellom SANA og Yousef, også fra Yousefs side, som du skriver.
Likevel; det vi får se er farget av PV SANA. Hun opplever det gjerne enda mer intenst og det er det vi får se. Misforståelser og feiltolkninger på grunn av manglende kommunikasjon har vært et gjennomgående tema i SKAM.
Jeg er forsiktig og venter på Yousefs side of the story..

55

@SKAManalyse. Ja, misforståelser og fejltolkninger er helt sikkert et gennemgående tema i SKAM. Håber, at Sana følger sit eget råd, som hun gav til Noora om William efter Yakuza-kampen, og snakker med Yousef selv. Det bliver i hvert fald spændende at få Yousefs 'side of the story', som du skriver. 🙂

56
USA Skam Addict

I disagree with you that Sonja and Even's kiss in S3E5 was not mutual. Even was smiling and he and Sonja appeared to be reconciled.

It isn't an excuse either that Isak told Even he didn't want to be around mentally ill people. By withholding the information Even left Isak in romantic purgatory. Furthermore, Isak did not have a girlfriend to fall back on like Even did. Ultimately he did to Isak what was done to him by Mikael months before. After Isak laid his heart, and identity on the line for him, he gave him the cold shoulder. Even should know better having attempted suicide over the same thing.

Back to Sana, unlike Isak, she did not give Yousef a pretext for being in a relationship with her. Yes, they have chemistry, but chemistry is not the same thing as a commitment. Peeling carrots isn't the same thing as confessing your love. On this point, I think it is really helpful to look at Vilde.

Here's Vilde's monologue from season 2 episode 8:
"I thought about why I was so obsessed with William. I knew he was just a fuckboy. I thought I could use him to just be done with the first time. But when we were together he wasn't just a fuckboy. He was good, nice, and kind. That meant something. I got me thinking that maybe it meant something for him as well. Of course I understand that it didn't. ..When he said I wasn't good enough, that was when I was done with him. It only confirmed that he never felt something for me. But then he apologised, and there he was again. He sent messages and invited us to parties. That's when I was unsure. I think it was the uncertainty that made me completely... Crazy."

Vilde was extremely transparent about her feelings for William. It goes to show that while Vilde can be gross and crass, she doesn't leave any room for confusion---and she doesn't expect others to read her mind. It was William's who knew she was in love with him, and screwed with her anyway to get to Noora. That is was drove Vilde "crazy"---not merely how desirable William is. In the same way Even strung Isak along, while he went back to Sonja.

Noora on the other hand avoided William because she knew was Vilde's feelings were. Sana has not been as open with Noora or Yousef, so how can either one of them be at fault?

Isak can not adjust his attitudes towards mental illness if Even is not forthcoming, and Noora can not avoid Yousef if she doesn't know about Sana's feelings. Noora might not even like Yousef.
She made out with him right after finding out about William's supposed new girlfriend. There is a good chance she was using Yousef as a rebound guy.

The same way Isak came out to Jonas, and Noora confessed to Vilde about William, Sana has to open up to Noora about her feelings for Yousef. You can not expect others to be mind readers, and it is actually a cruel and unfair expectation to lay upon them. It is when others know your feelings and exploit them anyway that they become at fault. I think a huge theme of Skam is the idea of claiming someone who you are in love with, what it means to be a loyal friend, and open communication with those who are close to you.

Ultimately I thought the Noora Yousef kiss was a failed rehash. It worked to illustrate Sana's failings rather than making me sympathise with her. We don't even know if William's new girlfriend is real. It is based on second and third hand information. If Sana was upfront with Noora and Yousef, this whole thing could have been avoided---or at least Sana would *know* where she stands, and she could move on.

57

What I meant was: In SKAM we experience a new perspective on scenes and small details later on. At the time we saw Even and Sonja kiss, we only saw it through Isak's point of view. Many judged Even and believed he was back with Sonja. Did he ever really break up with her, like he told Isak? Did they just bump in each other at the party? Later on we got the answers: Yes, he did break up with Sonja, but she didn't take it seriously because of his illness. He was just polite and let her kiss him, because he was confused at this point. She had told him he was having a breakdown and that his feelings towards Isak was made up in his mind. But in the kitchen scene he tells Isak: I'm the only one who can read my mind, I'm the only one who can feel what I feel. Again: We didn't really get this before later on. Was Even the bad guy or what was going on. But we finally got all the little pieces together and knew why he acted the way he did.
I think you're missing this perspective... People have their reasons. There's a big difference between William and Even and how they acted.

About the other things you mention, I don't talk about excuses. I'm not defending anyone. I'm saying the chemistry seems very real between Sana and Yousef. I'm not saying they've committed to each other, or Yousef should be able to read Sana's mind. But I think he has his reasons for acting the way he did, and I hope there's a good reason why.

58
USA Skam Addict

@ellin
Yousef doesn't need a reason for "acting the way he did." making out with a girl at a party isn't a crime. Same with Noora. Making out with a cute boy isn't a crime. It is unfortunate for Sana but it isn't a betrayal the way Even and Sonja was. That is why the scene wasn't as effective this time.

59

@USA Skam addict. "Yousef doesn't need a reason" - it seems like you really just want to misunderstand me now? Of course it's not a crime. Who said anything about a crime?? I'm interested in WHY Yousef pulled away from Sana and suddenly ends up kissing Noora. Not because it's a crime, but because it doesn't add up to his previous behavior towards Sana. From Sana's point of view I hope there's a good reason why - not because it's a crime to kiss, but because she's in love with Yousef.

60
USA Skam Addict

"Yes, he did break up with Sonja, but she didn't take it seriously because of his illness."
We don't know this at all. We didn't even know if Even was being sincere when he ranted about Sonja in the kitchen. All we know is that Even appeared at Isak's for after a week without saying much of anything to him. Anything about his and Sonja's relationship status is an assumption. And the problem is that he didn't communicate with Isak in the first place.

61

@USA Skam addict. It sounds to me like some of the essential conversations between Even, Sonja and Isak have been lost in translation, because yes. We do know for sure that Sonja didn't take Even's breakup with her seriously, and we do know that she tried to protect him, because she said so herself in "15:15-01:01" (she didn't want to believe it and told Isak that Even wasn't in love with him - it was just "a sick idea") and in "Minutt for minutt" (she tells Isak that she believes Even now and his love for Isak, and Even needs Isak to take care of him when she no longer is there by his side - like a 'ritual' she hands Even over and guides Isak to deal with his illness).

62
@Usa skam addict

Watch the scene with Sonja and Even in Bros closely. Sonja walks up til Even and greets him, as if they didn't come to the party together, and she just now laid eyes on him. You can se her saying something probably along the lines of Hello, so nice to see you. Of cource Even smiles and acts nice, it's his ex, hes not about to be more mean to her than he already has. Then she leans in and kisses him. 100% Sonjas initiative. Again, is he about to publicly humiliate her by pushing her away? He sort of withdraws from the kiss. But he's godt his back against the wall so where can he go? He has no idea Isak is there. But I'm convinced that kiss is the fatal misunderstanding in the Romeo and Juliet storyline. Isak thinks Even and Sonja are back together. In fact they are not. Even probably gently freed himself from the kiss seconds after Isak turned away. Isak thinks Even is lost to him, and so he acts in a way that makes Even thinks it was right to back off because Isak is so cold towards him after he sendt the text about needing more time. Actualy maybe Even was working up the courage to tell Isak about his illness. Or thinking if Isak felt the same way Even did, Isak would pursue him and he'd get a chance to explain. And Isak would have. He did! He talked his way into Emmas party for Even. But then after he saw Sonja kissing Even, he gave up. So they both thougt the other was lost to them as a result of misunderstandings. There are lots of other paralels to Baz Luhrmans Romeo and Juliet in the first five episodes of season three.

63
USA Skam Addict

I think you missed the point entirely. Even is responsible for explaining his own feelings, not for the purity of his thoughts. First, inferring what his thoughts were is called psychological projection. But second, Even is a flawed human being capable miscommunication just like everyone else.
On one hand you say he pulled away from Sonja. On the other hand you say he couldn't pull away because there was a wall behind him. So the presence of a wall is proof that he didn't want to be kissing Sonja at that party? Really? You don't see how rediculous that sounds?
Even if Even didn't want Sonja to kiss him, it doesn't excuse how Even handled the situation. It doesn't matter what's in your head. It matters what your do and what you communicate. Even was not straight forward with Isak, and while he was at a party, Isak was confused and isolated.

64

What's with the sudden Even-hate here?
Even had broken it off with isak via text message.
Even hooked up with sonja again, for a short while, but obviously broke it off with her again before "slutt å meld meg". Sanas headshake told yousef he couldn't kiss her, and he is still deleted from her facebook - and if she knows that she's the one who invited him to syng, he might fear that she tricked him into meeting up with even. Which would make it seem like she didn't accept his reason for converting. He might feel both dumped and disrespected.

Although both these scenes have kisses that our protagonist wishes never happened, they are different situations. Sana acted too slowly. Isak was dumped. Sana might have messed up her romance plot. Herself.

65

@Måka. Exactly, people have their reasons, and we have to try to look at the different situations, not only from Isak's and Sana's point of view, but also from Even's and Yousef's in order to understand their actions.

66
EVAK4EVER

Remember, that we saw the situation through Isaks eyes.

67

@USA Skam Addict, I didn't @you, when I replied in English earlier, but you can read my respond/ Ellin. Just to tell you that we are three discussing this Even-Isak-Sonja triangle at the moment 😁 Anyway, just to respond to your last comment on this 'topic', I think you're missing perspective here. Even is bipolar and he was very dependent on Sonja and her validation. It can be hard to understand his actions during the time he pulled away from Isak, if this isn't something you keep in mind. Sonja looked after Even and she thought he was having a breakdown when he told her about his feelings towards Isak and wanted to break up with her. She thought she knew Even better than he knows himself, and Even was struggling because he didn't know if Sonja was right about this: Was it all in his mind? (This is also why he talks about "The brain is alone"). She made him think it was just his imagination caused by his mental illness. It seems to me like you completely overlook this aspect? Was Even not straight forward with Isak? Well no, he didn't tell him about his mental illness. But you have to ask yourself why. Now we know it's because of his own insecurities, past experiences on Elvebakken and his fear of loosing or hurting Isak. He tried to keep a distance to protect Isak. You make it sound like Even didn't care about Isak, leaving him confused and isolated, while he was at a party (like Even wasn't struggling too). But this just shows to me that you're missing the bigger picture without the perspective of Even and why he was struggling.

68
USA Skam Addict

@Ellin/re: Evak+Sonja

I understand Sonja was a big support system, not just a girlfriend. But he should have explained this to Isak much earlier ---especially before walking outside naked on a winter night in Oslo.

Isak could have stepped in to be Even's support earlier, but he doesn't have the opportunity. Isak is left with the feeling that he has been used. The guy who baited him has now ditched him.

So yes Even was afraid after Mikael. Perhaps Even was afraid of the homophobia Evak might face. But is that an excuse to leave Isak like that?

The bipolar isn't the reason Mikael pulled away from Even. Mikael's homophobic religious attitude caused him to pull away. If Even did the same thing after being a victim of it, then it's actually worse.

Even isn't obligated to be with Isak. William isn't obligated to be with Vilde. But we must all express ourselves honestly and clearly to avoid being cruel.

69
I disagree

Well it matters because there is a huge difference between a few seconds of kissing and getting back together with Sonja. Isak saw one and supposed it meant the other. I think Isak supposed wrong. And plenty of information from later in the season supports that assumption.

You can se Even pulling back from the kiss instead of leaning into it as in all other kissing we see him do. His chin goes all the way to his chest. I don't know what he thought but neither do you. I think it's strange you think it's Evens responsobility to act as if Isak is watching him and then explain it. How on earth should he know Isak was there?

I'm convinsed everything Even told Isak was true. He and Sonja took a break. And when Isak sendt the text and Even showed up at once, he was free to do so because he and Sonja were not together. Neither had they been in the meantime. But we know that when Even told Sonja he liked Isak, she did not belive him. In that light it makes sense that she would want to kiss him, because she is just waiting for him to come to his senses and take her back. She did not belive he really wanted to break up, so she doesn't take it seriously

70
USA Skam Addict

If Even and Sonja were on a break why was she calling Isak all of a sudden in S3E8. Don't you think Even likely told her he was going to be with Isak now?
I think your analysis of Even's body language is totally bizarre and speculative. It was a mutual kiss between two happy people. Even was not pensive and reflecting some place. He was at a typical Friday night party, and his girlfriend was with him. You're looking for an excuse for Even rather than considering what we know and analyzing it.

71

The way I see Sonja and Even's relationship in season 3, they are a couple who love each other very much, but haven't been IN love for a long time (probably since before the Elvebakken episode). Sonja stayed with Even through the worst time of his life, and is afraid of what will happen if she leaves. She fears he will be all alone, but once she is confident the Isak thing is real, she lets go immediately. When she first heard about Isak she left the door open because she thought it was just his illness doing things, and she thinks more like a concerned nurse than a wounded girlfriend. it was Sonja the Nurse who called Isak in S3E8, not Sonja the ex-Girlfriend. Even feels he owes Sonja too much to dump her, he dosen't want to lose her because she is his only friend, and he dosen't completely trust his own emotions toward Isak either. And then Isak killed all his hopes with his "mentally ill people"-comment. Even hopes it will go away if he just stops thinking about it, and he tries to go back to being the boyfriend Sonja deserves.
Both Sonja and Even are stuck in a pattern where they pretend to be in love because they love each other. They have been doing it for months, and this is the behaviour Isak witness in both "Mekke øl" and "Bros".

72

@USA Skam Addict. Sonja called and later on texted Isak because she couldn't reach Even and was worried about him. She wanted to tell Isak about Even's mental illness. That's what she tells Isak in "15:15-01:01", but at this point it's already too late.
Even had in fact broken up with her. He felt she was trying to control him, and she was because she recognized the symptoms she had seen the year before, when Even had a mental breakdown. It seems, you just don't get how mental illness effects Even and the whole situation. At the time of the party Even was going into a manic episode. Try to look up Bipolar disorder signs and symptoms. Then you might understand and see, what we see.. Even is a good person.

73

Jo det hade väl varit fint om de fick varandra tillslut, men de hade också varit fantastiskt om Skam kunde visa olycklig och obesvarad kärlek, och att det går över. Ganska vanligt tema för tonåringar.

74
Er det ekte så er det ekte

Det har de allerede vist gjennom Eva sin sesong! Om Yousef ikke har en jævla god grunn for å kysse Noora derimot er jeg enig med deg.

75

Enig, jeg havde også håbet, at denne sæson ville være uden så meget romantisk drama. Men nu kan jeg godt se, at det jo netop giver god mening: Sana har de samme tanker, følelser og drifter som alle mulige andre. Der gemmer sig samtidig en spændende problematik omkring kvinderollen i Islam. Hvor meget bestemmer hun selv, og hvor meget føler hun sig tvunget til? Sana gør netop oprør mod det traditionelle kønsrollemønster, og Yousef repræsenterer "en moderne mand", der laver mad og passer børn. Sana har holdt sig tilbage i forhold til Yousef pga. regler inden for Islam. Men Elias gav hende et skub og sagde, at det vigtigste jo var, at hun fandt en "bra fyr". Så for mig handler relationen til Yousef ikke kun om kærlighed, men også om at forene og balancere to kulturer.

Jeg håber, at kærligheden sejrer i denne sæson. I sæson 1 gik Eva og Jonas fra hinanden, og vi har set, at det er gik fint. I sæson 2 måtte Vilde komme over William. I sæson 3 gik William og Noora fra hinanden, og det gik knapt så fint. Men til gengæld endte Sonja og Even som venner, og hun ønskede Isak og ham alt godt. Nu er Chris og Kasper også gået fra hinanden. Så synes egentlig, at vi trænger til noget (ægte) kærlighed! ❤️

77

han oppdagetvell siste dagene at Sana hadde slettet han som venn..

78

Jeg ble så lei meg da jeg så at Sana hadde slettet meg som venn på Fb at jeg måtte hokke litt med venninna hennes.... ???? Er ikke den litt tynn?

79
Er det ekte så er det ekte

Enig..

80
#teamtruelove

Ja au!

Stakkars Sana, hun må ha det så pyton nå. Hva i alle dager skal hun gjøre? Den som best forstår henne ønske om buss er Vilde, som tilsynelatende har vært så kjip mot henne, kanskje til og med aktivt er på lag med Sara?

Og Noora som best skulle kunne støtte henne har hatt en total hjertesorgskortslutning, og tatt alle sin vonde følelser ovenfor William ut på Sana. Jeg tror hun godt kan ha valgt Yousef med vilje, fordi hun har en vag, eller ikke særlig vag i det hele tatt, anelse om at Sana liker ham. Hun kan ha sagt til ham at Sana mente han var umoden? Eller kanskje hun ikke trengte si noe som helst. Jeg tror Yousef følte seg avvist sist fredag, om ikke der og da så hvertfall i etterkant siden Sana ikke har tatt noe kontakt. Og det er helt klart hun som måtte strukket ut hånden. Yousef har vært så tydelig på hvor han står. Gitt tid og sted kan jeg ikke skjønne annet enn at han må ha ønsket Sana skulle se ham og Noora. Tror da Sana ristet på hodet fredag kveld så mente hun Jeg vil ikke kysse, hvertfall ikke enda. Mens Yousef kanskje tolket det til Jeg vil aldri kysse deg. Sana har antagelig trodd hun hadde god tid til å la følelsene for Yousef modne og til å finne ut hvordan hun skal håndtere dem. Men hvordan skal Yousef vite det hvis Sana tenker slik? Hun har jo fjernet ham fra Facebook og ikke gitt lyd av seg siden den kvelden de tok følge hjem.

Et lite hopp tilbake til Noora, hvis hun faktisk liker Elias så må det virkelig ha vært dråpen for henne at han havner i slåsskamp like etter hun får den vonde nyheten om William. Gitt hva hun syns om vold og slossing.

81
det har da aldri vært

Elias og Noora. Noora har jo snakket om Yousef 2 ganger med Sana.. hvorfor skulle hun det hvis hun likte Elias

82
#teamtruelove

Kanskje hun fisker etter hva Sana syns om Yousef? Første gang. Og andre gang erter hun kanskje Sana fordi hun mistenker hun skjønte at Sana var så veldig negativ til Noora og Yousef fordi hun liker ham selv? Eller kanskje hun ikke skjønner noenting som helst og har en crush på Yousef selv. Vi får vente og se!

83
#teamsana

#teamtruelove, sedan när blir det Sanas fel att Yusef går och kysser med Noora? Vet Yusef vem han tycker om borde han inte kyssa någon annan bara för att han inte fick tillräckligt med uppmärksamhet. Nej till att lägga skulden på tjejen!

84
#teamtruelove

PS. Om jeg lurer på om Yousef gjorde det med vilje for å vise Sana hva hun går glipp av ved å velge ham bort. (For jeg tror Yousef tror Sana ikke vil ha ham.) Så betyr jo ikke det jeg syns det var lurt og bra av ham.

85
#teamtruelove

Hm. Det må jo gå an å tenke seg hvordan Yousef føler seg også. Han har antagelig en grunn til det han gjør. Den grunnen er antagelig ikke at han er en totalt blåst drittsekk. Hvis han tror Sana velger Islam over ham så har han ikke noen forpliktelser overfor Sana. Og det er ikke rart om han satt igjen med det inntrykket etter de ble avbrutt fredag for en uke siden. Skylder jeg på jenta? Alle mennesker må kommunisere med ord hvis vi skal forstå hverandre. Sana har fjerna ham fra Facebook uten noen forklaring, sagt han ikke fikk kysse henne, og siden ingenting. Det er ikke "for lite oppmerksomhet". Det er en tilsynelatende absolutt avvisning. Vi har sett hvordan Sana har det. Vi skjønner henne så godt. Men Yousef er jo ikke tankeleser! Han kan godt ha like mye kjærlighetssorg for alt vi vet.

86
Androiben

Sen veit vi jo ikke hvor mye kontakt Yousef og Noora har påfacebook mm? Det kan jo ha bygget seg opp over tid...

87
#iamsana

Til #teamtruelove
Setter alltid utrolig stor pris på tankene og tolkningene dine! ❤ Vet jo at det er lys i enden av tunnelen, selv om det ser jævlig mørkt ut nå. SKAM skuffer aldri når det kommer til emosjonell berg-og-dalbane...
💔 Yousana 💔

88
LoveSana

Tror du har rett. Det blikket Yousef ga Sana sa ganske mye. Yousef mistet troen på grunn av Even episoden og det han nå ser er at Sana står med stort smil og digger Even. Men måtte han la Noora kaste seg over han da... når man står på utsiden så skjønner man ikke at folk bare kan snakke sammen...så mye misforståelse hele tiden. Hvorfor er det så vanskelig å snakke sammen...

89

Når Yousef forstår at Sana med vilje har invitert han og gjengen på ein fest der ho visste at Even var trur eg han endrar syn på henne frå at ho er ei real jente til at ho er ein intrigemakar.

90

bør da ikke ha noe med Sana og Yousef forhold. Men at Sana slettet Yousef fra FB er sikkert. Han ser jo litt sint ut på henne.. men er sikkert bare skuffet.. går rett forbi henne etc

91
Kommunikation

Känns lite som poängen med SKAM att det finns tillgång till alla möjliga sätt att kommunicera men att kommunikationen ändå brister gång på gång (lögner, hemligheter, tystnad) vilket skapar en massa problem.

92
USA Skam Addict

@Kommunikation
Yes! This is exactly the point I was getting at! <3

93
Jämtkalle

Bra iakttagelse!
Alla möjliga sätt att kommunicera finns: facebook,instagram,snapchat, mail, sms osv.Men när det verkligen gäller allvar då blir det den "gamla vanliga kroppen "som
avgör:ögon,mun/tal/språk,händer,
doft, hörsel.Och i viss mån är ju Skam "sinnenans kamp" mot(?) förnuftet.Typiskt tonårsliv alltså!Oavsett religion eller ursprung.

94

Hvor kommer det fra at Noora liker Elias? Hun driter vel i han, hun elsker fortsatt William og ble veldig såra da hun fikk høre at han hadde fått seg ny dame. Tror heller ikke Noora vet at Sana liker Yousef, da hadde hun ikke gjort det. Hun er ikke slik.

95

hon hadde gjort de, hun gjorte de mot vilde

96
Ingen eier noen

Vilde var forelsket i en kar som ikke var forelsket i henne. W gikk etter Noora i flere uker før hun selv forelsket seg. Vilde var ikke sammen med W og Sana ikke sammen med Y. Det er Y som ikke burde ha kysset Noora.

97
#teamtruelove

Om hun liker Elias er åpent for tolkning. Jeg er alt annet enn skråsikker. Men hun smiler mye til ham på banen. Og hun virker merkelig fornøyd med å få ham med hjem når han er full. Hun kan jo fint både elske William og forsøke å dyppe tåa uti vannet igjen for å prøve å komme seg over ham. Som hun så motstridende sa til Sana. Det har blitt så sjukt komplisert mellom dem, kanskje de begge ville hatt det bedre med noen andre? Og så i neste åndedrag at hun ikke holder ut tanken på William med noen andre.

Men uansett om hun liker Elias, og uansett om hun skjønner at Sana liker Yousef. Reaksjonen hennes på at Sana hadde hørt om den nye dama til William er jo helt av hengslene? Måten hun ser på Sana, og tonefallet hennes. Som om Sana har forrådt henne fullstendig. Ikke som om Sana har hørt usikker informasjon via flere ledd, og så falt ned på ikke å fortelle det selv om hun var i tvil om hva hun skulle gjøre. Det er greit at Noora er såra, men hvorfor biter hun huet av sin nære venninne som bare vil henne vel? Om hun hadde klart å se etter et lite øyeblikk hadde hun vel skjønt at Sana ikke klarer å forklare seg fordi hun er så lei seg på Nooras vegne. Men det klarer Noora ikke.

Jeg ser etterlysning av Strong and independent Noora. Men var hun noensinne det? Jo mer jeg ser, jo mer fremstår hun som Weak and independent, med tøff fasade. Selvstendig ikke fordi hun egentlig makter å være det, men fordi hun ikke hadde annet valg. Hun har måttet være tøff. Fordi hun ikke hadde noen hun følte seg trygg hos. Ingen hun følte seg ubetinget elsket av. Og derfor går det så galt. Hun tør ikke dele med William når hun kommer til kort. Hun tør ikke være svak og trenge hans støtte. Hun har så høye forventinger til at selv, og ingenting å ty til om hun kommer til kort for dem. Hun forventer at han samtidig skal være både alt og ingenting for henne. Elske henne for alltid og alltid uten å få en millimeter sårbarhet fra henne. Det fungerer jo ikke. Hun er god til å slå i bordet med de kloke overskriftene. Mennesker trenger mennesker. Men hun er ikke god til å etterleve dem. For hun har ikke fått øvd seg. Og mønstre man har gått opp over år. De forsvinner ikke med et knips. De må brytes igjen og igjen og igjen før man har et nytt mønster å støtte seg til. Jeg har så veldig vondt av Noora. Og jeg ønsker henne virkelig alt godt, på samme måte som jeg gjør for alle karakterene. De er så menneskelige og nydelige med sine ulike styrker og svakheter. Men nå syns jeg Noora er bedritent urimelig. Og drøyt selvsentrert.

98

Ja vad tråkigt det är att våldtagna inte kan bete sig normalt!Hålla på så där och vara självcentrerade och orimliga!Skärp dig Noora, det där övergreppet var ju länge sen! Dags att "gå vidare"...

99
Der er Yousef som burde ta hensyn til Sana

Noora var snill mot Sana og Elias. Istedenfor å la han vise seg i sitt hjem full så lot Noora han sove på sofaen. Da har da ingenting med at hun er interessert. Hun var bare grei. Vi mennesker er ikke alltid flinke til å etterleve ting selv. Vi har mange svakheter. Hvis du sitter kanskje i flere timer med en venninne og forteller om din kjærlighet og den venninnen sitter med viktig info så er jo det sårende å høre det senere. Sana selv mener at slik info skal fortelles, mendet er ikke lett. Det går over da. Sana forteller aldri noe personlig så det kan ikke forventes at alle skal være tankelesere.

100

Jeg kan godt forstå, at Noora føler sig enormt såret og forrådt af Sana. Noora har delt sine inderste tanker med Sana og fortalt hende "the real secret" om hende og William. Men Sana har ikke sagt et ord. Hun har ikke gengældt Nooras tillid, hverken omkring William eller Yousef for den sags skyld.

"Ikke døm mig", som Noora sagde. Det er nok de ord, som Sana leder efter nu. Hun ville jo bare skåne Noora, men er det ikke netop sådan: Dem, vi forsøger at skåne fra sandheden, sårer vi allermest.. Sana burde have fortalt Noora sandheden, men hun turde ikke. Som Cat Stevens synger i traileren: "I'm just a soul whose intentions are good. Oh Lord, please don't let me be misunderstood".

101
"Aldri elsket meg"

Noora har öppnat sig helt för Sana, nästan mer än hon gjorde för William!Och vad fick hon för det-svek, inte stöd och förståelse.
Det räcker inte att vara vackrast i världen...Fyfaen!
Och ändå är de närmast varandra, just nu två utstötta jenter.Undrar vad som blir lösenordet mellan dem.

102
#iamsana

Til #teamtruelove

Å, du får sagt det. Så interessant å lese tolkningen din av Noora! 👍 Det som bugger meg, er at hun tar så sykt mye fokus. Skjønner at Andem ønsker å få en closure på storylinen til Noora, men jeg savner et dypere innblikk i Sana og at det er hun som er i fokus i det som liksom er hennes sesong. Jeg kjenner på at det blir litt sånn halvveis fordi det er så mange plot som holdes gående på likt. Hadde det vært sånn ca. 20 episoder i sesongen, så hadde det ikke gjort noe, men jeg lurer på om det blir i snaueste laget med 10 episoder.

Jeg har fulgt med helt fra starten, og jeg kjenner at dette gjør noe med fokuset mitt, så jeg blir litt småfrustrert. Julie Andem er jo en fantastisk historieforteller, så jeg minner meg selv på at hun helt sikkert klarer å nøste alle disse trådene før vi må si takk for følget. Og at hun elsker alle hovedpersonene like mye som vi gjør, vi som har blitt med på reisen inn i SKAM-universet, og at vi kan forlate dem i visshet om at de alle har det bra! ❤

Kanskje enden på visa er at Sana og Noora finner styrke og støtte i hverandre og at de ikke trenger en mann i livet sitt for å ha det bra med seg selv. ✌ Liker tanken på det, men hjertet mitt ønsker seg Yousana... 💔 Vi trenger alle mennesker, men vi trenger alle love også... ❤

Med all svart/hvitt symbolikken i klærne til Sana og Yousef (yin/yang), alle disse "all for you"-greiene hans, fem blomster - "jeg gjør hva som helst for deg", osv., så trodde jeg at vi for en gangs skyld skulle få en sakte og rolig kjærlighetshistorie uten så sykt mye drama halvparten av tiden, men nei... 😢 Så det store spørsmålet blir om det er noe håp for dem nå? Tviler veldig nå, men håper og håper... 😇

Og så klarer jeg ikke å gruble meg fram til om ✌ står for "peace" (Sana i fred/balanse) eller for "victory" (Sana seirer). Kanskje begge deler?

103
#teamtruelove

Å jeg digger at den er tvetydig! ✌️Seier eller fred? Og så fint at begge deler er noe som er viktig for Sana. Antar det vil bli klart til slutt.

Klippene denne sesongen har jo vært lange, og jeg tenker det må de jo være når så mange sløyfer skal knyttes. Vel og merke etter tråden har blitt floka skikkelig til! Det er også forfriskende å få så mange sideplott, i kontrast til sesong tre. Men det vanner kanskje ut følelsen av Sanas perspektiv litt. Samtidig syns jeg vi har fått så mange sterke scener som gjør meg klokere på hvordan det føles å være i Sanas sko. Eller kanskje jeg skulle si hijab? Det er jo ikke egentlig negativt at vi får mye mer i tillegg. Til å være glad i Noora gir Andem henne jammen mye å stri med, forresten!

104
Jämtkalle

Ja hur mycket ska två 17-åriga jenter utsättas för egentligen?
Det är ju inte bara kärleksproblem precis-de brukar ju "gå över".(kan berätta att det gör det inte- de g(l)ömmer sig i en liten ask,innerst inne bland andra protoner!)
Utstötning,mobbing, ensamhet och kompissvek,avsaknad av föräldrar och syskon för Nooras del,slut med pojkvän,tvivel på sin tro som hjälp och stöd och bror hon säkert skäms för,ljuger för sin mor,för Sanas del.Börjar nästan bli litet väl mycket för dem båda!

105

#iamsana

Jeg synes egentlig at det at vi ikke har sett så mye av Sana sine tanker og følelser tidligere gjør at hennes karaktertrekk kommer enda tydeligere frem. Gjennom hele resten av SKAM og starten av sesong 4 har Sana alltid virket sterk, uavhengig og til tider kald og kynisk, særlig mot Vilde, så det at vi har sett mindre til Sana sine følsome og sårbare sider til nå er nok neppe en tilfeldighet.

106
#iamsana

Til Dude
Sorry, så ikke kommentaren din før nå. Utrolig godt poeng. Har ikke tenkt på det sånn. Smart virkemiddel hvis det er det som er intensjonen til Andem & co. Vi får se om vi kommer litt mer inn under huden på Sana når pausen er ferdig eller om det fortsetter i samme sporet.

107
#teamtruelove

Det er sant det, er kanskje vanskeligere å komme under huden på Sanas personlighet.

Kanskje det er noe av poenget? Vi føler oss litt utenfor Sana, hun føler seg litt utenfor alt. Står med en fot et annet sted uansett hvor hun er. Kanskje vi virkelig skjønner henne når hun forhåpentligvis virkelig lar andre slippe inn?

108
#teamtruelove

For jeg tror grunnen til at det er vanskelig å komme innpå Sana er en blanding: Noe av det er personlighet og noe av det er situasjonen hennes. Det at jeg føler Sana mindre på kroppen, er det fordi hun er forskjellig fra meg i situasjon eller i personlighet? Kanskje det er er riktig at jeg skal leve meg mindre inn i henne, fordi nå er det andre av dere som ser ut vil kjenne dere igjen med en gang. Jeg har hvertfall sett flere med religiøs bakgrunn, uavhengig av tro, kommentere på hvordan de kjenner seg igjen. Så kanskje det er riktig at jeg som er vant til å se meg selv representert, være en del av flertallet/det normale, at jeg føler meg litt fremmed nå.

109
Framand eller privat?

Eg er like privat og stiller like høge krav til meg sjølv som Sana, og kjenner meg veldig att i ho og at vi ikkje kjem heilt tett innpå ho, ikkje ein gong i hennar eigen sesong... Til no har det skjedd så mykje med alle andre enn ho, og det dreier seg ikkje berre om at det er siste sesong, trur eg, like mykje om at Sana let andre sine behov få så stor plass fordi ho sjølv er så privat? Ho må lære å opne seg meir og ta meir plass - i sitt eige og dei andre sine liv?!

110
#iamsana

Til #teamtruelove
Ser poenget ditt med flere sideplott, og at det blir litt mer action ut av det. Kanskje jeg blir litt småfrustrert fordi jeg egentlig fortsatt ikke er helt ferdig med å furte over at dette er siste sesong... hehe 😊

Vil jo helst ikke at det snart er slutt, og hadde håpet på at vi skulle få følge jentene ut vgs med russetid og alt. Så kunne disse ulike sideplottene ha blitt spilt ut over flere sesonger i stedet for at alt nå skal komprimeres og fortelles ferdig i løpet av denne sesongen.

Men "all things must come to an end" og det gjelder jo SKAM også. Får bare prøve å henge med i svingene! 😉

111
Fruen Fra Nord

E så helt enig. Men det va ventet at noe ville skje. Skikkelig nedtur for Sana😟 Å, den bussgjengen, e bare ikke helt god. Skjønte nok det va nokka muffins ...😟😟😟

112
Sana er ikke helt enkel hun heller

Hun bestemmer at Pepsi Max gjengen kan være med på bussen fordi de akn legge ut. HUn må da skjønne at dette ikke funker med slags trusler. Eva og Noora er veldig uenig. Sana bosser seg i vei ved å bestemme seg for å være bussjef som egentlig var Vildes ønske. Krevde bare at hun skulle ta referat. Det er ikke måten å gå frem på. Så Sana gjør det vanskelig for seg.

113
Til Sana er ikke helt enkel hun heller

Det er egentlig helt enkelt når det kommer til å være bussjef. Når du (Vilde) ikke gjør arbeidet og tar ansvaret men pusher alt arbeidet over på andre (Sana) har du absolutt ikke noe med å være bussjef. Det er sykt urimelig om hun trur hun skal være bussjef og gjøre ingenting, fordi så langt har hun ikke arbeidet for den. Sara med alle festene hun fikset har til og med gjort mer enn Vilde. Det stinker av priveligie og entitlement fra Vilde om hun er genuint sur og hevnlysten (forstår at hun er såra. Det er surt når du ikke strekker til)

114

Og når du (sana) ikke gjør arbeidet og pusher det over på andre (sara) så har du heller ikke noe med å være bussjef. (greit greit. ho hadde jo festen. Og vi har sett henne jobbe med konsept og sånn. Men... det er en likhet der, altså)

115
Til Måka

Poenget er at Vilde har liten grunn til å være sur over det.

Det er sykt dårlig av Sara å skape er miljø der det å være bussjef er et kappløp for tronen alla Game of Thrones og det å hive Sana av bussen er ikke det samme som det Saba gjorde mot Vikde. Vilde er fortsatt på bussen. Samtidig har ikke Sana helt rent mel i posen - hun var jo med på å skape det miljøet (men det var også Vilde med å være så passiv) men Sara virker til å ta det ned i nye avgrunner

Men du tar feil om hva arbeid Sara mest har bidratt med. Fester er ikke det viktigste å ha på russebuss og Sana er fritt til å delegere det bort til hvem som helst som er egnet til det (å kunne delegere er en viktig lederskap kvalitet). Der Sana slipper ballen og Sara plukker den opp og løper med den gjelder det å skrive kjøpskkontrakten. Det er både a.) sånn hun kan (om hun gjør det) ekskludere Sana men også b.) Mye arbeid for Sara.

116

Dette var ille ..... vanskelig å finne passende ord. Har nesten holdt pusten siden ti over halv 10.
Her har historien sneglet seg fram disse ukene og spriket i alle retninger.
Idag falt alt sammen og nå sitter vi alle i ett dypt mørkt hull...
Det er bare en vei nå og det er opp og vi er alle heiagjengen din Sana 💚
Julie ass...

117

😭😭😭😭😭😭😭😭😭

118

Jeg vet

119

Enig. Skikkelig vondt!

Men noe av det er veldig urealistisk. Yousef ville vært med Sana ut. Og gutta hadde hatt bedre sjans til å dra Elias vekk enn Sana alene. Hvorfor fryse ut kun Sana, det er mer realistisk at de kaster av alle fem.

120

Trur Yousef blir inne for å sleppe å ta parti. Han sender heller ut Sana som han ser på som ansvarleg for at alle er på same stad, ergo ansvarleg for slosskampen

121
fryse ut Sana fordi hun ikke er hyggelig

Sana sjefer seg frem. Vilde, Eva og Chris aksepterer Sanas bussopplegg og blir possitive. Noora er ikke så ivrig men hun er hyggelig mot Pepsi MaX gjengen også. Sana kjører over Vilde . Yousef var ikke blid på Sana når han kom til Syng. Han overså henne. Han har sikkert funnet ut at Sana hadde slettet han på FB

122
Frustrert

De første minuttene var magiske. Men så den nedturen til slutt! Helt ulogisk at Yousef ikke blir med Sana ut for å løse konflikten og ikke bryr seg om hvordan det går med henne. Men kaster seg istedet over venninna?! Var det omsorg for andre han hadde tatt med seg fra islam, sa han?? Yousef+Sana is dead. 😡😭

123

Jeg tror Yousef synes at det er komplisert å være tiltrukket av Sana. Han kjenner utfordringene hun har ved å være troende i dette " troløse landet", han kjenner familierelasjonene hennes. Jeg tror at han at virkelig er tiltrukket av henne, men er usikker på hvordan det hele skal spilles ut uten at Sana får problemer. Nora på sin side prøver å døyve sorgen over denne William, og gjør som mange har gjort før henne, og som mange vil gjøre etter henne. Jeg er usikker på om det er en bevisst hevn over Sana. Vet hun at Sana liker Yousef?

124

Gå tilbake og les hva folk trodde om Even etter Bros-klippet i høst, der han kliner med Sonja på festen til Emma.

125
Jeg ser det på en helt annen måte!

Jeg tror Yousef først nå har funnet ut at Sana har sletta han som venn. Det er jo et ganske tydelig signal fra Sana om at hun ikke er interessert eller vil ha noe med han å gjøre (selv om det ikke er tilfelle).

Vi kan jo ikke forvente at Yousef skal skjønne at Sana liker han når hun plutselig unfriend'er han på face?!
Og jeg tror at Yousef ikke gikk ut til slosskampen fordi det ble en for vanskelig indre konflikt for han. Skulle han støtte Even og Isak og "svikte" gjengen sin, eller gå imot sine prinsipper og joine ballong-gjengen når de dro?

Nå vet vi ikke hvorfor de slåss. Det er ikke sikkert det er pga homofili, at det kanskje er lagt opp til at det er det vi skal tro. Men jeg tror vel det er homofili og sikkert noe snakk om tida på Bakka.

Noora kan jo ikke vite at Sana liker Yousef når hun ikke har sagt noe om det? Sana har sviktet Noora ved å ikke fortelle Noora om William. Noora er hjerteknust!

SÅ FØR VI DØMMER YOUSEF:

126
Frustrert (igjen) (stadig mindre)

Og når Yousef ligger der forslått fordi Elias banker ham helseløs og jamrer frem til Sana: men du slettet meg som venn... ja da smelter vel alle hjerter 😂. Er vi like omskiftelige i det virkelige liv og??

127
Frustrert (igjen), (men litt mindre)

Takk! Det hadde hjulpet veldig for å unnskylde kyssing med Noora, hvis Yousef tror at Sana slettet ham ETTER at de snakket sist. Da har han forsøkt, tror han ikke ble godtatt og gitt opp. Og så har han googlet How to get over a girl... 😂

128
En spennende dag for Sana.

Ja:) Han er skikkelig skikkelig såra fordi han nettopp har oppdaga at han ha blitt sletta eller fordi han tror han betyr 0 for Sana. Men er det ikke rart, en av de tingene jeg er deppa for i livet mitt akkurat i dag er Sana. Jeg lever meg inn i denne serien som er så godt laga til å gjøre verden til et bedre sted. Med bruk av alle kontrasten - Imagine og håp vs. virkeligheten til en muslimsk-norsk jente .. mitt hjerte blør. En trøst oppi det hele som jeg har vært skeptisk til før er MAMMA som er redd for at hun skal bli såra. Oj oj. Gjett om hun ble. Jeg forventer herlig seier overfor den blonde jentebussen fordi Sana er så full av kraft og kløkt. Hvordan gjør hun det? Er det mulig? Heia Sana! Men hun trenger virkelig en venn nå. Hvem blir det? Snakke med mamma? Snakke med Chris?

129
Sana er med på å såre seg selv

blir ikke poppis av å sjefe sånn over andre.

130
powerplay

ja, hun har spilt et høyt spill med dette russebuss-greiene og er i overkant skarp i kantene overfor hevngjerrige russebabes, men hun fortjener vel ikke at ting topper seg så til de grader her..

131

Kan det vara så att Isak får skit för att ballonsquad har fått reda på att Sara ska kasta av Sana på bussen, och de tror att Isak och Sara fortfarande är ett par? Kanske väldigt långsökt, jag vet inte?

132
Hykleri fra Yousef?

Men hvis Yousef er så fisefin at han ikke vil ha noe med slåsskampen å gjøre, hvorfor i alle dager skal han blande Sana inn i den? Hadde han brydd seg om henne, hadde han vel skjermet henne. Nei nei, synes ikke han er en keeper akkurat.

133
Ikke hykleri

Han henta/ga beskjed til Sana sånn at Sana kunne få Elias til å stoppe. Og det gjør jo Elias.

Jeg tviler på at Yousef var klar over at Isak blødde osv. Da hadde han ikke vært så avslappa osv med Noora.

134
💔 Yousana 💔

Frustrert, ja, gjett om! 😡😬😝😢😦😨😞😟

Skal liksom Yousef bli den nye William? Ser jo noen fellestrekk (dritkjekk, markant nese, håret, naturlig utstråling), men må Noora på død og liv kapre nok en kjekkas?

Eva hadde jo Jonas, holdt på med Penetrator-Chris og hooker rundt. Chris var sammen med han hyttefyren hele forrige sesong. Og Vilde endte opp med Magnus. Skjønner at det var et tap når Thomas Hayes forsvant ut av serien, men det må da være mulig å få Noora over William uten å kaste seg over Yousef? Hvor ble det liksom av den "strong and independent" Nooraen fra sesong 1 og 2? Synes virkelig at det er Sana sin tur å få masse love nå! ❤😎

Selv om jeg ønsker at Noora skal ha det bra og være lykkelig, så blir det litt vel i overkant trekantdrama. Må det liksom gjentas i hver sesong? Eva-Jonas-Ingrid, Noora-William-Vilde, Isak-Even-Sonja og nå Sana-Yousef-Noora?

Og så Yousef da?? Hva skjedde liksom, sånn seriøst? Er det Noora han liker? Vi har jo sett tegn på at det er kjemi mellom dem, men hva er da relasjonen med Sana da? Sana som har misforstått totalt (siden vi ser gjennom hennes øyne) og trodd at han liker henne slik hun liker han? Kan jo være det, men klarer ikke helt å tro på det... 💔

Og så alt det andre da. Russebussen, Pepsi Max jentene, jentegjengen vår og vennskapet mellom jentene, guttegjengen vs ballonggutta, Even sin historikk fra Bakka med Mikael og resten av de gutta. Og tvilen i forhold til egen religion - kan islam tilpasses et hvert/dagens samfunn? Og kan hun bli akseptert og godtatt som den hun er uten å måtte kompromisse og gi slipp på så mye? Er poenget at "like barn leker best" og at det ikke er rom for annerledeshet? Er vel ikke det budskapet vi skal sitte igjen med? Mye svart-hvitt, får håpe det blir litt mer fargerikt etter hvert.

Vet at vi ble advart, "shits bout to go down", men så hardt og brutalt da, Julie Andem? Skjønner at det må være en dyptgående personlig krise i hver sesong, men føler at Sana blir ribbet for absolutt alt. Hvor skal hun hente styrken sin fra? Spesielt når det er så vanskelig for henne å åpne seg opp og snakke om det hun sliter med. Håper det ikke blir Sana vs resten av verden, men at hun får støtte og at venninnene stiller opp for henne slik hun tidligere har stilt opp for dem.

Får satse på at Andem er like glad i Sana som de andre hovedkarakterene sine i SKAM-universet sitt, og at hun sørger for at "all ends well" for girlsa våre, og spesielt hovedpersonen denne sesongen, Sana.

❤ Love and peace ✌

135
Hjerteknus

Så enig!! Hadde håpt at Yousef skulle være en bra fyr og ikke en ny william, det her var utrolig skuffende. Hva skal Sana gjøre nå liksom? Ta han når han er ferdig med Noora? Blir kanskje ikke helt samme sjarmen lengre. Og selv om det var Noora som kyssa han først så er det uansett en elendig unnskyldning fra hans side - litt kontroll over egen kropp har han jo 🙁 Lurer også på om Noora gjorde dette av hevn fordi Sana ikke fortalte det til henne at William har ny kjæreste? Har lenge trodd at Noora har ant at det er noe mellom de

136
Jämtkalle

Ny William?Så även William kunde ha fina samtal,plocka blommor och följa flickan hem till dörren?Yousef ger en ny sida hos William vi inte sett. Bra kommentar som väckte nya tankar!

137
Sana har jo sletta Yousef som venn fra facebook!

Hvordan tror du det fikk han til å føle seg? Kanskje han fant det ut først den kvelden?
Kanskje han egentlig er lei seg fordi han likte jo tydelig Sana, men hun ga tydelig signal om at hun ikke likte han.

Hvis en du er betatt av sletter deg på facebook, hvordan hadde du følt deg da? Hva hadde du gjort?

Han kysser kanskje Noora fordi han er skuffa og såra, og Noora kysser Yousef fordi hun er såret over at William har fått seg ny kjæreste?

138
oh-no tenkte ikke på

at han kanskje ikke hadde fått det med seg unfriend-inga før nå.. men jeg trodde han hadde det pga meldingene om vodka og sånn

139
TIl Yousana

nå må du puste da.. det ordner seg sikkert. Nå har folk klagd fordi denne sesongen er kjedelig og nå begynner du fordi det er for mye drama. Har du selv erfaring med å skrive tv serier siden du er en slik ekspert? Julia Andem er superflink så hvorfor ikke stole på at hun fortsettelsen blir bra og det ender gått for de fleste?

140
💔 Yousana 💔

Til "Til Yousana"

Jeg puster! 😁 Takk for omsorgen! 👍 I går kveld var det litt kritisk, men det går bra nå! 😘 Tror jeg skal klare å unngå den store livskrisen, håper jeg! 🙆 Mye takket være dette fantastiske kommentarfeltet! 😍 Synes det er fint å komme seg gjennom traumene sammen med likesinnede! 👧👦 Og ikke visste jeg at jeg fremstår som en ekspert! Ble nesten litt rørt, hehe... 😇 Jeg stoler på Julie Andem! 👱 Mulig det ikke kommer så tydelig frem i dette innlegget, beklager det på det sterkeste! 🙏 Men kan jo ikke skamrose henne i hvert innlegg jeg skriver. Dessuten tror jeg at hun fint tåler et snev av usikkerhet og tvil innimellom! ✌❤

141
Til Yousana. (Fra en annen)

Jeg synes det var veldig fint å lese kommentaren din. Som du sier, godt å komme gjennom dette sammen. ❤️

142
Svar til hjerteknus

Det var nok ikke bare Sana som fikk hjertet sitt knust i går,
også Noora.
Jeg har fryktelig vondt av de begge to!!
Den som fortalte Noora om William,
var jo Mari.
Hun trodde nok Noora viste om ny kjæreste fra før.
Kan du huske hva Mari,som har kjent William hele livet ,sa om han?
Jo,hun sa han var en fin fyr.
Det er også slik jeg oppfatter han, og halve Norge i fjor vår.
Han bærer på noen vonde traumer,ja.
De rammet han og Noora så fryktelig hardt.
Jeg tror ikke Noora hadde kysset Yousef,om hun hadde vist om han og Sana.
Det er Yousef du evt må bebreide her.
Tror han gjengjeldte kysset,for å trøste Noora.
Han skjønte at hun var lei seg.
Det kan jo tyde på at han er lett å lede...
Husker du festen til William,når han avviste Vilde som ville hooke med han.
William var ikke interessert i noen andre en Noora.
Tenk så mange tilbud han må ha fått.
Han sto over siste natt som russ,17 mai, for å trøste Noora.
William var busssjef- det sier svært mye om hvor sterke følelser han hadde får Noora.
Det er nok mange fra andre land som ikke skjønner, hvor viktig disse russegreiene er for mange ungommer i Norge.
Som ikke skjønner at natt til 17 liksom er "rosinen i pølsa"
Den blir jo også referert til av Chris i s 1.Hvor de skal stå i en felles hooke ring på Tryvann i 2018!
Det er kanskje rart å si, men jeg tror at både Sana og Noora måtte nå bunnen,
før ting igjen går riktig vei.
For første gang på lenge har jeg faktisk håp om at William kommer tilbake i Nooras liv.
Jeg tror Sana også vil få støtte fra vennene sine, når de skjønner at pepsimax gjengen ønsker å kaste henne av bussen.
Så tror jeg Sana og Yousef får snakket ut.
Det er vel kanskje lite sannsynlig at han hadde så sterke følelser for Sana, når han gjorde det han gjorde.
De kan jo komme nå- når han skjønner hvor såra hun ble!

143

Enig i dine tanker.
Det gør mig så ked, at Noora og Williams kærlighedshistorie har udviklet sig i denne retning.
Hos de andre hovedpersoner, har man kunne se, at de har gennemgået en udvikling i løbet af deres sæson. Eva fik mere selvtillid og blev selvstændig efter S1, Isak turde stå ved sin seksualitet og blev mere omsorgsfuld i S3. I slutningen af S2 oplevede vi en Noora som turde konfrontere sin overgrebsmand og anmelde ham, og som var holdt op med at lyve for sig selv, sine veninder og sin kæreste. Den Noora som vi har set i S4, har intet lært af tidligere sæsoner. Indtil hun betroede sig til Sana i episode 4, løg hun fortsat for sig selv og sine veninder, og hun havde ihvertfald ikke lært at det hjælper at tale om tingene. Trist udvikling, eller snarere ikke-udvikling.
Håber Nooras (og Williams) historie bliver afsluttet på en både værdig og realistisk måde.

144
Tack Svar till hjerteknus

...för allt det fina och riktiga du skrev om William, som dessvärre så ofta reduceras till fuckboy här.

Och tack att du förklarade hur viktig natten till 17 maj som russ var för honom egentligen, när han satt och skrev Nooras artikel istället. Det hade jag inte den minsta susningen om!
Tänk vad mycket man lär sig om ett av sina närmaste grannländer genom denna serie.

TACK IGEN!
ALT ER LOVE

145
Jämtkalle

De väcker starka känslor Noora och William!
Var nog inte bara halva Norge som tyckte han var en bra fyr-även halva Sverige, fast litet senare!Och skamkänslor om man tycker om dem som par,skamkänslor för att två ensamma barn inte kan få lära varandra leva...De var verkligen inte ett politiskt korrekt par!Får väl se om Julie A kan avsluta Noorhelm med värdighet.Än så länge är de ett öppet sår som blev större i fredags.

146
💔 Yousana 💔

Frustrert, ja, gjett om! 😡😬😝😢😦😨😞😟

Skal liksom Yousef bli den nye William? Ser jo noen fellestrekk (dritkjekk, markant nese, håret, naturlig utstråling), men må Noora på død og liv kapre nok en kjekkas?

Eva hadde jo Jonas, holdt på med Penetrator-Chris og hooker rundt. Chris var sammen med han hyttefyren hele forrige sesong. Og Vilde endte opp med Magnus. Skjønner at det var et tap når Thomas Hayes forsvant ut av serien, men det må da være mulig å få Noora over William uten å kaste seg over Yousef? Hvor ble det liksom av den "strong and independent" Nooraen fra sesong 1 og 2? Synes virkelig at det er Sana sin tur å få masse love nå! ❤😎

Selv om jeg ønsker at Noora skal ha det bra og være lykkelig, så blir det litt vel i overkant "love triangle". Må det liksom gjentas i hver sesong? Eva-Jonas-Ingrid, Noora-William-Vilde, Isak-Even-Sonja og nå Sana-Yousef-Noora?

Og så Yousef da?? Hva skjedde liksom, sånn seriøst? Er det Noora han har likt helt fra starten og villet ende opp med? Vi har jo sett tegn på at det er kjemi mellom dem, men hva er da relasjonen med Sana da? Sana som har misforstått totalt (siden vi ser gjennom hennes øyne) og trodd at han liker henne slik hun liker han? Kan jo være det, men klarer ikke helt å tro på det... 💔

Og så alt det andre da. Russebussen, Pepsi Max jentene, jentegjengen vår og vennskapet mellom jentene, guttegjengen vs ballonggutta, Even sin historikk fra Bakka med Mikael og resten av de gutta. Og tvilen i forhold til egen religion - kan islam tilpasses et hvert/dagens samfunn? Og kan hun bli akseptert og godtatt som den hun er uten å måtte kompromisse og gi slipp på så mye? Regner jo med at hun kommer seg gjennom dette styrket, mer reflektert, kanskje litt mer ydmyk, forhåpentligvis i balanse, osv. Men fy søren, synes det er en god del andre som bør jekkes ned et par hakk også, spesielt Pepsi Max jentene. Håper vi får noen nyanser på dem, og at ikke alt er så svart-hvitt hele tiden. Er poenget at "like barn leker best" og at det ikke er rom for annerledeshet? Er vel ikke det budskapet vi skal sitte igjen med?

Vet at vi ble advart, "shits bout to go down", men så hardt og brutalt da, Julie Andem? Skjønner at det må være en dyptgående personlig krise i hver sesong, men føler at Sana blir ribbet for absolutt alt. Hvor skal hun hente styrken sin fra? Spesielt når det er så vanskelig for henne å åpne seg opp og snakke om det hun sliter med. Håper det ikke blir Sana vs resten av verden, men at hun får støtte og at venninnene stiller opp for henne slik hun tidligere har stilt opp for dem.

Får satse på at Andem er like glad i Sana som de andre hovedkarakterene sine i SKAM-universet sitt, og at hun sørger for at "all ends well" for girlsa våre, og spesielt hovedpersonen denne sesongen, Sana.

❤ Love and peace ✌

147
Til Yousana

Jeg håper fe Pepsi Max jenter går på en smell og får kjørt seg. De er noen hverdagsrasister. Jeg håper egentlig at Mari (det er det jeg tror hun heter) ikke vil selge til dem fordi det var a.) Sana hun avtalte det med, b.) det Pepsi Max jentene tenker på å gjøre er diskriminering og c.) de må jo virke som useriøse kjøpere. Så får alle smake på det de ville gjøre mot Sana. Og Vilde må skjerpe seg. Selv om hun ikke har vært aktivt med på det har hun latt det balle på og blitt sånn her. Og de andre av jentene våre trenger å finne solidariteten sin og stå i den med Sana.

Jeg syns egentlig det med Pepsi Max jentene er værst. Alle kan ha kjærlighetssorg og dårlig kommunikasjon. Pepsi Max jentene driver med etnisk diskriminerering. Budskapet er ikke at like barn leker best, men at noen barn er hverdagsrasister i sin lek og at ofrene skal ikke få være med/få ta sin del i det.

148
Pepsi Max gjengen er det flere nasjonaliteter

Så hvis de driver med etnisk diskriminering så er det pga hidjaben. Hva er norsk i dag? se på 2 av de jentene som gikk med Ingrid og Sara for å se på bussen. Ikke typisk norske. Sana hadde ikke skilt seg noe mer ut hvis hun hadde tatt av seg Hidjaben. Sana er ikke bare hyggelig i blikket. Pepsi Max gjengen kjenner henne ikke og ser bare en mega hard ytre.. og de er litt redd... En sånn person hadde ikke fått vært med på bussen min eller.

149

Vet från personlig erfarenhet att minoriteter inom ett land kan också diskriminera varandra. Känner du dig underlägsen kan du trycka ner någon annan så att du känner att du i alla fall hamnar ovanför någon..

150

Du kan diskriminere pga etnisitet selv om du ikke er hvit etnisk nordmann. Du kan være islamofob selv om du ikke er hvit etnisk nordmann og selv om du selv blir diskriminert. Sana blir diskriminert pga sin etnisitet av dem. Hun er synlig muslim og annen gen innvandrer. Pepsi Max jentene som har andre synlig etnisitet kan like godt være adopterte etc. Det er for dumt å argumentere at dette ikke er diskriminering fordi de ikke er typisk norsk. Å på noen måte si det ikke er det fordi Sans velger å ha på Hijab og derfor er mer synlig er også bak mål.

151
til Tina

kan hende de ikke ønsker a ha henne med fordi hun alltid er litt bitchie mot dem

152
til Tina

kan hende de ikke ønsker a ha henne med fordi hun alltid er litt bitchie mot dem

153

Jag tror att Yousef ljugit för Sana om vad som hände mellan Even och balloon squad. Julie har byggt upp Yousef som en jättefin kille som är feminist, hjälper Sana, älskar barn, och som tillsist till och med förlorade sin tro för att han är en så god person som blev förstörd av Evens självmordsförsök.

Jag tror att någonting helt annat egentligen hände, kag tror att Yousef kan ha blivit våldsam med Even och verkligen varit den värsta mot honom av killarna. På Yousefs facebook finns ju en bild av honom och Even där det är flames runtomkring och det står "battle 2015". Det kan inte vara en slump. Han gjorde något hemskt, förlorade därefter sin tro och nu döljer han det för Sana.

154
Hva med "alt for deg girl"???

Jeg trodde han skulle gjøre alt for Sana...Vi kan selge nyrene mine, alt for deg, tar på seg skylda for vodkaen, no worries, med hjerte, og gir henne fem blomster, som liksom skal bety "jeg gjør alt for deg". Og nå kan det vel aldri bli de to, Sana kan vel ikke komme over at han kysset hennes beste venninne??

155

Har noen lagt merke til at de ikke klemmer hverandre når de kysser?

156

Noora håller i Yousef men han har händerna vid sidorna. Kysser dock tillbaka.

157

Yousef kanske slutar kyssa Noora skrax efter klippet eftersom han känner det är fel!
Han gillar ju Sana!

Jag röstar fortfarande på Yousana!

158

Tror vi kanske får en flashback till hur han skjuter Noora ifrån sig precis i nästa ögonblick och han och Sanas blickar möts. Känns som skadan är skedd i alla fall dock.

159

Enig og om de blir sammen så føler jeg ikke det er det samme.. sjarmen er borte skuffa

160
Fortsatt håp

Legg merke til hvordan Yousef står... Han holder ikke rundt Noora... Det er Noora som kaster seg over han, jeg tror fortsatt det bare er et hook, tror Yousef har ordentlig følelser for Sana... Man ser det på blikkene de veksler

161

Om vi tänker på Noora som en "gulrot" så "trekker jo Yousef ikke Noora til seg" men det går inte att komma ifrån att han kysser tillbaka. Why, Yousef, why?!?

162
Selvkontroll

"Kaster seg over han"? Joda, det kan jo være, men Yousef har jo faktisk styring over sin egen kropp. Dersom han overhodet ikke var interessert hadde han jo trukket seg unna sporenstreks, ikke gjengjeldt kyssinga. Yousef virker ikke som en kjip fyr, så grunnen til at han roter med Noora er nok mer komplisert enn "overfalt av Noora" eller "rundbrenner". Har forøvrig full forståelse for at Noora, skuffet og såret som hun er, fåfengt forsøker å glemme William ved å rote med en annen fyr. Noora vet jo ikke at Sana er forelsket i Yousef, og det var tross alt Sana selv som oppfordret Noora til å komme over William ved å treffe en ny fyr.

(Savner forøvrig Noorhelm... håper Sana logger seg inn på Nooras mail og sender den e-posten til William som Noora aldri våget sende...)

163

Det ser ut som Yousef er såret. Tror og håper det kommer til å løse seg med de. Urettferdig om Noora skal ende opp med denne gutten også. Spesielt når hun er så ignorant ovenfor Sana når det kommer til gutter. Ble så provosert i det klippet hvor Noora bare "Du er så heldig som slipper det, du som er muslim", akkurat som om et tøystykke på hodet og en tro gjør at du er en murblokk uten følelser. Noora irriterer meg ass. Få henne vekk vekk vekk fra Yousef

164
Sana har jo litt skyld i dette selv

Sana er jo så tøff bestandig. Noora sa ikke det til Sana for å være slem. Dere er jo helt urimelige her hahahah

165

Ja, ulogisk, det var ordet jeg lette etter! Det ga liksom ingen mening i det hele tatt. Føles litt som enn billig tvist.

166
Sana har egentlig ikke gitt

Yousef hint om forelskelse fra hennes side. Han har gjort det med henne og så sletter hun han som venn..

167

Nei jeg tror ikke Yousana er dead faktisk. Det tror jeg løser seg, men det kan ta litt tid! De kan ikke unngå hverandre heller siden broren henger med dem hele tiden....

168
#TeamSana

Spent på hvordan Elias kommer til å reagere når han finner ut at Yousef har såret Sana. "Når du er trist, så er jeg trist". Yousef har mistet sjarmen, uansett om han er såret eller ei. Du skal ikke hooke opp med bestevenninnen til en du "liker", det gjør man bare ikke. Det var mange andre jenter å velge mellom om han ville gjøre Sana "sjalu". Nå er jeg ikke særlig team Yousana lenger (selv om jeg falt pladask for dem!) Nå håper jeg bare at gjengen til Elias får et bedre bilde, er så lei av at de blir fremstilt som en gjeng med muslimske, homofobe, barnslige unger. Vi har sett et annet bilde av Elias, og vet at det ligger mer bak det. Synes heller ikke at det at han drakk seg drita forbindes med at han er homofil, det er faktisk veldig vanlig at unge muslimer drikker. Da er det vel fordi man ikke helt har funnet sin plass som muslimsk tenåring i dette "troløse landet". Jeg håper det er denne vinklingen Andem tar. Jeg har troen på Andem, og vet at hun ikke vil slutte å overraske oss. Hun har gjort en nydelig jobb med å fremstille hvordan det er å være ung muslim i Norge. Vi lærer mye av Skam og håper folk kan få et annet bilde av islam, og det kan Skam hjelpe oss med å vise at det finnes andre sider av islam enn det media viser. Heia Andem og Sana!

169

Ja, det håper virkelig jeg også! Det kan vel ikke være sånn at det som skjedde forrige fredag bare skal dø ut og ende i ingenting. Den kjemien mellom de to, blikkene, smilene, samtalen osv, ja hele settingen var jo helt magisk. Ville vært veldig rart om det ikke ble noe mer ut av det, eller?

170

Skam ❤

172

Så bra episode😍😍😍

173

Skal se den nå, og gleder meg ekstremt ❤️

174

kjærlighet fra Polen ♥️

175
NEJ NEJ NEJ

Jag blir bara så ledsen

176

ESKILD!!!

178

Blei så glad for å sjå Eskil!

179

Neeeeei😰

180
!!!!!!!!

Shit.

181

DENNE EPISODEN SUGDE!!!! JEG VIL IKKE SE PÅ MER 🙁 🙁 🙁

182
Danskeren

Julie - du knuser mit hjerte. Smukke, kloge Sana: alt skal nok løse sig. Stå ved dig selv, tro på dig selv.

183

😭😭😭

184
Charlotte

Hjerte mitt er i tusen biter! Fyf ta di!!

185

Trodde ikke skam skulle klare å fucke med følelsene mine i denne sesongen også.

... jeg tok feil 😭

186

I den videoen, skjedde ALT jeg ikke ville skulle skje

187

Neeei, stakkars sana😭

188

Næmmen, fyfaen så jævlig.. er skikkelig lei meg nå! Stakkar Sana! Har ikke ord egentlig.. Og yousef.. nei bare fyyy faen!!! Legger meg under dyna å blir der for å si det sånn.. Evak var søte da..

189

Jag lovar, jag började gråta när alla sjöng Imagine, det var såå fint! Och sen går allt fel, med Noora med killarna, med bussen och ja... allt är bara fel! Det är inte likt Noora och inte Yousef heller! Hoppas hoppas hoppas att det kommer något mer klipp senare ikväll.
Och att se Sana så ledsen! Det var fruktansvärt!

190
Skamelsker

Fy faen....

191
WOW for et klip

Blev så rørt af at Isak med det samme forstod, at Even var upset, og derfor joinede ham på scenen. Sådan et smukt øjeblik, da alle sang med. Lad os huske på sangens budskab. Imagine all the people living life in peace. Smukt.!

192
Nu jevlær!

Hjerte mitt knuses for deg Sana, men nå er det på tide å gå til motangrep. Dette skal du ikke ta dette liggende nede! Det blir sikkert en pause nå. Men bruk den Pausa Sana. Fordi du er smart, sterk, og verdt ti millioner. Og jeg veit at shit is going to go down! Er det noen jeg ikke ville ha hatt på feil side, så er det deg. I slutten av sesongen kommer ingen til å tvile på hvilken siden de ønsker å være på i allefall! DIN!! Ikke fordi du er tøff som faen ( og noe skremmende til tider) men fordi du er en omtenksom, smart, reflektert og fantastisk person ( jeg jeg vet at jeg snakker til en fiktiv karakter, men det bærer budskapet om hva jeg synes om dette jæ..a klippet) YOU GO GIRL! vi skamfølgere have your back!!!!!

193

Dette er den sjukeste episoden i hele serien hittil

194

😢 Dette var hjerteskjærende.

195

Nei nei nei nei nei 🙁 Stakkar Sana! Ååh vil bare klemme henne og være der for henne <3

196

Det her er på topplista over de jævligste klippene jeg har sett i hele skams historie. Fy søren, hjertet mitt blør

197

Oh my god, for et fantastisk klipp!! Guttene er heltene mine. Mahdi! Og kjære kjære Sana, det kommer til å gå bra, selvom du føler deg aleine i hele verden nå. Be strong! Og så sang, da!!! Mye bedre en rap-battle. 🙂

198

Å nei! Stakkars Sana 🙁 Nå som alt virka så herlig!

199
Åhneeei :'(

Alt det verste som kunne skje, skjedde jo!! Hvem har hun å betro seg til nå, som vil forstå henne?

200

Neeeeeeeeeeej

201

😢😢😢

202
Faen ass

Tror ikke Noora skal si noe.. hvem var det som ikke fortalte bestevenninen sin at hun var sammen med crushet hennes nå igjen???

203
Faen ass til deg også

William hadde aldri et forhold til Vilde. Noora prøvde å holde William vekk lang tid før hun ga etter. Det er lov å forelske seg selvom en venninne også er opptatt av han. At Noora ble lei seg fordi Sana ikke hadde fortalt dette skjønner jeg jo men sånt går over ganske rfaskt. Sana mener jo selv at slikt skal man fortelle en venninne men gjør det ikke selv.. så livet er ikke lett..

204

OJ! Så IKKE den komme! Noora og Yousef? Serr lizzom??!! Hadde jeg virkelig ikke trodd skulle skje at all!

205

Yay, det skjer noe! Endelig! Nå håper jeg at Sana faktisk gjør noe i respons til alt som har skjedd også, ikke bare går og grunner...

206

Ene slaget mot magen etter det andre.
Sjokket når Even ser ballonggutta, Noora som får vite at Sana har holdt det hemmelig om Williams nye kjæreste, Elias som slår Isak sikkert fordi Isak sto opp for Even, russebuss-samtalen Sana overhører og til slutt at Yousef og Noora kliner.
Hjertet mitt tåler ikke mer 😭😭😭
Og det startet jo så bra med sing along og mennesker som var glad i hverandre. Herregud så fælt Sana må ha det nå.

207

Hvorfor tror alle at det er ballonggutene som skal skyldes? Fordi de er muslimer og alle muslimene er aggressive? Er det ikke generalisering?
Hva hvis Isak prøvde å angripe Mikael fordi har er sjalu på ham på grunn av Even? Og ballongguttene måtte bare forsvare seg... Isak har vist seg være aggressiv mot vennene sine da han hadde problem.
P.S. Jeg er en troende kristen.

208
LoveSana

Dette var vondt. Får nesten ikke puste.

209
Gråter floder

Detta var bara rakt igenom hemskt. Det var det värsta som du hade kunnat föreställa dig. Mitt hjärta brister! Elias? Yousef vad fan hände? Tjejerna? Allt föll verkligen!

210
NEEEEEEEIIIIII

FOR en utrooolig dårlig slutt på et klipp som begynte så bra! At folk har fordommer mot homofile, og mot muslimer - kjipt. At Sana blir dolket i ryggen av bussjentene - huff og huff. MEN YOUSEF. HVA GJØR DU, MANN?!?!??!!??!?!?!?

211
Ruth Haaland

Love will test us

212

Men Yousef, seriøst??

213

Jag började gråta...

214

FAEEEEEEENNNNN

215

denne kommentar felten er pysko!

217
Følelsesspekteret

Det her vekker altfor mange følelser jeg trodde jeg ikke hadde. Det starter så bra, så sykt bra! Dessverre er det bare en isolasjon av virkeligheten. Hvorfor i alle dager beefer Elias med guttaboys? Kjenner jeg blir forbanna, selv om jeg ikke ver hva selve konflikten går ut på. Det kan for all del være provokasjon fra gutta side, men hvordan er Isak involvert? Og hjertet mitt gråter når Sana står og får høre sannheten. Excuse my French, men hva i helvete Noora? Ja, jeg ver du ikke vet at Sana er keen, og jeg skjønner ikke hvorfor jeg er sur på deg. Men noe inni meg ødelegges.

218
Neineinei

NEI!! Nei!! Ikke dette a! Ikke Noora og Yousef. Vet hvordan det føles når beste veninna di hooker med den du liker. Det er helt forferdeligt.

219

Og Noora igjen... Først med Vilde, nå med Sana. That sucks!

221
Karolina

Neej!

222
Kjærlighetssorg

På Sanas vegne!!!!